Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τους ενδιαφερόμενους για εξαγωγή κονδύλων πατάτας που προορίζονται για σπορά και φυτών προς φύτευση από την χώρα μας προς την Ρώσικη Ομοσπονδία

 

      
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας καλεί τους ενδιαφερόμενους για την εξαγωγή κονδύλων πατάτας που προορίζονται για σπορά και φυτών προς φύτευση από τη χώρα μας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία (Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία), να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στα γραφεία της υπηρεσίας μέχρι 21/03/2014.
 Τα αιτήματα θα υποβληθούν συγκεντρωτικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα στήριξης των εξαγωγών αυτών.
 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της υπηρεσίας στην Έδεσσα (τηλ. 2381351293/294), στα Γιαννιτσά (τηλ. 2382084412), στην Σκύδρα (τηλ. 2381089324) και στην Αριδαία (τηλ. 2384021330).

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ




Τρύφων Τσαντάκης

Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΑΡΑΘΥΡΑ" ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ.


O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην Έκθεση «Παράθυρα» που διοργάνωσε η Π.Ε. Πέλλας. 

Βρέθηκε κοντά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που επισκέφθηκαν την έκθεση  

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Παράρτημα Έδεσσας) επισκέφτηκε την Έκθεση «Παράθυρα», με έργα ζωγραφικής της Μαρίας Κοσσίνη-Ζάχου και ποίηση της Ιωάννας Αμπατζή, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.

Κοντά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης που παρακολούθησε μαζί τους το πρόγραμμα της ξενάγησης στο περιεχόμενο της έκθεσης από τις δύο καλλιτέχνες. Στη συνέχεια είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την υπεύθυνη του σχολείου κα. Μαριάννα Δουλγερίδου και τους μαθητές για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν, τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα που τους απασχολούν.


Ο κ. Θεοδωρίδης συνομίλησε επίσης με τις κκ. Μαρία Κοσσίνη-Ζάχου και Ιωάννα Αμπατζή για το πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο τους που παρουσιάζεται στην έκθεση. Η οργάνωση της έκθεσης, όπως φάνηκε και από τα εγκαίνια, περιλαμβάνει πολλαπλά μηνύματα για το διαχρονικό και σύγχρονο ρόλο των γυναικών, τα ιδιαίτερα ταλέντα, ικανότητες και δημιουργικότητα των γυναικών που δημιουργούν αισιοδοξία και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η Περιφέρεια υποστηρίζει έργα και δράσεις πολιτισμού τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και έχουν μία θετική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη. Πρόσφατα, μέσω της Αναπτυξιακής Πέλλας υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός δράσεων που συνδυάζουν την επιχειρηματική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου και το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) η Περιφέρεια προγραμματίζει ένα συνολικό «πακέτο» δράσεων για την ενίσχυση του έργου των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται με συνέπεια σε τοπικό επίπεδο, όπως και για τη διατήρηση και την ανάδειξη πολιτιστικών θεσμών, παραδόσεων και ιστορικών προσώπων που συνδέονται με την περιοχή μας.


Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το Πρόγραμμα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές:

1. Ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ικανότητες και ανάγκες των εκπαιδευομένων.
2. Υποστήριξη των εκπαιδευομένων σε όλους τους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
3. Εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων που αναλαμβάνουν.


Διευθύντρια του Σχολείου είναι η κα. Σουζάνα Αντωνακούδη ενώ υπεύθυνη του Παραρτήματος Έδεσσας η κα. Μαριάννα Δουλγερίδου. Σύμβουλος Ψυχολόγος είναι η κα. Κατερίνα Νούση και Σύμβουλος σταδιοδρομίας ο κ. Γεώργιος Κατσούλας. Οι εκπαιδευτές που συνόδεψαν τους μαθητές στην επίσκεψη ήταν:
Δίτσου Μαρία, Ελληνικός Γραμματισμός
Χειμωνίδης Νίκος, Κοινωνικός Γραμματισμός
Πόπη Καρατζίκα, Αγγλικός Γραμματισμός
Ελένη Χάσικου, Αριθμητικός Γραμματισμός
Χιλιοπούλου Γεωργία, Αισθητικός Γραμαμτισμός
Όλγα Παπαδοπούλου, Πληροφορικός Γραμματισμός
Και Γεώργιος Πέτσος, Επιστημονικός Γραμαμτισμός


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς και μαθητές να έχουν υγεία και δύναμη και συνεχίσουν αυτό το όμορφο ταξίδι στη γνώση και προσωπική ανάπτυξη.  

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ.

Σκύδρα 12-3-2014

Ιορδάνης Τζαμτζής : «Πληρωμή στις 17 Μαρτίου από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο»

Ο κ. Τζαμτζής κατόπιν συνεχών επαφών με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ ενημερώνει τους αγρότες ότι ο  ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσει πληρωμές στις 17 Μαρτίου για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ  επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία καταγραφής πορισμάτων προχωράει και όποιες εκτιμήσεις ολοκληρώνονται στέλνονται αμέσως προς πληρωμή.

