Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ SITE ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΑΣ.



Το θέμα των προγόνων και της καταγωγής, απασχολεί αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να βρουν τις ρίζες τους, καθώς...

και ποιους πιθανούς μακρινούς συγγενείς μπορεί να έχουν διάσπαρτους σε όλο τον κόσμο.

Την απάντηση αυτή, δίνει το site http://www.ancestry.com/, το οποίο μπορεί να εντοπίσει όλους τους πιθανούς συγγενείς σας στο πέρασμα των χρόνων. Η διαδικασία είναι απλή: Τοποθετείτε τα ονοματεπώνυμα των γονέων σας και όλων των προγόνων που επιθυμείτε, με πληροφορίες όπως η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου.
Ετσι μετά από αναζήτηση, το Ancestry.com σας βγάζει όλα τα πιθανά αποτελέσματα συγγενών σας τα οποία μπορεί να είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο και κατά πάσα πιθανότητα θα αγνοείτε την ύπαρξη τους.

Η ΟΑΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΣ Ο.Γ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤOΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Για τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών.

       Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της ΟΓΕ, εκφράζει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και καλεί τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, στην πόλη και στο χωριό, να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

       Τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς είναι προβλήματα όλου του λαού. Η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων που ξεκληρίζει τους αγρότες, πλήττει συνολικά τα λαϊκά στρώματα, έχει επιπτώσεις στην διατροφή, την ένδυση του λαού, οδηγεί σε συρρίκνωση μια σειρά κλάδους. Οι φόροι και τα χαράτσια λεηλατούν το πενιχρό εισόδημα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί απειλούν εξίσου αγρότες και αγρότισσες, εργαζόμενους και εργαζόμενες, άνεργους και άνεργες.

       Διπλό είναι το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής για τις αγρότισσες:
       Αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν ασφαλίζονται, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν, που δουλεύουν ως «συμβοηθούντα μέλη», που στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη, που βλέπουν τη σύνταξη να γίνεται άπιαστο όνειρο.

       Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών καλεί τις γυναίκες της πόλης και των χωριών μας, μπροστά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν, να μην αρκεστούν στο ρόλο του θεατή και του συμπαραστάτη.

Να γίνουν οι ίδιες πρωταγωνίστριες στην οργάνωση, στη δράση, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να βρεθούμε δίπλα στους γονείς μας, στους  άντρες, στα παιδιά μας, στους συμπολίτες μας, στηρίζοντας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.




Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της ΟΓΕ

τηλέφωνα επικοινωνίας: 6978921885 , 6981825752 , 6936116086

ΡΟΝΤΙΒΟ (ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΛΛΑΣ): ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ.


 Σας παρουσιάζουμε μια σπάνια  ηχογράφηση, ενός παραδοσιακού τραγουδιού στο ντόπικο γλωσσικό ιδίωμα, που  έγινε στο Γαρέφι Πέλλας και στο τραγούδι είναι η γιαγιά Νικολάου Κυριακή όπως μας ανέφερε ο εγγονός της, μιας και η γιαγιά δεν είναι πλέον εν ζωή.

Μετάφραση:

Πυροβολούσαν, Ελένη πυροβολούσαν. Πυροβολούσαν Ελένη, λεπτά όπλα, πυροβολούσαν Ελένη λεπτά όπλα.

Λεπτά όπλα Ελένη, λεπτά όπλα Ελένη, στην Κορυφή. Λεπτά όπλα Ελένη στην Κορυφή.


Εκεί στην Κορυφή Ελένη, εκεί στην Κορυφή, στην απάνω γειτονιά.


Εκεί στην Κορυφή Ελένη, στην απάνω γειτονιά.


Τον Χτυπήσανε Ελένη, τον χτυπήσανε, τον μελαχρινό Γιώργο.


Την αριστερή πλευρά Ελένη, την αριστερά πλευρά, την αριστερή πλευρά και τον δεξί ώμο.


Παρακαλώ σε Ελένη, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ Ελένη να πας και να πεις.


Να πεις Ελένη στη μάνα μου, Στη μάνα μου Ελένη και στον Πατέρα μου.


