Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΟΡΜΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Ένα μικρό-ελάχιστο φωτογραφικό αφιέρωμα,με εικόνες υψηλής ανάλυσης, σας παρουσιάζουμε σήμερα από τα ειδυλλιακά βουνά της Όρμας.
Πλούσια βλάστηση, οι εναλλαγές της οποίας σε παραπέμπουν σε πίνακες του Μονέ.
Το πλούσιο μωσα'ι'κό της χλωρίδας, σε μαγνητίζει με το πευκοδάσος να δίνει τη θέση του στις άγριες γέρικες καστανιές, ενώ στα ψηλότερα σε καλωσορίζουν οι πανύψηλες αγέρωχες οξιές.
Ο συνδυασμός των γήινων φθινοπωρινών χρωμάτων σε σαγηνεύει, ενώ τα γάργαρα τρεχούμενα νερά σου προκαλούν μια αγαλλίαση με το αέναο κύλισμά τους στα πολλαπλά ρέματα.
Άξια προσοχής και τα πολλά εκκλησάκια, φανερώνουν το θρησκευτικό φρόνιμα των κατοίκων, που αναδεικνύουν την ταπεινοφροσύνη και την ευγνωμοσύνη τους προς τον πάνσοφο Δημιουργό για την πλουσιοπάροχη δωρεά Του.











ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.


Ο μεγάλος ποιητής πιο επίκαιρος από ποτέ στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι στίχοι του Κ. Π. Καβάφη κυκλοφορούν με λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό "συνομιλώντας" με τους Αθηναίους του σήμερα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση και οι στίχοι που επιλέχθηκαν να ταξιδέψουν στη σύγχρονη Αθήνα είναι οι εξής: 

«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» (Το πρώτο σκαλί)

   «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)

   «Ξένος εγώ ξένος πολύ» (Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.) 

 «Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά.» (Συμεών) 

  «Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω» (Τα επικίνδυνα)   

«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις» (Επέστρεφε)

   «Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)

   «Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» (Ένας νέος, της τέχνης του λόγου – στο 24ον έτος του)

   «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί) 








ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Η BARBIE ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ.

Η Barbie είναι πολύ σκληρό αφεντικό…
Έκθεση με σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κίνα, από έξι εργοστάσια που προμηθεύουν τη Mattel, δημοσίευσε η οργάνωση  China Labor Watch. Η οργάνωση καταγγέλλει, σύμφωνα με τη "Le Figaro",  ότι υπάρχουν «σοβαρές παραβιάσεις» της κινεζικής εργατικής νομοθεσίας, τις οποίες εντόπισαν επιθεωρητές της που είχαν προσληφθεί ως εργάτες σε αυτά τα εργοστάσια.
   Σύμφωνα με την έκθεση, εργαζόμενοι εργάζονται όρθιοι 13 ώρες την ημέρα ενώ δουλεύουν στην πλήρη κορύφωση της παραγωγής, σε περιόδους γιορτών δηλαδή, ακόμη και 110 ώρες υπερωρία ανά μήνα, χωρίς να αμειφθούν αναλόγως.
   Στους υπερπλήρεις κοιτώνες οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες παραγωγής κοιμούνται ανά 8-12, μοιράζονται ντους και τουαλέτες με «μερικές εκατοντάδες» συναδέλφους τους και συχνά δεν έχουν ζεστό νερό.
   Ακόμη, οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τον κινεζικό οικογενειακό προγραμματισμό και περιμένουν το δεύτερο παιδί τους δεν μπορούν να επωφεληθούν από την άδεια μητρότητας και οδηγούνται στην παραίτηση ενώ, όσοι χρησιμοποιήσουν το κινητό τους, τιμωρούνται με πρόστιμο που ισοδυναμεί με την αμοιβή μιας ημέρας.
   Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν 300 εργαζόμενους σε ένα από τα εργοστάσια του προμηθευτή της Mattel σε απεργία τον Αύγουστο.   Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Barbie βρίσκεται στον «τοίχο». Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε οδηγηθεί ανάλογη έρευνα πριν από ένα χρόνο με αποτέλεσμα η China Labor Watch να εκτιμά, ότι ο γίγαντας των παιχνιδιών, έχει "πλήρη επίγνωση της έκτασης και της συνέχισης των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας στους  κινέζους προμηθευτές της."
   "Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και επιδιώκοντας να κρατήσουν τα στάνταρ της Mattel στην ποιότητα και την ασφάλεια των παιχνιδιών, οι προμηθευτές, διατηρούν χαμηλά το κόστος, με τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας», αναφέρει η έκθεση. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ.

