Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "3η ΣΟΥΡΒΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ".


Το δ.σ. του μορφωτικού συλλόγου Προμάχων «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ» είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει πως οι ετοιμασίες για την
«3η ΣΟΥΡΒΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ» ξεκινούν.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η "Η ΣΟΥΡΒΑ" θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και ήδη οι άνθρωποι του συλλόγου, μέλη, χορευτές και εθελοντές, προετοιμάζονται για να πραγματοποιηθεί και φέτος μια ανεπανάληπτη βραδιά αφιερωμένη σε όλους τους χωριανούς μας και όλους τους επισκέπτες!!!
Ας κάνουμε την ΣΟΥΡΒΑ θεσμό, στηρίζοντας ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί αυτή την προσπάθεια, στοχεύοντας κάθε χρόνο και πιο ψηλά, πιο μακριά, ώστε η ΣΟΥΡΒΑ των Προμάχων να γίνει ευρέως γνωστή!
Ο σύλλογος θα είναι ανοιχτός κάθε Τετάρτη μετά τις 19.00, ώστε όποιος θέλει να προσφέρει οτιδήποτε, να επικοινωνεί με κάποιον εκπρόσωπο του συλλόγου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Πρόεδρος 6974858026 και 6942681250 ΜΙΧ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΜΩΔΟΥΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΜΩΔΟΥΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ.
Με κατάθεση ερώτησης στη Βουλή και επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης αναφέρθηκε στο σοβαρότατο ζήτημα  της Τρομώδους  νόσου των προβάτων προτείνοντας τη δημιουργία εργαστηρίου, αντιμετώπισης και ελέγχου της ασθένειας, στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στην Παραλίμνη Γιαννιτσών.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής αναφέρει στην επιστολή του:
 " Υπάρχει μια διάχυτη κινδυνολογία σχετικά με την Τρομώδη νόσο των προβάτων σε συνδυασμό με το πρόβλημα της νόσου των “τρελλών αγελάδων” και την δυνατότητα μετάδοσής της στον άνθρωπο. Σύμφωνα με το ισχύον σήμερα καθεστώς προβλέπεται ότι στην περίπτωση που σε ένα κοπάδι προβάτων διαγνωστεί τρομώδης νόσος πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα αρσενικά, με αρσενικά ανθεκτικά στη νόσο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανθεκτικών πυρήνων προβάτων ώστε να είναι δυνατή η αντικατάσταση των αρσενικών σε περίπτωση που ένα κοπάδι νοσήσει.. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό γιατί σε περίπτωση εκδήλωσης της ασθένειας τα αρσενικά θα αντικατασταθούν με αρσενικά ξένων φυλών, αφού δεν υπάρχουν ντόπια ανθεκτικά. Έτσι ενδεχόμενα να δημιουργηθεί κίνδυνος για όλα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, αφού στα προϊόντα αυτά πρέπει να παράγεται από πρόβατα ελληνικών φυλών".
Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του ΕΘΙΑΓΕ, το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών είναι σε θέση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να δημιουργήσει πυρήνες ανθεκτικών προβάτων. Άλλωστε στα τόσα χρόνια λειτουργίας του έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε τέτοιου είδους θέματα.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ: " ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ".


Μπίνος Δημήτριος υποψήφιος δήμαρχος Δ. Αλμωπίας.

Αριδαία 19/11/2013


Δελτίο τύπου :


-           Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την ενδεχόμενη στήριξη από  τη Νέα Δημοκρατία.

     Η απόφασή μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ήταν προσωπική. Απ΄ότι φαίνεται από τα δημοσιεύματα η κίνησή μου αυτή βρίσκει έδαφος και ευρύτερη αποδοχή . Η στήριξη από τη ΝΔ θα αποτελέσει μια ευχάριστη εξέλιξη. Εύχομαι και ελπίζω να ακολουθήσει παρόμοια στήριξη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.
     Πάντα επιθυμούσα και φυσικά επιθυμώ και σήμερα να είμαι ο υποψήφιος Δήμαρχος όλων των πολιτών της Αλμωπίας. Στον αγώνα απέναντι στα προβλήματα του τόπου  δεν περισσεύει κανείς. Κάθε ικανός πολίτης, που αισθάνεται ότι έχει να προσφέρει στον κοινό αγώνα, είναι ευπρόσδεκτος.  Ο κόσμος μάς θέλει ενωμένους στη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας.  Αν διαβάσετε στην πρώτη μου συνέντευξη στις 24/9/2013 όταν ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου, είχα πει: Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάμε στον τόπο μας. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να σπαταλούνται δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο καθένας μας ανήκει σε έναν ιδεολογικό χώρο και αυτό είναι σεβαστό.  
   Από τη θέση αυτή δεν έχω μετακινηθεί στο ελάχιστο. Πίστευα τότε και πιστεύω και σήμερα στον τόπο και στις δυνάμεις του. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τόπος μας κρύβει μέσα του δεκάδες δημιουργικά μυαλά με φαντασία , ικανότητες και όρεξη. Είναι η ώρα να τολμήσουν να βγούνε μπροστά. Χωρίς κομματικά ταμπού.  Είμαστε πολύ λίγοι. Οι ικανοί ακόμα λιγότεροι. Είναι απαράδεκτο να εμμένουμε στους διαχωρισμούς του παρελθόντος.

   Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Είναι ώρα να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας, να εστιάσουμε σ’ αυτά που μας ενώνουν και  να συνεργαστούμε. 

ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;


Μία πρωτότυπη έρευνα της εφημερίδας Washington Post κι ένα κοινωνιολογικό πείραμα για το γούστο, την αντίληψη και τις προτεραιότητες των ανθρώπων έγινε στο μετρό της Ουάσιγκτον.

