Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΙΔΑΙΑ ΓΗ”



Ο Κρητικός Σύλλογος «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 2009 στην Θεσσαλονίκη.
Με την ίδρυση του, ως πρωταρχικοί στόχοι ορίστηκαν η διατήρηση και η προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Κρήτης. Συμπληρωματικά, στόχους αποτέλεσαν αφενός μεν η διάσωση, μελέτη, έρευνα, εκμάθηση και διάδοση των κρητικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, αφετέρου δε η οργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Ο σύλλογος

Το όνομα  «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη και την κρητική μυθολογία προήλθε από τον μύθο των ατλάντων της Λιβύης κατά τον οποίο υπήρχαν δύο θεοί με το όνομα Δίας.
Από αυτούς ο προγενέστερος ήταν ο ντόπιος κρητικός , αδελφός του Ουρανού ο οποίος έγινε βασιλιάς του νησιού και έδωσε το όνομα της γυναίκας του σε αυτό.
Το όνομα της ήταν ΙΔΑΙΑ και το νησί ονομάστηκε ΙΔΑΙΑ ΓΗ.
Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το ψηλότερο βουνό της Κρήτης την ΙΔΗ ή ΙΔΑΙΑ ΟΡΗ (τον γνωστό σε όλους Ψηλορείτη) και οι κάτοικοί του ονομάζονταν ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είναι:
Πρόεδρος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Αντιπρόεδρος: ΖΩΗ ΝΑΝΤΙΑ
Γραμματέας: ΣΟΚΟΥΤΗ ΕΥΑ
Ταμίας: ΝΤΑΤΟΥ ΕΛΕΝΑ
Μέλος: ΚΑΤΣΙΡΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ (Υπεύθυνος Χορευτικών και Διαδικτύου)
Μέλος: ΤΣΙΛΛΑ ΑΝΝΑ (Υπευθυνη Προμηθειών και Λογιστικών)
Μέλος: ΓΙΑΝΝΑΚΑΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Υπεύθυνος Φορεσιών)
Αναπληρωματικά Μέλη: (Παλιεράκης Κωστής, Σταματάκη Βιβή, Παπαδάκης Μανώλης)

Ο καταστατικός σκοπός της «Ιδαίας Γης» είναι η διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κρήτης, η διατήρηση και διάδοση των εθίμων και παραδόσεών της, η αναβίωση ηθογραφικών και λαογραφικών στοιχείων του νησιού.
Ο σκοπός αυτός επιδιώκεται προς το παρόν μέσα από την έρευνα και συλλογή κρητικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, την δημιουργία κρητικού χορευτικού συγκροτήματος, που επιδίδεται στην εκμάθηση και προβολή κρητικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, και τη διοργάνωση χορευτικών επιδείξεων, μουσικών ακροάσεων και λοιπών πνευματικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με παρεμφερείς ενώσεις, συλλόγους και άλλους φορείς. Ο Σύλλογος φιλοδοξεί επίσης να προβεί στην έκδοση βιβλίων και την κυκλοφορία ενημερωτικού περιοδικού εντύπου, να οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις, διαλέξεις και σεμινάρια από ειδικούς, να πραγματοποιεί εκθέσεις φωτογραφίας, έργων κρητικής λαϊκής τέχνης καθώς και επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών προβολών.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΩ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...