Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας ύψους 10.800.000,00 ευρώ .

Μεταξύ των άλλων θεμάτων της Π.Ε. Πέλλας, στην 46η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωϊ συζητήθηκε και το έργο «Διευθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας» συνολικού προϋπολογισμού 10.800.000,00 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πρακτικό δημοπρασίας του έργου από τα μέλη της επιτροπής, κάτι που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εγκαθίσταται ο ανάδοχος και ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος παρέστη προσωπικά στην παραπάνω συνεδρίαση δήλωσε σχετικά: 

«Προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας, που όπως έχω πει είναι το μεγαλύτερο έργο στην περιοχή τα τελευταία  χρόνια. Η επιλογή του αναδόχου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη αφού τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση και θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, φυσικά, με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για την ομαλή και αδιάλειπτη αποπεράτωση του έργου. Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, σε μια περιοχή όπως η Πέλλα με ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας τον πρωτογενή τομέα, θέλει τόλμη, σχέδιο, όραμα».

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 10.800.000,00 ευρώ και περιλαμβάνει τη διευθέτηση και στήριξη με τεχνικά έργα της κοίτης των ρεμάτων: 
Α) «Μυρόρεμα – Τσάρνακα» της τοπικής κοινότητας Λουτρακίου,
Β) «Ασπροποτάμου – Μπέλιτσας» της τοπικής κοινότητας Όρμας και 
Γ) «Μεγάλο Ρέμα – Σώσιτσα 1» και «Σώσιτσα 2» της τοπικής κοινότητας Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας.

Η MONSANTO ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.

Η Μονσάντο και η μυστηριώδης απόσυρση μιας έρευνας

Η Μονσάντο, η κολοσσιαία εταιρεία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να αναπτυχθεί ολοένα και περισσότερο, ασκώντας έλεγχο στην επιστημονική κοινότητα, ενώ εξαπλώνει παράλληλα τις καλλιέργειες της σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Eπιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου


Το Νοέμβριο του 2012, η εφημερίδα The Journal of Food and Chemical Toxicology, δημοσίευσε έρευνα με τίτλο «Η μακροπρόθεσμη τοξικότητα του ζιζανιοκτόνου Roundup και του γενετικώς τροποποιημένου αραβόσιτου, ανεκτικό στο Roundup», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ζιλ Έρικ Σεραλίνι και την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Cean της Γαλλίας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έρευνα, καθώς είναι η μοναδική μέχρι στιγμής, που μελέτησε τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία η διατροφή που βασίζεται στο γενετικώς τροποποιημένο σιτάρι, το οποίο έχει ψεκαστεί με το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο.

Ο Σεραλίνι δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας του, ενώ ακολούθησε τετράμηνος ενδελεχής έλεγχος από επιστήμονες αναφορικά με την εγκυρότητα της.

Η ομάδα του Σεραλίνι εξέτασε πάνω από 200 αρουραίους, οι οποίοι είχαν τραφεί με γενετικώς τροποποιημένο σιτάρι σε μια περίοδο 2 χρόνων, δηλαδή πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη τρίμηνη έρευνα που πραγματοποίησε η Μονσάντο, προκειμένου να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η έρευνα η οποία κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ, έγινε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας για την αποφυγή της πίεσης των βιομηχανιών.

Η εν λόγω μελέτη ανέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων τροφίμων καθώς και του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου στην υγεία. Ειδικότερα τα πειραματόζωα εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό, νεφροπάθειες, ορμονολογικές ανωμαλίες καθώς και ψηλαφητούς όγκους. Οι πρώτοι όγκοι εμφανίστηκαν στα πειραματόζωα 4 με 7 μήνες μετά την έναρξη της έρευνας, οι φωτογραφίες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Μολονότι στην έρευνα της Μονσάντο είχαν σημειωθεί επίσης ποσοστά τοξικότητας, παραβλέφθηκαν ως βιολογικώς ασήμαντα, τόσο από την ομάδα της εταιρείας όσο και από την EFSA.

Η δημοσίευση της έρευνας πυροδότησε αντιδράσεις, προκαλώντας πανικό στους ιθύνοντες της Ε.Ε, που είχαν αρχικά εγκρίνει τα προϊόντα της Μονσάντο. Η EFSA παραδέχθηκε ότι έδωσε την έγκρισή της βασιζόμενη σε στοιχεία της Μονσάντο, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση. «Οι κλινικές δοκιμές των μεταλλαγμένων προϊόντων στα ζώα δεν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση τους. Παλαιότερα έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί και περιελάμβαναν τη χρήση πειραματόζωων κατά διάρκεια 90 ημερών, δεν είχαν φανερώσει τις βλαβερές συνέπειες των μεταλλαγμένων τροφίμων στην υγεία», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της Ε.Ε.

Ωστόσο η φράση 90 μέρες είναι και το κλειδί στην υπόθεση. Όλες οι παθογένειες εμφανίστηκαν στα ζώα μετά τους 4 μήνες.