Στις 17 Μαρτίου  2014 ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσει πληρωμή για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό, βροχόπτωση, χαλάζι και ανεμοθύελλα για τις περιοχές:

1.     Βρυτά (Ανεμοθύελλα 26-5-2013)
2.     Βρυτά (Χαλάζι 10-6-2013)
3.     Λιποχώρι (Χαλάζι 10-6-2013)
4.     Λιποχώρι (Χαλάζι 16-8-2013)
5.     Γραμματικού (Χαλάζι 10-6-2013)
6.     Νότια (Ανεμοθύελλα 1-7-2013)
7.     Νότια (Βροχόπτωση 30-9-2013)
8.     Περίκλεια (Ανεμοθύελλα 1-7-2013)
9.     Πλαγιάρι (Χαλάζι 29-6-2013)
10.  Γιαννιτσά (Βροχόπτωση 29-6-2013)
11.  Δάφνη (Χαλάζι 28-8-2013)
12.  Καλή (Χαλάζι 16-8-2013)
13.  Καλή (Χαλάζι 29-6-2013)
14.  Καλλίπολη (Χαλάζι 16-8-2013)
15.  Καλλίπολη (Χαλάζι 29-6-2013)
16.  Καρυδιά (Ανεμοθύελλα 26-5-2013)
17.  Εσώβαλτα (Παγετός 17-3-2013) \
18.  Νησί (Ανεμοθύελλα 26-5-2013)
19.  Παλιό Μυλότοπο (Βροχόπτωση 10-7-2013)
20.  Κορυφή (Χαλάζι 5-6-2013)
21.  Κορυφή (Βροχόπτωση 29-6-2013)
22.  Γαλατάδες (Χαλάζι 5-6-2013)
23.  Γαλατάδες (Χαλάζι 29-6-2013)
24.  Άσπρο (Χαλάζι 10-6-2013)
25.  Σωτήρας (Χαλάζι 11-6-2013)
26.  Σωτήρας (Χαλάζι 29-6-2013)

27.  Δάφνης (Χαλάζι 29-6-2013) 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ I.T.B. ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Μια ακόμη επιτυχημένη συμμετοχή ση μεγαλύτερη παγκοσμίως Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, την έκθεση Ι.Τ.Β. (Internationale Tourismus-Börse Berlin) στο Βερολίνο (5-9 Μαρτίου 2014) πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Είχαμε την ευκαιρία να προωθήσουμε στους μεγαλύτερους ξένους τουριστικούς πράκτορες το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο  τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας υπό το brand name Very Macedonia” και να ενισχύσουμε την αναβαθμισμένη τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειάς μας σε μια από τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις για τον τουρισμό, την έκθεση Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο. Με συντονισμένες δράσεις και διαρκή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, προβάλλουμε την περιοχή μας ως ένα ευρύ πεδίο προορισμών και επιλογών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, ο ιαματικός και συνεδριακός τουρισμός και ο τουρισμός city break.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη συμμετοχή μας στη διεθνή  έκθεση I.T.B. στο Βερολίνο είναι αισιόδοξα. Το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών, ιδιαίτερα των Γερμανών, δεν περιορίζεται στο καθιερωμένο δίπτυχο “ήλιος και θάλασσα”, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες, εναλλακτικές τουριστικές επιλογές. Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω το τουριστικό προβάδισμα της περιοχής μας στις αγορές-στόχους και να εργαστούμε εντατικά για την αύξηση των αφίξεων και την παγίωση της τουριστικής μας ταυτότητας κατά τη φετινή τουριστική περίοδο», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Π.Κ.Μ. στη διεθνή έκθεση τουρισμού ITB.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατείχε κεντρική θέση στο περίπτερο του ΕΟΤ, με την ενεργό συμμετοχή όλων των περιφερειακών ενοτήτων, που παρουσίασαν τις θεματικές μορφές τουρισμού της Π.Κ.Μ. και παρείχαν ενημερωτικό υλικό σε πολυάριθμους επαγγελματίες και ταξιδιώτες. Στνο εκθεσιακό χώρο της Π.Κ.Μ., που ήταν ο μεγαλύτερος σε έκταση της ελληνικής συμμετοχής στην Ι.Τ.Β., μαζί με εκείνους της Περιφέρειας Αττικής και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν εποικοδομητικές συναντήσεις επαγγελματιών από την Πιερία και τη Χαλκιδική με ξένους πράκτορες και δημοσιογράφους, εξειδικευμένους σε θέματα τουρισμού και γαστρονομίας.
Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και αρμόδιος για θέματα τουρισμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος, ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες του φεστιβάλ σε ειδικά προγραμματισμένη εκδήλωση, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια της έκθεσης το περίπτερο  της Π.Κ.Μ. επισκέφθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη την αποστολή της Π.Κ.Μ. για την επιτυχημένη παρουσία, ενώ δεν παρέλειψε να γευθεί εδέσματα και κρασιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και αρμόδιος για θέματα τουρισμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση κατά 10% των προκρατήσεων από τη γερμανική αγορά και την ολική επιστροφή των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στη Χαλκιδική. «Η φετινή I.T.B. του Βερολίνου είχε άρωμα επιτυχίας για την Κεντρική Μακεδονία, όπου εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη στρατηγική για τον αειφόρο τουρισμό και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, όπως η πλούσια γαστρονομική παράδοση και τα υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά μας προϊόντα, τα οποία μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες μας, συμβάλλοντας στην προώθησή τους στις δικές τους αγορές», τόνισε ο κ. Γιώργος.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε  αναφορά στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το Υπόμνημα διαμαρτυρίας παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σχετικά  με τα τεράστια  προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία απειλούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους.
Όπως επισημαίνεται στο κατατεθέν Υπόμνημα, η επιβολή της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συγκεκριμένους επενδυτές, αλλά και η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή τους ( η οποία ξεπερνά τους 8 μήνες  και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι καταβάλουν κανονικά το ΦΠΑ που τους αναλογεί ), τους έχει οδηγήσει σε δυσχερή οικονομική θέση με προφανή τον κίνδυνο πλέον για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επενδύσεών τους.
   Για τους  λόγους  αυτούς, ο Γιώργος Καρασμάνης,  με την κοινοβουλευτική του αυτή παρέμβαση,  ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να μην προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων που θα επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη οριακή οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων μικροεπενδυτών, όπως η μείωση σε ποσοστό μέχρι και 30% της εγγυημένης τιμής των φωτοβολταϊκών, η οποία προτείνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που πρόσφατα δόθηκε σε διαβούλευση.
Αυτό που απαιτείται, επισημαίνει ο Γιώργος Καρασμάνης, είναι η λήψη αποφάσεων που θα αμβλύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα και όχι η λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην οικονομική ασφυξία και στραγγαλισμό των επενδυτών.







ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ  2014          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έλληνας έχει μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Μεξικό για την Ελλάδα.

ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ.

Καθρέπτης

Μπορείς να ζήσεις χωρίς καθρέπτη άνθρωπε; Μπορείς χωρίς να κοιτάζεσαι καθημερινά και συχνά; Σίγουρα χρήσιμος και απαραίτητος.
 Όμως...ο καθρέπτης είναι για να σε βοηθάει να διορθώνεις ατέλειες που αλλιώς θα ήταν δύσκολο. Να ξυριστείς, να χτενιστείς, να ισιώσεις τα ρούχα σου, να δεις σε σημεία που το μάτι χωρίς την βοήθεια του δεν θα μπορούσε ποτέ. Ναι,ναι! Είδες πόσα πολλά κι άλλα τόσα κάνει ένας καθρέπτης; Δεν το ήξερες ε; Εσύ αγνοείς όλη αυτή την ανεκτίμητη βοήθεια. Εσύ τον έχεις μόνο για ένα λόγο.
 Για να θαυμάζεις τον εαυτό σου, να σου δείχνει την τελειότητά σου, το μεγαλείο σου, την μοναδικότητά σου. Να σε κοιτάει και να σου το λέει. Να σου μιλάει με τα καλύτερα λόγια.
 Κι αν δεν στα δείχνει ΟΛΑ αυτά; Κινδυνεύει ο καθρέπτης. Θέλεις να τον σπάσεις. Τον μισείς. Δεν φταις εσύ, αυτός φταίει. Εσύ είσαι τέλειος. Μα γιατί δεν σε δείχνει τέλειο; "Αυτός ο καθρέπτης δεν είναι καλός. Με χοντραίνει,με δείχνει κοντό"...
.....με δείχει μικρό,ασήμαντο,τιποτένιο....

Άρα τι πρέπει να κάνεις τώρα; να διορθώσεις τις ατέλειες; κούραση...δύσκολο...πολύ δουλειά, χρόνος. Αποσύρεις καλύτερα αυτόν και παίρνεις άλλον. Κάποιον στα μέτρα σου. Εύκολα πράγματα,πρακτικά.Αυτό βέβαια στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν τον σπάσεις, δεν τον κάνεις κομματάκια, γιατί δεν ήταν σωστός μαζί σου,δ εν σε σεβάστηκε! Ποιόν...ΕΣΕΝΑ!

