Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ".


Ο Μ/Σ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΌΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ΄
ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ
 ΓΙΑ ΤΟ ''ΣΑΒΒΑΤΟ 1/2/20014'' 
ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΚΥΡΙΑΚΗ 2/2/2014 '',
 ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Είναι κάποιος που δεν μπορεί να χέσει κι έτσι αποφασίζει να πάει στον γιατρό. 
Λέει λοιπόν:

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ AGROTICA


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης στα εγκαίνια της «Agrotica» 

Στα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica» που πραγματοποιήθηκαν εχθές, 30/1, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας το οποίο βρίσκεται στο ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί είδε από κοντά την άρτια οργάνωση του περιπτέρου και συνομίλησε με τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας τα οποία παρουσίασαν με έξοχο τρόπο τα τοπικά, αγροτικά προϊόντα και τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής. Ακόμη, είχε την ευκαιρία να συναντήσει συναδέλφους του Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και πολλούς επισκέπτες οι οποίοι περιηγήθηκαν στο εκθεσιακό περίπτερο της Π.Ε. Πέλλας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την ξεχωριστή παρουσίαση που ετοίμασαν για τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica. Ακόμη θα ήθελα να προσκαλέσω το κοινό να επισκεφτεί το περίπτερο της Π.Ε. Πέλλας αφού και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Άλλωστε όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα η αγροτική οικονομία της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μαζί με τον πολιτισμό – τουρισμό τους δύο πυλώνες της στρατηγικής μας για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές και στους εκθέτες και στους επισκέπτες καλή περιήγηση», ήταν μια χαρακτηριστική δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη.   

Επίσης, εχθές, πρώτη μέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα στις «Γλυκές γεύσεις της Πέλλας» η οποία περιλάμβανε παρουσίαση μεταποιημένων και νωπών φρούτων, γευσιγνωσία γλυκών, μαρμελάδων, κομπόστα φρούτων και  αποξηραμένων φρούτων για τους επισκέπτες του περιπτέρου. Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη και η παρουσίαση της Π.Ε. Πέλλας κέρδισε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκαν και επισήμως τα εγκαίνια από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο της Π.Ε. Πέλλας και το οποίο έχει ως εξής:

Παρασκευή 31/1, 

11:00-12:00: Παρουσίαση φαρμακευτικών φυτών και καρπών  του δάσους, (τσάγια , μαρμελάδες καρπών δάσους).

 17:00-19:00: Τρόπος χρήσης  των φαρμακευτικών φυτών στη κοσμετολογία,  επίδειξη παρασκευής κεραλοιφών κ.α.

Σάββατο 1/2, 
12:00-14:00: Παρουσίαση λαχανικών, βολβών, τουρσιών, προτάσεις για φρέσκες ωμές σαλάτες. 
16:00-19:00: Γευσιγνωσία κρασιών - αλλαντικών και τυριών που παράγονται στην  Π.Ε. Πέλλας.
Κυριακή 2/2,  
11:00-12:00: «Γλυκές γεύσεις της Πέλλας»    
12:00-15:00: Παρουσίαση κρασιών της Πέλλας

Το περίπτερο της Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πέλλας επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρήστος  Γκουντενούδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου, ο δημοσιογράφος του Alpha Radio 96,5 κ. Νίκος Αβουκάτος, ενώ, παρών ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφων Τσαντάκης και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.


Διαδρομή στην κοινωνία: «Είναι δυνατό ν’ αγαπάει κανείς όλους, όλους τους ανθρώπους, όλους τους πλησίον του; Έκανα συχνά αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου: φυσικά και όχι, μάλλον είναι αφύσικο. Όταν αγαπάς αφηρημένα την ανθρωπότητα, αγαπάς σχεδόν μόνο τον εαυτό σου!»
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Χριστούγεννα, μια μεγάλη γιορτή για όλους. Ακόμα και αυτοί που με πάθος υποστηρίζουν ότι δεν τους αρέσουν οι γιορτές, μέσα τους κρύβουν μια λαχτάρα γι’ αυτές. Λαμπάκια, δώρα, οικογενειακά γεύματα, γλυκά και ευχές! Κυρίαρχο θέμα η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και το ενδιαφέρον για τους φτωχούς, τους άστεγους και τους κατατρεγμένους… Όλο αυτό το παραλήρημα αγάπης εκφράζεται με εράνους υπέρ των φτωχών, δωρεάν γιορτινά γεύματα, δωρεές ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία και τη χρησιμότητα των αγαθών καθώς και την καλή διάθεση όλων αυτών που τα προσφέρουν. Ποια είναι όμως η ουσία όλων αυτών των φιλάνθρωπων κινήσεων;

Στην πραγματικότητα αυτοί που προσφέρουν, αισθάνονται ότι κάνουν το καθήκον τους δίνοντας κάτι από το περίσσευμά τους, αλλά αυτοί που λαμβάνουν την κατά τα άλλα καλοπροαίρετη προσφορά, μετά από λίγο μένουν ξανά στη μοναξιά τους. Όλη αυτή η προσπάθεια λοιπόν θα είχε διάρκεια αν δίναμε το μήνυμα ότι δεν αγνοούμε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και τους προσφέρουμε εφόδια ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία μας χωρίς δεκανίκια.

