Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΞΟΝΑΣ 4-LEADER, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΤΟΧΟΙ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ" ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



25 χρόνια συμβολή στην τοπική Ανάπτυξη

Στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης της Αναπτυξιακής παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό έργο και οι σύγχρονες προοπτικές ανάπτυξης της Πέλλας

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, καθώς επίσης και προσώπων που το όνομά τους συνδέθηκε με το έργο της Αναπτυξιακής Πέλλας τα τελευταία 25 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με τίτλο «ΑΞΟΝΑΣ 4 - LEADER, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΤΟΧΟΙ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» που διοργάνωσε η εταιρία με την τοπική Επιτροπή LEADER το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιατρίδης Δημήτριος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader» του τοπικού προγράμματος Πέλλας «ΠΕΛΛΑΙΑ ΧΩΡΑ: Ο Άνθρωπος, τα αγαθά, η Ιστορία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον – το Όραμα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό και σύντομη εισήγηση για την συμβολή της Αναπτυξιακής στην τοπική Ανάπτυξη απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Δημήτριος Γιάννου και ο Ειδικός Γραμματέας  Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιατρίδης Δημήτριος ο οποίος εκπροσώπησε επίσης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη.  

Ακολούθησε εισήγηση του Διευθυντή της Αναπτυξιακής κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου με τον απολογισμό του έργου της ΑΝ.ΠΕ. σε δύο περιόδους 1989-2008 και 2009-2014, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό της εταιρίας για τα προσεχή χρόνια.  Ακολούθησε παρουσίαση του κ. Αμανατίδη Γεώργιου, Διευθυντή της Αναπτυξιακής Κοζάνης και Προέδρου Ελληνικού Δικτύου LEADER, για την εφαρμογή των Προγραμμάτων LEADER στην Ελλάδα και, ακολούθως, του κ. Παπαβασιλείου Βασίλειου για το νέο LEADER  (CLLD/LEADER).  

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Δημήτριος Γιάννου, οι Βουλευτές κκ. Τζαμτζής Ιορδάνης και Θεοδώρα Τζάκρη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, οι Δήμαρχοι Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας κκ. Δημήτριος Μπίνος, Γρηγόριος Στάμκος και Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Στρατηγός Διοικητής Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Παντελής Κολόμβος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ζώης Γιώτης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο πρώην Υπουργός κ. Γεώργιος Πασχαλίδης, οι πρώην Νομάρχες Πέλλας κκ. Μιχάλης Καραμάνης και Πάκης Σιβένας, ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας κ. Χρήστος Βοσνάκης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων και συλλόγων, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες και άλλοι δικαιούχοι προγραμμάτων που υλοποίησε η Αναπτυξιακή.   

Ακολουθούν αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

«Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια ακριβώς, ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Καϊμακτσαλάν-Βεγορίτιδας. Η συγκεκριμένη εταιρία, με τις ποικίλες πρωτοβουλίες και δράσεις της, έγινε γρήγορα γνωστή και καταξιώθηκε με το έργο της στην τοπική κοινωνία. Η μετονομασία της εταιρίας σε Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύει ακριβώς την καθολική αποδοχή του αναπτυξιακού της ρόλου και τους ισχυρούς δεσμούς της εταιρίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το αναπτυξιακό όραμα και η αποστολή της εταιρίας παρέμειναν σταθερά και αμετάβλητα όλα αυτά τα χρόνια. Ζητούμενο ήταν και είναι η προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στο εσωτερικό της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, μέσα από τη συμβολή στη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Η Αναπτυξιακή Πέλλας αποτέλεσε πρότυπο αναπτυξιακής εταιρίας και ξεχώρισε πολλές φορές στις αξιολογήσεις για τα αποτελέσματα και την ποιότητα του έργου της. Το περιβάλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι έντονα ανταγωνιστικό και, παρά τις δυσκολίες, η Αναπτυξιακή Πέλλας διακρίθηκε για την στρατηγική επιλογή των εταίρων της, την αρτιότητα στην οργάνωση και τον συντονισμό των έργων που διαχειρίστηκε και κυρίως τα αποτελέσματά της.

