Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

20 ΚΑΙ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτίο Τύπου
                                                                                Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2013

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση θα πληρωθούν νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημε­ρομηνίες όλες οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2014, που καταβάλλουν τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε) να καταβληθούν στις 20 Δε­κεμβρίου και όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης στις 23 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση έχει σαν στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση στα τραπεζικά ιδ­ρύματα είναι πολύ μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φόρα μετά από 15 και πλέον χρόνια, οι συντάξεις του πρώτου μήνα του επόμενου έτους καταβάλλονται από τις πιστώσεις του προηγούμενου έτους (2013) χωρίς να χρειαστεί να χρησιμο­ποιηθούν πιστώσεις με τη διαδικασία των προκαταβολών από τον προϋπο­λογισμό του οικονομικού έτους 2014. 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


- Γιατρέ βοήθησε με, έχω ένα σοβαρό πρόβλημα..
- Τι συμβαίνει ;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΑΣ.


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου με τη συμμετοχή των Δημάρχων Αλμωπίας κ. Πασόη και Έδεσσας κ. Γιάννου. Θέμα της σύσκεψης ήτανε ο αποχιονισμός των δρόμων που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Άγιος Αθανάσιος και Κερασιά).
 Ως γνωστόν το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας λειτουργεί την φετινή χρονιά υπό την εποπτεία της ΕΤΑΔ Α.Ε. μετά από απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. 
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο αποχιονισμός και να παραμείνουν ανοιχτοί, προσβάσιμοι και ασφαλείς οι δρόμοι που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο και τελικώς προκρίθηκε στο να γίνουν φέτος οι εργασίες από τους Δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να έχει έναν εποπτικό – συντονιστικό ρόλο. 

" ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑ'Ι' "

"Αυτοί που αρπάνε το φαΐ…" Νίκος Μπογιόπουλος
"Θα έπρεπε να κοιμούνται εκεί που κοιμόμαστε εμείς. Να τρώνε όπως τρώμε εμείς. Πρώτα απ' όλα όμως να δουλεύουν. Έτσι θα μάθουν"
(Ερνεστ Χεμινγουέι-«Για ποιον χτυπά η καμπάνα»)

"Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα"
(Μπρεχτ–«Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου»)



Τα αφιερώνουμε - ολόψυχα - στους σπουδαιοφανείς που πουλούν «μούρη» περί «υπευθυνότητας» απέναντι στους άλλους που εξαναγκάζονται να ζήσουν με τα 500 ευρώ μισθό και με τα 360 ευρώ σύνταξη.

Στους μπιστικούς τους που διαδίδουν τον «ρεαλισμό» των Μνημονίων.

Στους «ευπατρίδες» των ντόπιων και ξένων «οίκων» που με αναίδεια καλοζωισμένης Αντουανέτας κηρύττουν στους πεινασμένους τον «ορθολογισμό» της «εγκράτειας». 

Στους «εμβριθείς» κηφήνες που «ψέγουν» τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των ανέργων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γιατί «δεν αντιλαμβάνονται» ότι οι ομαδικές απολύσεις τους και ότι η «διαθεσιμότητά τους» (δηλαδή η απόλυσή τους) συνιστά «πατριωτικό καθήκον», «εξορθολογισμό» και «αναπτυξιακό λίπασμα»!

Τα αφιερώνουμε – ολόψυχα – σε όσους ανεβαίνουν στο πολιτικό βήμα «κλαίγοντας» για το χαμένο εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο, τους ίδιους που με την πολιτική τους πετάνε στα χαμένα «6 χρόνια στο Δημοτικό, 6 χρόνια στο Γυμνάσιο, 6 χρόνια στο Πανεπιστήμιο» για χιλιάδες παιδιά που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης. 

Στους υποκριτές που έχουν την ξετσιπωσιά να καμώνονται ότι νοιάζονται για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα και που για να αποδείξουν την «ευαισθησία» τους απαιτούν μαζικές απολύσεις και στο δημόσιο τομέα! 

Στον εσμό των εκπροσώπων ενός πολιτικού συστήματος που τα έκαναν όλα ίσωμα και τώρα το παίζουν από πάνω και «σωτήρες»! 

