Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

"ΔΕΚΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ :
«Δεκτή η τροπολογία για το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους»

Δεκτή έγινε από τον Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, η τροπολογία που είχαν καταθέσει ο Γιώργος Καρασμάνης και 29 ακόμη βουλευτές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και αφορούσε την ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος Νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων.
Στην τοποθέτησή του σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής επισήμανε ότι τα πλαφόν που ορίζει το υπάρχον  Νομοθετικό πλαίσιο, αποκλείει από το επίδομα ανεργίας πολλούς από τους ανθρώπους αυτούς που επειδή εργάζονται 5-6 μήνες το χρόνο έχουν μειωμένο εισόδημα και, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες τα 360 ευρώ του επιδόματος είναι απόλυτα αναγκαία για τη στοιχειώδη επιβίωσή τους.
          Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου, τον ο οποίο ο Γιώργος Καρασμάνης, έσπευσε να συγχαρεί για την επιδειχθείσα εκ μέρους του ευαισθησία απέναντι στους συγκεκριμένους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
          Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Καρασμάνη στη Βουλή:  

«… Στο Νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα, 30 συνάδελφοι και από Νέα Δημοκρατία και από ΠΑΣΟΚ, έχουμε καταθέσει την τροπολογία που αφορά στο επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων (απασχολούμενους στην κονσερβοποιία, στα διαλογητήρια, δασεργάτες, ξενοδοχοϋπαλλήλους κλπ)
          Το υπάρχον  Νομοθετικό πλαίσιο, θέτει ένα πλαφόν, το οποίο αποκλείει την μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος των 360 ευρώ. Ορίζει δηλαδή ότι, όσοι κατά την τετραετία πριν από την 1/1/13 έχουν συμπληρώσει 450 μέρες επιδότησης αποκλείονται και δεν πρόκειται μέσα στο 2013 να εισπράξουν επίδομα ανεργίας.
          Ακόμη πιο δυσμενής είναι η ¨μεταχείριση¨, να την πω έτσι, για όσους διεκδικούν επίδομα ανεργίας από την 1/1/14. Γι΄ αυτούς το Νομοθετικό πλαίσιο, μειώνει ακόμη περισσότερο το πλαφόν – από 450 μέρες επιδότησης σε 400 – με συνέπεια να αποκλειστούν ακόμη περισσότεροι από το επίδομα
          Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ακριβώς επειδή απασχολούνται εποχικά, δουλεύουν δηλαδή 5-6 μήνες το χρόνο, έχουν πολύ περιορισμένα εισοδήματα… Σήμερα δε, σε μέρες δεινής οικονομική κρίσης και με την ανεργία να καλπάζει, αν μάλιστα στην οικογένειά τους υπάρχει και μέλος ή μέλη χωρίς δουλειά, τίθεται θέμα ακόμη και επιβίωσης… Και αυτό το 360άρι επίδομα περιμένουν για να επιβιώσουν.
          Γι’ αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ τον παριστάμενο υφυπουργό Εργασίας τον κο Κεγκέρογλου που επέδειξε την δέουσα ευαισθησία και κάνει δεκτή την τροπολογία που έχουμε  καταθέσει ώστε, αυτοί οι άνθρωποι  να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.»


17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2013          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Η ΕΠΟΧΗ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Η εποχή ζητάει να φτιάξουμε σε τρία επίπεδα (ο καθένας μας ατομικά)
1. Ό,τι λάθος έκανες να το σταματήσεις και ν’ αρχίσεις να κάνεις το σωστό.

Το δύσκολο του πράγματος είναι ότι αυτό που αδιαμφισβήτητα πλέον (έχει αποδειχτεί) έκανες λάθος, το έκανες για σωστό λόγο! Παράδειγμα: έκρυβες από το παιδί σου μία αλήθεια για να μην του δημιουργήσεις ψυχολογικά προβλήματα. Δύσκολο είναι γιατί συνεχίζεις να πιστεύεις ότι αυτό πρέπει να κάνεις, κι ας έχεις πάρει τα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι είναι καραλάθος.
Για να καταφέρεις να σταματήσεις να το κάνεις, κι ακόμα χειρότερα, να αρχίσεις να κάνεις το αντίθετο απ’ ό,τι έκανες μέχρι σήμερα, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΣΟΥ (ενώ διαφωνείς), ένας μόνος τρόπος υπάρχει.
Να δεις την κατάσταση έξω από σένα (όχι σε προσωπικό επίπεδο), και/για να βρεις το κανονικό σωστό (σε επίπεδο καθολικό/ιστορίας). Παράδειγμα: Το προσωπικό μου σωστό είναι το παιδί μου να μεγαλώνει σε περιβάλλον ασφαλές, με ηρεμία και χρέος σαν μάνα έχω να του καλύπτω τις ανάγκες του. Το καθολικό σωστό είναι ότι αν δεν παλέψω σήμερα για την χώρα, την ελευθερία, την δημοκρατία, το παιδί μου αύριο θα είναι δούλος.

Αφού θέσεις και τα δυο -επί τάπητος-, μετά διάλεξε! Την άποψή σου πάλι θα βρεις (άρα δεν θα πηγαίνεις κόντρα σε σένα, κι έτσι θα αντέξεις να το κάνεις).

2. Για χίλιους δυο λόγους (πολύ λογικούς), που στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να αναφερθούν, απογίναμε μονομερώς εστιασμένοι. Η δεύτερη εργασία είναι να γίνουμε όλα μας! Παράδειγμα: Εστίασες στην πρακτικότητα της ζωής και παραμέλησες (μέχρι εξαφανίσεως) τον ψυχισμό σου. Να σημειωθεί ότι: όποια πλευρά της προσωπικότητάς σου κι αν εξαφάνισες, την έχεις! (δεν γεννήθηκες χωρίς αυτήν), μόνο την σέρνεις σαν κουφάρι (οπότε και σε βαραίνει) αλλά/και (το σημαντικότερο) σε αφήνει μισερό! (Σκέψου.. όπου δεν βρίσκει λύσεις η λογική τις βρίσκει η ψυχή και τούμπαλιν.) Ο τρόπος για να γίνεις ξανά όλα σου (και άρα υγιής/ισορροπημένος) είναι να αρχίσεις να ζεις ΜΟΝΟ με την πλευρά που είχες εξαφανίσει (για ένα διάστημα, δεν θα κρατήσει πολύ). Χωρίς να συγκρίνεις (δεν υπάρχει καλή ή κακή πλευρά σου, όλες έχουν χρησιμότητα).

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν πάψεις να το κάνεις υπό σκέψη. Όταν θα έχεις κάνει ξανά δική σου και την ψόφια σου πλευρά, κι αν ζήσουνε και λίγο καιρό μαζί, μετά θα αναλαμβάνει δράση όποια πλευρά σού χρειάζεται. (Δεν θα τρώγονται, θα συνεργάζονται.)