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ο καθρέπτης θολώνει μόνος του, "φεύγει" μόνος του, να γλιτώσει το σπάσιμο και την καταστροφή του. Σε χαιρετά και σε αφήνει στα χέρια ενός άλλου, ψεύτη καθρέπτη. Ναι αυτό σου αξίζει άνθρωπε, να κοιτάς μια ζωή έναν ψεύτη καθρέπτη. Γιατί ποτέ δεν άντεχες να βλέπεις τα χάλια σου και να τα διορθώσεις. Γιατί ποτέ δεν μπόρεσες να ξεχωρίσεις τι αξίζει στη ζωή σου και να το κρατήσεις. Άνθρωπε...

Angie Insomniac




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΤΕΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την οποία συν –κατοικώ από το 2002. Παράλληλα βέβαια και το δεξιό μου πόδι δεν υπακούει, δεν έχει καμιά δύναμη δεν λειτουργεί. 


Η σκλήρυνση δεν είναι εύκολος αντίπαλος, αυτό το γνωρίζουμε καλά οι πάσχοντες αλλά και οι δικοί μας άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά μαζί μας. Να προσθέσω και τις ορθοκυστικές διαταραχές που επίσης προκαλούνται από την νόσο, και έχουμε το κοκτέιλ της καθημερινότητας όχι μόνο της δικής μου αλλά και πολλών άλλων ασθενών. Οι πτώσεις μέσα και έξω από το σπίτι, οι καθημερινές ενέσεις, οι φυσιοθεραπείες στο σπίτι, η διαδικασία της ατομικής υγιεινής, η αναπηρική καρέκλα, τα 5 χάπια την ημέρα, το τρέξιμο της συζύγου μου, παράλληλα με την εργασία της στο σχολείο για φάρμακα, θεωρήσεις, εγκρίσεις κλπ δίνουν μια εικόνα της καθημερινότητας αυτού που είχε την ατυχία να νοσήσει από σκλήρυνση. 

Η καθημερινή ζωή εν Ελλάδι όμως είναι ακόμη σκληρότερη από τη νόσο, ιδιαίτερα όταν χρειαστεί να εμπλακείς με τα ΚΕΠΑ (Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας), θα αφηγηθώ όσο πιο σύντομα μπορώ την εμπειρία μου: Κατέθεσα στις 13-7-2013 όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν (ιατρική γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο με περιγραφή της παρούσας κατάστασης και το ιστορικό της νόσου, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, εξουσιοδότηση στην σύζυγο μου θεωρημένη παρακαλώ για το γνήσιο της υπογραφής μου).

Με κάλεσαν να περάσω στις 25-2-2014 (και μην πει κανένας για την απεργία των γιατρών γιατί οι καθυστερήσεις υπήρχαν και πριν την απεργία), με τη βοήθεια της συζύγου μου και ενός φίλου για να σπρώχνει την αναπηρική καρέκλα φθάσαμε με ταξί στην πλατεία Αριστοτέλους (δεν θα μπορούσε άραγε η επιτροπή να λειτουργεί κάπου αλλού; αντί για το κέντρο της πόλης; πχ σε ένα νοσοκομείο με πιο εύκολη πρόσβαση, πιο ευρύχωρα ασανσέρ, στο συγκεκριμένο κτίριο με τα βίας χωρούσε η αναπηρική καρέκλα στο ασανσέρ αλλά όχι και ο συνοδός.)
Αναμονή στο δεύτερο όροφο περίπου 3 ώρες, οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ σε κατάσταση πανικού, άνθρωποι μόνοι με προβλήματα όρασης να προσπαθούν να βρουν το όνομά τους στις καταστάσεις έξω τις πόρτες (δεν θα μπορούσαν άραγε να έχουν μεγαλύτερα γράμματα;) άλλοι να παρακαλούν για μια αναπηρική καρέκλα κι αυτή να μην βρίσκεται πουθενά.
Όταν κάποτε ήρθε η σειρά μου βρεθήκαμε μπροστά σε 3 γιατρούς υποθέτω νευρολόγους, οι 2 κοιτούσαν τα χαρτιά μήπως και λείπει κάτι, ο τρίτος με ένα σφυράκι στο χέρι κτύπησε το εσωτερικό του αγκώνα στο δεξιό μου χέρι (αυτό που δεν λειτουργεί) και επίσης το δεξιό γόνατό μου, μου είπε να σφίξω τη δεξιά γροθιά, του απάντησα πως τα δάκτυλα μου δεν λυγίζουν ούτε και ανοίγουν, βρίσκονται σε μια μόνιμη θέση αγκυλωμένα ούτε ανοικτά ούτε κλειστά, μισάνοιχτα ή μισόκλειστα, οι ομοιοπαθείς θα με καταλάβουν.
Μετά από περίπου 6 λεπτά μας είπαν πως τελειώσαμε λέγοντας σε 15 μέρες να πάμε να πάρουμε την απόφαση. Φεύγοντας αναρωτιόμουν αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλινική εμπειρία από την εποχή που έκαναν ειδικότητα ή γνωρίσουν μόνο να συνταγογραφούν;

