Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΜΗ ΜΟΥ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΑΡΑΤΤΕ!

Μη μου τη σημαία τάραττε - by To Skouliki Tom

Στη Χερσόνησο Κρήτης γονείς ζήτησαν ακύρωση της 

συμμετοχής του σχολείου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν έμαθαν ότι θα κρατήσει την ελληνική σημαία αριστούχα μαθήτρια αλβανικής καταγωγής. 

Οι γονείς αντιδρούν γιατί θέλουν να κρατήσει τη σημαία μαθητής πακιστανικής καταγωγής. 

Οι γονείς ισχυρίζονται ότι είναι πολύ άδικο απέναντι στις υπόλοιπες μειονότητες της Ελλάδας να διεκδικούν κάθε χρόνο τις σημαίες αποκλειστικά Αλβανοί αριστούχοι και διεκδικούν καλύτερη Παιδεία και για τους υπόλοιπους αλλοδαπούς της χώρας, ώστε να μπορούν να κουβαλούν την ελληνική σημαία με δόξα και τιμή, όπως επιθυμεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι γονείς ζητούν να βρεθεί αριστούχος μαθητής από το Πακιστάν για να κρατήσει τη σημαία, αλλιώς απαιτούν την αντικατάστασή του με αριστούχο μαθητή από το Αφγανιστάν, το Κονγκό ή τη Μποτσουάνα και τον άμεσο εγκλεισμό όλων των Πακιστανών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Αντιδράσεις υπήρξαν κι από μέρος συμμαθητών της κοπέλας που δεν ήθελαν με τίποτα να σηκώσει τη σημαία Αλβανίδα, οπότε η ίδια, για να διευκολύνει την κατάσταση, ζήτησε να σηκώσει, αντί για την ελληνική, την αλβανική σημαία και να παρελάσει στα Τίρανα παρέα με άλλους Αλβανούς συμμαθητές της. 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε τη δημοκρατική στάση γονέων και μαθητών της Χερσονήσου, ενώ δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους αλλοδαπούς αριστούχους σε ένα καράβι και να τους στείλει στη Λαμπεντούζα να πνιγούν, ώστε να μην ξαναχρειαστεί να σηκώσουν με τα βρώμικα χέρια τους την πεντακάθαρη ελληνική σημαία.

(Ανήθικο δίδαγμα: Το ελπιδοφόρο θα ήταν να βρισκόταν Έλληνας αριστούχος που θα αρνιόταν να σηκώσει την ελληνική σημαία ως αντίδραση για την κατάντια της Ελλάδας. Να σηκώνουν τις σημαίες μόνο Γερμανοί αριστούχοι. Αλλιώς τί σκατά δουλοπρεπείς είμαστε;)




BY TO SKOYLIKI TOM.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

LOU REED: Η ΛΥΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ "ROCK&ROLL".

Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Λου Ριντ
Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Λου Ριντ, εμβληματική φυσιογνωμία της ροκ και σημείο αναφοράς του μουσικού ρεύματος εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια. Η αιτία του θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο τα διεθνή μέσα αναφέρουν πως πρόσφατα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Όπως υπογραμμίζει το περιοδικό Rolling Stone, με το συγκρότημα Velvet Underground στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα συνδύασε τη μουσική του δρόμου με την ευρωπαϊκή «avant-garde» παντρεύοντας ουσιαστικά την ομορφιά με τη δύναμη και δημιουργώντας μια νέα λυρική διάσταση στην ποίηση του «rock & roll». Ως «σόλο» δημιουργός, από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα, ο Λου Ριντ ήταν απρόβλεπτος προκαλώντας τους οπαδούς του σε κάθε βήμα του. Έπαιξε με ήχους glam, punk και alternative rock.
Ο Λούις Άλαν «Λου» Reed γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1942. Στα πρώτα του βήματα εμπνεύστηκε από το «doo-wop» και το «rock & roll», αλλά και από την ποίηση του Ντέλμορ Σβαρτς. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο «Syracuse University» κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως τραγουδοποιός με την Pickwick Records και το χιουμοριστικό χορευτικό τραγούδι «The Ostrich».
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Λου Ριντ με τον βιολιστί Τζον Κέιλ δημιουργούν το συγκρότημα «Primitives» το οποίο στη συνέχεια μετονόμασαν σε «Warlocks». Με τη προσθήκη του κιθαρίστα Στέρλινγκ Μόρισον και της ντράμερ Μοριν Τάκερ δημιουργείται ένα από τα ιστορικότερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής οι Velvet Underground.
Ως Velvet Underground θα τους γνωρίσει και ο Άντι Γουόρχολ, ο οποίος βοήθησε καθοριστικά στο να απογειωθεί η φήμη τους. Το δισκογραφικό ντεμπούτο των Velvet Underground «The Velvet Underground and Nico» αποτελεί ορόσημο για τη ροκ σκηνή, όπως σημειώνεται στο περιοδικό Rolling Stone, ενώ επιτυχία θα σημειώσουν και τα επόμενα τρία άλμουμ. (White Light/White Heat, 1968, The Velvet Underground, 1969, Loaded, 1970).
Με την αποχώρησή του από τους Velvet Underground ο Λου Ριντ θα ταξιδέψει στην Αγγλία όπου θα ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του με το συγκρότημα «Yes». Ο Ριντ θα καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα με το επόμενο άλμπουμ του το «Transformer» (1972) με παραγωγό τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον οποίο γνώρισε στο Λονδίνο. Ακολούθησαν και άλλοι δίσκοι όμως όχι τόσο επιτυχημένοι και με διάφορους πειραματισμούς. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Λέστερ Μανγκς ο Λου Ριντ είχε δώσει μια απάντηση στους σφοδρούς επικριτές του: «Οι μαλακίες μου αξίζουν περισσότερο από τα διαμάντια των υπολοίπων».
Η ερωτική του ζωή και τα ναρκωτικά συντέλεσαν στη δημιουργία ενός «underground rock» μύθου. Ωστόσο στη δεκαετία του ’80 αλλάζει τρόπο ζωής. Παντρεύεται τη Σίλβια Μοράλες και κάνει μια νέα μουσική αρχή με το «Blue Mask» (1982) την καλύτερη δουλειά του, σύμφωνα με τους κριτικούς, από το Transformer.
Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν τραγούδια με πολιτικό στίχο, ενώ θα αναπτύξει και πολιτική δράση. Όπως αναφέρεται στο Wikipedia «ο Ριντ έδειξε ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα το 1986 όταν συμμετείχε στην περιοδεία της Διεθνούς Αμνηστίας A Conspiracy of Hope Tour. Στο άλμπουμ του New York το 1989, αποδοκίμασε το έγκλημα, τα υψηλά ενοίκια, τον πολιτευόμενο ιεροκήρυκα Τζέσε Τζάκσον, τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κουρτ Βάλντχαϊμ ακόμη και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Επίσης, συνδεόταν φιλικά με τον Τσέχο αντιφρονούντα συγγραφέα και πολιτικό Βάτσλαβ Χάβελ».
Στις αρχές του ’90 οι Velvet Underground θα ενωθούν και πάλι για μια σειρά από επιτυχημένες συναυλίες στην Ευρώπη. Την ίδια εποχή χωρίζει με την Σίλβια Μοράλες και εμφανίζεται με την Λόρι Άντερσον με την οποία θα υπάρξουν και ζευγάρι στη σκηνή. Το 2008 θα παντρευτούν. Το 1996 το συγκρότημα Velvet Underground καταχωρήθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Ρίντ θα συνεχίσει τον ιδιότυπο καλλιτεχνικό του δρόμο και μετά το 2000 με διάφορες πειραματικές δημιουργίες. «Πάντα τα σκέφτομαι όλα αυτά ως ένα βιβλίο. Θα έχουμε ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα, κάθε δίσκος και ένα κεφάλαιο», είχε δηλώσει στο Rolling Stone το 1987.







ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.

Αναβάθμιση. Του Πιτσιρίκου



Μετά την αποκάλυψη πως η μικρή Μαρία είναι όντως τσιγγάνα –και όχι κάποια κλεμμένη πριγκίπισσα από την Δανία-, περάσαμε πάλι στην υπόθεση του μικρού Μπεν που χάθηκε πριν από 22 χρόνια στην Κω και, από τότε, τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τον έχουν πάντα στην καβάτζα για μια δύσκολη ώρα. 

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που αφήσαμε επιτέλους πίσω μας την μικρή Μαρία και περάσαμε στον μικρό Μπεν.

Η μικρή Μαρία είναι μια τουρκαλβανή τουρκογύφτισσα από την Βουλγαρία, ενώ ο μικρός Μπεν είναι Βρετανός.

Μιλάμε για αναβάθμιση. Για ανάπτυξη.

Αν είναι να ασχολούμαστε με χαμένα παιδιά, με μπασταρδάκια κλπ, να ασχολούμαστε με παιδιά από την Βρετανία.

Φτάνει πια με τους σκατόγυφτους που πάνε να μας το παίξουν ξανθοί.

ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ.


Όταν μια τρίχρονη αρνείται να μπει σε καλούπια και το ταλέντο ξεχειλίζει, τότε μόνο να ξεχωρίσει μπορεί. Εδώ λοιπόν έχουμε μια τυπική σχολική παράσταση και την περίπτωση ενός κοριτσιού που απλά θέλει να εκφραστεί ελεύθερα.   Άλλωστε αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο στο χορό.







ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΓΚΟΘΑΣ ΜΕ...ΔΙΠΛΩΜΑ!

Γκοθάς με δίπλωμα
Ένα διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο αφιερωμένο στο κίνημα Gothic άνοιξε τις πύλες του στο Manchester Metropolitan University, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του gothic φεστιβάλ.
   Οι μαθητές μπορούν να μελετήσουν τώρα την γοτθική κουλτούρα, καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου, Linnie Blake, αφορμή υπήρξε η έκρηξη την τελευταία δεκαετία, των ακαδημαϊκών αναλύσεων που συνδέονται με το Gothic, των λογοτεχνικών κειμένων, των κινηματογραφικών έργων αλλά και των τηλεοπτικών σίριαλ.
   «Το gothic κίνημα δεν είναι απλώς μια λαϊκή διασκέδαση. Είναι μια ισχυρή μορφή αφήγησης, που αποκαλύπτει πολλά για τους πιο βαθείς και σκοτεινούς φόβους μας, αυτό που είμαστε ως ανθρώπινα όντα, και για τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία μας », τονίζει ο επικεφαλής του «Κέντρου Μελετών Gothic".
    Οι μαθητές που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση, θα συμμετάσχουν επίσης στην ανάπτυξη ενός επιστημονικού περιοδικού.
 Το περιοδικό «Σκοτεινές Τέχνες», ένα online περιοδικό των γοτθικών Σπουδών θα επανεξετάσει το έργο του κέντρου και θα συγκεντρώσει ακαδημαϊκούς και φοιτητές γύρω από την Gothic έρευνα.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΡΙΠΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΕΛΙΝΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Τριπλό αφιέρωμα στον Φελίνι στο Ίδρυμα Κακογιάννης
Στις 31 του μήνα συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Φελίνι, του σκηνοθέτη- σεναριογράφου που επηρέασε όσο λίγοι την κινηματογραφική δημιουργία του 20ου αιώνα.
Ετσι, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο διοργανώνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ένα τρίτπυχο αφιέρωμα στον μυθικό auteur. Στο πλαίσιό του θα λειτουργήσει φωτογραφική έκθεση (καθημερινά, 18:00-22:00, είσοδος ελεύθερη) με τίτλο «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι», η οποία περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες του γερμανού φωτορεπόρτερ και αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι, Γκίντεον Μπάχμαν, με στιγμιότυπα από φελινικά γυρίσματα και «παρασκήνια» που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες δημιουργίας.

Η έκθεση συμπληρώνεται από την προβολή του 50λεπτου ντοκιμαντέρ «Η τελευταία σεκάνς» (L’ultima sequenza, 2003) του Μάριο Σέστι, το οποίο ανασυνθέτει το «απορριφθέν» από τον Φελίνι φινάλε του θρυλικού «8 ½» με όχημα τις μαρτυρίες όσων βρέθηκαν κοντά στον σκηνοθέτη στη διάρκεια εκείνων των γυρισμάτων.

Αλλά, βέβαια, τη μερίδα του λέοντος στο εν λόγω αφιέρωμα κατέχουν, φυσικώ τω λόγω, οι οκτώ ταινίες που συναποτελούν τη ρετροσπεκτίβα μνήμης στο Φελίνι. Πρόκειται για τις «Ρώμη» (Roma, 1972), κωμωδία με τον σκηνοθέτη και την Άνα Μανιάνι, «Τζίντζερ και Φρεντ» (Ginger e Fred, 1985), σατιρική δραμεντί με τους Τζουλιέτα Μασίνα και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, «Οι κλόουν» (I clowns, 1970), ντοκιμαντέρ για τον κόσμο του τσίρκου, «Ο λευκός σεΐχης» (Lo sceicco bianco, 1952), κωμωδία με τους Αλμπέρτο Σόρντι και Μπρουνέλα Μπόβο, «Η γλυκιά ζωή» (La dolce vita, 1960), δράμα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ανίτα Έκμπεργκ, «Οι πειρασμοί του ντοτόρ Αντόνιο» (Le tentazioni del dottor Antonio, 1962), σατιρική κωμωδία με τους Πεπίνο Ντε Φίλιπο, Ανίτα Έκμπεργκ, «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων» (Giulietta degli spiriti, 1965), αισθηματική δραμεντί με τις Τζουλιέτα Μασίνα και Σάντρα Μίλο, και «Οι βιτελόνι» (I vitelloni, 1953), δραματική κωμωδία με τους Φράνκο Ιντερλένγκι και Αλμπέρτο Σόρντι.

