Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.



Πολύχρωμο μωσαϊκό από χρυσοκόκκινες ανταύγειες, πολυποίκιλα νεφελώματα στο στερέωμα.
Ο αφέντης ήλιος δείχνει τα δόντια του, παίρνοντας τον αέναο δρόμο του προς την ύψωση, κατανικώντας το κρύο σκοτάδι.
Η πρωινή αύρα, εισχωρεί βίαια στο σώμα σου, θέλοντας να φτάσει στο μεδούλι, να σου υπενθυμίσει ότι ο χειμώνας είναι ακόμη εδώ.
Πνιγμένες φωνές από κοκόρια διασπούν παροδικά την ατμόσφαιρα, ενώ μακρινά γαβγίσματα τσοπανόσκυλων διακρίνονται ανεπαίσθητα από τα μαντριά, ολόγυρα του χωριού.
Πρωινό Τετάρτης  στο χωριό.
Δεκάδες πάγκοι διάσπαρτοι στο παζάρι, με προϊόντα  τακτοποιημένα και στοιβαγμένα με την ακρίβεια χάρακα, ενώ οι ηρωικοί πωλητές διαλαλούν τη πραμάτεια τους, τρίβοντας τα παγωμένα ακροδάχτυλά τους.
Νοικοκυρές κρατώντας τα πορτοφόλια σφιχτά στα χέρια τους, διαλέγουν με επιμέλεια τα απαιτούμενα ζαρζαβατικά, συζητώντας με τις διπλανές τους και σχολιάζοντας διάφορα, περί ανέμων και υδάτων.
Μια νεαρή μητέρα συνοδευόμενη από τη πεθερά της, κατηφορίζει τα σκαλιά του Αη Δημήτρη, κρατώντας με προσοχή το νεογέννητο μωρό της, έχοντάς το φασκιωμένο με πολύχρωμες πάνες. Σήμερα «σαράντησε» και ο πατήρ Γεώργιος διάβασε τις ευχές και ευλόγησε το νεόφερτο μέλος της οικογένειας.
Αργόσχολοι τύποι, μη έχοντας δουλειά μεσούντος του χειμώνα, συνωστίζονται στο καφενείο, πειράζοντας ο ένας τον άλλο, ενώ μετά τον ζεστό ελληνικό καφέ, οι γενναιότεροι ξεκινούν  τα τσιπουράκια, «για να κυκλοφορήσει το αίμα», όπως δικαιολογούν την έφεσή τους στο αλκοόλ.
Παραδίπλα στο πράσινο τραπέζι, μια τετράδα έχει στρωθεί για την καθιερωμένη μονομαχία στην μπιρίμπα, ενώ  οι φιγούρες μόλις που διακρίνονται μέσα στο σύννεφο του καπνού των τσιγάρων που καπνίζουν αρειμανίως.
Το μαύρο πολυτελές τζιπ του αγροτικού γιατρού παρκάρει μπροστά από τα σκαλιά του ιατρείου και τα γεροντάκια ανακουφισμένα παίρνουν τη θέση τους για να ξεκινήσει η διαδικασία των εξετάσεων και της εγγραφής των φαρμάκων τους.
Ένα μαύρο μεγαλόσωμο αδέσποτο σκυλί, παίρνει από πίσω έναν σέρτικο ηλικιωμένο τύπο και τον γαβγίζει με μανία, κάνοντάς τον να βρίζει και να μονολογεί. Προφανώς υπάρχει κάποιου είδους βεντέτα μεταξύ τους.
Πηγαδάκια εδώ κι εκεί από κατοίκους, έχουν ανοίξει ζωηρό διάλογο για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ενώ τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν.
Φωνές μικρών παιδιών ζεσταίνουν την κρύα ατμόσφαιρα πηγαίνοντας στο σχολείο, ενώ το χωριό δείχνει να έχει ξυπνήσει και ο θόρυβος από ανθρώπους, ζώα και μηχανήματα σου θυμίζει ένα πολύβουο μελίσσι.
Μια τυπική ημέρα ξεκινάει και όλοι ρίχνονται στην καθημερινότητα και στην μάχη για τη ζωή.

Καλημέρα.

2 σχόλια :

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ....Π.Μ.Χ.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...