Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΦΥΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΛΟΥΤΡΑ)



ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΦΥΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΛΟΥΤΡΑ)

Σε απόσταση 13  χιλιομέτρων από την Αριδαία βρίσκεται ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς τα επονομαζόμενα Λουτρά. Στο κέντρο τους εδρεύει το παλαιοντολογικό, φυσιογραφικό και λαογραφικό μουσείο Αλμωπίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1991. είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με μεικτό χαρακτήρα. 


   Στους χώρους του βρίσκεται το σπηλαιοπάρκο αποτελούμενο από 16 σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή και εκεί φυλάσσονται πολλά σπουδαία ευρήματα που αποκαλύπτουν στοιχεία για το παρελθόν της περιοχής αυτής. Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για το πρώτο σπηλαιοπάρκο στην Ελλάδα, ώστε να καταλάβει κανείς την αξία του. 
   Πλουσιότερα σε ευρήματα είναι τα σπήλαια Α’ και Β’ και ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρα στον πυθμένα του οποίου βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης όμως ηλικίας. Σημαντικό επίσης θεωρείται το εύρημα από το σπηλαιοκαταφύγιο Ζ’ που είναι η άνω γνάθος με τον αριστερό κυνόδοντα από απολιθωμένο τμήμα κρανίου της καφετιάς αρκούδας περίπου 10000 ετών σε ηλικία.

 Όσον αφορά τα βραχογραφήματα αυτά παρουσιάζουν ανθρώπους με τεράστια χέρια που καταλήγουν έως τις πατούσες των ποδιών. Στα κεφάλια τους διαφαίνονται στολίδια, ενώ σε μερικούς είναι τονισμένα τα γεννητικά όργανα. 
    Στο σπήλαιο Α’ ανακαλύφθηκαν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία χρονολογούνται 120000 χρόνια πριν. Επίσης, στο βάθος στο μεγάλο θάλαμο υπάρχει εντός σταλαγμιτικού υλικού, μία φυσική λεκάνη με νερό, όπου υποδηλώνει κάποιου είδους λατρείας, αν κρίνει κανείς από τα όστρακα που βρίσκονται εκεί. Είναι πιθανόν το συγκεκριμένο σπήλαιο να ήταν ναός των νυμφών.
   Τέλος εντοπίστηκαν απολιθώματα που αναγνώρισε το εργαστήριο Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κοράλια του γένους cycloseris κρητιδικής ηλικίας 70 με 140 εκατομμυρίων χρόνων. Πράγματι είναι ένας χώρος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μυστήριο» . Αυτά τα «μυστήρια» ερευνώνται από το 1990 από μία συνεργασία μεταξύ της Σπηλαιολογικής εταιρίας Καβάλας και Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. 





"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 

ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

11 σχόλια :

Παρακαλείται η κυρία Σαλαμάνη, όπως προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για το συγκεκριμένο άρθρο ώστε να διορθώσει τα πλείστα λάθη, ανακρίβειες και αναλήθειες που εμπεριέχονται σε αυτό. Είναι κρίμα, για τόσο σημαντικά θέματα να μην πραγματοποιείται επιτόπια έρευνα. Σε αναμονή της ανάκλησης και σαφούς αναφοράς των λεγομένων της.
Με επιφυλάξεις, Ευριπίδης Μπαλτάκης