Ελλάς Ελλήνων Ψεκασμένων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, 3 στους 10 Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν, ενώ πολλές φορές βρέχει και χώμα, οπότε μπορεί να μη μας ψεκάζουν απλώς. Μπορεί και να μας θάβουν.


Πιο συγκεκριμένα, το 33,3% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι γίνονται ρίψεις χημικών, ενώ το 58,4% απάντησαν ότι διαφωνούν, γιατί φοβούνται μήπως η κυβέρνηση σταματήσει τους αεροψεκασμούς και πρέπει να πάνε να αγοράσουν δικά τους ναρκωτικά.

Το υπόλοιπο 8,3% δηλώνει αναποφάσιστο, αλλά ζήτησε οι αεροψεκασμοί να γίνουν εντονότεροι το καλοκαίρι, αφού ο δάκος και η μελίγκρα καταστρέφουν τα χασισόδεντρα που φυτεύουν σπίτι τους.

Από το 33,3% όσων πιστεύουν στην εν λόγω θεωρία, το 1/5 προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που κρίνεται ανησυχητικά χαμηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εμφανώς ψεκασμένος.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το 10,6% αυτών ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, επομένως στηρίζει τους ψεκασμούς, αφού θεωρεί την ανάληψη ευθυνών και την αυτοκριτική καλοστημένες θεωρίες συνωμοσίας της Αριστεράς. 

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι το θέμα έχει τεθεί κατά το παρελθόν και στη Βουλή, είναι προφανές ότι δεν ψεκάζονται μόνο οι πολίτες, αλλά και οι βουλευτές.

Όπως ήταν φυσικό, η παραπάνω δημοσκόπηση στρίμωξε πολύ την κυβέρνηση Σαμαρά που δεσμεύτηκε να σταματήσει τους αεροψεκασμούς και να αρχίσει να δηλητηριάζει το νερό με ένα μείγμα από DNA Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη για να μας αποχαυνώσει εντελώς.

Τέλος, το γεγονός των αεροψεκασμών επιβεβαίωσε και ο προστατευόμενος Μάρτυρας ΣΤ' στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής που δήλωσε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει κρυμμένα χημικά όπλα στο Άγιο Όρος, αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει την παρέμβαση του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται να μας βομβαρδίσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.


(Πάντως ελπίζω να μας ψεκάζουν. Δε θέλω να πιστέψω ότι είμαστε από μόνοι μας τόσο ζώα.)



ΠΗΓΗ:
by To Skouliki Tom
http://www.ramnousia.com

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΖΗΣΕ ΓΙΑ 13 ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗ. ΑΝΤΕΧΕΙΣ;

Συγκλονιστικό βίντεο: Ζήσε για 13 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή! Αντέχεις;
Πως είναι άραγε να σκέφτεσαι, να ξυπνάς και να κοιμάσαι σαν σχιζοφρενής; Πώς αρχίζουν όλα και ποιο το τέλος; Πάρτε μια ιδέα από τον παράξενο κόσμο ενός διαταραγμένου εγκεφαλικού μηχανισμού.

Σχιζοφρένεια επισκέπτεται έναν στους εκατό, αποτελεί μία νευροψυχιατρική νόσο και πλήττει κυρίως εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Το παρακάτω video αποτελεί μία εικαστική προσέγγιση της νόσου προς κοινωνική ευαισθητοποίηση, μιας και η πραγματικότητα της πάθησης είναι σαφώς πολυπλοκότερη.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ.

