Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"ΤΙ ΝΑΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΕΓΓΕΙ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ;"


Τι νάναι αυτό που φέγγει στο σκοτάδι
νάναι άραγε ήλιος.

Ένας άνθρωπος καίγεται
ένας άνθρωπος φωτίζει τη νύχτα
ολόρθος σ’ ένα φυλάκιο φωτίζει τη νύχτα
τον αλείψαν πετρέλαιο
και τον άναψαν
άναψε κι όλας μια μεγάλη φωτιά
στον κόσμο
πάμε να ζεσταθούμε απόψε
να δούμε λίγο ουρανό
να δούμε μήπως έχουμε πεθάνει
και αυτά τα δυο παιδιά
αυτοί οι δυο ξυλιασμένοι φαντάροι
να δούνε την ώρα
να δούνε ότι είναι η ώρα
που κανένα ρολόι δεν έδειξε ποτέ
που κανείς δεκανέας της αλλαγής
δεν υπάρχει
να δούνε ότι είναι η ώρα
η ώρα η πιο βαθειά της νύχτας
που ξαναγινόμαστε άνθρωποι.

Τάσος Λειβαδίτης


SURPRISE! Η ΑΛΛΙΩΣ, ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΣΚΛΑΒΟΣ ΕΙΣΑΙ.

Surprise! ή αλλιώς μάντεψε ποιανού σκλάβος είσαι.

Την τόσο μεγάλη έκπληξη σου για το τι συμβαίνει στη χώρα, δεν την καταλαβαίνω. Από την παιδική ηλικία, θυμάσαι να αισθάνθηκες ποτέ ότι υπάρχει η έννοια της ελευθερίας γύρω σου στην πράξη , είτε στην οικογένεια, είτε στο σχολείο, είτε στην μετέπειτα ζωή; Τι σου κάνει τόση εντύπωση τώρα δηλαδή; Α...δεν έχεις χρήματα πλέον. 

Τη σκλαβιά τελικά την αντιλαμβάνεσαι μόνο στα οικονομικά - τι απογοήτευση - και τώρα καίγεσαι να αλλάξει κάτι, να ελευθερωθείς. Συμφωνώ απόλυτα! Να ελευθερωθείς. Η βάση όμως για κάτι τέτοιο είναι η προσωπική, ψυχική ελευθερία και εκεί...έχεις πρόβλημα. 
Δεν ήσουνα ποτέ ελεύθερος μέσα σου, στις δυσκολίες πάντα άλλοι έλυναν τα προβήματα σου (η μανούλα σου; ένας δυναμικός φίλος σου; η πλούσια θεία από την αμέρικα;). Μάχες, επαναστάσεις και στρατηγικές, έπαιζες μόνο με τα παιδικά σου παιχνίδια. Στην πραγματική σου ζωή από φόβο μη γρατσουνιστεί η ψυχή και αποκτήσεις ψυχολογικά, άλλοι έδιναν τις μάχες σου (η μανούλα, ο δυναμικός φίλος, η πλούσια θεία από την αμέρικα). 
Ξέρεις...κατά βάθος, εκείνες τις μάχες, ήθελες να τις δώσεις. Ήθελες να παλέψεις για την ελευθερία σου, γιατί είναι στη φύση σου να είσαι ελεύθερος. Όχι, οι εχθροί σου δεν ήταν αυτοί που σε καλούσαν σε μάχη. Ήθελες να παλέψεις με τους πραγματικούς εχθρούς σου: τη μανούλα, τον δυναμικό φίλο, την πλούσια θεία απ'την αμέρικα. Αλλά βολεύτηκες. Και συνεχίζεις τα πολεμικά παιχνίδια. Στο ps πλέον. Εσύ στο ps, στις μάχες σου η μανούλα, ο δυναμικός φίλος, η θεία απ'την αμέρικα.... Και είσαι 40. 
Είχες πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν έκανες τίποτα. Πιστεύεις ότι είσαι επαναστάτης όμως. Εγκεφαλικά είσαι, ναι. 
Μεγάλωσες, γέμισε πληροφορίες ο εγκέφαλος και ατρόφησε η ψυχή. Εγκέφαλος γεμάτος πληροφορίες και γνώσεις, που για να χρησιμοποιηθούν θέλουν ενέργεια που την δινει η ψυχή, αλλά η σύνδεση είναι κομμένη. Δεν πληγωνόταν ποτέ για να μπορέσει να εκπαιδευτεί, να μάθει να μη φοβάται τον πόνο, να δίνει ρεύμα στη σκέψη σου και κίνηση στο λόγο σου και να επιστρέφει πιο δυνατή στη μάχη. Ήθελε πάγια η σύνδεση και τώρα πια είναι πολλά τα χρωστούμενα. Δεν τα πλήρωνες ακόμα και όταν αντιλήφθηκες ότι χρωστάς. Γιατί το αντιλήφθηκες, μη κρύβεσαι. 
Και τώρα; 
Και τώρα σου φταίνε οι άλλοι για τη δική σου τη σκλαβιά. Σκλαβωμένος ψυχικά άνθρωπος, ζεις σε μια υπόδουλη χώρα. Τι παράξενο! 
Και το κυριότερο; ακόμα περιμένεις κάποιον άλλον ελευθερωτή.