Η διεξαγωγή του πειράματος
Ήταν γύρω στις 8 το πρωί της 12ης Ιανουαρίου του 2007 όταν, ένας νεαρός ντυμένος με ένα παντελόνι παραλλαγής, ένα μπλουζάκι μακό κι ένα κασκέτο, στάθηκε δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων μιας πολυσύχναστης αποβάθρας.
Στα χέρια του κρατούσε ένα βιολί και άρχισε να παίζει κομμάτια του Μπαχ για περίπου μία ώρα. Ο κόσμος περνούσε βιαστικός για τη δουλειά του, όταν μετά από 3 λεπτά ένας μεσήλικας πρόσεξε ότι κάποιος έπαιζε μουσική. Κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά συνέχισε βιαστικός τον δρόμο του.
Τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι ο βιολιστής είχε κάτι...διαφορετικό!
Έπειτα από 4 λεπτά μία γυναίκα χωρίς να σταματήσει, ρίχνει στο κουτί του ένα δολάριο. Στα 6 λεπτά ένας νεαρός στέκεται λίγο για να τον ακούσει, αλλά κοιτάει το ρολόι του και συνεχίζει το δρόμο του. Μετά από 10 λεπτά ένα τρίχρονο αγοράκι σταμάτησε να τον κοιτάξει, αλλά η μητέρα του το έσυρε και το έσπρωξε για να συνεχίσει το περπάτημα, όμως αυτό γύριζε συνέχεια το κεφάλι του πίσω για να τον δει. Η ίδια αντίδραση παρατηρήθηκε σε όλα τα παιδιά. Εκείνα κοιτούσαν κι οι γονείς τους τα τράβαγαν.
Μετά από 45 λεπτά ο βιολιστής συνέχιζε να παίζει και μόνο 6 άνθρωποι είχαν σταματήσει για λίγο, ενώ 20 άτομα του άφησαν συνολικά 32 δολάρια δίχως να σταματήσουν το περπάτημά τους. Μόνο ένα άτομο τον αναγνώρισε!
Μετά από μία ώρα κι ενώ είχαν περάσει από μπροστά του πάνω από 1100 άτομα, σταμάτησε να παίζει, αλλά δεν το παρατήρησε κανείς. Ο βιολιστής δεν αναγνωρίστηκε, ούτε χειροκροτήθηκε. Μόνο σιγή απλώθηκε παντού!
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά! Ο βιολιστής ήταν ένας από τους καλύτερους βιολιστές στον κόσμο, ο πολυβραβευμένος Τζόσουα Μπελ που έχει μία λαμπρή σταδιοδρομία καθώς και τον τίτλο του σούπερσταρ. Στο σταθμό του μετρό έπαιξε τα πιο δύσκολα κομμάτια με ένα πολύτιμο Στραντιβάριους κατασκευασμένο το 1713, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχε περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που ο Μπελ είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης με τα «λογικά» εισιτήρια να κυμαίνονται γύρω στα 100 δολάρια έκαστο.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
Μπορεί ένας από τους διασημότερους μουσικούς των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου και ένα πολύτιμο Στραντιβάριους να μας αποσπάσουν για ένα λεπτό από την καθημερινότητά μας;
Έχουμε, στ' αλήθεια, χρόνο για να απολαύσουμε λίγη ομορφιά;
Αναγνωρίζουμε το ταλέντο όταν αυτό εκδηλώνεται σε ασυνήθιστο χώρο και χρόνο;

Το συμπέρασμα της έρευνας
Αν δεν διαθέτουμε έστω ένα λεπτό για να σταθούμε και να ακούσουμε έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς του κόσμου, να εκτελεί κάποια από τα ομορφότερα κομμάτια του κόσμου, με ένα από τα ωραιότερα μουσικά όργανα...
Πόσα άλλα καθημερινά και όμορφα πράγματα δεν αντιλαμβανόμαστε;
Πόσα ακούμε αλλά δεν αφουγκραζόμαστε;
Πόσα κοιτάζουμε αλλά δεν βλέπουμε;
Πόσο αδιάφοροι και κουρασμένοι γίναμε;

Η πρωτότυπη έρευνα της «Washington Post» υπό τον τίτλο «Pearls before breakfast» («Μαργαριτάρια πριν από το πρόγευμα»), χάρισε στον συντάκτη της Τζιν Γουαϊνγκάρτεν το βραβείο Πούλιτζερ 2008.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΖΩΩΝ;

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας γίνονται τα περισσότερα εγκλήματα κατά ζώων- Το 36,6% των περιπτώσεων μπήκε στο αρχείο
Στη δημοσιότητα δόθηκαν όλες οι περιπτώσεις εγκλημάτων κατά ζώων, με τα στοιχεία να αναφέρουν ωστόσο ότι το 36,6% των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί μπήκαν στο αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Τα στοιχεία, διαβιβάστηκαν στη βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης και αναφέρουν πως σχηματίστηκαν 142 δικογραφίες πολλές από τις οποίες αφορούν θανάτωση ζώων. Ωστόσο, οι 56 μπήκαν στο αρχείο.
Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει τα εγκλήματα- Που γίνονται τα περισσότερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, συνολικά στην Έδεσσα, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και την Κατερίνη έχουν σχηματιστεί 20 δικογραφίες, εκ των οποίων οκτώ τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, σε Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά έχουν σχηματιστεί συνολικά 19 δικογραφίες, εκ των οποίων οι εννιά τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Όπως προκύπτει από έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, σε Ροδόπη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη έχουν σχηματιστεί 15 συνολικά δικογραφίες, εκ των οποίων οι εννιά τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Η Εισαγγελία Εφετών Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι στο Μεσολόγγι σχηματίστηκαν 12 δικογραφίες, εκ των οποίων τρεις τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Δώδεκα δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και στην Αθήνα, εκ των οποίων οι πέντε τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Οι περισσότερες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί στην Κοζάνη (12), στο Μεσολόγγι (12) και στην Αθήνα (12).





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ORGASM WARS: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΣΟΟΥ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΤΑΓΟ.

