Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ.

Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση προμηθευτών και εργοληπτών με το Δήμο μέσα σε ένα κατάλληλο πλαίσιο αρχών και κανόνων.

    Είναι καιρός τώρα που ζούμε ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως μαθητές το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων στα σχολεία μας. Με τάξεις οριακά ζεστές , άλλοτε κρύες, παιδιά με μπουφάν, παράπονα και εντάσεις.
   Το πρόβλημα που προέκυψε με την τροφοδοσία των σχολείων σε καύσιμα δεν είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης και μόνο. Είναι άλλο ένα παράδειγμα ερασιτεχνικών χειρισμών που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την έλλειψη χρημάτων οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα.
   Η σημερινή μου παρέμβαση δεν έχει ως στόχο την άσκηση κριτικής στη σημερινή διοίκηση του δήμου και μόνο, αλλά την υπόδειξη ενός τρόπου σκέψης και πνεύματος που εύχομαι  να επικρατήσει αν δεν είναι πλέον αργά.
   Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλώς η θέρμανση των σχολείων (που από μόνο του είναι τεράστιο θέμα) αλλά η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου και η ανεπανόρθωτη καταστροφή των συναλλακτικών ηθών μεταξύ των προμηθευτών και του Δήμου.
   Πριν πω οτιδήποτε θέλω να θυμίσω σε όλους ότι κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929 που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. , οι οικονομίες στα κράτη , μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες πολιτείες, δεν κατέρρευσαν επειδή κατέρρευσαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο. Κατέρρευσαν, όταν κατέρρευσαν τα συναλλακτικά ήθη, όταν έπαψε ο ένας να εμπιστεύεται τον άλλο και απαιτούσε ο καθένας κάθε συναλλαγή να εκτελείται μόνο με μετρητά. Η πιστοληπτική ικανότητα όλων μας είναι αυτό που κάνει την αγορά στον Δυτικό κόσμο να λειτουργεί μέσα στις δυσκολίες, πέρα από τις εμπράγματες εγγυήσεις. Και ενώ είναι μια άυλη οντότητα, είναι πολύ πολύ ουσιαστική. Η αξία της αυξάνει αργά, μέσω των συναλλαγών και βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την καλή πίστη που πρέπει να διέπει τη σχέση προμηθευτή-πελάτη.
  Είναι αλήθεια, ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας παρέλαβε στον οικονομικό τομέα χρέη, που έρχονταν από το παρελθόν. Ένα μέρος των χρεών αυτών αφορούσε  ιδιώτες προμηθευτές κάθε είδους (όπως και οι αγαπητοί πρατηριούχοι) που είχαν ήδη καθυστερήσει να πληρωθούν και απαιτούσαν άμεσα τα χρήματά τους.
  Ti άλλαξε λοιπόν και πλέον δεν εμπιστεύεται κανένας πρατηριούχος τον Δήμο μας; Γιατί καθίστανται ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι διαγωνισμοί για καύσιμα άγονοι;
    Γιατί απλούστατα τρόμαξαν. Νιώθουν, ή καλύτερα.. πιστεύουν, ότι δε θα πληρωθούν ποτέ.
Θυμηθείτε πως αντιμετώπισε ο Δήμος τους πρώτους εκείνους προμηθευτές που δίκαια κινήθηκαν νομικά εναντίον του διεκδικώντας τα χρήματά τους.
   Τους έβαλε μήπως κάτω να τους εξηγήσει; Όπως γινόταν πάντα; Να τους πει με λίγα λόγια... ότι τα λεφτά είναι λίγα αλλά κανένας δε θα χάσει τα χρήματά του. Να τους προσδιορίσει επακριβώς ένα πλάνο αποπληρωμής, με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα στο οποίο θα είναι συνεπής? Εγγυήθηκε με το κύρος του ο Δήμαρχος ότι κανένας από όσους είχαν νόμιμες απαιτήσεις δεν θα χάσει δεκάρα; Έκανε τέλος πάντων ότι ήταν δυνατόν;  

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου μάλλον όχι! Επέδειξε αδιαλλαξία, βάζοντας τους προμηθευτές απέναντι, οδηγώντας τους στα δικαστήρια. Όταν οι τελευταίοι προσφύγανε, ανέκοπτε με αστείες αιτιάσεις τις αγωγές και όταν εν τέλει οι προμηθευτές δικαιώνονταν και έπαιρναν τα χρήματα τους σε μετρητά από το ταμείο του Δήμου, πλήρωνε μιάμιση φορά την αρχική οφειλή, γιατί στο μεταξύ τα δικαστήρια είχαν χρεώσει και τόκους.
   Και να που φτάσαμε σήμερα. Ο Δήμος κινδυνεύει να απολέσει οριστικά την πιστοληπτική του ικανότητα, γιατί διατάραξε τα συναλλακτικά ήθη, γιατί έβαλε τους προμηθευτές στους οποίους χρωστούσε...απέναντι και όχι δίπλα. Πιστεύω ότι το έκανε από ερασιτεχνισμό και όχι από σκοπιμότητα. Όπως και να ‘χει όμως είναι επικίνδυνος και ολισθηρός αυτός ο δρόμος. Δε μας χρειάζονται οι απολυτότητες και οι εντάσεις. Είναι ώρα ο Δήμαρχος με το κύρος του να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να διαλύσει τις ανησυχίες και τους φόβους των προμηθευτών. Να μην επιτρέψει ξανά να δημιουργούνται προβλήματα εκεί όπου θα έπρεπε να δίνονται λύσεις. Να εστιάσει στο πρόβλημα με ανοιχτό μυαλό και συγκαταβατικούς τόνους. Να συγκρουστεί αν χρειάζεται με όποιον από τους γύρω του εγείρει γραφειοκρατικές αμφιβολίες και να μείνει στην ουσία.