Τα τανκς στους δρόμους με χορηγό

Γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών του ομίλου Βαρδινογιάννη φαίνεται ότι θα αναλάβει το έξτρα κόστος του υπουργείου Αμύνης προκειμένου να βγουν και πάλι στους δρόμους τα άρματα μάχης κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Η υπόθεση έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς ο Αβραμόπουλος υπέγραψε απόφαση κατάργησης του κανονισμού που είχε εισαγάγει πριν τρία χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με την οποία για λόγους οικονομίας τα μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού δεν έπαιρναν μέρος στις παρελάσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Σαμαρά, αποβλέποντας στους «σκόρπιους» ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής θέλει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει εκ νέου το σόου τόνωσης της εθνικής μας υπερηφάνειας.

Στο ΠΑΣΟΚ φαίνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την απόφαση του υπουργείου. Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι η διακοπή της χρήσης των αρμάτων από τον Βενιζέλο οδήγησε στην μείωση του κόστους των δύο παρελάσεων στα 350.000€ το χρόνο, από 3,1 εκατομμύρια.
Το υπουργείο Άμυνας, από την άλλη, αντιτείνει ότι το επιπλέον κόστος για τη χρήση των αρμάτων είναι της τάξης των 35.000€. Το χειρότερο όμως είναι ότι για την κάλυψη της επιπλέον δαπάνης επικαλείται το πρωτοφανές γεγονός ότι έχει βρει... ιδιώτη χορηγό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο διερευνά επιπλέον την πιθανότητα εξεύρεσης και άλλου χορηγού για την πτήση μαχητικών F16 κατά τη διάρκεια της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η εθνική μας υπερηφάνεια όπως την αντιλαμβάνονται οι μέτοχοι της συγκυβέρνησης θα ανατεθεί σε ιδιώτη ευεργέτη. Πιθανότατα σε κάποιον απ' αυτούς που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές ή αναλαμβάνουν κολοσιαίες δημόσιες προμήθειες, αλλά αγαπάνε τη χώρα τους (πάνω από όλα).


ΠΗΓΗ:
thepressproject.gr

http://www.ramnousia.com

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες εκθέτουν τα έργα τους στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Πενήντα έργα καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι από τις 31 Οκτωβρίου επισκεφθούν το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την έκθεση «Χώρος και Χρώμα» από την ομάδα εικαστικών της Ελληνικής Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – Very Special Arts Hellas.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν αερόστατα, δέντρα, άλογα με αναβάτες, χρωματιστά κτίρια και πολλά άλλα θέματα από τον ορατό ή μη ορατό κόσμο μας. 

Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση εκτός από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που επιδιώκει να λειτουργήσει και σαν ένα διαφορετικό μέσο ευαισθητοποίησης στο θέμα της αναπηρίας.

Γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εικαστικά εργαστήρια για ομάδες σχολείων ή φορέων (κατόπιν συνεννόησης) και θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για όλους τους επισκέπτες.

Εκθέτουν τα μέλη της ομάδας εικαστικών της VSA Hellas:
Τάσος Αμπατζίδης, Ελπίδα Αντωνοπούλου, Βασίλης Διαμαντής, Έλλη Κελεσίδου †, Σταύρος Κρασαδάκης, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Σάκης Σκουτέρης, Νίκος Χατζής.

Υπεύθυνος της ομάδας: Νίκος Κόνιαρης - εικαστικός

Εθελόντρια βοηθός: Ιωάννα Τσελέντη

Η έκθεση πλαισιώνεται και από καλλιτέχνες με αναπηρία που συμμετέχουν με προσωπική τους εργασία: Χριστίνα Βασίλογλου, Χριστίνη Γεωργανά, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου.

Επίτιμος προσκεκλημένος ο τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης

Τι είναι η VSA Hellas

Η ομάδα εικαστικών της VSA Hellas, που αποτελείται από μέλη που στην πλειονότητά τους έχουν νοητική υστέρηση, λειτουργεί από το 1994 σ’ εβδομαδιαία βάση, κατευθυνόμενη από εμπνευσμένους εικαστικούς. Στο ενεργητικό της έχει δύο εκθέσεις: μία στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και μία στην Αίθουσα Τέχνης Αέναον στην Αθήνα, συμμετοχές σε εκθέσεις και σε ανοιχτά ή βιωματικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εικαστικές παρεμβάσεις σε πλατεία, σχεδιασμό και κατασκευή σκηνικών, σχεδιασμό γραφικών σε ντοκιμαντέρ, γύρισμα μικρού βίντεο, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα πειραματιζόμενη σε καινούργιες προκλήσεις.