Κύριε Μπαλτάκη, το άρθρο που δημοσιεύθηκε και το οποίο τόσο προσβλητικά σχολιάζετε, αποτελεί μέρος της εργασίας μου "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" στα πλαίσια της δράσης «Living history-living nature” του δήμου Αλμωπίας και του δήμου Novaci .
Ως τελειόφοιτος του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των πανεπιστημίων ιστορίας του κόσμου, για την εμπεριστατωμένη έρευνα και τεκμηρίωση, σας πληροφορώ ότι εκτός της επιτόπιας έρευνας που διεξήγαγα, μιας και είμαι δημότης Αλμωπίας, στηρίχτηκα σε πηγές με ατράνταχτα, αδιαμφισβήτητα ευρήματα-τεκμήρια εγκεκριμένων συναδέλφων, όπως η καθηγήτρια παλαιοντολογίας του ΑΠΘ κυρία Ευαγγελία Τσουκαλά, εργασία της οποίας υπάρχει στο μουσείο του δήμου(τη βιβλιοθήκη του οποίου ανασυγκρότησα με προσωπική εργασία από το χάος στο οποίο είχε περιέλθει, το καλοκαίρι του 2014), η πτυχιακή εργασία της κυρίας Κοντοπούλου Σταματίας από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή διοίκησης-οικονομίας, τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων, εργασία που επικεντρωνόταν στο νομό Πέλλας (κεφ.β’ σελ 45-51), ιστορικά φόρουμ του διαδικτύου και διαφημιστικά φυλλάδια.
Επίσης σας πληροφορώ ότι η εργασία μου, η οποία, εκτός των άλλων, περιελάμβανε πολλές, άγνωστες για πολλούς, επισκέψιμες περιοχές του δήμου Αλμωπίας, βαθμολογήθηκε με «Άριστα» από τους υπεύθυνους επιτηρητές μου και μάλιστα πρόκειται να εκδοθεί και σε επίσημο φυλλάδιο, για να διαμοιράζεται στους επισκέπτες της περιοχής μας.
Θα σας παρακαλέσω θερμά να μου αναφέρετε πού έγκειται η ανακρίβεια και η αναλήθεια των γραφομένων στο άρθρο μου, να μου τεκμηριώσετε την δική σας περί του αντιθέτου άποψη, όπως επίσης και την ιδιότητά σας, ως αναφορά το γνωστικό πεδίο στο οποίο αναφέρεστε.
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Σαλαμάνη Βασιλική
Ιόνιο Πανεπιστήμιο-τμήμα Ιστορίας

Είναι πολύ ανήθικο να επιτίθεται κάποιος σε εργασία κάποιου, όταν μάλιστα δεν χρησιμοποιεί επιχειρήματα για να στηρίξει την θέση του. Εφόσον η κυρία Σαλαμάνη είναι ακόμη φοιτήτρια όπως προαναφέρεται, στηρίχθηκε σίγουρα σε βιβλιογραφία που της δόθηκε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αναφέρετε λοιπόν κύριε Ευριπίδη Μπαλτάκη τα επιχειρήματα σας βασιζόμενα με επιχειρήματα, σε βιβλιογραφίες, όπως γίνεται πάντα σε επιστημονικό επίπεδο. Γιατί λογικά θα είστε κάποιος που έχετε λάβει υψηλή μόρφωση, ή διαφορετικά θα είστε λάτρης της ιστορίας ή λάτρης αυτού του τόπου.
Διαφωτίστε το κοινό λοιπόν και εντοπίστε τα "πλείστα λάθη'' για να μορφωνόμαστε και εμείς οι υπόλοιποι.
Κώστας77

Κυρία Σαλαμάνη, με λύπη μου επιμένω να σας πληροφορώ πως το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σας αποτελείται από ανακρίβειες.
Διερωτώμαι δε, πώς είναι δυνατόν μια τέτοια μελέτη να βασίζεται εκτός των άλλων σε διάφορα γραφόμενα του διαδικτύου και σε διαφημιστικά φυλλάδια.
Εάν δεν με γνωρίζετε προσωπικά ή την ιδιότητά μου αναφορικά με τα σπήλαια, το μουσείο, τη λειτουργία του σπηλαιοβαράθρου και τις ανασκαφές της περιοχής αλλά και στο πανελλήνιο, τότε είμαι σίγουρος πως δεν έχετε ασχοληθεί πραγματικά με το αντικείμενο της εργασίας σας.
Δυστυχώς, είναι αδύνατον μέσω αυτής της σελίδας να απαριθμήσω και να υποδείξω τις ανακρίβειες και τις τεράστιες ελλείψεις που εντόπισα στην εργασία σας, όπως μου ζητάτε.
Ανά πάσα στιγμή όμως, προσφέρω το αρχείο μου στη διάθεσή σας ώστε να ενημερωθείτε σχετικά και έγκυρα.
Και εφ' όσον τέλος, είστε κάτοικος Αλμωπίας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου όποτε θέλετε.
Με επιφυλάξεις κάθε νομίμου δικαιώματος,
ο πρωτεργάτης της έρευνας των σπηλαίων,
ένας εκ των τριών ιδρυτών του φυσιογραφικού - λαογραφικού μουσείου Λουτρών Αλμωπίας,
ο υπεύθυνος της λειτουργίας του σπηλαιοβαράθρου από την έναρξη έως την λήξη της λειτουργίας του
και με συνεχή επί 28 χρόνια παρουσία στα λουτρά.
Με εκτίμηση,
Ευριπίδης Μπαλτάκης