Να μου φέρουν Ελένη, να μου φέρουν, να μου φέρουν Ελένη λεπτό βαμβάκι

για να δέσω Ελένη τις πληγές μου

Κουράγιο Γιώργο, κουράγιο, κάνε κουράγιο, κάνε κουράγιο Γιώργο, έρχονται.


Νάτοι έρχονται Γιώργο η μητέρα σου, η μητέρα σου και ο πατέρας σου.


Νάτοι που έρχονται Γιώργο, νάτοι έρχονται και τα αδέρφια σου.


Νάτοι έρχονται και φέρνουν το φορείο.


Θα σε σηκώσουν Γιώργο θα σε σηκώσουν, θα σε σηκώσουν Γιώργο με το φορείο.



Και θα σε πάνε Γιώργο στο γιατρό.





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ...http://entopios.gr/?p=9196
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ...http://www.youtube.com/user/folkmusicgr?feature=watch

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Η υπερκαρναβαλική ομάδα Αλμωπίας
καλει όλα τα μέλη της,στην καθιερωμένη κοπή
της βασιλόπιτας,
την Δευτέρα 27 ιανουαρίου στις 20:00,
στο γνωστό cafe bar restaurant "ο βλαχος"
στο κέντρο της Φιλώτειας. 

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ο μεγαλύτερος φασίστας το κράτος
Ήταν ένα μικρό καράβι και τώρα ποιος - ποιος θα φαγωθεί, σε κάποιον θα πέσει ο κλήρος και όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε με παγωμένο αίμα στον γνωστό χαρούμενο σκοπό. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δύναμη να αντιδράσεις, είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι στην ίδια ουσία, στο ίδιο καράβι και πάντα κάποιος άλλος αποφασίζει για εμάς. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην ντρέπεται για αυτό, ντροπή που γίναμε δούλοι της, ντροπή που μας κυριεύουν τα ένστικτα και σκεφτόμαστε μόνο στη θολούρα μας, ντροπή που τους πληρώνουμε για να μας έχουν δούλους.

Και έτσι κάθε φορά χάνουμε και κάποιον και είμαστε ανήμποροι να τον βοηθήσουμε, πώς άλλωστε αφού κι εμείς οι ίδιοι είμαστε χαμένοι. Κάποιες στιγμές γεννιέται μια κρυφή χαρά που καταφέραμε για λίγο ακόμα, έστω για αυτό το λίγο να είμαστε πάνω στο καράβι, έστω κι έτσι. Ύστερα τύψεις, τύψεις γι' αυτόν που έφυγε, τύψεις για τους δικούς μας ανθρώπους και τα τόσα αναπάντητα γιατί.

Όλοι μας κάποια στιγμή προσπαθήσαμε, είπαμε τέλος, από εδώ και πέρα καθαροί, και δεν ήταν μόνο ο εθισμός που σε γυρίζει πίσω, είναι και όλο αυτά τα βλέμματα που σε χώνουν όλο και περισσότερο στο περιθώριο. Είναι οι κοινωνία, που ενώ σου προσφέρει απλόχερα ουσίες, έπειτα δεν μπορεί ούτε να σε βοηθήσει στην απεξάρτηση, ούτε να σε επανεντάξει. Είναι που μέχρι να έρθει το νούμερό σου για να μπεις στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ σίγουρα δεν θα το χρειάζεσαι πια... Είναι που ο εθισμός στις ουσίες είναι η πιο αποτελεσματική καταστολή. Είναι που το κράτος είναι ο πρώτος και πιο επικίνδυνος φασίστας απέναντι σε κάθε εξαρτημένο. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες σκέψεις ενός εξαρτημένου ατόμου. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς τόσα χρόνια για αυτήν τη μορφή φασισμού.

