Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Δευτέρα 22 Δεκέμβρη στο ημερολόγιο και μπήκαμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Ένας λαμπρός ήλιος ξεπρόβαλε στο αγαπημένο μας χωριό, προσπαθώντας μάταια να ζεστάνει την τσουχτερή και κρύα ατμόσφαιρα. Οι καμινάδες, που αναδύουν στήλες καπνού, υποδηλώνουν το κρύο που επικρατεί, καθώς τα τζάκια και οι λέβητες κυριολεκτικά έχουν πάρει φωτιά.
Οι προετοιμασίες μικρών και μεγάλων έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, εν όψη της μεγάλης γιορτής της ενανθρώπισης του Κυρίου και επικρατεί οργασμός σε σπίτια κήπους και αποθήκες.
Τις ημέρες αυτές θα αναβιώσουν όλα τα παραδοσιακά έθιμα, όπως κάθε χρόνο, με τις φωτιές της "κόλντα μπάμπο" και της "Σούρβας" σε όλες τις γειτονιές,  το σφάξιμο των οικόσιτων γουρουνιών, που οι περισσότεροι εκτρέφουν στους στάβλους τους, τα παραδοσιακά γλυκίσματα και τους μπακλαβάδες, με τις γαργαλιστικές μυρωδιές από το γαρύφαλλο και το μαχλέπι να σου τρυπούν τα ρουθούνια.
Φυσικά η τσίκνα από τα κάθε λογής κοψίδια που ξεροψήνονται στις φουφούδες θα ξεσηκώσουν τα αισθητήρια, ενώ το φρεσκοβρασμένο τσίπουρο και το κατακόκκινο γλυκό κρασί  θα συμβάλλουν με το αλκοόλ που περιέχουν στην τόνωση της διάθεσης. Τα σπιτικά γεμιστά λουκάνικα, μοσχομυρίζοντας πράσο και κόκκινο πιπέρι θα κρεμαστούν σαν πολύτιμα περιδέραια στις  θέσεις τους, για να σιτέψουν και να ξεραθούν, ενώ οι γάτες θα γυροφέρνουν πονηρά, γλείφοντας τα μουστάκια τους από την επιθυμία για μια μπουκιά.
Οι γιορτινές εκδηλώσεις των σχολείων θα συγκινήσουν γονείς και κηδεμόνες, ενώ οι μελωδικές φωνές των παιδιών με τους μεταλλικούς ήχους των γεμάτων από κέρματα κουμπαράδων από τα κάλαντα, θα πλημμυρίσουν τις γειτονιές, δημιουργώντας έναν ευχάριστο πανζουρλισμό.
Και φυσικά συγκίνηση προκαλεί η μεγάλη κινητοποίηση των φιλανθρωπικών ομάδων του χωριού, που συνεπικουρούν την προσπάθεια της τοπικής κοινότητας, για συλλογή τροφίμων , ρούχων και παιχνιδιών, που θα προσφερθούν σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Υπομονετική αναμονή των πιστών, που νήστεψαν όλο αυτό το διάστημα, προσμένουν τον χαρμόσυνο χτύπο της καμπάνας των Χριστουγέννων, για να κοινωνήσουν Σώμα και Αίμα Κυρίου και να βρεθούν στο οικογενειακό χαρούμενο τραπέζι, που θα έχει όλα τα καλά που στερήθηκαν.
Διαχρονικά έθιμα, που συμβάλλουν στην συνοχή της κοινωνίας μας στην μακραίωνη παρουσία των κατοίκων του τόπου μας.

Καλά Χριστούγεννα

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...