Που ψάλουν «ωσαννά» για την «ευλογία των Μνημονίων» αλλά πουλάνε «αντιστασιακά» φούμαρα περί «κόκκινων γραμμών» στα νιτερέσα τους με την τρόικα. 

Σ’ αυτούς που επέβαλαν την αρχή του «κανιβαλισμού» στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, στα δικαιώματα - και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα - και μετά ισχυρίζονται ότι αυτή η «εξίσωση» με όρους νεκροταφείου συνιστά ...«ισονομία» και «αλληλεγγύη»!

Τα αφιερώνουμε – ολόψυχα – στον θίασο της περιφερόμενης αυθάδειας που οικοδόμησε έναν «δημόσιο» τομέα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της κομματικής του αθλιότητας, αλλά έχει το θράσος να ζητά ευθύνες για το δημιούργημά του από τους εργαζόμενους. 

Στην πασίγνωστη εκείνη μερίδα του εκδοτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, τους απαστράπτοντες «αστέρες» της σαπίλας που χορτάτοι οι ίδιοι, μια ζωή «ειδήμονες» και «ειδικοί», βαφτίζουν σαν «ενημέρωση» την εργολαβία που έχουν αναλάβει να ξεσκονίζουν τους ισχυρούς και να διατηρούν στον αφρό τον κάθε «πετυχημένο» και «καπάτσο» που με την πολιτική του προκαλεί άστεγους, συσσίτια, πλειστηριασμούς και καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα!

Τα αφιερώνουμε – ολόψυχα – σε όσους έχουν στείλει πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες στο κοινωνικό περιθώριο και, όμως, τολμούν να μιλούν περί «ανάπτυξης» που θα έρθει, τάχα, μέσω της έντασης της ίδιας εκείνης πολιτικής που προκάλεσε τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων! 

Σε αυτούς που έχουν οδηγήσει το 20% των εργαζομένων (σσ: των εργαζομένων, όχι των ανέργων) που ζουν (;) με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, μεικτά, όταν επισήμως το όριο της φτώχειας έχε οριστεί στα 475 ευρώ! 

Σε αυτούς που σουφρώνουν τη μυτούλα τους ενοχλημένοι από τον «λαϊκισμό» όσων τους ζητούν εξηγήσεις για τα μαγκάλια, για το κομμένο ρεύμα, για το ανύπαρκτο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Σε αυτούς που βασιλεύουν σε μια ζούγκλα ακραίας βαρβαρότητας, ταΐζοντας ταυτόχρονα και τα ναζιστικά φίδια της ζούγκλας τους.

Όλοι αυτοί σας ζητούν - μας ζητούν - να ζήσουμε με ψίχουλα. 
Εκδίδουν οδηγίες για το πώς θα παραδίδουμε τα ...χρυσαφικά μας στα ενεχυροδανειστήρια, ή για το πώς θα τρεφόμαστε με… ληγμένα τρόφιμα, ή για το πως θα παρακαλάμε τη ΔΕΗ να μας συνδέσει το ρέυμα (αφού πρώτα μας το έχει κόψει). 

Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς και «διαπραγματεύονται» για καταλύματα αστέγων με την τρόικα! 
Λένε ότι μόνο τότε θα έρθει η «προκοπή», αν συμφιλιωθούμε με τα 500 ευρώ και τα παιδιά μας με τα 300 ευρώ. 

Αλλά αφού αυτή είναι η «σωτηρία», γιατί δεν δοκιμάζουν να «σωθούν» οι ίδιοι με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι προτείνουν για τους άλλους; 

Εμπρός, λοιπόν: 
Ας παραιτηθούν από τα εισοδήματά τους. 
Ας παραιτηθούν από τις περιουσίες τους. 
Ας παραιτηθούν από τα προνόμιά τους. 
Ας έρθουν στην κατάσταση των μισθωτών σκλάβων. 
Κι ας ζήσουν - αυτοί - με τα 500 ευρώ καθαρά. 
Ας ζήσουν - αυτοί - με τα 360 ευρώ σύνταξη. 
Ας ζήσουν - αυτοί - με το επίδομα ανεργίας.