Και το χειρότερο; ακόμα νομίζεις πως είσαι επαναστάτης.


Angie Insomniac





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Πάρτε μια μικρή γεύση από τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης του δημοτικού σχολείου Προμάχων.

Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2014 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Την Τσικνοπέμπτη γιόρτασαν σε μια σεμνή και άκρως "απολαυστική" εκδήλωση, οι δάσκαλοι, οι μαθητές και ο σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου Προμάχων.
Ο δραστήριος σύλλογος τα είχε προετοιμάσει όλα και σε λίγη ώρα "κάηκαν" τα κάρβουνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου, που πλημμύρισε από τις χαρούμενες φωνές και τα ξεφωνητά των μικρών "θηρίων" .
Μοιράστηκαν σε όλους ατομικές μερίδες με νόστιμα σουβλάκια και αναψυκτικά και η γιορτή κατέληξε με πολύ τραγούδι και χορό.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

































ΦΩΤΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Δυο πόντιοι κοιτάνε τα αυτοκίνητα τους και σκέφτονται

ΠΑΙΞΤΕ ONLINE GAMES ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΖΕΛΟΣ 


Οι online gamers, παρά τα ψηφιακά επιτεύγματα που κατορθώνουν στον εικονικό κόσμο των LoL και WoW, συχνά αμφισβητούνται για τη χρησιμότητα τους στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, μία νέα γενιά online παιχνιδιών έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, καθώς παρέχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει ο καθένας στην επιστημονική διαδικασία χωρίς να διαθέτει ειδικές γνώσεις! Πώς; 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι εγκέφαλοι μας είναι φτιαγμένοι για να αναγνωρίζουν μοτίβα. Και αυτό είναι ένα task που -ακόμη και σήμερα- το καταφέρνουν καλύτερα από κάθε σύγχρονο αλγόριθμο/υπολογιστή. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι να ξανακοιμηθούμε, δεχόμαστε μια ασυγκράτητη πλυμμήρα αισθητηριακών πληροφοριών, τις οποίες καλούμαστε να φιλτράρουμε, να επεξεργαστούμε, να ταξινομήσουμε και να συσχετίσουμε αβίαστα, δίχως ιδιαίτερο κόπο.
 Σκοπός μας πάντα η εξαγωγή χρήσιμων και εύθετων συμπερασμάτων για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ταυτοχρόνως και ανάλογα με τα κίνητρα, τις προθέσεις και τις διαθέσεις μας, ολοκληρώνουμε τις εσωτερικές αυτές "συνιστώσες" σε αποφάσεις για πράξεις και ενέργειες, με απώτερο στόχο την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και της ζωής μας. Ωραία, όλα αυτά τα γνωρίζαμε. Το gaming που κολλάει;
   Τo gaming αποτελεί μια δραστηριότητα, που ναι μεν διεξάγεται σε εικονικά περιβάλλοντα τα οποία δεν επιβάλλουν real-life threats, αλλά οι γρίφοι και τα μυστήρια προς επίλυση παραμένουν και απαιτούν πλήρη επιστράτευση των εξαιρετικών ικανοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου. 



