Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

«Προβλήματα από την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων με δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων  και τα απαράδεκτα πρόστιμα που επιβάλλονται»

 Την αντίθεση τους δήλωσαν 30 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την εγκύκλιο 80 όπου εντάσσει υποχρεωτικά ασφαλισμένους του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων καθώς και τα απαράδεκτα πρόστιμα που επιβάλλονται. 
 Οι 30 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπογράφουν την ερώτηση, εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν αλλαγές στην Νομοθεσία  σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ που στον ΟΑΕΕ, δηλαδή ασφαλισμένων που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, αναφέροντας τα εξής:

 «Την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ, ακόμη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, επιβάλλει με την εγκύκλιο 80 ο ΟΑΕΕ, επιβάλλοντας εισφορές χιλιάδων ευρώ σε αγρότες των χωριών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους.
Ο ΟΑΕΕ ζητά την αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από το 2010 από αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά, π.χ. είναι κουρέας στο χωριό σε περιοχές προαιρετικές, δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, με εξόφθαλμα διασταλτική ερμηνεία των νόμων 3846/2010, 4144/2013. 
Η εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ είναι πλήρης εντολών προς τα περιφερειακά υποκαταστήματα, οι οποίες αδικούν κατάφορα επαγγελματίες και ακόμη περισσότερο τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιβολή ένταξης στον ΟΑΕΕ, συνταξιούχου του ΟΓΑ, ο οποίος έχει καφενείο σε χωριό κάτω από 2000 κατοίκους. Και φυσικά του ζητά ο ΟΑΕΕ, να πληρώσει αναδρομικά εισφορές  3 ετών. 
Είναι σωστή η νομοθετική ρύθμιση που επήλθε από τον Ν. 4144/2013 και αφορά τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όπου μέχρι και τα 10 δωμάτια, για τον εγγεγραμμένο στο μητρώο αγροτών ιδιοκτήτη, η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται από τον ΟΓΑ. 
Για σκεφτείτε λοιπόν ένας αγρότης με μια περιουσία 10 τουριστικών δωματίων ορθά ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, ενώ ένας αγρότης με ένα καφενείο θέλετε να τον ασφαλίσετε στον ΟΑΕΕ.
Οι περιπτώσεις αντικρουόμενων και εξ αυτού του λογού αδίκων διατάξεων, είναι πολλές. 

Α) Μικροπωλητές λαϊκών αγορών: Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και των πωλητών με παραγωγική άδεια οι οποίοι είναι αγρότες. Η διάκριση με κριτήριο τις συμμέτοχες σε λαϊκές αγορές, ή το εισόδημα, δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι ένας αγρότης δικαιούται παραγωγική άδεια για να πωλεί την παράγωγη του.
 Επιπλέον τι θα γίνει με τους παραγωγούς όχι μόνον αγροτικών προϊόντων,  οι οποίοι θα πωλούν προϊόντα τους σε λαϊκές παραγωγών τις Κυριακές;

Β) Συνταξιούχοι του ΟΓΑ: Αντικρουόμενες είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Σε άλλους δίνεται το δικαίωμα επιστροφής των εισφορών και για άλλους θεωρεί ο ΟΑΕΕ ότι ορθώς ασφαλίστηκαν και δεν του  επιστρέφονται οι εισφορές. Παρόλα αυτά, όσοι δεν είχαν καταβάλει εισφορές, δεν υπάρχει καμιά συνέπεια και ορθά, διότι ο παρανομών είναι ο ΟΑΕΕ και όχι ο συνταξιούχος, τον οποίο υποχρεώνει ο ΟΑΕΕ εκτός από την εισφορά στον ΟΓΑ, να πληρώνει και αυτόν, δηλαδή τον ΟΑΕΕ.
Επιπλέον με κριτήριο διαφορετικές ημερομηνίες νομοθετικών παρεμβάσεων, ο ΟΑΕΕ άλλους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τους απαλλάσσει από ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και άλλους τους επιβάλλει να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.

Γ) Ακόμη ποιο άδικες είναι οι ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους ηλικίας 64 ετών τους οποίους ο μεν ΟΓΑ δεν ασφαλίζει, και για να ανοίξουν ένα καφενείο σε ένα χωριό 500 κατοίκων τους υποχρεώνει ο νομοθέτης να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ. 
Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Πόσα είναι τα έσοδα του καφενείου από 20-30 καφέδες την ημέρα για να πληρώσει ο καφετζής, την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, την ΑΕΠΙ, την GRAMMO, την ΕΡΑΤΩ (πνευματικά δικαιώματα για την χρήση τηλεόρασης),τα έξοδα για ρεύμα και υλικά και να βγάλει και μεροκάματο;
Τα 10 ευρώ του καφετζή θα του τα πάρει με το παραπάνω η εισφορά στον ΟΑΕΕ. Έλεος!
Θα κλείσουν τα καφενεία και η παράνομη εργασία θα επεκταθεί.
Μια κομμώτρια ή ένας κουρέας δεν θα κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος αλλά θα πηγαίνει και θα κουρεύει στο σπίτι τον πελάτη.
"Ο ΟΑΕΕ θα πάει για μαλλί και θα φύγει κουρεμένος" όπως λέει η λαϊκή παροιμία.