Η αντίδραση της Μονσάντο για τον περιορισμό της ζημιάς που προκλήθηκε από την έκταση που πήρε το θέμα ήταν σπασμωδική, καθώς τόνισε ότι έδωσε την έρευνα του Σεραλίνι για αξιολόγηση στο επιστημονικό τμήμα της EFSA.

Η απάντηση της EFSA

Η άρνηση της επανεξέτασης του θέματος, ανεξάρτητα από τυχόν λάθη του Σεραλίνι κάνει φανερή την προσπάθεια της EFSA να καλύψει το λόμπυ των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου τίθεται θέμα κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή, κρίνεται απαραίτητη η άμεση διεξαγωγή μακροπρόθεσμων ερευνών για την έγκριση ή απόρριψη των αποτελεσμάτων μελετών όπως αυτή του Σεραλίνι.

Τον Νοέμβριο του 2012, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την δημοσίευση της έρευνας, η EFSA στις Βρυξέλλες τόνισε ότι δεν ήταν αξιόπιστη. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι ο Σεραλίνι είχε χρησιμοποιήσει το λάθος είδος αρουραίων καθώς και μικρότερο αριθμό από αυτόν που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχει υποπέσει σε στατιστικά λάθη. «Σοβαρές ελλείψεις στο σχεδιασμό και στην μεθοδολογία της έρευνας του Σεραλίνι, δείχνουν ότι η εργασία του δεν ανταποκρίνεται σε υψηλά επιστημονικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να μην κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση του γενετικώς τροποποιημένου αραβόσιτου NK603», υπογράμμισαν υπεύθυνοι της EFSA στις Βρυξέλλες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέλη της EFSA συνδέονται με την εταιρεία της Μονσάντο, καθώς και με την ευρύτερη βιομηχανία γενετικώς μεταλλαγμένων τροφίμων, αναδεικνύοντας έτσι το πρόβλημα των αντικρουόμενων συμφερόντων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Corporate Europe Observer, μιας ανεξάρτητης ομάδας εταιρικής προστασίας της Ε.Ε «EFSA απέτυχε στο να οργανώσει μια επιστημονική ομάδα, που να ασχοληθεί με το θέμα και να μην έχει αντικρουόμενα ενδιαφέροντα. Άλλωστε η συνεργασία της με το λόμπυ της μεγαλύτερης βιοτεχνολογικής βιομηχανίας για την αξιολόγηση της ποιότητας των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων υποτιμά την αξιοπιστία της»

Η μυστηριώδης απόσυρση της έρευνας

Ένα χρόνο μετά την δημοσίευση της έρευνας του Σεραλίνι η Journal of Food and Chemical Toxicology, αποφάσισε να την αποσύρει, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας βασικός λόγος για την ενέργεια αυτή, όπως ζήτημα λογοκλοπής, ηθικό θέμα ή εύρεση λάθους. Η περίεργη αυτή απόφαση συνέπεσε 6 μήνες μετά τον διορισμό του Richard E.Goodman στην θέση του Συντάκτη της Βιοτεχνολογίας από την εταιρεία Elsevier. Ο Goodman ήταν πρώην εργαζόμενος του International Life Sciences Institute, οργάνωση της Μονσάντο, που αναπτύσσει μεθόδους αξιολόγησης κινδύνου που είναι φιλικές προς τη βιομηχανία, σχετικά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, εισάγοντας αυτές στους κρατικούς κανονισμούς.

Θέλοντας να τονίσουν το ηθικό πρόβλημα που εγείρεται, λόγω της πρόσληψης πρώην εργαζομένων της Μονσάντο για τον έλεγχο της δημοσίευσης ερευνών σχετικά με τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα, ειδικοί ανέφεραν σε επιστημονικό site, «τώρα η Μονσάντο αποφασίζει ποιες μελέτες θα δουν το φως της δημοσιότητας και ποιες όχι; Είναι η προσπάθεια της να ελέγξει την επιστήμη;»

Οι διαδηλωτές στην Αργεντινή

Το τέρας της Μονσάντο είναι από πάνω μας

Μετά την χρήση φυτοφαρμάκων, τώρα η Μονσάντο αποφάσισε να φυτέψει σπόρους γενετικώς τροποποιημένων φυτών στην Κόρντομπα της Αργεντινής.

Οι κάτοικοι οργάνωσαν κινητοποιήσεις οδηγώντας τα φορτηγά που θα χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια των φυτών εκτός περιοχής, με αποτέλεσμα πάνω από 20 άτομα να τραυματιστούν.

Στην ευρύτερη περιοχή έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου, των αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και των αλλεργικών αντιδράσεων, που συμπίπτουν με τη χρήση ψεκασμού των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Έτσι, η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων φυτών υπολογίζεται ότι θα επιφέρει σοβαρότερες συνέπειες.

«Συμμετέχω γιατί φοβάμαι την αρρώστια και το θάνατο. Ο γιος μου είναι ήδη άρρωστος και αν η Μονσάντο επιστρέψει τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Εδώ πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα», είπε η Μαρία Τόρες, κάτοικος της περιοχής.

