Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

           Με αφορμή την 24η Μαρτίου  που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
           «Το 1882 στις 24 Μαρτίου, ο γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του βακτηριδίου που προκαλεί την φυματίωση. Η ανακάλυψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη ενός τεράστιου αγώνα για τον περιορισμό αλλά και την εξάλειψη  της φυματίωσης σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Ο επετειακός εορτασμός  της  Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης αποτελεί  μια ευκαιρία για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου και να ενταθεί ο αντιφυματικός αγώνας.
Το σύνθημα της επετείου παραμένει το ίδιο για την περίοδο 2011-2015 .Δίνει την δυνατότητα  στους ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο, να συμβάλλουν όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά στην εξάλειψη της νόσου (“Stop TB in my lifetime”).
Η πρόοδος για την μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης όπως και των θανάτων από αυτήν υπήρξε εντυπωσιακή. Η θνησιμότητα της μειώθηκε πάνω από 40% σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1990. Η περεταίρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση των κενών στην χρηματοδότηση, αναφέρει ο ΠΟΥ
Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2012 τα δεδομένα της Φυματίωσης, μετατοπίζονται προς την αύξηση των περιστατικών της πολυανθεκτικής (MDR)  και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης(XDR).
Η πολυανθεκτική είναι μια μορφή φυματίωσης που προκαλείται από βακτήρια που ανάπτυξαν αντοχή στα ισχυρά αντιφυματικά φάρμακα

Τα στοιχεία για το 2012 δείχνουν:
1.     8,6 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν από φυματίωση και περίπου 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από την ίδια αιτία.
2.    Πάνω από το 95% των θανάτων συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και ήταν μεταξύ των τριών πρώτων αιτιών θανάτων για τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 .
3.    Περίπου 530.000 παιδιά αρρώστησαν με φυματίωση.
4.    Η φυματίωση είναι μια από τις κύριες αιτίες  θανάτου των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV.
5.    Από τις 450.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR) για το 2012 πάνω από τις μισές περιπτώσεις αφορούσαν την Ινδία την Κίνα και την Ρωσία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δίνει το ΚΕΛΛΠΝΟ για το 2011, τα κρούσματα ανέρχονται κατά μέσον όρο στα 600 ετησίως με μια μικρή αυξητική τάση για το 2012. Η μέση επίπτωση του νοσήματος στην χώρα είναι 4,7 /100.000 πληθυσμού. Το νόσημα δηλώνεται υποχρεωτικά από όλους τους παρόχους υγείας στις υγειονομικές αρχές 
Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Πλήττει κυρίως τους νέους ενήλικες στην πιο παραγωγική τους ηλικία, αλλά γενικά όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι σε κίνδυνο νόσησης. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με ασθενές  ανοσοποιητικό σύστημα όπως και οι χρήστες του καπνού.
Η εξάλειψη της είναι πρόκληση για την Δημόσια Υγεία και αποτελεί δοκιμασία για το  Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Απαιτεί δε, συνεργασία συντονισμό και χρηματοδότηση παγκοσμίως
Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση. Ωστόσο είναι θεραπεύσιμη αρκεί ο ασθενής να ολοκληρώνει τον κύκλο θεραπείας χωρίς διακοπή και με στενή ιατρική παρακολούθηση. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα του μικροβίου στα αντιφυματικά φάρμακα, που μοιραία θα οδηγήσει τον ασθενή σε πολυανθεκτική μορφή φυματίωσης.
Η παγκόσμια στρατηγική αντιμετώπισης της φυματίωσης περιλαμβάνει εκτός από την πολιτική δέσμευση και χρηματοδότηση (νομοθεσία ,σχεδιασμός κ.ά):
1. Υποστήριξη της παρακολούθησης των ασθενών κατά την χορήγηση της θεραπείας (θεραπεία και εποπτεία)
2. Διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
3. Έγκαιρη ανίχνευση  και διάγνωση με ενίσχυση των εργαστηρίων ανίχνευσης του μικροβίου.
4. Οργανωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής (επιδημιολογία, σχεδιασμός δράσεων, κατάρτιση του προφίλ της χώρας, μέτρηση επιπτώσεων κλπ)
5. Ενίσχυση του Υγειονομικού Συστήματος  με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η συνεργασία τόσο σε Εθνικό Επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειακό είναι επιβεβλημένη. Οι Υπηρεσίες Υγείας της ΠΚΜ συμμετέχουν στον αντιφυματικό αγώνα με:
1.     Την επιδημιολογική επιτήρηση (διερεύνηση)των κρουσμάτων φυματίωσης που δηλώνονται και συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ
2.    Την ενημέρωση του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.
3.    Συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανά Περιφερική Ενότητα, στον αντιφυματικό αγώνα και στον προγραμματισμό της εκτέλεσης της φυματινοαντίδρασης (Mantoux) στους πληθυσμούς στόχους και στον εμβολιασμό τους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσει και ενισχύει την υγειονομική και κοινωνική δράση των Υπηρεσιών Υγείας με στόχο την επιτήρηση του νοσήματος   ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψή του» . 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...