Στις 6-3-2014 πήραμε την απόφαση στα χέρια μας, ποσοστό αναπηρίας 67 %, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Επίσης αποφάσισαν πως δεν χρήζω βοήθειας παρ όλο που χαρακτηρίζουν την κατάσταση μου δεξιά ημιπληγία, το ότι δεν μπορώ να κάνω ούτε βήμα μόνος μου δεν τους απασχολεί. Επίσης αποφάσισαν πως δεν έχω δικαίωμα στο εξωιδρυματικό επίδομα (η δαπάνη για φυσιοθεραπείες και το 25% συμμετοχή στα φάρμακα για τα συμπτώματα της νόσου δεν τους ενδιαφέρουν).

Συμπέρασμα:

Οι εν λόγω κύριοι δεν λειτουργούν με ιατρικά κριτήρια, μοιάζουν να εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, το ποιος τους έδωσε την εντολή να περιορίσουν τα ποσοστά αναπηρίας δεν θα το μάθουμε ποτέ ούτε και θα βγει κάποιος να πάρει την ευθύνη, το ερώτημα είναι γιατί αυτός ο περιορισμός δεν γίνεται με διοικητικούς τρόπους από τη μεριά της πολιτείας; Τι χρειάζονται οι γιατροί και η ταλαιπωρία που τραβάμε; Για επιστημονικό άλλοθι; Για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά; Ας το ερμηνεύσει ο κάθε ένας...


Έχω δικαίωμα ένστασης εντός 10 ημερών κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας και να εξεταστώ (πότε;) από δευτεροβάθμια, δεν ξέρω αν θα το κάνω, αν έχω το κουράγιο να υποβληθώ πάλι σ’ αυτή την ταλαιπωρία, το πρόσωπο του τέρατος είναι πιο σκληρό από την αρρώστια, γνωρίζω πως και άλλοι έχουν υποστεί αυτήν την αναλγησία μακάρι να ήμουν μόνο εγώ, αφιερώνω αυτές τις γραμμές σε όλους αυτούς και ενώνω τη φωνή μου με τη δική τους.

Γ.Σ.
Θεσσαλονίκη 7-3-2014 




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΩΤΕΣ.

Magnify Image
Ένα έπος κατάρας του Πέτρου Μπιρμπίλη εναντίον των επιδειξιμανών και πλούσιων 

Ντόλι να λεν’ την κόρη σου,
 να ‘ν’ κλωνοποιημένη
 και μόνο με βελάσματα 
να εκφράζεται η καημένη

   Πίνοντας μόνο Moet-Chandon
 να σου περνάνε οι πόνοι 
και να μη βρίσκεται κανείς 
στο τέλος να πληρώνει. 

  Στο Κολωνάκι να βρεθείς 
και να ‘σαι μες στη λέρα,
 να σε κοιτάνε οι πλούσιοι
 σαν να ‘σουνα η Χολέρα.

   Να κηρυχθεί εθνική γιορτή
 σαν πέσουν τα μαλλιά σου
 και να απεργούνε τα ταξί
 σαν σπάσουν τα νερά σου.

   When all the rest are making love
 εσύ να ‘σαι μονάχος
 και να ‘ναι εκεί τριγύρω σου
 μονάχα ένας τράγος. 

  «La vache qui rie» είν’ το τυρί
 που τρώει όλη η Ευρώπη,
 μα εσύ να τρως κοπανιστή
 με την κυρά-Μερόπη.

   Μέσα στα κλαμπ να σέρνεσαι,
 ποτέ να μην κοιμάσαι
 κι αν θες ποτέ να πιείς νερό
 μέσα σε βάρκα να ‘σαι.

   Τόσο πολύ να χρεωθείς 
που να μην έχεις μία κι έτσι
 λοιπόν ν’ αναγκαστείς
 να ζεις απ΄ την πορνεία.

   Αντί για Prada και Dior 
να ‘χεις μες τα σεντούκια,
 εκτός απ’ την κατάρα μου,
 καλάμια και παλούκια.

   Κτηνίατρος να μη βρεθεί
 να γιάνει το σκυλί σου
 και η γάτα σου να σωριαστεί
 στο περσικό χαλί σου.

   Ούτε ο ΟΤΕ ούτε η ΔΕΗ
 να σου κάνουνε σκόντο,
 μες στα σκοτάδια και βουβός
 να σκας κάνοντας βρόντο.

   Σε σινεμά δίχως σκεπή
 κι ενώ θα ρίχνει χιόνι
 να πας να δεις Αλμοδοβάρ
 ντυμένος σαν παγώνι.

   Από άγριο σύρμα κι άχυρα
 να ΄ν’ τα θαμπά μαλλιά σου
 και ο Τρύφωνας ο Σαμαράς
 να ‘ναι η πεθερά σου.