Orgasm wars: Το σκανδαλώδες σόου της Ιαπωνίας που κάνει πάταγο [βίντεο]
Από τη μια η αποχή των Ιαπώνων από το σεξ που το θεωρούν βαρετό και από την άλλη αυτό το τηλεοπτικό σόου. Τι συμβαίνει τελικά στην Ιαπωνία;
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το «Orgasm wars» δεν είναι ένα απλό τηλεοπτικό σόου με λίγο πιο πικάντικο περιεχόμενο, αλλά μια σκληρή μάχη για την κατάκτηση του οργασμού.
Με έναν αψεγάδιαστο επαγγελματισμό που αγγίζει βέβαια τα όρια του κιτς, μιας και το σόου αποτελεί παρωδία ενός του σόου Hoko X Tate, ένας γκέι που όπως τονίζει κατέχει την τέχνη του στοματικού έρωτα, καλείται να προσφέρει την υπέρτατη ηδονή σε έναν επαγγελματία πορνοστάρ, ο οποίος με την σειρά του διατυμπανίζει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του σώματός του.
Πρόκειται για μια 40λεπτη μάχη που ξεκινά με φραστικές προκλήσεις μεταξύ των αντιπάλων και συνεχίζεται με την ανταλλαγή επαγγελματικής κάρτας. Έπειτα οι αντίπαλοι παίρνουν θέση στο «κουτί» που καλύπτει το επίμαχο σημείο και ακολουθεί μια απολαυστικά γελοία περιγραφή. Και όλα αυτά στη χώρα με τους λιγότερο σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους σε σύγκριση με τη Δύση.
Αυτό το αντιφατικό φαινόμενο αποτελεί πεδίο ανάλυσης για τη The Week, η οποία όπως αναφέρει το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεn φλερτάρουν και δεν κάνουν σχέσεις, δεn σημαίνει ότι η λίμπιντό τους βρίσκεται στο ναδίρ. Αντίθετα, ένα γενναίο ποσοστό στρέφεται στην πορνογραφία, όχι με την κλασική έννοια, αλλά εντάσσοντας στοιχεία εγκράτειας όπως σε αυτό το τηλεπαιχνίδι.
Όπως τονίζει ο Matt Hurwitz στην Associated Press, ένα διαρκές μοτίβο στα ιαπωνικά τηλεοπτικά παιχνίδια είναι αυτό της ταπείνωσης και της ντροπής που ενίοτε αγγίζει τα όρια του σαδισμού. Ο ίδιος υποστηρίζει τέτοια σόου που αγγίζουν ακραία συναισθήματα όπως η ντροπή, λειτουργούν απελευθερωτικά σε μια συγκρατημένη συναισθηματικά κοινωνία.
Δείτε το βίντεο από το επίμαχο σόου.






ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ;


Από τον δικηγόρο Χρήστο Γραμματίδη

Η εξακρίβωση στοιχείων από τα όργανα επιβολής της δημόσιας τάξης είναι μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, αφού αποβλέπει στην αποτροπή της διατάραξης της δημόσιας τάξης.
 Η προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων έχει παροδικό και όχι μόνιμο χαρακτήρα και άρα από συνταγματικής άποψης αποτελεί απλό «περιορισμό» της προσωπικής ελευθερίας και όχι «στέρηση» αυτής. Ως περιορισμός λοιπόν, έχει έκτακτο χαρακτήρα, δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις αλλά μόνο ως έκτακτο νομικό μέτρο.
 Το γεγονός ότι πρόκειται για απλό περιορισμό του δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας, σημαίνει ότι η εξακρίβωση στοιχείων επιτρέπεται από το δίκαιο για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
 (α) Πρώτον οι αστυνομικοί πρέπει να επιδεικνύουν άψογη συμπεριφορά προς τον πολίτη, αποφεύγοντας κάθε περιττή βία ή συμπεριφορά που θίγει την τιμή και την προσωπικότητα του πολίτη.
 (β) Επίσης προϋπόθεση είναι να υπάρχει «σοβαρή υπόνοια» τέλεσης αξιόποινης πράξης ή να υπάρχει «απόλυτη ανάγκη».
 (γ) Η εξακρίβωση δεν πρέπει να εκτείνεται σε υπέρμετρο χρόνο (δεν μπορούν να σε κρατήσουν στο τμήμα πάνω από μερικές ώρες) ούτε σε υπέρμετρο τόπο (δεν μπορούν να σε σταματήσουν στο Σύνταγμα και να σε πάνε για εξακρίβωση στον Πειραιά).
 (δ) Πρέπει να τηρείται η «αρχή της αναλογικότητας», δηλ. πρέπει η εξακρίβωση στοιχείων να είναι το πρόσφορο και αναγκαίο  μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού (αστυνόμευση) και να μην υπάρχουν άλλα ηπιότερα μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.
 Σημειώνεται όμως το εξής: ακόμη και στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις ο πολίτης δεν έχει κατά το νόμο δικαίωμα να αρνηθεί τον έλεγχο των αστυνομικών αρχών, τουλάχιστον στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (σε περίπτωση κατάλυσης του πολιτεύματος ή θεμελιωδών αρχών του θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα «πολιτικής ανυπακοής» αλλά το πότε έχουμε «κατάλυση του πολιτεύματος» είναι μεγάλη συζήτηση – ένας Ανεξάρτητος Έλληνας ας πούμε πιστεύει ότι έχουμε και σήμερα αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι).
 Ο πολίτης λοιπόν οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αρμόδιου οργάνου και, κατόπιν, εάν θεωρεί ότι παραβιάσθηκαν τα δικαιώματά του έχει δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να ζητήσει τόσο την πειθαρχική δίωξη του αστυνομικού όσο και την αποζημίωσή του από το Ελληνικό Δημόσιο για την βλάβη που υπέστη. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΟ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ "ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ".

