Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΣΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.


Στις 8 Μαρτίου τιμούμε τους αγώνες της γυναίκας για ισότητα στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

Η αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη των γυναικών, στη δημόσια ζωή,
στη διαδικασία λήψης αποφάσεων καθώς και η πρόσβαση στην εξουσία αποκαθίσταται καθημερινά στις μέρες μας και μπορούμε πλέον να μιλάμε, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες, για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και την πλήρη συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και άρα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων.
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα διακρίσεων μέσα από την ψυχολογική και τη σωματική βία γυναικών κυρίως στο εργασιακό και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Αυτά τα φαινόμενα, θα πρέπει επιτέλους, με την ευαισθητοποίηση όλων μας, να εξαλειφθούν και όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως να απολαμβάνουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και τον απαιτούμενο σεβασμό ώστε να συμβάλλουν δυναμικά στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης την οποία διανύουμε.

Χρόνια πολλά στην εργαζόμενη γυναίκα, στη γυναίκα μάνα, στη γυναίκα νοικοκυρά, στη γυναίκα σύντροφο, στη γυναίκα αγωνίστρια. 

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ BONO ΤΩΝ U2 ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ.

Παρών και ο Μπόνο στο συνέδριο του ΕΛΚ

- Αίσθηση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την τοποθέτηση τουBono
- Έκραξε την τρόικα και την... Άνγκελα Μέρκελ
- "Ο ιρλανδικός λαός ξελάσπωσε τον ιρλανδικό λαό. Μας πήδ...ξαν, αλλά τα καταφέραμε" είπε
- Τι είπε απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο ο τραγουδιστής των U2


Ποιος είδε τον Bono και δεν τον φοβήθηκε! Ο τραγουδιστής των U2 δεν ανέβηκε αυτή τη φορά στη σκηνή για να τραγουδήσει αλλά για να... κράξει την τρόικα και την Άνγκελα Μέρκελ!

Όλα έγιναν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, όπου ο Bono βρέθηκε για να μιλήσει τους ηγέτες των δεξιών κομμάτων για τη φτώχεια. Ο Μπόνο μπήκε στην αίθουσα του συνεδρίου, υπό τους ήχους μουσικής των U2 και φυσικά καταχειροκροτήθηκε.


Δεν ήξεραν βέβαια οι ηγέτες τι τους περίμενε.... Ο γνωστός τραγουδιστής μίλησε για την κρίση στην Ιρλανδία αλλά και στο ρόλο της τρόικας. 

«Ο ιρλανδικός λαός ξελάσπωσε τον ιρλανδικό λαό. Μας πήδ...ξαν, αλλά τα καταφέραμε. Η Ευρώπη είναι ιδέα αλλά πρέπει να γίνει συναίσθημα», είπε. Και από τα πυρά του δεν ξέφυγε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Είπατε ότι η Ευρώπη έχει μία ψυχή. Όταν οι Αμερικανοί μιλάνε για τη χώρα τους δακρύζουν, οι Ευρωπαίοι δεν δακρύζουν».


«Πρέπει να υπάρξει πραγματική Ένωση της Ευρώπης και όχι γραφειοκρατική. Ειρήνη και δημοκρατία, όχι εθνικισμός και λαϊκισμός. Πρέπει να κρατήσουμε έξω τον εθνικισμό και εκείνους που στρέφονται εναντίον των μεταναστών».

Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι ο «κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη αρχίζει από εμάς».






ΤΙΠΟΤΕ.



ΤΙΠΟΤΕ

Των ποιητών της θλίψης και των δεξιώσεων

Όταν δεν ξέρεις να σιωπάς,

την ώρα που οι κραβγές τρυπάνε το μυαλό.

Όταν δεν ξέρεις πότε να σταματήσεις το κλαψούρισμα,

για νεανικές επιλογές που δήθεν είχες.

Όταν δεν σέβεσαι τα μικρά διαλυμένα πτώματα,

των μεγάλων φωτεινών σωμάτων.

Όταν δεν σέβεσαι τα υγιή σου γερατειά,

μέσα στα παιδιατρικά νεκροτομεία.

Όταν ακκίζεσαι στη λίγδα των απατεώνων,

την ώρα που χιλιάδες συνομίληκοι σου τρώνε σκουπίδια.

Όταν γίνεσαι απόλυτα, προκλητικά απών

Μια κακοφωτογραφισμένη καθημερινή ψευτοπαρουσία.

Όταν μιλάς τάχα για έρωτα,

ζωγραφίζοντας κακά μια νεκρική βενετσιάνικη 

μουτσούνα.

Όταν δηλώνεις δεκαετίες –με τα ίδια λόγια-προδομένος,

προδίνοντας κοσμοπολίτικα αυτούς που ντρέπονται 

παγωμένοι για τη ‘’ζέστα’’ τους.

Όταν δεν ξέρεις πια φίλε, ‘’πως να πεθάνεις’’

....τότε σε βρίσκει

το τίποτε.



ΤΙΠΟΤΕ - Νίκος Κυριακίδης

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΤΟΥ Ν.ΠΕΛΛΑΣ.

Με παρέμβασή του στη βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης ζητά να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά των ΕΠΑΛ του νομού. 

Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε σήμερα αναφορά στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα Υπομνήματα του Δήμου Έδεσσας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα εκπαιδευτικά κενά στα τμήματα ειδικότητας Ιατρικών Εργαστηρίων και Νοσηλευτικής του Επαγγελματικού Λυκείου. 
Όπως επισημαίνεται στα κατατεθέντα Υπομνήματα, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας των συγκεκριμένων τμημάτων του τομέα Υγείας-Πρόνοιας έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες, εξαιτίας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών κενών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανέτοιμοι ενόψει των προαγωγικών και πανελλαδικών εξετάσεων, γεγονός που επιτείνει την αγωνία τους και προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ιδίων και των γονέων τους.
Για το λόγο αυτόν, ο Γιώργος Καρασμάνης,  με την κοινοβουλευτική του αυτή παρέμβαση,  ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να μεριμνήσουν για την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι χαμένες διδακτικές ώρες και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του Σχολείου.
Ταυτόχρονα,  ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιου Υπουργούς, ζητώντας την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών  κενών σ’ όλα τα ΕΠΑΛ του Ν. Πέλλας.






ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07 ΜΑΡΤΙΟΥ  2014          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.



Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Απάντηση στην εποχή της κρίσης και της αβεβαιότητας είναι ο Πολιτισμός »

Σήμερα, 7/3, στην αίθουσα συσκέψεων στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία, ενημερωτική συνάντηση με την παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη ως Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού και το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων της Πέλλας. Την ενημέρωση έκανε ο Λογιστής – Φοροτεχνικός κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Θεοδωρίδη.


Στο πρώτο μέρος της συνάντησης συζητήθηκε η οργάνωση των επίσημων εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Καθώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση για την ακριβή ημερομηνία πραγματοποίησης των επίσημων εκδηλώσεων αποφασίστηκε, οι λεπτομέρειες του προγράμματος να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.
 
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης το θέμα ήταν η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς επίσης η φορολόγηση των ίδιων των συλλόγων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε, ότι η στήριξη του πολιτισμού είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, διότι δε νοείται τουρισμός, που αποτελεί τη βασική αναπτυξιακή επιλογή της χώρας, χωρίς τον Πολιτισμό. Επίσης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν μικρές οργανώσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό και στην αγάπη των ανθρώπων, δαπανώντας χρήματα που προέρχονται από μικρές δωρεές και συνήθως από το υστέρημα των πολιτών. Ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις της Π.Κ.Μ. η κατάρτιση ενός συνολικού «πακέτου» πολιτιστικών δράσεων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της προσεχούς Αναπτυξιακής Προγραμματικής Περιόδου.


Από την πλευρά της η κα. Ζωγράφου – Τσαντάκη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των πολιτιστικών δράσεων στο πλαίσιο του επόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) που θα αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ. Αποστολόπουλο αναφορικά με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις των συλλόγων, αφού απαιτείται τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά την ύπαρξη και δράση των συλλόγων.


Ευκαιρίας δοθείσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε για τις πολιτιστικές δράσεις που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στην Π.Ε. Πέλλας με χρηματοδότηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER και το συντονισμό της Αναπτυξιακής Πέλλας. Ο κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου, Διευθυντής της ΑΝ.ΠΕ. που παραβρέθηκε στη συνάντηση έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε με χωρικά και πληθυσμιακά κριτήρια και αφορούσε τοπικές κοινότητες της Π.Ε. Πέλλας.

Τέλος, συμφωνήθηκε η σύνταξη μιας επιστολής με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτιστικών συλλόγων για το μέλλον του Πολιτισμού μετά την εφαρμογή των νέων φορολογικών υποχρεώσεων και η αποστολή της επιστολής προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κύριο αίτημα είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης τεσσάρων τουλάχιστον εκδηλώσεων με απαλλαγή από τον Φ.Π.Α.



Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του αλλά και τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και έδωσε χρήσιμες κατευθύνσεις στους συλλόγους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ: "ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ 1913-1922".



Το σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», ο σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», το βιβλιοπωλείο «Αλφαβητάρι» και η ΔΗΚΕΠΑΠ παρουσιάζουν το βιβλίο «Μνήμες του Ποντιακού Έπους, 1913 – 1922», του Παντελή Αναστασιάδη (ΠΑΝΤΕΛ – ΑΓΑ), Καπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν η εγγονή του ΠΑΝΤΕΛΑ – ΑΓΑ κ. Φωτεινή Αναστασιάδου, και ο Δρ. Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.


Η Είσοδος είναι ελεύθερη

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια υπέροχη ξανθιά μπαίνει στο γραφείο του διευθυντή της εφημερίδας.
- Γεια, του λέει. Θέλω να με προσλάβεις γραμματέα σου.
- Γραφομηχανή ξέρεις; ρωτάει αυτός.
- Όχι, του λέει, αλλά μπορώ να μάθω.
- Στενογραφία;
- Όχι, αλλά μπορώ να μάθω.
- Αγγλικά;
- Όχι, αλλά μπορώ να μάθω...
Ο τύπος τα έχει παίξει.
- Καλά, τη ρωτάει τίποτα δεν ξέρεις;
- Όχι, του λέει αυτή, αλλά μπορώ να μάθω...
- Και, δεν μου λες, τουλάχιστον. Πόσα λεφτά θέλεις;
- Ενάμιση εκατομμύριο το μήνα, λέει αυτή.
- Τρελάθηκες κορίτσι μου; Εδώ έχω δύο αρχισυντάκτες, της απαντάει, και παίρνουν και οι δύο μαζί εννιακόσιες χιλιάδες.

 Και η ξανθια:
Καλα τοτε πηδα τους αρχισυντακτες σου..

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ARISTOTLE RACING TEAM


Στην παρουσίαση του 4ου μονοθεσίου οχήματος, τύπου φόρμουλα, που σχεδίασε η ομάδα  του Α.Π.Θ. Aristotle Racing Team, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολυτεχνικής του Α.Π.Θ. Λεωνίδα Ντζιαχρήστο και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, παρέστη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
           Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τα μέλη της ομάδας για τις υψηλές τους επιδόσεις στο σχεδιασμό οχημάτων τύπου φόρμουλα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επικείμενη συμμετοχή τους το καλοκαίρι στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς “Formula Student”. «Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά την παρουσίαση του νέου, πρωτοποριακού μονοθεσίου οχήματος, τύπου φόρμουλα, του τέταρτου κατά σειρά που σχεδιάζει η δημιουργική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Aristotle Racing Team. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι μια επιστημονική ομάδα νέων από την Κεντρική Μακεδονία καινοτομεί σε ένα τόσο απαιτητικό αντικείμενο και ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις συναδέλφους της από το εξωτερικό. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές και στον επικεφαλής της ομάδας, επίκουρο καθηγητή Λεωνίδα Ντζιαχρήστο, καθώς με τα επιτεύγματά τους αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρωτοπορεί στους νευραλγικούς τομείς της τεχνολογίας και των καινοτόμων δράσεων.

