Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ π. ΚΟΣΜΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου
Εκδήμησε εις Κύριον χθες 7 Ιουνίου σε ηλικία 77 ετών ο Αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς Χρυσουλάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνδρου και Ιωαννικίου στη 13:00 το μεσημέρι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Αριδαίας ύστερα από επιθυμία του Μακαριστού Γέροντα.
Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του Γέροντα Κοσμά...
Ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς Χρυσουλάς γεννήθηκε το 1937 στον Εξαπλάτανο Πέλλας και το αρχικό του όνομα ήταν Γεώργιος.

Αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο του Εξαπλατάνου και αργότερα φοίτησε στην Ιερατική σχολή της Τήνου.

Χειροτονήθηκε το 1967 μοναχός από τον τότε Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο. Η κουρά του πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Γιαννιτσά και αργότερα χειροτονήθηκε διάκος και στη συνέχεια πρεσβύτερος.

Ο πρώτος του διορισμός ήταν στο χωριό Λάκκα Γιαννιτσών όπου εγκαταβίωνε σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της περιοχής. Με τη βοήθεια του Θεού, αξιώθηκε και έχτισε τον Ναό του χωριού.
Αργότερα με απόφαση του Μητροπολίτη Καλλινίκου, μετετέθη για λίγους μήνες στο χωριό του, τον Εξαπλάτανο και στη συνέχεια στην Αριδαία όπου και παρέμεινε εκεί 25 χρόνια, ως το 2000.

Το 1980 αποσπασμένος ταξίδεψε για να υπηρετήσει στην μακρινή Αυστραλία όπου και παρέμεινε εκεί ως το 1985, όπου επέστρεψε στην Αριδαία.

Αργότερα μετατέθηκε στο χωριό Ριζοχώρι για 2 χρόνια και από εκεί στην Άψαλο όπου παρέμεινε 10 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε.
Το ιστορικό της υγείας του ήταν βαρύ από ασθένειες, όπως σάκχαρο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πρωί του Σαββάτου υπέστη έμφραγμα όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο που αγάπησε και υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.
Η δημοσιογραφική ομάδα του "Αγιορείτικου Βήματος" εύχεται ο Θεός να τον αναπαύσει και να τον κατατάξει στους δίκαιούς Του.
Υ.Γ.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Δέβρελη, για τις πληροφορίες που μου μετέδωσε σχετικά με τον Μακαριστό Γέροντα.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...