Η αγάπη δεν είναι στιγμές, είναι ζωή, είναι καρδιοχτύπι· διαρκώς· πάντα. Πόσες καρδιές έχουν χτυπήσει για την αγάπη ενός θεού, ενός ανθρώπου, μιας ιδέας, μιας πίστης, μιας πατρίδας; Όλοι όσοι πάλεψαν και παλεύουν στο όνομα της αγάπης είναι άνθρωποι που έχουν και αυτοί την ανάγκη να αγαπηθούν, από ένα μωρό στην αγκαλιά της μάνας, μέχρι τον τελευταίο, άστεγο και μοναχικό οδοιπόρο της ζωής. Αγάπη είναι η επιθυμία να δώσεις κάτι και όχι να το κρατήσεις. Η δύναμή της δεν είναι εγωιστική και αφηρημένη! Είναι τροφή κι ανάσα! Διαμορφώνει ιδεολογία, δημιουργεί επαναστάσεις!

Σε όλους λοιπόν τους μοναχικούς αφιερώνουμε τις παρακάτω σκέψεις:

«Μου λέει το σπίτι μου:
- Μη μ’ εγκαταλείπεις γιατί εδώ κατοικεί το παρελθόν σου.
κι ο δρόμος μού λέει:
- Έλα κι ακολούθησέ με γιατί είμαι το μέλλον σου.
κι εγώ λέω και στους δύο:
- Στο σπίτι και στον δρόμο δεν έχω παρελθόν, ούτε μέλλον. Κι αν μείνω εδώ υπάρχει μια φυγή στη στάση μου κι αν φύγω υπάρχει μια στάση στη φυγή μου.
Μονάχα η αγάπη αλλάζει τα πάντα.»

Διαδρομή προσωπική

Από παιδί ονειρευόμουν έναν όμορφο κόσμο.
Αγαπούσα την οικογένειά μου και τους το έδειχνα με κάθε ευκαιρία. Μερικές φορές δημιουργούσα μόνη μου τις ευκαιρίες.
Αγαπούσα τον ήλιο που με καλημέριζε κάθε πρωί και το φεγγάρι που με καληνύχτιζε κάθε βράδυ.
Αγαπούσα τους φίλους μου και τα νέα που μου έφερναν κάθε φορά.
Αγαπούσα τα ζώα που φρόντιζα, τα δέντρα που πότιζα, τα ποτάμια και τις θάλασσες που κολυμπούσα, τον ουρανό που δεν έφτανα!
Αγαπούσα τη ζωή!

Μεγαλώνοντας η αγάπη μου για τη ζωή μετατράπηκε σε ανάγκη να αγαπηθώ. Η ανάγκη αυτή πήρε λάθος δρόμο αφού με κυρίευσε τόσο που έγινε πάθος. Πάθος ν’ αγαπηθώ! Χάθηκα τόσο στη διαδρομή, που όσο μεγάλωνε το πάθος μου, γινόμουν περισσότερο εγωίστρια κι έτσι κλείστηκα τόσο στο εγώ μου… ώσπου έμεινα μόνη.

Τόσο μόνη, που σιχαινόμουν τον ίδιο μου τον εαυτό. Μοναδική μου φίλη η σκιά μου, που κι αυτή χωρίς το φως του ήλιου ή έστω των φαναριών των αυτοκινήτων στους δρόμους που περιπλανιόμουν, μ’ εγκατέλειπε.

Η πορεία αυτή μεγάλη. Δύσβατη, επικίνδυνη, παγωμένη. Οι επιλογές δύο. Φυλακή ή θάνατος. Τον θάνατο τον πλησίασα αρκετά, μα από τύχη του ξέφυγα. Φυλακή, να ‘μαι! Είπαμε… Στάθηκα τυχερή μία φορά. Ευτυχώς, μία επιλογή, μία ευκαιρία! Θεραπεία, να ‘μαι!