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, βραδιά έναρξης της ρετροσπεκτίβας, (είσοδος ελεύθερη με προτεραιότητα) θα προηγηθεί εισήγηση από τον σινεκριτικό Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον συνιδρυτή της Cinemazero, Αντρέα Κροτσόλι.

13 Νοεμβρίου 2013
;Eως 24 Νοεμβρίου. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Εισιτήριο για τις προβολές 3€. Οι ταινίες προβάλλονται στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Ο ΤΥΦΛΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ!!!

alt
Συγκίνηση προκαλεί ένας μαθητής από τη Λέσβο ο οποίος κατάφερε να βάλει στην άκρη το σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει μια δεκαετία τώρα, και να αναδειχθεί πρώτος σε βαθμολογία ανάμεσα σε 30 συμμαθητές του.

Ο λόγος για το Νίκο Γκαγκούλη απ’ τη Στύψη, μαθητή της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Πέτρας, που αν και τυφλός από μικρή ηλικία, κατάφερε να κερδίσει επάξια τη σημαία του σχολείου του.. 
«Πρόκειται για ένα πολύ καλό παιδί, για ένα μαθητή που ο κάθε διευθυντής θέλει στο σχολείο του, ο κάθε καθηγητής θέλει να έχει στην τάξη του», είπε ο διευθυντής του Λυκείου Πέτρας, Βαγγέλης Ζορμπάς, για το Νίκο Γκαγκούλη, εξηγώντας ότι μεταξύ των συμμαθητών του σε δύο τμήματα, έβγαλε το μεγαλύτερο βαθμό, 16,9, στη Β΄ τάξη και κράτησε τη σημαία του σχολείου.

Υπάρχουν τάξεις που, όπως εξήγησε ο κ. Ζορμπάς, συγκεντρώνονται μαθητές με πολύ υψηλές βαθμολογίες (οι δυο παραστάτριες απ’ τη Β΄ τάξη έβγαλαν την Α΄ με 19,2), αλλά και άλλες «φουρνιές» με μικρότερο ανταγωνισμό. «Αυτό που έχει σημασία και αναδεικνύει και το σημαιοφόρο, είναι πως ο Νίκος κατάφερε να τα πάει καλύτερα απ’ όλους τους συμμαθητές του παρ’ ότι δεν είχε καμμία ειδική αντιμετώπιση», συνέχισε ο λυκειάρχης.
alt
«Ευχαριστώ τους συμμαθητές μου…»

Όπως μας είπε ο Νίκος που έχει ακολουθήσει τη Θεωρητική Κατεύθυνση και ελπίζει να σπουδάσει Δημοσιογραφία, λόγω κληρονομικής πάθησης, σταδιακά από τριών χρονών - όταν και εντοπίστηκε το πρόβλημα - έως και τη Β΄ τάξη του δημοτικού έχασε εντελώς την όρασή του. «Έχω αποδεχθεί την κατάσταση και προσπαθώ να συνεχίσω τις σπουδές μου με τη βοήθεια του συστήματος Μπράιγ, αλλά κυρίως των συμμαθητών μου. Όσο ήμουν στο δημοτικό, είχα τα παιδιά απ’ το χωριό που γνωριζόμασταν από μωρά.

Μετά από την Α΄ γυμνασίου, έχω και όλα τα παιδιά απ’ το σχολείο, απ’ την Πέτρα και τα άλλα χωριά, που με στηρίζουν και μου συμπαραστέκονται όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Νίκος, εκφράζοντας το «ευχαριστώ» του σ’ όλους τους φίλους και συμμαθητές του.

Ελπίζει δε αν τα καταφέρει, να σπουδάσει Δημοσιογραφία και να ασχοληθεί μάλλον με τα αθλητικά.

Όσο για το γεγονός ότι κράτησε τη σημαία του σχολείου του, ο 18χρονος τονίζει πως νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για αυτό, αν και δε θα αλλάξει κάτι στη σχολική του ζωή ή σε ό,τι έχει να κάνει με τον ενδιαφέρον του για τα μαθήματα. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 1947 !


15 TO ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΜΠΕΗ (Η Ο ΚΡΥΦΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ).

  Είναι τρεις η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και σπάνιοι οι διαβάτες στο δρόμο. Είναι οι τελευταίοι που γυρίζουν από την πρώτη Ανάσταση και πηγαίνουν βιαστικοί στα σπίτια τους.

Σε λίγο τίποτε πια δεν ακούεται και νεκρική σιγή βασιλεύει σ’ όλη την  τούρκικη συνοικία του Ηρακλείου.