Ο βιολόγος Ραούλ Μοντενέγκρο , που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2004, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος μηχανισμός παρακολούθησης, για το κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα προκαλούν τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν αυστηρές ιατρικές εξετάσεις αναφορικά με τον εντοπισμό των συστατικών των φυτοφαρμάκων στο αίμα, αλλά ούτε και προηγμένες περιβαλλοντολογικές μελέτες για τον έλεγχο του νερού. «Αυτές οι ελλείψεις κάνουν την Αργεντινή και την Βραζιλία παράδεισο για εταιρείες όπως η Μονσάντο», δήλωσε ο Ραούλ Μοντενέγκρο.

Το 2009 η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δημιούργησε την Εθνική Επιτροπή Έρευνας για Αγροχημικά, προκειμένου να προβεί στη μελέτη, την πρόληψη και την εξάλειψη των συνεπειών αυτών των φυτοφαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων. «Ωστόσο η Αργεντινή είναι παράδεισος και για τις διαγονιδιακές καλλιέργειες, η έγκριση των οποίων βασίζεται στις πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τις βιοτεχνολογικές εταιρείες», όπως τόνισε ο Μοντενέγκρο.

Οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί μαζικά για την αποτροπή των δράσεων της κολοσσιαίας εταιρείας, παρά τις απειλές που έχουν δεχθεί κατά καιρούς. Οι διαδηλώσεις αυτές είναι μέρος μιας ολοένα και αυξανόμενης κινητοποίησης ενάντια στη Μονσάντο, που λαμβάνει διαστάσεις παγκόσμιας εμβέλειας. 





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

"ΟΧΙ" ΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ.

Όχι των Ναουσσαίων γονέων στη χορηγία του Σόρος

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην στροφή προς τις χορηγίες, για την επίλυση των ελλείψεων των δημόσιων σχολείων εκφράζει η Ένωση Γονέων Νάουσας, με αφορμή την επικείμενη δωρεά του ιδρύματος Σόρος για πετρέλαιο στα σχολεία. "Η Παιδεία στα χέρια των επιχειρηματιών είναι ένα ορατό εφιαλτικό σενάριο", τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.


Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


"Γονείς των μαθητών της Νάουσας, εκπαιδευτικοί - δάσκαλοι των παιδιών μας,

- Επειδή έχει ειπωθεί επίσημα ότι o Δήμος απευθύνθηκε στο ίδρυμα Σόρος, για πετρέλαιο στα σχολεία,
- Επειδή το ερευνήσαμε και διαπιστώσαμε στις 9-12-2013 θα κινούνταν στο να βάλουν 9 τόνους (εννιά τόνοι είναι τελικά οι είκοσι) σε ορισμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διατυπώνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
H Ένωση Γονέων Νάουσας, μετά από Γενική Συνέλευση, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της στην στροφή προς τις χορηγίες, για την επίλυση των ελλείψεων των δημόσιων σχολείων.
Δεν δέχεται τους επιχειρηματίες στα σχολεία και αυτό δεν έχει να κάνει με εμπάθεια. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ βολική αποφυγή των ευθυνών του κράτους,

Είναι ζητιανιά, σε σχέση με μια καθαρή διεκδίκηση να φέρουν πετρέλαιο τα Υπουργεία και να αλλάξουν προς τα πάνω οι πιστώσεις για την Δημόσια Παιδεία, Εν τέλει είναι μιας μορφής ιδιωτικοποίηση!
H είδηση και μόνο ότι θα καταφθάσει η «βοήθεια» από το ίδρυμα Σόρος, είναι βαρύ πλήγμα στους αγώνες των γονιών και των μαθητών και έτσι πρέπει να κατανοηθεί!
Δεν είναι μόνον οι φοροαπαλλαγές, τα επιδοτούμενα κέρδη που o Τζορτζ Σόρος πετυχαίνει μ' αυτές τις κινήσεις, Είναι ότι η παιδεία στα χέρια των επιχειρηματιών είναι ένα ορατό εφιαλτικό σενάριο.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.

ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ".






ΠΗΓΗ:
ERTopen.com

Η ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΜΥΡΑ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ.

Η τοιχογραφία του τρούλου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας.
«Πρόκειται για μια εκκλησία υψίστης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας. Είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ.
   Θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας. Η σημασία της οφείλεται κυρίως στις αξιόλογες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν μεταξύ άλλων και τον κύκλο του θαυματουργού βίου του Αγίου Νικολάου.
   Είναι το πρώτο και μοναδικό δείγμα του είδους στην Τουρκία και κρίνεται σημαντικότατο για την εξέλιξη της βυζαντινής τοιχογραφίας.
   Από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. η μνήμη του Αγίου Νικολάου –προστάτη των απλών και αδύναμων ανθρώπων– τιμήθηκε εξαιρετικά από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αργότερα λατρεύτηκε και ως προστάτης άγιος της ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής.
   Το 1982, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο περιβάλλων χώρος της, χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικό μνημείο υψίστης σημασίας από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 












ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ.

