Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΗΛ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

«Δημοσιογράφοι από... τα θρανία»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 - ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το προεδρείο της ΟΛΜΕ ανακοίνωσαν το πότε θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2014.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ;


Είναι πολύ σημαντικό 

ΚΑΦΑΟ - ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Perierga.gr - Καφάο πολυκατοικίες!
Ο Γερμανός καλλιτέχνης EVOL μετατρέπει αντικείμενα που συναντάμε συχνά στο δρόμο, όπως κουτιά ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας (καφάο) σε πολυκατοικίες γεμάτες

Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΣΚΥΛΟΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ» - VIDEO

perierga.gr - Τον Απρίλιο κυκλοφορεί ο πρώτος «σκυλομεταφραστής»! (βίντεο)Έχετε άγχος να μάθετε τι σκέφτεται το σκυλί σας και ξέρετε την αγγλική γλώσσα;

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ


15Γιατί τα ονόματα;

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


Δείτε τον εορτασμό των Θεοφανείων στους Προμάχους όπως αποτύπωσε ο φακός της Μαρίας Βαρελά από το PHOTORAMA STUDIO για τα Προμαχιώτικα Νέα. 

ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ!!!



Συγκλονιστικό: Της έδωσαν ένα χρόνο ζωής και 

δείτε τι έκανε...


Συγκλονιστικό: Της έδωσαν ένα χρόνο ζωής και δείτε τι έκανε...
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Suzan Spencer Wedel η οποία με τη συγκλονιστική της ιστορία προτρέπει τους πάντες να μην το βάζουν κάτω και να μην παραδίδουν εύκολα τα όπλα γιατί απλά... η ζωή είναι ωραία έστω και για λίγο.

Η 45χρονη δημοσιογράφος έμαθε ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια που της επιτρέπει να ζήσει για ακόμα έναν χρόνο. Παρόλα αυτά ούτε απελπίστηκε, ούτε κλείστηκε στο «καβούκι» της. Αντίθετα, εκμεταλλεύτηκε κάθε στιγμή ζωής που της έμεινε για να περάσει όμορφα. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, είδε το βόρειο σέλας με την καλύτερή της φίλη και γιόρτασε την 20η επέτειο του γάμου της στη Βουδαπέστη με το σύζυγό της John.
Όλοι όσοι αγαπούσε ήθελε να έχουν κάτι ξεχωριστό από εκείνη για να τη θυμούνται για όταν θα «φύγει». Έτσι, έφτιαξε λευκώματα για να δώσει στο καθένα από τα τρία παιδιά της και έκανε ειδικά κοσμήματα για τους καλύτερούς της φίλους και τους συγγενείς της.
Κάθε ημέρα της ήταν μια εμπειρία. Ταξίδεψε στη Βόρεια Καλιφόρνια για να αποχαιρετήσει τη βιολογική της μητέρα, καθώς είχε υιοθετηθεί, αλλά και στην Κύπρο για να επισκεφθεί την πατρίδα του βιολογικού της πατέρα, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ.
Όμως τον γάμο της 14χρονης κόρης της η Σούζαν δεν θα προλάβει να τον ζήσει. Γι αυτό επισκέφθηκε τον οίκο Κλάινφελντ της Νέας Υόρκης για να παραλάβει το νυφικό της.
«Καθώς η όμορφη κόρη μου εμφανίζεται με το λευκό μεταξένιο φόρεμα, μπορώ να την φανταστώ 10 χρόνια αργότερα, λίγο πριν από το γάμο της, να γελά και να κλαίει μαζί και γεμίζω από συγκίνηση για μια στιγμή που δεν θα μοιραστώ ποτέ μαζί της... Όταν η μοναχοκόρη μου με σκεφτεί την ημέρα του γάμου της, όπως το ελπίζω, θέλω να με θυμηθεί χαμογελαστή στα δοκιμαστήρια του Κλάινφελντ να της λέω "Είσαι πανέμορφη"».
Αυτά έγραψε στο βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο με τίτλο «Μέχρι να πω αντίο: ο χρόνος που έζησα με χαρά» το οποίο αναμένεται σε λίγο καιρό να γίνει best seller στις ΗΠΑ. Η Universal αγόρασε ήδη για δύο εκατομμύρια δολάρια τα δικαιώματα για την μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, το οποίο ήδη έχει αποφέρει στη μελλοθάνατη Σούζαν άλλα δύο εκατομμύρια δολάρια προκαταβολή.
Ωστόσο, η κατάστασή της υγείας της γίνεται κάθε μέρα όλο και χειρότερη... «Πιστεύω αυτό: στη μεγάλη τροχιά της ζωής των δικών μου ανθρώπων, μια βαριά θλίψη σήμερα θα ανοίξει κόσμους συναισθημάτων γι' αυτούς στο μέλλον. Αυτό με ησυχάζει. Αυτό και η ικανότητα να απολαμβάνω μόνο το σήμερα».
star.gr

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ





Το Πάρκο των Ψυχών, η ζωντανή μνήμη του Σανατόριου Πάρνηθας

Το Πάρκο των Ψυχών, η ζωντανή μνήμη του Σανατόριου Πάρνηθας


Μάιος 1912: Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός αποφασίζει την ίδρυση Σανατορίου στην Πάρνηθα με σκοπό την νοσηλεία και θεραπεία των ανθρώπων οι οποίοι έπασχαν από τη μάστιγα της εποχής, τη φυματίωση. Χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν κατά την 30ετή και πλέον λειτουργία του Σανατορίου απομακρυσμένοι από τις οικογένειες τους για μήνες ή και χρόνια. Ένας εξ αυτών, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος την περίοδο εκείνη έγραψε την «Εαρινή Συμφωνία». 



Το Σανατόριο Πάρνηθας έκλεισε περίπου το 1960 έπειτα από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών.

Οκτώβριος 2012: Εμπνευσμένος από την ιστορία του Σανατορίου Πάρνηθας ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης επέλεξε τον χώρο απέναντι οπό το επιβλητικό και γεμάτο μνήμες, εγκαταλελειμμένο πλέον Σανατόριο για να δημιουργήσει, αφιλοκερδώς, «Το Πάρκο των ψυχών». Ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου.



Ο γλύπτης δεν χάραξε απλά κορμούς. Έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. Άραγε τα συναισθήματα αυτά αφορούν μόνο το παρελθόν; Ο γλύπτης απαντάει αρνητικά. Είναι συναισθήματα που κάθε άνθρωπος νιώθει σε διάφορες στιγμές της ζωής του. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος του. Να θυμίσει το παρελθόν για να διορθωθεί το μέλλον. Πιστεύω του είναι ότι όταν ξεχνάμε το παρελθόν αυτό τότε επιστρέφει σε εμάς πιο σκληρό και πιο δύσκολο..



Το έργο δημιουργήθηκε με την έγκριση του Δασαρχείου Πάρνηθας και την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Σύνδεσμου Προστασίας Πάρνηθας.



Απέναντι από «Το Πάρκο των ψυχών», βρίσκεται το ερείπιο του παλιού ΞΕΝΙΑ. Αυτό ήταν το Σανατόριο που λειτούργησε μέχρι το 1960 για να το πάρει μετά ο ΕΟΤ να το κάνει αρχικά ξενοδοχείο και αργότερα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, που έπαψε να λειτουργεί οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, Από τότε το κτίριο ρημάζει.
















Πηγή: http://disaki.blogspot.gr

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...