Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΚΣΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Μεγάλη έξαρση της θνησιμότητας από καρκίνο, παρατηρείται τελευταία στους Προμάχους και οι πλειονότητα των θανάτων έχει σαν αιτία την επάρατη νόσο.
Επίσης ανησυχητικά είναι και τα κρούσματα εμφάνισης της νόσου σε αρκετούς νέους, που νοσούν και ταλαιπωρούνται, δίνοντας μάχη για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής.
Εκτός από τις γνωστές σε όλους μας αιτίες, που προκαλούν τον καρκίνο, κάπνισμα, διατροφή, DNA και Τσερνομπίλ, οι κάτοικοι του χωριού, εμμέσως πλην σαφώς, έχουν αρχίσει να μιλούν με βεβαιότητα πλέον, ότι κάτι πρέπει να συμβαίνει και με το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το υδρευτικό δίκτυο του χωριού, κατασκευάστηκε την περίοδο της επταετίας, δηλαδή γύρω στο 1970 και η βασική υποδομή του αποτελείται από σωλήνες αμιάντου, για τους οποίους οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι , οι ίνες αμιάντου είναι υλικά, που προσθετικά συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και προκαλούν καρκίνους διαφόρων ειδών.
Στο πρόσφατο παρελθόν, έγιναν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις από τον δήμο Αλμωπίας, και σε ορισμένα σημεία του χωριού το δίκτυο, αλλάχτηκε και τοποθετήθηκαν νέοι βελτιωμένοι και ακίνδυνοι αγωγοί. Το μεγαλύτερο όμως τμήμα του δικτύου, αποτελείται από τους παλιούς και επικίνδυνους για την υγεία σωλήνες και οι κάτοικοι μιλούν πλέον με οργή για την μη αντικατάστασή τους.

Με αφορμή λοιπόν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μήπως θα ήταν χρήσιμο να θέσουμε σαν στόχο, όλοι εμείς οι ψηφοφόροι του μεγαλύτερου χωριού του δήμου,να αποσπάσουμε κάποιες γραπτές δεσμεύσεις των υποψηφίων δημάρχων, που θα αρχίσουν να παρελαύνουν στα μαγαζιά και τους δρόμους του χωριού, μοιράζοντας "κούφιες" υποσχέσεις;
Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα εντόπικα "κόμπλεξ" και να απαιτήσουμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή, με ακίνδυνο και καθαρό  δίκτυο και να μην μοιρολατρούμε κάθε φορά ακούγοντας την πένθιμη καμπάνα να χτυπά για τον επόμενο καρκινοπαθή που έχασε τη μάχη;

Μήπως ήρθε η ώρα να φωνάξουμε;
Να διεκδικήσουμε;


ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ
http://www.mlsi.gov.cy/
Αμίαντος 
Ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και τις τελευταίες δεκαετίες έχει απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τι είναι ο αμίαντος

Ο αμίαντος (asbestos) είναι πυριτικό υλικό ινώδες, γνωστό από την αρχαιότητα για την εξαιρετική αντοχή του στη φωτιά. Ο αμίαντος υπήρξε ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά επειδή διαθέτει καταπληκτικές ιδιότητες (αντοχή- τετραπλάσια του χάλυβα, ελαστικότητα, αντίσταση στα οξέα και αλκάλεα, αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίας 100-1700οC, αντίσταση στον ηλεκτρισμό και μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα) που δύσκολα ανευρίσκονται συγκεντρωμένες σε οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Ο αμίαντος απαντάται στη φύση στα ορυκτά σερπεντίνη και αμφίβολο. Ο πιο κοινός τύπος είναι ο χρυσότιλος (3MgO2SiO2.2H2O). Το ορυκτό αυτό υπάρχει σε αφθονία στα 3/4 περίπου του στερεού φλοιού της γης και συναντάται και στην Κύπρο.