Τα αμφιλεγόμενα καταλύματα των αστέγων – Μια κατακόρυφη εγκατάσταση που εγείρει προβληματισμό [εικόνες]

Έναν αμφιλεγόμενο τρόπο σκέφτηκε μια αρχιτεκτονική εταιρεία στη Γαλλία στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο θέμα των αστέγων.

Καθώς η έλλειψη στέγης αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη η Malka δημιούργησε ένα κάθετο αυτοσχέδιο καταφύγιο που αποτελείται από σκηνές.

Το οικόπεδο που επιλέχθηκε αποτελεί έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, και δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για ιδιωτική ή δημόσια περιουσία. Η πρόσβαση στα καταλύματα γίνεται από το εσωτερικό ενός διαδρόμου και αν και η κίνηση αυτή τονίζει την απουσία νόμου για την υποχρεωτική στέγαση, ωστόσο έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις γι αυτή τη λύση ανάγκης.










ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.

Ο αγαπημένος περιπτεράς της Νέας Υόρκης είναι Ελληνας-Η ζωή του εμβληματικού Τζέρι Ντελάκας έγινε ντοκιμαντέρ [βίντεο + εικόνες]

Ο Τζέρι Ντελάκας διατηρεί περίπτερο στην Cooper Square στη Νέα Υόρκη και με την πάροδο των 26 χρόνων που βρίσκεται στην «καρδιά» της ενημέρωσης καλημερίζοντας, με το μόνιμο τσιγάρο στο στόμα τους στρεσαρισμένους Νεοϋορκέζους, έχει μετατραπεί σε μια από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της πόλης.
Για του λόγου το αληθές, ο Ιταλός κινηματογραφιστής Νικόλε Τσιμίνο κατέγραψε σε φιλμ τον εμβληματικό περιπτερά στο ντοκιμαντέρ «The Paper House»

Στα 25 λεπτά του φιλμ, «συμπυκνώνεται» η ζωή του 65χρονου Τζέρι Ντελάκας, του Ελληνα που μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '70. Στα καρέ του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται και η μάχη που δίνει ο Ντελάκας με τους νόμους και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία προκειμένου να σώσει το μέρος που λάτρεψε και τον χαρακτηρίζει: το περίπτερό του. Η ταπεινή επιχείρησή του κινδυνεύει να βάλει λουκέτο εξαιτίας κληρονομικών διαφορών με τους συγγενείς της ιδιοκτήτριας που απεβίωσε.
Στο διαδίκτυο αλλά και στα μίντια της Ν. Υόρκης, δίνεται ένας πρωτοφανής αγώνας να διατηρηθεί το περίπτερο του Ντελάκας με συγκινητικές αναφορές ενώ κυκλοφορεί και σχετική αίτηση «save Jerry» (σώστε τον Τζέρι).
Η σελίδα του στο Facebook (jerry's Newsstand), αρέσει σε τουλάχιστον 1200 άτομα. Οι θαυμαστές του ανεβάζουν στο χρονολόγιό του μηνύματα συμπαράστασης και λατρείας, αν θεωρηθεί ο χαρακτηρισμός «είδωλο της Νέας Υόρκης» χαρακτηριστικό δείγμα.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΕΣ FEMEN ΑΛΟΓΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ...ΓΥΜΝΕΣ.

Ένα από τα σπάνια βίντεο που αποκαλύπτουν τη γύμνια των ακτιβιστριών της Femen αλογόκριτα
ΟΙ
Οι δράσεις του κινήματος ακτιβιστριών της FEMEN είναι πλέον γνωστές σε όλους: εναντίον των ολιγαρχών, εναντίον, του κεφαλαίου, εναντίον του άκρατου καπιταλισμού, εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εναντίον της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος...
Ξεκίνησαν από την Ουκρανία και επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Τακτική τους η χρήση του γυναικείου σώματος όχι ως αντικείμενο, αλλά ως όπλο διαμαρτυρίας.
Με αυτή την αντίληψη θα πρέπει να ιδωθεί και το βίντεο που ακολουθεί, από τα ελάχιστα σοβαρά, όπου τα περίφημα στήθη των αγωνιστριών αποκαλύπτονται αλογόκριτα:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ GRAMMY!!!

Eξω πάμε καλά: Υποψήφιος για Grammy ο Ελληνας βιολινίστας Λεωνίδας Καβάκος! [εικόνες]

Ο κορυφαίος Ελληνας μουσικός – που πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής και να τον δούμε απόλυτα ψύχραιμο και χαμογελαστό να εκκινεί τη συναυλία με ... σπασμένη χορδή- είναι υποψήφιος για Grammy στην κατηγορία Καλύτερης Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου/Μικρού Συνόλου με το έργο του «Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν».
Το έργο που του έδωσε την χρυσή υποψηφιότητα έχει τίτλο «Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν» και αποτελεί τον πρώτο δίσκο του Λεωνίδα Καβάκου με την εταιρεία Decca. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2014 στο Λος Αντζελες.
Μια μέρα πριν έγινε γνωστή η πανευρωπαϊκή βράβευση της Καμεράτα για το Alessandro που έχει προκαλέσει κύματα θαυμασμού στην Ευρώπη. Διαβάστε ΕΔΩ.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΟΡΔΕΣ ΩΡΙΜΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΓΙΑ ΣΕΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ.