Magnify Image
Η πιο ανατριχιαστική τουριστική ατραξιόν στον κόσμο, ο θρύλος ενός νεκρού κοριτσιού, και η θλιβερή ιστορία ενός ερημίτη στο Μεξικό.. 
Μοιάζει τόσο φτωχό και τόσο 'λίγο' το να πούμε ότι Το Νησί με τις Κούκλες (Isla de las Munecas) μοιάζει βγαλμένο από ταινία τρόμου..
   Μάλλον καλύτερα, βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες που θα μπορούσε να έχει κανείς, θα ήταν πιο ταιριαστό. Και πάλι...
   Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο ανατριχιαστικό, στην κυριολεξία, θέαμα μου φάνηκε αυτό το υποτιθέμενα στοιχειωμένο νησάκι του Μεξικό.
   Και είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη.
Magnify Image
     Το Νησί με τις Κούκλες είναι ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα κανάλια της περιοχής Xochimico, νότια του Μεξικό. Στην ουσία πρόκειται για έναν από τους λεγόμενους "τεχνητούς κήπους που επιπλέουν", και όχι για πραγματικό νησί.
   Τα "νησάκια" αυτά είναι εύκολα προσπελάσιμα από τους αγρότες της περιοχής που τα χρησιμοποιούν για μικρές καλλιέργειες
   Το 1951 ο Don Julián Santana Barrera, κάτοικος ενός γειτονικού χωριού, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησάκι, αποφασίζοντας να απομονωθεί εκεί ως ερημίτης για το υπόλοιπο της ζωής του.   Σύντομα μετά την άφιξη του ο Julián βρήκε σε ένα μικρό κανάλι του νησιού ένα πνιγμένο κοριτσάκι νηπιακής σχεδόν ηλικίας, γεγονός που τον συντάραξε τρομερά.
Magnify Image
      Το περιστατικό με το πνιγμένο κοριτσάκι είναι εξακριβωμένο και αληθινό, σε αντίθεση με τις προληπτικές εμμονές που απέκτησε ο μοναχικός Julián ακριβώς μετά την εύρεση του κοριτσιού:   Ισχυριζόταν μέχρι το τέλος της ζωής του, ότι το φάντασμα, το πνεύμα, του μικρού πνιγμένου κοριτσιού είχε στοιχειώσει ολόκληρο το νησί, και τον κυνηγούσε για να τον βλάψει.
   Ήταν ένα εκδικητικό πνεύμα που τρομοκρατούσε τον μοναδικό κάτοικο του νησιού.
Magnify Image
       Πολύ σύντομα ο Julián άρχισε να χάνει τα λογικά του, και ξεκίνησε αυτή την ανατριχιαστική τρέλα με τις κούκλες.
   Μάζευε κούκλες από τα σκουπίδια των παρακείμενων καναλιών και τις  τοποθετούσε, στη συνέχεια, γύρω από την καλύβα του αλλά και σε ολόκληρο το νησί, σαν δώρο στο πνεύμα του κοριτσιού ώστε να το καλμάρει.
Magnify Image
       Υποτίθεται ότι οι κούκλες κρατούσαν παρέα στο φάντασμα του κοριτσιού, αφού ζωντάνευαν το βράδυ και τριγυρνούσαν σε ολόκληρο το νησί.
   Πίστευε πως τα παρατημένα παιχνίδια έχουν ζωή, και ζωντανεύουν το βράδυ. Πίστευε πως οι κούκλες αυτές τον προστάτευαν. Ο Julián έλεγε πως τις άκουγε να μιλάνε, να τρέχουν. Έλεγε μάλιστα ότι τον βοηθάνε και με τις αγροτικές δουλειές.
Magnify Image
   Η εμμονή του είχε φτάσει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που αντάλλασσε καρπούς και φρούτα στις τοπικές αγορές με αντάλλαγμα παλιά παιχνίδια που κανείς δεν ήθελε πια, για να γεμίσει κι άλλο το νησί.
Magnify Image
       Γρήγορα το μικρό νησάκι μετατράπηκε σε τουριστική ατραξιόν, αφού η ιστορία άρχισε να κυκλοφορεί στον Τύπο, και τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονταν τον μοναδικό κάτοικο του, και τις τρομακτικές κούκλες του.
   Το 2001, πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την άφιξη του στο νησάκι, ο Julián πέθανε. Τον βρήκε ο ανιψιός του πνιγμένο στο ίδιο, μάλιστα, κανάλι που είχε βρει και το κοριτσάκι...
Magnify Image
       Οι ανατριχιαστικές ακρωτηριασμένες κούκλες υπάρχουν ακόμα εκεί, και γύρω τους έχει στηθεί μία μικρή τουριστική "επιχείρηση" με καραβάκια που πηγαινοφέρνουν τους επισκέπτες..
   Πολλοί λένε ότι μόλις φτάσεις στο νησί, κι αν κανείς πολλή ησυχία τις ακούς να ψιθυρίζουν ( ενώ μάλλον ακούς τα φύλλα που κουνιούνται από τον αέρα..), ενώ άλλοι αφήνουν πάντα κάποιο "δώρο" σε αυτές σαν προσφορά για να τις καλοπιάσουν. 
Magnify Image
  Εγώ πιο πολύ απ' όλα λυπάμαι τον καημένο εκείνο άνθρωπο, που δεν τον βοήθησε κανείς μέσα στην τρέλα του κι έβρισκε έστω "ασφάλεια" και ψυχική ανακούφιση με αυτές τις κούκλες.
   Στα μάτια του Julian μάλλον δεν έμοιαζαν τόσο τρομακτικές..   :(     Don Julián Santana Barrera  
Magnify Image
             Δείτε αν θέλετε κι ένα βίντεο απ' αυτά που πιστεύουν στα φαντάσματα και στο ανεξήγητο.. (τα έχουν μπερδέψει λίγο στο τι αντιπροσώπευαν αυτές οι κούκλες, αλλά έστω..) 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

"ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΟΠΥΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ".


 Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο  Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: « Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η δημιουργία  και δεύτερης Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ στον Νομό μας»


Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 3148/28-03-2013 αναφοράς μου, σας επισημαίνω την αναγκαιότητα για δημιουργία και 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ στο Ν. Πέλλας, η οποία θα εδρεύει στα Γιαννιτσά.
Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από τη σαφή ιδιαιτερότητα του Ν. Πέλλας να έχει πληθυσμιακά εντός των ορίων του μεγαλύτερη πόλη ( Γιαννιτσά ) από την πρωτεύουσά του ( Έδεσσα ), που ως αποτέλεσμα έχει  αφενός  πολλοί πολίτες να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν, αφετέρου δε να δημιουργείται πρωτοφανής συνωστισμός και υπερβολικός φόρτος εργασίας στην μοναδική σήμερα  Περιφερειακή  Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ που λειτουργεί στην Έδεσσα.
Δεδομένου ότι η απλή μετονομασία της Τοπικής μονάδας ΕΟΠΥΥ Γιαννιτσών σε Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για τους χιλιάδες ασφαλισμένους της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών, αλλά ημίμετρο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός,
Εάν θα προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική λύση του προβλήματος για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων του Νομού και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία και δεύτερης Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ, η οποία θα λειτουργεί στα Γιαννιτσά παράλληλα και αυτόνομα με την ήδη υπάρχουσα στην πόλη της Έδεσσας;


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ .



           Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την 20η Νοεμβρίου 2013,  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ):

           “Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την ΧΑΠ» (GOLD) η οποία έχει στους κόλπους της επιστήμονες υγείας αλλά και ασθενείς  και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
           Το φετινό θέμα εορτασμού είναι «Δεν είναι πολύ αργά».
           Ο πρωινός βήχας των καπνιστών πρέπει να θεωρείται πλέον νόσος  υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η διατύπωση αυτή οφείλεται στη δραματική αύξηση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας μεταξύ των καπνιστών. Γενικά τα στοιχεία για τη νόσο δείχνουν ότι στον πλανήτη:
·      450.000.000 άνθρωποι πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
·      Το 2002 ήταν η 5η κυριότερη αιτία θανάτου. Σήμερα έχει περάσει στην 4η θέση
·      Οι θάνατοι ανέρχονται στα 3.000.000 ετησίως και αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 30% αν δεν ληφθούν μέτρα για τη  μείωση των κινδύνων, ιδιαιτέρως για το κάπνισμα.
·      Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα γίνει η 3η αιτία ως το 2020.
           Στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη της Πνευμονολογικής Εταιρίας,  φαίνεται ότι υπάρχουν 800.000 Έλληνες που πάσχουν από τη νόσο με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 50% των ενηλίκων Ελλήνων είναι καπνιστές.
           Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν είναι μία ασθένεια, αλλά ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις χρόνιες πνευμονικές παθήσεις που περιορίζουν τη ροή του αέρα μέσα στους πνεύμονες.        Οι πιο γνωστοί όροι «χρόνια βρογχίτιδα» και «εμφύσημα» δεν χρησιμοποιούνται πια και οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνονται στη γενική διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δύσπνοια ή την ανάγκη για αέρα, την υπερβολική παραγωγή πτυέλων και το χρόνιο βήχα.
           Οι κυριότεροι  παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της ΧΑΠ είναι:
·      Το κάπνισμα
·      Η ατμοσφαιρική ρύπανση
·      Η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους
·      Οι επαγγελματικές σκόνες και τα χημικά

           Η διάγνωση, εκτός από τις άλλες εξετάσεις που γίνονται, βεβαιώνεται με ένα απλό τεστ, την σπιρομέτρηση. Είναι απλή ανώδυνη εξέταση και διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.
           Η  ΧΑΠ αναπτύσσεται αργά γι αυτό και διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 40 ετών. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί θα πρέπει ο πάσχων να εκπαιδευτεί στη διαχείριση της ασθένειας η οποία περιλαμβάνει την παρακολούθηση, τη μείωση ή την εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου, τη σταθεροποίηση και τη  διαχείριση των εξάρσεων.
           Η σπιρομέτρση πρέπει να γίνει όταν:
·      Κάποιος καπνίζει ή υπήρξε καπνιστής στο παρελθόν
·      Υπάρχει  έντονος βήχας
·      Κόβεται η ανάσα στο γρήγορο περπάτημα
·      Υπάρχει συριγμός (σφύριγμα κατά την αναπνοή)
·      Η ηλικία είναι άνω των 40 ετών
           Επειδή η πρώτη αιτία για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι το κάπνισμα, η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να είναι η μόνη επιλογή του κάθε καπνιστή. Επί πλέον η πρόληψη των συνεπειών από τη χρήση του καπνού απαιτεί προγράμματα Αγωγής Υγείας που θα βοηθήσουν τα άτομα στις επιλογές τους. Η αυστηρότερη τήρηση της νομοθεσίας ως προς τον καπνό, την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρούνται επίσης προληπτικά μέτρα.
           Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  από το Τμήμα Πρόληψης εφαρμόζεται συστηματικά πρόγραμμα αγωγής υγείας και ενημέρωσης στους μαθητές της β/θμιας εκπαίδευσης με θέμα το κάπνισμα .

           Οι επαγγελματίες υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο,  με την ενεργό  συμμετοχή του κοινού,  θα μπορούσαν να γίνουν μέρος ενός παγκόσμιου μετώπου κατά της ΧΑΠ ώστε να αλλάξει και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Το οικονομικό όφελος για τα συστήματα υγείας κάθε χώρας θα είναι τεράστιο αφού θα μειωθεί, τόσο η νοσηρότητα  όσο και η θνητότητα από τη νόσο”. 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς
Το Λεξικό της Οξφόρδης αποφάσισε: 

Η λέξη «Selfie», που περιγράφει το αυτοπορτρέτο του χρήστη ο οποίος τραβά φωτογραφία του εαυτού του και την ανεβάζει στο διαδίκτυο μέσω smartphone ή webcam, είναι η λέξη της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης.
   Η λέξη επιλέχθηκε «αφού κέρδισε το momentum στον αγγλόφωνο κόσμο το 2013 καθώς εξελίχθηκε από τον κόσμο των social media σε μια κοινόχρηστη συντόμευση για την αυτο-φωτογραφία», τονίζεται σε ανακοίνωση.
 Χαρακτηριστικό είναι ότι η χρήση της λέξης  «Selfie», αυξήθηκε κατά 17.000 φορές μέσα στο 2013. 

ΣΤΑ "ΠΕΡΟΥΚΑΔΙΚΑ" ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ.

