Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΣΚΑΒΕ. ΣΚΛΑΒΕ

Σκάσε και σκάβε. Σκλάβε

* Δεν υπάρχουν έθνη. Δεν υπάρχουν κράτη. Υπάρχουν μόνο πλούσιοι και σκλάβοι.


Μη παραπονιέσαι ότι τα διόδια είναι ακριβά. ΔΕΝ είναι για σένα σκλάβε. Δεν είναι για να κόβεις βόλτες, έχεις να δουλέψεις για 300 ευρώ σκλάβε.

Μη παραπονιέσαι ότι χτίζονται οι παραλίες της χώρας σουΔΕΝ σου ανήκουν πια και ΔΕΝ είναι για σένα σκλάβε. Δεν είναι για να τσαλαβουτάς αμέριμνος, έχεις να δουλέψεις για 300 ευρώ σκλάβε.
Μου θέλεις και παραλίες σκλάβε.
Θα κάνεις κάτι επιτέλους ή τώρα που συνήθισες να κολυμπάς στα σκατά θα αρχίσεις να κολυμπάς και στα τσιμέντα;

Μη παραπονιέσαι ότι η ασφάλεια και τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου είναι ακριβά. ΔΕΝ είναι για σένα τα αυτοκίνητα σκλάβε. Δεν είναι για να τριγυρνάς όπου θες, έχεις να δουλέψεις για 300 ευρώ σκλάβε. 

Μην παραπονιέσαι ότι τα φαγητά που παίρνεις είναι μεταλλαγμένα και άνοστα γιατί τα καλής ποιότητας τρόφιμα δεν είναι για να τα καταναλώνουν σκλάβοι σαν εσένα, εσύ έχεις να δουλέψεις για 300 ευρώ σκλάβε. 

Κατάλαβες ανόητε σκλάβε;


Κατάλαβες ή θα συνεχίσεις να κοιτάς αποσβολωμένος τ' αφεντικά σου να σου μιλάνε για πατρίδες; 
Δούλευε, βλέπε τηλεόραση και βούλωσέ το γιατί ενοχλείς με την γκρίνια σου τα πλούσια αφεντικά σου.
Μαλάκα σκλάβε. *


του Wonder Jlaw 3




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

185 TERABYTES ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΣΕ ΚΑΣΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ SONY

Η Sony κατάφερε να αποθηκεύσει σε μια κασέτα 185 terabytes δεδομένων

Αν και οι κασέτες και γενικότερα τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης θεωρούνται κομμάτι μιας παρωχημένης τεχνολογίας, στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων υπάρχουν ακόμα πολλές εταιρείες και κυβερνητικοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν κασέτες ως έναν οικονομικό και αξιόπιστο τρόπο αποθήκευσης ευαίσθητων data.
   Όπως μας πληροφορεί το engadget., το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Sony κατάφερε να "χωρέσει" σε μια τέτοια ειδική κασέτα, το μέγεθος-ρεκόρ των 185 Terabytes, μέσω μιας μεθόδου την οποία ονομάζει "sputter disposition" (εναπόθεση καθοδικής διασκόρπισης). Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αποθήκευση 18.5GB δεδομένων ανά τετραγωνική ίντσα  μαγνητικού υλικού, το οποίο μεταφράζεται σε 185 Terabytes στο σύνολο μιας ειδικής data κασέτας.
   Το προηγούμενο ρεκόρ μεγέθους αποθήκευσης σε μαγνητοταινία κατείχαν η Fuji Film και η IBM οι οποίες το 2012, είχαν καταφέρει να αποθηκεύσουν 35 Terabytes.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ

Magnify Image
Από τον Χρήστο Χωμενίδη 

Αγαπητή φίλη (ή φίλε), που κατεβαίνεις στις εκλογές.