Η καινοτομία, η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τους πυλώνες στους οποίους θα στηρίξουμε τη στρατηγική μας για την έξυπνη εξειδίκευση την επόμενη πενταετία, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

"ΜΙΖΩΝ" ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ.

ΜΙΖΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

ΜΙΖΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ Με παραδείγματα: 


Μιζοσκόταδο (το): Προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης της αλήθειας στην υπόθεση της Siemens. (Η δικαιοσύνη ψάχνει τους ενόχους στο μιζοσκόταδο)

Μιζοκακόμοιρος (ο): πολιτικός για τον οποίον υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις μίζες, αλλά παριστάνει τον κακόμοιρο προκειμένου να πείσει σχετικά με την αθωότητά του. (Διάβασες τις δηλώσεις που έκανε ο Τσουκάτος βγαίνοντας από τον ανακριτή; Τον εγκατέλειψε το κόμμα του λέει ο μιζοκακόμοιρος).

Μιζοτιμής (επίρρημα): Ελάττωση της τιμής της μίζας κατά το ήμισυ, σε περιόδους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτικών πρόθυμων να εμπλακούν. (Εκεί που τα είχαμε βρει και ήμασταν έτοιμοι να συμφωνήσουμε, μπλέχτηκε και ο Κυριάκος και μας έκανε χαλάστρα. Η συμφωνία έκλεισε μιζοτιμής).

Μιζεκλίκι (το):πρόγευση /μικρή προκαταβολή μίζας. (Ο εξοπλισμός του πολιτικού γραφείου του με καινούργιο τηλεφωνικό κέντρο ήταν το μιζεκλίκι της υπόθεσης. Τα χοντρά λεφτά δόθηκαν αργότερα).

Μιζονέτα (η): πολυτελής κατοικία που αποκτήθηκε ως αντάλλαγμα πολιτικής εκδούλευσης. (Είδες την μιζονέτα του Άκη στο Πανόραμα; Έχει ένα WC λιγότερο από την βίλα του Μητσοτάκη)

Μιζοτάκης (ο): Ο λήπτης μίζας μέσω “αγοράς” τηλεφωνικού κέντρου (Εγώ δεν πήρα μίζες. Μόνο ένα τηλεφωνικό κέντρο αγόρασα αξίας κάποιων χιλιάδων ευρώ)

Μιζανπλί (το): προϊόν συναλλαγής που αποδίδεται εις είδος, συνήθως με μορφή κοσμημάτων ή άλλων τιμαλφών, σε συζύγους, ερωμένες ή κόρες πολιτικών. (Βλέπεις την κοτρώνα που φοράει στο χέρι το τσουλί; Μιζανπλί του υπουργού από την υπόθεση του OTE είναι…)

Μιζολιθική εποχή: Χρονικά συμπίπτει με περιόδους όπου εξαγγέλλονται μεγάλα έργα, μεγάλες διοργανώσεις, μεγάλες αγορές του αιώνα κλπ. και πέφτουν οι μεγάλες μίζες. (Γαμώ την ατυχία μου… Τώρα βρήκαμε να είμαστε έξω από τα πράγματα; Τώρα που είναι η μιζολιθική εποχή και τρώει η μίζα σίδερο; )

Μιζολαβητής (ο):παρένθετο πρόσωπο που μεσολαβεί στο δαιδαλώδες σύστημα διακίνησης της μίζας, μέσα από εμβάσματα, off-shore εταιρείες κλπ, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του μαύρου πολιτικού χρήματος. (Ισχυρίζεται ότι τον έμπλεξαν χωρίς να το θέλει. Θα την γλυτώσει φτηνά όμως. Ένας απλός μιζολαβητής ήταν.)

Μιζάνοιχτος (ο): πολιτικός που εντέχνως αφήνει να διαρρεύσει σε επιχειρηματικούς κύκλους ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις συναλλαγής. (Εκλογές έρχονται. Τα έξοδα πολλά. Δηλώνω μιζάνοιχτος σε υποψήφιους… χορηγούς.)

Απομιζώ: σύγχρονη γραφή του ρήματος απομυζώ. Το ρήμα “απομυζώ” που σημαίνει “αναρροφώ, βυζαίνω, αποσπώ συνεχώς χρήματα” μετατρέπεται σε “απομιζώ” όταν ο ενεργών είναι πολιτικό πρόσωπο.(Απομίζησε τους πάντες επί υπουργίας του. Να φανταστείς ότι τον αποκαλούσαν ο μίστερ 2%. Τόση ήταν η προμήθειά του)

Μιζά κι ανέσωστα: μεγάλα έργα που δεν τελείωσαν ποτέ για ευνόητους λόγους. (Κι αυτό το έργο μιζό και ανέσωστο έμεινε. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί?)

Μιζότο: παραδοσιακό πιάτο του Εργολαβιστάν (Κυρία Υπουργού σε εστιατόριο: Θέλω να παραγγείλω ένα ριζότο για μένα και ένα μιζότο για τον σύζυγό μου, τον κ. Υπουργό)

Μιζόλα: μίζα + όλα = μεγάλη μίζα. Συνώνυμο: παρταόλα. (Θα πάρω μια μπριζόλα και μια μιζόλα).

Ομ(ιζ)όλογα: Σεμνά και ταπεινά μικρογεύματα (Θα πάμε στα Goody‘s ή θα φάμε ομιζόλογα;)

Κο-μίζω: φέρω προσφορά μίζας. Λατινιστί: Veni Vidi Mizzi


Παροιμί(ζ)ες και παροιμι(ζ)ώδεις εκφράσεις: 

* Θα φάει η μίζα σίδερο.
* Δεν σηκώνει μίζα στο σπαθί του.
* Όποιος έχει την μίζα, μιζιάζεται.
* Αγάλι αγάλι γίνεται η αγορά με μίζα.
* Ανεμομιζώματα, ανεμοσκορπίσματα.
* Πολιτικός αν μιζωθεί, την μυρωδιά την έχει.
* Βγάζει κι από τη μίζα ξίγκι.
* Εκεί που μας χρωστούσανε, τους δώσαμε και μίζα.
* (ακ)Άκιε… ο βραστήρας αυγών να είναι Siemens!
* Στην αναβροχιά, καλός είναι και ο βραστήρας.
* Φοβού τους Γερμανούς και μίζα φέροντες
* Πέσε μίζα να σε φάω.
* Το έξυπνο πουλί από τη μίζα φτιάχνεται.
* Θέλω ν’ αγιάσω, μα η Siemens δεν μ’ αφήνει.
* Άμα δεν πάει η μίζα στον υπουργό, πάει ο υπουργός στη μίζα.
* Αυτός θέλει και την μίζα ολόκληρη και το κόμμα χορτάτο.
* Άμα δώσεις μίζα διάβαινε…
* Από μίζα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν δοθεί.
* Κάποιο λάκκο έχει η μίζα…
* Σαν θέλει η Siemens και ο υπουργός, τύφλα νά’χει ο λαός






ΠΗΓΗ:
pavlidiscartoons.com


ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ.