   Που τη ρημάδα σου ζωή
 να φας σε ανακρίσεις
 και  μόνο τρώγοντας γκαζόν
 να σου περνάνε οι κρίσεις.

   Πράσινο να ‘ν’ το μούτρο σου,
 μπλε να ‘ναι το κορμί σου
 κι αν κάτσεις να ξεκουραστείς,
 να σπάσει το σκαμνί σου. 

  Που να στεγνώνει η ΕΥΔΑΠ
 και όλα τα πηγάδια,
 κι αφού δεν θα ‘χεις πια τροφή,
 να τρως μόνο παπάρια.

   Αντί Chanel στο γάμο σου
 σαρδέλα να μυρίζεις 
 και να σε ρίξει ο παπάς
 σε λάδι να τσιρίζεις.

   Μαύρη να ‘ναι η επέτειος,
 μη σου χαρίσει γούνα 
 κι εσύ να βγάλεις τρίχωμα,
 να γίνεις σαν αρκούδα.

   Κρεμμύδια μες σε χύτρα SEB
 να δεις τα όνειρά σου,
 και στου Αιγαίου το βυθό
 να πάν’ τα κότερά σου.

   Που να σου πέσουν τα βυζιά,
 τα φρύδια, τα μουστάκια
 και κάτω απ’ τις μασχάλες
 να κράζουν βατραχάκια.

   Ρωσίδα σ' οίκο ανοχής
 να ‘ναι του γιού σου η νύφη
 και να ‘χει η συμπεθέρα σου
 μια γλώσσα σαν κοτσύφι.

   E-mail να μην αξιωθείς
 ποτέ ξανά να λάβεις
 και σπίρτα να μη βρίσκονται
 τα πούρα σου ν’ ανάβεις.

    Μόνο καλαμποκάλευρο
 να ‘χεις μες στα ντουλάπια
 ενώ οι γείτονες θα τρών’
 sweet and sour πάπια.

   Faux να ‘ναι τα διαμάντια σου,
 μ' AZAX να τα γυαλίζεις και,
 βλέποντας τ’ αληθινά,
 με ζήλια να δακρύζεις.

   Στις πιο άχρηστες τις μετοχές
 να ρίξεις τα λεφτά σου,
 φτωχός, χοντρός και άσχημος
 να τρως τα λυσσακά σου.

   Να φαλιρίσουν τα μπλου τσιπς
 κι εσύ να παίρνεις κι άλλα
 και να βρεθείς στα εξήντα σου
 έρμος σαν την μπουκάλα.


Το ταχύδραμα του Πέτρου Μπιρμπίλη ήταν μια τακτική στήλη στο (symbol) του 2000. Ψηφιοποιείται πρώτη φορά 





  ΠΗΓΗ... www.lifo.gr

TWELVE CLUES: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΡΙΦΩΝ.

