Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;

Στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που έχει προσυπογράψει και η χώρα μας τον Μάρτιο του 2007, χρησιμοποιείται ο όρος «ανθρώπινη ποικιλομορφία» και όχι «διαφορετικότητα», αντίθετο της οποίας είναι η «κανονικότητα». Η δε αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης πολυμορφίας δεν έχει σε τίποτε να κάνει με θέματα  μεγαλοψυχίας, καλής βούλησης, καλής πρακτικής, αλλά αφορά σε  ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και σε ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.
June 11, 2014

Η προσβασιμότητα είναι το κλειδί για την άρση του αποκλεισμού των ΑμεΑ και θα ‘πρέπει να “ναι καθολική, δηλαδή για όλους τους ανθρώπους. Διότι από την άρση των αποκλεισμών και τη διασφάλιση της ολόπλευρης συμμετοχής ατόμων και ομάδων, που είναι θύματα διακρίσεων, μόνον οφέλη μπορούν να προκύψουν για ολόκληρη την κοινωνία. Αν και ο δρόμος είναι τόσο μακρύς και ούτε μπορούμε να έχουμε ριζικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη οφείλουμε να διεκδικούμε όλοι τα δικαιώματα μας.
Μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που χαρακτηρίζεται ως «εμποδιζόμενα άτομα», στην οποία περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία, ποσοστό περίπου 15% του πληθυσμού της χώρας είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ στα εμποδιζόμενα εκτός των ΑμεΑ είναι οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες , τα άτομα με ασυνήθεις διαστάσεις, τα άτομα που οδηγούν παιδικά αμαξίδια, τα άτομα με πρόσκαιρο τραυματισμό κτλ. , αντιστοιχεί ένα ποσοστό περίπου 50%, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αστική υποδομή, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή του.
Δυστυχώς ο κόσμος είναι ανενημέρωτος και αδιάφορος. Ένα απλο παράδειγμα, στις ελάχιστες ράμπες (κακοτεχνίες)στο κέντρο της πόλης υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, καθημερινά , χωρίς υπερβολή…άλλο ένα ,μιας και το κέντρο των Τρικάλων είναι πεζόδρομος, αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για κάποιον οδηγό  να σταθμεύσει έστω και προσωρινά σ αυτόν…ε λοιπόν  έχει τύχει να με δει οδηγός σταματημένου αυτοκινήτου πάνω στον πεζόδρομο, να του ζητήσω ευγενικά να μετακινηθεί για να περάσω γιατί εμπόδιζε νε περάσω με το αμαξίδιο μου  και μου λέει ανενόχλητος ‘κοπελιαά!κανε το γύρο!’ χαχαχα…πλάκα μας κάνεις τώρα?! Και όμως δεν έκανε πλάκα, μιλούσε σοβαρά…αφού είχε βολευτεί ,εγώ φταίω που θα τον ξεβόλευα
Πρέπει κάτι να γινει!και πρέπει να γίνει άμεσα! Σε ολες τις πόλεις και όχι μόνο στη δική μου!   Και σαφώς και χρειαζόμαστε συμμάχους σε ολο αυτό. Να γνωστοποιούμε πράγματα και καταστασεις.Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.
Ο καθένας είναι ένα εν δυνάμει άτομο με αναπηρία. Ούτε η ζωή είναι συμβόλαιο  που εξασφαλίζει τη σωματική και νοητική ακεραιότητά μας μέχρι το τέλος της, ούτε οι ατυχίες είναι πάντα για τους άλλους.
Αν και δεν είναι κάτι σπουδαίο εχουμε φτιάξει  σαν πρώτη κίνηση μια ομάδα στο Facebook η οποία  έγινε με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των καθημερινών προβλημάτων και δυσκολιών των εμποδιζόμενων ανθρώπων , έτσι ώστε να προσπαθούμε όλοι να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και να μη βάζουμε επιπλέον εμπόδια στην καθημερινότητα τόσων ανθρώπων 3καλα-Προσβασιμη πολη                    https://www.facebook.com/groups/421091511365638/
Και δεν έχουμε σκοπό να μείνουμε εκεί , καλή και η θεωρία ,αλλά πρέπει να περάσουμε στην πράξη - δράση

Μπλέτσα Κατερίνα, δασκάλα ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης, Άτομο με Αναπηρία
ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...