   Το δράμα που βιώνεις εδώ και κάμποσες βδομάδες δεν το έχω ζήσει στο πετσί μου, μπορώ όμως εύκολα να το φανταστώ. Σε βλέπω και συμπάσχω. Σε παρακολουθώ να τυπώνεις κάρτες και φυλλάδια, να γεμίζεις τα μεσημέρια και τα βράδια σου με δράσεις που μέχρι πρόσφατα σού ήταν απλώς αδιανόητες.
 Να επισκέπτεσαι σχολεία, γηροκομεία, λαϊκές αγορές.
 Να πιάνεις την κουβέντα με αγνώστους που σε κοιτούν συνήθως καχύποπτα, αν όχι και περιπαικτικά.
 Να ανοίγεις το καρνέ σου –ίσως και την ατζέντα της μακαρίτισσας μαμάς σου- και να τηλεφωνείς σε ανθρώπους που έχεις χρόνια, μπορεί και δεκαετίες, να συναντήσεις: Την συμμαθήτριά σου από τα γαλλικά και τον ηλεκτρολόγο στην παλιά σου γειτονιά, την θεία Βάσω (που θα σε πληροφορήσει πως ο θείος Στέφανος έπαθε εγκεφαλικό και έμεινε κατάκοιτος – «θα έρθω αμέσως μετά τις εκλογές να σας δω» ψελλίζεις έμπλεη τύψεων), καθώς και όλους –εννοείται- τους παλιούς σου γκόμενους ή γκόμενες.
 Να βασίζεσαι στη βοήθεια -και την οικονομική ακόμη συνδρομή- των αληθινών σου φίλων για να οργανώσεις ένα πάρτυ, μια συγκέντρωση, ένα χάπενινγκ τέλος πάντων, έστω και με καναπεδάκια κι αναψυκτικά.
 Να γράφεις και να σβήνεις την ομιλία σου και να την προβάρεις εμπρός στον καθρέφτη –με τα πιτσιρίκια σου να σε κοροϊδεύουν- και όταν φτάνει η ώρα να την εκφωνήσεις, να ξεχνάς τα λόγια… Να σου’ρχεται δέκα φορές τη μέρα να τα βροντήξεις και να αναγκάζεις το ταίρι σου να σε επαναφέρει στην τάξη: «Αφού μπήκες στο χορό θα χορέψεις!» να σου λέει αυστηρά, φτυστός εκείνος ο προπονητής που είχες στο γυμνάσιο και ο οποίος σε έστειλε αμέτι-μουχαμέτι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων για να τερματίσεις προτελευταία – «δεν πειράζει, σημασία έχει η ευγενής άμιλλα» σε παρηγόρησε δήθεν κατόπιν…

   Το ξέρω ότι εμφορείσαι από αγαθές προθέσεις. Δεν σε κινούν ελατήρια ταπεινά. Ούτε να βολευτείς γυρεύεις σε κάποιο αξίωμα ούτε να κυνηγήσεις –Θεός φυλάξει!- τις παράπλευρες ωφέλειες, λαδώματα και διευκολύνσεις. Το χρέος σου ως πολίτη σε κινητοποίησε, η αίσθηση πως «τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί» και την χρωστάμε στα παιδιά μας, ένα πρωτόγνωρο καθήκον και διάθεση συμμετοχής, η οποία αφυπνίστηκε με την κρίση. Και βρέθηκες εσύ -που δεν είχες ανάγκη κανέναν- να πουλάς τώρα την υποψηφιότητά σου, δηλαδή τον εαυτό σου, σε όποιον εκδηλώσει το παραμικρό ενδιαφέρον. Κατάντια; Κατάντια αλλά για καλό σκοπό.

   Tο ξέρω πως θα τα πας πολύ καλά στην κάλπη. Μπουχτισμένος ο κόσμος από τους επαγγελματίες πολιτικούς, θα εκτιμήσει την αγνότητά σου. Το τραύλισμά σου θα σού βγει σε καλό. Το κοκκίνισμά σου ενώ σε περιεργάζονται οι ψηφοφόροι (όταν καρφώνονται ιδίως στο ντεκολτέ σου) θα μεταφραστεί σε σταυρούς. Θα εκλεγείς!