Κύριε Μπαλτάκη η εργασία και η ανάρτησή της έγινε βασισμένη σε πηγές αδιαμφισβήτητες και σκοπό έχουν την ανάδειξη της κληρονομιάς του τόπου μας και όχι στην προσωπική διαφήμιση με τόσο στόμφο αναγράφετε για το άτομό σας.
Το γεγονός και μόνο που αμφισβητείτε την κυρία Τσουκαλά και δεν αντικρούετε με στοιχεία την εργασία της υποδηλώνει την ένδεια των επιχειρημάτων σας, ως προς την επιστημονική μελέτη.
Φυσικά δεν έχω καμία διάθεση να καταστεί η φιλόξενη ιστοσελίδα, πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και να συνεχίσω τους «επιστημονικούς» διαξιφισμούς μαζί σας.

o kyrios mpaltakhs einai istorikos? exei spoydasei istoria? xerei pws ginontai oi ergasies twn foithtwn? Apo Loytraki

Ένδεια επιχειρημάτων θα μπορούσα να καταλογίσω σε εσάς όταν στην εργασία σας κάνετε κόπι πέιστ εργασίες άλλων, τρίτων, που δεν είχατε καν την ευπρέπεια να αναφέρετε εκτός εάν το κάνατε εν αγνοία σας. Στην προκειμένη περίπτωση διαθέτω ενυπόγραφο έγγραφο από το 1990 όπου το συντακτικό και το λεξιλόγιο είναι πανομοιότυπα.
Η μονόπλευρη αναφορά και όχι η διασταύρωση στοιχείων δεν αποτελεί επιστημονική μέθοδο τεκμηρίωσης και είναι αυτή που κάνει ανακριβή την εργασία σας διότι στην πανελλήνια σπηλαιολογική έρευνα που διεξήχθη το 1990 εκτός από τον διοργανωτή δηλ. την Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας συμμετείχε και το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορία Σπηλαιολογίας - Παλαιοανθρωπολογίας η οποία έχει αγνοηθεί παντελώς, η Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας, το ΙΓΜΕ, άλλοι επιστημονικοί φορείς εμπλεκόμενοι με τον χώρο και φυσικά δεν συμμετείχε η κυρία Τσουκαλά. Με την ολοκλήρωση της έρευνας του '90 και αφού είχαν συλλεχθεί δεκάδες επιφανειακά ευρήματα, κεραμικά όστρακα, απολιθώματα, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ενεπλάκη και το ΑΠΘ με την αναπληρώτρια τότε κυρία Τσουκαλά. Στην πορεία ενεπλάκησαν πολλοί ακόμα φορείς όπως ο Δημόκριτος, το τμήμα Παλαιοανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης, η Προϊστορική αρχαιολογία με επικεφαλής τον Κύριο Χουρμουζιάδη, οι οποίοι εξέδωσαν σχετικές μελέτες και γι' αυτό δικαίως αναρωτάται κανείς γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά σε όλους αυτούς.
Η κυρία Τσουκαλά είναι υπεύθυνη μόνο για τον τομέα της Παλαιοντολογίας. Αν ήσαστε σωστά καταρτισμένη θα γνωρίζατε πως ο τομέας της Γεωλογίας εναπόκειται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού. Το μουσείο τέλος, είναι ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι και αποτελεί ανεξάρτητο πρόσωπο με όλα τα προηγούμενα.
Το βιογραφικό μου μπορεί να είναι πομπώδες μα, η πραγματικότητα δεν είναι στόμφος.
Κλείνω, υπογραμμίζοντας πως το αρχείο μου είναι στην διάθεσή σας και βεβαίως εκ των προηγηθέντων καταλαβαίνετε πως δεν είναι δυνατόν μέσα από αυτό το λιγοστό χώρο να επισημάνω όπως προείπα όλες τις ασάφειες, ανακρίβειες και ελλείψεις.
Είναι καλό η ιστορία να λέγεται αρκεί να λέγεται σωστά, αλλιώς δεν είναι ιστορία, είναι παραμύθι.