Τα ναρκωτικά δεν βγήκαν με την οικονομική κρίση, έχουν θάψει πολλά παιδιά χρόνια τώρα. Και δεν είναι η ενημέρωση που λείπει και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Τι κάνει λοιπόν μια κοινωνία όταν επί δεκαετίες κάποιοι δηλητηριάζουν ασταμάτητα τα σχολεία της; Τι κάνουμε εμείς όταν ο ναρκομανής αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας και όχι σαν άρρωστος που έχει δικαίωμα στη θεραπεία; Πώς το αντέχει ένας πολίτης όταν στον συμπολίτη του στερείται το δικαίωμα στη ζωή γιατί δεν έχει το σωστό νούμερο στη λίστα;

Ένα επόμενο ερώτημα είναι πώς γίνεται όπου και να κοιτάξεις να ανακαλύπτεις διαφορετικές μορφές φασιμού που δεν γεννήθηκαν τώρα και να συνεχίζεις να πιστεύεις ότι δεν ευθύνεσαι, όλοι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη για την όποια μορφή φασισμού. Είναι καλό που αρχίζουμε δειλά - δειλά να τις καταγράφουμε δημόσια, αλλά δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ανούσιες αραδιασμένες λέξεις αν στον αυριανό απολογισμό μας παραμείνουμε ίδιοι.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!

Magnify Image

Το όνομά της είναι Χέδερ Χάνσεν και είναι χορεύτρια και περφόρμερ από τη Νέα Ορλεάνη. 
Αυτός είναι ο δημιουργικός τρόπος που συνέλαβε ώστε να αποτυπώσει τις κινήσεις του χορού σε χαρτί. Η περφόρμανς της γίνεται με ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί και λίγο κάρβουνο .
 Χορεύει τελετουργικά και ένα διάγραμμα σχηματίζεται στο χαρτί. Τίτλος της δουλειάς της Emptying Gestures.
 Είναι στην ουσία ένα πείραμα κινητικής σχεδίασης. 
Με τον τρόπο της περνά από τη μια μορφή τέχνης στην άλλη μέσα από τη διαδικασία που γνωρίζει καλύτερα, το χορό.  

Magnify Image


Magnify Image

Magnify Image





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΚΑΛΥΒΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ.

Ο Κρητικός που είναι ανύπαρκτος για το κράτος -Ζει σε καλύβα 15 τετραγωνικών δίπλα σε χλιδάτα ξενοδοχεία [βίντεο]
Ο Κρητικός που είναι ανύπαρκτος για το κράτος -Ζει σε καλύβα 15 τετραγωνικών δίπλα σε χλιδάτα ξενοδοχεία

Εκατοντάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά από την παλιά εθνική οδό στο ύψος του Πλατανιά στα Χανιά της Κρήτη.
Ειδικά το καλοκαίρι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες βλέπουν μιαν αποθήκη πάνω στο δρόμο ανάμεσα στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Μια αποθήκη που εδώ και 8 χρόνια είναι το σπίτι ενός 64χρονου άντρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nea tv, ζει από το 2006 στην Καλύβα των περίπου 15 τετραγωνικών χωρίς ρεύμα, ενώ οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου του έχουν παραχωρήσει το χώρο.
Ο ίδιος δηλώνει δεν έχει παράπονο, δε ζητά τίποτα από κανένα, αν και όσοι τον γνωρίζουν περνούν που και που να του αφήσουν λίγο ψωμί και φαγητό.
Ο 64χρονος έχει να εργαστεί 20 χρόνια και βρίσκει τον τρόπο για να βγάλει πολύ λίγα ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του. Ο μόνος του φίλος ο Παναγιώτης, ο σκύλος του.
Για το Κράτος ο κ. Μιχάλης είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ανασφάλιστος χωρίς κάρτες και φορολογικές δηλώσεις. Έχει μόνο την ταυτότητα του και τώρα προσπαθεί να βγάλει ένα επίδομα από την πρόνοια γιατί ακόμα και εκείνος που ζει εδώ και χρόνια όπως κάποιοι συμπολίτες μας που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ανάλογη θέση, δε μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες.

"ΑΠΟ ΜΑΝΑ ΣΕ ΚΟΡΗ".