Ορδές ώριμων Γερμανίδων κατακλύζουν τα θέρετρα της Κένυας για σεξ με τους περιβόητους ιθαγενείς επιβήτορες [βίντεο]

Εδώ και δεκαετίες, τα παραθεριστικά κέντρα στην Κένυα δεν φημίζονται μονάχα για τις παραλίες τους και το έντονο φολκλόρ στοιχείο, αλλά και για έναν άλλο τουριστικά ελκυστικό παράγοντα που μπορεί να συνοψιστεί σε μία και μόνο λέξη: σεξ!
Πράγματι, λευκές, ώριμες ως επί το πλείστον και εύπορες, γυναίκες απ' όλη την Ευρώπη - κυρίως Γερμανίδες - καταφθάνουν μαζικά στα θέρετρα της αναπτυσσόμενης Κένυας με ένα και μοναδικό στόχο: να γευτούν το μυθικό καρπό, κοινώς να επιδοθούν σε έκλυτο σεξ με τους περίφημους «Moran» («πολεμιστές»), τους φημισμένους για τις σεξουαλικές τους ικανότητες ιθαγενείς εραστές των φυλών Μασάι και Σαμπούρου.
Σε αυτό το μύθο συνέβαλε τα μέγιστα το δημοφιλέστατο κατά τη δεκαετία του '90 αυτοβιογραφικό βιβλίο 320 σελίδων της Κορίν Χόφμαν με τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Η εξωτική ιστορία μου έρωτα και περιπέτειας με τους Μασάι.
Εκεί, η Χόφμαν εξιστορούσε πώς αποφάσισε να εγκαταλείψει τον άντρα της για χάρη ενός πολεμιστή στον οποίο χάρισε επίσης ένα παιδί.
Καθώς αποκαλύπτει το ακόλουθο βίντεο ρεπορτάζ, ο μύθος δεν είναι αβάσιμος: ορδές ώριμων Ευρωπαίων γυναικών σπεύδουν να ζήσουν το απόλυτο ερωτικό ειδύλλιο στην παραδεισένια γωνιά της αφρικανικής ηπείρου, στην Μομπάσα της Κένυας.
Τα υπόλοιπα επί της οθόνης:






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Ενας στους πέντε δεν έχει ιδέα τι κάνουν τα παιδιά του στο Internet
Τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά όταν είναι με τις ώρες συνδεδεμένα στο Internet; Το ερώτημα γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ, καθώς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones και tablets έχει γίνει πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη. Δεν υπάρχουν σύνορα ή όρια όταν σερφάρουμε online.

Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή, μπορεί να επισκεφτεί sites όλων των ειδών –και τα παιδιά κατανοούν την τεχνολογία τουλάχιστον το ίδιο καλά με τους γονείς τους. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ιστοσελίδες κατάλληλες για τα παιδιά. Ενώ το Διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ενδέχεται να είναι και πηγή ορισμένων ανησυχητικών απειλών.

Συχνά, δε, οι γονείς τους καταλήγουν να πληρώνουν τις «online γκάφες» των παιδιών τους.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την B2B International και την Kaspersky Lab, τουλάχιστον ένα στους πέντε γονείς στην Ευρώπη έχει χάσει χρήματα ή σημαντικά προσωπικά δεδομένα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης του υπολογιστή από τα παιδιά.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σε ποσοστό σχεδόν 22%, οι γονείς στην Ευρώπη φοβούνται ότι τα παιδιά τους έχουν αντιμετωπίσει κινδύνους στο Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Περίπου το 8% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τα παιδιά είχαν συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο και το 4% είχε ενδείξεις ότι τα παιδιά τους είχαν έρθει σε επαφή με αγνώστους.

Περίπου το 6% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη ανέφερε ότι τα παιδιά τους είχαν αφαιρέσει κατά λάθος σημαντικά δεδομένα από τους υπολογιστές τους και το 3% των παιδιών είχε μοιραστεί κατά λάθος τα στοιχεία αυτά με άλλους. Σε παρόμοια ποσοστά, οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι είχαν λάβει χωρίς να το περιμένουν αποδείξεις για online αγορές, αφού τα παιδιά τους είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς που διαθέτουν οι ίδιοι σε App stores.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΖΩΗ 20 ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ!!!

Click on the slide!