3. Το τρίτο χρέος μας έχει να κάνει με τον αγώνα. Το βασικότερο όφελος (σε προσωπικό επίπεδο) που φέρνει ο αγώνας είναι η δύναμη. Αυξάνεται η προσωπική σου δύναμη όσο υπερασπίζεσαι τις αρχές και τις αξίες σου.
(Παρένθεση: η δουλειά που καλείσαι να κάνεις πρέπει να γίνεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και στα τρία επίπεδα. Γιατί αν ασχολείσαι μόνο με τον αγώνα, η δύναμη θα γίνεται εγωισμός. Τα προηγούμενα δύο σε αναγκάζουν να πατήσεις -πάτωμα- το εγώ σου. Με το συνδυασμό των τριών η δύναμη θα γίνεται σθένος.)
Το σημαντικότερο σε σχέση με τον αγώνα είναι ο ΛΟΓΟΣ που τον κάνεις. Αν αγωνίζεσαι για να μην χάσεις το σπίτι σου, τον μισθό σου, την ευμάρειά σου, την βολή σου, δεν θα έχεις κανένα απολύτως όφελος. Για να προαχθείς πρέπει να παλέψεις για το καθολικά σωστό, για την χώρα σου, την δημοκρατία, την ελευθερία, και κυρίως γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην ποτέ καρπωθείς τα οφέλη (γνωρίζοντας ότι η λευτεριά μπορεί να έρθει μετά από 50 χρόνια κι εσύ να είσαι πεθαμένος και να την απολαύσουν οι επόμενες γενιές). Και πρέπει να αγωνιστείς με όλες σου τις δυνάμεις, και να πάψεις τον αγώνα μόνο όταν έρθει το τέλος τους (ή σου/μου). Μόνο τότε θα καρπωθείς όλο το όφελος, που είναι το: "έκανα το χρέος μου".

Στεφανία Λυγερού

Υ.Γ. Η «κρίση» είναι ηθική. Σκοπός είναι να γίνουμε Άριστοι άνθρωποι. Οι βάρβαροι μεμιάς θα γίνουν ατμός…





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΛΕΒΙΑΘΑΝ.

Το Αίμα του Λεβιάθαν
…κι ο κλήρος πέφτει στον πιο νέο,

που ήταν αταξίδευτος…

Όταν υπηρετούσα τη θητεία μου, γνώρισα κάποιον που ήταν ναυτικός. Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, μας διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία…

Ο Λευτέρης θά ‘ταν δεν θά ‘ταν είκοσι δύο χρονών, όταν μπάρκαρε πρώτη φορά σ’ εμπορικό. Από παιδί αγαπούσε τη θάλασσα· ήταν η μοίρα του συνήθιζε να λέει στους φίλους του, όταν ονειρεύονταν το μέλλον, σούρουπο μεσοκαλόκαιρο, κάτω από ένα δένδρο στο χωριό τους, κάπου εκεί στα Γρεβενά. Νεαρός δόκιμος, μόλις είχε βγει απ’ τη σχολή μηχανικών εμπορικού ναυτικού, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι κάποια μέρα του Νοέμβρη, μ’ ένα εμπορικό που κατευθυνόταν αδειανό στη Βραζιλία, για να φορτώσει καφέ. «Ωραία που θα ‘ναι η Βραζιλία» σκεφτόταν, όταν η πατρώα στεριά άρχισε να ξεμακραίνει, ενώ μπρος στα φτερωμένα μάτια του πετάριζαν ονειρικές ακτές, αχανείς σμαραγδένιες ζούγκλες και μελαψές γυναίκες με φιδίσια κορμιά που λικνίζονταν σε λάγνους εξωτικούς ρυθμούς οργιαστικών τύμπανων.

Στην αρχή, όλα ήταν όμορφα και το ταξίδι του φαινόταν σαν όνειρο. Ο καπετάνιος και οι άλλοι ναυτικοί του φέρονταν με καλοσύνη, ακόμη και με συμπάθεια θα μπορούσε να πει κανείς κι έτσι κύλησαν οι πρώτες δύο εβδομάδες. Κάποιο απόγευμα, μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια του, ο καπετάνιος τον κάλεσε στο σαλόνι των αξιωματικών. Μόλις έφτασε εκεί, είδε το τραπέζι στρωμένο με πράσινη τσόχα, μ’ ένα ποτήρι κι ένα ζευγάρι ζάρια επάνω. Ήταν εκεί όλοι οι ναύτες που δεν είχαν βάρδια εκείνη την ώρα. Συνηθιζόταν, όπως είπε ο πλοίαρχος, να παίζουν ένα παιχνίδι, για το καλό. «Και τι θα ποντάρουμε καπετάνιο;», ρώτησε το παλικάρι. «Τις ψυχές μας» του αποκρίθηκε εκείνος, στ’ αστεία, «όλη μας τη ζωή σε μια ζαριά», συνέχισε, μ’ έναν τόνο που στον Λευτέρη φάνηκε να κρύβει κάποιον σκοτεινό υπαινιγμό, όμως απώθησε γρήγορα τούτη τη σκέψη, λέγοντας στον εαυτό του πως άρχισε ήδη να τον πιάνει η δεισιδαιμονία που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τους μαρνέρους.

Εκτός απ’ τον ίδιο τον καπετάνιο και τον υποπλοίαρχο, όλοι οι άλλοι έριξαν με τη σειρά από μια φορά τα ζάρια. Τελικά ήρθε και η σειρά του Λευτέρη. Έβαλε τα ζάρια στο ποτήρι, τα κούνησε ζωηρά και τα έριξε. Ήρθαν άσσοι, τα μάτια του φιδιού. Ο πλοίαρχος έμεινε για λίγα δευτερόλεπτα σιωπηλός, κοιτώντας επίμονα τα ζάρια στο τραπέζι, σάμπως να τον υπνώτιζε το βλέμμα του ερπετού. Μετά, κοίταξε τον υποπλοίαρχο με κάποιο ακαθόριστα δυσοίωνο τρόπο και μάζεψε τα ζάρια απ’ το τραπέζι. «Τέρμα τα παιχνίδια,» έκανε κάπως απότομα, «γυρίστε στις δουλειές σας».

Ο Λευτέρης παραξενεύτηκε από τη συμπεριφορά του καπετάνιου εκείνο το βράδυ, μα δεν έδωσε τελικά και πολλή σημασία. Οι παλιοί μαρνέροι με τα χρόνια αποκτούν πολλές παραξενιές, είχε ήδη προλάβει κι αυτός ν’ ακούσει κάποιες ιστορίες. Προσπάθησε όμως πολύ να πείσει τον εαυτό του, πως ήταν η ιδέα του ότι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος άλλαξαν συμπεριφορά, από την άλλη μέρα. Έγιναν απόμακροι, του απευθύνονταν με κοφτό τρόπο και λίγο ως πολύ, φαίνονταν να τον αποφεύγουν. Σαν νέος που ήταν στο καράβι, σκέφτηκε πως δεν ήθελαν να του δώσουν πολύ αέρα και δεν το συνέδεσε με το περιστατικό με τα ζάρια. Ωστόσο, θα έπαιρνε όρκο ότι αισθανόταν τα μάτια τους ν' ακουμπούν στην πλάτη του, όταν δεν κοιτούσε, τα 'νιωθε να σέρνονται σαν παγερά πλοκάμια στο σβέρκο του, μα όταν γυρνούσε να δει, όλοι φαίνονταν ιδιαίτερα απασχολημένοι με άλλα πράγματα.

