Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

"ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ". - Η ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ


ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ
 Να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το νερό της ελεύθερης ροής στην άρδευση
Να γίνει αυτοδιαχείριση από τις τοπικές κοινότητες και τους αγρότες των πομονών και υποβρύχιων αντλιών
Να διεκδικηθούν από τους αγρότες και τον Δήμο τα σημαντικά έργα υποδομής για άρδευση με τα επιφανειακά νερά
Να εξασφαλιστεί η άμεση προμήθεια των απαιτούμενων υλικών για την άρδευση και η χρήση των μηχανημάτων του Δήμου για την άμεση επίλυση επειγόντων προβλημάτων
Να σταματήσει η εγκατάλειψη των αγροτών από τον Δήμο
 Ο Γιάννης Σηφάκης, επικεφαλής κλιμακίου του δημοτικού συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία» ξεκίνησε πρόγραμμα επισκέψεων εργασίας στις τοπικές κοινότητες και συναντήσεις με κατοίκους και φορείς στα πλαίσια της προετοιμασίας του συνδυασμού για τις παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο και την βοήθεια του στην επίλυση επειγόντων προβλημάτων, κυρίως της άρδευσης.  Οι συναντήσεις ξεκίνησαν από τον Εξαπλάτανο και το Ριζοχώρι. Στις συναντήσεις μετείχαν θεσμικοί παράγοντες των τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι συλλόγων, πρόεδροι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών,  υδρονόμοι κλπ.
   Στις συναντήσεις συζητήθηκε αναλυτικά το πρόβλημα της άρδευσης, καταγράφηκαν τα προβλήματα και συζητήθηκαν προτάσεις για την λύση των προβλημάτων.
  Ο Γιάννης Σηφάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση στον μέγιστο δυνατό βαθμό του νερού ελεύθερης ροής, στην επίλυση προβλημάτων για να καταστεί αυτό δυνατό, στην ανάγκη αυτοδιαχείρισης από τις τοπικές κοινότητες και τους αγρότες των πομονών και των υποβρύχιων αντλιών για να μειωθεί το κόστος της άρδευσης καθώς και στην ανάγκη δυναμικών παρεμβάσεων των κατοίκων προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης έργων υποδομής που θα βελτιώσουν αποφασιστικά την κατάσταση. Ακόμη ζήτησε κατάσταση των απαιτούμενων υλικών και εργασιών για την άμεση βελτίωση της κατάστασης.
  Αναδείχτηκε από όλους η χαμηλού επιπέδου διαχείριση της άρδευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όραμα και προσπάθεια να επιλυθούν βασικά ζητήματα που θα κάνουν την άρδευση φτηνότερη για να μειωθεί το κόστος παραγωγής αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν αν οι αγρότες αποκτήσουν καλύτερη αυτοοργάνωση.
Ακόμη η εικόνα ουσιαστικής εγκατάλειψης από την απερχόμενη δημοτική αρχή πριν ακόμη κλείσει ο χρόνος της ευθύνης της. Δεν υπάρχουν για τις πομώνες ούτε λάδια, γράσα, σαλαμάστρες, φωτισμός κλπ
ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
Συγκεκριμένα στον Εξαπλάτανο αναδείχτηκε η ανάγκη να μπεί το ταχύτερο δυνατόν σε λειτουργία η λιμνοδεξαμενή του Θεοδωρακίου και να υπάρξει όραμα για την αξιοποίηση των νερών ελεύθερης ροής που παραμένουν ανεκμετάλλευτα στα όρια της τοπικής κοινότητας. Ακόμη να συνδεθεί αμέσως μια αρδευτική γεώτρηση που εκκρεμεί η αξιοποίηση της. Να δοθούν από τον Δήμο τα απαιτούμενα υλικά και να διατεθούν τα μηχανήματα του δήμου όσο χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον τα βασικά προβλήματα. Ακόμη να εγγραφούν τα χρήματα που την περσινή χρονιά πλήρωσαν οι αγρότες για την συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών στις πομώνες ως πληρωμή των αγροτών για την άρδευση και να μην απειλούνται αυτοί που πλήρωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ποτίσουν φέτος.  
  Ο Γιάννης Σηφάκης, σαν ένδειξη ανάληψης των ευθυνών του συνδυασμού του αλλά και έκκλησης για τον εθελοντισμό διέθεσε χωματουργικό μηχάνημα ιδιοκτησίας του με τον χειριστή και τα πετρέλαια για τρείς μέρες ( Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) για την βελτίωση κεντρικών σημείων και την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων  για την άρδευση στα όρια της τοπικής κοινότητας.
ΡΙΖΟΧΩΡΙ
Στην συνάντηση ανεδείχθη η ανάγκη διεκδίκησης από όλα τα χωριά που ποτίζονται από το νερό της Φούστανης της κατασκευής λιμνοδεξαμενής κάτω από τον Πρόδρομο και κεντρικού δικτύου για την οριστική λύση του αρδευτικού προβλήματος.   
Άμεσα να διεκδικηθεί η τήρηση των συμφωνιών για το νερό της ελεύθερης ροής που έρχεται από την «μάνα» της Φούστανης και η αντιμετώπιση προβλημάτων παράνομης παρακράτησης του.
Να δημιουργηθεί επιτροπή των αγροτών για την αυτοδιαχείριση των πομονών με στόχο την μείωση του κόστους της άρδευσης.
Η προσπάθεια για να διεκδικηθεί η χρήση της πομόνας του συνεταιρισμού και η ηλεκτροδότηση της.
Να γίνει το δίκτυο στην περιοχή Τριφυλλώνες
Να αρχίσει η συζήτηση με ποιον τρόπο μπορεί να αξιποιηθεί το νερό ελεύθερης ροής στην περιοχή ΣΕΡΒΕΣ.
Να γίνεται κάθε χρόνο ασφαλτόστρωση τμήμα των κεντρικών αγροτικών οδών.
Ο Γιάννης Σηφάκης και ο συνδυασμός του δεσμεύτηκε να ασχοληθεί και να προωθήσει αποφασιστικά όλα τα παραπάνω θέματα.

 Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ασβεστόπουλος και πολλά στελέχη του συνδυασμού. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...