Magnify Image
 Από την Άλκηστη Γεωργίου 
   Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια γρίφων, τα mind games, και περνάτε ώρες online προσπαθώντας να λύσετε σπαζοκεφαλιές - που φαίνονται να μην λύνονται με τίποτα, τότε πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη το .twelve-clues.. To Twelve Clues είναι ένα ολοκαίνουριο ελληνικό project-game. Μία μανία που ξεκίνησε από μια ομάδα φοιτητών (οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνει η ταυτότητα τους  κι αυτή.. μυστήριο) με σκοπό την επίλυση Online Γρίφων.
 Ο πρώτος γρίφος του παιχνιδιού ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες περίπου, και ήδη έχουν επιχειρήσει να τον λύσουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (!) από όλο τον κόσμο.
     Οι κανόνες είναι σχετικά απλοί: Με την βοήθεια ορισμένων στοιχείων που μας δίνονται (clues) προσπαθούμε να λύσουμε κάθε γρίφο. Κάθε μήνα θα κυκλοφορεί και ένας νέος γρίφος, αλλά για να τον λύσουμε θα πρέπει να έχουμε πρώτα λύσει όλους τους προηγούμενους (αδικία!)
   Ο εκπρόσωπος των δημιουργών στην Αθήνα, Ηλίας Τσέτσος μας εξηγεί αναλυτικότερα..
   - Τι ακριβώς είναι το Twelve Clues;
 -Το Twelve Clues είναι ένα καινούριο Online Παιχνίδι αποτελούμενο από Δώδεκα Γρίφους. Οι γρίφοι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να κυκλοφορεί ένας κάθε μήνα. Ο χρήστης πρέπει να βρει πώς θα συνδυάσει τα στοιχεία που του δίνονται σε κάθε σελίδα γρίφου, προκειμένου να φτάσει στην επίλυση του. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι από τυχαία γράμματα και νούμερα, μέχρι συντεταγμένες χαρτών. Για να προχωρήσει κανείς στον επόμενο γρίφο υπάρχει η προϋπόθεση ο χρήστης να έχει λύσει πρώτα όλους τους προηγούμενους. Αν κολλήσει και δεν μπορεί με τίποτα να λύσει κάποιον από τους γρίφους, υπάρχει πάντα η δυνατότητα της βοήθειας (Hint) που παρέχεται από εμάς έναντι κάποιου μικρού αντίτιμου. Όλοι οι γρίφοι, είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να λυθούν και χωρίς την χρήση της επιπλέον βοήθειας, φυσικά.
Magnify Image
     - Και η αποδοχή του κόσμου ως τώρα;
 - Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν επιχειρήσει να λύσουν τον Πρώτο Γρίφο, σε τρεις βδομάδες κυκλοφορίας. 5.000 από αυτούς κατάφεραν τελικά να τον λύσουν, και τα σχόλια που δεχόμαστε καθημερινά είναι πολύ θετικά και ευχάριστα! Φαίνεται πως ο κόσμος έχει ήδη αγαπήσει το παιχνίδι, καθώς πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό από ότι κυκλοφορεί στην αγορά. Συνδυάζει τον κόσμο του Διαδικτύου και της Τεχνολογίας με έναν τρόπο που απαιτεί σκέψη, δημιουργικότητα αλλά και παρατηρητικότητα. Τολμούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα onlineπαιχνίδι παγκόσμιας κλάσης. 
  Magnify Image
- Ωραία, και ποιοι είναι οι δημιουργοί του παιχνιδιού;
 -Πίσω από το Twelve Clues κρύβονται πέντε Έλληνες. Τέσσερα αγόρια και μια κοπέλα. Είναι όλοι σχετικοί με τον χώρο καθώς μερικοί από αυτούς σπουδάζουν Πληροφορική και Γραφιστική, ενώ άλλοι έχουν ήδη πάρει το πτυχίο τους. Εγώ είμαι το μόνο μέλος της ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο κοινό, καθώς θέλουμε να κρατήσουμε ένα "μυστήριο" γύρω από το ποιοι ήμαστε. Τι καλύτερο από έναν γρίφο σχετικά με αυτούς στο φινάλε του παιχνιδιού;   Ηλίας Τσέτσος, Twelve Clues
   - Πώς σας ήρθε αυτή ιδέα, εξ' αρχής;
 -Η όλη ιδέα ξεκίνησε ένα βράδυ, όταν ένα από τα μέλη της ομάδας μας έψαχνε κάτι στη βιβλιοθήκη του. Τότε αντίκρισε ένα βιβλίο που του είχε πάρει η θεία του δώρο όταν ήταν δέκα χρονών. Το βιβλίο λεγόταν "Cracking Codes". Δεν το είχε διαβάσει ποτέ, κι όμως, εκείνη τη μέρα κάτι τον τράβηξε και άρχισε να το ξεφυλλίζει. Είχε να κάνει με το πώς να δημιουργείς και να λύνεις διάφορους κώδικες. Δεν κοιμήθηκε μέχρι να το τελειώσει, κι τότε αποφάσισε να φτιάξει ένα παιχνίδι πάνω σε αυτό, αλλά και να το πάει ένα επίπεδο παραπάνω. Έτσι, ενημέρωσε και άλλα άτομα για την ιδέα του κι έστησε την ομάδα που το τρέχει σήμερα.
   - Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, αλήθεια, ώστε να δημιουργηθεί ένας γρίφος από την αρχή; Και πώς γίνεται όλο αυτό;
 -Κάθε γρίφος για να δημιουργηθεί θέλει περίπου τέσσερις με πέντε ημέρες. Αρχικά, καταγράφονται διάφορες ιδέες μικρών στοιχείων και στην συνέχεια γίνονται διάφοροι συνδυασμοί αυτών ώστε να αποφασιστεί η τελική μορφή ενός γρίφου. Προσπαθούμε οι γρίφοι μας να είναι προσιτοί προς όλους, έτσι ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να τους λύσουν. Στη συνέχεια, αφού αποφασιστεί η τελική ιδέα, έρχεται το κομμάτι της υλοποίησης. Με συνδυασμό διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού στήνουμε τον γρίφο και την αντίστοιχη σελίδα του στο διαδίκτυο.
Magnify Image
     - Επόμενα σχέδια; Ποιο είναι το μέλλον του Twelve Clues;
 -Όλα θα εξαρτηθούν από το παρόν. Αν δούμε ότι το παιχνίδι συνεχίζει να τραβάει και να ενθουσιάζει κόσμο, τότε σίγουρα θα το συνεχίσουμε με μια δεύτερη Season. Ιδέες υπάρχουν πολλές,  αυτό είναι το μόνο σίγουρο.




 ΠΗΓΗ... www.lifo.gr

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ BONO: "ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ".