Οι μέρες περνούσαν, χωρίς τίποτε το ξεχωριστό να συμβαίνει. Το καράβι ήταν παλιό, έτριζε ανατριχιαστικά όταν το έπιανε η θάλασσα κι υπήρχε πάντοτε πολλή δουλειά να γίνει στο μηχανοστάσιο. Έτσι έφτασε και η Πρωτοχρονιά, χωρίς καλά καλά να το καταλάβει. Κείνη τη νύχτα είχε χασοφεγγαριά κι η θάλασσα ήταν ήρεμη, όμως είχε πέσει ομίχλη, κάνοντας το γέρικο σκαρί να μοιάζει σαν να έπλεε στον ουρανό. Όλο το πλήρωμα μαζεύτηκε για το πρωτοχρονιάτικο δείπνο. Έφαγαν βασιλικά, ήπιαν και κόκκινο κρασί, για το καλό του χρόνου. Ο πλοίαρχος ύψωσε το ποτήρι κι έκανε την πρόποση: «Ό,τι ανήκει στη θάλασσα, να δοθεί στη θάλασσα», είπε κι όλοι ύψωσαν τα ποτήρια πίνοντας σ’ αυτήν την παράξενη ευχή, που του Λευτέρη του έφερε μια ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά, όπως και η σκοτεινιά που αντίκρισε στη ματιά του καπετάνιου, την ώρα της γιορτής. Δεν είχε βάρδια εκείνη τη νύχτα και πήγε στην καμπίνα του, ζαλισμένος ελαφρά από το κρασί, κάνοντας όνειρα για τη χρονιά που μόλις είχε μπει. Τα χαράματα το πλοίο χτύπησε σε ύφαλο κι άρχισε να μπάζει νερά. Όλοι οι ναύτες πρόλαβαν να μπουν στις βάρκες, εκτός από τον Λευτέρη, που ο υποπλοίαρχος είχε κλειδώσει μέσα στην καμπίνα του την ώρα που κοιμόταν…

Το καράβι δεν βούλιαξε από μόνο του, αλλά μετά από εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας, γιατί βλέπετε ήταν παλιό και κόστιζε πολλά η επισκευή του, ενώ αντίθετα ήταν πολύ καλά ασφαλισμένο. Οι ασφαλιστικές, όταν σ’ ένα ναυάγιο υπήρχαν θύματα, πλήρωναν σχεδόν πάντα, ενώ όταν διασώζονταν όλοι, έφερναν προσκόμματα, με βάσιμες υποψίες πως το ναυάγιο ήταν δόλια ενέργεια. Οι πλοιοκτήτες λοιπόν, με την συνενοχή των πλοιάρχων και κάποιων ανώτερων αξιωματικών, φρόντιζαν να κάνουν τα ναυάγιά τους πιο πειστικά, θυσιάζοντας έναν ναύτη, για κάθε πλοίο που βούλιαζαν. Προνόμιο του καπετάνιου ήταν να διαλέξει το θύμα αυτής της αποτρόπαιης, σχεδόν τελετουργικής ανθρωποθυσίας, που ανάμεσα στους θαλασσινούς έμεινε με το στυγερό όνομα «Το αίμα του Λεβιάθαν», του αναφρικιαστικού δαίμονα του βυθού…

Είναι γνωστό ότι στους μαρνέρους αρέσει να λένε ιστορίες. Ήταν αλήθεια, ήταν ψέμα, δεν μπορώ να κρίνω, όμως πολλοί εφοπλιστές πλούτισαν από τέτοια ναυάγια, πολλοί καπεταναίοι καζάντισαν πιότερα απ’ όσα δικαιολογούσε ο μισθός τους κι οι συμφωνίες με το Μέγα Δαίμονα θέλει να σφραγίζονται πάντοτε με αίμα. Τούτη πάντως είναι μια τρομαχτική ιστορία, μολονότι δεν έχει τίποτε το μεταφυσικό ή ανεξήγητο. Σκέφτομαι όμως τον τρόμο και την απόγνωση, όταν τα νερά αρχίζουν ν’ ανεβαίνουν και βρίσκεις την πόρτα σου κλειδωμένη από τα έξω, εκείνη την φρικαλέα ατέλειωτη στιγμή της συνειδητοποίησης, πως είσαι ήδη νεκρός και κάποιοι το ‘ξεραν, προτού εσύ το μάθεις. Μέσα στ’ αυτιά μου αντηχούν ανέλπιδα χτυπήματα σε αμπαρωμένη σιδερένια πόρτα, ξεψυχισμένα παρακαλετά στην Παναγιά και μια μακρόσυρτη πένθιμη οιμωγή, που σιγά σιγά σβήνουν, καθώς το ατσάλινο κήτος βουλιάζει αργά στην παγωμένη αγκαλιά της σκοτεινής αβύσσου…

Great Chaos




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Σχολεία και Αειφόρος Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία EN.O. Greece (Environment Online Greece), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και με την υποστήριξη των Δήμων Παύλου Μελά και Θέρμης, ξεκινά σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, στη Θεσσαλονίκη.
           «Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στη Θεσσαλονίκη τους νεαρούς πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, που συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τα σχολεία και την αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο, όχι μόνο της εθνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής και διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.  Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζουμε, με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την προαγωγή περιβαλλοντικών θεμάτων και προβάλλει το θετικό πρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό. Ελπίζουμε οι μαθητές, που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να αποτυπώσουν με θετικά χρώματα τις εμπειρίες τους από αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι τους στην Ελλάδα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 
           Στο Συμπόσιο, που θα διαρκέσει από τις 17           ως τις 20 Οκτωβρίου 2013, συμμετέχουν σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, την Αγγλία, την Αλγερία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, το Καζακστάν, τη Μαλαισία, το Μπουρουντί, το Νεπάλ, τη Σερβία, τη Σιέρα Λεόνε, την Τουρκία και τη Φιλανδία. Οι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στο Συμπόσιο, συνοδευόμενοι από καθηγητές τους, έχουν εκπονήσει εργασίες και έχουν κάνει διάχυση πληροφοριών για την Ελλάδα στη χώρα τους.
           Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο «Σχολεία και Αειφόρος Ανάπτυξη» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεαροί πρεσβευτές της Ελλάδας», το οποίο υλοποιείται από το ΕΝ.Ο GREECE σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο την προώθηση της κινητικότητας των σχολείων του προγράμματος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και την πρόσκληση σχολείων από όλο τον κόσμο με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και την προαγωγή πολιτισμικών και περιβαλλοντικών δράσεων στην Ελλάδα.

Το EN.O GREECE ενεργεί σε στενή συνεργασία με το EN.O, το οποίο είναι μια μη κυβερνητική εθελοντική οργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας με δράση στον τομέα του περιβάλλοντος, της περιβαλλοντικής προστασίας, της οικολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του, συμβάλλοντας στις δραστηριότητες του σε όλο τον κόσμο και βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων του που ταυτίζονται με τους στόχους του EN.O GREECE.   

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ PC ΣΑΣ; ΔΡΟΣΙΣΤΕ ΤΟ!!!



Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να αποδεικνύεται μάλλον ήπιο, χωρίς τρομερή ζέστη και καύσωνες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας δεν υποφέρει από τις θερμοκρασίες, κάθε χρόνο αυτή την εποχή....



Αν παρατηρήσετε περίεργα “κολλήματα” ή αναπάντεχα σβησίματα του desktop/laptop τώρα το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται στη ζέστη. Ένα χαλασμένο ανεμιστηράκι, υπερβολική συγκέντρωση σκόνης ή απλώς ελλιπής ψύξη αποτελούν αιτίες προβλημάτων, από απλά crashes μέχρι και καμένα υποσυστήματα, στις χειρότερες περιπτώσεις. Μπορείτε, όμως, να λάβετε κάποια μέτρα από την πλευρά σας, ώστε να πετύχετε την επαρκή ψύξη του συστήματος και να μη ρισκάρετε οποιαδήποτε βλάβη.