Magnify Image
Από τον Μιχάλη Μιχαήλ 

Tην περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις διατροφικές μας συνήθειες, που αδίκως πέρασε χωρίς να της δώσουμε πολλή σημασία. Δικαιολογημένα! Διαλύθηκαν οι 58, ιδρύθηκε το Ποτάμι, πού να ασχοληθούμε τώρα εμείς με την υγεία και τη διατροφή μας.
 Διαβάζω από το tvxs τη μετάφραση της έκθεσης που έλεγε, ανάμεσα σε άλλα, το εξής:
 «Οι επιπτώσεις από την αγροκτηνοτροφία αναμένεται να ενταθούν δραματικά, επειδή η πληθυσμιακή μεγέθυνση θα αυξήσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αντίθετα με τα ορυκτά καύσιμα, είναι δύσκολο να αναζητήσουμε εναλλακτικές: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μια σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν δυνατή μόνο με μια ουσιαστική, παγκόσμια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, μακριά από τα ζωικά6 προϊόντα».
   O καθηγητής Έντγκαρ Χέρτουιτς, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, είπε επίσης:
 «Τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από την παραγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η άμμος ή το τσιμέντο, το πλαστικό ή το μέταλλο. Η βιομάζα και τα χωράφια που προορίζονται μόνο για κτηνοτροφία προκαλούν τόση ζημιά όσο η καύση των ορυκτών καυσίμων».
   Ο Ερνστ φον Βαϊτσέκερ, περιβαλλοντολόγος που συμπροέδρευσε της ομάδας, είπε:
 «Η αύξηση του πλούτου προκαλεί μια μεταστροφή των διατροφικών συνηθειών προς το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – τα κοπάδια τώρα καταναλώνουν μεγάλο μέρος από τις παγκόσμιες καλλιέργειες και κατά τεκμήριο ένα μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού, των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων».
   Σας ξενίζει αυτό που διαβάζετε; Δεν νομίζω. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον. Η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ πιο βαθιά ριζωμένη στη διατροφή μας απ’ όσο νομίζουμε. Και, δυστυχώς, δεν είναι όλος ο κόσμος επιλεκτικός ως προς το τι κρέας τρώει και πόσο συχνά. Αυτό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι, νομίζω, τις ακρότητες στις οποίες φτάνουν οι παραγωγοί για να ικανοποιηθεί η ζήτηση κρέατος. Αν νομίζεις, αγαπητέ αναγνώστη, πως τα ράφια των σούπερ μάρκετ γεμίζουν με δεκάδες αλλαντικά και άλλα προϊόντα από κρέας, σφάζοντας ευγενικά και όμορφα μοσχαράκια που ζουν και βόσκουν μακάρια σε λιβάδια, κάνεις λάθος. Τα ντοκιμαντέρ υπάρχουν. Οφείλεις να τα δεις πριν ξαναχώσεις τα δόντια σου σε ένα μπιφτέκι που δεν ξέρεις από πού προήλθε.
   Σήμερα διάβασα πως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας εικοσαετούς έρευνας που έλαβε χώρα στην Αμερική. Η έρευνα δείχνει πως τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή υψηλή σε ζωική πρωτεΐνη έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να αρρωστήσουν από καρκίνο όσο και οι καπνιστές. Τρόμος! Αν και δεν μπορώ να ξέρω πόσο σωστό είναι να συγκρίνεις το κάπνισμα με τη διατροφή, αυτή η έρευνα δεν μου φαίνεται καθόλου παράλογη. Και δεν πρόκειται μόνο για όσους καταναλώνουν ανεξέλεγκτα κρέας στην κανονική τους διατροφή αλλά και για όσους ακολουθούν δίαιτες όπως η Ντουκάν και η Άτκινς, οι οποίες, αν και θαυματουργές, όπως όλα δείχνουν, μακροχρόνια κάνουν κακό. Λοιπόν, τι κάνουμε; Πόσο κρέας θα εξακολουθήσουμε να τρώμε; Σε πόσες κρεατοταβέρνες θα πάμε αυτή την εβδομάδα; Πόσες Τσικνοπέμπτες ακόμα θα γιορτάσουμε;
   Και τώρα, κάτι από τη δική μας πραγματικότητα για να δείτε πόσο όλα αυτά ξεκινούν από τον καταναλωτή. Τις προάλλες βρέθηκα σε ένα εστιατόριο που στον κατάλογό του είχε μόνο κρέατα BlackAngus, κρέας εισαγόμενο δηλαδή που προέρχεται από μια συγκεκριμένη ράτσα ζώου. Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την αστρονομική τιμή που είχε το κρέας, αν και θα έπρεπε.
 Αυτό που εξακολουθεί να με τρελαίνει είναι το εξής:
 σκέψου πόσο πολύ εντείνουμε τόσο την υπερπαραγωγή κρεάτων όσο και την υπερκατανάλωση, λέγοντας ναι σε εισαγόμενα κρέατα. Και δεν είναι μόνο τα ακριβά εστιατόρια που επιλέγουν το ευκολάκι τού να χρεώσουν 40 ευρώ για ένα κομμάτι κρέας τον πελάτη προκειμένου να έχουν οι ίδιοι την ευκολία να βγάλουν απλώς από το αεροστεγές πακετάκι και να πετάξουν στη σχάρα το κρέας που ήρθε μέσα σε ένα κοντέινερ ποιος ξέρει από πού. Είναι και ο υπόλοιπος κόσμος. Και δεν θα μιλήσω για τα εστιατόρια που ειδικεύονται στο κρέας αλλά και για τους απλούς καταναλωτές, που η ταμπελίτσα «μοσχάρι Ολλανδίας» καθόλου δεν τους θορυβεί.
   Θέλει μάζεμα, πάντως. Και μου φαίνεται πως ο μόνος που μπορεί να κατορθώσει το μάζεμα είναι ο καταναλωτής. Φίλοι μου, κάθε μπιφτέκι που μασάτε, κάθε t-bone που τρώτε, κάθε λουκάνικο που ψωνίζετε νωχελικά ή παραγγέλνετε «έτσι για μεζεδάκι» είναι ένα νεκρό ζώο.
 Που όχι μόνο πέθανε για σας αλλά και που η αφελής σας στάση απέναντί του το καταδικάζει να ζει μια κόλαση, μια ζωή γεμάτη στρες και βρομιά.
 Αν νομίζεις πως αυτό δεν θα έρθει από τον τάφο του ζώου να σε βρει, κάνεις λάθος.
 Λοιπόν, δύο φορές την εβδομάδα max,people! 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

13ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ!

Παιδί θαύμα: Ο νεότερος άνθρωπος που καταφέρνει να φτιάξει πυρηνικό αντιδραστήρα

Οταν ανακοίνωνε στο διευθυντή του σχολείου πως θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα πυρηνικό αντιδραστήρα, όλοι φοβήθηκαν ότι το σχολείο θα ανατιναχτεί στον αέρα. Το δεκατριάχρονο παίδι – θαύμα όμως κατάφερε να πείσει τους πάντες πως το πείραμα που θα κάνει δεν είναι τόσο επικίνδυνο και έτσι εν τέλει το επιχείρησε.

Η προσπάθεια του νεαρού Τζέιμι Εντουαρντς δεν είχε πολλές πιθανότητες να είναι επιτυχημένη. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Κανένας άλλος δεν είχε καταφέρει σε τόσο νεαρή ηλικία να δημιουργήσει πυρηνικό αντιδραστήρα. Ο μαθητής από τη Βρετανία όμως δεν πτοήθηκε, προσπάθησε και κατάφερε να κάνει ένα... παγκόσμιο ρεκόρ.

Με χρήση πολύ υψηλής ενέργειας, ο 13χρονος κατάφερε να συνθλίψει δύο άτομα υδρογόνου μετά τη ταχύτατη σύγκρουσή τους, και να δημιουργήσει ένα άτομο ηλίου. Ο μαθητής του σχολείου του Λάνκασαιρ έμεινε έκπληκτος από το πετυχημένο του πείραμα.

«Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, ενώ όλοι μου οι φίλοι έχουν αρχίσει να νομίζουν ότι είμαι τρελός.» δήλωσε ο πολλά υποσχόμενος μαθητής. Συνέχισε λέγοντας πώς: «Ηξερα ότι το 2008 είχε γίνει το προηγούμενο ρεκόρ από ένα 14χρονο Αμερικάνο και σκεφτόμουν ότι ίσως μπορέσω να το σπάσω.»

Ο Τζέιμι Εντουαρντς ήδη παρακολουθεί μαθήματα στην ακαδημία του Penwortham Priory, ενώ από πολύ μικρός έχει ανακαλύψει το πάθος του για την ακτινοβολία. Χαρακτηριστικό είναι πως για δώρο Χριστουγέννων είχε ζητήσει ένα μετρητή Γκάιγκερ για να διευκολύνει τα πειράματά του.

Το πείραμα που επιχείρησε ο νεαρός μαθητής αναπαράγεται από επιστήμονες σε όλο το κόσμο και δεν είναι κάτι καινοτόμο στο τομέα της επιστήμης. Ωστόσο τα τεράστια ποσά ενέργειας που απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση των πυρήνων ανεβάζουν, θέλουν ειδική μεταχείριση ώστε να μην γίνουν επικίνδυνα. Εκτός αυτού, η ολοκλήρωση ενός τέτοιου πειράματος από έναν άνθρωπο τόσο μικρής ηλικίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΗΤΡΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ.

Μήτρες προς ενοικίαση -Απελπισμένες Ινδές γεννούν μωρά για πλούσιους αλλοδαπούς [εικόνες]

Στα ύψη είναι η ζήτηση μωρών από παρένθετες μητέρες από την Ινδία, από ζευγάρια ανεπτυγμένων χωρών. Τα υπογόνιμα ζευγάρια στρέφονται προς τις γυναίκες στην Ινδία για να κυοφορήσουν και να γεννήσουν τα παιδιά τους, καθώς η παρένθετη μητρότητα δεν είναι νόμιμη σε ορισμένες χώρες, ή αν αυτό είναι νόμιμο, είναι απαγορευτικά ακριβό. 
Πρόκειται για εξαθλιωμένες γυναίκες οι οποίες ζουν σε μια εξαιρετικά φτωχή χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 91 λεπτά την ημέρα.
Η κλινική Akanksha Infertility Clinic στο Anand, μια μικρή πόλη στην επαρχία Gujarat της Ινδίας, βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών ανά τον κόσμο για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην παρένθετη μητρότητα. Το κόστος θεραπείας στην κλινική ανέρχεται στις 17.000 λίρες με την παρένθετη να λαμβάνει περίπου 4.700 λίρες ως αμοιβή.
Η κλινική άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της παρένθετης μητρότητας περίπου πριν από δέκα χρόνια, και από τότε έχουν γεννηθεί περισσότερα από 700 μωρά.










ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΙΤΣ ΚΕΡΙΝΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ.

Το κιτς κέρινο ομοίωμα του Μέγα Αλέξανδρου -Η νέα πρόκληση των Σκοπιανών [εικόνα]

Κέρινο ομοίωμα του Μέγα Αλέξανδρου ετοίμασαν οι Σκοπιανοί με σκοπό να προμοτάρουν το νέο τους μουσείο στα Σκόπια. Τα μίντια της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ομοίωμα το οποίο θα φιλοξενηθεί, μαζί με άλλα, στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων.