Η λειτουργία της ομάδας εντάσσεται στις δράσεις της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Special Arts Hellas, που ιδρύθηκε το 1990 στην Ελλάδα με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες στην καλλιτεχνική έκφραση και τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Αποτέλεσε το ελληνικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSA The International Organization on Arts and Disability με πολυάριθμα μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου.

- Η έκθεση πραγματοποιείται με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Ι. Νιάρχος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΣΕ ΤΖΑΚΙΑ-ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ-ΣΟΜΠΕΣ.

Click on the slide!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως υπουργική απόφαση η οποία ορίζει τι μπορούμε και τι όχι να καίμε στα τζάκια, στους καυστήρες και στις σόμπες!

Σύμφωνα με την απόφαση, καθιερώνονται προδιαγραφές για τα στερεά καύσιμα – που παράγονται από στερεή βιομάζα- και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση.

Δηλαδή, για εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης - κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης - ενώ οι προδιαγραφές αφορούν και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού χρήσης ή παραγωγής ατμού σε κτίρια νοσοκομείων, ξενοδοχείων κ.α.

Σύμφωνα με την απόφαση τα στερεά βιοκαύσιμα αποτελούνται εξ ολοκληρου από βιομάζα και δεν περιέχουν γενικά ξένες ύλες προς τη βιομάζα, καθώς και ραδιενεργά συστατικά.

Τα καύσιμα στερεής βιομάζας είναι στερεά καύσιμα τα οποία άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από τις εξής πηγές:
- από προϊόντα γεωργίας και δασοκομίας

- παραπροϊόντα από βιομηχανία επεξεργασίας προϊόντων γεωργίας - όπως υπολείμματα ξυλείας με εξαίρεση τα προϊόντα ξυλείας που μπορεί να περιέχουν αλογονούχες οργανικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα.

- υπολείμματα φελλού.

Διαβάστε αναλυτικά τον ορισμό κάθε προϊόντος προς καύση που συμπεριλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση


− Βιομάζα (biomass): το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προ−
έλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους
συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδο−
μήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών αποβλήτων και των οικιακών απορριμμάτων.

− Καύσιμο στερεής βιομάζας (solid biofuel): το στερεό καύσιμο το οποίο παράγεται από τις κατηγορίες βιομά−
ζας που καλύπτονται από το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−1.

− Επικίνδυνη ουσία (dangerous substance): ουσία που προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στην αν−
θρώπινη υγεία ή/και στο περιβάλλον, σύμφωνα με τα κριτήρια του κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1272/2008, ή εμπίπτει
στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 96/29/Ευρατόμ, όπως εκάστοτε ισχύουν

− Πέλετς ξύλου (wood pellets): στερεό προϊόν συμπυκνωμένου καυσίμου στερεής βιομάζας που παράγεται
από βιομάζα κονιοποιημένου ξύλου με ή χωρίς πρόσθετα, συνήθως κυλινδρικής μορφής, τυχαίου μήκους που
γενικά περιλαμβάνεται μεταξύ 5 και 40 χιλιοστών και είναι τεμαχισμένο στις άκρες.

− Μπριγκέττες ξύλου (wood briquettes): στερεό προϊόν συμπυκνωμένου καυσίμου στερεής βιομάζας που παράγεται από κονιοποιημένη βιομάζα ξύλου με ή χωρίς πρόσθετα, συνήθως κυβοειδούς ή κυλινδρικής μορφής.

− Ροκανίδια ξύλου (wood chips): στερεό προϊόν καυσίμου στερεής βιομμάζας που παράγεται από βιομάζα ξύλου πελεκημένου με τη βοήθεια κοφτερού εργαλείου, υπό μορφή λεπτών τεμαχίων καθορισμένων διαστάσεων, μήκους που γενικά περιλαμβάνεται μεταξύ 5 και 50 χιλιοστών.