Καθαρίστε το εσωτερικό του desktop/laptop από τη σκόνη. Η σκόνη του περιβάλλοντος συγκεντρώνεται στα χειρότερα σημεία εντός της συσκευής, δηλαδή πάνω στις ψύκτρες και στους ανεμιστήρες ή τα φίλτρα τους (αν έχουν). Χρειάζεται τακτικό καθάρισμα (κάθε 3 μήνες τουλάχιστον) ώστε τα συστήματα απαγωγής του θερμού αέρα να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα που θα βρείτε στα καταστήματα για το laptop, ενώ σε πολύ...βαριές περιπτώσεις σκονισμένων desktops, ακόμα και η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να σας βοηθήσει.

Εγκαταστήστε κάποιο καλύτερο σύστημα ψύξης ή περισσότερους ανεμιστήρες. Οι κατασκευαστές των “θερμών” υποσυστημάτων (π.χ. CPU, κάρτα γραφικών) φυσικά και έχουν προβλέψει τα ακραία κλίματα, όμως τα ελληνικά...40άρια σε συνδυασμό με τους παράγοντες που προαναφέραμε, μπορούν να ωθήσουν αυτά τα υποσυστήματα στα όριά τους.

Αν το σύστημα ψύξης σας δουλεύει όπως πρέπει αλλά παρ'όλα αυτά παρατηρείτε υψηλές θερμοκρασίες (για τον επεξεργαστή άνω των 70 και για τις κάρτες γραφικών άνω των 90-95 βαθμών Κελσίου), τότε ίσως πρέπει να αποκτήσετε ένα καλύτερο cooler, με μεγαλύτερη ψύκτρα ή/και ανεμιστήρα. Τις θερμοκρασίες αυτές μπορείτε να δείτε με προγράμματα όπως το RealTemp και το GPUTemp.

Αποφύγετε την τοποθέτηση της συσκευής σε σημεία που μπλοκάρουν τις διόδους του αέρα. Τα laptops έχουν τις εισόδους στο κάτω μέρος και τις εξόδους στα πλάγια, οπότε το να λειτουργούν πάνω σε μαλακές επιφάνειες όπως κρεβάτια, καναπέδες, μαξιλάρια κ.λπ. Είναι καταστροφικό για την ψύξη τους.

Πάντα να τα έχετε σε ένα τραπέζι, γραφείο ή κάποιο σκληρό βιβλίο αν θέλετε να τα κρατάτε στα πόδια σας ενώ είστε καθιστοί/ξαπλωμένοι. Επίσης, είναι καλή ιδέα η αγορά μιας βάσης laptop με ανεμιστήρα, είναι φθηνές και θα τις βρείτε σε κάθε κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη/αξεσουάρ υπολογιστών. Όσο για τα desktops, και αυτά διαθέτουν οπές εισόδου/εξόδου του αέρα, οπότε μην “κολλάτε” το κουτί στον τοίχο ή πάνω στην πλευρά του γραφείου, καθώς έτσι δεν υπάρχει σωστή ροή αέρα.

Μην “ζορίζετε” τον υπολογιστή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την 100% επάρκεια της ψύξης του. Δύσκολες καταστάσεις για τον υπολογιστή είναι πάνω απ'όλα το 3D gaming και δευτερευόντως ή αναπαραγωγή HD ταινιών, η επεξεργασία εικόνων/video και γενικότερα οι multimedia εφαρμογές που αναγκάζουν τόσο τη CPU, όσο και τη GPU να “τρέχουν” σε υψηλές συχνότητες και να αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμα χειρότερο είναι να υποβάλλετε τον υπολογιστή στα παραπάνω, όταν βρίσκεται σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία που τον επιβαρύνει, π.χ. σε ένα κλειστό δωμάτιο ή στην παραλία κάτω από τον ήλιο.

Περισσότερο τρόπος πρόληψης, παρά λύσης του προβλήματος, είναι το να μην αγνοείτε τα “σημάδια” που σας δίνει το σύστημά σας. Όπως η αστάθεια, οι συχνές επανεκκινήσεις, τα “παγώματα”. Μη περιμένετε να μυρίσετε...καμμένο πλαστικό για να υποψιασθείτε πως κάτι συμβαίνει.

Επίσης, περίεργοι θόρυβοι που σταματούν μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα εκκίνησης που που αρχίζουν όταν τρέχετε κάποιο παιχνίδι ή απαιτητική εφαρμογή, ίσως σημαίνουν πως κάποιο ανεμιστηράκι είναι στα τελευταία του ή ότι κάτι εμποδίζει την περιστροφή του. Μη το αμελήσετε.

Ωστόσο, το να “ζεματάει” ένα laptop όταν το αγγίζετε μετά από έντονη δραστηριότητά του δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός αν δε το παρουσίαζε τον πρώτο καιρό, άρα ίσως είναι σύμπτωμα προβλήματος. Μη ξεχνάτε ότι τα laptops έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για τη σωστή ψύξη τους και ως εκ τούτου, ζεσταινόνται ευκολότερα και περισσότερο. Μην εφησυχάσετε ποτέ όμως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τηρήστε τα 5 παραπάνω βήματα και οι πιθανότητες να υπερθερμανθεί ή να προκληθεί ζημιά στο σύστημά σας θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ναι, ίσως θεωρείτε πως δε θα έπρεπε να ασχολείστε με τέτοια “πεζά” ζητήματα που είναι μέλημα του κατασκευαστή, όμως σαν χρήστης έχετε και εσείς την ευθύνη για την ορθή λειτουργία του υπολογιστή. Προσοχή λοιπόν, οι υψηλές θερμοκρασίες καραδοκούν!!!




ΠΗΓΗ...http://freepatentsgr.blogspot.gr

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ "ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ" ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ.




O καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι, αν δεν ελεγχθούν τα κτίρια και δεν αποκατασταθούν τυχόν βλάβες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Ταυτόχρονα ομολογεί ότι - προφανώς λόγω του Μνημονίου και της οικονομικής δυσπραγίας - η Πολιτεία αδυνατεί να κάνει τους ελέγχους και πρέπει να αναλάβουν οι ιδιώτες και οι δήμοι αυτό το έργο! Αλλά ποιοι δήμοι; Οι χρεοκοπημένοι δήμοι;

Με αφορμή την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για επικείμενο νέο - ισχυρότερο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και γενικότερα κατά μήκος του λεγόμενου «Ελληνικού Τόξου», υπογραμμίζει ότι σήμερα δεν είναι δυνατόν να γίνει βραχυπρόθεσμη πρόγνωση ενός σεισμού και τονίζει ότι σεισμολόγοι και άλλοι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναζήτησαν, επί τρεις και πλέον δεκαετίες, μια μέθοδο άμεσης πρόβλεψης των σεισμών, αλλά απέτυχαν.

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία αδυνατεί, δεν επιτρέπεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Τα επιμελητήρια, οι Δήμοι, οι σύλλογοι, άλλοι φορείς, μηχανικοί, ιδιώτες, και άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναλάβουν από μόνοι τους τον προσεισμικό έλεγχο. Τι περιμένουν οι φορείς και οι τοπικοί άρχοντες; να τους δώσει η πολιτεία χρήματα; Αφού δεν υπάρχουν» υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

FACEBOOK: ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ NEWS FEED ΜΕΣΩ CHROME ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ.