Τους κάνουμε, μάλιστα, την εξής πρόταση: 
Αντίθετα με μας, αυτούς θα τους απαλλάξουμε από χαράτσια και από φόρους. 
Δεν θα απειληθούν ποτέ με «διαθεσιμότητα». 
Θα έχουν δουλειά και 500 ευρώ «ολόκληρα», δικά τους, χωρίς χαράτσια, χωρίς φόρους. 
Που με αυτά θα πρέπει να φάνε, να μεγαλώσουν παιδιά, να ζεσταθούνε, να γιατρευτούνε. 
Ας ζήσουν έτσι. 
Ας εφαρμόσουν επάνω τους τα κηρύγματα λιτότητας και τις «θυσίες» που απαιτούν από εμάς. 
Εμπρός, λοιπόν!

Νίκος Μπογιόπουλος




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

WEIRDOS Η ΑΠΛΑ ΒΛΑΚΕΣ;


Πέρσι, και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο άνθρωπος-γάτα Dennis Avner, ο επονομαζόμενος “Stalking Cat”, άφησε την τελευταία του πνοή και έμεινε στη μέση η μεταμόρφωσή του σε τίγρη. Πρόλαβε όμως και άλλαξε τη φάτσα του για να μοιάζει με αιλουροειδές και έγινε ένα από τα πιο τρομακτικά πλάσματα στον πλανήτη.
 Για την περίπτωσή του και καναδυο ακόμα το ίδιο εξωφρενικών, δες το παρακάτω ντοκιμαντέρ.
 Αν αντέχεις να παρακολουθήσεις weirdos να «παίζουν» με φίδια και την ανθρώπινη παράνοια σε όλο της το μεγαλείο.




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;

Προσωρινή αποβολή αντί για κίτρινη κάρτα στο ποδόσφαιρο;
Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ έριξε στο τραπέζι μια ριζοσπαστική ιδέα σε σημερινή του συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα As. Πρότεινε αντί για παρατήρηση με κίτρινη κάρτα ο παίκτης να αποβάλλεται προσωρινά για κάποιο χρόνο όπως γίνεται και σε άλλα αθλήματα (ράγκμπι, χόκεϊ, πόλο, χάντμπολ).
   "Θα το έκανα όπως στο ράγκμπι, μία αποβολή 10-15 λεπτών" είπε ο Γάλλος παράγοντας. "Με τον τρόπο αυτό, θα ωφελείται άμεσα η αντίπαλη ομάδα, ενώ με το σύστημα των καρτών ευνοείται ο προσεχής αντίπαλος (στην περίπτωση που ένας ποδοσφαιριστής συμπληρώσει έναν αριθμό κίτρινων καρτών και του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού για επόμενο ματς)".
   Ο Πλατινί δήλωσε επίσης υπέρμαχος της άποψης να κερδίζουν θέση στο Championgs League και οι νικητές των εγχώριων κυπέλλων κάτι με το οποίο οι περισσότερες εθνικές ομοσπονδίες διαφωνούν. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ "ΝΑΙ" ΚΟΥΝΑΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ;

Γιατί όταν  θέλουμε να «πούμε» ναι κουνάμε το κεφάλι πάνω-κάτω -Οι δύο θεωρίες πίσω από το παγκόσμιο νεύμα κατάφασης
Η κατάφαση μπορεί να δηλωθεί λέγοντας κάποιος ένα απλό ναι, στη γλώσσα που μιλάει, ή ένα οκ. Ωστόσο, μπορεί να την εκφράσει και κουνώντας απλά το κεφάλι του πάνω κάτω. Πώς προέκυψε, όμως, αυτό το παγκόσμιο νεύμα συγκατάβασης;

Σύμφωνα με  το click@life.gr υπάρχουν δύο θεωρίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι το νεύμα αυτό προέκυψε από τα μωρά. Για οτιδήποτε θέλουν να... πουν τα μωρά χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και συνήθως όταν θέλουν να ανταποκριθούν θετικά σε κάποιον που τους απευθύνεται κουνιούνται ολόκληρα πάνω κάτω.