− Καυσόξυλα (firewood): στερεή βιομάζα ξύλου από υλοτομία κομμένου και χωρισμένου σε τεμάχια έτοιμα
προς χρήση σε σταθερές εστίες θέρμανσης κτιρίων, όπως σόμπες, τζάκια και συστήματα κεντρικής θέρμαν−
σης.

− Μη ξύλινα πέλετς (non−woody pellets): στερεό προϊόν συμπυκνωμένου καυσίμου στερεής βιομάζας που
παράγεται από μη ξυλώδη κονιοποιημένη βιομάζα με ή χωρίς πρόσθετα, συνήθως κυλινδρικής μορφής, διαμέ−
τρου μικρότερης των 25 χιλιοστών, τυχαίου μήκους που γενικά περιλαμβάνεται μεταξύ 3,15 και 40 χιλιοστών, που
λαμβάνεται με μηχανική.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

Click on the slide!
Έσπασαν καρδιές από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη, που βρήκε τους κατοίκους της μεγαλονήσου απροετοίμαστους…

Του Σταύρου Ζαγκανά


Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, από μόνο του προκαλεί τρόμο, καθώς εάν το εστιακό βάθος ήταν μικρότερο, τότε ίσως να μιλάγαμε διαφορετικά σήμερα…

Και αναφερόμαστε σε ανυπολόγιστες ζημιές, όπως μας έχει δείξει και η προϊστορία…

Τι μέλλει γενέσθαι;

Δυστυχώς τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι και τόσο καλά, διότι ένα από τα κορυφαία  Ινστιτούτα παγκοσμίως στην πρόβλεψη σεισμών, προειδοποιεί για έναν ακόμη πολύ μεγάλο σεισμό στη χώρα μας.

Και αν γελάτε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, δείτε την με ακρίβεια ανατριχιαστική πρόβλεψη του ίδιου Ινστιτούτου για τον πρόσφατο σεισμό της Κρήτης:



Η ανακοίνωση της σεισμικής δόνησης, έγινε δύο ημέρες πριν και μάλιστα με απόλυτη ακρίβεια ως προς το μέγεθός της!!!

Η νέα πρόβλεψη λοιπόν, η οποία δεν πρέπει να περάσει στα… ψιλά, αναφέρει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στη χώρα μας και μάλιστα πάνω από 6,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ!

Για του λόγου το αληθές: 




Και μία ακόμη… λεπτομέρεια: Το Ινστιτούτο για το οποίο μιλάμε, προέβλεψε με απόλυτη ακρίβεια και τον χθεσινό σεισμό στις Φιλιππίνες…!



Είπατε κάτι;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΝΟΥΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;


.Μαθαίνουμε από τον Συναξαριστή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου (26/10), ότι υπήρχε κάποιος ονόματι Ονησιφόρος, στον τάφο του Αγίου, ο οποίος είχε την διακονία να ανάβει και να σβήνει τις λαμπάδες και τα κεριά που έφερναν οι Χριστιανοί μπροστά στην εικόνα του Αγίου, όταν πήγαιναν να προσκυνήσουν.

Εκείνος λοιπόν, βιαζόταν και τα έσβηνε πριν αυτά καούν επαρκώς. Μια νύκτα, φάνηκε σε αυτόν στον ύπνο του ο Άγιος και του είπε:

“Γνώριζε Ονησιφόρε, ότι αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Γνώριζε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο και τον εαυτόν σου βλάπτεις, αλλά και εκείνους που φέρνουν τα κεριά και τις λαμπάδες. Γιατί, όσο περισσότερο καίγονται οι λαμπάδες μπροστά από τις Εικόνες, τόσο περισσότερο καίγονται οι αμαρτίες εκείνου που με πίστη τις φέρνει. Όταν όμως τις αφαιρούν, και εκείνος ο οποίος τις φέρνει, χάνει τον μισθό του, και εκείνος που τις αφαιρεί θα έχει κόλαση στην ψυχή του“.

