Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

ΑΓΑΠΗ ΟΠΩΣ ΑΠΩΛΕΙΑ

 (artwork by Natalie Angus 'Hands of time')


Αγάπη όπως Απώλεια
της Τζούλιας Φορτούνη.

Θάρθει κάποτε η στιγμή που η αγάπη
Δεν θα μας χρειάζεται
Θ΄ ανθίζει  ξεδιάντροπα αυτοφυής
στους γκρεμούς το καταχείμωνο
Ενδημική των μοναχικών τόπων
Θα αποξηραίνεται ερήμην μας
-ως νοσταλγικό τραγούδι-
στις ίριδες παλιών εραστών

Θ’ αναβλασταίνει έπειτα
Στο ύψιλον της λύπης τους

Τροπικό δάσος  θα γίνεται η αγάπη
Δεν θάχει ανάγκη τα δάκρυά μας
Θα ξυλεύεται παράνομα
Ύστερα θα εκπορνεύεται στις αγορές
Με δικτυωτά όνειρα και πιστωτικές κάρτες
Κοκκινομάγουλη με τορνευτούς γλουτούς
Με γέλια αχνιστά με λόγια πρόστυχα

Τι και αν από άλφα αρχίζει η απώλεια
Κάποτε όλα χάνονται
Και  αγάπη δεν θα μας χρειάζεται πια

Ως τότε όμως σε θέλω εδώ
Να σκουπίζεις πεισματικά τα αίματα
Να με παρηγορείς για την μελλοντικά απολεσθείσα χρεία της
Να μ΄αγαπάς για όσα εξαιτίας της θα μου στερήσεις
ΠΗΓΗ...http://purplestigmes.blogspot.gr/

Η ΜΑΡΙΑ ΤΟΡΕΝΤΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Α.Δ.Α.Κ.Α.


Α.Δ.Α.Κ.Α.


 Ακομμάτιστη Δράση Ανάπτυξης Κατοίκων Αλμωπίας 

    ΤΟΡΕΝΤΣΗ   Μαρία 

 Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το  συνδυασμό Α.Δ.Α.Κ.Α.

 του Υπ. Δημάρχου Αλμωπίας Ανδρέα ΚΟΓΙΟΥ.

                                                             Πρώτα η Αλμωπία   !

                          Τίποτα δεν αλλάζει μόνο του !

                      Ελάτε να τ ' αλλάξουμε μαζί !

                                   

  Έχουμε μια επιλογή να πετύχουμε !

   Όχι στην στασιμότητα , τώρα ανάπτυξη !       ΤΟΡΕΝΤΣΗ Μαρία 

             Υπ.σύμβουλος

ΕΚΣΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Μεγάλη έξαρση της θνησιμότητας από καρκίνο, παρατηρείται τελευταία στους Προμάχους και οι πλειονότητα των θανάτων έχει σαν αιτία την επάρατη νόσο.
Επίσης ανησυχητικά είναι και τα κρούσματα εμφάνισης της νόσου σε αρκετούς νέους, που νοσούν και ταλαιπωρούνται, δίνοντας μάχη για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής.
Εκτός από τις γνωστές σε όλους μας αιτίες, που προκαλούν τον καρκίνο, κάπνισμα, διατροφή, DNA και Τσερνομπίλ, οι κάτοικοι του χωριού, εμμέσως πλην σαφώς, έχουν αρχίσει να μιλούν με βεβαιότητα πλέον, ότι κάτι πρέπει να συμβαίνει και με το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το υδρευτικό δίκτυο του χωριού, κατασκευάστηκε την περίοδο της επταετίας, δηλαδή γύρω στο 1970 και η βασική υποδομή του αποτελείται από σωλήνες αμιάντου, για τους οποίους οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι , οι ίνες αμιάντου είναι υλικά, που προσθετικά συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και προκαλούν καρκίνους διαφόρων ειδών.
Στο πρόσφατο παρελθόν, έγιναν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις από τον δήμο Αλμωπίας, και σε ορισμένα σημεία του χωριού το δίκτυο, αλλάχτηκε και τοποθετήθηκαν νέοι βελτιωμένοι και ακίνδυνοι αγωγοί. Το μεγαλύτερο όμως τμήμα του δικτύου, αποτελείται από τους παλιούς και επικίνδυνους για την υγεία σωλήνες και οι κάτοικοι μιλούν πλέον με οργή για την μη αντικατάστασή τους.

