Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Magnify Image

Το Αυστραλέζικο Ντάμπερ, ψωμί στο τσακ-μπαμ! 
Υλικά:
 250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι 25 γραμ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια
 175 ml γάλα 1 κουτ. σούπας κολοκυθόσποροι/σουσάμι/μαυροκούκι προεραιτικά
 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνιθο/σχοινόπρασσο/γλυκάνισο μέσα στο μίγμα προαιρετικά
   Πώς θα το φτιάξεις:
 Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά και το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτεις το γάλα και ανακατεύεις ελαφρά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μία μπάλα, χωρίς να ζυμώνεις. Πιέζεις ελαφρά τη ζύμη και χαράζεις ένα σταυρό με ένα μαχαίρι. Αλείφεις το ψωμί με γάλα.
 Ψήνεις στους 190 βαθμούς για μισή ώρα. 

Magnify Image


Το ψωμί με κάπαρη και λιαστή ντομάτα του Αleria 

Υλικά για 2 μισόκιλα καρβελάκια
  420 γραμ. αλεύρι λευκό 
50 γραμ. αλεύρι σικάλεως 
30 γραμ. ολικής άλεσης
 10 γραμ. μαγιά
 170 γραμ. προζύμι
 300 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
 8 γραμ. ανθός αλατιού
 100 γραμ. λιαστή ντομάτα
 60 γραμ. κάπαρη 

  Πώς το φτιάχνεις
 Διαλύεις τη μαγιά στο νερό. Βάζεις το κάδο του μίξερ ολα τα υλικά εκτός από το αλάτι, τη λιαστή και τη κάπαρη. Χτυπάς το μίγμα για 5 λεπτά (ή ζυμώνω δυνατά με το χέρι). Προσθέτεις το αλάτι Χτυπάς για 20 λεπτά Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικα και αναμιγνύω καλά.
 Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι το ακουμπάς σε αλευρωμένη επιφάνεια, το πατάω καλά και το διπλώνω σαν φάκελο. Το ξεκουράζεις για μία ώρα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία άλλες δυό φορες (ξεκούραση και πάτημα). Χωρίζεις το ζυμάρι σε 2 ίσα μέρη. 
Πατάς το καθένα και το διπλώνω σαν φάκελλο. Πλάθεις το καρβελάκι και το αφήνεις να ξεκουραστεί για 2 ακόμα ώρες. Πασπαλίζεις με αλεύρι και ψήνεις για 20-25 λεπτά στους 230 βαθμούς. 


Σπιτικό φύλλο πίττας για φλογέρες με τραχανά του σεφ Γιάννη Στανίτσα
 Για 16 φλογέρες Υλικά για το ζυμάρι
 660 γραμ. αλεύρι σκληρό , κατά προτίμηση από δίκοκκο στάρι 
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
 1 κουτ. γλυκού ξύδι κρύο νερό όσο πάρει
 25 γραμ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) 

Υλικά για τη γέμιση
500ml γάλα
 100-120 γραμ. ξινό τραχανά από δίκοκκο στάρι
 1 φλυτζάνι πικάντικη φέτα τριμμένη
 λίγο κατσικίσιο βούτυρο για το άρωμα
 πιπέρι, ελάχιστο αλάτι
1 αυγό χτυπημένο καλά 


Πώς το φτιάχνεις 
Το φύλλο 
Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις νερό μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί . Καλύπτεις το ζυμάρι με ελαιόλαδο και το βάζεις στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Αλευρώνεις μία επιφάνεια και κόβεις τη ζύμη στα τέσσερα. Κάθε τέταρτο της ζύμης το μοιράζεις ξανά σε τέσσερα μικρά μπαλάκια , τα καλύπτεις με ελαιόλαδο και τα αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα. Ανοίγεις το καθένα σε λεπτό φύλλο , στρογγυλό σαν κρέπα.

 Η τραχανόπιττα 
Βράζεις το γάλα και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνεις το τραχανά και ανακατεύεις απαλά. Μόλις ο τραχανάς πιεί όλο το γάλα προσθέτεις το τυρί, το αυγό και ανακατεύεις γρήγορα.Προσθέτεις και το βούτυρο. 
Αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει και να σφίξει. Γεμίζεις κάθε δίσκο ζύμης με 2-3 κουταλιές γέμιση, διπλώνεις τα πλαινά και ρολάρεις μέχρι να έχεις μία φλογέρα. Αλοίφεις κάθε φλογέρα με ελαιόλαδο και ραντίζεις με νερό για να γίνει τραγανό.
 Ψήνεις στους 170 για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.


TIPS
Τί είναι προζύμι; 
Το προζύμι όπως και η μαγιά είναι δύο καλλιέργειες από μύκητες που αναπτύσσονται με τη ζύμωση των υλικών και που, σε συνδυασμό με το αλεύρι ως τη βασική πρώτη ύλη, βοηθούν το ψωμί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του (γεύση, φούσκωμα , διατηρησιμότητα κτλ). Ενα ψωμί μπορεί να περιέχει και προζύμι και μαγιά εκτός από τα άλλα υλικά του.
 Πώς "πιάνεται" το προζύμι; 
Ο πιο απλός τρόπος να "πιάσεις" το δικό σου προζύμι είναι να ανακατέψεις αλεύρι και νερό σε ίσα μέρη σε ένα ζεστό περιβάλλον(σε θερμοκρασία 22-24 βαθμούς). Το αφήνεις ένα εικοσιτετράωρο, κρατάς λίγο και πάλι το αναμιγνύεις με ίσες ποσότητες αλεύρι και νερό. Πάλι το αφήνεις για ένα εικοσιτετράωρο. Στη τρίτη μέρα το προζύμι αρχίζει να βγάζει φουσκάλες , μια ένδειξη ότι είναι ζωντανό, ότι γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις. Κάθε μέρα οι φουσκάλες γίνονται πιό έντονες. Συνεχίζεις να προσθέτεις αλεύρι και νερό σε ίσα μέρη καθημερινά , για 7-10 μέρες περίπου, μέχρι να έχεις ένα προζύμι όσο δυνατό (όξινο) το θέλεις .
 Το προζύμι πιάνεται με πολλούς διαφορετικούς και περίεργους τρόπους και οι παλιές νοικοκυρές το αρωμάτιζαν με βασιλικό, άνθη από τον επιτάφιο και άλλα...εξωτικά που έδιναν στο ψωμί μιά δική τους σφραγίδα και κρατούσαν ζωντανή μιά οικογενειακή παράδοση.
 Ποιο είναι το σημαντικό στη προετοιμασία του ψωμιού; 
Η ξεκούραση του ζυμαριού ανάμεσα στα πατήματα (ελαφρά ζυμώματα). 




 Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...