Ο Ονησιφόρος, δεν έδωσε και πολύ σημασία, αλλά πράγματι σταμάτησε για λίγο καιρό να βιάζεται να τις σβήνει. Μια νύκτα, κάποιος Χριστιανός, πήγε δύο πολύ ωραίες λαμπάδες και αφού προσκύνησε παραμέρισε λίγο να προσευχηθεί και μετά έφυγε. Τότε ο Ονησιφόρος πήγε να τις σβήσει, επαναλαμβάνοντας δηλαδή αυτή του την κακή συνήθεια. Τότε, αμέσως ο Άγιος του είπε με φοβερή φωνή: “Πάλι τα ίδια άρχισες Ονησιφόρε;”. Αμέσως τότε από τον φόβο του, έπεσε ο Ονησιφόρος λιπόθυμος και μόλις ήλθε πάλι στον εαυτό του, μετανόησε για την πράξη του και έκτοτε δεν την επανέλαβε, αλλά και μάθαμε την ωφέλεια που προκύπτει από μια τόσο απλή και ευλαβική πράξη, που όταν γίνεται με πίστη, έχει τεράστια δύναμη.
(εκ του Μεγάλου Συναξαριστού της Ορθ. Εκκλησίας, Ματθ. Λάγγη) 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

Γ​ΙΑΤΙ ΜΕ ΒΑΠΤΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ;


15-Γιατί δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, αν θέλουμε να βαπτιστούμε και να γίνουμε Χριστιανοί;

-Γιατί μας βαπτίζουν νήπια καταστρατηγώντας την ελευθερία μας;

Ερωτήματα που ακούγονται συχνά και μας προκαλούν, με τη σειρά μας, να ρωτήσουμε:

-Όταν το νήπιο είναι άρρωστο και χρειάζεται γιατρό, μήπως πρέπει πρώτα να το ρωτήσουμε για να τον φωνάξουμε;

-Μήπως το φάρμακο που του δίνουμε του στερεί την ελευθερία να επιλέξει αν θα γιατρευτεί;

-Ζητάμε προηγουμένως τη συγκατάθεσή του, όταν το εμβολιάσουμε;

-Καταστρέφουμε την ελευθερία του, όταν του δίνουμε φαγητό ή το ντύνουμε;

-Το ρωτάμε ποια γλώσσα επιθυμεί να μιλάει;

-Το ρωτάμε αν θέλει να πάει στο σχολείο;

Τη σωματική υγεία του παιδιού τη φροντίζουμε, χωρίς να το ρωτήσουμε.

Την πνευματική υγεία του δεν θα την αποκαταστήσουμε στην πρωταρχική της ωραιότητα; Είναι μικρότερης σημασίας η πνευματική του υγεία;

Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους ότι καλύτερο μπορούν από κάθε άποψη, έτσι είναι φυσικό, για τους γονείς που είναι πιστοί οι ίδιοι να νιώθουν την ανάγκη το παιδί τους να γίνει σύντομα μέλος του σώματος του Χριστού. Να γεμίσει από Άγιο Πνεύμα, έστω και αν η ώρα της Βάπτισης δεν είναι συνειδητή γι’ αυτό. Με το βάπτισμα το παιδί «εγκεντρίζετε» (μπολιάζεται)κατά κάποιον τρόπο, ενσωματώνεται μυστικά στο άχραντο σώμα του Χριστού, γίνεται επίσημα μέλος της Εκκλησίας και έχει το δικαίωμα συμμετοχής και στα υπόλοιπα μυστήρια. Τη σωτηρία και υπέροχη

σφραγίδα του Άγιου Πνεύματος, που παίρνει με το Βάπτισμα, τη γνωρίζουν οι άγγελοι και την τρέμουν οι δαίμονες. Ώστε έτσι, οι δαίμονες φεύγουν τρέχοντας από τον βαπτισμένο και οι άγγελοι τον φρουρούν σαν γνώριμο και παιδί του Θεού. Το βάπτισμα το κάνουμε στα νήπια για να τα προφυλάξουμε από έναν μέγιστο κίνδυνο για να περιφρουρήσουμε την ελευθερία τους από τις μεθοδείες του διαβόλου.

