Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΧΕΡΙ ΚΑΤΑΠΡΑΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ "ΦΑΝΤΑΣΜΑ".

Εικονικό χέρι καταπραΰνει τον πόνο-φάντασμα
Σουηδοί επιστήμονες επινόησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για να βοηθούν τους ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άκρα, οι οποίοι υποφέρουν από πόνο-φάντασμα.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές εικονικής πραγματικότητας, οι ασθενείς μπορούν να δουν και κινήσουν ένα εικονικό χέρι, το οποίο ελέγχουν με το τμήμα του άκρου τους που έχει απομείνει (κολόβωμα).

Ηλεκτρικά μηνύματα από τους εναπομείναντες μύες του ακρωτηριασμένου άκρου στέλνονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αναπαράγουν την «κίνηση» του ακρωτηριασμένου χεριού στο εικονικό, σε αληθινό χρόνο. Mε αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς είναι σαν να κινούν το άκρο που δεν έχουν - και ο πόνος τους μειώνεται αισθητά.

Την μέθοδο επινόησε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Μαξ Ορτίζ Καταλάν, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers, στο Γκότενμπουργκ.

Όπως δήλωσε ένας από τους ασθενείς που την δοκίμασαν, ο πόνος του μειώθηκε «δραματικά» χάρη στη νέα τεχνολογία, την οποία πλέον χρησιμοποιεί συστηματικά στο σπίτι του.

Ο ασθενής αυτός λέγεται Τούρε Γιόχανσον, είναι 73 ετών και έχασε το μισό δεξιό χέρι του σε τροχαίο πριν από 48 χρόνια.

Ο κ. Γιόχανσον ακρωτηριάστηκε από τον αγκώνα και κάτω και έκτοτε ζούσε καθημερινά με πόνους από το χαμένο του χέρι, οι οποίοι δεν πέρασαν ό,τι θεραπεία κι αν έκανε.

Τώρα πια όμως, «ο πόνος είναι πολύ λιγότερος», είπε. «Εξακολουθώ να τον νιώθω, αλλά διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, ενώ πριν πονούσα επί αρκετά λεπτά.

»Επιπλέον τώρα πια πονάω μόνο στο μικρό δάκτυλο και στο πάνω μέρος του παράμεσου, ενώ πριν πονούσα από τον καρπό έως το μικρό δάκτυλο.

»Είναι επίσης φορές που νιώθω το χέρι μου ανοιχτό να χαλαρώνει, αντί να το νιώθω μονίμως να είναι σφιγμένο σε γροθιά».

Τι είναι ο πόνος-φάντασμα

Ο πόνος-φάντασμα είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Σχεδόν όλοι εξακολουθούν να έχουν την αίσθηση ότι το χαμένο άκρο εξακολουθεί να υπάρχει και η πλειονότητα το νιώθουν να πονάει.

Η ακριβής αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι τα νεύρα του ακρωτηριασμένου μέλους εξακολουθούν να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, ο οποίος ερμηνεύει την ασυμφωνία αυτή ως πόνο και ενόχληση.

Ο πόνος-φάντασμα μπορεί να έχει διάφορες εντάσεις, από αδιόρατο κνησμό έως πόνο σαν μαχαιριά.

Ο κ. Καταλάν πιστεύει ότι τα οφέλη της νέας μεθόδου οφείλονται στον συνδυασμό των ερεθισμάτων από το κολόβωμα με τα οπτικά ερεθίσματα που φτάνουν στον εγκέφαλο τη στιγμή που ο ασθενής βλέπει το εικονικό χέρι να κινείται.

«Η μέθοδος ουσιαστικά ξεγελάει τον εγκέφαλο και τον κάνει να πιστεύει ότι το ακρωτηριασμένο χέρι είναι πάλι πίσω στη θέση του, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πονάει», είπε χαρακτηριστικά

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...