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16-12 ;

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές των «Προμαχιώτικων Νέων» το 1ο ΕΠΑ.Λ Αριδαίας,    

ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ' ΡΘΟΥΝ.

Κάποτε θα'ρθουν
Αφού πρώτα μάς έχωσαν μέσα στα σπίτια μας στερώντας μας την εργασία, αφού μετά μάς έβαλαν ενοίκιο προς το κράτος για τα σπίτια-καταφύγια μας, αφού μάς άφησαν μέσα να παγώσουμε και να κοιτάμε τα μετρητές της ΔΕΗ σαν τον χρόνο που μάς απομένει, τώρα θα κάνουν ντου από τις πόρτες και παράθυρα των σπιτιών μας τα όργανα του Κράτους. 

Ο Στουρνάρας σε ανυποψίαστο χρόνο είχε πει “ τα χρήματα τα έχετε στα σεντούκια, το ξέρουμε”. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τα ανοίξει από μόνος του αφού εμείς δεν ήμαστε οι καλοί ραγιάδες να πάμε οικειοθελώς να του τα ακουμπήσουμε δίπλα στον θρόνο του. Το θέμα όμως είναι ότι το ντου των εφοριακών δεν είναι μόνο για να βρει το κράτος τα κρυμμένα χρήματα που ίσως έχουμε αρνούμενοι να μάς τα φυλάξουν οι συνέταιροι του κράτους, τράπεζες. Το θέμα είναι ότι θέλουν να κάνουν ντου. Να σου αποδείξουν ότι μπορούν να σε κάνουν ό,τι θέλουν και επειδή θα ήταν επικοινωνιακά και πολιτικά επικίνδυνο να διατάξουν το ντου να το κάνουν τα όργανα της τάξης με ένταλμα εισαγγελέα, βάζουν ως προκάλυμμα τον έλεγχο των φορολογικών σου στοιχείων και της περιουσιακή σου κατάστασης. 

Άντε να βγάλει από τα συρτάρια ο εφοριακός-μπάτσος τα σώβρακα και τις κάλτσες μη και κρύβει ο κακός πολίτης στοιχεία μέσα. Τι γίνεται όταν κατά τύχη ο εφοριακός ή ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών που έχει κληθεί να συμμετέχει στο ντου, βρουν κάτι που δεν συνάδει με την δική τους ηθική ή το δικό τους γούστο; Αν βρουν π.χ προφυλακτικά, μαστίγια, χειροπέδες, δονητές τι θα κάνουν; Θα τα καταγράψουν ως τεκμήρια για περαιτέρω δίωξη διότι δεν κράτησαν τις αποδείξεις αγοράς οι χρήστες αυτών; Και αν βρεθεί στο σπίτι πάνω από το τζάκι ένα δίκαννο του παππού ή ένα καρυοφύλλι του προπάππου; Είναι αναγκασμένοι να καλέσουν τους συναδέλφους της αντιτρομοκρατικής και εκεί να δεις ντου. Αν βρουν τις χεσμένες πάνες του μωρού πού θα τις κατατάξουν; 

Τι ακριβώς θα ψάχνουν μέσα στο σπίτι σου; Αν υπολογίσουμε ότι το ρουφιάνεμα στην Ελλάδα είναι το δεύτερο επάγγελμα σχεδόν όλων αλίμονο αν σε έχει βάλει στο μάτι ο γείτονας. Με μια καταγγελία (ανώνυμη πάντα) θα ανοίγεις με τα σώβρακα την πόρτα και θα σου λένε καθίστε μέχρι να τελειώσουμε τον έλεγχο. Αν έχεις παιδιά και εκείνη την ώρα σε ρωτήσουν “Πατέρα τι θέλουν αυτοί μέσα στο σπίτι;” τι θα τους απαντήσεις; Τους έστειλε ο πατριώτης Στουρνάρας επειδή δεν πληρώσαμε το φόρο αλληλεγγύης δίνοντας τα λεφτά να πάρουμε γάλα για σας και ξύλα για την σόμπα; 

Το παίρνουμε στο χαλαρό το ναζιστικό νόμο που θα περάσει γιατί αν ένα παιδάκι εκείνη την στιγμή θελήσει να υπερασπίσει το γάλα του και κλωτσήσει κανέναν ελεγκτή θα έχουμε άλλα. Αν ο πιτσιρικάς πάρει το πλαστικό πιστολάκι που παίζει και το στρέψει στον εφοριακό-μπάτσο εκεί θα έχουμε χειρότερα. 