Γνωρίζω καλά την ιστορία της Αναπτυξιακής γιατί ο ίδιος μου, με την ιδιότητα του Δημάρχου Κρύας Βρύσης τότε, συνεργάστηκα στενά με τα στελέχη της εταιρίας για την προώθηση πολλών πρωτοπόρων και καινοτόμων δράσεων. Το Οικολογικό Αγρόκτημα της Κρύας Βρύσης δημιουργήθηκε μέσα από αυτήν την συνεργασία, δείχνοντας -πριν από δύο δεκαετίες- το δρόμο για το μέλλον της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής.

Η Αναπτυξιακή διαδραμάτισε έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου. Ο σχεδιασμός που υιοθετήθηκε έβλεπε το Χιονοδρομικό σαν έναν πόλο τουριστικής ανάπτυξης για όλη την Πέλλα. Η κατασκευή του Κέντρου Διημέρευσης και η εγκατάσταση των λίφτ κινητοποίησε πολλούς τοπικούς επιχειρηματίες.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες και οικονομίες τους επενδύοντας στον εναλλακτικό τουρισμό. Με τις επιχειρήσεις που ανέπτυξαν, κατέστησαν την Πέλλα και την περιοχή της έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Μέσα στην αίθουσα υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποίησαν κοινοτικές πρωτοβουλίες, όπως το Leader, για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Το ίδιο ωφελήθηκαν και δημόσιοι φορείς, με έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Ενδεικτικά μόνο, αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα έργα στα οποία συνέβαλλε η Αναπτυξιακή. Οι υποδομές στον ποταμό Λουδία, τα έργα στα Λουτρά Λουτρακίου, η διάνοιξη μονοπατιών στον Μογλενίτσα και το Λουτράκι, η αποκατάσταση εκκλησιών στον Αρχάγγελο και σε άλλες περιοχές, η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων εστίασης και αναψυχής, έργα  που ανέδειξαν περιοχές όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, το Λουτράκι, η Παναγίτσα, η Άρνισσα, η Όρμα και πολλά άλλα.

Μία λιγότερο γνωστή συμβολή της Αναπτυξιακής είναι η τεχνογνωσία που ανέπτυξε και οι μελέτες που υλοποίησε για την τεχνική ωρίμανση πολλών έργων υποδομών, στο πλαίσιο των Κοινοτικών Προγραμμάτων Οικονομικής Σύγκλισης. Και στον τομέα αυτό, μέριμνα των στελεχών ήταν τα υλοποιούμενα έργα να καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Κάθε δραχμή ή ευρώ να «πιάσει τόπο» και να εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Η Αναπτυξιακή αποτελεί τον αξιόπιστο και σταθερό εταίρο της  τοπικής κοινωνίας και ένα πρότυπο οργανισμού που δραστηριοποιείται στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον. Με την εμπειρία και τον δυναμισμό των στελεχών της, είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτύχει ακόμη περισσότερα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η εταιρία υλοποίησε πολλά και σημαντικά έργα την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Λόγω του ευρωπαϊκού και στρατηγικού της προσανατολισμού, η κρίση δεν επηρέασε αρνητικά το έργο της. Τους τελευταίους μήνες, η Αναπτυξιακή υλοποιεί μεγάλο αριθμό έργων με άμεση συμβολή στην τοπική οικονομία. Δικαιούχοι είναι πολλές μικρές επιχειρήσεις που υλοποιούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια σε μία κατεύθυνση εξωστρέφειας, αλλά και πολιτιστικοί φορείς που υλοποιούν πολιτιστικές δράσεις που προβάλλουν την ιστορία και τις παραδόσεις μας. 


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για το έργο τους τα στελέχη της εταιρίας και να ζητήσω από όλους μας να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την εμπειρία και τεχνογνωσία της Αναπτυξιακής, με στόχο την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη». 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...