Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΣΕΙΣΜΟΣ "ΤΕΡΑΣ" 8.2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΧΙΛΗ.

Χιλή: Πανικός και πόλεις-φαντάσματα μετά τον σεισμό τέρας των 8,2 Ρίχτερ

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών της Χιλής, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στις 20:46 τοπική ώρα. Ο γιγαντιαίος σεισμός των 8,2 Ρίχτερ, ένα φαινόμενο όχι ιδιαίτερα πρωτόγνωρο για την περιοχή κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους (τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα), οι οποίοι πέθαναν είτε από καρδιακή προσβολή, είτε καταπλακώθηκαν από συντρίμμια, ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αμέσως μετά το σεισμό, το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι εξέδωσε προειδοποιήσεις για πιθανό χτύπημα των ακτών από τεράστια κύματα, μεταξύ άλλων σε Χιλή και Περού. Ηδη, όμως, αυτές οι προειδοποιήσεις έχουν ακυρωθεί. Μόνη που μένει σε ισχύ είναι αυτή για τη βόρεια ακτή του Μεξικού στον Ειρηνικό.

Από το σεισμό δημιουργήθηκαν κύματα ύψους 2,1 μέτρων τα οποία έπληξαν ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ υπήρχαν αναφορές για μικρές διακοπές ρεύματος, πυρκαγιές και κατολισθήσεις.

Του βασικού όπως φαίνεται σεισμού, ακολούθησε πλήθος μετασεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής να φθάνει τα 6,2 Ρίχτερ.

«Πόλη Φάντασμα»

«Μοιάζει με πόλη φάντασμα». Με αυτές τις κουβέντες περιέγραψε ο Κερτ Χέρταμπφ, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αρίκα το BBC την εικόνα του κέντρου της πόλης που αντίκρυζε από ψηλά, αναφέροντας ότι του σεισμού ακολούθησε διακοπή ρεύματος, όχι όμως και των τηλεφωνικών γραμμών.

Ενας Βρετανός που ζει μόνιμα στην πόλη Αντοφαγκάστα της Χιλής μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι εδώ και τρεις μήνες υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα. «Αυτός όμως ο σεισμός διήρκεσε πολύ», τόνισε.

Χιλή, μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμο

Η Χιλή, όπως σημειώνει το BBC, είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Οι κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας το Φεβρουάριο του 2010 χτυπήθηκαν από ένα ισχυρό σεισμό 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον οποίο μάλιστα ακολούθησε και τσουνάμι.

Αυτή δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που η Χιλή χτυπήθηκε από ένα μεγάλο σεισμό. Το 1960 περιοχή της χώρας, νότια του Κονσεπσιόν χτυπήθηκε από σεισμό 9,5 Ρίχτερ ο οποίος προκάλεσε το θάνατο 1.655 ανθρώπων.

Εκκενώθηκαν οι παράκτιες περιοχές

Οι αρχές στη Χιλή, αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο. Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Απέδρασαν από γυναικεία φυλακή στο Ικουίκουε και λεηλασίες

Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή,  επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε ύστερα από τον σεισμό των 8,2 βαθμών στη Χιλή, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών.

«Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή» Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης είπε στους δημοσιογράφους ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» για λεηλασίες στο Ικουίκουε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.










ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...