Με κύριο στόχο να χαρίσουν έστω και μια στιγμή ξεγνοιασιάς σε καρκινοπαθείς και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους υπολοίπους για την ασθένεια αυτή, η ανθρωπιστική οργάνωση Mimi Foundation αποφάσισε να βγάλει ένα λεύκωμα με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους αυτούς των οποίων άλλαξε ριζικά την εμφάνιση.
Οι ασθενείς έμαθαν ότι κάποιοι θα τους βάψουν και θα τους μακιγιάρουν πριν φωτογραφηθούν. Ωστόσο τους ζητήθηκε να έχουν κλειστά τα μάτια τους και να τα ανοίξουν μόνο όταν θα τους το πουν, για να δουν στον καθρέφτη που είχαν μπροστά τους το τελικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, δεν τους είχαν διευκρινήσει πώς δεν θα τους έβαφαν απλά αλλά θα τους... μεταμόρφωναν. Στο βίντεο που ονομάζεται «έστω και για ένα δευτερόλεπτο» καταγράφεται η στιγμή που οι καρκινοπαθείς ανοίγουν τα μάτια τους και αντικρίζουν το τελικό αποτέλεσμα το οποίο τους προκαλεί έκπληξη και τους διασκεδάζει.

«Αυτό που θέλαμε ήταν να δούμε χαρούμενα πρόσωπα, να δούμε αυτούς τους ανθρώπους να γελάνε και να διασκεδάζουν ξανά», είπαν οι επικεφαλής του πρότζεκτ.





ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΚΕΠ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12/12 ΑΠΟ 14.00-20.00



Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) Αριδαίας,
 θα παραμείνει κλειστό τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου
 από τις 14:00 μ.μ. μέχρι τις 20:00 μ.μ.

ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2014 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.


Με μια καλαίσθητη εκτύπωση, όπως κάθε χρόνο, κυκλοφόρησαν τα ημερολόγια του έτους 2014 από τον ΑΣ Πρόμαχοι.
Κοστίζουν 5 ευρώ και επιβάλλεται να προμηθευτούμε όλοι ένα συλλεκτικό ημερολόγιο, συνδράμοντας έτσι με τον τρόπο μας στον αγώνα, που δίνουν τα παιδιά μας για να φτάσουν τον ιστορικό σύλλογο ψηλά, όπου του αξίζει να είναι.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ.


Σε πανηγυρική τιμητική εκδήλωση για τα 1800 χρόνια από τον εκχριστιανισμό του Πόντου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης


Στην πανηγυρική τιμητική εκδήλωση για τα 1800 χρόνια από τον εκχριστιανισμό του Πόντου από τον Άγιο Γρηγόριο Νεοκαισάρειας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πέλλης, Εδέσσης & Αλμωπίας, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού & Ανάπτυξης Πέλλας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αφιέρωμα στον Άγιο Γρηγόριο Νεοκαισάρειας, ο οποίος με την πολυσχιδή δράση του ουσιαστικά συνέδραμε στον εκχριστιανισμό του Πόντου. Οι ομιλίες πλαισιώθηκαν από ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορωδίες, συναυλίες από σημαντικούς Πόντιους καλλιτέχνες και συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και έκθεση για τον Ποντιακό πολιτισμό.




Στο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε:

«Σεβασμιότατε, 
Άγιοι πατέρες, 
Αγαπητοί συνάδελφοι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 
Εκλεκτοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, 
Κυρίες και Κύριοι, 

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισάρειας, μιας εξέχουσας προσωπικότητας που διαδραμάτισε έναν σπουδαίο ρόλο στον εκχριστιανισμό του Πόντου.

Καταρχήν, θα ήθελα να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και τους διοργανωτές της εκδήλωσης που αποφάσισαν να τιμήσουν τον Άγιο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η πατρίδα μας και, ιδιαιτέρως, οι ελληνικές οικογένειες, η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, των παραδόσεων και των πατροπαράδοτων αξιών μας είναι το πιο σημαντικό καταφύγιο ελπίδας και άντλησης δύναμης για να ξεπεράσουμε την κρίση. 

Μία κρίση που, μέρα με τη μέρα, βλέπουμε να εξελίσσεται σε κοινωνική καθώς οι ρίζες της είναι κυρίως πνευματικές. 

Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν μεγάλη έμφαση στην οικονομική μεγέθυνση και όχι στην ισόρροπη, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη. 

Αυτός είναι και ο λόγος που, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, έχουμε θέσει ως στόχο την αυτάρκεια. Μία έννοια κεντρικής σημασίας στην ορθόδοξη παράδοση. Μία αντίληψη που καθιστά τον άνθρωπο ελεύθερο, ανεξάρτητο και όχι δέσμιο καταναλωτικών δανείων και αγαθών που εισάγονται από μακρινές περιοχές όπως σκοπίμως θέλουν να επιβάλλουν για τους Έλληνες κάποια κέντρα ξένων συμφερόντων. 

Για τον Άγιο Γρηγόριο της Νεοκαισάρειας θα υπάρξει αναφορά από τους ομιλητές. Ολόκληρος ο βίος του είναι ένας διαρκής αγώνας πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς. 

