Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.


Ποιος είδε τον Αλμοδοβάρ και δεν τον φοβήθηκε. Με άρθρο του στον ιστότοπο infoLibre ο σκηνοθέτης κατηγορεί ευθέως την Ισπανική κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που παίρνει βάζει ταφόπλακα στον Ισπανικό κινηματογράφο.
 Πιο συγκεκριμένα ο πολυβραβευμένος δημιουργός κατηγόρησε τον Ισπανό υπουργό Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια του κινηματογράφου θα εξολοθρεύσει το είδος. Οι κινηματογραφιστές, θεωρώντας ότι για το κλείσιμο πολλών κινηματογράφων και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας φταίει αποκλειστικά η φορολογία, έχουν ανοίξει μεγάλο μέτωπο με την κυβέρνηση.
  Λάδι στη φωτιά έριξε την περασμένη εβδομάδα ο Μοντόρο λέγοντας πως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος (μετά και τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση) δεν ευθύνονται οι φόροι ή η μειωμένη χρηματοδότηση, αλλά η κακή ποιότητα των ταινιών! 

Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο 

Σε ό,τι αφορά στους αριθμούς, πάντως, η κρατική χρηματοδότηση για τον ισπανικό κινηματογράφο έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω ύφεσης. Η ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα το Εθνικό Ταμείο Κινηματογράφου να λάβει το 2014 μόνο € 33 εκ. Δηλαδή 14% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. 



"Κάποιος πρέπει να πει στον υπουργό αυτό: ότι στη Γαλλία ο συντελεστής ΦΠΑ (για τα εισιτήρια του κινηματογράφου) είναι 7%, και το επόμενο έτος θα πάει κάτω από το 5%. Στην Ιταλία είναι 10%, στη Γερμανία 11%, και στην Ισπανία είναι 21%", έγραψε ο Αλμοδόβαρ και υποστήριξε ότι η σύγκρουση μεταξύ των παραδοσιακά αριστερών κινηματογραφιστών και της κυβέρνησης χρονολογείται από τον πόλεμο στο Ιράκ. "Το 2003, ο ισπανικός κινηματογράφος διαμαρτύρονταν κατά του πολέμου στο Ιράκ κι έτσι αναπτύχθηκε αυτή η έχθρα με τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Δεν τους πείραξε ότι το 90% του ισπανικού λαού ήταν ενάντια στον πόλεμο, γεγονός που αποδεικνύουν οι χιλιάδες άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα". 


Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ με τη μούσα του Πενέλοπε Κρουζ 

Τέλος, πολύ πριν δεχτεί τα πυρά εκείνων που θα αναρωτηθούν από πού κι ως πού εμπλέκεται στα πολιτικά, ο Αλμοδοβάρ επικαλέστηκε στο κείμενό του τον αγώνα που έχει δώσει ο Τζορτζ Κλουνεϊ για το Νταρφούρ και τις συναυλίες που διοργάνωσε ο Μπρους Σπρίνγκστιν για να στηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα! 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΣΟΚ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΣΟΚ. Συμπτώματα μαζικής τύφλωσης στη χώρα μας

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Metron Analysis, σε ποσοστό 33,3% οι ερωτηθέντες απαντούν πως μας ψεκάζουν.

Το υπόλοιπο 66,6% λοιπόν, φέρεται να υποφέρει από ολική τύφλωση. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, αφού αν οι Έλληνες σταματήσουν να βλέπουν τηλεόραση, η χώρα δε θα σωθεί από τη χρεοκοπία και οι αριστερά θα εκτοξεύσει τους πυρηνικούς της πυραύλους στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Από την άλλη, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, θέλοντας να καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες, προέβη σε ανακοίνωση για το θέμα:

"Το γεγονός πως το 66,6% των Ελλήνων εμφανίζει συμπτώματα τύφλωσης δε συνδέεται με κάποια οφθαλμολογική πάθηση, ούτε είναι κάτι νέο για εμάς. Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν τυφλοί ή ήθελαν να είναι τυφλοί για προσωπικούς τους λόγους.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, δε δείχνουν κάτι διαφορετικό από την έρευνα της Metron Analysis. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ηλίθιοι.