Δ) Ακατανόητες έως αλλοπρόσαλλες και απόλυτα άδικες ακόμη , είναι οι ρυθμίσεις με τον καθορισμό του οικονομικού κριτήριου, ως κριτήριου υποχρεωτικής ένταξης στον ΟΑΕΕ ακόμη και για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το οποίο όμως είναι για άλλους το 250πλασιο,για άλλους το 400πλασιο και για άλλους το 500πλασιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
Πρέπει να υπάρξει εξομοίωση στο οικονομικό κριτήριο και φυσικά να ανέβει στο 800πλασιο του ΗΑΕ, διότι το ημερομίσθιο έχει μειωθεί υπερβολικά λόγω κρίσης.
Τέλος πρέπει να γίνει αναφορά στις "ποινές" που επιβάλλει η εγκύκλιος οι οποίες προβάλλουν ως "ποινές εκδίκησης" για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν προσήλθαν στο διάστημα των 2 μηνών για έλεγχο, η μπορεί να μην έλαβαν ειδοποίηση και τους επιβάλλεται ως ποινή η υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ.

Πολλές είναι ακόμη οι αντικρουόμενες  και άδικες ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε περιοχές προαιρετικές δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων χωρίς να έχουν λάβει υπόψη, τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών που έχουν επεκταθεί στα 67 χρόνια για τους παλιούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες που θα συμπληρώσουν 42 χρόνια ασφάλισης το όριο συνταξιοδότησης ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, ότι θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Οι αντικρουόμενες και διαφορετικές διατάξεις του ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και άλλων ταμείων,  έχουν κάνει δαιδαλώδη την νομοθεσία για τις εισφορές, ώστε απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις στα ασφαλιστικά.
Οι "μανδαρίνοι" και το προεδρείο του ταμείου που τις εισηγούνται, δυσκολεύουν ακόμη και την πολιτική ηγεσία και καθιστούν την παρουσία τους δίπλα στην ηγεσία, απολύτως απαραίτητη.
Κύριε Υπουργέ,
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταθεί οικονομικά όρθιος ο ΟΑΕΕ, καλούνται οι αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, "να πληρώσουν την νύφη".
Ο ΟΑΕΕ στέλνει ξανά χαρτιά-ειδοποιητήρια  παντού και ζητά αναδρομικά προηγούμενων τριετιών, πολλές χιλιάδες ευρώ, από ανθρώπους που πλήρωναν τον ΟΓΑ τους, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία του.
Κύριε Υπουργέ, κυρία Πρόεδρε του ΟΑΕΕ, πάρτε αυτά τα χαρτιά πίσω.
Οι πολίτες σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, αγρότες και άλλοι ασφαλισμένοι, δεν έχουν να σας δώσουν αυτά τα λεφτά που ζητάτε.
Την κακοδιοίκηση του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να την πληρώσουν αγρότες που είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για την διάλυση των μικρών τοπικών κοινωνιών των χωριών μας.
Κύριε Υπουργέ, τα παραπάνω αποτελούν και πρόταση για αλλαγές στην νομοθεσία για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

                                       
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες και να απλοποιηθεί η νομοθεσία για την ένταξη κάποιου ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, η στον ΟΓΑ;
β) Τι προτίθεσθε να πράξετε για την ανάκληση των απαραδέκτων και άδικων ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ, για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ από ασφαλισμένους του ΟΓΑ;
γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης;»



Οι ερωτώντες βουλευτές

1)        Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας
2)        Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
3)        Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Τρικάλων
4)        Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς
5)        Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ηλείας
6)        Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Μεσσηνίας
7)        Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος Βουλευτής Έβρου
8)        Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Δράμας
9)        Σολδάτος Θεόδωρος Βουλευτής Λευκάδας
10)     Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ξάνθης
11)     Πασχαλίδης Ιωάννης  Βουλευτής Καβάλας
12)     Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ημαθίας
13)     Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών
14)     Κοντογιάννης Γεώργιος Βουλευτής Ηλείας
15)     Ορφανός Γιώργος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
16)      Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ηλείας
17)     Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Πιερίας
18)     Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Καρδίτσας
19)     Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Καβάλας
20)     Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Αχαΐας
21)     Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Βοιωτίας
22)     Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ηρακλείου
23)     Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Πιερίας
24)     Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Λέσβου
25)     Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Κορινθίας
26)      Καρανάσιος Ευθύμιος Βουλευτής Χαλκιδικής
27)     Βλάχος Γιώργος Βουλευτής Αττικής
28)     Καλαντζής Γιώργος Βουλευτής Καβάλας
29)     Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ημαθίας

30)     Μανδρέκα Ασπασία Βουλευτής Φωκίδας 

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΛΓΑ.