Επιπλέον, στο μουσείο θα φιλοξενηθούν ακόμη τα κέρινα ομοιώματα του Φιλίππου Β, της Ολυμπιάδας, του Αριστοτέλη, του Φλάβιου και του Τσάρου Σαμουήλ. Τα κέρινα «αγάλματα» παραγγέλθηκαν στη Ρωσία και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο μουσείο.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου, τα κέρινα αγάλματα θα είναι σε φυσικό μέγεθος ενώ, όπως αναφέρει η Republika, θα είναι στο ίδιο ακριβώς ύψος που είχαν και οι προσωπικότητες που αντικατροπτρίζουν.

Οι συλλογές του μουσείου, γράφει το Εθνος, θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά θα εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.


ΓΥΝΑΙΚΑ-ΤΕΡΑΣ 470 ΚΙΛΩΝ ΕΧΑΣΕ 379 ΚΙΛΑ! ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ.

Αυτή η γυναίκα-τέρας 470 κιλών κατόρθωσε να αδυνατίσει -Eνα βίντεο που τρομάζει [εικόνες+βίντεο]

Η Μαρία Λισμπέτ Γκονζάλες γεννήθηκε το 1980 στο Τέξας και έφτασε στα 20 χρόνια της να ζυγίζει 470 κιλά, ενώ θεωρήθηκε ένα από τα βαρύτερα εν ζωή άτομα στον πλανήτη.

Κατάφερε, ωστόσο, σήμερα να αδυνατίσει και βρίσκεται στα 91 κιλά, με εγχειρήσεις και δίαιτες. Εγινε γνωστή τον Μάρτιο του 2008 όταν κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε τον 2 ετών ανιψιό της, αλλά το 2011 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Ο πλανήτης την βάφτισε τότε half tone killer και έτσι έμεινε γνωστή.
Σήμερα, σχεδόν έναν τόνο πιο αδύνατη, κάνει selfie τον εαυτό της και βγαίνει σε όλα τα αμερικανικά κανάλια για να διηγηθεί την ιστορία της.







Το βίντεο που ακολουθεί είναι τρομακτικό.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ BIC.

Click on the slide!

Τα ξυραφάκια τύπου BIC, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν «τρυπώσει» στα σπίτια των Αμερικανών, καθώς καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με επεξεργασμένα από το Γραφείο Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και αμερικανικά στατιστικά στοιχεία του 2013, τα οποία πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και την Στατιστική Υπηρεσία, οι εξαγωγές σε ξυραφάκια τύπου BIC ανήλθαν σε αξία 106 εκατ. δολ. καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 25,5% σε σχέση με το 2012.

Τη δεύτερη θέση των εξαγωγών στις ΗΠΑ καταλαμβάνουν οι επιτραπέζιες ελιές αξίας 101,86 εκατ. δολαρίων σημειώνοντας άνοδο 8,5%. Στη συνέχεια ξεχωρίζουν τα φύλλα αλουμινίου πλάτους άνω των 0,2 mm με αξία 59,88 εκατ. δολαρίων (άνοδος 29,3%).

Ακολουθούν οι σωλήνες μεγάλης διατομής της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε που προορίζονται για αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου- με αξία 55,72 εκατ. έναντι 115,86 εκατ. (σημαντική πτώση 51,9 %), οι συσκευές προστασίας ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με αξία 46,83 εκατ. (άνοδος 17,5%), τα αεροσκάφη και μέρη αυτών - υποκατασκευαστικό έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε.- με 36,25 εκ. (οριακή πτώση 0,5%), το τσιμέντο τύπου PORTLAND με αξία 30,31 εκ. (άνοδος 12,1%) και το παρθένο ελαιόλαδο με αξία 28,25 εκ. (άνοδος 57,8 %). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι χαλκοσωλήνες (κατά κύριο λόγο της ΧΑΛΚΟΡ) με αξία 22,84 εκ. (άνοδος 187,9%) και οι μεταβλητές αντιστάσεις (ροοστάτες και ποτενσιόμετρα) με αξία 26 εκ. (άνοδος 74,9%).

Η δεύτερη δεκάδα, πάντα με βάση την συνολική αξία εξαχθέντων, απαρτίζεται από τις κονσέρβες ροδάκινων με αξία 24,9 εκατ. (άνοδος 40%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα -προεξαρχούσης της φέτας- με αξία 24,19 εκ. (+6%), τα ρυμουλκούμενα ή ημι-ρυμουλκούμενα οχήματα με 23,6 εκ. (-30,5%), διάφορα ορυκτέλαια αξίας 24,19 εκ. (-17,9%), τα ιχθυηρά -κυρίως τσιπούρα- με αξία 19 εκ. δολ (+12,2%), τα μάρμαρα -ακατέργαστα και κατεργασμένα- με αξία 18,5 εκ. (+54,4%), πομποί και κεραίες αξίας 16,9 εκ. δολ, και, τέλος ανόργανα ορυκτά (βερμικουλίτης, περλίτης και χλωρίτες) συνολικής αξίας 15,88 εκ. δολ. (+7,1%).

Σε ότι αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών μας στις ΗΠΑ το παρελθόν έτος, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα πάσης φύσεως τρόφιμα (22%) ακολουθούμενα από τον ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (17%) και τα ξυραφάκια τύπου BIC (16%).

Συγκρίνοντας τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ με τις αντίστοιχες αμερικανικές εξαγωγές στη χώρα μας, παρατηρείται ότι - σε χρηματικούς όρους- οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν τις αντίστοιχες αμερικανικές κάθε μήνα του παρελθόντος έτους με εξαίρεση τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μας έναντι των ΗΠΑ διευρύνθηκε, φθάνοντας τα 216,9 εκ. δολάρια έναντι 182 εκ. το 2012.


ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΠΑΝΣΕΛΗΝΕΙΟ ΦΩΣ.