Κίνητρο η αγάπη. Αυτό αισθάνθηκα και γι’ αυτό συνεχίζω τον αγώνα μου. Τη μεγαλύτερη αξία από όλες, την πιο σημαντική. Το κυριότερο από όλα, κάνοντας σωστές επιλογές και ξεκινώντας να αγαπάω τους άλλους. Όχι με την αφηρημένη έννοια «αγαπάω όλο τον κόσμο» αυτή τη φορά, αλλά ξεκινώντας από τους ανθρώπους που έχω κοντά μου. Προσφέροντας έμπρακτα την αγάπη μου σε αυτούς. Προσφέροντας θα αγαπήσω τον εαυτό μου και θα με αγαπήσουν κι άλλοι.

Η διαδρομή δύσκολη μα όχι δύσβατη, ασφαλής κι όχι επικίνδυνη, ζεστή και καθόλου παγωμένη και ποτέ ξανά μοναχική.

Η επιλογή πια, μία: ΝΑ ΖΗΣΩ!

Πρόταση της κοινότητας για την καλύτερη διαδρομή

«Μ’ αγαπάς γιατί έχω το ίδιο αίμα μ’ εσένα.
Μ’ αγαπάς γιατί κατάγομαι από την ίδια χώρα.
Μ’ αγαπάς γιατί έχω αυτά που δεν έχεις καταφέρει εσύ ν’ αποκτήσεις.
Μ’ αγαπάς επειδή δεν είμαι εσύ.
Ανώριμα μου λες
“Σ αγαπώ γιατί σε χρειάζομαι”
Δεν θα ήτανε καλύτερα να μου έλεγες
“Σε χρειάζομαι γιατί σε αγαπώ”
Έχεις καταφέρει να αγαπήσεις τον συνάνθρωπό σου και όχι τον εαυτό σου, δεν σε πιστεύω»

Την αγάπη χρειάζεται να τη δείχνουμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Χρειάζεται να τη νιώσουμε, να την παρατηρήσουμε, να την αισθανθούμε! Χρειάζεται να την ακούμε σα μελωδία στα αυτιά μας! Υπάρχει ένα μυστικό για τη μελωδία: είναι απαραίτητο να μάθουμε να παίζουμε τις νότες! Ας πούμε λοιπόν ότι είναι αξίες που τις συνοδεύουν, συνυπάρχουν μαζί. Όπως λοιπόν οι νότες λέγονται DO-RE-MI-FA-SOL-LA-SI έτσι και οι αξίες έχουν ονομασία: Σεβασμός- Αλληλοβοήθεια- Εντιμότητα- Νοιάξιμο- Φροντίδα- Ευθύνη-Καθαρές Σχέσεις. Δίχως τις αξίες που συντροφεύουν την αγάπη, δεν θα μπορέσουμε να την αισθανθούμε, να την νιώσουμε. Ας βρούμε λοιπόν το θάρρος να τραγουδήσουμε τη μελωδία της…

Και για αρχή: Ξεκινήστε να λέτε καλημέρα με χαμόγελο και να είστε σίγουροι ότι θα έχετε ανταπόκριση!







ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ.

Σύμφωνα με το άρθ. 6 του νόμου 2946/2001 που ορίζει τις προϋποθέσεις τοποθέτησης επιγραφών: 
«οι επιγραφές με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητα ή η επαγγελματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου, ή η επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας, ενώσεως φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου γράφονται υποχρεωτικώς στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται επιπρόσθετη αναγραφή της επιγραφής σε άλλη γλώσσα με μικρότερα στοιχεία».

Μια ματιά στο δάσος των επιγραφών κατά μήκος των κεντρικών οδικών αξόνων της χώρας μας κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει του «.. νόμου το ασφαλές». Το ίδιο ισχύει και για τις πόλεις μας, όπου ολοένα και περισσότερα καταστήματα καταργούν (στο όνομα του εκσυγχρονισμού;) την ελληνική γλώσσα, αντικαθιστώντας την κυρίως με την αγγλική.

Λέγεται πως η μανία των Νεοελλήνων να τοποθετούν ξενόγλωσσες επιγραφές, προκειμένου να διαλαλήσουν την πραμάτεια τους, οφείλεται στο τουριστικό ρεύμα που κατακλύζει, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, τη χώρα μας καθώς και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των κοινωνιών μας. Σύμφωνα με την άποψη των οπαδών της περιώνυμης παγκοσμιοποίησης, η χρήση ξενόγλωσσων επιγραφών για την προβολή εμπορευμάτων και υπηρεσιών είναι δήθεν αναπόφευκτη.

