Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Mε το βλέμμα των περιηγητών: Μια νέα απίστευτη ιστοσελίδα κιβωτός εικόνων και γνώσης για την Ελλάδα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στην προσπάθειά του να προβάλλει και να στηρίξει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα, δημιούργησε την ιστοσελίδα Travelogues. Περισσότερες από έξι χιλιάδες εκδόσεις και πάνω από 15 χιλιάδες χαρακτικά επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα η οποία ανέλαβε το συγκεκριμένο εγχείρημα, με στόχο να προβληθεί για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές αναζητήσεις Ευρωπαίων περιηγητών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ' αυτές.


Πρόκειται για μια ιστοσελίδα υψηλού επιστημονικού κύρους με τίτλο «Με το βλέμμα των περιηγητών» και την επισήμανση: Τόποι - Μνημεία – Άνθρωποι/Νοτιοανατολική Ευρώπη -Ανατολική Μεσόγειος/Ελλάδα – Μικρά Ασία- Νότιος Ιταλία/ 15ος-20ος αιώνας.


Στόχος της ιστοσελίδας είναι να προβληθεί το εικονογραφικό υλικό των εκδόσεων των περιηγητών που ταξίδεψαν προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο αιώνα και μετά, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του μαθητικού κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Σημαντικό τμήμα του βιβλιακού υλικού που αποτέλεσε τη βάση της ιστοσελίδας αυτής θησαυρίζεται στην υπό συγκρότηση «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος.


Η ιστοσελίδα Travelogues θα συνεχίσει, περιοδικά, να εμπλουτίζεται από υλικό που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και το οποίο αντιπροσωπεύει συλλογές περιηγητικών βιβλίων από ιδιαίτερα σημαντικές βιβλιοθήκες. Ο χρονικός ορίζοντας των βιβλίων αυτών παραπέμπει σε εκδόσεις από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, θα συμπληρώνεται η διεθνής βιβλιογραφία με πρόσφατες μελέτες και ανακοινώσεις και θα ενσωματώνονται στα κείμενα τυχόν εισηγήσεις και παρατηρήσεις που θα βελτιώνουν την εικόνα της ιστοσελίδας.


Τη μελέτη, αποδελτίωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου σε όγκο υλικού ανέλαβε μια μεγάλη επιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από τους:
  • Kωνσταντίνο Σπ. Στάικο, Αρχιτέκτονα - Ιστορικό του Βιβλίου
  • (Σύλληψη Ιδέας - Γενική εποπτεία)
  • Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας - Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • (Επιστημονική Υπεύθυνη – Σύνταξη κειμένων – Σχεδίαση χάρτη)
  • Γιάννη Παπαδόπουλο, Δρ. Ιστορίας, μεταδιδακτορικό ερευνητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εντεταλμένο διδασκαλίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • (Ανάλυση απαιτήσεων και εννοιολογική σχεδίαση του πληροφοριακού συστήματος- Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)Κατερίνα Σπάθη, Κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Συγκριτικής Φιλολογίας - Μεταφράστρια
  • (Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού, μετάφραση κειμένων του ιστότοπου στα αγγλικά)
  • Κωνσταντίνο Θανασάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA)
  • (Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)
  • Βέρα Ανδριοπούλου, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...