Η δεύτερη θεωρία θέλει το παγκόσμιο αυτό νεύμα συγκατάβασης να προέκυψε από τις υποκλίσεις τις οποίες ήταν υποχρεωμένοι οι υπήκοοι να κάνουν στους βασιλιάδες σε ένδειξη σεβαςσμού. Η υπόκλιση αυτή, με την ταυτόχρονη κίνηση του κεφαλιού φυσικά, εκείνη την εποχή σήμαινε ότι συμφωνούν απόλυτα με όλα όσα πρόσταζε η βασίλισσα ή ο βασιλιάς.Αυτό οδήγησε στη θεωρία, ότι κουνώντας το κεφάλι κάποιος υπονοεί ότι σέβεται, υποτάσσεται και συμφωνεί με τα λεγόμενα του συνομιλητή του.



SILENT DISCO: Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΑ ΚΛΑΜΠ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

Silent disco: Η νέα μορφή clubbing με ακουστικά αντί για ηχεία που κάνει θραύση
Αν κάποιος κάνει μια ιστορική διαδρομή στα νεανικά πάρτυ των τελευταίων δεκαετιών θα βρει πολλές δεκάδες είδη μουσικής που αποτελούσαν ή ακόμα αποτελούν προτίμηση στα αυτιά των νέων. Οσο απρόβλεπτο όμως και να είναι το είδος μουσικής που θα παίζει το εκάστοτε πάρτυ, δεν θα μπορούσε να φανταστεί εύκολα κανείς πως στο χώρο που θα πραγματοποιούταν το πάρτυ δεν θα υπήρχαν ηχεία.

Ο λόγος για τη Silent Disco, της νέας μορφής clubbing που εμφανίστηκε στην Ελλάδα ενώ ήδη κάνει θραύση στο εξωτερικό. Η νέα... μόδα που επικρατεί σε διάφορα κέντρα διασκέδασης θέλει όσους εισέρχονται στο πάρτυ να παραλαμβάνουν και ασύρματα ακουστικά, από όπου και θα ακούν τη μουσική. Αυτή είναι η μοναδική, αλλά και σημαντική, διαφορά της Silent Disco από την ως τώρα τακτική που ακολουθούσαν τα κέντρα διασκέδασης.

Ενώ λοιπόν ουσιαστικά επικρατεί μια πολύ ήσυχη ατμόσφαιρα μέσα στο χώρο, όσοι φοράνε τα ακουστικά τους απολαμβάνουν τη μουσική που παίζει ο Dj του μαγαζιού. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν δύο Dj που παίζουν διαφορετικά είδη μουσικής και έτσι δίνουν στο κοινό τους το δικαίωμα της επιλογής. Ολη η αίσθηση που δημιουργείται μέσω των δύο διαφορετικών τραγουδιών που ακούει το κοινό είναι μοναδική, καθώς μπορούν δύο άτομα να χορεύουν ακούγοντας άλλα κομμάτια.

Η ένταση των ακουστικών ρυθμίζεται από ένα διακόπτη στο πίσω μέρος τους, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον θέλει να κουβεντιάζει ακούγοντας παράλληλα τη μουσική του μαγαζιού. Την ίδια στιγμή, το κέντρο διασκέδασης που επιλέγει να κάνει ένα silent disco πάρτυ δεν έχει κανένα κίνδυνο να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω αυξημένης έντασης του ήχου.

Μπορεί να ακούγεται εντελώς πρωτοποριακό, ωστόσο το φαινόμενο της Silent Disco δεν είναι τόσο νέο όσο φαίνεται. Τα ακουστικά άρχισαν να αντικαθιστούν τα ηχεία από το 2000 σε κάποια πάρτυ, κυρίως στην Αγγλία. Από τότε, όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να υιοθετούν τη νέα μόδα, χωρίς όμως να την εφαρμόζουν τακτικά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ωστόσο βοήθησε στα πρακτικά ζητήματα και έτσι τα τελευταία χρόνια, η Silent Disco αποτελεί μια γνωστή πλέον, αν και εναλλακτική, μορφή clubbing. Αξίζει να σημειωθεί πως τα... ακουστικά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε μαγαζιά εντός συνόρων το τελευταίο καιρό.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ.

Απίστευτο βίντεο: Δείτε πως χτυπάει η καρδιά!
Η καρδιά είναι ένας μυς σε μέγεθος γροθιάς, στριμωγμένος ανάμεσα στους πνεύμονες. Χτυπά περίπου 60 φορές το λεπτό και, με κάθε χτύπο, αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.
Αν και δεν είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος, ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Οφείλει να χτυπάει ασταμάτητα όλη μέρα, κάθε μέρα.