Αυτή η πλειοψηφία:

βλέπει τους χημικούς αεροψεκασμούς ως μια γελοία θεωρία συνωμοσίας, παρότι μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι,

πιστεύει πως ο Αντώνης Σαμαράς και η συμμορία του θέλουν να σώσουν τη χώρα, παρότι οι ίδιοι τη χρεοκόπησαν και η οικονομική τους πολιτική έχει αποτύχει παταγωδώς,

πίστεψε στο "λεφτά υπάρχουν" όταν ολόκληρη η Ευρώπη μιλούσε για χρεοκοπία

ακούει Πάολα, Καρρά και Βέρτη και βλέπει Μενεγάκη, Πρετεντέρη και Ευαγγελάτο.

Η... "τυφλότητα" των Ελλήνων, είναι ανάλογη της έκθεσης τους σε δελτία ειδήσεων, πολιτικές εκπομπές και Λάκη Λαζόπουλο".




Tyler Durden

ΥΓ: Δε συμμερίζομαι την άποψη πως οι χημικοί αεροψεκασμοί γίνονται για να μας "κρατάνε κοιμισμένους" κτλ. Ο σκοπός των αεροψεκασμών, μου είναι άγνωστος.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ "ΑΠΕΛΛΗΣ".


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η καλλιτεχνική δημιουργία συμβαδίζει με την Ανάπτυξη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Απελλής» με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που πραγματοποιήθηκαν στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου. Παρόν στα εγκαίνια ήταν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που έσπευσαν να δουν από κοντά τα έργα των Εδεσσαίων καλλιτεχνών.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Πουλχερία Αχειλαρά-Βελλή, έδωσε το «στίγμα» της έκθεσης που περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών έργων με θέμα το κόκκινο και ενημέρωσε για την πλούσια δράση του Συλλόγου. Η φιλόλογος και μέλος του συλλόγου κα. Σούλα Σιμιτζή αναφέρθηκε στο κόκκινο και στους συμβολισμούς του στην ελληνική παράδοση και τέχνη, αλλά και σε διεθνές ανθρωπολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Το προσεχές χρονικό διάστημα ο Σύλλογος πρόκειται να διοργανώσει ειδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια σε διάφορα αντικείμενα και τεχνοτροπίες τα οποία θα είναι δωρεάν για τα μέλη του συλλόγου.



Ο κ. Θεοδωρίδης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τους δημιουργούς των εικαστικών έργων και να συνομιλήσει μαζί τους για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του: «Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι στην καθημερινή μας επιβίωση, καθιστούν δύσκολη την ενασχόληση με την τέχνη. Εν τούτοις, οι συνθήκες της αβεβαιότητας και ο γρήγορος ρυθμός εναλλαγής εικόνων και γεγονότων αποτελούν μία σημαντική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η δημιουργία μάς κρατάει ζωντανούς και δίνει το νόημα της ζωής που αναζητούμε πολλές φορές σε πράγματα που δεν έχουν πραγματική αξία. Τα μέλη του «Απελλή» μάς εκπλήσσουν πάντοτε ευχάριστα. Η Περιφέρεια στηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την καλλιτεχνική δημιουργία και είναι πάντοτε ανοικτή σε προτάσεις και ιδέες για καλύτερη προβολή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας που παράγεται στην Π.Ε. Πέλλας. Όπως είναι γνωστό, δεν νοείται ανάπτυξη δίχως πολιτισμό». 

"ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ".