Ιορδάνης Τζαμτζής : Να δοθεί παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ»

Να δοθεί παράταση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Ιωάννη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, την οποία συνυπογράφουν και οι Βουλευτές του Νομού Ημαθίας κ. Μπατσαρά Γεωργία και Τσαβδαρίδης Λάζαρος, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ είναι στις 31-3-2014.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2013 (παγετός, χαλάζι, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση) που έπληξαν κυρίως τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη ζημία καλλιεργειών και την μείωση της παραγωγής.
Οι αγρότες των Νομών Πέλλας και Ημαθίας αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης καθώς έχασαν την παραγωγή τους.
Επίσης, το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων ζημιών  καλλιέργειας, παρόλο που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημιώσεων, ακόμη και σήμερα, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή οι αγρότες των Νομών Πέλλας και Ημαθίας έχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους το έτος 2013 λόγω καιρικών συνθηκών
Επειδή η διαδικασία αποζημιώσεων από το ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, τουλάχιστον μέχρι να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ;»


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι από 21 έως 23 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος "Μέγας Αλέξανδρος".
Διοργανωτής των αγώνων είναι ο Α.Σ. "Ο Ποδηλάτης" και η Ε.Ο.Π.
Συνδιοργανωτές του  διεθνούς ποδηλατικού Γύρου Μέγας Αλέξανδρος είναι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αμπελοκήπων, ο Δήμος Αλμωπίας και η Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου, ο Δήμος Παιονίας, ο Δήμος Κιλκίς, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου, ο ΠΑΟΚ και ΑΙΑΣ Κιλκίς με χορηγό επικοινωνίας το Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Ο Δήμος Αλμωπίας και η Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου θα είναι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης κατά τη δεύτερη ημέρα των αγώνων (Σάββατο 22 Μαρτίου), όπου και θα στηθεί σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό σύλλογο Αρχαγγέλου, μια ξεχωριστή γιορτή, για την υποδοχή και τον τερματισμό των αθλητών.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των αγώνων σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει ως εξής:
Η πρώτη αγωνιστική ημέρα θα διεξαχθεί, στην Παραλία της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με εκκίνηση και τερματισμό το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 2μ.μ. Ο πρώτος αγώνας του γύρου είναι  ατομική χρονομέτρηση συνολικής απόστασης 5150 μέτρων.
Τη δεύτερη ημέρα θα ξεκινήσει το Δεύτερο ΕΤΑΠ από την Πλατεία Επταλόφου στις 10π.μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων, και αφού διανύσουν 118 χιλιόμετρα οι αθλητές του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Μέγας Αλέξανδρος, θα τερματίσουν στον Αρχάγγελο Πέλλας του Δήμου Αλμωπίας. Οι αθλητές θα διασχίσουν τις πόλεις του Πολυκάστρου και Αξιούπολης. Από την Αξιούπολη θα ξεκινήσει το δεύτερο αγώνα της η κατηγορία OPEN  με τερματισμό τον Αρχάγγελλο του Δήμου Αλμωπίας.

Την Τρίτη και τελευταία ημέρα των αγώνων οι αθλητές του διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Μέγας Αλέξανδρος αλλά και οι αθλητές της κατηγορίας open, θα ξεκινήσουν στις 10.30π.μ.,από το Κιλκίς σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς. Τα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι την έξοδο από την πόλη είναι μια κοινή προεκκίνηση, ενώ στην συνέχεια οι Αθλητές με Δελτίο θα κάνουν 105  χιλιόμετρα ενώ η κατηγορία open 78  μέχρι να τερματίσουν στο σημείο που ξεκίνησαν .

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ


Εγκαινιάζεται η Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου  Έδεσσας
Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου της Έδεσσας. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου και ώρα 13.00 το μεσημέρι.

Η κατασκευή της Νέας Πτέρυγας πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.700.000,00 ευρώ. Το νέο τριώροφο κτίριο ολοκληρώθηκε εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, με σύγχρονες και υψηλές τεχνικές προδιαγραφές και θα στεγάσει τα εξωτερικά ιατρεία και τους χώρους διοίκησης του συγκροτήματος.