Αν σταματήσει να χτυπάει για περισσότερο από 3 λεπτά, τότε ο άνθρωπος σίγουρα θα πεθάνει.

Τι υπάρχει μέσα στην καρδιά;

Η καρδιά είναι σαν δύο αντλίες που λειτουργούν μαζί. Κάθε αντλία έχει δύο χώρους: ένα μικρό κόλπο και μια μεγαλύτερη κοιλία. Ο δεξιός κόλπος και η δεξιά κοιλία χωρίζονται από τον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία με ένα παχύ μυ, το διάφραγμα.

Επικοινωνία υπάρχει μόνο μεταξύ του κόλπου και της κοιλίας που βρίσκονται στην ίδια μεριά και γίνεται μέσω ενός στομίου (αρχή ενός σωλήνα), που μπορεί να κλείει με μια βαλβίδα.

Ακόμη, υπάρχουν τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα.

Τι είναι ο καρδιακός παλμός (ή χτύπος);

Ο καρδιακός παλμός είναι η διαδικασία με την οποία η καρδιά πρώτα γεμίζει αίμα και κατόπιν αδειάζει ξανά. Αν ξεκουράζεσαι ή διαβάζεις ήσυχα, ο καρδιακός μυς πάλλεται (χτυπά) περίπου 60 – 80 φορές το λεπτό.

Αν όμως πάτε μια βόλτα με το ποδήλατο ή τρέχετε, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και μπορεί να φτάσει τους 200 παλμούς το λεπτό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες των ποδιών χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, έτσι η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα.

Προσέξατε ποτέ τι συμβαίνει όταν παρακολουθείτε ένα τρομακτικό έργο ή πριν γράψετε ένα διαγώνισμα. Συνήθως νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και δυνατά στο στήθος, ακόμα και αν δεν ασκείστε. Αυτό συμβαίνει λόγω άγχους.

Όταν χτυπά η καρδιά πού πηγαίνει το αίμα;

Το αίμα ταξιδεύει μέσα σε σωλήνες που λέγονται αιμοφόρα αγγεία. Υπάρχουν τρεις ομάδες αιμοφόρων αγγείων, όπως φαίνονται στο πιο κάτω σχήμα:

• οι αρτηρίες, συμβολίζονται με το έντονο κόκκινο
• οι φλέβες, συμβολίζονται με το έντονο μπλε και
• τα τριχοειδή αγγεία, συμβολίζονται με το σκούρο κόκκινο και μπλε.

Οι αρτηρίες είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα μέρη του σώματος. Η επιστροφή του αίματος στην καρδιά γίνεται με άλλους σωλήνες που ονομάζονται φλέβες.

Αυτό το δίκτυο σωλήνων μοιάζει πολύ με ένα δέντρο. Οι φλέβες και οι αρτηρίες είναι τα κλαδιά που σιγά-σιγά διακλαδίζονται, στενεύουν και τελικά καταλήγουν σε πολύ μικρούς σωλήνες. Αν κοιτάξετε προσεχτικά την εικόνα, θα δείτε ότι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος υπάρχουν χιλιάδες μικροσκοπικοί σωλήνες, σαν μικρά κλαδάκια, τα οποία λέγονται τριχοειδή αγγεία. Τα τριχοειδή αγγεία των αρτηριών ενώνονται με αυτά των φλεβών.

Στις αρτηρίες το αίμα είναι λαμπρό κόκκινο, γιατί έρχεται από τους πνεύμονες γεμάτο οξυγόνο. Δουλειά του αίματος είναι να μεταφέρει πολλές χρήσιμες ουσίες και οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Το αίμα στις φλέβες είναι σκούρο κόκκινο, γιατί είναι φτωχό σε οξυγόνο. Στις εικόνες συμβολίζεται με μπλε για να ξεχωρίζει από το οξυγονωμένο (πλούσιο σε οξυγόνο) αίμα. Οι φλέβες μεταφέρουν το "χρησιμοποιημένο" και "ακάθαρτο" αίμα πίσω στην καρδιά και μετά στους πνεύμονες για να "καθαριστεί" και να εμπλουτισθεί πάλι με οξυγόνο. Όταν λέμε "ακάθαρτο" αίμα, εννοούμε φτωχό σε οξυγόνο και πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα.