Έτσι, η «αγορά» έγινε «μάρκετ», το κατάστημα υποδημάτων «σού-σοπ», ο παραδοσιακός «τσαγκάρης» «σου-μέϊκερ», το «καφενείο» «καφέ», οι «πωλήσεις» «σέϊλ» κλπ.. Τα πράγματα, βέβαια, δεν σταματούν εδώ. Όταν πρόκειται για προβολή συγκεκριμένου εμπορεύματος, τότε τα «σλόγκαν» (συνθήματα ή μηνύματα) αποτελούν ολόκληρες προτάσεις.
Γνωστή εταιρεία τσιγάρων, παγκόσμιας εμβέλειας, χρησιμοποιεί τελευταία διαφημίσεις με συγκεκριμένες συμπαραδηλώσεις όπως «έβερυ θίνγκ σταρτς νάου» (κάθε τι αρχίζει τώρα). Η αφίσα δείχνει καθιστούς έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο άνδρας, αναποφάσιστος, απλώνει δειλά το χέρι για να αγγίξει τα γόνατα της γυναίκας. Μα θα μου πείτε, τι σχέση έχει το κάπνισμα με τον έρωτα; Το μήνυμα της συγκεκριμένης αφίσας είναι : «μη διστάζεις, κάνε την αρχή και όλα θα πάνε καλά». Λίγο πιο κάτω διαβάζει κανείς στα ελληνικά τη γνωστή φράση «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» !

Είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την ενσωμάτωση και πολιτογράφηση στις εθνικές γλώσσες κυρίως αγγλικών όρων, μια και η κυριότερη γλώσσα επικοινωνίας στην εποχή μας είναι η αγγλική, γεγονός που οδηγεί ως ένα βαθμό αναγκαστικά στην αγγλοσαξονοποίηση της καθημερινής μας ζωής. Οι νέοι μας, «κολλημένοι» με το Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν, υποθέτω για λόγους ευκολίες και όχι για επίδειξη γνώσεων στην αγγλική, ολοένα και πιο πολύ αγγλικούς όρους στην επικοινωνία τους, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να αναζητήσουν τους αντίστοιχους όρους στην ελληνική, όπως π.χ. «λογισμικό» για το “software”(σόφτγουερ) και «υλικό» για το “hardware”(χάρντγουερ). Ο συμβολισμός στην επικοινωνία και η χρήση ξένων όρων οδηγούν, με τον καιρό, σε γλωσσική πενία, η οποία τελικά επιδρά καταλυτικά στην ικανότητα των παιδιών να εκφραστούν στη μητρική τους γλώσσα.

Ως γνωστόν, οι Γάλλοι καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαθάρουν τη γλώσσα τους από ξένες προσμίξεις. Αυτό, βέβαια, αν και είναι ως ένα βαθμό σωστό από πολιτιστική άποψη, γιατί αντιμάχεται τη γλωσσική αλλοτρίωση, δημιουργεί προβλήματα, καθώς ενισχύει υφιστάμενες εθνικιστικές αγκυλώσεις. Ωστόσο, η έλλειψη κανόνων στη χρήση ξενόγλωσσων όρων και στην προκειμένη περίπτωση αγγλικών όρων στην καθημερινότητά μας ενισχύει τον ήδη υφιστάμενο αγγλοσαξονικό γλωσσικό ιμπεριαλισμό και απειλεί, μακροπρόθεσμα, να υπονομεύσει το γλωσσικό μας πλούτο όσο και την αισθητική της γλωσσικής μας επικοινωνίας.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική και ενισχύει την ατομική μας ταυτότητα, η άλογη χρήση σκόρπιων ξενόγλωσσων εννοιών, όπως π.χ. στην περίπτωση των επιγραφών αλλά και στην καθημερινή μας επικοινωνία, υποδηλώνει ελλειμματική αυτοσυνείδηση, αν όχι συμπλέγματα κατωτερότητας απέναντι στους ξένους.

Όντας κληρονόμοι μιας τόσο πλούσιας και όμορφης γλώσσας, δεν έχουμε το δικαίωμα να την εκποιήσουμε, στο όνομα μιας εκσυγχρονιστικής δήθεν ιδεοληψίας.


Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, καθηγητής της Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

Magnify Image
Ζεις στη τρίτη χώρα παραγωγής ελαιόλαδου παγκοσμίως! Λίγα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το εθνικό μας προϊόν! 

1. Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στον Νομό Χανίων, έχει ηλικία 3.000 ετών και ακόμα παράγει ελιές. Πέρσι το λάδι από τις ελιές του συσκευάστηκε σε 249 αναμνηστικά μπουκαλάκια των 20 ml για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ελληνικού ελαιόλαδου.
    2. Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεκίνησε γύρω στο 5000 π.Χ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το πρώτο δένδρο ελιάς το φύτεψε η θεά Αθηνά μπροστά στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη.
    3. Το 2012 η παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου έφτασε τους 357.000 τόνους από 170.000.000 ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην Ελλάδα .
    4. Από αυτό το 40% έφυγε χύμα στην Ιταλία για να πωληθεί από εκεί στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό ελαιόλαδο.
   5. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ελαιόλαδου. Την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Τουρκία στην τέταρτη θέση.
    6. Στην Ελλάδα οι τρεις βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο είναι η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο, το Κολυμβάρι στην Κρήτη και η Λέσβος.
   7. Το Κολυμβάρι, όπως και η Κριτσά, φημίζονται για την παραγωγή της πλέον υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου.   8. Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς για την παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου είναι: κορωνέικη και μανάκι.
   9. Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 19 λίτρα λάδι ανά άτομο τον χρόνο, ενώ στην Αμερική 3, στη Γερμανία 0,7 και στην Ιαπωνία 0,1 λίτρα.

    Το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στα Χανιά , έχει ηλικία 3000 ετών και ακόμα παράγει ελιές. 
Magnify Image
  10. Κάθε δένδρο αρχίζει να παράγει ελιές στο πέμπτο έτος της ηλικίας του και ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος αν το κάθε δένδρο μπορεί να παράγει περίπου 50 κιλά ελιάς κάθε χρόνο.
   11. Η πιο συνηθισμένη συσκευασία ελαιόλαδου παραμένει ο αλουμινένιος τενεκές 3 και 5 λίτρων και κοστίζει από 20 μέχρι 40 ευρώ. Η πιο ασυνήθιστη συσκευασία είναι σε κεραμικό μπουκάλι, σε σχήμα πέτρας ελαιοτριβείου, της ελληνικής εταιρείας Milestone.
     12. Παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 2%.
  13. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας που παρήχθη μόνο με μηχανικές μεθόδους, είτε με έκθλιψη είτε με πίεση. Μέγιστη οξύτητα μπορεί να έχει έως 0,8% και η γεύση και το άρωμά του θα πρέπει να είναι εξαιρετικά, χωρίς κανένα ελάττωμα.
   14. Η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή έρευνα γύρω από το ελαιόλαδο και τα υγιεινά συστατικά του γίνεται από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο U.C. Davies. Πολλή έρευνα γίνεται επίσης σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών πανεπιστημίων.
   15. Οι γευσιγνώστες του λαδιού, όταν ελέγχουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, ψάχνουν για φρουτώδες άρωμα και γεύση χωρίς ελαττώματα, που θυμίζει πράσινο χόρτο, ώριμο μήλο, τομάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.
     16. Το ελαιόλαδο έχει πολλά θρεπτικά χαρακτηριστικά και βιταμίνες. Τα σημαντικότερα οφέλη προέρχονται από τις πολυφενόλες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, τη γήρανση και τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο.
    17. Το ελαιόλαδο ενδείκνυται και για τηγάνισμα, αλλά λόγω του κόστους του (4 ευρώ λιανική τιμή το κιλό του παρθένου ελαιόλαδου) πολλοί το αντικαθιστούν με ηλιέλαιο, που το θεωρούν όχι μόνο φθηνότερο αλλά και καταλληλότερο για καλύτερο τηγάνι.
    18. Η ελληνική εταιρεία που εξάγει το περισσότερο ελαιόλαδο διεθνώς είναι η TerraCreta. Κάθε χρόνο στον διαγωνισμό σχεδιασμού και ντιζάιν του Λος Άντζελες και στο EDA οι φιάλες με ελληνικό ελαιόλαδο βραβεύονται στις πρώτες θέσεις για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους. Οι εταιρείες Eleia, Moria Elea και Milestone βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια για τον εξαιρετικό σχεδιασμό συσκευασίας του ελαιόλαδού τους.
    19. Πρωτόλαδο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή το τέλος Οκτωβρίου, και έχει ένα χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα.
   20. Πυρηνέλαιο λέγεται το ελαιόλαδο που παράγεται από χημική κατεργασία του κουκουτσιού της ελιάς.
   21. Από τον ΟΟΣΑ προτάθηκε η πρόσμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια προκειμένου να δημιουργηθούν προϊόντα χαμηλότερης τιμής, αγνοώντας όμως τις επιπτώσεις στη διατροφή αλλά και στο καλό όνομα που έχει έως τώρα το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές.
 Η Ελλάδα φέτος έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

