Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Δ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ.


 Αλλαγές στο καθεστώς μετάκλησης εποχιακών εργατών ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης.
Στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης τοποθετήθηκε αναφορικά με το θέμα της μετάκλησης των εποχικών εργατών από τρίτες χώρες για απασχόληση στην αγροτική οικονομία.
Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στο ζήτημα της χρονικής διάρκειας απασχόλησης ενός εργάτη από έναν εργοδότη  σημειώνοντας ότι: «Όπως γνωρίζουμε από την νομοθεσία η άδεια παραμονής για τους εποχιακούς εργάτες παραχωρείται για ένα 6μηνο. Επομένως ο εργοδότης που αιτείται μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας, για αγροτική εργασία, θα πρέπει να προκαταβάλλει παράβολο των 150 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές για ένα δίμηνο και στη συνέχεια ασφαλιστικές εισφορές ανά δίμηνο. Εδώ ακριβώς προκύπτει και το πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς ανά την επικράτεια της χώρας. Επειδή λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων της, η παραγωγική διαδικασία, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, δεν απαιτεί μια διαρκή και συνεχή απασχόληση, υπάρχουν περίοδοι μέσα στο έτος που ένας παραγωγός χρειάζεται εργατικό προσωπικό και περίοδοι που δεν χρειάζεται. Για παράδειγμα οι παραγωγοί  καρποφόρων δένδρων του Νομού Πέλλας έχουν αυξημένες ανάγκες κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο (περίοδος κλαδέματος) και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (περίοδος συγκομιδής).  Επομένως η ιδιαιτερότητα αυτή θα πρέπει να καλυφθεί νομοθετικά από το παρόν σχέδιο νόμου».
Για τον λόγο αυτόν ο Βουλευτής πρότεινε τα εξής:
1) Μετά το πέρας του πρώτου διμήνου και για το υπόλοιπο διάστημα του 6μήνου που απομένει, να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εργοδότη.
2) Η εξάμηνη άδεια παραμονής να υπολογίζεται ως το άθροισμα των ημερών εργασίας του εργάτη. Να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα επιστροφής του εργάτη στη χώρα προέλευσης και η εκ νέου είσοδος του στη χώρα μας για εργασία, έως ότου ολοκληρώσει τον αριθμό εργάσιμων ημερών, διάρκειας 6 μηνών. 
3) Στην περίπτωση που ο πολίτης της τρίτης χώρας έχει μόνιμη συνταξιοδοτική ασφάλεια στη χώρα του, να παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μόνο των ιατροφαρμακευτικών εισφορών. 
Από την πλευρά του ο Υπουργός απαντώντας στον Βουλευτή δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα το δίκαιο του αιτήματος και πως αναγνωρίζει ότι οι επισημάνσεις του Βουλευτή αποτελούν σημαντικές προτάσεις στην προσπάθεια να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών και να λυθεί το πρόβλημα της μαύρης εργασίας. Ωστόσο, για τους εργάτες που είναι Αλβανοί πολίτες, αυτό δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί ακόμη, καθώς υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική απασχόληση του εργάτη από έναν και μόνο εργοδότη. Συμπλήρωσε όμως ότι είναι ένα εμπόδιο, το οποίο στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεπεραστεί με την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον Κώδικα Μετανάστευσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...