Μπορούμε να εμπνευστούμε και να παραδειγματιστούμε  από τη ζωή και το έργο του Αγίου. Ασπάστηκε και διέδωσε το Χριστιανισμό στον ένδοξο Πόντο και, με τις διδαχές του, ενέπνευσε και άλλους ανθρώπους. Έζησε δηλαδή, μια ζωή όπως αξίζει να ζούμε όλοι μας.

Πρέπει όμως, να αναφερθούμε στους Έλληνες που, επί πολλούς αιώνες κατοικούσαν στην περιοχή του Πόντου, δημιούργησαν αξιοθαύμαστο πολιτισμό και σύμφωνα με έναν ιστορικό «η αρχαιότατη Ελλάδα και οι αρχαιότητες ελληνικές πόλεις, δεν πρέπει να αναζητηθούν στην Πελοπόννησο, ούτε στην Αττική ή στην Δωρίδα, αλλά στις κοιλάδες του Καυκάσου και τις ανατολικές περιοχές του Ευξείνου Πόντου».

Μέσα στον πολυάριθμο χώρου του Πόντου, με τις ελληνικές πόλεις και τα χωριά, τους Έλληνες και τους εξελληνισμένους κατοίκους του, οι Πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν πρόσφορο έδαφος και πολιτισμένα ήθη, ώστε να κηρύξουν και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο. Οι περισσότερες φυλές, ελληνικές και εξελληνισμένες, ασπάσθηκαν εύκολα τη νέα θρησκεία, η οποία, έχοντας ως όργανο στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική φιλοσοφία, διαδόθηκε πλατιά και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του Πόντου.

Ο χριστιανισμός πάλι, από την πλευρά του, πρόσθεσε ένα καινούριο συνδετικό  στοιχείο στην ελληνική παράδοση του τόπου, προωθώντας την αφομοίωση των ποντιακών πληθυσμών, ντόπιων και παλιών αποίκων σε μια ενιαία εθνική ενότητα, σε έναν ενιαίο πολιτισμό με επένδυση το ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα. Έτσι, η ελληνική πολιτιστική παράδοση στην περιοχή μέσω και του χριστιανισμού, εδραιώθηκε πιο πολύ και διατηρήθηκε για όλους τους κατοπινούς αιώνες, μέχρι τη βίαιη διακοπή της το 1922 και τον ξεριζωμό των ποντιακών πληθυσμών από την αρχέγονη πατρίδα τους.

Ως γνωστόν στον Πόντο, οι Τούρκοι άρχισαν την εξόντωση με την επιστράτευση όλων των αντρών από 15 ως 45 ετών και την αποστολή τους σε τάγματα εργασίας. Η πλειονότητα στάλθηκε στις περιοχές μεταξύ Σεβαστείας και Βαν για την κατασκευή δρόμων. Παράλληλα, αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους και επιπλέον απαγόρευσαν στους μουσουλμάνους να συνεργάζονται με αυτούς επαγγελματικά, με την ποινή της τιμωρίας από τις στρατιωτικές αρχές. Έπειτα, άρχισαν να επιτίθενται σε ελληνικά χωριά κλέβοντας, φονεύοντας και βιάζοντας τις γυναίκες. Η πολιτική της γενικευμένης εθνικής εκκαθάρισης υπαγορεύτηκε από την παντουρκική ιδεολογία που τότε κυριαρχούσε στους τουρκικούς πληθυσμούς. Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν πρωτοφανείς μεθόδους για την εξόντωση των Ελλήνων, όπως την εκτόπιση των πληθυσμών μέσα στο χειμώνα, χωρίς ούτε να επιτρέπουν στους εκτοπιζόμενους να πάρουν μαζί τους ούτε τρόφιμα, ούτε στρώματα. Για το λόγο αυτό , άλλωστε, στις μέρες μας μιλάμε για μια πραγματική γενοκτονία 353.000 ανθρώπων. Σίγουρα αυτά τα γεγονότα τα γνωρίζουμε όλοι μας λίγο, ή πολύ.

Σε όλα αυτά τα γεγονότα ο Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισάρειας, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι ο φάρος που οδηγεί τις ψυχές και τις καθημερινές προσπάθειες όλων μας, για μία καλύτερη ζωή. Μία ζωή γεμάτη νόημα, μέσα από τη διαρκή κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Αυτά τα μηνύματα τα χρειαζόμαστε στις ημέρες μας περισσότερο από ποτέ.
Σας ευχαριστώ» 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Προβλήματα του Συλλόγου Κτηνοτροφών Νομού Πέλλας»

Να εξετασθούν και να δοθεί λύση στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας. σχετικά με το πρόγραμμα <<Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων>>, που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο το 2012, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με αναφορά που κατέθεσε  σήμερα 10 Δεκεμβρίου 2013. Στην αναφορά καταγράφεται το πρόβλημα ως εξής: 

