Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΜΑΛΛΙΑΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ. ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.

Διώχνοντας το πνεύμα του χειμώνα: Το μαλλιαρό καρναβάλι της Σλοβενίας [εικόνες]

Ο Φλεβάρης στη Σλοβενία χαρακτηρίζεται από μια παράδοση πιο παλιά κι από τα ιστορικά κτίρια, στην πρωτεύουσα της Λιουμπλιάνα. Λέγεται Kurentovanje και πρόκειται για ένα ειδωλολατρικό λαογραφικό φεστιβάλ που έχει ως στόχο να εξορίσει το χειμώνα και να φέρει την άνοιξη.
Η φωτογράφος του National Geographic, Ρίλεϊ Αρθουρ, ακολούθησε τους μαλλιαρούς καρναβαλιστές στη Σλοβενία και απαθανάτισε την ετήσια γιορτή τους, καλωσορίζοντας μαζί τους την άνοιξη.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Kurentovanje ξεκίνησε με το Φεστιβάλ του Δράκου στην Πλατεία Κογκρέσου, στο κέντρο της Λιουμπλιάνα, όπου παιδιά από διάφορα σχολεία παρέλασαν με πολύχρωμα κοστούμια. Η παρέλαση έκλεισε με μια θορυβώδη ομάδα από Kurents .
Οι Kurents είναι τουλάχιστον 2 μέτρα ψηλοί και καλυμμένοι από τα δάχτυλα μέχρι το κεφάλι με δέρμα προβάτου μαύρο ή άσπρο. Γύρω από τη μέση τους είναι δεμένα κουδούνια αγελάδας και στα χέρια τους κρατούν ρόπαλα, ενώ τα πρόσωπα τους είναι καλυμμένα με μάσκες σε έντονα χρώματα. Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές σχετικά με το σχεδιασμό της μάσκας. Η μία είναι με φτερά που προεξέχουν από κάθε πλευρά του κεφαλιού και η άλλη γίνεται με μακριά ραβδιά διακοσμημένα με μια σειρά από κορδέλες. Κάθε ομάδα από Kurents έχει ένα ή δύο αρχηγούς οι οποίοι είναι ντυμένοι με αραιή γούνα με ένα κόκκινο κοστούμι και μια μάσκα με κέρατα.
Οι Kurents είναι ένα ανδροκρατούμενο έθιμο και καθώς προχωρουν, παίρνουν από τις γυναίκες τα κασκόλ στους και τα δένουν στα κοντάρια που κρατούν. Καθώς η μέρα συνεχίζεται, όλο και πιο πολλά πολύχρωμα μαντήλια κρέμονται από τα ξύλα τους, με σαφή αναφορά σε έθιμα γονιμότητας. Μάλιστα, θεωρείται καλή τύχη για τις γυναίκες να δώσουν το κασκόλ τους στους Kurents. Η παρέλαση των Kurents χορεύει με μία ηχηρή κίνηση και τεράστιες κουδούνες που χτυπούν αρκετά δυνατά, ώστε να διώξουν το χειμώνα μακριά.
Το φεστιβάλ Kurentovanje κρατάει περίπου ένα μήνα, περιλαμβάνει παραδοσιακά συμπόσια και τελειώνει με μια εβδομάδα καθημερινών παρελάσεων. Φέτος στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 μαλλιαροί Kurents.












ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...