   Και τότε, την ημέρα της ορκωμοσίας, στη συγκρότηση του σώματος στο οποίο πλέον θα ανήκεις, τότε –ως άλλος Σάκης Ρουβάς- θα τραγουδήσεις πανικόβλητα από μέσα σου: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

   Θες να σου πω τι σε περιμένει;
 Πολύωρες, ατέρμονες συνεδριάσεις. Διαδικαστικά τεχνάσματα, κωλυσιεργίες, τρικλοποδιές από τις παλιές καραβάνες που θα σε κοιτάνε εξ’αρχής με μισό μάτι, θα διασκεδάζουν με το τρακ σου, θα ανησυχούν ωστόσο κατά βάθος μπας και τους χαλάσεις τη μανέστρα. Έχεις να υποστείς επιθέσεις φιλίας, γλοιώδη φλερτ τα οποία θα δυσκολεύεσαι να καταλάβεις εάν σκοπό έχουν να σε ρίξουν στο κρεββάτι ή να υποκλέψουν την ψήφο σου. Άμα φανείς συζητήσιμη, θα εκλάβουν τον πολιτισμό σου σαν αδυναμία. Εάν στυλώσεις τα πόδια, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσεις στυγνούς εκβιασμούς. Έμμεσες έστω πλην σαφείς προειδοποιήσεις πως ο μηχανισμός είναι πανίσχυρος και σε τυλίγει ό,τι ώρα θέλει σε μια κόλλα χαρτί, σε δίνει στους δημοσιογράφους, σε κάνει αποδιοπομπαίο τράγο…
 Θα στραφείς τότε –σαν σε σανίδα σωτηρίας- στον επικεφαλής του συνδυασμού σου. Και θα συνειδητοποιήσεις πως για εκείνον είσαι ένα πιόνι, που το τιμάει μεν για την προσφορά του, δεν θα διστάσει δε να το θυσιάσει εφόσον παραστεί ανάγκη. Και θα καταλάβεις ότι σάλταρες, από άγνοια κινδύνου, μες στο λάκκο με τα λιοντάρια. Και θα βρεθείς ενώπιον ενός μεγάλου, ενός υπαρξιακού διλήμματος, που ούτε είχες προειδοποιηθεί ούτε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσεις: «Να κάνω όταν πρέπει κι όσο πρέπει το κορόιδο; Ή να το πάρω λεβέντικα, διακινδυνεύοντας την ηρεμία το λιγότερο τη δική μου και των δικών μου;» 
          Μην σηκώνεις τους ώμους, διαβάζοντάς με. Μην έχεις την ψευδαίσθηση πως στο χωριό σου είτε στη γειτονιά σου δεν βγαίνουν μαχαίρια, δεν διακυβεύονται συμφέροντα τεράστια για εκείνους που τους αφορούν. Η μάκα της γραφειοκρατίας, τα δίκτυα των επιτήδειων, οι υλακές των κομματόσκυλων τρυπούν τα αυτιά όποιου ασχολείται με τα κοινά. Και αν ο Μπιλ Κλίντον, κατά την εποχή της παντοκρατορίας του, είδε το όραμα του για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αμερική να βραχυκυκλώνεται και να αποψιλώνεται, εσύ θα πάθεις τα ίδια και χειρότερα όταν θα το βάλεις άχτι να φτιάξεις μια παιδική χαρά.
   Καλέ μου συμπολίτη που αποφάσισες να ασκήσεις το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, Έμπλεξες.
   Από τα βάθη της καρδιάς μου, σού εύχομαι καλή δύναμη. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΣΦΑΛΗΣ, ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΟΜΗ 1,8 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ



Ασφαλής, ανώδυνη  και με εξαιρετικά   αποτελέσματα, είναι η εξελιγμένη επέμβαση καταρράκτη που πραγματοποιείται πλέον με μικροτομή μόλις 1,8χιλιοστών!
Τα αποτελέσματα από την  εφαρμογή της  τεχνολογίας των μικροτομών  παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Αmerican Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS), πριν  από μερικές  ημέρες.
«Τα οφέλη για τους ασθενείς, από την  τεχνολογική εξέλιξη των μηχανημάτων φακοθρυψίας είναι πολλαπλά και άμεσα» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος  Δρ Γιάννης Μάλλιας, που παρακολούθησε  το συνέδριο   στη Βοστώνη των Η.Π.Α.
Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι πρόσφατα η συνήθης τομή για την αφαίρεση του καταρράκτη ήταν στα 2,75ή 3 χιλιοστά και τώρα γίνεται σχεδόν στη μισή.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Δρ Μάλλιας η  επέμβαση καταρράκτη με μικροτομές πραγματοποιείται  με αναισθητικές σταγόνες και μέθη, είναι ασφαλής , ανώδυνη, γρήγορη, εξαιρετικά ακριβής  και τα βασικά οφέλη για τους ασθενείς  είναι:
Ø Ταχύτατη αποκατάσταση της όρασης
Ø  Γρηγορότερη επούλωση της  τομής με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις
Ø Μικρότερος μετεγχειρητικός αστιγματισμός 
Ø Μείωση της πιθανότητας για μόλυνση.
Ø Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών





ΑΦΑΙΡΕΣΗ      ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους, δυστυχώς ακόμη και σήμερα σε αρκετούς ασθενείς επικρατεί  η άποψη,   ότι πρέπει ο καταρράκτης να ωριμάσει για να γίνει η επέμβαση.
 « Είναι σκόπιμο ο καταρράκτης να χειρουργείται έγκαιρα, γιατί η επέμβαση γίνεται με τη μέθοδο της φακοθρυψίας κατά την οποία θρυμματίζεται ο καταρράκτης και δεν χρειάζεται να ωριμάσει όπως έλεγαν παλιά» διευκρίνισε ο Δρ  Μάλλιας και συμπλήρωσε:
«Όταν ο καταρράκτης παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει η επέμβαση, τότε σκληραίνει και απαιτείται μεγαλύτερη ένταση στον υπέρηχο για να θρυμματιστεί, με το αποτέλεσμα  να ταλαιπωρείται ο υπερκείμενος κερατοειδής χιτώνας από το ακουστικό κύμα των υπερήχων και να εμφανίζεται οίδημα του κερατοειδούς. Το οίδημα του κερατοειδούς προκαλεί θαμπάδα τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες και μετά σταδιακά υποχωρεί.  Γενικά όμως, ο παραμελημένος καταρράκτης κάνει την επέμβαση πιο εργώδη και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών».
Για την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης επέμβασης καταρράκτη σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος του  ενδοφακού ο οποίος θα εμφυτευθεί στο μάτι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν ενδοφακοί οι οποίοι φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία και με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τον ασθενή από μία σχετικά συχνή πάθηση που ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Επίσης σε ασθενείς με αστιγματισμό υπάρχουν τορικοί ενδοφακοί, οι οποίοι διορθώνουν τον αστιγματισμό καθώς επίσης και την προϋπάρχουσα μυωπία ή υπερμετρωπία και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν καλή όραση στους ασθενείς χωρίς την χρήση διορθωτικών γυαλιών. Μπορούν να εμφυτευθούν και πολυεστιακοί ενδοφακοί οι οποίοι διορθώνουν και την πρεσβυωπία μετά από προσεκτική επιλογή του υποψηφίου ασθενούς από τον θεράποντα οφθαλμίατρο.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ  ΠΑΘΗΣΗ  Ο  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους ο καταρράκτης είναι μία συνηθισμένη πάθηση των ματιών, η οποία συνίσταται στη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα γήρανσης.
 Συνήθως εμφανίζεται μετά την 6η δεκαετία και η συχνότητα του αυξάνει στην 7η και 8η δεκαετία της ζωής. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί σε νεαρούς ενήλικες ή ακόμη και σε παιδιά. Η εμφάνιση και η εξέλιξή του διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι ο καταρράκτης να φθάσει σε σημείο που να επηρεάσει σημαντικά την όραση. Σπανιότερα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τραυματισμό, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα. Τα συμπτώματα του καταρράκτη διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα συνήθη είναι:
Ø Προοδευτική μείωση της όρασης
Ø Εξασθένιση στην αντίληψη των χρωμάτων.
Ø Θαμπάδα ή μείωση της ευαισθησίας  των αντιθέσεων σε φωτεινό περιβάλλον
Ø Εμφάνιση ή αύξηση προϋπάρχουσας μυωπίας.
Ø Αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (όπως ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά την βραδινή οδήγηση).
«Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία που να θεραπεύει ή να προλαμβάνει τον καταρράκτη. Η μόνη θεραπεία του είναι η χειρουργική αφαίρεση»  αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Μάλλιας,   και καταλήγει «Πριν από την εγχείρηση, για να έχουμε άριστο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η  ειδική μελέτη του ασθενούς με  ειδικές εξετάσεις όπως ο υπολογισμός της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού, η καταγραφή των διαθλαστικών εκτροπών, η τοπογραφία κερατοειδούς, η μέτρηση των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς, η  μελέτη της σκληρότητας του καταρράκτη και ο έλεγχος του οπτικού νεύρου και της ωχράς κηλίδας».
www.malliaseye.gr210-9320215.

