Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, κάπου στο Πακιστάν, ένας οπλισμένος Ταλιμπάν μπαίνει σε ένα λεωφορείο και ψάχνει μια κοπέλα 15 χρονών. Την εντοπίζει, πυροβολεί και η κοπελα τραυματίζεται σοβαρά. Το βίαιο περιστατικό συγκλονίζει όχι μόνο τη χώρα της αλλά και όλο τον δυτικό κόσμο. Όταν η κοπελα αναρρώνει, την ρωτούν αν φοβάται για τη ζωή της και απαντά."To σκεφτομαι συχνά και φαντάζομαι ξεκάθαρα τη σκηνή. Ακόμη κι αν έρθουν να με σκοτώσουν, θα τους πω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι λάθος, ότι η Παιδεία είναι βασικό μας δικαίωμα". Βλέπετε η κοπέλα αυτή δεν είναι μια τυπική 15χρονη , όπως είμασταν εμείς ή οπως είναι οι περισσότερες κοπέλες που ξέρουμε. Η κοπέλα είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι η οποία από παιδί αγωνίζεται για αυτό που εμείς και οι περισσότερες κοπελες θεωρούμε αυτονόητο. Για την εκπάιδευση των γυναικών που απαγορεύτηκε βίαια όταν κατελαβαν την κοιλάδα του Σουάτ στη χώρα της οι φανατικοι Ταλιμπάν.
Οι εξτρεμιστές αρχικά απαγόρευσαν τη μόρφωση στα κορίτσια, βομβαρδισαν πολλά σχολεία και στη συνέχεια απαγόρευσαν ακόμα και την έξοδο τους απο το σπίτι. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μόλις έντεκα χρονών τότε, τόλμησε κάτι που δεν τολμησαν άλλες κι άλλοι. Άρχισε να γράφει ανώνυμα σε μπλογκ περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα της, βάζοντας τη ζωή της σε μεγάλο κίνδυνο .Και όντως, αργότερα όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της έγινε για τους Ταλιμπαν ο νούμερο ένα στόχος.
Γιατί ενώ όλοι λένε πως η ανθρωποτητα έχει εξελιχθεί, ενώ απολαμβανουμε οικουμενικά τους καρπούς της τεχνολογίας, υπάρχουν ακόμα περιοχές βυθισμένες στο σκοτάδι, σημεία που ο κόσμος έχει βαλτώσει και η ανθρωπινη ζωή έχει μηδενική αξία. Και στις περιοχές αυτές αναδεικνύονται ήρωες. Ηρωίδες. Αγωνιστές και αγωνίστριες ενάντια στη βαρβαρότητα. Άνθρωποι ζωντανοί με τη φλόγα του πνευματος να τους καίει, που ορθώνουν το ανάστημα τους και απαιτούν. Απαιτούν αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαίωμα στη μόρφωση και δικαίωμα στη ζωή. Διακινδυνεύοντας τη δική τους ζωή.
Ο πατέρας της Μαλάλα είναι ένας τέτοιος αγωνιστής και όπως αρμόζει στους αγωνιστές μεγαλωσε την κόρη του ελευθερα και την άφησε να ονειρεύεται. Κι εκείνη ονειρευόταν να σπουδάσει,να γίνει επιστήμονας. γιατρός τότε, πολιτικός τώρα. Και κάποιοι θέλησαν με τη βία να της το στερήσουν αυτό.
Η Μαλάλα όμως δεν δέχτηκε στωικά τη μοίρα της. Αποφάσισε να πολεμήσει. Όχι μόνο για εκείνη, για όλες. Η Μαλάλα ειναι μια γενναία γυναίκα από τα 11 ήδη, πριν γίνει καν γυναίκα. Κι είναι πιο δυνατή απο οποιονδήποτε μισαλλόδοξο Ταλιμπαν. Γιατι η Μαλάλα κατάλαβε, η Μαλάλα ξέρει. Βρήκε το όπλο που μπορεί να εξουδετερώσει το τυφλό μίσος και τη διανοητική πώρωση.
Το λένε παιδεία, το λένε καλλιέργεια. Πραγματική γνώση και μόρφωση
Γι΄' αυτό η Μαλάλα τρομάζει και θα τρομάζει πάντα τους Ταλιμπάν και κάθε Ταλιμπαν.
Γι' αυτο κι εσυ αγαπητή αναγνώστρια/αναγνώστη, που ζεις σε ένα περιβαλλον όπου η μόρφωση και η πρόσβαση στη γνώση είναι ελευθερη, σκέψου τη Μαλάλα και τη ζωή της. Και κάθε φορά που απογοητεύεσαι, κάθε φορά που νομιζεις πως όλα τελείωσαν, πως ο κόσμος αυτός δεν αλλάζει και πως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, σκέψου ότι μπορεί να κάνεις και λάθος. Γιατί ελπιδα υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Τη βλέπεις και τη βλέπω. Είναι αυτη τη στιγμή μπροστά σου, μπροστά μου και θα είναι εκεί για πάντα.
Είναι στα μάτια αυτής της κοπέλας.



ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

by Π. Μ.
October 11, 2014

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...