  Αν σκεφτεί κανείς ότι ο πλανήτης ολάκερος ξοδεύει 3 δισεκατομμύρια ώρες την εβδομάδα κολλημένος μπροστά σε οθόνες για online gaming, δεν είναι κρίμα να πηγαίνει τόσος χρόνος χαμένος;
 Ακόμη και ένα μικρό κλάσμα του αν αξιοποιούνταν για την επιστήμη, οι ερευνητές θα είχαν πρόσβαση σε μια ικανότατη δεξαμενή υπολογιστικής ισχύος, κατανεμημένη ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπινων εγκεφάλων που το 'χουν βάλει στόχο να περάσουν στο επόμενο level ενός άκρως εθιστικού παιχνιδιού. Έτσι, εύλογα προέκυψε η ιδέα να φτιαχτούν διασκεδαστικά online παιχνίδια, τα οποία παρασκηνιακά θα προσφέρουν στην επιστήμη. Ας δούμε μερικά success stories (sic!) και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό τους.
   Το 2011, οι παίκτες του online παιχνιδιού αναδίπλωσης πρωτεϊνών Foldit κατάφεραν σε μόλις 3 εβδομάδες να αποκρυπτογραφήσουν τη δομή ενός ενζύμου που προκαλεί μια ασθένεια παρόμοια με το AIDS σε πιθήκους, τη στιγμή που οι ερευνητές εργάζονταν για το ίδιο πρόβλημα επί 13 συναπτά έτη. Ένα χρόνο αργότερα, το 2012, οι παίκτες του αστρονομικού παιχνιδιού Planet Hunters κατάφεραν να ανακαλύψουν 40 εξωπλανήτες, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν το φαινόμενο της ζωής, αλλά δυστυχώς είχαν περάσει απαρατήρητοι από επαγγελματίες αστρονόμους.
   Πως θα σας φαινόταν, λοιπόν, να χαραμίζετε το χρόνο σας -και αυτό χρειάζεται, don't feel guilty- προσφέροντας τουλάχιστον κάτι χρήσιμο στην επιστήμη;
 Εμένα μου φαίνεται καλή ιδέα. Δοκιμάστε κι εσείς την ικανότητα σας να αναγνωρίζετε, να ταξινομείτε και να συσχετίζετε επιστημονικά δεδομένα, όπως και να εφαρμόζετε στρατηγική σχεδίαση παίζοντας ένα από τα παρακάτω παιχνίδια: 

PHYLO


Παίζοντας Phylo θα είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι σας αρέσει περισσότερο. Τα πολύχρωμα παζλ ή η τζαζ μουσική; Όπως και να 'χει, ο συνδυασμός των δύο καθιστά τον περίπλοκο κόσμο της βιοπληροφορικής παιχνιδάκι. Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι απλά μετακινείτε χρωματιστά τουβλάκια σχηματίζοντας μοτίβα, αλλά στην πραγματικότητα ευθυγραμμίζετε αληλλουχίες DNA από διαφορετικά είδη οργανισμών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη διεξαγωγή της γονιδιακής έρευνας. 

FOLD IT


Το Foldit αναφέρθηκε και προηγουμένως και ίσως είναι αυτό που έκανε διάσημα τα επιστημονικά παιχνίδια. Με κινήσεις αναδιάταξης και περιστροφές στο 3D χώρο προσπαθείτε να βρείτε την πιο σταθερή δομή μιας πρωτεϊνης. Όσο πιο σταθερή η δομή, τόσο υψηλότερο το σκορ που θα επιτύχετε. Καθ' οδόν, θα βοηθήσετε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τους κανόνες που ορίζουν το σχήμα και τη λειτουργία των πρωτεϊνών, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του καρκίνου, της νόσου του Alzheimer και του ιού HIV, που προκαλεί την ασθένεια του AIDS. 

FORGOTEN ISLAND


Αν λατρεύατε το Monkey Island αυτό το παιχνίδι θα είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για εσάς. Φανταστείτε ότι είστε ένας επιστήμονας παγιδευμένος σε ένα μυστηριώδες νησί, όπου μια έκρηξη κατέστρεψε ένα εργαστήριο βιολογίας. Φωτογραφίες διαφόρων ειδών οργανισμών είναι σκορπισμένες σε όλο το νησί κι εσείς πρέπει να τις συλλέξετε και να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές. Η δική σας εικονική εξερεύνηση μπορεί να βοηθήσει τους βιολόγους να μελετήσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της επέκτασης των πόλεων στα τοπικά οικοσυστήματα.