ολοι εσεις οι εμπλεκόμενοι τοσα χρονια με τα λουτρα και το κλειστο και εγκαταλελειμένο μουσειο ειστε υπευθυνοι για την αθλια κατάσταση που υπάρχει και οχι η φοιτητρια που εκανε μια σωστη δουλεια. τουλαχιστον κρυφτειτε και μη μιλατε περιανεμων και υδατων

Παρότι δεν έχω γνώση του αντικειμένου, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή στην προσπάθεια της κυρίας Σαλαμάνη, η οποία είναι αξιέπαινη και ως τέτοια θα πρέπει να λογαριάζεται, γνωρίζοντας τον κόπο που κατέβαλε προκειμένου να ολοκληρώσει την παρούσα εργασία. Μου προκαλεί ιδιαίτερη έκλπηξη η έντονα επικριτική αντιμετώπιση της προσπάθειας μιας ανερχόμενης επιστήμονος να αναδείξει τη σημασία και την σπουδαιότητα του τόπου μας από έναν άνθρωπο ο οποίος χαρακτηρίζεται "πρωτεργάτης της έρευνας των σπηλαίων" και "ένας εκ των τριών ιδρυτών του φυσιογραφικού-λαογραφικού μουσείου Λουτρών Αλμωπίας". Ακόμα και αν περιλαμβάνει ελλιπή στοιχεία (γεγονός που δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω, καθώς δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου), ο χαρακτηρισμός της ως ανακριβής, αναληθής και προιόν λογοκλοπής μειώνει τη σημασία της στο ελάχιστο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον ζήλο με τον οποίο αφοσιώθηκε στην εκπόνησή της. Διερωτώμαι, λοιπόν, πώς οι νεαροί επιστήμονες στο εκάστοτε πεδίο μπορούν να αναδείξουν νέα στοιχεία και να διευρύνουν τη γνώση, όταν οι προσπάθειές τους αντιμετωπίζονται, αν όχι προσβλητικά, έντονα επικριτικά;

Ασαλέα Σοφία
Δημότης Αλμωπίας, απόφοιτος τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ, ειδικευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στο Κε.Σ.Με.Θ.Θ.

Γνωση του αντικειμενου μπορει να μην εχουμε αλλα ολοι η αλμωπια και θα ελεγα οχι μονο....ξερει τον αγωνα του κυριου ΜΠΑΛΤΑΚΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ για την αναδειξη του σπηλαιου και για τους ανθρωπους που συνεργαστηκε ωστε να γινει γνωστο παγκοσμια θα τολμουσα να πω μια και η Προιστορικη μελετη εγεινε και η προιστορικη αρχαιολογια εξεδωσε σχετικες μελετες.Γιατι αραγε η κοπελλα που λεγεται ιστορικος και αφου ηθελε να αναδειξει την ιστορια μας [περιμεναν το νοβατσι γιαυτο??] δεν ρωτησε και καποιους ανθρωπους οπως τον κυριο Μπαλτακη που και να μην τον ηξερε αυτη τον ηξεραν πολυ καλα αυτοι που της ανεθεσαν την εργασια? παρα την αφησαν να αντιγραψει ενα αρθρο απο καποιο διαφημιστικο φυλλαδιο? ο κυριος που του μιλησες τοσο απαξιωτικα κοριτσι μου ολα αυτα τα εχει βγαλει με τα χερια του τα εχει καταγραψει προσπαθησε να κανει αυτο που εσυ η ιστορικος δεν θα εκανες ποτε!!!!! Εσυ γραφεις αυτα που σου ειπαν να γραψεις!!! Αυτος τα επιασε στα χερια του τα αριθμησε και προσπαθησε να τα αναδειξει και στο μουσειο μας [ειναι επισκεψιμο αραγε?] Και ναι ο κυριος Μπαλτακης Ευριπιδης ειναι ο πρωτεργατης της ερευνας των σπηλαιων και απο τους ιδρυτες του λαογραφικου -φυσιολατρικου μουσειου των λουτρων ,Θα μπορουσα να πω και αλλα θα πω ομως ενα αν μη τι αλλο ενα συγνωμη στον κυριο Μπαλτακη και αν θελεις να μαθεις για τον τοπο σου να ρωτας και τα ατομα του τοπου σου που εχουν βαλει ενα λιθαρακι και αυτοι για να γινει γνωστο εστω και ενα μικρο μερος της ιστοριας αυτου του τοπου.

o Μπαλτακης γραφει για τον Μπαλτακη. Τραγικό.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...