Με το συγκεκριμένο έργο βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Έδεσσας και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα ένα αίτημα των κατοίκων της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής γίνεται πραγματικότητα. Το νέο τριώροφο κτίριο του Νοσοκομείου Έδεσσας αποτελεί πολύ σημαντική υποδομή γιατί εξυπηρετεί μεγάλες και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα 2 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου. Περισσότερο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το έντονο ενδιαφέρον του και την κοινή προσπάθεια ώστε το έργο να τελειώσει και να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για να καλύψει σημαντικές ανάγκες στο χώρο της υγείας. Μέσα στον προγραμματισμό της Περιφέρειας και με τη χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε συνεννόηση και με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για να προμηθευτούμε σύγχρονο εξοπλισμό ώστε το Νοσοκομείο Έδεσσας να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Έδεσσας και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας γενικότερα».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

Τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Έδεσσας, ένα έργο που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, θα εγκαινιάσουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας και αρμόδιος στον τομέα του αναπτυξιακού προγραμματισμού για την Π.Κ.Μ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, στις 13.00.
Η κατασκευή της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Έδεσσας πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 4.700.000 ευρώ.

Το νέο τριώροφο κτίριο ολοκληρώθηκε εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, με σύγχρονες και υψηλές τεχνικές προδιαγραφές και θα στεγάσει τα εξωτερικά ιατρεία και τους χώρους διοίκησης του συγκροτήματος. 

"ΜΑΓΙΚΟ" ΚΟΛΠΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ !! ΒΙΝΤΕΟ

«Μαγικό» κόλπο αποκαλύπτεται βήμα – βήμα!

perierga.gr -

Ο Richard Wiseman είναι και ψυχολόγος και μάγος και ξέρει καλά από οπτική… παραπλάνηση! Ένα βιντεάκι που ανέβασε πρόσφατα στο YouTube αποδεικνύει ότι ο μάγος κάνει το κοινό να δει αυτό που εκείνος θέλει να δει! Ο Richard δειχνει στην κάμερα ένα άδειο χάρτινο ρολό, με ανοιχτά τα δύο σημεία του. Και ξαφνικά βγαίνει από μέσα -από το πουθενά, δηλαδή- ένα μικρό μπουκαλάκι κρασί. Μα πώς έγινε αυτό; Η απάντηση έρχεται στη συνέχεια, καθώς παρουσιάζεται όλη η ανάπτυξη του «μαγικού» κόλπου και πώς το κατάφερε ο… ειδικός! Δείτε πώς παραπλανηθήκαμε (όλοι!)… 



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ 5ο AGRO QUALITY FESTIVAL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 Στο 5ο AGRO QUALITY FESTIVAL που θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας  στην Αθήνα  από τις 4 έως τις 6 Απριλίου 2014 θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας .
               Το Φεστιβάλ AGRO QUALITY FESTIVAL διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Στρατηγικού Σχεδιασμού και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.  Σκοπός  της διοργάνωσης είναι η προβολή και η ανάδειξη των ποιοτικών  προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από την υλοποίηση σειράς δράσεων κατά τη διάρκεια του τριημέρου 4-6 Απριλίου 2014.
               Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζοντας ουσιαστικά δράσεις για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχει στο 5ο AGRO QUALITY FESTIVAL  με ένα περίπτερο 200 τ.μ, όπου θα προβάλλονται τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα (ελαιόλαδο-ελιές, κρασιά, όσπρια, οπωροκηπευτικά, βιολογικά, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά-γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος, αλλαντικά,  μέλι  κλπ.), τα οποία παράγονται από επιχειρήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής και αποτελούν προϊόντα-σημαία της Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία περιλαμβάνονται και στο Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Π.Κ.Μ. Στόχος της συμμετοχής είναι  η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της ΠΚΜ και η  προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
 Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή στo συγκεκριμένο φεστιβάλ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  καλεί τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα διοικητικά της όρια και επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της ΠΚΜ (ξεχωριστό stand για κάθε επιχείρηση),  χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή να δηλώσουν συμμετοχή το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις 21 Μαρτίου 2014.






Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
·      Η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτει την ενοικίαση του χώρου (4-8 τ.μ. ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών) και τη διαμόρφωση με το  βασικό εξοπλισμό .
·       Το κόστος διαμονής και μετάβασης θα βαρύνει αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.
·       Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν διασφαλισμένη φυσική παρουσία εκπροσώπησης των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
·      Το φεστιβάλ θα έχει και εμπορικό χαρακτήρα (λιανική πώληση προϊόντων).
·       Όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν με ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικα/τυροκομικά, αλλαντικά, προϊόντα κρέατος κλπ) καλό θα ήταν να  φέρουν το δικό τους ψυγείο. Για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ψυγείο, το κόστος θα βαρύνει τις ίδιες τις επιχειρήσεις.  
·        Οι αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες στο e-mail: rdo@pkm.gov.gr ή στο fax 2310989348.


Για περισσότερες πληροφορίες,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με   την κ. Δέσποινα Βικία και την κ. Γλυκερία Καραλή στο τηλέφωνο 2310 910445.


          ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ AGRO QUALITY FESTIVAL:

ΠΑΡΑΣΚΕΥH,  4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014        :  16:00-20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ,  5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014              : 10:00-22:00

ΚΥΡΙΑΚΗ,  6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2014                : 10:00-22:00

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ".


Ο μεγαλύτερος δρόμος αρχίζει με ένα βήμα... Ας το κάνουμε!
Φίλοι μου,
Αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση της τοπικής μας κοινωνίας και να υποσχεθώ ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις,  τις γνώσεις,  την εμπειρία  και την αστείρευτη διάθεσή μου για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Με θυμώνει η απαξίωση και η αδιαφορία για τον τόπο μου. Αρνούμαι να δεχτώ αυτό που θεωρείται "αυτονόητο" δηλαδή τη μαθηματική σχέση κρίση=ανύπαρκτη ποιότητα ζωής. 
Προσπαθούμε, δουλεύουμε, ελπίζουμε, αγαπάμε.  Ζούμε σ' αυτόν τον τόπο. Αναρωτιέμαι... Γιατί ο θεσμός του Δήμου να είναι τόσο υποβαθμισμένος; Το ανεχόμαστε φίλοι μου; Ερωτήματα που έχουμε όλοι μας.
Γι' αυτό επέλεξα  με την υποψηφιότητά μου να στηρίξω την παράταξη "Η Αλμωπία της καρδιάς μας" με επικεφαλής το Δημήτρη Μπίνο. Μια υποψηφιότητα που προέκυψε μετά από ώριμη σκέψη, αποτελεί για μένα τιμή και πρόκληση και βασίζεται στην εκτίμηση που τρέφω προς το πρόσωπό του και στην αδιαμφισβήτητη εντιμότητά του. Οδηγός μας είναι η πίστη στο δίκαιο, η αισιοδοξία και η ελπίδα. 
Μπορούμε να τροχοδρομήσουμε το σήμερα... Ο προορισμός... μας περιμένει...
Το τέλος του θεάτρου του παραλόγου δεν είναι μακριά... Ο μεγαλύτερος δρόμος αρχίζει με ένα βήμα... Ας το κάνουμε! 

Φιλικά,
Σταύρος Καραγεωργιάδης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
Με το συνδυασμό
Η Αλμωπία της καρδιάς μας
Του Δημήτρη Μπίνου

ΤΙΜΩΝ Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Τίμων ο Μισάνθρωπος
Το είδος ανθρώπου που ανθεί στις μέρες μας είναι ο "Τίμων ο μισάνθρωπος".
Ποιος είναι αυτός;

Είναι μια σχεδόν θρυλική φιγούρα της αρχαιότητας.
Το όνομά του το πήρε από έναν αρχαίο Αθηναίο, τον Τίμωνα, ο οποίος είχε χρήμα και άρα είχε και πολλούς φίλους, πολλούς που παρασιτοζωούσαν γύρω του, πολλούς κόλακες, πολλή "Αυλή", που λένε.
Ώσπου κάποια μέρα, τα λεφτά του τέλειωσαν και οι φίλοι και οι κόλακες εξαφανίστηκαν κι εκείνος έμεινε μόνος σκάβοντας χωράφια για να ζήσει, μακριά απ' όλους που λίγο πριν τον κολάκευαν.
Τότε κατάλαβε την κακία του κόσμου, κατάλαβε πως οι άνθρωποι σου πουλούν αγάπη μόνο για όσο μπορούν να κερδίζουν από σένα και, μόλις δε μπορούν πια να κερδίζουν από σένα, παίρνουν την αγάπη τους στον ώμο και φεύγουν γι' άλλες πολιτείες.
Έτσι, ο Τίμων μίσησε τους ανθρώπους και ορκίστηκε να μην έχει πια καμιά σχέση με κανέναν απ' αυτούς. Αποτραβήχτηκε σ' ένα απόμερο χωράφι και δεν ήθελε ούτε να ακουέι πια για το ον που λέγεται άνθρωπος.
Μόνο μισούσε πια, γι' αυτό και πήρε απ' τους συγχρόνους του το προσωνύμιο "Μισάνθρωπος".

Ο ιστορικός Λουκιανός μάλιστα αναφέρει μια ανέκδοτη ιστορία γι αυτόν
(το διαβάζουμε στο υπέροχο "Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους" του Δημήτρη Σαραντάκου):
Κάποτε ο Τίμων ο Μισάνθρωπος κατέβηκε στην Εκκλησία του Δήμου και είπε τα εξής στους έκπληκτους συμπολίτες του:
«Άνδρες Αθηναίοι, όπως ξέρετε στο χτήμα που έχω στους πρόποδες του Υμηττού, υπάρχει μια συκιά, που χρησίμεψε ως τώρα σε πολλούς για να κρεμαστούν. Επειδή σκοπεύω να χτίσω μια καλύβα εκεί και θα κόψω αυτή τη συκιά θα ήθελα να ειδοποιήσω όσους έχουν σκοπό να αυτοκτονήσουν, να το κάνουν σύντομα, πριν κόψω το δέντρο».