«Από μάνα σε κόρη» -Η νέα συνταρακτική καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία [βίντεο]

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέφτουν συχνά θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.
Η νέα διαφημιστική καμπάνια ενός ελβετικού οργανισμού κατά της ενδοοικογενειακής βίας μας προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα που μπορεί να υπάρχει πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Κύριος στόχος είναι φυσικά να αφυπνίσει τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Στο βίντεο, το μικρό κοριτσάκι, η Λέα, δοκιμάζει τα ρούχα της μαμάς της και φαίνεται να διασκεδάζει με τα «μεγαλίστικα» ρούχα και παπούτσια που την κάνουν να μοιάζει σε αυτήν. Η κατάληξη όμως είναι τραγική αφού το κοριτσάκι αναπαριστώντας την μαμά της, μακιγιάρει το πρόσωπό της δείχνοντας τα σημάδια ξυλοδαρμού που βλέπει καθημερινά.
Το βίντεο, σύμφωνα με το mothersblog, καταλήγει με το μήνυμα: «Η ενδοοικογενειακή βία σπάνια έχει ένα μόνο θύμα. Μην την αφήσετε να φτάσει τόσο μακριά».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΤΟ PRETTY BRA.

Η απάντηση των Κινέζων στο preety bra: Το σουτιέν οφθαλμαπάτη που κάνει θραύση σ

Η μαγεία της ψευδαίσθησης στην υπηρεσία της τεχνολογίας. Η νέα δημιουργία των Κινέζων έρχεται να εκθρονίσει το pretty bra, προσφέροντας πλούσιο και ζουμερό μπούστο και στις πιο αδύνατες γυναίκες.
Το σουτιέν μοιάζει περισσότερο με κορσέ που κυριολεκτικά αγκαλιάζει το στήθος, ενώ το μυστικό του βρίσκεται στα πλαϊνά κορδόνια, που τραβώντας τα, σφίγγουν το στήθος, τοποθετώντας το σε περίοπτη θέση.
Τώρα, κατά πόσο μπορούν τα μοντέλα να αναπνεύσουν φορώντας το, η διαφήμιση δεn φαίνεται να το διευκρινίζει...






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΡΡΟΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ.

Απίστευτο: Ενημέρωσαν με καθυστέρηση 9 ημερών για επικίνδυνη διαρροή υδράργυρου -Καθηγητής πήγε να μαζέψει μόνος τη ζημιά & τα έκανε χειρότερα

Απίστευτο: Ενημέρωσαν με καθυστέρηση 9 ημερών για επικίνδυνη διαρροή υδράργυρου -Καθηγητής πήγε να μαζέψει μόνος τη ζημιά & τα έκανε χειρότερα.
Συναγερμός έχει σημάνει στο κέντρο της Ξάνθης μετά από διαρροή μεγάλης ποσότητας υδραργύρου σε πεζοδρόμιο. Το απίστευτο όμως είναι ότι οι αρχές ενημερώθηκαν για το χημικό ατύχημα -το οποίο κρίνεται ως σοβαρό- εννέα ολόκληρες μέρες αφότου έγινε!
Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη μεταφορά μηχανήματος από τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε εργαστήριο του πανεπιστημίου, που βρίσκεται σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Μπρωκούμη, όπου στεγάζεται και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένας εκ των καθηγητών που συμμετείχε στη διαδικασία της μεταφοράς του μηχανήματος, γνώριζε για τη διαρροή από την πρώτη στιγμή, πλην όμως, προσπάθησε να την αντιμετωπίσει μόνος του και κατά δήλωση του ιδίου κατάφερε να συγκεντρώσει από το δρόμο τη μεγαλύτερη ποσότητα.
Ωστόσο, η έκταση που πήρε το περιστατικό μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, οδήγησε έναν άλλον καθηγητή να το κοινοποιήσει στις αρχές και την Πυροσβεστική προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
 Αμέσως ολόκληρη η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Πολιτική Προστασία και το νοσοκομείο Ξάνθης. Ειδικά συνεργεία του ΔΠΘ έριξαν θειάφι στην περιοχή, προκειμένου να απομακρυνθεί η ποσότητα υδραργύρου που είχε απομείνει.
 Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κώστας Κατσιμίγας, έκανε λόγο για αμέλεια από μέρους του καθηγητή, διαβεβαιώνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ όπως είπε, ενημερώθηκε από το νοσοκομείο αν υπήρχαν περιστατικά που πιθανόν να οφείλονται σε χημική μόλυνση.
Η περιοχή παραμένει ακόμα αποκλεισμένη και το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να διαπιστωθεί αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τη χρήση θειαφιού είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ.