Απ' ότι φαίνεται ξεκάθαρα, αυτό που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κάνουν τα καθίκια της εξουσίας είναι να περιορίσουν τον δρόμο δράσης και οργής στο σπίτι του καθένα μας. Οργίζεσαι μέσα στο παγωμένο σπίτι σου και θα σου κατευνάσουν την οργή με ένα απλό χτύπημα της πόρτας. Εσύ από την ώρα που θα μπει σε εφαρμογή ο νόμος δεν θα φοβάσαι μην βγεις στον δρόμο. Θα φοβάσαι το σπίτι σου. Εξασφάλισαν ότι στο δρόμο δεν βγαίνεις να τα κάνεις όλα θρύψαλα, τώρα θα εξασφαλίσουν ότι και στο σπίτι σου θα είσαι υπό επιτήρηση. 

Και το ερώτημα παραμένει. Τι κρατικοί λειτουργοί είναι αυτοί; Ποιανού κράτους και ποιων εντολές -διαταγές εκτελούν; Ποιον θεωρούν εγκληματία που θα του κάνουν ντου στο σπίτι του; Διότι ήταν πειστήρια ο ασύρματος, ο πολύγραφος, τα όπλα, όταν έκαναν ντου οι πρόγονοί τους γερμανοτσολιάδες. Σήμερα η χεσμένη πάνα του μωρού και οι κόποι μιας ζωής δεμένοι σε κομπόδεμα πίσω από το εικονοστάσι θα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που θα σε στείλουν στο εικονικό εκτελεστικό απόσπασμα; 

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και οι εντολείς τους θέλουν σώνει και καλά να δημιουργήσουν έναν ασφαλή εμφύλιο. Αλλά αυτό που δεν έχουν μέσα στην αλαζονεία τους καταλάβει είναι ότι αν είναι να χυθεί αίμα δεν θα είναι αποτέλεσμα τέτοιου κατασκευασμένου εμφυλίου, διότι πολύ απλά ο Έλληνας δεν θα επιτρέψει να χυθεί το αίμα του πατέρα και το δάκρυ του πιτσιρικά με το πλαστικό πιστολάκι από τον αλλόφυλο ελεγκτή μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. 

Επειδή είναι σίγουρο πλέον ότι κάποτε θα'ρθουν, έχε το νου σου στο παιδί.-

Γιάννης ΛαζάρουΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΣΚΟΡΠΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.


Μέσα μου έλεγε να γράψω εννιά ίδια γράμματα σε εννιά ίδια άτομα γιατί μόνο έτσι
-τέλειωνε εκείνο το γράμμα, θα ενώσουμε την Σκόρπια μας Δύναμη.
/ Σκόρπια Δύναμη / Μαρία Μήτσορα 

Κάτι σαν επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Τα γνωστά όπλα: αντιβιοτικά,κολλύρια,μαγικές λέξεις, τσιρίδες, καρφωμένες πόρτες. Να το κάνουν θερινό ή (έστω) να το κλείσουν απέξω. Το κακό, αυτό το σούπερ ουδέτερο με τις ελκτικές δυνάμεις και το μαύρο μάτι. Το είμαι μόνος, κανείς δεν μ' αγαπά, κοιμάμαι στα παγκάκια, θετική η βιοψία, με παράτησε, απολύθηκα, ποιος θα νoιαστεί για μένα, κερατάδες όλοι τους, μας πούλησαν. Το περιφραστικό κακό,αυτό που δε μπορείς να το ορίσεις με μια λέξη. Αυτό που φέρνει λογοδιάρροια εκεί που θέλεις να σιωπήσεις.
   Και επαναλαμβάνεσαι. Από αμηχανία ή έλλειψη. Από έρχονται γιορτές και τι να γιορτάσω,από να βάλεις τα λαμπιόνια σου εκεί που ξέρεις. Από Καλές Κυρίες και εορταστικά save our souls. Από άκου κι αυτό το ποίημα, η τέχνη σώζει.
   Μεγάλες προτάσεις με ρήμα, υποκείμενο, επιθετικούς προσδιορισμούς, επιρρήματα, αντικείμενα, κατηγορούμενα. Προτάσεις κομπλέ που δεν ξέρουν τι να τους κάνουν τους όρους τους. Εσύ με το ένα μπρατσάκι και το μισό πόδι στη σωτήρια λέμβο. Ο μισοσωσμένος. Κι εγώ με βραχάκι καβάτζα και σκουριασμένο φακό. Άλλη τάχα μου τυχερή που πρόλαβε να σκαρφαλώσει. Στην ίδια θάλασσα είμαστε όλοι. Βρεγμένοι και στεγνοί, λεμβούχοι και της υποχρεωτικής κολύμβησης. Στο συνωστισμό, στα νερά που ανεβαίνουν, στο αποχαιρέτα το love boat που φεύγει. 
Magnify Image
Κι εμένα τώρα πως μου κόλλησε - να γινότανε λέει μεγάλη ησυχία, όλοι ευλαβικά στο ιερατικό ενός λεπτού, σαν πειραματική séance πάνω στα κύματα, μόνο τα χέρια και ένα τραπεζάκι κήπου απ' τα επιπλέοντα. 
Magnify Image
Να γίνει η σκόρπια δυνατή και να λυθούν τα μάγια.
ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ.