Η ΠΙΟ ΦΟΝΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ "ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ" ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Φρίκη τεχνολογίας: Η πιο φονική σφαίρα που έχει κατασκευαστεί ποτέ, «υπόσχεται» ολική καταστροφή των ζωτικών οργάνων [βίντεο]

Μία νέα εποχή ανατέλλει στην αναπτυσσόμενη -με καλπάζοντα ρυθμό- αγορά της οπλοχρησίας και των πυρομαχικών! Μία νέα σφαίρα η οποία λέγεται πως είναι τόσο θανατηφόρα, που δεν θα χρειαστεί δεύτερη για να επιφέρει το θάνατο.
H ονομασία της: Radically Invasive Projectile που, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει «Ριζικά Παρεισφρητικό Βλήμα» και κατασκευάστρια εταιρεία η G2 Research, με έδρα την Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Ο λόγος; Το γεγονός ότι είναι έτσι κατασκευασμένη, ώστε να προκαλεί εννέα διαφορετικά κανάλια τραύματος, διαλύοντας -κυριολεκτικά και ολοκληρωτικά- όλα τα ζωτικά όργανα του θύματος. Με άλλα λόγια, εκεί όπου οι στάνταρντ σφαίρες διαπερνούν το στόχο, αυτή είναι σχεδιασμένη να προκαλεί πολλαπλά θανατηφόρα εσωτερικά τραύματα.
«Θαυμάστε» το νέο προϊόν στα βίντεο που ακολουθούν:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΓΙΑ 3.000 ΔΟΛΑΡΙΑ.

Ψάχνουν για ανθρώπινα πειραματόζωα -Εθελοντές μολύνονται με τον ιό της γρίπης για 3.000 δολάρια [εικόνες&βίντεο]

Φτάρνισμα, συνάχι, πονοκέφαλος, πυρετός. Αυτά είναι τα συμπτώματα της γρίπης που θα υπομείνουν 100 εθελοντές στο όνομα της επιστήμης. Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας θα μολύνουν ανθρώπους με τον ιό της γρίπης στο πλαίσιο πειράματος που στόχο έχει τη δημιουργία νέων πιο αποτελεσματικών εμβολίων. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα τα ανθρώπινα πειραματόζωα θα πάρουν αποζημίωση 3.000 δολαρίων. Οι εθελοντές δεν είναι μεγαλύτεροι από 50 ετών ενώ η δόση που θα τους χορηγηθεί θα προκαλέσει ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον εννέα ημέρες στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί θα παρακολουθούν πώς το σώμα τους αντιδρά στα διαφορετικά στάδια της γρίπης.


«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά πάντα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δρ Μάθιου Μέμολι.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες επέλεξαν υγιείς ανθρώπους, καθώς όπως υποστηρίζουν θέλουν να διαπιστώσουν με ακρίβεια πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό τους σύστημα.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΝΤΟΠΕΡΟΥΑΟΥΑ: Η ΝΕΑ ΑΓΡΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΡΑΤΣΑ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.

Ντοπερουάουα: Η νέα άγρια, υβριδική ράτσα σκύλου που τρομοκρατεί τους πάντες [βί

Μια άγρια ράτσα ζώου που αποτελεί συνδυασμό ενός μεγάλου και απειλητικού σκύλου και ενός πιο... μινιόν αφήνει τους πάντες έντρομους.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για πραγματικότητα, αλλά για το σενάρια της νέας ευφάντασης διαφήμισης της Audi.
Ενα νεαρό ζευγάρι θέλει να πάρει σκύλο, αλλά δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε ένα ντόπερμαν και ένα τσιουάουα με αποτέλεσμα να «συμβιβαστεί» και να πάρει ένα υβρίδιο αποτέλεσμα της ένωσης των δύο.
Το πρωτοφανές αυτό ζώο αναστατώνει τους πάντες και προκαλεί πανικό σε κάθε εμφάνισή του.
Κάπου εκεί το χιουμοριστικό σποτ φθάνει στο τέλος του για να «πέσει» το μήνυμα της εταιρείας πως δεν συμβιβάζεται...





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ".