Επέστρεψε ο χειμώνας -Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Στο έλεος της κακοκαιρίας θα βρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και ισχυρούς νοτιάδες που θα φθάσουν ακόμα και τα 9 Μποφόρ.
Στην Αττική όπου ήδη από βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρή χαλαζόπτωση, αναμένονται βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές νωρίς το πρωί. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά το βράδυ θα ενταθούν και πάλι με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται και για τη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα το πρωί πιθανόν να είναι έντονα. Χιονιά αναμένεται να πέσουν στα γύρω ορεινά κυρίως από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο
Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές . Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από τα δυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ και από τα βόρεια. Χιονιά θα πέσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 και το πρωί πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στην Πελοπόννησο. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νοτιά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.

ΗΠΑ: Δείτε τι έγινε στα μάτια του όταν τον "χτύπησε" το ρεύμα
Με ένα απίστευτο θέαμα ήρθε αντιμέτωπος ένας οφθαλμίατρος στην Καλιφόρνια, όταν κλήθηκε να εξετάσει έναν 42χρονο, τον οποίο χτύπησε ρεύμα, ενώ δούλευε.

Ο 42χρονος είναι ηλεκτρολόγος και στη διάρκεια κάποιας δουλειάς ακούμπησε σε λάθος σημείο τον ώμο του και τον χτύπησε το ρεύμα, τάσης 14.000 volt. Ο ηλεκτρισμός διαπέρασε όλο του το σώμα, και τα οπτικά νεύρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον οι κόρες και οι ίριδες των ματιών του έχουν σχήμα αστέρι!



Όπως εξηγεί, στο Livescience, ο οφθαλμίατρος Bobby Korn που εξέτασε το 42χρονο "το οπτικό νεύρο λειτουργεί σαν ένα καλώδιο το οποίο είναι αγωγός του ηλεκτρισμού".

Ουσιαστικά αυτό που έπαθε ο 42χρονος είναι ένα είδος "άμεσου καταρράκτη". Ο καταρράκτης είναι μια εκφυλιστική πάθηση του φακού του ματιού, που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας και προκαλεί έντονη θόλωση της όρασης.

Οι γιατροί ωστόσο δεν γνωρίζουν γιατί η βλάβη που προκαλεί το ρεύμα κάνει τα μάτια να έχουν σχήμα αστεράκι αλλά έχει παρατηρηθεί ανάλογο φαινόμενο και σε ζώα.

Όπως εξηγεί ο κ. Korn, το "μάτι είναι σαν κάμερα: αν ο φακός καταστραφεί, μπορεί να αντικατασταθεί με έναν άλλο αλλά αν το φιλμ - σε αυτή την περίπτωση το οπτικό νεύρο- καταστραφεί, τότε η εικόνα δεν θα είναι ποτέ πια καλή".

Η περίπτωση του 42χρονου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ).


Η θέση του Άθω μετά από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους καθορίστηκε στη διάσκεψη του Λονδίνου του 1912: το Άγιο Όρος δηλώνεται ως ανεξάρτητη πολιτεία, η οποία βρίσκεται κάτω από την προστασία της Ρωσίας.

Με τη συνθήκη της Λοζάνης το 1923 αποφασίστηκε η ένωση του Άθω στο Eλληνικό κράτος. Από το 1926 το ιερό βουνό έγινε συστατικό μέρος της Ελλάδας. Κατά τη Χιτλερική περίοδο τα μοναστήρια του Άθω διατήρησαν την αυτονομία τους και δεν υπέφεραν από την έλλειψη υλικών.  Σοβαρή ζημιά προκλήθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα (1946 - 1949), όταν μεταφέρθηκαν οι στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφος της χερσονήσου του Άθω.

Τώρα ο Άθως και πάλι δέχεται τους προσκυνητές και τους μοναχούς. Σε αυτό βασίζεται και η μεγάλη ελπίδα για την πνευματική αναγέννηση της ορθοδοξίας. Τον Ιούλιο του 2011 μια διεθνής ομάδα σπηλαιολόγων εξερεύνησε 26 σπήλαια του Αγίου Όρους. Πρόσφατα δημοσιοποίσαν μικρή περίληψη των εργασιών τους.





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...