Λέγεται μάλιστα ότι πέθανε από γάγγραινα, επειδή δεν άφηνε γιατρό να πλησιάσει να του γιατρέψει ένα ασήμαντο τραύμα!
Έτσι, ο Τίμων ο Μισάνθρωπος έμεινε ως στερεότυπη, σχεδόν επιθεωρησιακή, φιγούρα για τραγωδούς και κωμωδιογράφους.
Κεντρικό θέμα έχει υπάρξει στον κλασικό "Δύσκολο" του κωμωδιογράφου Μενάνδρου αλλά και στον "Τίμωνα τον Αθηναίο" του Σαίξπηρ.
(Και παραλλαγές του, με άλλο βέβαια όνομα, μπορούμε να βρούμε πλείστες όσες κωμωδίες και δράματα- θα έλεγα ακόμη και το ρόλο του Ορέστη Μακρή στη θρυλική "Κάλπικη Λίρα").

Το ερώτημα είναι: υπάρχει ο Τίμων ο Μισάνθρωπος στις μέρες μας;
Τα μάτια μου λένε πως, ναι, υπάρχει.

Είναι αυτός που γυρίζει σπίτι και βάζει τις φωνές στη γυναίκα του, γιατί πήρε μια κολώνια που της άρεσε και δε γύρισε όλα τα σούπερμάρκετ της περιοχής για να βρει τη φτηνότερη.

Είναι αυτός που μαλώνει τους οικείους του γιατί ξεχάσανε αναμμένο το φως του διαδρόμου, ενώ δεν το χρειάζονταν.

Είναι αυτός που μετράει τις μπουκιές ψωμί που τρώνε οι άλλοι και κάνει παρατηρήσεις για το καθετί.

Είναι αυτός που μετράει τα δευτερόλπετα που ήταν αναμμένο το θερμοσίφωνο και κρατάει χρόνο.

Είναι αυτός που πάει στον μπακάλη να αγοράσει ντοματοπολτό και δημιουργεί θέμα γιατί στο σούπερμάρκετ βρίσκει τη συσκευασία 20 λεπτά φτηνότερη.

Είναι αυτός που, όποιον περάσει από μπροστά του και τον χαιρετήσει, μόλις γυρίσει την πλάτη του πάντα θα βρει κάτι να του προσάψει απ' το παρόν ή απ' το παρελθόν.

Είναι αυτός που βρίζει τους ανάπηρους γιατί τρώνε θέσεις πάρκινγκ και αναγκάζεται αυτός να κάνει κύκλους.

Είναι αυτός που βρίζει τους πολύτεκνους γιατί παίρνουν επιπλέον μόρια τα παιδιά τους για να περάσουν στα πανεπιστήμια.

Είναι αυτός που βρίζει τους μετανάστες γιατί, αν πάθουν κάτι σοβαρό, έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Είναι αυτός που, όταν μαθαίνει πως βιάσανε μια γυναίκα, αμέσως βγάζει το συμπέρασμα πως... "τα 'θελε ο κώλος της" και πως σίγουρα θα... κουνιότανε και τώρα κάνει την παρθένα. 

Είναι αυτός που, όταν μαθαίνει πως κάποιος αυτοκτόνησε, η πρώτη του κουβέντα είναι "καλό λαμόγιο θα 'σουνα κι εσύ για να αυτοκτονήσεις".

Είναι αυτός που βλέπει να κατάσχεται το σπίτι κάποιου από την τράπεζα και λέει χαρέκακα "καλά του κάνουν, ας μην έπαιρνε σπίτι, αφού δεν είχε λεφτά".

Είναι αυτός που, όταν ακούει πως κάποιος απεργεί ψάχνοντας το δίκιο του, τον αποκαλεί βρωμιάρη κι απατεώνα και εύχεται να τον δείρουν και να τον απολύσουν.

Είναι αυτός που, καθισμένος στην πολυθρόνα του απέναντι απ' την τηλεόραση, βρίζει όποιον δει να προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι του έξω απ' το νερό της ήττας. 

Είναι αυτός που ξυπνάει το δίκιο μέσα του, μόνο όταν πρόκειται για το δικό του. Και ξανακοιμάται αμέσως, μόλις το ικανοποιήσει. Ή, όταν δεν το ικανοποιήσει, εύχεται να χαθεί το δίκιο και των υπολοίπων.

Είναι αυτός που του φταίνε όλοι και όλα, αυτός που βλέπει στον εαυτό του τον αναμάρτητο και στους άλλους τον διάβολο προσωποποιημένο.