Η βυζαντινή ζωγραφική είναι τρόπος εικαστικός που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Στο διάβα των αιώνων το βυζαντινό εικαστικό σύστημα γνώρισε περιόδους ακμής. Η εποχή  όμως που σημάδεψε την Ιστορία της Τέχνης και θεωρείται ο χρυσός αιώνας της αγιογραφίας είναι  η εποχή των Παλαιολόγων. Η εποχή αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί με ένα όνομα: Μανουήλ Πανσέληνος.

Μια θρυλική προσωπικότητα που κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας έως τις μέρες μας. Από το όνομα του μπορούμε να συμπεράνουμε για το έργο του. Εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό αισθητήριο της εικαστικής του σύνθεσης και τις βαθύτερη πνευματική του έκφραση.  

Όχι άδικα, ειπώθηκε ότι η τέχνη του έχει την ευγένεια και το βαθύ μυστήριο μιας άπλετα σεληνοφώτιστης νύχτας, πλημμυρισμένης από άρωμα γιασεμιού. Και είναι αυτή η «ειδοποιός διαφορά», που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους-συγκαιρινούς του αγιογράφους, κι ας μοιάζει τόσο η εξωτερική μορφή της τέχνης του.

Έξοχο δείγμα της απαράμιλλης τέχνης του βρίσκεται  ο εικονογραφικό κύκλος  του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Τοιχογραφημένο στα τέλη του 13ου αι. αποτελεί σημείο αναφοράς της Μακεδονικής Σχολής. Στο Πρωτάτο η ζωγραφική συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική χαρίζοντας μια αίσθηση «θείας ευρυχωρίας», ίδιας σαν αυτή που μας αποκαλύπτεται στην Αγία Σοφία: την αίσθηση του μεγάλου, που ωστόσο δεν σε συνθλίβει, δεν σε κάνει να διαλυθείς. «Είναι κάτι που οφείλεται στην αντίληψη που βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο του κόσμου» σύμφωνα με τον Γιάννη Τσαρούχη. Το Πρωτάτο η μοναδική βασιλική στο  Άγιον Όρος εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες με την λιτή τοιχοποιία του τις ήρεμες σειρές των πολλών τοξωτών παραθύρων του. Οι τοιχογραφίες που αναπτύσσονται στο κυρίως ναό του Πρωτάτου είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα της λειτουργικής και προσευχητικής διάστασης.  Οι μορφές του ζωγράφου παρά το γεγονός ότι αποτελούν συστατικό στοιχείο ενός ενιαίου συνόλου, κρατούν την αυτονομία τους μέσα στη σύνθεση. Χαρακτηριστικό της τεχνικής του Πρωτάτου είναι η χρήση λευκού περιγράμματος στο κεφάλι και στο σώμα με το οποίο επιδιώκεται να τονισθεί η ατομικότητα μέσα στη σύνθεση.

alt

Η λαμπρότητα του χρώματος, η απόδοση των μορφών με πνευματικότητα και ευαισθησία, η ποιοτική εκτέλεση, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις τεχνοτροπικές επιλογές του μαΐστορα. Οι μορφές είναι κοντόχοντρες, αλλά ρωμαλέες, με μνημειακή ευρύτητα του σωματικού όγκου, που αποδίδεται γλυπτικά. Η πτυχολογία επίσης αποδίδεται με πλατιά διαδοχικά επίπεδα, με φωτεινές ανταύγειες, που αποδίδουν το εύρος  του σωματικού όγκου. Τα πρόσωπα με τα πλατιά φωτεινά επίπεδα ώχρας, που θερμαίνονται με κόκκινες κηλίδες, τις πράσινες σκιές και τα πηχτά γραμμικά φώτα, καταφέρνουν την πλαστική απόδοση του όγκου, αλλά και την γαλήνια έκφραση βαθιάς πνευματικότητας.

Στη μονή της Μεγίστης Λαύρας βρίσκεται ένα σπάραγμα τοιχογραφίας με το κεφάλι του Αγίου Νικολάου,  που συνδέεται με την τέχνη του  Πρωτάτου. Στον εξωνάρθηκα της Μονής Βατοπεδίου συναντούμαι σκηνές από το Πάθος, που αποδίδονται αφηγηματικά, όπως στο Πρωτάτο και μαρτυρούν τέχνη με δυναμισμό, εκφραστικότητα και ρεαλιστικό χαρακτήρα, στοιχεία που δείχνουν άμεση σχέση με το εργαστήριο του Πανσελήνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εξωνάρθηκα της Μονής Βατοπεδίου είναι οι γνωστές μοναδικές στο Άγιον Όρος ψηφιδωτές παραστάσεις με τις μορφές του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου αντιπροσωπευτικά δείγματα της ακαδημαϊκής τάσης της Παλαιολόγειας περιόδου.

Ο Μανουήλ Πανσέληνος, αναφέρεται στη γραπτή παράδοση, για πρώτη φορά, από τον ιερομόναχο και αγιογράφο Διονύσιο από τον Φουρνά Ευρυτανίας, στο βιβλίο του «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» (1728-1733). Με βάση το βιβλίο, ο Πανσέληνος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στο Άγιο Όρος.  Αναμφίβολα θεωρήθηκε ο κυριότερος εκπρόσωπος της εποχής των Παλαιολόγων και της μακεδονικής σχολής. Δικαιολογημένα νομίζουμε ότι η παράδοση τον ζωγράφο του Πρωτάτου ταυτίζει με τον «εκ Θεσσαλονίκης δίκην σελήνης λάμψαντα κυρ Μανουήλ τον Πανσέληνον».