Με αφορμή λοιπόν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μήπως θα ήταν χρήσιμο να θέσουμε σαν στόχο, όλοι εμείς οι ψηφοφόροι του μεγαλύτερου χωριού του δήμου,να αποσπάσουμε κάποιες γραπτές δεσμεύσεις των υποψηφίων δημάρχων, που θα αρχίσουν να παρελαύνουν στα μαγαζιά και τους δρόμους του χωριού, μοιράζοντας "κούφιες" υποσχέσεις;
Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα εντόπικα "κόμπλεξ" και να απαιτήσουμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή, με ακίνδυνο και καθαρό  δίκτυο και να μην μοιρολατρούμε κάθε φορά ακούγοντας την πένθιμη καμπάνα να χτυπά για τον επόμενο καρκινοπαθή που έχασε τη μάχη;

Μήπως ήρθε η ώρα να φωνάξουμε;
Να διεκδικήσουμε;


ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ
http://www.mlsi.gov.cy/
Αμίαντος 
Ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και τις τελευταίες δεκαετίες έχει απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τι είναι ο αμίαντος

Ο αμίαντος (asbestos) είναι πυριτικό υλικό ινώδες, γνωστό από την αρχαιότητα για την εξαιρετική αντοχή του στη φωτιά. Ο αμίαντος υπήρξε ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά επειδή διαθέτει καταπληκτικές ιδιότητες (αντοχή- τετραπλάσια του χάλυβα, ελαστικότητα, αντίσταση στα οξέα και αλκάλεα, αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίας 100-1700οC, αντίσταση στον ηλεκτρισμό και μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα) που δύσκολα ανευρίσκονται συγκεντρωμένες σε οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Ο αμίαντος απαντάται στη φύση στα ορυκτά σερπεντίνη και αμφίβολο. Ο πιο κοινός τύπος είναι ο χρυσότιλος (3MgO2SiO2.2H2O). Το ορυκτό αυτό υπάρχει σε αφθονία στα 3/4 περίπου του στερεού φλοιού της γης και συναντάται και στην Κύπρο.

Χρήση του αμιάντου

Υπάρχουν πάνω από 3.000 χρήσεις και εφαρμογές του αμιάντου. Ο αμίαντος χρησιμοποιείται π.χ. σε προϊόντα αμιαντοτσιμέντου, μονωτικά υλικά, συσκευές αντιτριβής, εξοπλισμό πυροπροστασίας κλπ.

Μέχρι πρόσφατα το 90% περίπου του αμιάντου χρησιμοποιείτο για την παραγωγή προϊόντων αμιαντοτσιμέντου, όπως σωλήνων, πλακών στεγάσεων, επίπεδων πλακών για χωρίσματα τοίχων, αεραγωγών κλπ.

Έκθεση σε αμίαντο

Οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν σε αμίαντο όταν:
(α) εργάζονται στην εξόρυξη αμιαντούχων υλικών
(β) εργάζονται στην κατασκευή προϊόντων που περιέχουν αμίαντο
(γ) χρησιμοποιούν / επεμβαίνουν πάνω σε αμιαντούχα προϊόντα
(δ) ευρίσκονται σε χώρους όπου υπάρχει ακατάλληλα αποθηκευμένος αμίαντος ή υλικά που περιέχουν αμίαντο 
(ε) αφαιρούν ή εναποθέτουν αμιαντούχα προϊόντα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο του οποίου οι ίνες είναι ενωμένες ή δεσμευμένες «locked in» μαζί με κάποιο άλλο συνήθως αδρανές προϊόν, όπως το αμιαντοτσιμέντο, οι ρητίνες και τα προϊόντα επενδύσεων οροφών υψηλής πυκνότητας, δεν ελευθερώνουν αναπνεύσιμες ίνες επικίνδυνου μήκους ή διαμέτρου σε σημαντικές ποσότητες, ώστε να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Νόσοι που προκαλούνται από αμίαντο.

Η άμεση και πρώτη επαφή με τον αμίαντο δεν προκαλεί εμφανή σημεία ασθένειας. Ο αμίαντος γίνεται επικίνδυνος για την υγεία όταν εισπνέονται ψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πρόσωπα τα οποία εργάζονται καθημερινά με τον αμίαντο και εκτίθενται σ' αυτόν συνεχώς μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος την ασθένεια μετά από την έκθεσή του στον αμίαντο. Φαίνεται ότι είναι σπάνιο κάποιος να εκδηλώσει μια τέτοια ασθένεια μετά από ένα επεισόδιο έκθεσής του σε ψηλές ποσότητες ινών αμιάντου ή από έκθεσή του για μικρό χρονικό διάστημα σε μικρές ποσότητες. Εν τούτοις, επειδή η εκδήλωση των ασθενειών είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ευαισθησία του κάθε προσώπου, η έκθεση σε αμίαντο πρέπει πάντοτε να αποφεύγεται ή στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτή πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και οποσδήποτε κάτω από τα όρια που θέτει η νομοθεσία.

Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος είναι:

Αμιάντωση: Η αμιάντωση είναι η πνευνοκονίωση που προκαλούν στους πνεύμονες οι ίνες του αμιάντου. Είναι μια πολύ σοβαρή εκφυλιστική και προοδευτική ασθένεια των πνευμόνων που τους καταστρέφει σταδιακά. Προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση στον αμίαντο και έχει σαν αποτέλεσμα μόνιμες αναπηρίες και ανεπάρκειες της αναπνευστικής λειτουργίας για τις οποίες χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση.

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο αμίαντος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές. Στους καπνιστές οι οποίοι εκτίθενται και στον αμίαντο η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται πολλαπλασιαστικά.

Μεσοθηλίωμα: Το μεσοθηλίωμα είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου το οποίο εμφανίζεται στους ιστούς της μεμβράνης που καλύπτει όλο το εσωτερικό του θώρακα και της κοιλιακής κοιλότητας και δε σχετίζεται με το κάπνισμα. Είναι ένας σπάνιος και πολύ επικίνδυνος επιθετικός καρκίνος με φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα όσον αφορά την ίαση. Η έκθεση στον αμίαντο είναι αιτία του μεσοθηλιώματος.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Α.Δ.Α.Κ.Α.

                   
 Α.Δ.Α.Κ.Α.


 Ακομμάτιστη Δράση Ανάπτυξης Κατοίκων Αλμωπίας 

 Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το  συνδυασμό Α.Δ.Α.Κ.Α.

 του  Υπ. Δημάρχου Αλμωπίας Ανδρέα Κόγιου.

                                                             Πρώτα η Αλμωπία   !

                          Τίποτα δεν αλλάζει μόνο του !

                                    Ελάτε να τ ' αλλάξουμε μαζί !

                                   

  Έχουμε μια επιλογή να πετύχουμε !

   Όχι στην στασιμότητα , τώρα ανάπτυξη !      Νικολάου  Γεώργιος 

        Υπ.Δημοτικός σύμβουλος

                              ΙΔΑ 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ". (ΒΙΝΤΕΟ)


Το Σάββατο 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο τερματισμός του 2ου etap του διεθνή ποδηλατικού γύρου Μέγας Αλέξανδρος στην Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου του Δήμου Αλμωπίας.
Ο Δήμος Αλμωπίας και η Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης υποδέχτηκαν τους αθλητές - ποδηλάτες στην κεντρική πλατεία Αρχαγγέλου, όπου στήθηκε, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό σύλλογο Βλάχων Αρχαγγέλου, μια ξεχωριστή γιορτή, με παραδοσιακά εδέσματα και χορευτικά συγκροτήματα.


«ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ.


Συγκέντρωση Τροφίμων –  Παιχνιδιών – Φαρμάκων – Απορρυπαντικών
για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
 από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας.
ΚΑΙ
Πρόσκληση συμμετοχής στους καταστηματάρχες της Έδεσσας για διάθεση κουπονιών

Μετά από τρεις επιτυχημένες δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων και άλλων αγαθών, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας προγραμματίζει την 4η δράση του τη Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Απριλίου 2014.

Τα Χριστούγεννα υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με 25 καταστήματα της Έδεσσας, από τα οποία μπορούσαν, όσοι ενδιαφέρονταν, να αγοράσουν κουπόνια αξίας 2€, 5€ και 10€, τα οποία τα παρέδιδαν στο περίπτερο τις ημέρες της δράσης και μετά διανεμήθηκαν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να εξαργυρωθούν από τα αντίστοιχα καταστήματα που αγοράστηκαν.

Όσα καταστήματα τροφίμων, νωπών προϊόντων, κτλ. ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην παραπάνω προσπάθεια και θέλουν να συνεργαστούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα», ως Συντονιστή Φορέα του Δικτύου και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο τηλ. 23810 – 51174 υπόψη Δέσποινας Ξενάκη μέχρι την Παρασκευή 4 Απρ.


Όσοι καταστηματάρχες από άλλους Δήμους ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους αντίστοιχους εκπροσώπους των άλλων Δήμων στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 


Με εκτίμηση
Εκ μέρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο Συντονιστής φορέας του Δικτύου
Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ.Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι την  Τρίτη 1 Απριλίου από 08:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος λόγω εργασιών από την ΔΕΔΔΗΕ στους οικισμούς Μηλιάς, Κωνσταντίας, Ίδας, Νερόμυλου και Πρόδρομου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3Β ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΚΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ.