Φωτορεπορτάζ: Στα «περουκάδικα» του Θεαγενείου
Το μεγαλείο της ζωής, και ιστορίες πίσω από περούκες παθήσεων. 
Όποιος έχει νοσήσει, ή επισκεφτεί συγγενικό πρόσωπο τα ξέρει. Τα έχει δει. Στην αρχή με ένα βλέμμα άγριο. Σαν να αντιμετωπίζει κάτι ανήθικο που έρχεται να υπενθυμίσει ότι η πραγματικότητά του έχει διαταραχτεί από κάποια κύτταρα. Στη συνέχεια με ένα βλέμμα συμπάθειας προς το άδειο του κεφάλι που αναζητεί πάλι το χάιδεμα μαλλιών.
 Εκεί απέναντι από το Θεαγένειο. Και πιο πάνω, στη Μακεδονίας. Πελάτες μπαίνουν και βγαίνουν. Ο καρκίνος, άλλωστε, δε γνωρίζει από κρίση και λουκέτα. Μόνο από αυξημένους τζίρους και κάθετες εκπτώσεις. Σε χαμόγελα και στιγμές.
 «Η τρίχα για τον άνθρωπο είναι ψυχοφάρμακο. Θέλει να του δώσει την πεποίθηση ότι επιστρέφει στην πρότερη υγιή κατάσταση, όπου όλα ήταν στη θέση τους. Ακόμα και τα μαλλιά του. Για αυτό οι περισσότεροι τις φορούν σαν καπέλα και τις πιέζουν στο κεφάλι τους. Δεν θέλουν να φύγει ξανά η βεβαιότητα. Οι πιο πολλοί κοιτούν στη βιτρίνα και μπαίνουν διστακτικά μέσα. Αν δουν ότι υπάρχει κόσμος ήδη μέσα θα κάνουν πως ρωτούν για κάτι άλλο, θα ντραπούν.
 Πριν λίγες ημέρες ήρθαν στο κατάστημα δύο γυναίκες. Μητέρα και κόρη. Η μητέρα γύρω στα 70, η κόρη στα 45. Πλησίασαν στον πάγκο και μου ζήτησαν πληροφορίες για τις τιμές. Ρώτησα για ποια από τις δύο κυρίες πρόκειται για να κοιτάξουμε ανάλογη περίπτωση.
 Χαμηλόφωνα μου πρόσθεσαν ότι έχουν και οι δύο καρκίνο και ενδιαφέρονται για δύο περούκες! Είχαν νοσήσει το ίδιο διάστημα και μόλις είχαν βγει από μία ακόμα θεραπεία. Σε διπλανά κρεβάτια. Εξέτασαν ερευνητικά τον χώρο και η κάθε μία διάλεξε από κάτι διαφορετικό. Η μία πιο κλασική περούκα, η άλλη πιο μοντέρνα. Έχει ξανατύχει μία μόνο φορά να έρθει μητέρα με παιδί και να έχουν νοσήσει το ίδιο διάστημα. Αυτή να ψάχνει στον χώρο με τις περούκες για μεγάλους και το παιδί να κοιτάει την ίδια ώρα μπαντάνες».

   Η ευγενική Βάλια βρίσκεται απέναντι από το Θεαγένειο τα τελευταία 14 χρόνια. «Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμά μας. Συναντούμε τους ανθρώπους σε μία από τις δύσκολες περιόδους της ζωής τους. Στη χειρότερη φάση της ασθένειας. Χρόνο με τον χρόνο οι περιπτώσεις αυξάνονται.
 Δεν έρχονται μόνο ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τις γύρω περιοχές. Έχουμε πάρα πολλούς πελάτες από Σέρρες, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές φαίνεται πως είναι μεγάλο. Και ο αγώνας δύσκολος.
 Προχθές μπήκε μία κυρία. Αρρώστησε στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Μπήκε μέσα και ζήτησε μία περούκα. Μου μίλησε για το δώρο που περιμένει σε λίγους μήνες και για τον δεύτερο ξαφνικό επισκέπτη του κορμιού της. Διάλεξε μία περούκα στα χρώματά της. Έχουν αλλάξει με τα χρόνια οι περούκες. Έχουμε ξεφύγει από τα κλασικά πρότυπα. Μπορεί η γυναίκα να βρει μία που να τονίζει τη θηλυκότητά της. Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο. Να ανεβεί η ψυχολογία πριν ριχτούν ξανά στο ρινγκ».
   Μας μιλάει με συγκίνηση για περιπτώσεις ασθενών που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα και επιστρέφουν με άλλη διάθεση στο μαγαζί.
 «Είναι απίστευτο το συναίσθημα να θυμάσαι κάποιον που ήρθε φαλακρός να σου ζητήσει δειλά μία περούκα και μετά από καιρό να τον βλέπεις να μπαίνει μέσα με τα δικά του μαλλιά και να σου σφίγγει δυνατά το χέρι. Να σου λέει από μέσα του «Κοίτα! Δεν σε χρειάζομαι πια! Αυτά που βλέπεις στο κεφάλι είναι δικά μου».

 Ή να μπαίνει στο μαγαζί μαλλιάς πρωτοετής φοιτητής και να κρατάει σφιχτά στο χέρι την περούκα που του είχες δώσει πριν πέντε χρόνια. Όπως σφιχτά κρατούσαν οι γονείς του το δικό του χέρι όταν πρωτομπήκαν στο μαγαζί μετά από χημειοθεραπεία. Υπάρχει και αυτή η πλευρά. Τότε καταλαβαίνεις το μεγαλείο της ζωής».
 Η συζήτησή μας διακόπτεται όταν μία ακόμα γυναίκα γύρω στα 60 μπαίνει στο μαγαζί. Μας βλέπει και κοντοστέκεται. Είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσουμε διακριτικά, περνώντας απέναντι στην είσοδο του νοσοκομείου. Εκεί όπου λίγες τρίχες κάνουν χαρούμενο έναν άνθρωπο.
 Την ίδια ώρα που η πλειονότητα των συνανθρώπων μας χαλιέται για "τρίχες". Μάλλον δε θα έχουν περάσει από το Θεαγένειο.

   Φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ;

Πόσα παίρνουν οι βουλευτές
Στη δημοσιότητα δόθηκαν για πρώτη φορά οι απολαβές των βουλευτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου. Στον πίνακα αναγράφονται η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013.
   Ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, οι βουλευτές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (για παράδειγμα στην πρώτη κατηγορία ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αθηνών και Πειραιώς, ενώ στην τέταρτη εκείνοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων).
   Το ποσό της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης ανέρχεται στα 5.705, 60 ευρώ και σε αυτά προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.
   Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής και άλλες παροχές, όπως η μίσθωση του αυτοκινήτου, που μπορεί και να διπλασιάζει το κόστος.
   Χθες στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Βουλής, ελάχιστοι βουλευτές ήταν παρόντες και ένας ζήτησε να μιλήσει για το θέμα.
 Ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μειμαράκης κάλεσε όσους βουλευτές ζητάνε να μειωθούν οι αποδοχές τους να απευθυνθούν στο λογιστήριο της Βουλής και να το ζητήσουν. 

