Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΑΝΑΨΕ ΠΑΛΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ.

Aναψε πάλι η συζήτηση: Ο Ιησούς ήταν παντρεμένος [βίντεο]

Θα νομίζαμε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα έκδοση του βιβλίου «Κώδικας ντα Βίντσι» αν η είδηση δεν προερχόταν από το καλύτερο Πανεπιστήμιο στον κόσμο, το Χάρβαρντ. Ο Ιησούς ήταν παντρεμένος; «Ενας πάπυρος το αποδεικνύει», απαντά η Κάρεν Κινγκ, καθηγήτρια στη Σχολή Θεολογίας του Χάρβαρντ.


Το κείμενο το οποίο ειδικές εξετάσεις απέδειξαν πως είναι γνήσιο, είναι γραμμένο στα Κοπτικά, μια διάλεκτο την οποία μιλούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χριστιανοί. Είναι οκτώ δυσδιάκριτες γραμμές από τη μια μεριά και έξι γραμμές από την άλλη μεριά που με τα βίας διακρίνονται.

Η ερευνήτρια Κάρεν Κινγκ βασίστηκε σε ένα κομμάτι αρχαίου πάπυρου (όχι μεγαλύτερου από μια πιστωτική κάρτα) που προέρχεται από μια ιδιωτική συλλογή και το οποίο το παρουσίασε στο Συνέδριο της Ρώμης. Το νέο στοιχείο είναι ότι πάνω σε αυτό το κομμάτι παπύρου είναι γραμμένες σε Κοπτικά οι λέξεις: «Ο Ιησούς τους είπε, ιδού η γυναίκα μου», υποδηλώνοντας ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή!


Νέο Ευαγγέλιο;
Η Κινγκ και οι συνεργάτες της θεωρούν ότι το κομμάτι του παπύρου προέρχεται από τη μετάφραση στα Κοπτικά ενός άγνωστου μέχρι σήμερα Ευαγγελίου, το οποίο ονόμασαν για λόγους αναφοράς «Ευαγγέλιο της γυναίκας του Ιησού» το οποίο γράφτηκε αρχικά στα Ελληνικά. Η ερευνήτρια πιστεύει ότι ο πάπυρος χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. καθώς φέρει ομοιότητες με άλλα «νέα» Ευαγγέλια της περιόδου εκείνης (Ευαγγέλιο του Θωμά, Ευαγγέλιου της Μαρίας και Ευαγγέλιο του Φιλίππου). Το «Ευαγγέλιο της γυναίκας του Ιησού» αποδίδεται σε κάποιον από τους πιστότερους μαθητές του Ιησού αν και ο συγγραφέας είναι άγνωστος. Βασικό θέμα του παπύρου είναι ο διάλογος μεταξύ του Ιησού και των μαθητών του για ένα θέμα που απασχολούσε τους πρώτους Χριστιανούς, το αν έπρεπε να βάζουν την πίστη τους σε αυτόν πάνω και από τις οικογένειές τους.
Οι λέξεις «Ο Ιησούς τους είπε, ιδού η γυναίκα μου» είναι γραμμένες στην Κοπτική σε ένα μικρό κομμάτι από πάπυρο διαστάσεων 3,8 x 7,6 εκ. Η μία πλευρά του παπύρου περιέχει 8 χειρόγραφες γραμμές (όχι πλήρεις), ενώ η άλλη πλευρά του είναι σχεδόν κατεστραμμένη καθώς το μελάνι δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου εκτός από τρεις λέξεις.
Στο συγκεκριμένο κομμάτι της «καλής» πλευράς του παπύρου, ο Ιησούς φέρεται να μιλά δύο φορές για τη μητέρα του και μία φορά για τη γυναίκα του - μία εκ των οποίων αποκαλεί «Μαρία». Μάλιστα, οι πρωτοχριστιανοί πιστοί -που συνέγραψαν το «χαμένο Ευαγγέλιο»- συζητούν το αν η Μαρία είναι άξια για τον Ιησού, και τον βάζουν να λέει «μπορεί να είναι μαθήτρια μου».


Αντιδράσεις
Αυτή η υπόθεση του γάμου του Ιησού έχει ξεσηκώσει συζητήσεις και θύελλες στην παγκόσμια κοινότητα των θρησκευτικών και ερευνητικών κύκλων και όχι μόνο κατά τους τελευταίους αιώνες.
«Ο πάπυρος δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος αλλά μπορούμε να θέσουμε πλέον την ερώτηση μετά από αυτή την ανακάλυψη» τονίζει η Κινγκ, προσέχοντας να μη δημιουργήσει νέο πρόβλημα στην θρησκευτική κοινότητα. «Η χριστιανική παράδοση είναι βασισμένη στη βεβαιότητα ότι ο Ιησούς δεν ήταν παντρεμένος ενώ δεν υπήρχε καμία ιστορική απόδειξη γι'αυτή την παραδοχή» επισημαίνει.
Ωστόσο, η κυρία Κινγκ υποστηρίζει ότι έπρεπε να φτάσουμε στο 200 μ.Χ για να εμφανιστούν οι πρώτες θεωρίες από θεολόγους ότι ο Ιησούς δεν παντρεύτηκε ποτέ. «Από την αρχή του Χριστιανισμού, οι Χριστιανοί αρνήθηκαν να συζητήσουν αν ο Ιησούς ήταν ή όχι παντρεμένος. Μόνο έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Ιησού άρχισε η συζήτηση για τον υποτιθέμενο γάμο του προκειμένου οι Χριστιανοί να θεμελιώσουν τη θέση τους» αναφέρει η ερευνήτρια.


Η αυθεντικότητα του παπύρου
Ο πάπυρος ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη ο οποίος επικοινώνησε με την Κινγκ για να τον βοηθήσει να τον μεταφράσει και να τον αναλύσει. Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή στην Συρία, αλλά μένει να αποδειχθεί η αυθεντικότητά του. «Τώρα μένει να αναλύσουμε τη σύνθεση της μελάνης για να διαπιστώσουμε αν ο πάπυρος είναι αυθεντικός» τονίζει η ερευνήτρια. Πάντως την θέση της φαίνεται να στηρίζουν οι καθηγητές Roger Bagnall από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και η AnneMarie Luijendijk από τον Πρίνστον. Ο πρώτος θεωρείται διεθνώς ο εγκυρότερος παπυρολόγος της εποχής μας.
H υπόθεση ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος δεν είναι βέβαια καινούρια. Το 2003, το μπεστ σέλερ «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι» -και η ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς- ασχολούνταν με το ίδιο ακριβώς θέμα με μυθιστορηματική ματιά. Στο βιβλίο, ο συγγραφέας Νταν Μπράουν παρουσίαζε ουσιαστικά μια διαφορετική εκδοχή για αυτό που ξέρουμε ως «Ιερό Δισκοπότηρο». Σύμφωνα αυτήν, το Δισκοπότηρο ήταν η Μαρία Μαγδαληνή, η γυναίκα με την οποία είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει παιδιά ο Ιησούς Χριστός!






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...