Ανάρτηση  αρχικών  καταστάσεων κατάταξης δικαιούχων-επιλαχόντων-απορριπτόμενων της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 214 « Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 από την ΕΥΕ-ΠΑΑ  Ανταγωνιστικότητα

Ανακοινώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 28-03-2014  αναρτήθηκαν στα Γραφεία του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Πέλλας αρχικές καταστάσεις κατάταξης δικαιούχων-επιλαχόντων-απορριπτόμενων της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 214 των  υπ΄αριθμ.16228/23-11-2012 και 6777/26-03-2013 προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέες εντάξεις.


Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρο 11 της αρ.12805/11-09-2012 ΚΥΑ η υποβολή ενστάσεων πραγματοποιείται εντός δέκα εργασίμων ημερών. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Πλατεία Πίκπα , 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352314,2381352319).

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΙΙας Μ/Κ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ


Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Σημαντική η συνεργασία Στρατού και Αυτοδιοίκησης για την τοπική κοινωνία»

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στην Έδεσσα παραβρέθηκε σήμερα, 28/3, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού -  Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, η οποία συνέπεσε με τα γενέθλια της Μεραρχίας, ήταν ο απερχόμενος Διοικητής Πέτρος Γεωργίου ο οποίος προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού και ο παραλαμβάνων Διοικητής Υποστράτηγος Δημήτριος Αλεβίζος. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτριος Πασόης, πρώην Διοικητές της Μεραρχίας, όλες οι τοπικές αρχές και φορείς, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί και πλήθος πολιτών.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο των στρατιωτικών αρχών. Ο απερχόμενος Διοικητής, Αντιστράτηγος Πέτρος Γεωργίου τόνισε ότι ήταν τιμή του η διοίκηση της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, ευχαρίστησε τα στελέχη με τα οποία συνεργάστηκε καθώς επίσης τις τοπικές αρχές και φορείς. Ο κ. Γεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Διοικητή.

Στη συνέχεια, ο παραλαμβάνων Διοικητής Δημήτριος Αλεβίζος συνεχάρη τον κ. Γεωργίου για την σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανεβάσει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργάνωσης της Μεραρχίας με πειθαρχία και δικαιοσύνη.Σε σύντομη δήλωσή του μετά το τέλος της τελετής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τον Αντιστράτηγο Πέτρο Γεωργίου για τη συνεργασία που είχαν σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Π.Ε. Πέλλας και την ασφάλεια, τον συνεχάρη για την ευδόκιμη πορεία του στα ανώτατα κλιμάκια στελέχωσης των στρατιωτικών δυνάμεων, για την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Διοικητής Α.Σ.Δ.Υ.Σ. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο νέο Διοικητή Υποστράτηγο Δημήτριο Αλεβίζο. «Η συνεργασία Στρατού και Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της στρατιωτικής δύναμης στην Πέλλα αλλά και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε ο πολυσύνθετος ρόλος του Στρατού αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.  

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ.

«Η καινοτομία της μοναξιάς» -Ή αλλιώς, πώς τα social media ενισχύουν την αποξένωση, σε ένα διδακτικό animation [βίντεο]

Ζούμε στην εποχή των social media, μια εποχή όπου μπορούμε να συλλέξουμε φίλους σαν τα γραμματόσημα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης των κοινωνικών δικτύων και της μοναξιάς.

Η μικρού μήκους ταινία του Shimi Cohen «The Innovation of Loneliness» υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που χειρίζόμαστε την τεχνολογία και τις προσωπικές μας σχέσεις.

Σκοπός του δημιουργού δεν είναι η καταδίκη της τεχνολογίας, αλλά να δείξει πώς μας εμποδίζει από την αληθινή προσωπική ικανοποίηση, όταν την εξισώνουμε με αυτή.
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΙΑ ΕΣΤΕΜΜΕΝΗ ΜΙΣ ΥΦΗΛΙΟΣ ΣΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ.

Μια Μις Υφήλιος διαφορετική -Αιματοβαμμένη, φιμωμένη και με το στέμμα στο κεφάλι διαμαρτύρεται κατά της βίας της κυβέρνησης Μαδούρο  [εικόνες]

Με το στέμμα στο κεφάλι της, αναμαλλιασμένη, με το αίμα να τρέχει από τα μάτια της στο κατάμαυρο πρόσωπό της και φιμωμένη, φωτογραφήθηκε η Μις Υφήλιος 2009 Στεφανία Φερνάντεζ. Η φωτογράφιση δεν έγινε για κάποιο εντιτόριαλ μόδας, αλλά για να εκφράσει της διαφωνία της, με τρόπο σοκαριστικό ομολογουμένως, με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαδούρο.