alt

Βιβλιογραφία:
Π. Λ. Βοκοτόπουλος, Ελληνική Τέχνη. Βυζαντινές εικόνες, Αθήνα, 1995
Π. Μυλωνάς, «Το Πρωτάτο των Καρυών και ο ζωγράφος Μανουήλ Πανσέληνος», Νέα Εστία, 1089 (1972), σσ.1657-1662
Ε. Ν. Τσιγαρίδας, «Παλαιολόγειες εικόνες μονής Βατοπεδίου», Holy Mountain, 1966, σσ.355-365
Ε. Ν. Τσιγαρίδας, «Κυρ Μανουήλ Πανσέληνος, Οι λαμπρές τοιχογραφίες του πανσέπτου και περιωνύμου ναού του Πρωτάτου», Κέντρα Ορθοδοξίας, Επτά Ημέρες Καθημερινή, χ.χ., 23-27
Ε. Ν. Τσιγαρίδας, Παλαιολόγειες εικόνες της μονής Βατοπαιδίου, στα Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου, «Το Άγιον Όρος. Χθες-σήμερα-αύριο» (Θεσσαλονίκη 1993), Θεσσαλονίκη 1996.
Ε. Ν. Τσιγαρίδας. Φορητές εικόνες (12ος-19ος αι.) στο συλλογικό έργο: «Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Παράδοση-Ιστορία-Τέχνη». Άγιον Όρος 1996, τομ. Α’.
Μ. Χατζηδάκης, «Μεταβυζαντινή τέχνη 1430-1830», Μακεδονία 4000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, Αθήνα, 1982 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ! ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ.



Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας που έγινε στο Γυμνάσιο Προμάχων σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους μαθητές.
 Η σχετική έρευνα υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 υπό την επιμέλεια του φιλόλογου καθηγητή του σχολείου μας κ. Ιωάννη Πούτη.
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα σε δομημένο ερωτηματολόγιο με 11 κλειστές και 2 ανοιχτές ερωτήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν οι 62 από τους 66 συνολικά μαθητές του σχολείου.

Από την ανάλυση των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια προκύπτουν τα εξής:

-  Το 82% των μαθητών του σχολείου δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αντίστοιχες έρευνες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 Τα αγόρια καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά σε μεγαλύτερο ποσοστό (89%) σε σχέση με τα κορίτσια (76%).
 Σε επίπεδο τάξεων οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών (59%). 
Το αντίστοιχο ποσοστό στη δευτέρα τάξη ανέρχεται στο 84%, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το σύνολο (100%!) των μαθητών της τρίτης τάξης έχει ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

-  Όσον αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ οι περισσότεροι μαθητές (42%) δήλωσαν ότι πίνουν αλκοολούχα ποτά μια φορά τον μήνα.
 Ένα ποσοστό 30% εμφανίζεται να καταναλώνει αλκοόλ έως δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8% των μαθητών καταφεύγει στα αλκοολούχα ποτά πάνω από 3-4 φορές την εβδομάδα.

-  Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 14% των μαθητών έχει ξεκινήσει να καταναλώνει αλκοολούχα ποτά ήδη από το δημοτικό σχολείο!

-  Οι μισοί μαθητές δηλώνουν ότι δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοολούχα ποτά κατά τις εξόδους τους.
 Το 25% των μαθητών δηλώνουν ότι σπάνια πίνουν ποτά, όταν βγαίνουν έξω, ενώ το υπόλοιπο 25% καταναλώνει αλκοόλ πάντα ή τις περισσότερες φορές.

-  Σχετικά με την ποσότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, περίπου το 1/5 των μαθητών πίνουν πάνω από τρία ποτήρια, ενώ το 58% περιορίζεται στην κατανάλωση ενός ποτηριού.

-  Το 1/3 περίπου των μαθητών έχει περάσει και στην κατανάλωση «βαριών» αλκοολούχων ποτών (ούζο, βότκα,  ουίσκι κ.ά.). Τα υπόλοιπα 2/3 περιορίζονται στα «ελαφρά» ποτά (μπύρα, κρασί κ.ά.).

-  Οι μαθητές δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, επειδή πίνουν οι φίλοι τους (29%), από περιέργεια (26%) ή για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους (10%).
 Πάνω από το 1/3 των μαθητών δεν προσδιορίζουν τους λόγους που τους ώθησαν στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

-  Αναφορικά με τις οικογένειες των μαθητών, οι περισσότερες εμφανίζονται να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (58%). Αντίθετα μόνο το 15% των γονέων παρουσιάζονται να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στο να δοκιμάσουν αλκοολούχα ποτά.

-  Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν δύσκολη τη διακοπή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ το 95% αναγνωρίζει ότι η χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

-  Σε ποσοστό 64% οι μαθητές δηλώνουν ότι είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, ενώ μόνο το 26% δηλώνει ότι υπάρχουν και θετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση αλκοολούχων ποτών.

-  Οι συχνότερα αναφερόμενες από τους μαθητές αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ είναι οι βλάβες στο ήπαρ, η μέθη και οι ζαλάδες, ο καρκίνος, ο εθισμός και ο θάνατος.
 Μεταξύ των μαθητών που αναγνωρίζουν θετικές συνέπειες από τη χρήση του αλκοόλ, η πλειονότητα (58%) δηλώνει ότι το κρασί συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.


ΠΗΓΗ...http://schoolpress.sch.gr/

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΓΙΟΣ: "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ".



Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Προμάχων  είναι 
από τις πρώτες προτεραιότητες ως νέα δημοτική αρχή .

 Στόχος μας η πρωϊμότητα παραγωγής σπαραγγιού  αλλά και άλλων
καλλιεργειών , με σκοπό την επίτευξη καλύτερων τιμών των προϊόντων
αλλά και  είσοδο σε νέες αγορές  για μεγαλύτερη απορρόφηση των 
αγροτικών  παραγωγών της  Αλμωπίας .

 Η πρωϊμότητα αυτή  θα επιτευχθεί με την  αξιοποίηση του γεωθερμικού 
πεδίου Προμάχων   και  την χρήση του  από τους αγρότες .

 Με την χρήση του θερμού νερού επιτυγχάνεται αύξηση της θερμοκρασίας 
του εδάφους , με αποτέλεσμα την πρωϊμότητα  του σπαραγγιού  και είσοδο 
της παραγωγής στις αγορές με καλύτερες τιμές !!

 Υποχρέωσή μας και δέσμευση    η  διάθεση του φυσικού αυτού πόρου 
στους καλλιεργητές σπαραγγιών !!

   Α.Δ.Α.Κ.Α.   
  ΑΝΔΡΕΑΣ       Κ Ο Γ Ι Ο Σ 
      Υποψηφιος Δήμαρχος 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...