Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 2014


Ο διαπεραστικός ήχος του ξυπνητηριού μου τρυπάει τα αυτιά και γυρνώντας στην άλλη πλευρά, απλώνω το χέρι μου και το κλείνω ανοιγοκλείνοντας τα μάτια.
Ανασηκώνομαι τελικά και βλέποντας την ώρα, συνειδητοποιώ, ότι έξω έχει ξημερώσει για τα καλά. Άλλαξε η ώρα, μπήκαμε στη χειμερινή και θα πρέπει να σηκωθώ για τη δουλειά.
Ρουφώντας δυο τρεις βιαστικές γουλιές από τον Ελληνικό μου καφέ, κλείνω βιαστικά την εξώπορτα πίσω μου και με προσεκτικά βήματα μην ξυπνήσω τους υπόλοιπους κατευθύνομαι προς τον κεντρικό δρόμο.
Έξω χαράζει μια κρύα και συννεφιασμένη ημέρα, ενώ ο δυνατός Μπαχοβίτης μου τρυπάει τα κόκαλα. Ψηλά στις κορυφές του Πέτερνικ μπορώ να διακρίνω τα πρώτα χιόνια που μας επισκέφτηκαν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου. Το τοπίο αναδύει ειδυλλιακές εικόνες με τις πλαγιές του βουνού να έχουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από πράσινες, κόκκινες και καφέ πινελιές, ενώ εκατοντάδες στήλες καπνού, από τα τζάκια των σπιτιών, συναγωνίζονται για το ποια θα καταφέρει να φτάσει ψηλότερα.
Στον δρόμο συναντώ πολλές γυναίκες, κυρίως ηλικιωμένες, τυλιγμένες στα χοντρά παλτό τους να κατευθύνονται βιαστικά προς την εκκλησία, που γιορτάζει, κρατώντας με ευλάβεια τις απαραίτητες "λειτουργιές", που θα τις πάνε στο Ναό για να διαβαστούν από τον Παπά-Γιώργη.
Αλλάζοντας την συνηθισμένη μου πορεία, κατευθύνομαι προς το Ναό, να πάω να ανάψω το κεράκι μου στον Άγιο και να πάρω την ευλογία του.
Στο προαύλιο του Ναού, οι επίτροποι ανασκουμπωμένοι, τακτοποιούν τα κομμάτια κρέατος από το "κουρμπάνι", που θα μοιραστεί στους κατοίκους του χωριού.
Ακόμη η Λειτουργία δεν έχει ξεκινήσει, ούτε χτύπησε η πρώτη καμπάνα, αλλά οι πιστοί έχουν σχεδόν γεμίσει τον προθάλαμο.
Εκατοντάδες κίτρινα και λευκά κεράκια σιγοκαίνε κουβαλώντας το καθένα του, ευχές και προσευχές των καλοσυνάτων πιστών, για υγεία και συγχώρεση.
Σε περίοπτη θέση, η εικόνα του Αγίου Δημητρίου με το καντηλάκι του αναμμένο, όπου την προσκυνούν όλοι φιλώντας την με δέος και φόβο Θεού.
Μπαίνοντας μέσα στον κυρίως Ναό, παρατηρώ πολλούς να έχουν καταλάβει τις θέσεις τους στα στασίδια και τις καρέκλες, περιμένοντας υπομονετικά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας.
Στα ψαλτήρια, οι ιεροψάλτες ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ρίχνοντας τις τελευταίες ματιές στα ιερά βιβλία και καθαρίζουν το λαιμό τους ξεροβήχοντας διακριτικά, ενώ ο επικεφαλής του χορού αυτοσυγκεντρώνεται.
Μπροστά από την Ωραία Πύλη, δίπλα από τον Δεσποτικό Θρόνο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκτίθεται η ιερή λειψανοθήκη με τμήμα οστών του Αγίου.
Μια περίλαμπρη εικόνα, παραδίπλα και δυο μεγάλες λαμπάδες σε προτρέπουν να πας να προσκυνήσεις.
Θαρρείς το σημείο μοσχοβολάει από τη χάρη του Μυροβλύτη Αγίου, ενώ σε καταλαμβάνει ένα ευλογημένο ρίγος ακουμπώντας τα χείλη σου στο Ιερό λείψανο.
Βγαίνοντας από το Ναό, με αποχαιρετούν οι επιβλητικές κωδωνοκρουσίες της "Πρώτης Καμπάνας", που καλούν τους πιστούς, υποδηλώνοντας την έναρξη της Θείας Ιεροτελεστίας.
Κατευθυνόμενος προς το σημείο της εργασίας μου, που πρέπει να εκτελέσω και σήμερα, αναλογίζομαι τον σπουδαίο και πρωταρχικό ρόλο που παίζει επί αιώνες, η παράδοσή μας, η Ορθοδοξία και το τί μεγάλο αποκούμπι και παρηγοριά είναι για όλους μας, φτωχούς και πλούσιους.
Εορταστική ημέρα με την οικογένεια ενωμένη γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι, και τις βραδυνές επισκέψεις στα σπίτια των πάμπολλων εορταζόντων, μια μακραίωνη μυσταγωγία, δείγμα συνοχής, πίστης και προσκόλλησης στην λαογραφία και την παράδοση της Ελληνικής, Ορθόδοξης, Μακεδονικής μας γης.
Χρόνια πολλά!

1 σχόλια :

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ RAKI ΚΑΙ TZIMI ΚΑΙ ΒΑΓΚΝΕΡ ΚΑΙ ΨΙΛΕ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ RIKO

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...