Αλλάζουν οι εξετάσεις -Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων που μπαίνει στα σχολεία

Στα τέλη Μαΐου, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα επιλεγεί με κλήρωση, το 50% των θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και η οργάνωση της Τράπεζας θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία των καθηγητών, που θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα σε κάθε μάθημα.
Πώς θα δημιουργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων για τη φετινή χρονιά
Οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα κατά μάθημα. Κατόπιν, με εποπτεία του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επιτροπές εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, θα κωδικοποιήσουν τα θέματα, με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους. Εκτιμάται ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ουσιαστικά, το ΙΕΠ θα αναλάβει τον κύριο ρόλο στην οργάνωση της Τράπεζας φέτος, αφού δεν θα συσταθούν στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων επιτροπές καθηγητών, με αρμοδιότητα τη δημιουργία θεμάτων.
Το νέο σύστημα
  • Τα περισσότερα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων θα ζητούν ανάπτυξη απάντησης. Λιγότερα θα είναι πολλαπλής επιλογής.
  • Υπολογίζεται ότι τελικά (όχι από φέτος) στην Τράπεζα θα οργανωθούν 1.000 θέματα ανά μάθημα.
  • Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο το βαθμό δυσκολίας τους
  • Ο προαγωγικός βαθμός της Α΄Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 και το αποτέλεσμα των μονάδων θα προστίθεται στις μονάδες από τους βαθμούς της Β' και Γ' Λυκείου, καθώς και στις μονάδες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σε 4 μαθήματα) ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σύνολο μονάδων βάσει του οποίου κάθε υποψήφιος θα διεκδικεί μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ "ΕΠΕΣΑΝ" ΟΙ ΗΡΩΕΣ.

Click on the slide!
31 Ιανουαρίου 1996...τις πρώτες πρωινές ώρες έλαβε χώρα  η κρίση των Ιμίων φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης, σε μία εποχή όπου η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα...

Της Γιάννας Κορρέ

Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα χώρα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων («Γκρίζες Ζώνες»).
Ιμια, 31 Ιανουαρίου 1996: Η νύχτα που έπεσαν οι ήρωες...
Τα Ίμια (Καρντάκ στα τουρκικά) είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.

Ιστορική υπενθύμηση

Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.

Το Χρονικό της Κρίσης

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες αρχές είναι  της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει εσπευσμένα  νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

31 Ιανουαρίου 1996

00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.

01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.

04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» (όχι πλοία,όχι στρατεύματα,όχι σημαίες) διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Τα γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργώντας αναπάντητα ερωτήματα μέχρι και σήμερα ...18 χρόνια μετά!

Γιατί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και γιατί μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο (ο οποίος χαρακτήρισε πανί την ελληνική σημαία  και την υποστολή της από τα Ίμια, που αποφάσισε η κυβέρνηση,την απέδωσε στον… αέρα) προτίμησαν να παραδώσουν τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης στις ΗΠΑ...τη στιγμή που η Ελλάδα ή πιο  συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις την 30η Ιανουαρίου δεν κυριαρχούσαν μόνο στη θάλασσα, βγάζοντας στο Αιγαίο περισσότερα πλοία, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα.

Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε πλεονεκτική θέση, αφού ξέραμε πώς οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ’ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις τους λόγω και της άσκησης «Αλέξανδρος» που ήταν σε εξέλιξη. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση καθώς δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά τους ήταν εκτός ενεργείας.

Συνέπειες 

Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες.

Σ'ένα γενικό πλαίσιο ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα, του οποίου το τελικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν εύκολο να προβλεφθεί.Ως μόνη βεβαιότητα προβάλλουν οι καταστροφές και στις δύο χώρες και οι μεγάλες ανθρώπινες εκατέρωθεν.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Πανελλήνιος διαγωνισμός γλώσσας και ορθογραφίας
Ο 13ος πανελλήνιος διαγωνισμός ελληνικής γλώσσας και ορθογραφίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στις 10.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκης. 
Το διαγωνισμό διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με το Σύλλογο "Φίλοι του Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος".

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης Γυμνασίου από πολλές πόλεις της χώρας -μεταξύ των οποίων η Πάργα, η Πρέβεζα, η Κομοτηνή, ο Βόλος, τα Γρεβενά, η Δράμα, η Κατερίνη, η Θεσσαλονίκη κ.α.- μετά από ανοικτή πρόσκληση προς τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που απηύθυναν οι δύο φορείς τον Δεκέμβριο του 2013.

Κάθε τμήμα θα εκπροσωπηθεί από έναν διαγωνιζόμενο, ο οποίος καλείται να δώσει τη σωστή ορθογραφία και την ετυμολογική ερμηνεία μίας λέξης, εντάσσοντάς την παράλληλα σε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Η εξεταστική επιτροπή που θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους αποτελείται από φιλολόγους, μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. "Ο Φιλόλογος".