Τσίπρας εναντίον Bono

Κριτική στα λεγόμενα του frontman των U2 Bono που είπε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η Τρόικα πήδηξε την Ιρλανδία αλλά ο λαός τα κατάφερε, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Δουβλίνο, όπου βρίσκεται για επίσκεψη.
    «Σας είπε τη μισή αλήθεια. Αφορά το πρώτο σκέλος. Η άλλη μισή είναι ότι τα κατάφεραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπέλυσε παράλληλα στην εκδήλωση στην οποία ήταν καλεσμένος, επίθεση εναντίον των ανθυποψηφίων του για την Κομισιόν Γιούνκερ και Σούλτς.
 Τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε, ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την Ε.Ε. σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.
 Παράλληλα, αμφισβήτησε με σειρά στοιχείων την επιτυχία του μνημονίου στην Ιρλανδία και στο Νότο ενώ έστειλε μήνυμα και προς την Α. Μέρκελ, λέγοντας:
  «Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η υπογραφή της απερχόμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΤΑΝ...ΜΑΥΡΟΙ.

Magnify Image

Οι κάτοικοι της Ευρώπης περιέργως απέκτησαν το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα γαλάζια μάτια τους μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Και οι μεταβολές στην εξωτερική εμφάνιση των Ευρωπαίων πιθανότατα οφείλονται όχι μόνο στη φυσική επιλογή αλλά και στη λεγόμενη σεξουαλική επιλογή, δηλαδή της ερωτικές προτιμήσεις των προγόνων μας.
 Σύμφωνα με γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PNAS, τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών έχουν αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 5.000 χρόνια. Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είχε αρχικά σκούρο δέρμα, όπως οι σημερινοί Αφρικανοί, για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
 Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το σκούρο αυτό χρώμα σταδιακά ξεθώριασε καθώς οι άνθρωποι μετανάστευαν προς το βορρά -στα συννεφιασμένα βορεινά κλίματα, το δέρμα έπρεπε να απορροφά περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D. Θα φανταζόταν επομένως κανείς ότι το λευκό δέρμα είναι μια καινοτομία που εφευρέθηκε από την Εξέλιξη πολύ παλιά, όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να μεταναστεύουν πέρα από την Αφρική.
 Κι όμως τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης διατήρησαν το σκούρο δέρμα τους μέχρι σχετικά πρόσφατα. Το ίδιο δείχνει και η τελευταία μελέτη, η οποία συγκρίνει 48 σκελετούς που βρέθηκαν στην Ουκρανία, ηλικίας 6.500 έως 4.000 ετών, με σύγχρονους κατοίκους της Ουκρανίας και των γύρω περιοχών.
 Η διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε τις ποικιλίες τριών βασικών γονιδίων που ρυθμίζουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα των γονιδιακών ποικιλιών που σχετίζονται με τα ανοιχτά χρώματα αυξήθηκε σημαντικά στον πληθυσμό τα τελευταία 5.000 χρόνια. Επιπλέον, η αύξηση αυτή δεν δείχνει να οφείλεται σε τυχαίες γενετικές μεταβολές αλλά αντίθετα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ισχυρής εξελικτικής πίεσης.
 Γιατί όμως συνέχιζαν οι Ευρωπαίοι να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμοι τόσες χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξή τους στην περιοχή;
 Στην περίπτωση του ανοιχτόχρωμου δέρματος, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που αποίκισαν πρώτοι την Ευρώπη προσλάμβαναν αρκετή βιταμίνη D από τα ζωικά τρόφιμα που κατανάλωναν. Με την άφιξη της γεωργίας, όμως, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε και η διατροφική βιταμίνη D δεν ήταν πια αρκετή. Αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η γεωργία ήταν ο παράγοντα που πυροδότησε την αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Για την περίπτωση των ξανθών μαλλιών και των γαλάζιων ματιών, η απάντηση είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη, καθώς τα χαρακτηριστικά αυτά δεν προσφέρουν κάποιο προφανές εξελικτικό πλεονέκτημα.
 Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι τα ξανθά μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής επιλογής: τα ανοιχτά αυτά χρώματα πρέπει να θεωρούνταν γοητευτικά για τους προγόνους μας, γι΄αυτό και συνέχισαν να εξαπλώνονται στον πληθυσμό τις τελευταίες πέντε χιλιετίες. Το ίδιο φαινόμενο έχει εξάλλου παρατηρηθεί σε ζώα, τα οποία πολλές φορές δείχνουν προτίμηση σε άτομα με ασυνήθιστα εμφανισιακά χαρακτηριστικά.
 Υπάρχει όμως και μια τελευταία, ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:
 η έρευνα αποκαλύπτει ότι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια εξαπλώνονται ποικιλίες ενός γονιδίου με την ονομασία HERC2 οι οποίες βοηθούν στο μαύρισμα μετά την ηλιοθεραπεία -μια άκρως σύγχρονη εφεύρεση. 




  Πηγή: ΑΠΕ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...