Facebook new news feed with chrome extension
Με το Facebook να έχει ανακοινώσει εδώ και 7 μήνες το νέο News Feed και τις δοκιμές του να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, πολλοί είναι οι χρήστες οι οποίοι ανυπομονούν να το αποκτήσουν – μαζί κι εγώ.
 Η λίστα αναμονής στη σελίδα παρουσίασης του νέου News Feed φαίνεται πως δε λειτουργεί, αφού χρήστες οι οποίοι έχουν μπει σε αυτή δεν το έχουν λάβει ακόμη, ενώ χρήστες οι οποίοι ποτέ δε μπήκαν το έχουν λάβει.
Facebook new news feed with chrome extension
Ένας προγραμματιστής ονόματι Jacques Blom έχει διαθέσει στο Chrome Web Store την επέκταση New Facebook News Feed, η οποία υπόσχεται να μεταμορφώσει την αρχική σελίδα των χρηστών στη νέα μορφή η οποία έχει ανακοινωθεί. Δοκίμασα την επέκταση και μπορώ να πω πως η προσπάθεια είναι αρκετά καλή, χωρίς φυσικά να λείπουν τα μικρό προβλήματα, αφού μιλάμε για κάτι ανεπίσημο.
Αν θες, λοιπόν, να πάρεις μία πρώτη γεύση από το νέο News Feed, εγκατέστησε την επέκταση σε Google Chrome και δες το Facebook να αλλάζει. Μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να απεγκαταστήσεις την επέκταση επιλέγοντας από το μενού την επιλογή Εργαλεία και ύστερα Επεκτάσεις ή πολύ απλά κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση τη διεύθυνση chrome://extensions/ στη μπάρα διευθύνσεων.
Πηγή: Mycampus

"ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ".




«Οι Σέρβοι οπαδοί προκάλεσαν τους σκοπιανούς παίκτες, παρουσιάζοντας μια σειρά από ελληνικές σημαίες, αλλά και με πανό που έγραφε ένα σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», στα ελληνικά, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων (στα αλβανικά) και συνεχίζει:


«Δεν ήταν μόνο η προβοκάτσια των Σέρβων οπαδών. Κατόπιν στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας αναγράφονταν η χώρα ως FYROM και ο παρουσιαστής αποκάλεσε τη χώρα μας ως «πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία»- [Ishrepublika jugosllave].

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας είχε διεξαχθεί στη σερβική πόλη Γιαγκοντίνα (136 χλμ νότια του Βελιγραδίου) και ο αγώνας έληξε υπέρ των γηπεδούχων με σκορ 5-1 και ανήκε στην τελευταία εβδομάδα του προκριματικού γύρου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, σημειώνει το δημοσίευμα.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ.


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων. 
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και την ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Τα εμβόλια δολώματα (Rabigen SAG2-Virbac) έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα καφέ χρώματος (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή (Εικόνα 1). 

Εικόνα 1: Εμβόλιο Λύσσας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες ώστε:

1. Να μην ακουμπούν το εμβόλιο δόλωμα. Αν βρουν ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) σε καμία περίπτωση μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να  πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν  σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, αγρός), ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
2. Αν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας που βρίσκεται στο εσωτερικό του εμβολίου δολώματος, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Ωστόσο, οι πολίτες δεν πρέπει να ακουμπούν  με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα.
3. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, να επικοινωνούν αμέσως με γιατρό.

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή και απλοί πολίτες που διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία.

"SECRET GREECE": ΤΟ ΝΕΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

"Secret Greece": Το νέο σλόγκαν του υπουργείο Τουρισμού
Του νέο επικοινωνιακό πρόγραμμα του ΕΟΤ προτρέπει τους ξένους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τη «μυστική Ελλάδα» (secret Greece)!
Οπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι επικοινωνιακές δράσεις και τα διαφημιστικά προγράμματα προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού, για την επόμενη τουριστική περίοδο. Μάλιστα το διάστημα Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014 θα αναπτυχθούν ειδικές δράσεις και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό!

«Η επιτυχία στον τουρισμό είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων», είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας ότι φέτος τα έσοδα του τουρισμού θα ξεπεράσουν τα 11,5 δις. ευρώ. Όπως ανέφερε, τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να έχει πλεόνασμα 579 εκ ευρώ (αύξηση 30,4% σε σχέση με το 2012).

Φέτος την χώρα μας -είπε η υπουργός Τουρισμού- επισκέφθηκαν μέχρι στιγμής 760.000 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι (αύξηση 11%), ενώ τα έσοδα οχταμήνου του 2013 εμφανίζουν αύξηση 17,9% σε σχέση με το 2012.

Η ρωσική αγορά με αύξηση 47%, η αμερικανική με +27%, η γαλλική με +17,4% και η γερμανική με +13,6% κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των χωρών προέλευσης τουριστών για φέτος.

Πρωταγωνιστές του φετινού καλοκαιριού αναδείχθηκαν η Καλαμάτα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Κως.

Κεντρική κατεύθυνση της νέας επικοινωνιακής καμπάνιας για την επόμενη χρονιά είναι η σύνδεση του τουρισμού με την παραγωγή, την Ιστορία, τον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα.

Η κυρία Κεφαλογιάννη, προανήγγειλε επικοινωνιακή αντεπίθεση της Ελλάδας μέσω του Διαδικτύου για το διάστημα Οκτωβρίου - Απριλίου 2014, με στόχο να επηρεαστεί κατά το δυνατόν θετικότερα για την Ελλάδα η απόφαση των ξένων για τον τόπο που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.

Στη σημασία του διαδικτύου στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και τη διείσδυση του στις ξένες αγορές, εστίασε και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, κατά την παρουσίαση των επικοινωνιακών δράσεων του ΕΟΤ.

Φέτος υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση της παρουσίας στο Διαδίκτυο και τα Social Media, θα τρέξουν κοινά προγράμματα προβολής με τουροπερέιτορς σε Ρωσία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ κ.λ.π., ενώ η συμμετοχή του ΕΟΤ στις τουριστικές εκθέσεις θα περιοριστεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Το ύψος της φετινής καμπάνιας θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ πέρυσι, από τα οποία 3 εκατ. ευρώ αφορούν τις δαπάνες συμμετοχής του ελληνικού τουρισμού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Ανακοινώθηκε ταυτόχρονα, ότι θα τρέξει ειδική καμπάνια στην αμερικανική αγορά, αλλά και η διοργάνωση ελληνορωσικού επιχειρηματικού συνεδρίου στην Ελλάδα το 2014.

Ακόμα, αναφέρθηκε ότι γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την προβολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμών για ταξίδια σύντομων αποδράσεων (city brakes).

ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΑΝ, ΕΠΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΚΡΕΜΑΣΟΥΝ.

Click on the slide!
Τον κρέμασαν, επέζησε και περιμένουν να συνέλθει για να τον εκτελέσουν πάλι... Ο 37χρονος όμως έχει διαφορετική γνώμη...
Τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών, τον καταδίκασαν και αποφάσισαν πως θα εκτελεστεί. Ολα ως εκείνη τη στιγμή έμοιαζαν φυσιολογικά για τον 37χρονο Ιρανό. Μόνο που η ιστορία εξελίχθηκε με απίστευτο τρόπο. Γιατί θα βρεθεί στην αγχόνη για δεύτερη φορά!
Ο κρατούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα που γίνονται οι εκτελέσεις, οι φρουροί του πέρασαν το σχοινί γύρω από το λαιμό του και τον απαγχόνισαν. Επειτα από 12 λεπτά επιβεβαίωσαν το θάνατό του και έστειλαν τη σωρό του στο νεκροτομείο.