Αυτός είναι ο Τίμων ο Μισάνθρωπος.
Και το όνομά του ακόμη μαρτυρεί το αξιακό του σύστημα: Τίμων, εκ του "τιμή"... φράγκα σα να λέμε!
Οι αρχαίοι ιστορικοί, κωμωδιογράφοι και τραγωδοί τον τίμησαν δεόντως με την πένα τους.
Η σύγχρονη γραφή τον έχει αποκλείσει από τους ρόλους της.
Κι όμως, σήμερα ο Τίμων είναι βεβαιότατα ακόμη πιο συνηθισμένος και αναγνωρίσιμος τύπος σε σχέση με τότε.
Ο Τίμων ο Μισάνθρωπος είναι ο συνηθέστερος διπλανός μας στο λεωφορείο, στο φανάρι, στη δουλειά, στην ουρά της τράπεζας, στο χώρο αναμονής του ιατρείου, στο γήπεδο, στη λαϊκή.






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΦΟΡΑΜΕ "ΜΑΪΜΟΥ" ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ.

7 στους 10 φοράμε «μαϊμού» γυαλιά ηλίου

Σε σοβαρό κίνδυνο εκθέτουν τα μάτια τους επτά στους δέκα Έλληνες, καθώς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  φορούν γυαλιά ηλίου αγορασμένα από πλανόδιους πωλητές ή από διάφορα καταστήματα εκτός των οπτικών. Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα μάτια.
   “Κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμιση με δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία στα μάτια. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να φορούν γυαλιά που δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία, τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια” επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Μαρία Ταρασούδη.
   Σύμφωνα με την ίδια είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά παρά να φοράει μη απορροφητικά γυαλιά. Κι αυτό γιατί τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο και έτσι να εμποδίζει την είσοδό της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι... Με τη χρήση μη απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει με αποτέλεσμα να δέχεται την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.
   Ο καταρράκτης που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα 50 ετών. Εκτός όμως από τον καταρράκτη εγκαύματα του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα), το πτερύγιο (ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση), οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και ο καρκίνος των βλεφάρων απειλούν όσους δεν προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή και ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα και απορροφούν την επικίνδυνη UN-A και UV-B ηλιακή ακτινοβολία.

   Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν επιλέγει γυαλιά ηλίου;
   Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν γυαλιά ηλίου με κριτήριο τη μόδα ενώ βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.   Επίσης τα γυαλιά θα πρέπει να δοκιμάζονται όχι μόνο μπροστά στον καθρέφτη αλλά και έξω στον ήλιο. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά δεν θα πρέπει να ενοχλεί ή να “τυφλώνει” ούτε και να σκοτεινιάζει τα πάντα γύρω σε αυτόν που τα φοράει, αλλά να δίνει μια καθαρή και ποιοτική εικόνα.
   Οι φακοί (οργανικοί ή από κρύσταλλο) θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υλικό κατασκευής να είναι οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο ώστε να μη δημιουργούνται παραμορφώσεις και να έχουν συγκεκριμένο πάχος και αντοχή. Επίσης τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τους σκελετούς θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ή αλλεργίες.
   Το φίλτρο UV μπορεί να ενσωματωθεί σε όλα τα γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και στους φακούς επαφής, δεν επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και δεν σχετίζεται με την τιμή.
   Για μεγαλύτερη προστασία το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό.
   Η σκουρότητα των φακών θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την κάθε χρήση αλλά και να είναι ανάλογη με την προτίμηση του καθενός ώστε να νιώθει άνετα.
   Στα μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ σκούροι φακοί ώστε να μην τα στεναχωρούν και να μην υπάρχει πιθανότητα φωτοφοβίας στο μέλλον.
 Τα συνήθη χρώματα των φακών είναι το πράσινο, το γκρι και το καφέ.
   Τέλος όσοι χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου θα πρέπει να ξέρουν ότι η ικανότητα απορρόφησης μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια.



   ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ 

ΦΤΙΑΞΤΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ.

Φτιάξτε νηστίσιμες σοκολατένιες καριόκες
Ακόμη και τις ημέρες της νηστείας, υπάρχουν συνταγές για υπέροχα λαχταριστά σοκολατένια γλυκά.
Υλικά

    200 γρ. νερό
    200 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. καρύδια σπασμένα
    2 κουτ. σούπας κακάο
    4 κουτ. σούπας κονιάκ
    150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
    1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
    1 κουτ. γλυκού κανέλα
    500 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθούν και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το κακάο και τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε το μίγμα σε μια λαδόκολλα, έτσι ώστε να το τυλίξουμε και να γίνει σαν μπαστούνι (όπως τον κορμό όμως πιο λεπτό). Το πλάθουμε καλά μαζί με την λαδόκολλα και το πιέζουμε. Αφού πάρει την θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει.