Διονύσης Σταμενίτης: «Ευκαιρία πρώτης τάξεως για ανάκαμψη της Πέλλας η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή».
«Τη δημιουργία κλειδιού που θα διοχετεύει με φυσικό αέριο τον Νομό για οικιακή και επιχειρηματική χρήση ζητά από τον Υπουργό ο Βουλευτής Πέλλας»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης αναφορικά με τη διέλευση του αγωγού TAP από τη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο Νομός Πέλλας.
Ο κ. Σταμενίτης στην ερώτηση του κάνει λόγο για μεγάλη ευκαιρία, η οποία είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί τώρα δίνοντας μεγάλη ανάσα στον πρωτογενή τομέα της περιοχής, στον επιχειρηματικό τομέα, στον μεταποιητικό τομέα  και στα νοικοκυριά.
Ο Βουλευτής στην ερώτηση του τονίζει ότι η διέλευση του TAP από τη χώρα έχει πολλαπλά οφέλη σε τομείς όπως οι διμερείς μας σχέσεις, οι επενδύσεις, η ισχυροποίηση του στρατηγικού γεωγραφικού μας ρόλου, η οικονομική δραστηριότητα αλλά και η ανεργία. Όμως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση του: «Πέραν  των ωφελειών, η σημερινή οικονομική συγκύρια αλλά και τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ενέργειας με άμεσα και  απτά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των νοικοκυριών όσο και των κάθε είδους επιχειρήσεων, καθιστούν αναγκαία, από πλευράς πολιτείας, την αξιοποίηση της διέλευσης του ΤΑΠ από τη χώρα μας. Ιδιαίτερα για Νομούς, όπως ο Νομός Πέλλας αλλά και οι όμοροι νομοί Ημαθίας και Φλώρινας που διαθέτουν ψυχρά κλίματα η ευκαιρία που δίνεται για παροχή φυσικού αερίου είναι τεράστια και πρέπει να αξιοποιηθεί σήμερα, καθώς γνωρίζουμε ότι αν χαθεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί σε άλλη χρονική στιγμή».
Ως εκ τούτου ο κ. Σταμενίτης ζητά την διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προβλέψεις στην κατασκευή, δίνοντας τη δυνατότητα σύνδεσης του Νομού Πέλλας με το φυσικό αέριο.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου αναφορικά με το ζήτημα, όποτε και του κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ.



  Από την Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας –Τμήμα Κτηνιατρικής – γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Π.Ε. Πέλλας ότι ,στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, πραγματοποιήθηκε στις 13-10-2013 ημέρα Κυριακή ρίψη δολωμάτων με εμβόλιο για την ανοσοποίηση αλεπούδων από το ΥΠ.Α.Α.Τ.  σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές των Π.Ε. του εφαρμοζόμενου προγράμματος .
    Η ρίψη των δολωμάτων (εμβολίων) έγινε σε περιοχές του φυσιολογικού βιότοπου των αλεπούδων (ορεινοί όγκοι Π.Ε. Πέλλας)
    Παρακαλούνται άπαντες (δασοφύλακες , υλοτόμοι , κυνηγοί , κάτοικοι των περιοχών κ.λ.π.) να  αποφεύγουν την επαφή με το προαναφερθέν δόλωμα (εμβόλιο), που προορίζεται για τις αλεπούδες, γιατί περιέχει τον ιό της Λύσσας και κάθε επαφή με αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα.
    Παραθέτουμε φωτογραφία –δείγμα του δολώματος.



                                                                           
                                                                                                                ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
                                                                                                                ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ.


Φίλε κτηνοτρόφε,
      Όπως γνωρίζεις, η Π.Ε. Έβρου έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό από την Ευλογιά των αιγοπροβάτων και ήδη έχουμε θετική εκτροφή στον Νομό Θεσσαλονίκης.
                     Για να προφυλάξεις το κοπάδι σου και να προστατέψεις την περιουσία σου και το εισόδημά σου φρόντισε όπως παρακάτω:
1. Να παρακολουθείς τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, επικοινώνησε άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
2. Να μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.  
3. Να μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
4. Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
5. Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν είσαι κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.
6. Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, ζωοτροφές, ζώα ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
7. Προμηθεύσου κι εσύ κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό και χρησιμοποίησέ το στην είσοδο-έξοδο της εκτροφής σου, στα ρούχα εργασίας, στο όχημα μεταφοράς σου και οπουδήποτε αλλού κρίνεις εσύ απαραίτητο, πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του.
Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και η συνεργασία σου με την        Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι απαραίτητη.
Είμαστε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή.
                                                           
                                                                                                           Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

                                                                                                     ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 17 ΚΑΙ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 .


Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγωγής υγείας που εκπονεί και υλοποιεί σε ετήσια βάση, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης και την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αγωγής Υγείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο, διοργανώνει διημερίδα αγωγής υγείας την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα  συνεδριάσεων της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας- Θράκης (Αριστοτέλους 16, Θεσσαλονίκη). Η διημερίδα απευθύνεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες υγείας της 4ης Υ.Π.Ε., με στόχο την ενημέρωση  και την εκπαίδευσή τους σε δύο θεματικές ενότητες: «Κάπνισμα» (17/10) και «Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα» (18/10).
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη δικτύων πρόληψης και προαγωγής υγείας, που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές και θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των συμπολιτών μας σε ποιοτικότερες υπηρεσίες. Μετά την επιτυχημένη πορεία των ενημερωτικών διημερίδων σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι γιατροί του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διευρύνουν το δίκτυο αγωγής υγείας στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δημόσιους φορείς. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ενημερωτικές ημερίδες προαγωγής υγείας και πρόληψης, που υλοποιεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να καταστήσει την πρόληψη καθημερινή πρακτική στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβάνεται και η πρόληψη, η οποία   αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Υγειονομικού Συστήματος μιας χώρας.  Η πρόληψη είναι κεντρικός μοχλός της προστασίας της δημόσιας υγείας  και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης μιας κοινότητας σε όλη της την έκταση και αφορά το άτομο, την οικογένεια, και την κοινωνία 
Η προαγωγή της υγείας είναι ένα από τα νεώτερα « κινήματα» της Δημόσιας Υγείας που προέκυψε από την διαπίστωση ότι τα μεγάλα προβλήματα υγείας του πληθυσμού δεν λύνονται μόνο με την ιατρική φροντίδα αλλά απαιτείται γενικότερη κοινωνική προσπάθεια
Μία από τις κύριες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στην πρόληψη, εκτός από τους εμβολιασμούς και την ανοσοποίηση, είναι η Αγωγή Υγείας (health education) Αφορά σε γενικές γραμμές την εκπαίδευση των ατόμων και κυρίως των μαθητών ώστε να αποκτήσουν ή να υιοθετήσουν «υγιεινή» συμπεριφορά .Αντιπροσωπευτικά προγράμματα αγωγής υγείας είναι αυτά που αναφέρονται στο κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, διατροφή, σεξουαλική υγεία άσκηση, ατυχήματα κ.λ.π. Τελικός στόχος είναι η υγεία και η ευεξία του πληθυσμού».

Το πρόγραμμα της διημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ 
12.00 Εγγραφές για την ημερίδα και τη διημερίδα
12.30 Χαιρετισμοί - Έναρξη
13.00 «Κάνε στάχτη το τσιγάρο» - Η πορεία της παρέμβασης –ανατροφοδότηση
13.30 Αυτοαξιολόγηση της Προσπάθειας – η Εμπειρία των μελών του Δίκτυο Αγωγής Υγείας
14.30 Αποτελέσματα βιωματικής εκπαιδευτικής προσέγγισης
15.30 Συλλογή στοιχείων – Διεύρυνση & επικαιροποίηση Δικτύου
16.00 Διάλειμμα
16.30 Η Σημασία της εφαρμογής του νόμου- Σχολεία ελεύθερα καπνού 
17.00 «Κάπνισμα; όχι εμείς!»- Δουλεύοντας για ένα σχολείο πρόληψης του καπνίσματος όλοι μαζί -Βιωματικό εργαστήριο
17.30 «Αρμονική Συνεργασία όλων των φορέων για την πρόληψη του      καπνίσματος», Παιχνίδι Ρόλων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
9.00 - 9.30 Εγγραφές για την ημερίδα
9.30 – 11.30 Παρουσίαση του Προγράμματος Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (στόχοι, ιδιαιτερότητες, τρόπος προσέγγισης του θέματος, γενικές οδηγίες παρουσίασης)
11.30- 12.00 Διάλειμμα
12.00- 14.00 Βιωματικό Εργαστήριο - «Βάζω όρια- Μαθαίνω να προστατεύω τον Εαυτό μου»

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Δύο βλάχοι πάνε στην Αμερική 
Πεινάνε και πάνε λοιπόν σε ένα φαστφουντάδικο, ανοίγουν το μενού και βλέπουν στο μενού "hot dog".

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...