Ο νηπιοβαπτισμός επομένως δεν εμποδίζει, αλλά εξασφαλίζει και διασφαλίζει την ουσιαστική ελευθερία. Το λουτρό του Βαπτίσματος, σε συνδυασμό προς το Άγιο Χρίσμα, ενεργεί μια νέα γέννηση. Έτσι έχουμε μια νέα δημιουργία, νέα γέννηση πνευματικής ύπαρξης τελείως νέας και χαριτωμένης. Δεν δίνονται απλώς κάποια χαρίσματα στον πιστό, αλλά όλο το πλήρωμα του Αγίου Πνεύματος εκχύνεται σ’ αυτόν, μορφώνει μέσα του τη μορφή του Χριστού και τον κάνει παιδί του Θεού Πατέρα.

Γιατί λοιπόν πρέπει να αρνούμαστε στα παιδιά το δικαίωμα να έχουν από την αρχή της ζωής τους τη ζωοποιό Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ως μέρος της ύπαρξης τους; Αν καθώς μεγαλώνουν αποφασίσουν ότι δεν θέλουν πια το Άγιο Πνεύμα, ας το αρνηθούν, όπως κάνει καθένας που αρνείται τον Θεό. Και ο Θεός αυτήν την κίνηση την σέβεται και αφήνει αυτόν που Τον αρνείται.

Η Βάπτισή μας και γενικά η σχέση μας με τον Θεό δεν μας δεσμεύει. Μήπως άλλωστε ζούμε αν δεν το επιλέξουμε και επιδιώξουμε όπως ταιριάζει σε βαπτισμένους Χριστιανούς; Επομένως ούτως ή άλλως διαλέγουμε. Αν κανείς θέλει να αλλάξει πίστη, δεν δεσμεύεται από το βάπτισμα. Το βάπτισμα σώζει τελικά όσους με τον καθημερινό τους αγώνα ενεργοποιούν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μένει αδιενέργητη στην ψυχή του. Όπως δηλαδή το μολύβι που γράφουμε ή το βέλος για να κινηθούν χρειάζονται το ανθρώπινο χέρι, έτσι και η αίρεση των ανθρώπων που πιστεύουν. Το γεγονός της ταύτισης του βαπτίσματος με την αναγέννηση, δεν σημαίνει πως το βάπτισμα μας απαλλάσσει από τον προσωπικό αγώνα για τη διατήρηση και την καρποφορία του πνευματικού δώρου.

Τα λόγια του Αγίου Κυρίλλου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, τον 4ο αιώνα, «προς τους φωτιζόμενους» μπορούν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά και στην εποχή μας:«Δεν παίρνεις λοιπόν όπλο φθαρτό, αλλά πνευματικό. Φυτεύεσαι στο νοητό Παράδεισο. Παίρνεις καινούργιο όνομα που δεν το είχες πριν. Πριν από το βάπτισμα ήσουνα κατηχούμενος, ενώ τώρα θαονομαστείς πιστός. Από την αμαρτία μετατίθεσαι, περνάς στη δικαιοσύνη, από το μόλυσμα στην καθαρότητα… Αυτό όμως δεν φτάνει…

Έργο του Θεού είναι το φύτεμα και το πότισμα, και δικό σου η καρποφορία. Έργο του Θεού είναι να σου δώσει τη χάρη Του, ενώ δικό σου να τη δεχτείς και να τη διατηρήσεις.

Μην καταφρονείς τη Χάρη, επειδή σου δίνεται δωρεάν, αλλά δέξου τη και συντήρησέ την, λειτουργώντας την μέσα στην ύπαρξή σου με πραγματική ευλάβεια» 





ΠΗΓΗ...askitikon.eu

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ "ΚΟΥΚΟΥΡΟΥ" ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/10 Ο Ο.Σ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο Σύλλογος προσγειώνεται στα 1.340 μέτρα και στην κορυφή Κουκουρού (Κουκουνάρα) πάνω από τους Προμάχους με μια ενδιάμεση στάση στην Άσπρη Πέτρα, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη πεζοπορία στο Καιμάκτσαλαν, από την περιοχή Τουρκολίβαδο έως την κορυφή Άσπρος Σβώλος ( 2.370 μ.). Με σύμμαχό τους τον ιδανικό για πεζοπορία καιρό οι ορειβάτες πραγματοποίησαν μια πεζοπορία 7:30 ωρών σε υψόμετρο πάνω από τα 2.000 μέτρα στο τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Πληροφορίες:
Ιωαννίδης Ισίδωρος :6976979137
Χρήστος Τζώτζης : 6980173410