                         






ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νίκος Γαραντζιώτης τηλ. 6932232466, 210 5058795, 210 5026051
E-MAIL: ngara@otenet.gr.    www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos ΕπικοινωνίαTWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΛΑΘΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ.



«Συνάντηση του Βουλευτή με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ».
Με τη Διοίκηση του ΕΓΛΑ πραγματοποίησε συνάντηση ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης σήμερα το πρωί (Δευτέρα 05/05/2014) προκειμένου να εκθέσει το ζήτημα των στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν στα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό για τις αστοχίες και τα λάθη που παρατηρήθηκαν στα πορίσματα του ΕΛΓΑ, τα οποία αφορούν στα αγροτεμάχια των περιοχών Πετριάς και Καλυβίων του Νομού Πέλλας, όπου σύμφωνα με τους παραγωγούς υπήρξε μεγάλη απόκλιση  σε πορίσματα διπλανών αγροκτημάτων.
Εν συνεχεία ο Βουλευτής στάθηκε και στο ζήτημα που υπάρχει ανάμεσα σε όμορες περιοχές διπλανών Νομών, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικά υποκαταστήματα ΕΛΓΑ και χτυπήθηκαν ακριβώς από τα ίδια καιρικά φαινόμενα σε ίδιες χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, ύστερα από αναφορές των παραγωγών, για τα αγροτεμάχια της Παναγίτσας του Νομού Πέλλας δεν γίνονται δεκτές οι δηλώσεις για τον παγετό ενώ την ίδια στιγμή για την περιοχή των Πύργων Φλώρινας οι δηλώσεις έχουν ξεκινήσει. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια ανάμεσα στις τάξεις των παραγωγών. 
Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής ζήτησε την άμεση επίλυση του ζητήματος με την επανεξέταση των εν λόγω πορισμάτων, χωρίς προηγουμένως να απαιτηθεί η κατάθεση ενστάσεων από πλευράς των παραγωγών και χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση αυτών και παράλληλα τη διευθέτηση του ζητήματος των δηλώσεων ζημιάς για τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες της Παναγίτσας.

ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ.



«Διονύσης Σταμενίτης: Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων»
Στα πλαίσια της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών   έγινε δεκτή από την κυβέρνηση  η τροπολογία που αφορά στα βοσκοτόπια. Την εν λόγω τροπολογία υπογράφουν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής του Νομού Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. 
Με τις νέες ρυθμίσεις εισάγεται ο όρος βοσκήσιμη γη, γεγονός που αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι κατά την περασμένη χρονιά αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Αναφορικά με την εξέλιξη ο κ. Σταμενίτης δήλωσε τα εξής: « Η αποδοχή της τροπολογίας από την κυβέρνηση παρέχει ουσιαστική λύση στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σχετικά με τις καταβολές της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι σημαντικό εισερχόμενοι στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να ξεπεράσουμε όλα τα ζητήματα που δημιουργούν παρακωλύσεις στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην ενίσχυση των παραγωγών μας  αλλά και στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Με την εν λόγω τροπολογία δίνεται ένα τέλος στο σοβαρότατο ζήτημα που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που προκαλεί σε όλους μεγάλη ικανοποίηση».

