Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΝΑΟΣ  ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ

  Το Θεοδωράκι υπήρξε μία από τις ελάχιστες αμιγώς χριστιανικές εστίες της Αλμωπίας προς το τέλος της Τουρκοκρατίας και είναι ένα παλιό χωριό. Η παλιά του εκκλησία περιελάμβανε εικόνες που χρονολογούνται το 1778. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Θεία Ανάληψη του Σωτήρος και είναι τρίκλιτη βασιλική ενώ εκτιμάται πως χτίστηκε περίπου το 1800.

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9/1434039253491472
   Οι θύρες της είναι υπερβολικά χαμηλές για να μην έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι, όπως συνήθιζαν. Η ίδια, έχει αγιογραφηθεί από τον ζωγράφο Εμμανουήλ Σταματιάδη από τα Γιαννιτσά το έτος 1878, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε τις μεγάλες εικόνες του τέμπλου. Όσον αφορά τις μικρές εικόνες του τέμπλου αυτές είναι εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας, οι οποίες μεταφέρθηκαν από τους κατοίκους του χωριού Παπάσιο.

Φωτογραφία: Στον δρόμο για το παλιό Θεοδωράκι • Τοποθεσία Παπάσιο
ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9/1434039253491472

 Σχετικά με τις τοιχογραφίες του ναού πρέπει να τονιστεί πως είναι αγιογραφημένες από αγιορείτη μοναχό ο οποίος διακόσμησε και το ξύλινο στηθαίο του γυναικωνίτη, το οποίο αποτελεί πρωτοτυπία για την περιοχή, καθώς απεικονίζεται στο κέντρο η «Κοίμηση της Θεοτόκου» ενώ παράλληλα τριγύρω της (από την δεξιά και την αριστερή πλευρά)  ιστορούνται σκηνές από τους 24 οίκους του Ακάθιστου Ύμνου. Οι εικόνες της εκκλησίας προέρχονται από τα Κουφάλια, με τα οποία το Θεοδωράκι έχει παλαιοτάτους δεσμούς.

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9/1434039253491472


   Τέλος η εκκλησία ακόμη έχει χαρακτηριστεί από την Πολιτεία διατηρητέο μνημείο. Σήμερα η Θεία Λειτουργία και τα διάφορα μυστήρια τελούνται στην καινούρια εκκλησία. Η συνεισφορά των κατοίκων του χωριού τόσο στην αποπεράτωση αυτής όσο και στον εσωτερικό διάκοσμο υπήρξε καθολική. Κάθε εικόνα, τοιχογραφία ή αντικείμενα του ναού αποτελούν δέηση της κάθε οικογένειας του χωριού δείχνοντας έτσι το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα που τους διακατέχει.  


"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ"

 ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...