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γραφεία : Γ. Αβέρωφ 5 (Στενό ΔΕΗ) Αριδαία
Ώρες λειτουργίας : Κάθε Τετάρτη 20:30 μ.μ. - 23:30 μ.μ.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6976979137
Ηλεκτρονική Σελίδα : www.eosa.gr
 
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου : eosaridaias@hotmail.com



Η 1η ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

Η αγέλη λυκόπουλων ξανά μαζί
Από της 12 Οκτωβρίου 2013 ξανάξεκίνησε την δράση της η 1η Αγέλη Λυκοπούλων Αριδαίας.  
Τι είναι όμως η Αγέλη και ποια η δράση της??
Αγέλη Λυκοπούλων λέγεται το μικρό τμήμα του προσκοπισμού και αποτελείται από παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών. Με πρόγραμμα άλλοτε ρομαντικό και άλλοτε περιπετειώδης και με πολύ φαντασία δημιουργεί ένα κλίμα μέσα στο οποίο το παιδί, δημιουργεί και αναπτύσει τον χαρακτήρα του. Κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι το παιχνίδι, κατασκευές και η ζωή στην ύπαιθρο.
Ποια είναι όμως η ιστορία των Λυκοπούλων???
Στην αγγλία, παιδιά μικρότερης ηλικίας από τα 11 (ηλικία των προσκόπων) ήθελαν πάρα πολύ να γίνουν πρόσκοποι. Έτσι το 1914 ο Baden Powell (ιδρυτής του προσκοπισμού) άρχισε να αναπτύσσει ένα πρόγραμμα για τα παιδιά αυτά, βασισμένος στο «βιβλίο της Ζούγκλας» του Rudyard Kipling. Από το βιβλίο αυτό πήραμε και το όνομά μας, καθώς ο πρωταγωνιστής «μόγλης» βρέθηκε στη ζούγκλα να τον μεγαλώνει μια λύκαινα μαζί με τα λυκόπουλα της. Το πρόγραμμα των Λυκοπούλων ξεκίνησε να υλοποιείται το 1916 και διαδόθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Στην Ελλάδα τα λυκόπουλα ξεκίνησαν στις 13 Δεκεμβρίου του 1931 στην αυλή του Λυκείου Μακρή στην οδό Ιπποκράτους αρ.5 στην Αθήνα.
Στην Αριδαία λοιπόν η αγέλη θα μαζεύεται κάθε Σάββατο στις 11:00 στη φωλιά της (εμπορικό κέντρο Αριδαίας, πάνω από συμβολή, 1ος όροφος), θα παίζει, θα μαθαίνει και θα ανταλλάσει εμπειρίες. Αν θέλετε και εσείς να μπείτε στην αγέλη μας, θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: Σοφία Νικολαϊδου(αρχηγός λυκόπουλων): 6947449909

Ελένη Γάτσου (βαθμοφόρος λυκόπουλων): 6971958416

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ.

Οργάνωση συνάντησης για τα κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Τα κριτήρια της νέας ρύθμισης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την σύγχρονη εικόνα της αγροτικής οικονομίας

Ενόψει της τροποποίησης των κριτηρίων αναγνώρισης των οργανώσεων παραγωγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα σε σύσκεψη με θέμα την λειτουργία και τα Κριτήρια Αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:00 μ.μ στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (5ος όροφος), στο Διοικητήριο της Έδεσσας.

Λεπτομερέστερος τίτλος της συνάντησης είναι: «Αναγνώριση, Λειτουργία και Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».


Πληροφορίες για την εκδήλωση δίνονται από το γραφείο τύπου της Π.Ε στο τηλ. 23813 51205. Εφόσον υπάρχουν γραπτές προτάσεις, μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail: pepellas1@gmail.com.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...