Magnify Image
Κείμενο: Κώστας Χρήστου / Από το σάιτ του νέου περιοδικού ΓΚΡΕΚΑ 

Ήταν ιδιαίτερα σκυθρωπός, σχεδόν απλησίαστος, μοιάζοντας με μηχανή η οποία βρισκόταν στο χώρο για συγκεκριμένο σκοπό. Συναντιόμασταν εδώ και έναν μήνα χωρίς να ανταλλάζουμε κουβέντα.
 Εγώ από τη μια πλευρά, ανεβαίνοντας τα σκαλιά του μετρό και εκείνος με ένα πάκο φυλλάδια στα χέρια. Έδινε την δική του μάχη κάθε φορά που ο κόσμος έβγαινε από τις σκάλες. Να καταφέρει να δώσει το δικό του φυλλάδιο μαζί με άλλους τόσους που βρισκόντουσαν εκεί, κάνοντας ακριβώς το ίδιο. Πολλοί θα το θεωρούσαν μια δύσκολη δουλειά. Όμως το πραγματικά δυσάρεστο, είναι πως κάποιοι δεν το θεωρούσαν καν δουλειά. Το θεωρούσαν κατάντια.
   Ομολογώ πως δεν ήθελα να συναντιούνται τα βλέμματα μας. Έφευγα όσον το δυνατόν γρηγορότερα μπορούσα όχι μόνο για να αποφύγω τα φυλλάδια του αλλά και το βλέμμα του. Μια εποχή με είχε σχεδόν πείσει ότι προσπαθούσε να με κάνει να πάρω φυλλάδιο έστω και με το ζόρι. Σαν να το είχε βάλει σκοπό. Ωστόσο ήμουν εγώ αυτός που έβαζε άλλο ένα μικρό λιθαράκι στην ενοχή του κάθε φορά που απομακρυνόμουν από τις σκάλες. Κάποια στιγμή έκανα σενάρια μέσα στο μυαλό μου για το τι μπορεί να σκέφτεται.
 «Είσαι καλύτερος από μένα; Είσαι βιαστικός;».
 Ήταν μια επαφή που προσπαθούσα να μηδενίζω μέρα με τη μέρα. Και η μέρα που τελικά μηδενίστηκα εγώ ήρθε.
     Αυτή τη φορά δεν ανέβαινα σκάλες αλλά στεκόμουν λίγο πιο δίπλα χαιρετώντας ένα γνωστό. Είχαμε μόλις τελειώσει ένα ραντεβού. Τα βλέμματα μας συναντήθηκαν ξανά, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν κρατούσε φυλλάδια. Καθισμένος στα σκαλιά μιας γνωστής πλατείας, είχε κατεβάσει το κεφάλι και κοίταζε σαν χαμένος το άπειρο.
 Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο του Γουέιν Ντίερ, πως δεν πρέπει ποτέ να ανησυχείς για έναν άνθρωπο που κοιτάζει κάτι τρομαχτικό. Αντιθέτως, όταν κοιτάει το κενό, είναι πολύ χειρότερο καθότι δεν ξέρεις τι τρόμο γεννάει ο ίδιος με το μυαλό του. Με κοίταξε μόνο για ένα λεπτό πριν ξανακατεβάσει το κεφάλι. Όταν το σύμπαν έρχεται τούμπα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το αφήσεις να σε παρασύρει. Κάτι πρέπει να αλλάξει και είσαι γελασμένος αν πιστεύεις ότι η μικροσκοπική σου ύπαρξη μπορεί να το αλλάξει.
 Ξέχνα τον Κοέλιο.
 Το σύμπαν είναι πανίσχυρο και δεν δίνει δεκάρα. 
  Είναι δύσκολο να ρωτήσεις έναν άγνωστο «τι συμβαίνει». Όμως δεν ήταν άγνωστος. Με ήξερε και τον ήξερα. Ο Μανώλης ήταν παντρεμένος και είχε μόλις ένα αγοράκι 4 μηνών. Αυτή ήταν η μόνη δουλειά που μπορούσε να κάνει. Λάθος. Η μόνη που μπορούσε να βρει.
 Δεν άργησα να προσφερθώ να κεράσω καφέ, παρόλο που με κοίταζε με απορία. Καθόμαστε κάπου στη Μητρόπολη. Είναι απόφοιτος Πολυτεχνείου και υπήρξε άνεργος για περισσότερο από δύο χρόνια. Τώρα είναι άνεργος ξανά. Του είχαν μόλις ανακοινώσει ότι σταματάει. Δεν είχε καμιά άλλη πρόταση, πολλούς λογαριασμούς και μια οικογένεια στη πλάτη του. Όμως τόσο εγώ όσο και αυτός βρήκαμε κάτι πολύ πιο σπάνιο και ξεχωριστό.
 Ωραίος τύπος ο Μανώλης. Πολιτικά συνετός, του αρέσουν οι Tool και οι Depeche Mode, τρελαίνεται για στριφτή πίτα και είναι ταινιάκιας. Και ξαναβγήκαμε. Με βοήθησε σε μια μετακόμιση και εγώ του βρήκα προσκλήσεις για μια παράσταση όπου πήγε με τη γυναίκα του. Παίξαμε στο σπίτι Pro, μαγειρέψαμε τηγανιές, βγήκαμε όλοι μαζί για σινεμά και πίναμε μπύρες στο μπαλκόνι. Ρεφενέ καταστάσεις. Ελλάδα της πραγματικότητας, αλλά με σωστή κρίση εγκεφαλικά.
   Ο Μανώλης είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που ένα χρόνο μετά, έχω την τιμή να αποκαλώ φίλο. Στάθηκε μάλιστα σε πολλές καταστάσεις δίπλα μου όταν δεν στάθηκε κανένας άλλος.   Άρα προς τι το στόρι με τα φυλλάδια;
 Το κείμενο αυτό δεν έρχεται να δώσει κάποιο κενό και ξενέρωτο ελπιδοφόρο μήνυμα του τύπου «πάντα να παίρνεις φυλλάδιο». Λέει όμως κάτι άλλο. Την επόμενη φορά που κάποιος είναι στα γόνατα και βλέπει το απόλυτο κενό, ίσως πρέπει να τον ρωτήσεις αν χρειάζεται λίγη παρέα, λίγη κουβέντα.
 Ίσως χρειάζεται μόνο ένα καλό ανέκδοτο. Από τον Μανώλη έμαθα να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια. Ακόμη και αυτός που δίνει φυλλάδια, έχει από πίσω του μια ιστορία.
 Ένα παράπονο. 
Μια συμβουλή.
   Αν πραγματικά η φιλία και η ανθρωπιά προσφέρονται τόσο απλά και κοστίζουν μόνο ένα φυλλάδιο, έχεις κάνει το καλύτερο deal στον κόσμο... ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΓΑΠ: "ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ".

"Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα" γράφει ο Γιώργος Παπανδρεόυ
Ένα κείμενο που ανήρτησε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προσωπική του ιστοσελίδα την Τετάρτη και στο οποίο χαρακτηρίζει την κίνηση της Ουρουγουάης πρωτοπόρα και υποδειγματική για την επίλυση του προβλήματος των ναρκωτικών.
   Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα Γιώργος Α. Παπανδρέου • 11 Δεκεμβρίου 2013
   Κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το θάρρος, τους συμβολισμούς και τη θέληση της κυβέρνησης της Ουρουγουάης να δώσει πρωτοπόρα λύση στο θέμα της μαριχουάνας απεγκλωβίζοντας τους χρήστες από τα κυκλώματα και τα καρτέλ ναρκωτικών που μαστίζουν την Νότιο Αμερική. Αναγνωρίζοντας ότι η διαρρύθμιση της χρήσης είναι πιο σημαντική από την όποια καταστολή η Ουρουγουάη έδωσε το σαφές αναγκαίο παράδειγμα, προς όλες τις χώρες της υφηλίου, για μια υποδειγματική και πρωτίστως ανθρώπινη αντιμετώπιση για την κάνναβη.
 Στη πράξη πλέον πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των θεμάτων χρήσης ναρκωτικών αποδεικνύεται η Ουρουγουάη θεσπίζοντας ένα νόμο σύμβολο για την ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος. Πρόκειται για νέο νόμο που ρυθμίζει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης στην Ουρουγουάη, υπό την εποπτεία του κράτους, ο οποίος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη, σε μια ενέργεια παγκόσμιας εμβέλειας από τον αριστερό πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα.
 Μια ενέργεια που πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από όλες τις χώρες και πρωτίστως εκείνες που αξιολογούν τη χρήση της μαριχουάνας ως «βαθύ κοινωνικό πρόβλημα». Ο νόμος σε γενικές γραμμές επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες.
 Θα λειτουργγούν επίσης κλαμπ μαριχουάνας θα αποτελούνται από 15 έως 45 μέλη, και θα μπορούν να αναπτύσσουν έως 99 φυτά κάνναβης ανά ομάδα. Η χρήση μαριχουάνας από ανηλίκους και ξένους απαγορεύεται. Εναπομένει πλέον να εκδοθούν τα εκτελεστικά διατάγματα για την πλήρη απελευθέρωση, βάσει των παραπάνω κανόνων της χρήσης κάνναβης.
 Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός-το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA)- το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Έτσι ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.
 Είναι γεγονός, και αυτό πέτυχε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης, ότι Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων και πολιτικών για ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα και αυτό είναι το ζήτημα των ναρκωτικών. Να ανοίξουμε διάλογο ώστε να φωτίσουμε αυτή την πολύ ουσιαστική δημόσια συζήτηση στις κοινωνίες μας, να διαπαιδαγωγήσουμε, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες, αλλά κυρίως τη νεολαία και έτσι να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να πάρουμε αποφάσεις.
 Οι απόψεις ποικίλουν και είναι όλες σεβαστές, απαιτείται όμως να διαπαιδαγωγηθούμε, να βγούμε από τις φοβίες και τις προκαταλήψεις και να αντιμετωπίσουμε τους χρήστες με ανθρωπιά, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας. Και πάνω από όλα να διδαχθούμε από το παράδειγμα της Ουρουγουάης και να αντλήσουμε συμπεράσματα από τη πρακτικής της. Το ζητούμενο είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπρακτοι και με κλειστά τα μάτια, το θέμα μας αφορά όλους, ως πολίτες, ως γονείς, ως κοινωνία. Ήδη στην Ελλάδα αποποινικοποιήθηκε η χρήση και εναπομένει να αντιμετωπίσουμε την όλη θεματική με θάρρος και σοφία παραδειγματιζόμενοι και από τα όσα συμβαίνουν στην Ουρουγουάη, μια χώρα που δεν είναι τόσο μακρυά, αλλά τουναντίον πολύ κοντά.
