Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΑΣΗ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος... απολαύσεις που εγκυμονούν και κινδύνους, ειδικά ο ήλιος. Η ηλίαση το καλοκαίρι είναι μια πολύ δημοφιλής ασθένεια. Πώς την καταλαβαίνουμε και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Τι είναι η ηλίαση;

Η ηλίαση είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται από την πολύωρη έκθεσή μας στον ήλιο. Ενώ τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UV, η ηλίαση, από την άλλη, είναι  αποτέλεσμα των μεγάλων χρονικά κυμάτων του ήλιου που παράγουν θερμότητα, δηλαδή της θερμικής ακτινοβολίας.

Όταν κάποιος παθαίνει ηλίαση, ο οργανισμός του αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητά του, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να προκαλείται υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετός. Πρόκειται δηλαδή για τον πιοκοινό τύπο θερμοπληξίας, ο οποίος συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης του σώματος.

Πώς παθαίνουμε ηλίαση;
Όταν το σώμα μας χρειάζεται να δροσιστεί, εκκρίνει ιδρώτα. Ανάλογα με την υγρασία του αέρα, ο ιδρώτας στο δέρμα μας μπορεί να εξατμιστεί πιο γρήγορα ή πιο αργά. Όσο πιο γρήγορα εξατμίζεται ο ιδρώτας, τόσο πιο γρήγορα δροσίζεται το σώμα, ρυθμίζοντας στην ουσία την αρμονική και σωστή θερμοκρασία του.
Από την άλλη, αν ο αέρας είναι πολύ υγρός, όπως για παράδειγμα στις τροπικές περιοχές, ο ιδρώτας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως δεν είναι σε θέση να κρυώσει γρήγορα το σώμα μας.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι πάσχουμε από ηλίαση;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ηλίασης είναι η ζάλη, η ναυτία, το ζεστό και ξηρό δέρμα, η ταχυκαρδία, τα προβλήματα εφίδρωσης, η γρήγορη αναπνοή, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, οι μυϊκές κράμπες, ο πονοκέφαλος, η σύγχυση.

Πιο αναλυτικά...
• έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά
• ζάλη
• υπερβολική κούραση

• αίσθημα αδιαθεσίας και ναυτία
• έμετος
• ταχυκαρδία
• διανοητική σύγχυση
• πιο σπάνια ούρηση, που συνοδεύεται από πολύ πιο σκούρα ούρα από το συνηθισμένο
• υψηλή θερμοκρασία του σώματος - μια θερμοκρασία 40°C και πάνω είναι συχνά ένα σημαντικό σημάδι της θερμοπληξίας, αν και η ηλίαση μπορεί να διαγνωστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μερικοί άνθρωποι μπορούν να φτάσουν αυτές τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, χωρίς να αναπτύξουν θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία

Από την άλλη, σε πιο προχωρημένη κατάσταση, η ηλίαση μπορεί να επηρεάσει και το νευρικό μας σύστημα, το οποίο να προκαλέσει με τη σειρά του άλλα συμπτώματα:
• έλλειψη συντονισμού
• επιληπτικές κρίσεις
• νευρικότητα ή άγχος
• προβλήματα κατανόησης ή συνομιλίας
• ψευδαισθήσεις
• απώλεια συνείδησης

Πώς αντιμετωπίζεται;
Εάν έχετε παρατηρήσει πάνω σας ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έστω και ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, όταν βρίσκεστε στο ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό και να πάτε σ’ ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο αλλά και η λήψη πολύ νερού, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ενυδατωθεί προκειμένου να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του.

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσετε...
Η ηλίαση είναι μία αρκετά σοβαρή περίπτωση, με επιπτώσεις ακόμα και στα ζωτικά μας όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραμελούμε. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή πηγαίνουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...