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ομάδα κτηνοτρόφων, η οποία εκτρέφει ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα << Διατήρησης Απειλούμενων Αυτόχθων Φυλών Αγροτικών Ζώων>> που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης  το έτος 2012.Το τελευταίο παρόμοιο πρόγραμμα που αφορούσε τις εν λόγω φυλές έληξε προ τριετίας, οπότε εδώ και τρία χρόνια τα άτομα αυτά προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες χωρίς καμία υποστήριξη.
 Η εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων είναι οικονομικά ασύμφορη με τα σημερινά δεδομένα .Τα ζώα αυτά είναι ελευθέρας βοσκής,αλλά παρόλο που τα προϊόντα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης και πλούσια σε Ω-3 λιπαρά λογω της φυλής τους, δεν παράγουν ποσότητα(κρέατος, γάλακτος κτλ).Τα προϊόντα που παράγουν λόγω της κρίσης είναι πλέον χαμηλής εμπορικής αξίας και έχουν το ίδιο κόστος σφαγής με ένα ζώο που μπορεί να αποδώσει τα 4-πλάσια πολλές φορές κιλά σε κρέας.
Η επιδότηση που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος του.

Παρόλο που έχουνε πληρώσει μελετητές και όλους όσους χρειάζονται για να υποβάλουν πλήρεις τους φακέλους τους στο Υπουργείο και έχουν εξασφαλίσει τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημερωθήκαμε από σεμινάριο του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε τους μελετητές, ότι δεν θα πληρωθούν για το έτος 2012,λόγω του ότι η γραφειοκρατία που αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να διεκπαιρεωθεί από τους μόνο 4 υπαλλήλους του ΟΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι, από την στιγμή που δεν θα πάρουν χρήματα, θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την εκτροφή των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να αφανιστούν πλήρως από την χώρα φυλές, οι οποίες εδώ και χιλιάδες χρόνια ευδοκιμούν μόνο σε αυτόν τον τόπο».

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 «Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των πολιτών της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα»


Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου του τόπου διαμονής τους.

Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να προσέλθουν στο δήμο του τόπου διαμονής τους, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση - δήλωση εγγραφής. Περαιτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται. Τα στοιχεία των πολιτών της Ένωσης, αποστέλλονται στο ΥΠ.ΕΣ. στο πλαίσιο των δίμηνων αναθεωρήσεων, προκειμένου να ενσωματωθούν στην κεντρική βάση δεδομένων.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ενόψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2014, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Οι πολίτες της Ε.Ε. που θα επιλέξουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα στοιχεία τους αποστέλλονται με ευθύνη του ΥΠ.ΕΣ. στο κράτος μέλος καταγωγής τους, προκειμένου να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και στη χώρα τους και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διπλοψηφίας (άρθρο 13 Οδηγίας 93/109/ΕΚ).
Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης, υπάλληλος Μουρατίδης Γεώργιος τηλ. Επικοινωνίας 23843-50266

                        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ
              Ε.Δ


                                                                      Ελπασίδου Παρθένα
                                                                 Αν/τρια Πρ/νη Δ/νσης Δ/κών

                                                             Υπηρεσιών και Προγραμματισμού

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Η  Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ
Σας καλεί στη Χρονιάτική της Συνεστίαση,
 που πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τα 95 χρόνια ζωής & δράσης του ΚΚΕ.

Η Συνεστίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  14 Δεκέμβρη στις 8.00’ μ.μ.
στην Οικογ. Ταβέρνα «ΤΟ ΠΑΡΚΟ» ( Μπόνης Δ. ) στην ΚΑΛΗ – ΣΚΥΔΡΑΣ
 με καλή μουσική , φαγητό & άφθονο κρασί και το κυριότερο συντροφική ατμόσφαιρα.


         Θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΓΑ.

Μετά από πρωτοβουλία 15 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (μεταξύ των οποίων ήταν Καρασμάνης Γιώργος, Σταμενίτης Διονύσης, Τζαμτζής Ιορδάνης) πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10-12-2013, συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΓΑ, κύριο Ξενοφώντα Βεργίνη, προκειμένου να τεθούν θέματα και προβλήματα που απασχολούν τις αγροτικές περιφέρειες, τους ασφαλισμένους αγρότες και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1)        To μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους ανασφάλιστους υπερήλικες
2)       Το πρόβλημα σχετικά με ασφαλισμένους των οποίων ανεστάλη η σύνταξη και οι οποίοι ελέγχονται για επαναφορά (ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ από το 2002 έως και σήμερα)
3)       Τα οικογενειακά επιδόματα
4)       Η καταβολή εισφορών και αριθμού δόσεων ασφαλιστικών εισφορών, και παράταση των εισφορών έως 16-12-2013
5)       Το θέμα των ληξιπρόθεσμων καταβολών
6)       Η δυνατότητα εξαγοράς ετών για απονομή σύνταξης

Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα που έχουν προκύψει με τους γεννηθέντες τα έτη 1948-1949 και η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης


Μετά τη συνάντηση και συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων ενημερώθηκαν από το Διοικητή ότι γίνονται σημαντικά βήματα και προσπάθειες στην επίλυση των ανωτέρω και οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για προσπάθεια νομοθετικής επίλυσης των ανωτέρω ζητημάτων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...