 Βασικά ερωτήματα, που πρέπει να τεθούν σε διάλογο είναι η μείωση της ζήτησης, πρώτα από όλα, πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως στη νεολαία. Δεύτερον είναι ο περιορισμός της βλάβης – αν δεν γίνεται απόλυτος περιορισμός της χρήσης, τουλάχιστον να περιορίσουμε τη βλάβη στην υγεία, να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση του ανθρώπου, που έκανε ή κάνει χρήση ναρκωτικών ή ακόμα, αν βρίσκεται σε κατάσταση εξάρτησης.
 Και τρίτο βεβαίως τη μείωση της προσφοράς, της διακίνησης και εμπορίας παράνομων ουσιών κατά τέτοιο τρόπο που να πλήξουν πραγματικά το οργανωμένο έγκλημα και τους εγκληματικούς κύκλους, το παράνομο κέρδος, την τεράστια οικονομική δύναμη που δημιουργείται, τη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος στη διακίνηση των ναρκωτικών και με άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η διακίνηση ανθρώπων και όπλων, όπως είναι και η τρομοκρατία. ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Ταμπέλες εναντίον γυναικών
Aπό τη Λένα Φουτσιτζή
«Ηγετικός» ή «αυταρχική;» Μια διαφήμιση από τις Φιλιππίνες μιλάει για τα στερεότυπα των φύλων .
«Το 70% των αντρών πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να υποβαθμίσουν την προσωπικότητά τους για να γίνουν αποδεκτές» είναι η πρώτη πρόταση στην περιγραφή της διαφήμισης που από τις 7 Νοεμβρίου έχει γίνει viral. Πάνω από 5 εκατομμύρια views και 14.000 likes για κάτι που εξακολουθεί να διχάζει τον (δυτικό) κόσμο. Εξακολουθούμε να διαφωνούμε στο αν υπάρχει ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων; Όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, ναι.   Η διαφήμιση δείχνει ότι όταν ένας άντρας δείχνει δυναμισμό στη δουλειά του, είναι «ηγέτης», ενώ μια γυναίκα «αυταρχική». Όταν ένας άντρας επικεντρώνεται στη δουλειά του είναι «αφοσιωμένος» ενώ η γυναίκα «εγωίστρια».
   Η διαφήμιση καταφέρνει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα με λίγες εικόνες. Η ευκολία ανάγνωσης είναι αυτό που την έκανε τόσο δημοφιλή. Όταν οι άντρες και οι γυναίκες έχουν την ίδια συμπεριφορά, οι θεατές τους φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο. Οι θεατές δεν είναι μόνο οι άντρες, οι θεατές είναι και οι άντρες και οι γυναίκες. Τα στερεότυπα εφαρμόζονται σε ομάδες, αλλά ο στόχος τους είναι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και ηλικίας. Όλοι είμαστε ευάλωτοι στις ταμπέλες διότι οι ταμπέλες διευκολύνουν τις ερμηνείες. Είναι κουραστικό να πρέπει να διαμορφώνεις και να αναθεωρείς συνέχεια τις απόψεις σου μετά από εξέταση των δεδομένων, είναι τόσο πιο εύκολο να υιοθετήσεις ό,τι κυκλοφορεί στον αέρα, γιατί έτσι μένει περισσότερος χρόνος να ασχοληθείς με τα κουτσομπολιά της τηλεόρασης.   Η διαφήμιση αυτή είναι μια καλή αφορμή να αναρωτηθούμε αν βιαζόμαστε να αντιδράσουμε με τον γνώριμό μας τρόπο. Πριν αισθανθεί κάποιος ότι θίγεται προσωπικά και βιαστεί να απορρίψει το μήνυμα, ας σπαταλήσει μερικά δευτερόλεπτα για να σκεφτεί.   Μετά από την πρώτη αυθόρμητη αντίδραση βέβαια, προκύπτουν και οι σκέψεις. Ποιο είναι αυτό το «70% των αντρών;». Από ποια έρευνα προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα; Το μήνυμα είναι άξιο προσοχής, αλλά ο στόχος είναι να αγοράσουμε σαμπουάν. Και δυστυχώς, ενώ η διαφήμιση είναι από τις Φιλιππίνες, οι πρωταγωνιστές είναι αδύνατα λευκά μοντέλα της Δύσης. Όπως και να το κάνεις, μια διαφήμιση είναι μια διαφήμιση.