Εκεί όμως, την επόμενη ημέρα, ο άνθρωπος που έκανε τις ετοιμασίες για να τον παραδώσει στην οικογένειά του παρατήρησε κάτι που δεν είχε ξαναδεί στο συγκεκριμένο χώρο. Το πλαστικό με το οποίο ήταν τυλιγμένος είχε θολώσει. Ο άνδρας ήταν ακόμη ζωντανός!

Αμέσως ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς δεν θα αποφύγει τη μοίρα του.

Οι ιρανικές αρχές περιμένουν να συνέλθει πλήρως πριν τον εκτελέσουν ξανά.

Το επιχείρημά τους είναι πως έχει καταδικαστεί σε θάνατο και όχι σε απαγχονισμό, προκειμένου να θεωρηθεί ότι η ποινή του εκτελέστηκε ήδη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από την άλλη, που έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για τον αυξημένο αριθμό θανατοποινιτών στη χώρα, ζητούν να του αποδοθεί χάρη.

Η ΓΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΟΝΤΑΣ.


1Μια φορά ήταν μια γριά και κάθε πρωί έβγαινε στο δάσος και μάζευε ξύλα για τη φωτιά της και χορταράκια, για να φάει. Καθώς γύριζε μια μέρα φορτωμένη στον ώμο τα ξύλα και στην ποδιά της τα χόρτα, στο δρόμο συναντάει τον χάροντα.

- Γεια και χαρά σου, χάροντα, του λέει, για ποιόν με το καλό;

- Για του λόγου σου θειά, της λέει ο χάροντας. Άντε, ετοιμάσου να σε πάρω.

- Τώρα, του λέει, να πάω σπίτι να ξεφορτωθώ και να ετοιμασθώ. Και για να ‘χω καλό ρώτημα, σαν πώς θέλεις να ετοιμασθώ;

- Όπως θέλεις εσύ, απαντάει ο χάροντας. 

Τότε η γριά πηγαίνει στο σπίτι, ανάβει το τζάκι και βάζει να βράσει τα χόρτα. Ύστερα έπιασε να ζημώσει ψωμιά, έφτιαξε και κουλούρια για συγχώρεση. Ύστερα έστρωσε τραπέζι και περίμενε να ψηθούν τα ψωμιά. Τότε παρουσιάσθηκε ο χάροντας και τη ρωτάει:

- Ε, ετοιμάστηκες θειά;

- Περιμένω γιε μου να βράσουν τα χόρτα, να ξεφουρνίσω το ψωμί και να φάμε. Δεν κάθεσαι και του λόγου σου να φας μαζί μου;

- Μα δεν μ’ έχεις κακία θειά, πού θα σου πάρω την ψυχή;

- Μπα, γιατί να σου ‘χω κακία. Όπου την πας την ψυχή μου, θα ‘ρχομαι κι εγώ μαζί.

- Και το κορμάκι σου, που θα τ’ αφήσεις εδώ; ξαναρωτάει ο χάροντας.

- Ε, αυτό είναι δική μου υπόθεση, απαντάει η γριά. Εγώ θα το παραδώσω στον Θεό και θα μου το φυλάει. Είδες πού βάζομε σταυρό πάνω απ’ τα μνήματα;

Απάνω στην ώρα έβρασαν και τα χόρτα, μύρισε και το ψωμί στο φούρνο και η γριά κατέβασε το φαΐ, ξεφούρνισε κι έβαλε στο τραπέζι δυο πιάτα χόρτα και κάμποσες φέτες ψωμί.

Ο χάροντας όμως φαίνονταν στενοχωρημένος και δεν ήθελε να φάει.

- Δεν μου κάνει κέφι να παίρνω ανθρώπους, πού δεν κλαίνε, λέει στη γριά.

- Και δεν μου λες κι εμένα το λόγο; λέει η γριά. Τι σημασία έχει αν κλαίνε ή όχι;

- Όταν κλαίνε και θρηνούνε, μόνο τότε είναι δικοί μου και τούς πάω στην κόλαση. Όταν είναι ευχαριστημένοι και ήσυχοι, μου τούς παίρνει ο Θεός και τούς πάει ίσια στον Παράδεισο.

- Γι’ αυτό κι έχεις κακό όνομα, του λέει η γριά. Φάε λίγο να ζεσταθεί η ψυχή σου, να κάνεις το σταυρό σου, μήπως και πάψεις να κολάζεις τον κόσμο.

Τότε ο χάροντας έσκασε απ’ το κακό του, πετιέται επάνω και φεύγει λέγοντας.

- Εσένα έτσι κι έτσι χαμένη σ’ έχω. Τι κάθομαι και χασομερώ μαζί σου.

Έτσι έφυγε ο χάροντας κι η γριά ζει ακόμα και ποιος ξέρει πόσο ακόμα θα ζει και θα ‘ναι και ευχαριστημένη και καλόγνωμη. Την ευχή της να ‘χομε, παιδιά μου. 




ΠΗΓΗ...trelogiannis.blogspot.gr

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.

1Αυστηρά μηνύματα προς τα Σκόπια έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ,  Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Επίτροπος ήταν ξεκάθαρος, επιρρίπτοντας ευθέως στην κυβέρνηση των Σκοπίων την ευθύνη για την μη εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα επί του θέματος της ονομασίας, καταλογίζοντας έλλειψη διάθεσης για συμβιβασμούς και συνεχιζόμενη αδράνεια. Μάλιστα προέτρεψε τα Σκόπια να κάνει ένα βήμα πίσω και να συμφωνήσει με την Ελλάδα.

Ο Φούλε πρότεινε εκ νέου στο Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης των Σκοπίων, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες και στο θέμα της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και γενικότερα της έκφρασης. 




ΠΗΓΗ...defencenet.gr

"ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ".

Διονύσης Σταμενίτης: « Άμεση επίλυση των προβλημάτων σίτισης των μαθητών των Μουσικών Σχολείων».

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης για το θέμα της σίτισης των μαθητών, το οποίο ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Ο κ. Σταμενίτης αναφέρει αναλυτικά στην ερώτηση του: «Με τον Νόμο 3852/2010 και στο άρθρο 94, παράγραφος 4, εδάφιο 18, “η μεταφορά και σίτιση των μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και λυκείων” αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων. Στη συνέχεια ο Νόμος 4089/2012 με το άρθρο 8 καταργεί από 1/7/2013 το εδάφιο 18 της παραγράφου 4 του άρθρου 94 του Νόμου 3852/2010, αλλά στο άρθρο 7 του Νόμου 4089/2012 επικυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την μεταφορά των μαθητών χωρίς να αναφέρεται πουθενά η σίτιση καθώς έχει παραλειφθεί η κρίσιμη φράση “καθώς και της μεταφοράς και σίτισης”. Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης είναι η άρνηση υλοποίησης των συμβάσεων σίτισης για τους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στις 28/9/2013 ψηφίστηκε Τροπολογία που όριζε την παράταση των συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών από τις Περιφέρειες, ακόμη και αν είχαν συναφθεί από τους Δήμους, αλλά το ζήτημα της σίτισης δεν διευκρινίστηκε».