GALAXY ZOO


Περιηγηθείτε ανάμεσα στα εκατομμύρια των γαλαξιών μέσα από φωτογραφίες και ταξινομήστε τους με βάση το σχήμα τους. Το σχήμα ενός γαλαξία προδίδει διάφορα στοιχεία για το παρελθόν του, όπως π.χ. αν έχει συγκρουστεί με κάποιον άλλον (ότι πρόκειται δηλαδή να συμβεί και στο γαλαξία μας με αυτόν της Ανδρομέδας, σε 4 δις χρόνια). Το παιχνίδι προσφέρει την ευκαιρία σε όσους δεν είναι αστρονόμοι να αντικρύσουν απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντος πριν από οποιονδήποτε άλλον. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας συγκινήσει, σκεφτείτε την πιθανότητα να δοθεί το όνομα σας σε έναν γαλαξία, όπως συνέβη με τον παίκτη Voorwerp Hanny! 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ.

Φτιάξτε με επιδότηση μία οικογενειακή μονάδα ζυμαρικών

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο να αποφασίσει κάποιος να ανοίξει μία δική του επιχείρηση.
 Ωστόσο η βιοτεχνία ζυμαρικών φαίνεται πώς αποτελεί απρόσμενο «θησαυρό» για τους επίδοξους επενδυτές, με την επιδότηση για τη δημιουργία μίας μικρής βιοτεχνίας να αγγίζει έως και το 60% του κόστους.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ένθετο Αγροτικός Τύπος της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ανάμεσα στα προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν μία τέτοια επιχειρηματική κίνηση είναι το Leader, που αφορά την επιδότηση για την περιφέρεια και ο Επενδυτικός Νόμος.
Η Επιδότηση για την περιφέρεια είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τις αγροτικές περιοχές της χώρας και το τρέχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία κάθε περιοχής, περιορίζοντας τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί την παραγωγή μακαρονιών ρυζομακάρονων κουσκους και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων, ενώ το ποσοστό της ενίσχυσης εξαρτάται από την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.
 Βάσει προγράμματος, το ανώτατο κόστος επένδυσης για τη δημιουργία βιοτεχνίας ζυμαρικών ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.
Από την άλλη ο Επενδυτικός Νόμος, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός για υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προσφέρει επιδότηση από 25% έως 50% και εξαρτάται από την περιοχή στην οποία θα γίνει η επένδυση.
 Οσο για το ελάχιστο ύψος επένδυσης, για τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι τα 500.000 ευρώ, για τις μικρές τα 300.000 ευρώ και για τις πολύ μικρές 200.000 ευρώ.
Και οι δύο μέθοδοι καλύπτουν δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, αγοράς καινούργιου μηχανικού εξοπλισμό, προβολής και προώθησης των προϊόντων και μελέτης μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Η μεγαλύτερη σιταποθήκη στη Νορβηγία που φυλάει όλους τους καρπούς, για το τέλος του κόσμου [εικόνες]

Βαθιά μέσα σε ένα βουνό, εκεί όπου το Νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard συναντά το Βόρειο Πόλο, βρίσκεται η παγκόσμια σιταποθήκη.
Πρόκειται για ένα καταφύγιο, στις εγκαταστάσεις του οποίου γίνεται η αποθήκευση σπόρων. Το καταφύγιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και σε όλες τις πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.
Σκοπός του είναι να αποθηκεύουν τα κατεψυγμένα αντίγραφα (back ups) από όλα τα δείγματα σπόρων, από τις συλλογές καλλιεργειών του κόσμου, καθιστώντας το θησαυροφυλάκιο το απόλυτο «ασφαλιστήριο» για την προμήθεια τροφίμων στον κόσμο.
Πολλοί αποκαλούν το καταφύγιο «Doomsday» Seed Vault (σιταποθήκη για το τέλος του κόσμου) και δημιουργήθηκε έτσι ώστε η παραγωγή τροφίμων να μπορεί να ξαναρχίσει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μετά από μια περιφερειακή ή παγκόσμια καταστροφή.
Οπως φαίνεται και από τις εικόνες, η είσοδος είναι το μόνο ορατό μέρος της εγκατάστασης, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τούνελ με θόλο 100 μέτρων. Δείτε τις εικόνες του ιδιαίτερου αυτού καταφυγίου:













ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...