Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2014


Άρωμα Θράκης στο πολιτιστικό αντάμωμα των Προμάχων, από τον εκπληκτικής ενέργειας σύλλογο της Θρακικής Εστίας Βέροιας.
Κυριολεκτικά τα σανίδια της μεγάλης εξέδρας αναστέναξαν από την ορμητική είσοδο των υπέροχων χορευτών της Εστίας, οι οποίοι με υπερήφανο παράστημα και άρτιο συντονισμό κινήσεων και φιγούρων, φορώντας τις πανέμορφες χρυσοποίκιλτες, γεμάτες χρώματα, παραδοσιακές τους φορεσιές, καθήλωσαν τους εκατοντάδες θεατές, στο μακραίωνο ταξίδι  της παράδοσης.
Παρουσίασαν ένα δυνατό πρόγραμμα, υπό τον ήχο γνήσιων Θρακιώτικων ακουσμάτων και με την ακρίβεια των κινήσεών τους, ανάγκασαν τους παρευρισκόμενους να τους αποθεώσουν χειροκροτώντας τους θερμά.


Στο τέλος της παρουσίασης, ο αντιδήμαρχος  Αλμωπίας κος Καραμαριάς αφού συνεχάρη  τον  υπεύθυνο της αποστολής της Εστίας, του χάρισε αναμνηστικά διπλώματα και καλάθι με τοπικα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στην αντιφώνησή του, ο εκπρόσωπος του Βεροιώτικου συλλόγου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τους Προμάχους και προέτρεψε τους ιθύνοντες να ενισχύσουν την παράδοση και τον πολιτισμό.

Στο τέλος του 1984 ένας απόγονος Θρακιώτης από την Βιζύη της Ανατολικής Θράκης είχε την ιδέα για ίδρυση ενός Θρακιώτικου Συλλόγου τόσο στην Βέροια όσο και στον Νομό Ημαθίας.

Ήρθε σε επαφή με αρκετούς Θρακιώτες από την Βεροία που στην πλειονότητα τους ήταν από την Ανατολική Θράκη κι οι περισσότεροι από την πόλη Βιζύη.
Συμπαραστάτη στο δύσκολο έργο του είχε τον αργότερα επίτιμο Πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Βεροίας κ. Αλεξιάδη Ιωάννη (συγγραφέα και λαϊκογράφο) .
Ο οραματιστής ήταν ο κ. Αγιαννίτης Απόστολος
Αυτή ήταν η αρχή για την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Βέροιας που πήρε σάρκα και οστά με την υπ ΄αριθμό 39/1985 απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Βεροίας.
Από το 1985 έχουν περάσει πολλά χρόνια και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Θρακική Εστία Βεροίας έκανε σημαντικά βήματα ανάπτυξης.
Η παρουσία στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα τόσο στην περιοχή όσο και αλλού συνεχώς τελειοποιείται.
Η θρακική Εστία Βεροίας είναι ο πιο δραστήριος Σύλλογος Θρακών στον Νομό Ημαθίας και στην ευρύτερη περιοχή με αρκετές εκδηλώσεις, υψηλού επιπέδου.
Στόχος είναι η Θρακική κληρονομιά που παρέλαβε (τόσο η πολιτιστική όσο η πνευματική αλλά και τα ήθη και έθιμα) από τους Θρακιώτες που γεννήθηκαν στις περιοχές της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης να διατηρηθούν και να μεταλαμπαδεύτουν στις επόμενες γενιές.
Μέσα από πλήθος γεγονότων που προσπαθούν να ξεριζώσουν από τις καρδιές μας την κληρονομιά μας τα ήθη και τα έθιμα και στο γενικό κλίμα της παγκοσμιοποίησης, συνεχίζει να δίνει την μάχη για την διατήρησή τους.
Έχει στο ενεργητικό της την έκδοση τεσσάρων (4) βιβλίων.
Με τα χορευτικά της συγκροτήματα πραγματοποίησε επιτυχημένες εμφανίσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Από το 1993 διατηρεί ραδιοφωνική εκπομπή σε τοπικούς σταθμούς της πόλης μας.
Η αγορά το 1995 ενός ακινήτου 85 τμ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως ήταν η αρχή για την απόκτηση το 1999 του σημερινού ακινήτου 380τμ περίπου στην οδό Κυριωτίσσης όπου στεγάζετε σήμερα.
Η βοήθεια τόσο της πολιτείας όσο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και του Δήμου Βεροίας ήταν αμέριστη στην αγορά επιδιόρθωση και επάνδρωση της στέγης μας.


Πρόεδρος Βακάλης Ευστάθιος






























0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...