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΤΩΝ...27!Ο εικοσιεπτάχρονος Σεμπάστιαν Κούρτς θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα ο νεότερος Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
   Ο Κούρτς που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ιδιαίτερα στην νεολαία θα είναι ο νεότερος πολιτικός που υπουργοποιήθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας.
   Γεννημένος το 1986 στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελείωσε το γυμνάσιο το 2004 και το 2005 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
   Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και έγινε μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP) και το 2009 εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος.


ΠΗΓΗ... [euronews]

"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ;"

Τι είναι αυτό το άσπρο πράγμα που πέφτει από τον ουρανό; -Στο Κάιρο είδαν χιόνι
Στο Κάιρο είδαν χιόνι μετά από 112 χρόνια

Σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να μην ακουστεί το κλισέ περί «άσπρης ημέρας». Με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος τα τελευταία δύο χρόνια, το χιόνι ήταν ότι καλύτερο είχε συμβεί στους κατοίκους του Καΐρου εδώ και καιρό. Αν δηλαδή κατάλαβαν ότι επρόκειτο για χιόνι, καθώς δεν το είχαν δει για χρόνια.
Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι κάτοικοι της πρωτεύουσας που είδαν να πέφτουν από τον ουρανό άσπρες νιφάδες, δεν είναι πλέον εν ζωή προκειμένου να το εξηγήσουν στους υπόλοιπους. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, η τελευταία φορά που σημειώθηκε χιονόπτωση στο Κάιρο ήταν πριν από 112 χρόνια.
Ηταν λοιπόν λογική η αντίδρασή τους. Μόλις ξημέρωσε η... άσπρη ημέρα για εκείνους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να φωτογραφίζουν ενθουσιασμένοι από το τόσο σπάνιο φαινόμενο.

ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

CLIP: ΜΙΑ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΟΥΝ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΕΙΣ.

Clip: Μία σερβική ταινία για την παθολογική τάση των εφήβων να βιντεοσκοπούν τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις [βίντεο]


Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό φαινόμενο θίγει στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η κινηματογραφίστρια Maja Miloš από τη Σερβία: με τον σύντομο και εύληπτο τίτλο «Clip», η ταινία πραγματεύεται την τάση των νέων να διυλίζουν τη σεξουαλική τους ζωή μέσα από τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η σκηνοθέτιδα καταγράφει την παθολογική σχέση της νέας γενιάς Σέρβων του Βελιγραδίου με τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εστιάζοντας στην εμμονική τάση τους να βιντεοσκοπούν και να διαμοιράζονται κλιπς και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεξουαλική τους ζωή.
Στην ταινία καταγράφονται οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της συνήθειας σε μια παρέα εφήβων και στις οικογένειές τους, όταν προσωπικές στιγμές μιας νεαρής γίνονται υλικό προς μαζική θέαση.
Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει την ταινία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε με μοναδικό μέσο την βίντεο εφαρμογή ενός smartphone.
Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας:

ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΤΗΓΑΝΙΑ.

Μακεδονίτικη πικάντικη τηγανιά. Πεντανόστιμο!
Για να είναι πεντανόστιμα τα μεσημέρια σας.

Υλικά για 6 άτομα:

1½ κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο (από λαιμό, για να μην είναι στεγνό), κομμένο σε μεγάλους κύβους

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)

αλάτι

250γρ. τυρί μπάτζο κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά το κρέας και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι ή σε ρηχό και πλατύ σκεύος. Σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται ώστε να βράσει το κρέας.

Προσθέτετε αλάτι και μπούκοβο και σιγοβράζετε για 35-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το λάδι του.

Σκορπάτε πάνω από το ζεστό κρέας το τυρί μπάτζο και σερβίρετε αμέσως το φαγητό με τηγανητές πατάτες.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ.


15Του Θεολόγου – Φιλολόγου, Δημητρίου Π. Λυκούδη.

Χριστούγεννα! Προετοιμασία, συνεστιάσεις και ξέφρενες διασκεδάσεις! Γέμισε ο κόσμος φώτα, πλημμύρισε το σκοτάδι. Το άκουσες; Ναι, πράγματι! Τόσο φως και όμως τόσο σκοτάδι. « Φως, περισσότερο φως…..» ψέλλισε ο Γκαίτε πριν ξεψυχήσει, ένα βροχερό πρωϊνό του 1832, σ’ ένα  αρχοντικό της Βαϊμάρης.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Φέτος αποφάσισα ν’ αφήσω τις φυλλάδες μου, ν’ ανασκουμπωθώ, να βγω στους δρόμους, να ψάξω , ν’ αναζητήσω τα Χριστούγεννα γύρω  μου. Κόσμος βιαστικός, σκυθρωπός, αδέκαστος και φειδωλός στα φιλάνθρωπα βλέμματα. «Περί φθοράς ανθρώπων», έγραφε ο περιπατητικός φιλόσοφος Δικαίαρχος τον Δ΄ αιώνα π.Χ., όμοια και αυτός μ’ εμένα, αναζητούσε Χριστούγεννα.