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Mε το βλέμμα των περιηγητών: Μια νέα απίστευτη ιστοσελίδα κιβωτός εικόνων και γνώσης για την Ελλάδα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στην προσπάθειά του να προβάλλει και να στηρίξει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα, δημιούργησε την ιστοσελίδα Travelogues. Περισσότερες από έξι χιλιάδες εκδόσεις και πάνω από 15 χιλιάδες χαρακτικά επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα η οποία ανέλαβε το συγκεκριμένο εγχείρημα, με στόχο να προβληθεί για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές αναζητήσεις Ευρωπαίων περιηγητών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ' αυτές.


Πρόκειται για μια ιστοσελίδα υψηλού επιστημονικού κύρους με τίτλο «Με το βλέμμα των περιηγητών» και την επισήμανση: Τόποι - Μνημεία – Άνθρωποι/Νοτιοανατολική Ευρώπη -Ανατολική Μεσόγειος/Ελλάδα – Μικρά Ασία- Νότιος Ιταλία/ 15ος-20ος αιώνας.


Στόχος της ιστοσελίδας είναι να προβληθεί το εικονογραφικό υλικό των εκδόσεων των περιηγητών που ταξίδεψαν προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο αιώνα και μετά, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του μαθητικού κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Σημαντικό τμήμα του βιβλιακού υλικού που αποτέλεσε τη βάση της ιστοσελίδας αυτής θησαυρίζεται στην υπό συγκρότηση «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος.


Η ιστοσελίδα Travelogues θα συνεχίσει, περιοδικά, να εμπλουτίζεται από υλικό που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και το οποίο αντιπροσωπεύει συλλογές περιηγητικών βιβλίων από ιδιαίτερα σημαντικές βιβλιοθήκες. Ο χρονικός ορίζοντας των βιβλίων αυτών παραπέμπει σε εκδόσεις από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, θα συμπληρώνεται η διεθνής βιβλιογραφία με πρόσφατες μελέτες και ανακοινώσεις και θα ενσωματώνονται στα κείμενα τυχόν εισηγήσεις και παρατηρήσεις που θα βελτιώνουν την εικόνα της ιστοσελίδας.


Τη μελέτη, αποδελτίωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου σε όγκο υλικού ανέλαβε μια μεγάλη επιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από τους:
  • Kωνσταντίνο Σπ. Στάικο, Αρχιτέκτονα - Ιστορικό του Βιβλίου
  • (Σύλληψη Ιδέας - Γενική εποπτεία)
  • Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας - Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • (Επιστημονική Υπεύθυνη – Σύνταξη κειμένων – Σχεδίαση χάρτη)
  • Γιάννη Παπαδόπουλο, Δρ. Ιστορίας, μεταδιδακτορικό ερευνητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εντεταλμένο διδασκαλίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • (Ανάλυση απαιτήσεων και εννοιολογική σχεδίαση του πληροφοριακού συστήματος- Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)Κατερίνα Σπάθη, Κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Συγκριτικής Φιλολογίας - Μεταφράστρια
  • (Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού, μετάφραση κειμένων του ιστότοπου στα αγγλικά)
  • Κωνσταντίνο Θανασάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA)
  • (Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)
  • Βέρα Ανδριοπούλου, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΕΧΩ 442 ΦΙΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ"

Οταν ανοίγει ο υπολογιστής, κλείνουν οι πόρτες -Συγκλονιστικό βίντεο για όσους ζ

«Εχω 442 φίλους, αλλά είμαι μόνος μου. Τους μιλάω κάθε μέρα, αλλά κανείς τους δεν με ξέρει». Με αυτές τις φράσεις ξεκινά το βίντεο που έχει κάνει θραύση στο διαδίκτυο και μιλά για την απομόνωση που φέρνουν τα social media.