Η βασίλισσα της ομορφιάς φωτογραφήθηκε με αυτόν τον τρόπο στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η Φωνή σου είναι η Δύναμή σου» κατά της καταπίεσης που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά και για να διαμαρτυρηθεί για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Νικόλα Μαδούρο στην Βενεζουέλα.

Είχε προηγηθεί η φωτογράφιση  ομάδας πρώην εστεμμένων σε καλλιστεία της Βενεζουέλας που φωτογραφήθηκαν κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά των αιματηρών επεισοδίων που οδήγησαν στο θάνατο 15 ανθρώπους.
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΘΥΜΑ ΜΟΝΤΑΖ Η ΙΤΑΛΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.


Η Μαρία Έλενα Μπόσκι είναι η νέα Ιταλίδα υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι και έγινε διάσημη για μια αποκαλυπτική φωτογραφία της με κοστούμι και στρινγκ.

Σε φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, η γοητευτική 33χρονη φαίνεται, κατά την ορκωμοσία της, να υπογράφει ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, αποκαλύπτοντας το εσώρουχό της, καθώς σκύβει.

Το ατυχές στιγμιότυπο προκάλεσε συζητήσεις. Για καλή της τύχη, ωστόσο, όπως τελικά αποδείχθηκε, η επίμαχη φωτογραφία ήταν προϊόν φωτομοντάζ.

ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ.


Δρ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη

MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK)
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας
Α' Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"


Σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων της Βιταμίνης D, η οποία μας προστατεύει στην ενήλικη ζωή από οστεοπενία, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρέπει να υποβάλλονται τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,  βρέθηκε ότι το 65% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D!
 «Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης», αναφέρει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
«Επίσης, πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία, προσθέτει η κ. Χαρμανδάρη, έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».
Σύμφωνα με τους Παιδοενδοκρινολόγους, τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D συνήθως δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Η διάγνωση της υποβιταμίνωσης D γίνεται με την μέτρηση των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα.

              ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ   ΚΑΙ   ΒΙΤΑΜΙΝΗ  D
Τα τελευταία 20-30 χρόνια, η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας» τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.
Σε πρόσφατες μελέτες της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος (www.childhood-obesity.gr) αξιολογήθηκε μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με αυξημένο βάρος σώματος και βρέθηκε ότι το 65% (53% αγοριών και 47% κοριτσιών) είχαν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.
Η παχυσαρκία συνοδεύεται με χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D, οι οποίες μπορεί να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και σε καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή. Η αυξημένη συχνότητα υποβιταμίνωσης D σε παχύσαρκα άτομα οφείλεται στην μειωμένη σωματική τους δραστηριότητα, και κατά συνέπεια σε μειωμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς και στο ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και παγιδεύεται στον λιπώδη ιστό.
«Είναι, επομένως, σημαντικό να ελέγχονται οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D σε άτομα με αυξημένο βάρος σώματος και να υποκαθίσταται θεραπευτικά η έλλειψη ή ανεπάρκειά της», τονίζει η κ. Χαρμανδάρη, και καταλήγει: «Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».
Γονείς με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον Παιδοενδοκρινολόγο τους άμεσα, καθώς η υποβιταμίνωση D μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση βιταμίνης D από το στόμα, αρχικά σε υψηλές δόσεις (δόσεις εφόδου) και στη συνέχεια σε δόσεις συντήρησης.
Επιπρόσθετα, η θεραπεία με βιταμίνη D, και η επάνοδος των συγκεντρώσεών της στο φυσιολογικό, οδηγεί σε αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών και ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή.

           ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι:
Ø το αυγό,
Ø τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, τόνος),
Ø τα ιχθυέλαια,
Ø  το  συκώτι,
Ø τα μανιτάρια.
Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί η επάρκειά της. Η επαρκής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παρεμποδίζεται από το γυαλί, τα ρούχα καθώς και τη χρήση αντηλιακών. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες τροφίμων έχουν προβεί σε εμπλουτισμό με βιταμίνη D βασικών ειδών διατροφής, όπως το  γάλα και τα δημητριακά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η χορήγηση της βιταμίνης D ως συμπλήρωμα διατροφής.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η υποβιταμίνωση D είναι πολύ συχνή ακόμη και σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, επειδή με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας παραμένουμε σε κλειστούς χώρους ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούμε αντηλιακά όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

www.childhood-obesity.gr
Τηλ:   2114110397,   6947904369
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ν. Γαραντζιώτης τηλ. 6932232466,  210 5058795
E-MAIL: ngara@otenet.gr.  www. cosmosep. gr
FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνία

              TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...