Από τους πνεύμονες, το αίμα μεταφέρεται και πάλι πίσω στην καρδιά και στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα, με τη βοήθεια των αρτηριών.

Αυτή η διαδικασία – η κυκλοφορία του αίματος – δεν σταματά ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τι είναι οι καρδιακές βαλβίδες;

Οι κόλποι και οι κοιλίες χωρίζονται με βαλβίδες, που είναι σαν μονόδρομοι. Ο λόγος είναι για να εξασφαλίζουν τη ροή (κίνηση) του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση μέσω της καρδιάς.

Τι είναι οι ήχοι της καρδιάς;

Αν βάλετε το αυτί σας στο στήθος ενός φίλου σας, θα ακούσετε τον ήχο της καρδιάς του που χτυπά. Οι ήχοι προκαλούνται καθώς ανοίγουν και κλείνουν οι βαλβίδες.

Πώς να παραμένετε υγιείς

• Όπως όλοι οι μύες, έτσι και ο καρδιακός μυς χρειάζεται άσκηση για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να ασκείστε καθημερινά (γυμναστική, περπάτημα).
• Το κάπνισμα και το αλκοόλ βλάπτουν την καρδιά. Φροντίστε λοιπόν να συμβουλεύσετε τους γονείς σας να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστόν να μην καπνίζουν όταν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο.

Δείτε το βίντεο: 




ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΟΠΕΛΑ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟ!!!

Πανέμορφη κοπέλα με τεχνητό πόδι δίνει δύναμη σε εκατομμύρια κόσμο!
Η δικτυακή Πύλη για Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) δημοσιοποίησε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook τη φωτογραφία μιας νεαρής πανέμορφης κοπέλας με τεχνητό πόδι.
«Είναι πραγματικά μια κούκλα και η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο και μας το δείχνει με την στάση ζωής», γράφει η λεζάντα κάτω από το καρέ το οποίο έχει συγκεντρώσει το θαυμασμό τουλάχιστον 600 ατόμων, χρηστών των social media.

Η συγκεκριμένη κοπέλα, δεν δίνονται περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητά της, ποζάρει με αυτοπεποίθηση και αποπνέει μια συγκινητική δύναμη.

Τα μηνύματα θαυμασμού είναι δεκάδες τα οποία στην πλειονότητά τους κάνουν λόγο για μια «ηρωίδα ζωής».

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.


15Ο ‘Αγιος Νικόλαος, ο Θαυματουργός, γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στα 250 μ.Χ. από ευσεβείς και πλούσιους γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου”.

Βρέφος ακόμη απέδειξε ότι είχε τη χάρη του Θεού. Με θαυμαστό τρόπο στάθηκε όρθιος την ώρα του λουτρού χωρίς καμία βοήθεια. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή θήλαζε μόνο μια φορά την ημέρα και μάλιστα μετά τη δύση του ηλίου.

Πολύ νωρίς ο Κύριος κάλεσε κοντά του τους δύο γονείς του και ο ίδιος, έχοντας πάντοτε οδηγό τη ρήση του Ευαγγελίου “δότε Ελεημοσύνην”, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφωσιώθηκε ολοκληρωτικά στη Λατρεία του Υψίστου. Είναι γνωστή και αξιοθαύμαστη η ενέργεια του αυτή να βοηθήσει νύχτα και κρυφά τις τρεις αδελφές με αξιόλογο χρηματικό ποσό, για να μην αναγκαστούν, λόγω της φτώχιας τους, να παρασυρθούν στην ατίμωση.

Κινούμενος ο Νικόλαος από Ιερό πόθο, αποφάσισε να ταξιδέψει για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Καθώς έπλεε το πλοίο, άρχισαν να πνέουν σφοδρότατοι άνεμοι καιξέσπασε μεγάλη τρικυμία. Επιβάτες και πλήρωμα έχασαν την ψυχραιμία τους και περίμεναν να καταποντισθούν.