Το βγάζουμε, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το πατάμε λίγο αν έχει ατέλειες. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Παίρνουμε μία μία τις φέτες με 2 κουτάλια και τις βουτάμε στην κουβερτούρα γύρω γύρω. Έπειτα τις βάζουμε σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί και το τοποθετούμε σε ένα κρύο δωμάτιο.

Αν το επιθυμείτε μπορείτε να τις τυλίξετε με αλουμινόχαρτο, αφού κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Click on the slide!
Πολύ νωρίτερα από πέρυσι και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να δοθεί φέτος το οικογενειακό επίδομα που δικαιούται η ελληνική οικογένεια ακόμα και με ένα παιδί.
Την Παρασκευή σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση βρέθηκε στο επίκεντρο η ελληνική οικογένεια και οι τρόποι ενίσχυσής της.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως «σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό πήραμε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της οικογένειας με το οικογενειακό επίδομα που δίνεται και προχωράμε στη διασφάλιση του ώστε να δοθεί νωρίτερα».

Σύμφωνα με έναν πρώτο προγραμματισμό το οικογενειακό επίδομα θα δοθεί φέτος σε όλους τους δικαιούχους του 2013 πριν γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Έτσι τον Απρίλιο θα λάβουν την πρώτη δόση περίπου 700.000 οικογένειες.

Στη συνέχεια με την εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνεται ο ανάλογος συμψηφισμός όπου χρειάζεται. Έτσι μπορεί οι δικαιούχοι να δουν μειωμένες δόσεις το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή τον Ιούλιο.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός απασχόλησης Βασιλης Κεγκέρογλου η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος θα γίνεται σε τέσσερις δόσεις κάθε τρεις μήνες.

Εάν το επίδομα παραμείνει στα περσινά επίπεδα τότε πρόκειται για ένα ποσό από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα πέρυσι δίνονταν :

α) 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί οι οικογένειες:

-με 1 παιδί και ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ.

-με 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

-με 3 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 11.000 ευρώ.

-με 4 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

-με 5 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 13.000 ευρώ.

-με 6 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 14.000 ευρώ.


β) 26,67 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί για τις οικογένειες:

-με 1 παιδί και εισοδήματα από 9.001 έως 18.000 ευρώ.

-με 2 παιδιά και εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ.

-με 3 παιδιά και εισοδήματα από 11.001 έως 22.000 ευρώ.

-με 4 παιδιά και εισοδήματα από 12.001 έως 24.000 ευρώ.

-με 5 παιδιά και εισοδήματα από 13.001 έως 26.000 ευρώ.

-με 6 παιδιά και εισοδήματα από 14.001 έως 28.000 ευρώ.


γ) 13,33 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί για τις οικογένειες:

-με 1 παιδί και εισοδήματα από 18.001 έως 27.000 ευρώ.

-με 2 παιδιά και εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

-με 3 παιδιά και εισοδήματα από 22.001 έως 33.000 ευρώ.

-με 4 παιδιά και εισοδήματα από 24.001 έως 36.000 ευρώ.

-με 5 παιδιά και εισοδήματα από 26.001 έως 39.000 ευρώ.

-με 6 παιδιά και εισοδήματα από 28.001 έως 42.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΠΡΟΕΞΑΡΧΩΝ Ο ΜΗΤΡ. ΕΔΕΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ.



Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών (16/3) ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας κατά την καθιερωμένη ολονύκτιο Αγρυπνία στο πανηγυρίζον Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Κουφαλίων.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν: ο πνευματικός της Μονής
Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, ιερομόναχοι και κληρικοί της περιοχής.  
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κήρυξε τον θείο λόγο κατά την Θεία Λειτουργία. Κατά την ομιλία του επεσήμανε την περί αγάπης του Θεού Ορθόδοξη θεολογία, την οποία συνέδεσε με την περί μετοχής στις άκτιστες ενέργειες του Θεού διδασκαλία και αντιπαρέβαλε με την δυτική θεολογία του Θωμά του Ακινάτη.

Μετά το πέρας της Αγρυπνίας ακολούθησε τράπεζα, κατά την οποία ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η εορτή του Αγίου αποτελεί συνέχεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, επειδή ο μεγάλος πατήρ της Εκκλησίας μας ανέπτυξε περαιτέρω την θεολογία της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου με αφορμή το ζήτημα του ησυχασμού και πρωτοστάτησε στην διαφύλαξη της ακεραιότητος της Ορθοδόξου πίστεως. Εκτός από επιφανής Θεολόγος όμως ο άγιος Γρηγόριος υπήρξε και μέγας ασκητής. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται να μιμηθούμε την ασκητικότητά του τιμώντας την μνήμη του.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την αδελφότητα για την άρτια και πολύμοχθη προετοιμασία της πανηγύρεως καθώς και όλους τους συντελεστές της.

alt




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...