Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, σωτηρίου έτους 2014 στους Προμάχους και ο μήνας του Αη Δημήτρη μπήκε με μια ηλιόλουστη ημέρα στο αγαπημένο μας χωριό.
Από νωρίς τα ξημερώματα οι πάγκοι της υποτυπώδους λαϊκής, στήθηκαν στην κεντρική πλατεία και οι ηρωικοί πωλητές ξυπνούν τους κατοίκους με τις φωνές τους, διαλαλώντας την πραμάτεια τους.
Τα συνεργεία των υλοτόμων αναχώρησαν εσπευσμένα, για να εκμεταλλευτούν τον ιδανικό καιρό και ξεχύθηκαν στις κοντινές συστάδες, για να προλάβουν να "βγάλουν" όσα περισσότερα ξύλα μπορούν, μιας και η ζήτηση αυτή την εποχή, είναι αυξημένη, εν όψη του επερχόμενου χειμώνα.
Κάποια αλυσοπρίονα ακούγονται στις αυλές των σπιτιών, όπου όλη η οικογένεια ασχολείται με την τακτοποίηση και αποθήκευση των καυσόξυλων.
Τάξεις των σχολείων με πολυάριθμα παιδιά, σπάνε την μονοτονία με τις τσιρίδες τους στο δρόμο προς το γήπεδο, πηγαίνοντας την καθιερωμένη εκδρομή τους.
Στο πολύπαθο αγροτικό ιατρείο του χωριού, η συνηθισμένη ουρά από τα γεροντάκια, που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, για την συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων, "παράταση ζωής" όπως σαρκαστικά τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.
Στο διπλανό κτίριο, όπου στεγάζεται το ταχυδρομικό πρακτορείο του χωριού, πολλά πηγαδάκια συνταξιούχων αναμένουν τον ταχυδρόμο, να φέρει από τα κεντρικά γραφεία της Αριδαίας, το "μάνα εξ ουρανού", τις συντάξεις δηλαδή, μιας και είναι ημέρα πληρωμών.
Τα πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια κατάμεστα από δεκάδες σπουργίτια, που λες κι έχουν κάποιου είδους διαδήλωση, έχουν κατακλύσει κάθε κλαδί και τσιτσιρίζουν εκωφαντικά, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία τους στον κόσμου που μοιραζόμαστε.
Ένα ζευγάρι αδέσποτων σκυλιών ερωτοτροπεί διακριτικά σε ένα στενό, κάνοντας μια παρέα μικρών παιδιών να τα παρατηρούν και να σχολιάζουν με ζωγραφισμένα πονηρά χαμόγελα στα προσωπάκια τους.
Στα στενά σοκάκια του οικισμού, γαργαλιστικές μυρωδιές σου σπάνε τα αισθητήρια, από φρεσκοψημένες πιπεριές, σκόρδο, σέλινο και λαδόξιδο, μιας και η εποχή των τουρσιών είναι στο φόρτε της.
Στα μπαλκόνια και στους ευήλιους εξώστες των σπιτιών, διακρίνονται οι στημένοι αυτοσχέδιοι πάγκοι των νοικοκυρών, όπου έχουν απλώσει τον φρεσκοκατασκευασμένο τραχανά και τον τρίβουν με μαεστρία στο "ρισέτο", τον ειδικό κυλινδρικό τρίφτη.
Στο κτίριο του νηπιαγωγείου, μικροί μαθητές τρέχουν πέρα δώθε πλημμυρίζοντας με τα ξεφωνητά τους την αυλή, ενώ λίγο απόμερα, μια επιτροπή γονιών συνομιλούν με εκπρόσωπο του δήμου για την ακαταλληλότητα του κτίσματος, που τόσα προβλήματα έχει από την πολυκαιρία.
Κινητικότητα παρατηρείται και στα καστανοχώραφα, όπου οι φιλότιμοι παραγωγοί, συλλέγουν τους νοστιμότατους καρπούς, τσακίζοντας τους ξεραμένους "αχινούς" και πηγαίνοντάς τους στα διαλογητήρια όπου περιμένουν οι έμποροι. Βασικό θέμα συζήτησης όλων, οι τιμές που αλλάζουν μέρα με την ημέρα.
Και φυσικά οι αρκετές παρέες, ηλικιωμένων κατά το πλείστον στα καφενεία και στο πάρκο της πλατείας, πίνοντας το καφέ ή το ουζάκι τους, συνομιλώντας και αναπολώντας τα περασμένα μεγαλεία.
Μια φυσιολογική ημέρα, με κανονικούς ήσυχους, αργούς ρυθμούς, η πρώτη του Οκτώβρη στο αγαπημένο μας χωριό κι εμείς ευχόμαστε όλα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.
Καλό μήνα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...