Ο Νικόλαος όμως γονατιστός προσευχήθηκε με θέρμη προς τον Κύριο και το θαύμα έγινε. Οι άνεμοι έπαυσαν και η θάλασσα αμέσως γαλήνεψε. Όμως κάποιος ναύτης, που ήταν στο κατάρτι, γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός. Όλοι στενοχωρήθηκαν, που χάθηκε ένας άνθρωπος. Χάρη όμως στις θερμές προσευχές του Αγίου ο ναύτης αναστήθηκε, σαν να ξύπνησε από βαθύ ύπνο.

Μετά το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους επέστρεψε στα Πάταρα, όπου ζούσε με οσιότητα και δικαιοσύνη. Ο Θεός τον αξίωσε να χειροτονηθεί πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Ίδρυσε στην αρχιεπισκοπή του φτωχοκομείο, ξενώνα, νοσοκομείο και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στις δύσκολες στιγμές των διωγμών του Διοκλητιανού εμψύχωνε το ποίμνιο του και ιδιαίτερα τους νέους. Γι’ αυτό συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται. Υπομένει όμως όλες τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες προς δόξαν Κυρίου.

Μετά την κατάπαυση των διωγμών από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο αναλαμβάνει και πάλι το ποιμαντικό του έργο στα Μύρα. Το 325 μ.Χ. λαμβάνει μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολεμεί με θάρρος και τόλμη τις κακοδοξίες του Αρείου. Υπερασπίζεται με σθένος την Ορθοδοξία και αναδεικνύεται “κανών πίστεως” και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Για την ενίσχυση του εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και του έδωσε ευαγγέλιο και η Μητέρα Παναγία, που του χάρισε ωμοφόριο.

Όταν επέστρεψε απο τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα, οπότε και παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό το 330 μ.Χ. Ο Κύριος τον τίμησε ιδιαίτερα για την ενάρετη χριστιανική ζωή του, που τη διέκρινε η βαθιά πίστη στον Παντοδύναμο Θεό και η ανεκτίμητη αγάπη του για τον άνθρωπο. Τον ανέδειξε ποταμό ιαμάτων και πηγή θαυμάτων. Θαυματουργούσε όταν ζούσε αλλά και μετά την κοίμηση του τα θαύματα του είναι αναρίθμητα.

Το έτος 1087, λόγω ταραχών, έγινε η μετακομιδή των ιερών λειψάνων του από τα Μυρά στο Μπάρι της Ιταλίας. Κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας έτρεχε τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρωστιές, αρκετοί μάλιστα λιποθυμούσαν απο την ευωδία του.

Με τα ωραιότερα εγκώμια τον τιμά η Εκκλησία. “Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον” τον ονομάζει ο υμνωδώς και “ποιμένα μέγαν” τον αποκαλεί. Ανατολή και Δύση του αναγνωρίζουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των Αγίων.

Ο ‘Αγιος Νικόλαος είναι ο μεγάλος προστάτης των ναυτικών. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου είναι η εικόνα του. Αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομα του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται: ‘Αϊ-Νικόλα, βοήθα με!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου, αλλά και κάθε Πέμπτη ψάλλονται στον ‘Αγιο Νικόλαο ωραιότατοι ύμνοι,διότι η Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους δώδεκα αποστόλους και στον ‘Αγιο Νικόλαο.





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ;


Η εμβληματική φυσιογνωμία της Αφρικής που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο πέθανε σήμερα πριν λίγο, στα 95 του χρόνια. Πάλευε με προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες.
   Ο θάνατος του Μαντέλα θα βυθίσει στο πένθος τη χώρα που 18 χρόνια πριν οδήγησε από το Απαρτχάιντ στη πολυφυλετική δημοκρατία. Οι αγώνες του για δημοκρατία έχουν γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία. Για αυτούς τους αγώνες πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή.
   Αφού οδήγησε το κόμμα του στην εξουσία παραιτήθηκε μετά από μόλις μία θητεία, χωρίς να γαντζωθεί στην εξουσία. Το 1993 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης.
     Φέτος το καλοκαίρι, όταν ο Μαντέλα έκλεισε τα 95 του χρόνια, η πατρίδα του το γιόρτασε με δημόσιες εκδηλώσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) είχε γεννηθεί στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής.   Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός.
   Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος μαύρος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress).
   Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.
   Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.
 Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS.
 Ο ίδιος δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο. 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...