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΣΤΕΓΟΥ.


Το εκπληκτικό viral βίντεο μιας ακτιβιστικής ομάδας
Ο Jim Wolf, ένας βετεράνος του στρατού των ΗΠΑ, πάλευε για χρόνια να νικήσει τον αλκοολισμό και να εξασφαλίσει μια στέγη.    Χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το βίντεο από τον παραγωγό Rob Bliss για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να συλλέξει πόρους για την οργάνωση αστέγων Grand Rapids.
   Σύντομα όμως το βίντεο έγινε ένα από τα πιο εκπληκτικά viral του ιντερνετ. Πάνω από 20.000.000 χρήστες το έχουν δει μέχρι στιγμής μόνο στο YouTube.
   Οχι χωρίς λόγο... 






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ.


Πραγματική και ουσιαστική υποστήριξη πρόκειται να παράσχει στις οικογένειες των παιδιών που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο η... ανέγερση του Παιδικού Ξενώνα Φιλοξενίας Η Ηλιαχτίδα. Ο ξενώνας πρόκειται να εγκαινιασθεί σήμερα το απόγευμα στο ΠΑΓΝΗ.
 Η πρόεδρος του συλλόγου Ηλιαχτίδα κ. Μαρία Ευστρατίου μίλησε στο prismanews.gr σχετικά με τη καινοτομία του ξενώνα και την ιδιαίτερη φιλοξενία που θα έχουν παιδιά και γονείς.

Ο ξενώνας αποτελεί έναν πρότυπο χώρο στον οποίο θα μπορούν να φιλοξενηθούν έξι οικογένειες σε έξι δίκλινα δωμάτια. Η κ.Ευστρατίου είπε χαρακτηριστικά, θα παρέχεται δωρεάν φιλοξενία σε χώρο της κλινικής για οικογένειες που έρχονται απ' όλη την Κρήτη. Ένα σημαντικό στοιχείο πλέον είναι πως θα υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα για τις οικογένειες και χώρος με πληντύρια. Μέχρι τώρα οι οικογένειες δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν ή να πλύνουν τα ρούχα τους, και υπογραμμίζοντας η κ. Ευστρατίου συμπλήρωσε,Θα υπάρχει πρότυπος χώρος αναψυχής για τους ενήλικες και παιδότοπος για τα παιδιά, καθώς και χώρος με Internet. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στις οικογένειες να περνούν δημιουργικά και ανάλαφρα τις ώρες τους.

Σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό η πρόεδρος του συλλόγου τόνισε πως ο ξενώνας είναι πλήρως εξοπλισμένος, καθώς στην κουζίνα υπάρχει όλη η οικοσκευή, στα δωμάτια υπάρχει τηλεόραση και έχουν αυτόνομη θέρμανση τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη. Ο παιδότοπος πρόκειται να αποτελέσει μια ευχάριστη γωνιά για τα παιδιά που νοσηλεύονται, αφού θα περιλαμβάνει παιχνίδια για όλες τις μικρές ηλικίες.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com/

ΘΕΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ...ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ!!!

Θερίζει στην ταράτσα του σπιτιού του


Πού να βρει κανείς χώρο για να καλλιεργήσει και να θερίσει ρύζι σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων κατοίκων; Για να βρείτε την απάντηση θα πρέπει να κοιτάξετε… ψηλά!

Ο Peng Qiugen από την κινεζική πόλη Shaoxing που βρίσκεται στην επαρχία Zhejiang αποφάσισε να μετατρέψει την ταράτσα του τετραώροφου σπιτιού του σε μια εύφορη καλλιεργήσιμη έκταση.

Εκτός από ρύζι, στην 120 τετραγωνικών μέτρων ταράτσα του έχει φυτέψει ακόμη καρπούζια και άλλα λαχανικά. 



Σύμφωνα δε με την China Daily κάθε χρονιά η παραγωγή του αυξάνεται, με την απόδοση της καλλιέργειάς του φέτος να είναι 30% μεγαλύτερη, ικανή να θρέψει έναν ενήλικα για ένα χρόνο. Μόνο η παραγωγή των καρπουζιών το 2012 ξεπέρασε τα 400 κιλά!



Μήπως αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στον κόσμο, όπως αυτές της Ασίας, δηλαδή του πώς να παράγουν αρκετά τρόφιμα για έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Γης συνεχώς μειώνονται;








































































































































































ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ.

Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου σε περισσότερες από  60 χώρες του κόσμου για να υπενθυμίζει τη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα στην οικογένεια, τον γάμο και τη φροντίδα των παιδιών.
 Θέμα του φετινού εορτασμού (2013) «Κρατώντας τους άνδρες και τα αγόρια ασφαλείς».
Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα (International Men's Day), που δεν θα αργήσει η επίσημη αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ, πρωτογιορτάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1999 στα νησιά Τρίνιδαδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής, με πρωτοβουλία του δρος Τζέρομ Τιλακσίνγκ.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΟ!!!