Επειδή το ημερήσιο πρόγραμμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων διαρκεί μέχρι τις απογευματινές ώρες και είναι επιτακτική η ανάγκη σίτισης των μαθητών και η Σχολική Χρονιά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο Βουλευτής τονίζει ότι είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα ώστε να μην υπάρξει διαρροή μαθητών από τα σχολεία αυτά και παράλληλα ζητά από τους Υπουργούς να υπάρξει μέριμνα για αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που έχουν δαπανήσει ορισμένα σχολεία για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών.

ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΛΕΣ ΟΙ ΖΩΟΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝ ΜΠΑΪΡΑΜ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ.


1Οι φτωχότεροι περιμένουν να πάρουν ένα κομμάτι κρέας από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ζωντανό και,  να το προσφέρουν ως θυσία στο θεό

Της Όλγας Τσιούλφα

Περίπατο πήγαν όλες οι συμβουλές και οι παραινέσεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών καθώς η σφαγή των αμνοεριφίων την πρώτη ημέρα του κουρμπάν μπαϊράμ στη Ροδόπη έγινε στην ύπαιθρο. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, τήρησαν το έθιμο της σφαγής ζώων, και αγνόησαν τις απαγορεύσεις των αρμοδίων, σύμφωνα με τις οποίες η θυσία έπρεπε να γίνει στα εγκεκριμένα σφαγεία με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Σε αυλές σπιτιών, κοινόχρηστους χώρους οικισμών,  δρόμους έγινε η θυσία που προβλέπει το κοράνιο για τους μουσουλμάνους. Θυσία που καλούνται να κάνουν οι πιστοί στη δεύτερη μεγάλη γιορτή του ισλάμ, το κουρμπάν μπαϊράμ, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους.   Η σφαγή των ζώων τηρείται σε όλη την επικράτεια της Θράκης, σε πόλεις και οικισμούς, ενώ σε κάποια χωριά γίνεται ομαδικά, σε πλατείας και δρόμους. Οι φτωχότεροι περιμένουν να πάρουν ένα κομμάτι κρέας από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ζωντανό και,  να το προσφέρουν ως θυσία στο θεό. Έτσι μαζεύονται οικογένειες,  αναλαμβάνουν το κόστος και τη μεγάλη ημέρα κάνουν τη θυσία, αφήνοντας το αίμα να τρέξει.


ΔΕΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ

Η σφαγή των ζώων γίνεται το πρωί ή το μεσημέρι. Ο αριθμός των ζώων που σφαγιάζονται ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του αναμενόμενου πλήθους. Τα ζώα είναι συνήθως η αγελάδα, το κριάρι, η κατσίκα ή προβατίνα. Σύμφωνα με την παράδοση των μουσουλμάνων, πριν αρχίσει η θυσία ο ιμάμης συντάσσει τους συγκεντρωμένους απέναντι στα ζώα τα οποία είναι δεμένα. Διαβάζει δέηση από θρησκευτικό βιβλίο και προσεύχονται όλοι μαζί. Αφού τα ζώα ευλογηθούν αρχίζει η διαδικασία της σφαγής.

Στην περίπτωση των μεγαλόσωμων ζώων όπως η αγελάδα απαιτείται η συμμετοχή πολλών ανδρών για να τη δέσουν και να την κρατήσουν. Με χοντρό σχοινί δένονται από τα κέρατα ένα-ένα και οδηγούνται στο χώρο της σφαγής. Επίσης δένονται από τα πόδια και γύρω από το σώμα με άλλα σχοινιά και ακινητοποιούνται, ενώ κάποιοι κρατούν σφιχτά το κεφάλι του ζώου από τα κέρατα ώστε να προβάλλει ο λαιμός προς αυτόν που θα εκτελέσει τη θυσία. Δύο άνδρες εκτελούν τη θανάτωση της αγελάδας, ο ένας σφάζοντας το λαιμό και σχεδόν ταυτόχρονα ο άλλος ξεκοιλιάζοντάς το από το λαιμό προς τα κάτω.

ΑΓΕΛΑΔΑ 200 ΚΙΛΩΝ

Μία αγελάδα 200 κιλών θυσίασαν 7 οικογένειες στον οικισμό του Κικιδίου χθες το πρωί. Η κάθε οικογένεια προσέφερε από 200 ευρώ για την αγορά της και, την πρώτη ημέρα του κουρμπάν μπαϊράμ οι άνδρες μαζεύτηκαν για τη σφαγή. Γύρω τους, οι γυναίκες έκαναν τις προετοιμασίες για το τραπέζι που θα ακολουθούσε. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας, «αυτός που αντέχει» συνήθως εκτελεί το έθιμο και οι υπόλοιποι κάνουν ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. «Πληρώσαμε από 200 ευρώ κάθε οικογένεια και σφάξαμε μία αγελάδα 200 κιλά», είπε η κ. Φατμέ από το Κικίδιο.

Προσευχή πριν από τη θυσία στον οικισμό Τέρμα Αδριανουπόλεως για τις οικογένειες δύο αδελφών  που μοίρασαν το κρέας των ζώων που θυσίασαν
Οι επτά οικογένειες αποφάσισαν να δώσουν χρήματα για την αγορά του ζωντανού και μετά τη σφαγή, να μοιραστούν το κρέας. «Μετά τη σφαγή το κρεμάμε, το ξεπλένουμε και μετά το μοιράζουμε μεταξύ μας», είπε η κ. Φατμέ περιγράφοντας το τελετουργικό. Το κρέας αυτό αποθηκεύεται σε κάθε σπίτι και μαγειρεύεται από τις νοικοκυρές. Η γιορτή φυσικά δεν τελειώνει με τη θυσία. Ακολουθούν έξοδοι, επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και τραπεζώματα για το τετραήμερο του κουρμπάν μπαϊράμ.


Δύο πρόβατα, θυσίασαν δύο αδέλφια από τον οικισμό Τέρμα Αδριανουπόλεως Κομοτηνής. Ξύπνησαν το πρωί και συγκέντρωσαν την οικογένεια στο προαύλιο όπου και έφεραν τα δύο ζωντανά για τη σφαγή. Τα έδεσαν, προσευχήθηκαν επικαλούμενοι το θεό και τα θυσίασαν. Προηγήθηκε η πρωινή επίσκεψη στο τζαμί ανέφερε ο Αιχάν Γιουσιούφ και πρόσθεσε πως, «αυτό γράφει μέσα στο κοράνι. Ότι γράφει το κάνουμε για το θεό».

Το θεό επικαλούνται την ώρα της θυσίας, οι πιστοί στέκοντας πάνω από το ζώο. «Πριν το σφάξουμε λέμε μία προσευχή. Επικαλούμαστε το όνομα του θεού γιατί χωρίς το όνομα του θεού δεν μπορούμε ούτε να το πιάσουμε ούτε να το κόψουμε», είπε ο Αιχάν Γιουσιούφ. Μετά τη θυσία τα δύο αδέλφια μοίρασαν το κρέας στα τρία, για να προσφέρουν σε φτωχούς και γείτονες ώστε να πιάσει τόπο η θυσία όπως συνηθίζεται να λέγεται.

10



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!


