Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ.- ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΣΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Το εκκλησάκι της ανατριχίλας -Φτιαγμένο από οστά χιλιάδων ανθρώπων [εικόνες]

Μόλις διαβεί κανείς το κατώφλι του, νιώθει μία ανατριχίλα να τον διατρέχει. Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο εκκλησάκι. Γιατί στους τοίχους του υπάρχουν τα οστά χιλιάδων ανθρώπων. 

Το Kaplica Czaszek βρίσκεται στην παλιά πόλη Τσζέρμνα στην Πολωνία και εξωτερικά μοιάζει όπως κάθε συνηθισμένο εκκλησάκι. Μία βόλτα στο εσωτερικό, όμως, αποκαλύπτει τη διαφορετικότητά του. Χιλιάδες ανθρώπινοι σκελετοί, από θύματα πολέμων ή ασθενειών, είναι στοιβαγμένα και αποτελούν την «επένδυση» σε τοίχους και ταβάνι. 

Η ανατριχιαστική αυτή εικόνα είχε σκοπό να υπενθυμίζει στους επισκέπτες τη θνησιμότητα του είδους και τη σωτηρία του ανθρώπου από το θάνατο. Συγκεκριμένα, τα κρανία και τα οστά των ποδιών περισσοτέρων από 3.000 ανθρώπων είναι τακτοποιημένα στους τοίχους και το ταβάνι, ενώ 21.000 σκελετοί ακόμη είναι πίσω από μία πόρτα, στην κρύπτη κάτω από την εκκλησία.

Δημιουργός του είναι ένας ντόπιος ιερέας, ο Βάσλαβ Τόμασεκ, που άρχισε να επισκέπτεται τους τάφους εκείνων που είχαν σκοτωθεί σε εμπόλεμες συγκρούσεις, όπως και θυμάτων της χολέρας. Αρχισε να συγκεντρώνει τους σκελετούς και αφού τους καθάρισε, τους τοποθέτησε στη συγκεκριμένη διάταξη, ανάμεσα στο 1776 και το 1804. 

Στο ιερό υπάρχουν τα οστά σημαντικών προσωπικοτήτων της περιοχής, όπως και εκείνων που είχαν παραμορφωθεί από τις ασθένειες, ώστε να εξυψώσει όσους υπέφεραν. Μάλιστα, εκεί τοποθετήθηκε και το κρανίο του ίδιου, όταν πέθανε το 1804.














ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...