Ξαφνικά, ανοίγει αθόρυβα η αυλόπορτα ενός μεγάλου σπιτιού και προβάλλει ανθρώπινο κεφάλι. Γυρίζει δεξιά και αριστερά και παρατηρεί με προσοχή μέσα στα σκοτάδι. Τραβιέται μέσα και πάλι ξαναφαίνεται και κοιτάζει με προσοχή.

-Ελάτε, δεν είναι κανένας, ακούεται  χαμηλή φωνή.

Τρεις σκιές, η μια μεγάλη και οι δύο μικρότερες, βγήκανε στο δρόμο.

-Πάμε γρήγορα, ψιθύρισε ο ψηλός άντρας πάμε γρήγορα, γιατί αργήσαμε και θα μας περιμένει. Σκέπασε το πρόσωπο με το μαντήλι σου, Εσμέ! Ρεσίτ, δός μου το χέρι σου!

Περπατούσανε κι οι τρεις σιωπηλοί στο σκοτάδι. Μόλις όμως έστριψαν το στενό σοκάκι, βρήκανε μια γριά, που κρατούσε στο χέρι της αναμμένη λαμπάδα. Περπατούσε με κόπο, γιατί ήταν πολύ γριά. Και φρόντιζε με το αδειανό χέρι να προφυλάξει τη λαμπάδα της από τον αέρα, για να φέρει στο σπίτι το φως της Αναστάσεως, που πήρε από την εκκλησιά.

Όταν είδαν το φως της λαμπάδας οι τρεις νυχτερινοί διαβάτες, γύρισαν αλλού το κεφάλι τους, για να μην γνωριστούν. Του κάκου όμως. Η γριά σήκωσε τη λαμπάδα της και τους φώτισε.

-Πολλά τα έτη σας, Μεχμέτ Μπέη! είπε η γριά.

-Καλημέρα, κυρά, αποκρίθηκε εκείνος, και του χρόνου! Και τράβηξε το δρόμο του.

Η γριά τους κοίταξε από κοντά, ώσπου τους έχασε από τα μάτια της.

«Περίεργο πράγμα!» είπε με το νου της. «Που να πάνε τέτοια ώρα ο Μεχμέτ μπέης με τη χανούμισα και το γιό του; Χριστέ μου, δεν κάνεις το θάμα σου να γλιτώσουν οι Χριστιανοί από έναν Τούρκο;»

Βυθισμένη στο σκοτάδι ήταν και η εκκλησία του Αγίου Μηνά. Εδώ και λίγη ώρα, χιλιάδες κεριών τη φώτιζαν χιλιάδες Χριστιανών στην αυλή της έψαλλαν χαρμόσυνα το «Χριστός Ανέστη». Τώρα έμεινε μόνο το άρωμα του λιβανιού και των κεριών. Και μόνο το καντήλι, που έκαιε μπροστά στην ασημένια εικόνα της Παναγίας, θαμπόφεγγε. Παντού βασίλευε απόλυτη σιγή.

Δύο χτύποι ακούστηκαν στην εξώθυρα. Από ένα στασίδι σηκώνεται κάποιος και τρέχει ν’ ανοίξει ήταν ο παπάς του Αγίου Μηνά.

Οι τρεις νυχτερινοί διαβάτες μπαίνουν αθόρυβα στην εκκλησία και φιλούν το χέρι του παπά. Σφαλίζουν καλά την πόρτα, προχωρούν ευλαβικά στο εικονοστάσι, γονατίζουν και κάνουν το σταυρό τους. Ο παπα-Γρηγόρης μπαίνει από τη δεξιά πόρτα στο ιερό, ανοίγει την Ωραία Πύλη και λέει στο μικρότερο από τους τρείς:

-Έλα, παιδί μου, να με βοηθήσεις! Και του δίνει μια μικρή λαμπάδα, που την άναψε από το ακοίμητο φως, που είναι πάνω στην Άγια Τράπεζα.

Ο παπα-Γρηγόρης φόρεσε το χρυσοκέντητο πετραχήλι του, πήρε με βαθύ σεβασμό το Δισκοπότηρο και πλησίασε στην Ωραία Πύλη. Μπροστά του στέκεται το συμπαθητικό τουρκόπαιδο, ωχρό, συγκινημένο, με τη λαμπάδα στο χέρι.

-Πλησιάστε, είπε ο παπάς στους άλλους δύο.

Πρώτα πλησίασε η γυναίκα, τριάντα έως τριανταπέντε χρονών. Ήταν ωχρή και βαθιά συγκινημένη. Τη στιγμή που ανέβαινε τα σκαλοπάτια του ιερού, χρειάστηκε να την υποστηρίξει ο Μεχμέτ μπέης, για να μην πέσει. Τα μεγάλα μαύρα μάτια της ήταν δακρυσμένα.

-«Μεταλαμβάνει η δούλη του Θεού Μαρία, εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», είπε ο παπάς μ’ επισημότητα και της έδωσε την Άγια Μετάληψη.