Ξημερώνει Πέμπτη στους Προμάχους.
 Βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη και οι κάτοικοι άρχισαν να νιώθουν τον ερχομό του φθινοπώρου. Ο χθεσινοβραδινός δυνατός "Μπαχοβίτης"  άνεμος έχει κοπάσει, αν και η  κρύα αίσθηση που αφήνει στο πρόσωπό σου, σου υπενθυμίζει ότι όταν πνέει, δεν αστειεύεται.
Οι καμινάδες των σπιτιών αφήνουν όλες το γκρίζο χρώμα του καπνού των ξύλων, που καίγονται στα τζάκια και τους λέβητες. Εκατοντάδες στήλες  συναγωνίζονται η μια την άλλη, για το ποια θα φτάσει ψηλότερα, σχηματίζοντας όμορφα σουρεαλιστικά  σχέδια στον ορίζοντα.
Γαργαλιστικές μυρωδιές από τους δυο φούρνους του χωριού σου ερεθίζουν τα αισθητήρια και η οσμή του φρεσκοψημένου ψωμιού σου διαπερνά τη μύτη.
Ο κατακόκκινος ήλιος ξεπροβάλλει δειλά δειλά από τους βράχους του Γαρεφείου, θέλοντας να δηλώσει, ότι αυτός είναι ο νικητής στην αιώνια μάχη του με το σκοτάδι. Εισβάλει βίαια μέσα στα γκρίζα σύννεφα, που επικρατούν ανατολικά και με τις χρυσοκίτρινες ακτίνες του, δημιουργεί μια πανδαισία σχεδίων και χρωμάτων.
Την ησυχία σπάει ο οξύς μεταλλικός ήχος της καμπάνας του Αη Δημήτρη, σημάνοντας, ότι ξημέρωσε και το ρολόι δείχνει 7.00.
Στην πλατεία και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, οι μαγαζάτορες, με αργές, νωχελικές κινήσεις, τακτοποιούν και καθαρίζουν τα μαγαζιά τους, αναμένοντας άλλη μια καλή ημέρα, πειράζοντας, καλημερίζοντας ο ένας τον άλλον και σχολιάζουν την χθεσινή θύελλα.
Ένα τσούρμο από γάτες, σκαρφαλωμένες σε κάποιον κάδο απορριμάτων ξεσκίζουν μια σακούλα, ελπίζοντας να ανακαλύψουν κάτι νόστιμο. Παραδίπλα το γνωστό σε όλους μεγαλόσωμο αδέσποτο μαύρο σκυλί της πλατείας, τις παρακολουθεί ξαπλωμένο δίπλα σε ένα παγκάκι, τρεμοπαίζοντας τα μεγάλα υγρά του μάτια.
Στο αγροτικό ιατρείο του χωριού, επικρατεί κινητικότητα και αν και πολύ νωρίς, κάποια γεροντάκια έπιασαν θέση, για να πάρουν τη σειρά τους να γράψουν τα απαραίτητα φάρμακα.Κουκουλωμένοι με τα παλτά τους κάθονται και ξεκινούν το κουτσομπολιό, μιλώντας για τα περασμένα μεγαλεία, τότε, που "έπιαναν τη πέτρα και την έστιβαν". Κάποιος άλλος πιο γενναίος, καθισμένος στο παγκάκι έξω από το κτίριο, καπνίζει αρειμανίως ένα βαρύ σέρτικο τσιγάρο, βήχοντας και βλαστημώντας.
Στο καφενείο άρχισαν να συγκεντρώνονται οι υλοτόμοι κατά ομάδες, πίνοντας τον πρωινό καφέ τους και συνεννοούνται για το τι θα κάνουν σήμερα, που το έδαφος είναι βρεγμένο και η εργασία στο βουνό θα είναι δύσκολη.
Στη στάση του λεωφορείου κόσμος συγκεντρώνεται, αναμένοντας να κατέβει στο παζάρι, που γίνεται κάθε Πέμπτη στην Αριδαία, για τα ψώνια της εβδομάδας. Γυναίκες ως επί το πλείστον και ήδη έχουν αρχίσει τα κοινωνικά σχόλια, μιλώντας για τα ζέοντα θέματα της επικαιρότητας της τοπικής μικρής μας κοινωνίας.
Στα κεντρικά καφέ, οι αγουροξυπνημένοι μαθητές, έχοντας παραμάσχαλα κάνα δυο βιβλία, κάθονται και περιμένουν το λεωφορείο, που θα τους πάει στα λύκεια, όπου φοιτούν. Απαραίτητο αξεσουάρ στα χέρια τους το κινητό τηλέφωνο, που με ταχύτητα αστραπής, πληκτρολογούν τα μηνύματά σε φίλους γνωστούς και αγαπητικούς.
Μικρά παιδιά συνοδευόμενα από μανάδες και πατεράδες, κρατώντας μικρούς σάκους, εφοδιάζονται την απαραίτητη τυρόπιτα ή κρουασάν, και κατευθύνονται προς τους παιδικούς σταθμούς. Κάποια κλάματα ακούγονται από το παιδικό σταθμό, όπου τα πολύ μικρά μαθητούδια αρνούνται να αποχωριστούν την μαμά. Μάταια οι φιλότιμες δασκάλες προσπαθούν να τα δελεάσουν με διάφορα παιχνίδια. Οι μικροί αντάρτες αρνούνται πεισματικά και έχουν κολλήσει τα πόδια στο έδαφος, μη κάνοντας ούτε ένα βήμα μπροστά.
Μεγάλα φορτηγά τροφοδοσίας καταστημάτων κάνουν την εμφάνισή τους, προμηθεύοντας τα μαγαζιά με τα απαραίτητα, ενώ ήδη το χωριό έχει ξυπνήσει και ο θόρυβος των διαφόρων μηχανημάτων, έχει αντικαταστήσει την ηρεμία της νύχτας που έφυγε.
Ξεκίνησε λοιπόν μια ακόμη τυπική ημέρα στο αγαπημένο μας χωριό και όλοι, μικροί και μεγάλοι ρίχνονται στον αγώνα της ζωής, προσπαθώντας ο καθένας από το μετερίζι του για ότι καλύτερο.
ΚΑΛΗΜΈΡΑ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «ΚΑΡΑΜΑΝ», «ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ» ΚΑΙ «ΝΤΕΡΕ» ΕΔΕΣΣΑΣ.


Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε Αναφορά  στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Πέλλας, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τριών περιοχών της Έδεσσας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις περιοχές:  «Καραμάν» και «Αγίου Μάρκου» που είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και του «Ντερέ» που είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΕΘΑ.
Όπως επισημαίνεται στην αναφορά του Γιώργου Καρασμάνη, οι περιοχές αυτές είναι υποβαθμισμένες, αφού χαρακτηρίζονται από έλλειψη στοιχειωδών υποδομών ( οδική πρόσβαση, αποχετευτικό δίκτυο κλπ ), είναι άναρχα κτισμένες χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ οι κάτοικοι που διαμένουν στα υπάρχοντα κτίσματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργοι με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα.
Προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ιδιότυπη ομηρία  και στην περαιτέρω εξαθλίωση των ανθρώπων αυτών, ο Γιώργος Καρασμάνης ζητάει με την κοινοβουλευτική του αυτή παρέμβαση από τους αρμόδιους Υπουργούς να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Πέλλας ώστε να εξευρεθεί άμεσα λύση και να ταχτοποιηθεί με ρεαλιστικό και οριστικό τρόπο το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών αυτών.





ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2013        
  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...