Την τελευταία στάση της πριν από την Βραζιλία κάνει η Εθνική Ομάδα στη Ρουμανία έχοντας το 3-1 του πρώτου αγώνα. Η Ελλάδα θέλει να υπερασπιστεί μέσα στο «National Arena» του Βουκουρεστίου το σκορ της περασμένης Παρασκευής στο «Γ. Καραϊσκάκης» και να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Ο Φερνάντο Σάντος αναμένεται να παρατάξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με σύστημα 4-3-3. Μοναδική αλλαγή σε σχέση με το πρώτο ματς, ο Καραγκούνης ο οποίος θα πάρει τη θέση του τιμωρημένου Κατσουράνη. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ζητήσει από τους Έλληνες διεθνείς να πετύχουν τουλάχιστον ένα γκολ καθώς σε αυτή την περίπτωση οι Ρουμάνοι θα χρειαστούν τρία για να πάνε το παιχνίδι στην παράταση.
Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Καρνέζης. Μπροστά του θα έχει τον Σιόβα και τον Παπασταθόπουλο, δεξιά τον Τοροσίδη και αριστερά τον Χολέμπας. Στην τριάδα των χαφ θα ξεκινήσουν οι Καραγκούνης, Τζιόλης και Μανιάτης και πιο μπροστά οι Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου.
Την αποστολή της Ελλάδας συμπληρώνουν οι Καπίνο, Σηφάκης, Σάμαρης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Κονέ, Βύντρα, Χριστοδουλόπουλος, Γκέκας, Νίνης, Φορτούνης και Ταχτσίδης. Εκτός έμεινε ο τιμωρημένος Κατσουράνης.
Από την άλλη πλευρά η Ρουμανία με την πλάτη στον τοίχο μετά το αποτέλεσμα της Αθήνας, θα επιδιώξει να μπει δυνατά από τα πρώτα λεπτά για να επιβάλλει το ρυθμό της και να αιφνιδιάσει την Ελλάδα.
Ο Βίκτορ Πιτούρκα θα παίξει με 4-2-3-1. Την εστία των Ρουμάνων θα υπερασπιστεί ο Ταταρουσάνου με την άμυνά του να αποτελείται από τους Κίρικες και Γκοϊάν, Ματέλ (δεξιά), Ρα (αριστερά). Τα αμυντικά χαφ θα είναι οι Κότσιτς και Γκάρντος. Πιο μπροστά η τριάδα θα αποτελείται από τους Τόρχε, Στάνκου, Μαξίμ και μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Μαρικά.
Την αποστολή της Ρουμανίας συμπληρώνουν οι Λόμποντ, Τανάσε, Λουνγκ, Λουτσίν, Γκρόζαβ, Κεσέρου, Λατοβλεβίτσι, Νικολίτα, Γκάμαν, Νικουλάε, Χόμπαν. Τιμωρημένοι είναι οι Λάζαρ και Μπουρτσεάνου.
Πηγή: gazzetta.gr

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ. ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΓΗΡΑΙΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ.

Μπλόκο στο πούλμαν του Ηρακλή! Οπαδοί του γηραιού χτύπησαν ποδοσφαιριστές
Η κατάσταση στον Ηρακλή έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Μετά την ήττα από τον Τύρναβο, οπαδοί της ομάδας περίμεναν το πούλμαν στην Κατερίνη και επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές.
Ο Ηρακλής γνώρισε ακόμη μία εκτός έδρας ήττα και αυτό εξόργισε μερίδα οπαδών που έστησε... μπλόκο στο πούλμαν της ομάδας στην Κατερίνη.

Αφού πρώτα πέταξαν αντικείμενα προς το πούλμαν, στη συνέχεια κάποιοι κατάφεραν και μπήκαν μέσα σε αυτό. Έβρισαν τους παίκτες ενώ κάποιοι δεν έμειναν μόνο εκεί.

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν αφού όπως είναι λογικό δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να δουλεύει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει τη χώρα από σήμερα!
Aλλάζει ξανά την Τρίτη το σκηνικό του καιρού, αφού βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τη χώρα από τα δυτικά και από το απόγευμα.
 Εντωμεταξύ σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία, αφού σε πολλές περιοχές θα πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Τρίτη έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με σποραδικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 5 έως 17 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
  • νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. καταιγίδες από το απόγευμα στο Ιόνιο οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

τη νύχτα στα βορειοδυτικά οι βροχές θα ενταθούν.

Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς κελσίου. στην ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές στη Θεσσαλία και από το απόγευμα στην ανατολική στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς με την ιδία ένταση και στα νοτιά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 19 βαθμούς κελσίου.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών από το απόγευμα.

Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου.
  • νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Αεμοι: αρχικά μεταβλητοί 3 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου.
  • Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής τη νύχτα.

Ανεμοι: αρχικά βορειοανατολικοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς κελσίου.

ΔΩΡΕΑΝ TABLETS ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ.

Δωρεάν Tablets σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου!
Ειδικοί της εκπαίδευσης εκτιμούν ότι η «ταμπλέτα» μπορεί να γίνει ένα από τα βασικά εργαλεία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στη Βρετανία, ειδικά μετά από τη δημοσίευση μιας νέας έρευνας που αποκαλύπτει πως το γκάτζετ αυτό συνιστά από μόνο του κίνητρο μάθησης για παιδιά ηλικίας 11 έως 18 ετών.
Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Family Kids and Youth για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Tablets For School (Ταμπλέτες στα Σχολεία) κι ειχε ως στόχο να μελετηθεί η εξοικείωση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου με τα γκάτζετ αυτά που μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας.

Η ερευνά έδειξε πως από τα 21 Γυμνάσια και Λύκεια όπου μοιράστηκαν ταμπλέτες, στα 17 εξ' αυτών οι καθηγητές δήλωσαν πως οι συσκευές αυτές τόνωσαν το ενδιαφέρον των παιδιών για μάθηση κι ενθάρρυναν ακόμη περισσότερο το να κάτσουν από μόνα τους πάνω από τον υπολογιστή και να αυξήσουν τις γνώσεις τους.

Επίσης, το 75% των γονιών των μαθητών αυτών τόνισαν πως οι ταμπλέτες βοήθησαν τα παιδιά τους να είναι πιο συγκεντρωμένα με το διάβασμα που είχαν να κάνουν στο σπίτι. Τέλος, οι καθηγητές επεσήμαναν πως οι περιπτώσεις κακής χρήσης των γκάτζετ αυτών αποτελούσε ένα πολύ μικρό πρόβλημα, σε σχέση πάντα με τα πιθανά οφέλη.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ένα στα τρία παιδιά στις ΗΠΑ μαθαίνει σήμερα να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές - από κινητά μέχρι υπολογιστές -, πριν ακόμη μιλήσει. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης, που χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό αμερικανικό οργανισμό Common Sense Media, περίπου το 29% των παιδιών ηλικίας από ενός έως τριών ετών γνωρίζει στοιχειωδώς πώς να χρησιμοποιεί ταμπλέτες ή smartphones.

Αρκετά παιδιά μάλιστα εξοικειώνονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές προτού καν φτάσουν στην ηλικία των έξι ετών.

Προσοχή όμως : σύμφωνα με οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, καλό είναι μέχρι την ηλικία των δύο ετών τα παιδιά να μην περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...