Δύο μεγάλα δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπο την σεμνής εκείνης γυναίκας κι ακούστηκε να ψιθυρίζει:«Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη Βασιλεία σου».

Πήρε έπειτα η γυναίκα τη λαμπάδα στο χέρι τη κα πλησίασε το παιδί.

-«Μεταλαμβάνει ο δούλος του Θεού Νικόλαος». επανάλαβε ο παπάς, κοιτάζοντας στοργικά το συμπαθητικό παιδί.

Τώρα ήρθε η σειρά του Μεχμέτ. Ανεβαίνει με θάρρος και πλησιάζει τον παπά. Το φως της λαμπάδας τρέμει, γιατί τρέμουνε και τα χέρια της Μαρίας.

-«Μεταλαμβάνει ο δούλος του Θεού Εμμανουήλ, εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», λέει για τρίτη φορά ο παπάς, δακρύζοντας τώρα κι αυτός.

-Αμήν. Είπε με βαθιά φωνή ο μυστικός  Χριστιανός.

Σε λίγα λεπτά οι τρεις σκιές χάνονται και πάλι στους σκοτεινούς δρόμους του Ηρακλείου και βιαστικά γυρίζουν στο σπίτι τους. Αυτή τη φορά δε βρέθηκε καμιά γριά στο δρόμο να τους γνωρίσει με το φως της λαμπάδας και να ξαναπεί:

-Θεέ μου, δεν κάνεις το θάμα σου, για να σωθούν από έναν κακό Τούρκο οι Χριστιανοί;

Μόνο ο παπα-Γρηγόρης ήξερε, ότι ο Μεχμέτ μπέης ήτανε Χριστιανός, πιο πολύ πιστός από πολλούς, που λέγονται μονάχα Χριστιανοί. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση σήμερα (29/10) το πρωί, στο γραφείο του, με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών (διοικητικά ανήκει στα διασυνδεδεμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Πέλλας). Πρόεδρος του σωματείου είναι η κα. Μούτσιου Ελένη η οποία παραβρέθηκε στην συνάντηση μαζί με άλλα μέλη του σωματείου.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τα προβλήματα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και τις ειδικότερες συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας από τις επιμέρους κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και η διακοπή της λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου, του μοναδικού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών από την ευρύτερη περιοχή (Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς, Κουφάλια-Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης).

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Περιφέρειας, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τον Σχεδιασμό που υπάρχει για την βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με την χρηματοδότηση έργων και προμηθειών στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ  (Προγραμματική Περίοδος 2014-2020) που ανοίγει τον προσεχή Ιανουάριο. Συγκεκριμένα υπάρχουν ώριμα έργα προϋπολογισμού 6.000.000,00€ για τον ξενοδοχειακό και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, εξοπλισμός μονάδας τεχνητού νεφρού κ.ά.) και την αναβάθμιση τμημάτων των δύο Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών όπως και των διασυνδεμένων Κέντρων Υγείας Κρύας Βρύσης, Αριδαίας, Άρνισσας και Σκύδρας.


Τα μέλη του σωματείου ευχαρίστησαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τον εποικοδομητικό διάλογο και το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στη συνεργασία τους. Εξάλλου, ο κ. Θεοδωρίδης με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη ζητά την επείγουσα παρέμβασή του προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η λειτουργία του Τμήματος του Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Επίσης, ζήτησε συνάντηση μαζί του και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 

ΤΡΙΤΗ ΕΣΤΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.


Με αφορμή την εργαστηριακή επιβεβαίωση τρίτης εστίας ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αποτελούμενη από 300 πρόβατα και 35 γίδια, στην περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης,  το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά στην ενημέρωση και σε μέτρα πρόληψης των κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων:

“Στις 25-10-2013 επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά 3η εστία ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από 300 πρόβατα και 35 γίδια. Όλα τα ζώα αυτής της εκμετάλλευσης θα θανατωθούν εντός των προσεχών ημερών. Οι δύο προηγούμενες θετικές εστίες βρίσκονταν στην ίδια περιοχή και τα ζώα τους (230) θανατώθηκαν. Επίσης, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ύποπτη στην ευλογιά εκμετάλλευση προβάτων με 340 ζώα, η οποία και ερευνάται.
Επειδή ο αριθμός των θετικών στην ευλογιά εκμεταλλεύσεων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεδομένου ότι το στέλεχος του ιού που επιβεβαιώθηκε είναι πολύ επιθετικό, επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων τα οποία επιδόθηκαν γραπτώς στους κτηνοτρόφους, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το νόσημα στη συγκεκριμένη περιοχή και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι καταστρεπτικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας μας.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης διενεργεί εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν νέων θετικών κρουσμάτων ευλογιάς και είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2310 478 315-317”.

           Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος,  αρμόδιος  σε θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας  για την Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γεώργιος Καγιάς  δήλωσε  τα εξής σχετικά με το ζήτημα: «Τα συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή ευθύνης τους. Όπου επιβεβαιώνεται θετικό κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων επεμβαίνουμε άμεσα, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Συνιστούμε στους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων, καθώς και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα». 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ.

Διονύσης Σταμενίτης: «  Το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του ζητήματος σε ιδιοκτησίες σε  Έδεσσα και Γιαννιτσά».
Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην τακτοποίηση του ζητήματος, που απασχολεί χρόνια τους ιδιοκτήτες εκτάσεων σε περιοχές της Έδεσσας και των Γιαννιτσών.
Συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά στη διευθέτηση του ζητήματος με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης και συμφέρουσας λύσης και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (ιδιοκτήτες, δημόσιο)
Πρόκειται για τις περιοχές  Καραμάν, η οποία βρίσκεται πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Έδεσσας και είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών, του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται δεξιά στην είσοδο της πόλης και είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και του Ντερέ, αριστερά από την είσοδο της πόλης και είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΕΘΑ, καθώς και οι πρώην εκτάσεις των στρατοπέδων «ΚΑΨΑΛΗ» και «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ»  στην πόλη των Γιαννιτσών.
Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει πρόβλημα στις εν λόγω περιοχές, πρότεινε στον Υπουργό τα εξής:
1.    Την άμεση και ευέλικτη πολιτική λύση, ώστε να τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
2.    Την εξαγορά των οικοπέδων με πολύ χαμηλό τίμημα, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να συντηρήσουν και  να εκσυγχρονίσουν τα κτίσματά τους.

3.    Την εισφορά σε γη από τους «φερόμενους» αλλά πραγματικούς ιδιοκτήτες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές στις τρείς αυτές περιοχές (δρόμοι, δίκτυα κ.α)

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Σουηδίας-Ελλάδας, που απαρτίζεται από 16 βουλευτές του σουηδικού κοινοβουλίου, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.
Υποδεχόμενος τη σουηδική αντιπροσωπεία, η οποία συνοδευόταν από το Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Αθανάσιο Κοτσώνη και εκπροσώπους του Ελληνοσουηδικού Συνδέσμου Βορείου Ελλάδος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια Περιφέρεια με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και εξόδου από την κρίση. Δεχόμαστε τους εκπροσώπους μιας φίλης χώρας και υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με χώρες που λειτουργούν ως πρότυπα για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα προβλήματά τους. Γνωρίζω ότι ως λαοί δεν έχουμε πολλά κοινά στοιχεία στη νοοτροπία, όμως μας συνδέει η κοινή αντίληψη για μια ενωμένη Ευρώπη, με κοινό όραμα και προσανατολισμό, το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, που χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών». 
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στη σουηδική αντιπροσωπεία τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα πεδία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα. «Από την πρώτη στιγμή για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη. Το στοίχημα που έχουμε θέσει στους 10 μήνες της διοίκησής μας είναι να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία την πιο φιλική Περιφέρεια στις επενδύσεις και στο επιχειρείν. Μόνο εάν δώσουμε κίνητρα σε εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες, θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας. Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, στόχος μας είναι η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. 
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σουηδίας-Ελλάδας, με επικεφαλής το βουλευτή Christer Engelhardt, ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή και για την κατατοπιστική συζήτηση που είχαν μαζί του, στο περιθώριο της συνάντησης, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με την Κεντρική Μακεδονία και να ενημερωθούν σε βάθος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας.

Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ.


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρολίμνης σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2013 στον οικογενειακό κέντρο «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» στον Πολυπλάτανο Ημαθίας.

Ώρα έναρξης 8:30 μ. μ. 
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
*Η βραδιά θα μαγνητοσκοπείτε από την εκπομπή του Θύμιου Γκογκίδη*

Με εκτίμηση για το Δ.Σ. η πρόεδρος
Κυρία Υφαντίδου Άννα

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Παρέμβαση του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη για μείωση των κριτήριων αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών.
Τροπολογία προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης σχετικά με τα κριτήρια που ισχύουν για τη σύσταση ομάδων παραγωγών.
Στην πρόταση τροπολογίας ο Βουλευτής σημειώνει ότι: « Οι αντικειμενικές συνθήκες που οδήγησαν στην θέσπιση των κριτηρίων αυτών έχουν ήδη διαφοροποιηθεί και επιβάλλεται μια επικαιροποίηση τους».
Συγκεκριμένα προτείνει την τροποποίηση – αντικατάσταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ. αριθ. 266355/11-2-2009 (ΦΕΚ 594/Β/2009)  των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν(ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου.
Βάση της κατατιθέμενης τροπολογίας ο κ. Σταμενίτης ζητά την αντικατάσταση του απαιτούμενου αριθμού παραγωγών για σύσταση ομάδας από 300 παραγωγούς σε 100 και της ελάχιστης  αξίας εμπορεύσιμης παραγωγής από 3 εκ. ανά ομάδα παραγωγών στο 1 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα προτείνεται και η αναδρομική ισχύ της παρούσας τροπολογίας για ομάδες παραγωγών που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης.