Το άκουσες; Είναι ελεημοσύνη η αγαθή προαίρεση. Η αγαθή προδιάθεση, το ζεστό αγκάλιασμα πονεμένων οφθαλμών. Χριστούγεννα άλλωστε! Φέτος αποφάσισα ν’ ανασκουμπωθώ, να περιπλανηθώ  στους δρόμους, να ρωτήσω και να αναρωτηθώ…

Με τρομάζει το πλήθος που βιάζεται. Δεν αναζητώ Χριστούγεννα  χωρίς Χριστό. Με αναπαύει η παρουσία της εικόνας Του. Είναι ουτοπική η σκέψη του Γοργία του  Λεοντίνου, του μεγάλου σοφιστή και ρήτορα της αρχαιότητας, που δίδασκε ότι δεν υπάρχει αλήθεια ή ότι αν υπάρχει δεν μπορεί ο άνθρωπος να τη μεταδώσει. Χριστούγεννα διαρκείας σημαίνει σταθερός προσανατολισμός , αναζήτηση  της ελπίδας και της αλήθειας   στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος  ως « Ήλιος της Δικαιοσύνης ανέτειλε τω κόσμω.»

Περιπλανιέμαι ανάμεσα  στο πλήθος. Με συνεπαίρνει ο άτακτος και αφιλόξενος βηματισμός. Τόσα πρόσωπα! Τόσοι ουρανοπολίτες! Εδώ δε χρειάζεται θέμιστες και τυπολογικές- κανονιστικές διατάξεις. Δεν στο είπα;Είναι ελεημοσύνη  η αγαθή προδιάθεση, ένα γλυκό μειδίαμα, απόρροια  της πονεμένης συνοδοιπορίας μας..

Φέτος αποφάσισα ν’ ανασκουμπωθώ. Να εορτάσω αληθινά Χριστούγεννα, μεστά θείας θαλπωρής και συγκατάβασης. Και αν δεν κατάλαβες αληθινά Χριστούγεννα τι σημαίνουν, συντόνισε το δικό σου ¨ παντοπόρο  άπορο¨ βηματισμό μέσα στο άτακτο και βιαστικό πλήθος…. 
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Νεκρός, μέσα σε μια λίμνη αίματος, βρέθηκε ο 60 περίπου ετών Γ.Μ. σε στενό δρόμο των Προμάχων ( τενεκέ μαχαλά) τις πρωινές ώρες το ξημέρωμα του Σαββάτου.
Ήταν πεσμένος με τα χέρια στη τσέπη και είχε χτύπημα στο κεφάλι. Εικάζεται ότι  ο θάνατός του μάλλον προήλθε από πτώση.
Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση.  

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ.

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Διώξεις και καταδίκες φτωχών αγροτών για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σε δίκες και καταδίκες αγροτών που δεν είχαν δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε δάνεια της παλιάς ΑΤΕ προχωρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είχαν περάσει στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ, δηλαδή στο δημόσιο. Ήδη στην περιοχή της Καρδίτσας ένας αγρότης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014 και τα «κλητήρια» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ωστόσο η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση, αφού οι υποθήκες ήταν πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι στις άλλες τράπεζες και τα επιτόκια δανεισμού πολύ υψηλότερα, ενώ υπάρχει πραγματική αδυναμία και αίτημα από το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, για παραγραφή σε φτωχούς αγρότες μέχρι ενός ύψους και πάγωμα για το υπόλοιπο όσο διαρκεί η οικονομική κρίση .
Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανέναν νομοθέτημα ούτε και κατατέθηκε ποτέ. Αντίθετα ο εκκαθαριστής της «κακής» ΑΤΕ στέλνει εκβιαστικές επιστολές στους δανειολήπτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να τακτοποιηθούν εντός 10 ημερών, διαφορετικά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια θα μεταβιβαστούν σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες που θα διαπραγματευθούν τον χρόνο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους, πράγμα προκλητικό, απαράδεκτο, παράτυπο.
Ταυτόχρονα στέλνονται κατάλογοι με ονόματα αγροτών που δεν έχουν να πληρώ­σουν τα χρέη στα κεντρικά της Εφορίας και από κει διαμοιράζονται στα κατά τόπους καταστήματα. Αυτά απευθύνονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προχω­ρούν σε ποινικές διώξεις, ορίζονται δικάσιμοι, γίνονται οι δίκες και επιβάλλονται ποινές.
Πρόκειται για αγροτικά δάνεια που οι διωκόμενοι αγρότες τα πήραν από την ΑΤΕ πριν ακόμα αυτή δοθεί στην Πειραιώς και μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τα δάνεια αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί και γιγαντωθεί με τις συνεχείς προσαυξήσεις και τα απανωτά πανωτόκια. Είναι «θηλιά στο λαιμό» των φτωχών αγροτών, που δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί, από τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων και τις αλματώδεις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, των περικοπών και των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις και τις άλλες ενισχύσεις, των ζημιών στην παραγωγή που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, των χαρατσιών και της άγριας φορολογίας κι άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
Αν θα σταματήσουν τις δικαστικές διώξεις σε φτωχούς αγρότες.
Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση με διαγραφή του συνόλου των τόκων και αυτών που κεφαλοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν
Αν θα προχωρήσουν σε μείωση της οφειλής του χρέους σε όσους έχουν αδυναμία πληρωμής κατά 30% και για ύψος δανείου μέχρι 300.000 ευρώ


Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...