Χρήση του αμιάντου

Υπάρχουν πάνω από 3.000 χρήσεις και εφαρμογές του αμιάντου. Ο αμίαντος χρησιμοποιείται π.χ. σε προϊόντα αμιαντοτσιμέντου, μονωτικά υλικά, συσκευές αντιτριβής, εξοπλισμό πυροπροστασίας κλπ.

Μέχρι πρόσφατα το 90% περίπου του αμιάντου χρησιμοποιείτο για την παραγωγή προϊόντων αμιαντοτσιμέντου, όπως σωλήνων, πλακών στεγάσεων, επίπεδων πλακών για χωρίσματα τοίχων, αεραγωγών κλπ.

Έκθεση σε αμίαντο

Οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν σε αμίαντο όταν:
(α) εργάζονται στην εξόρυξη αμιαντούχων υλικών
(β) εργάζονται στην κατασκευή προϊόντων που περιέχουν αμίαντο
(γ) χρησιμοποιούν / επεμβαίνουν πάνω σε αμιαντούχα προϊόντα
(δ) ευρίσκονται σε χώρους όπου υπάρχει ακατάλληλα αποθηκευμένος αμίαντος ή υλικά που περιέχουν αμίαντο 
(ε) αφαιρούν ή εναποθέτουν αμιαντούχα προϊόντα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο του οποίου οι ίνες είναι ενωμένες ή δεσμευμένες «locked in» μαζί με κάποιο άλλο συνήθως αδρανές προϊόν, όπως το αμιαντοτσιμέντο, οι ρητίνες και τα προϊόντα επενδύσεων οροφών υψηλής πυκνότητας, δεν ελευθερώνουν αναπνεύσιμες ίνες επικίνδυνου μήκους ή διαμέτρου σε σημαντικές ποσότητες, ώστε να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Νόσοι που προκαλούνται από αμίαντο.

Η άμεση και πρώτη επαφή με τον αμίαντο δεν προκαλεί εμφανή σημεία ασθένειας. Ο αμίαντος γίνεται επικίνδυνος για την υγεία όταν εισπνέονται ψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πρόσωπα τα οποία εργάζονται καθημερινά με τον αμίαντο και εκτίθενται σ' αυτόν συνεχώς μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος την ασθένεια μετά από την έκθεσή του στον αμίαντο. Φαίνεται ότι είναι σπάνιο κάποιος να εκδηλώσει μια τέτοια ασθένεια μετά από ένα επεισόδιο έκθεσής του σε ψηλές ποσότητες ινών αμιάντου ή από έκθεσή του για μικρό χρονικό διάστημα σε μικρές ποσότητες. Εν τούτοις, επειδή η εκδήλωση των ασθενειών είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ευαισθησία του κάθε προσώπου, η έκθεση σε αμίαντο πρέπει πάντοτε να αποφεύγεται ή στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτή πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και οποσδήποτε κάτω από τα όρια που θέτει η νομοθεσία.

Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος είναι:

Αμιάντωση: Η αμιάντωση είναι η πνευνοκονίωση που προκαλούν στους πνεύμονες οι ίνες του αμιάντου. Είναι μια πολύ σοβαρή εκφυλιστική και προοδευτική ασθένεια των πνευμόνων που τους καταστρέφει σταδιακά. Προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση στον αμίαντο και έχει σαν αποτέλεσμα μόνιμες αναπηρίες και ανεπάρκειες της αναπνευστικής λειτουργίας για τις οποίες χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση.

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο αμίαντος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές. Στους καπνιστές οι οποίοι εκτίθενται και στον αμίαντο η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται πολλαπλασιαστικά.

Μεσοθηλίωμα: Το μεσοθηλίωμα είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου το οποίο εμφανίζεται στους ιστούς της μεμβράνης που καλύπτει όλο το εσωτερικό του θώρακα και της κοιλιακής κοιλότητας και δε σχετίζεται με το κάπνισμα. Είναι ένας σπάνιος και πολύ επικίνδυνος επιθετικός καρκίνος με φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα όσον αφορά την ίαση. Η έκθεση στον αμίαντο είναι αιτία του μεσοθηλιώματος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...