Σύμφωνά με τον Βουλευτή η τροποποίηση των κριτηρίων καθίσταται αναγκαία καθώς, όπως τονίζει στην αιτιολογική έκθεση, τα κριτήρια πρέπει να εναρμονιστούν με τις πραγματικές συνθήκες της αγροτικής οικονομίας και να είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς και την Εθνική Νομοθεσία. Η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέφερε προκαλεί μείωση στην αγροτική παραγωγή. Επί πλέον και δυναμικές, κατά τα άλλα, μονοκαλλιέργειες παρουσιάζουν έντονα προβλήματα στην παραγωγή καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα. 

ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τελετή για τη λήξη της Αντιπυρικής Περιόδου 2013 διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 στις  20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέξανδρος” της Π.Κ.Μ. (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη). 

           Κατά τη λήξη της εκδήλωσης θα απονεμηθούν διπλώματα “Τιμής Ένεκεν” στους εμπλεκόμενους φορείς που συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου 2013  και συνέβαλαν στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση φαινόμενων εκτάκτων αναγκών που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ HOLLYWOOD ΦΩΤΟ

Πολύ διαφορετικοί τότε και τώρα....




















































ΠΗΓΗ

Κίτρινα δόντια – Πώς να απαλλαγείτε

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν τα δόντια μας να φαίνονται κίτρινα,...
όπως οι χρωστικές ουσίες άπω διάφορα τρόφιμα, δηλαδή το τσάι και ο καφές, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο ο φωτισμός, αλλά και μαύρισμα ανάλογα με τη χρονική περίοδο.

Πρωτότυπη απεργία στην Κολομβία: Κομμένο το σeξ, μέχρι να...

Πρωτότυπη απεργία στην Κολομβία: Κομμένο το σeξ, μέχρι να...


Πρωτότυπη απεργία στην Κολομβία: Κομμένο το σeξ, μέχρι να...Οι κόρες της Λυσιστράτης... ζουν στο Βarbacaos, μία μικρή πόλη νοτιοδυτικά της Κολομβίας.

Εκεί οι γυναίκες της περιοχής απέχουν απο τα συζυγικά τους καθήκοντα τις τελευταίες μέρες ζητώντας να φτιαχτεί ο μοναδικός δρόμος που τους συνδέει με την υπόλοιπη ώρα, η κατάσταση του οποίου είναι πραγματικά άθλια.

«Γιατί να φέρνουμε παιδιά στον κόσμο όταν θα πεθάνουν από έλλειψη φαρμάκων; Δεν μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ούτε τα απαραίτητα. Αποφασίσαμε να κόψουμε το σεξ και να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά, μέχρι το κράτος εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» είπε στην «Daily Mail» η αρχηγός της απεργίας.

Η κατάσταση του δρόμου μάλιστα είναι τέτοια που άνθρωποι, σοβαρά άρρωστοι, πεθαίνουν στο δρόμο για το νοσοκομείο καθώς το ταξίδι, μπορεί να πάρει μέχρι και 12 ώρες.


Η απίστευτη «μετάλλαξη» του Παπαροκά!

Η απίστευτη «μετάλλαξη» του Παπαροκά! 





Η απίστευτη «μετάλλαξη» του Παπαροκά! (pic)Θυμάστε τον νεαρό Παπαροκά, με όλα εκείνα τα πιασάρικα σουξέ;

Αθήνα-Κατερίνη με μόλις 20 ευρώ κατανάλωση


Αθήνα-Κατερίνη με μόλις 20 ευρώ κατανάλωσηΑθήνα-Κατερίνη με μόλις 20 ευρώ κατανάλωση
Με μόλις δύο πρατήρια φυσικού αερίου να λειτουργούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, στις περιοχές της Ανθούσας και των Άνω Λιοσίων, δεν φαντάζει και πολύ πρακτικό για τους οδηγούς να μετατρέψουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους για να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου. 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μαζεύτηκαν οι μαθητές και ο Χριστός για το Μυστικό Δείπνο και παραγγέλνουν σουβλάκια.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...