Στους τρεις πρώτους μαθητές που θα διακριθούν θα αποδοθεί χρηματικό έπαθλο 500, 300 και 200 ευρώ αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΚΟΡΑΝΙ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

alt

Στην περιοχή της Αμάσειας , στο μουσουλμανικό τζαμί που λειτουργούσε μέχρι το 1923 σαν ελληνορθόδοξη εκκλησία, ο τοπικός Ιμάμης όρθιος διαβάζει το Κοράνι υπό την σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. 

Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι,  σεβαστηκαν και δεν θέλησαν να καταστρέψουν την τοιχογραφία παρά το γεγονός ότι  η απεικόνιση μορφών της Χριστιανικής Θρησκείας θεωρείται για το Ισλάμ μεγάλη αμαρτία. 


alt


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΩΡΕΑ "ΑΡΧΑΙΩΝ" Μ113 ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ! - ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ... ΛΙΒΑΝΟΣ.



"Καθρεφτάκια και χάντρες" στους ιθαγενείς θυμίζει η νέα "δωρεά" των "αρχαίων" ΤΟΜΠ Μ113 που αποφάσισαν να κάνουν οι ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό.

Μετά την απώλεια των 10 CH-47D Chinook που προτίμησαν να δώσουν στο Πακιστάν οι ΗΠΑ τώρα για να μας "γλυκάνουν" μας χαρίζουν 250 ΤΟΜΠ Μ113 τεχνολογίας τηε δεκαετίας του '60 από αυτά που είχαν γεμείσει την Αθήνα στο πραξικόπημα του 1967!

Τα Μ113 θα είναι της έκδοσης Μ113Α3 από αυτά που κατακλύζου, τις μάντρες του αμερικανικού Στρατού κατά χιλιάδες και επειδή το κόστος φύλαξης, αλλά και το κόστος διατήρης σε κατάσταση μακράς απόθεσης είναι τεράστιο τα δίνουν στους Έλληνες ιθαγενείς!

Τα Μ113Α3 θα δοθούν σε μονάδες που έχουν την έκδοση Α1, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα μετά το τραγικό ατύχημα του Μ113 των πεζοναυτών, στο οποίο χάθηκε ένα 20χρονο παλλικάρι.

Για να αντιληφθούμε την αξία της "δωρεάς" ο τελευταίος Στρατός που δέχθηκε το Μ113Α3 ήταν ο (γνωστός για το προηγμένο του υλικού του και τις τεράστιες επιτυχίες του στα πεδία των μαχών!) Στρατός του ...Λιβάνου (!) τον Ιανουάριο του 2013. Τουλάχιστον μάθαμε ότι και ο Λίβανος έχει Στρατό...

Η έκδοση Α3 διαθέτει "πουσαρισμένο" κινητήρα που καταναλώνει 10% περισσότερο καύσιμο από αυτό που αντικαθιστά, και ... καθίσματα απορρόφησης κραδασμών, όπως και διαφορετικό κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο θα χρειαστεί νέα γραμμή υποστήριξης αφού τα ανταλλακτικά των παλιαότερων εκδόσεων δεν έχουν συμβατότητα με το συγκεκριμένο.

Τα οχήματα προέρχονται από ανακατασκευές παλαιότερων Μ113 και βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής κάπου μεταξύ 1977 και 1987. Φυσικά δεν μπορούν "ούτε για πλάκα" να ακολουθήσουν στις επιχειρήσεις τα LΕΟ2HEL/A4, λόγω τεράστιας διαφοράς στην ταχύτητάς τους με άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορούν να προστατευθούν τα Leopard από τις εχθρικές ομάδες αντιαρματικού πεζικού που θα "θερίσουν" ανενόχλητες τα άρματα μάχης.

Φυσικά καταστρέφονται από όλα τα ελαφρά αντιαρματικά όπλα, από απλά πολυβόλα των 0,50'', ενώ πλευρικά, επίσης η θωράκιση δεν αντέχει ούτε σε διατρητικά βλήματα των 7,62 χλστ..

Πρόκειται στην ουσία για "ταξί μάχης" και ο Θεός να βάλλει το χέρι του μην χρειαστεί να επιχειρήσουν ποτέ στο ελληνοτουρκικό μέτωπο απέναντι στα ΤΟΜΑ AIFV του τουρκικού Στρατού και έχουμε εκατόμβες νεκρών...

Εν πάση περιπτώσει η εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας σε συνδυασμό με τα ατελείωτη σκανδαλολογία, εκτιμούμε ότι έχει προδιαγράψει το μέλλον, εκτός αν εμφανιστεί κάποια πολιτική δύναμη που θα τα αλλάξει όλα αυτά.... 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...