Το «Look Up», όπως είναι ο τίτλος του, καλεί ουσιαστικά όσους το δουν να κάνουν ακριβώς αυτή την κίνηση. Να σηκώσουν το βλέμμα τους από υπολογιστές και smartphone μέσω των οποίων πιστεύουν ότι επικοινωνούν με τους άλλους, ενώ στην ουσία απομονώνονται.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γκάρι Τερκ, που το δημιούργησε, καλεί τον κόσμο να μην κάνει «like», αλλά να δείχνει την πραγματική του αγάπη στους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν, ενώ παρακινεί τα παιδιά να βγουν ξανά στους δρόμους για να παίξουν και να μην είναι «ζόμπι» μπροστά σε μία οθόνη. Κλείνοντας, συμβουλεύει όσους βλέπουν το βίντεο να βγουν στο έξω κόσμο, αφήνοντας πίσω τους ό,τι τους αποσπά, ώστε να ζήσουν πραγματικά.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ERIC CLAPTON ΤΙΜΑ TON J. J. CALE

O Eric Clapton τιμά τον JJ Cale
Ετοιμάζει δίσκο-αφιέρωμα στον φίλο του ο οποίος θα κυκλοφορήσει 29 Ιουλίου.
Παλιοί φίλοι και συνεργάτες για χρόνια οι δύο σπουδαίοι κιθαρίστες με το «νωχελικό» παίξιμο, κυκλοφόρησαν από κοινού δίσκους κι έκαναν εμφανίσεις μαζί.

Έτσι είναι φυσικό ο Eric Clapton να ετοιμάζει δίσκο-αφιέρωμα στον φίλο του JJ Cale που θα κυκλοφορήσει 29 Ιουλίου, ακριβώς ένα χρόνο από τον χαμό του σπουδαίου μουσικού που «έφυγε» στο σαν Ντιέγκο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 74 ετών.

Στο άλμπουμ αυτό, με τίτλο «Eric Clapton & Friends: The Breeze, An Appreciation of JJ Cale», θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί μουσικοί παίζοντας και τραγουδώντας τα κομμάτια του JJ Cale με τον δικό τους τρόπο. 
Ακολουθεί η πλήρης λίστα των τραγουδιών που θα περιλαμβάνονται στο άλμπουμ, καθώς και οι μουσικοί που θα συμμετέχουν:

Call Me The Breeze (Eric Clapton)
Rock And Roll Records (Eric Clapton & Tom Petty)
Someday (Mark Knopfler)
Lies (John Mayer & Eric Clapton)
Sensitive Kind (Don White)
Cajun Moon (Eric Clapton)
Magnolia (John Mayer)
I Got The Same Old Blues (Tom Petty & Eric Clapton)
Songbird (Willie Nelson & Eric Clapton)
Since You Said Goodbye (Eric Clapton)
I’ll Be There (If You Ever Want Me) (Don White & Eric Clapton)
The Old Man And Me (Tom Petty)
Train To Nowhere (Mark Knopfler, Don White & Eric Clapton)
Starbound (Willie Nelson)
Don’t Wait (Eric Clapton & John Mayer)
Crying Eyes (Eric Clapton & Christine Lakeland)

40.000 "ΥΠΟΠΤΕΣ" ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΞΑΝΑΕΛΕΓΧΘΟΥΝ

40.000 "ύποπτες" αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι θα ξαναελεγχθούν
Από... κρισάρα περνάει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων χιλιάδες περιπτώσεις φορολογούμενων, οι οποίοι μπορεί να πήραν κατ' αρχήν την έγκριση από το ΚΕΠΥΟ για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά μπήκαν στο αποκαλούμενο «δείγμα υψηλού κινδύνου» αφού τα στοιχεία των αιτήσεων τους κρίθηκαν «ύποπτα».
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τουλάχιστον 40.000 περιπτώσεις, οι οποίες θα ελεγχθούν πριν εισπράξουν το επίδομα την Παρασκευή και όπως σημειώνουν στελέχη της ΓΓΔΕ, πρόκειται για φορολογούμενους που δήλωσαν μεγάλο αριθμό φιλοξενούμενων, ανηλίκων ή και αναπήρων.

Αυτό που τονίζουν τα ίδια στελέχη είναι ότι δεν είναι δεδομένο πως και οι 40.000 περιπτώσεις υποκρύπτουν ψευδή στοιχεία, όπως επίσης ότι δεν είναι δεδομένο πως όσοι περάσουν από αυτόν τον πρώτο έλεγχο δεν θα ξαναελεγχθούν στο τέλος της διαδικασίας.

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου, εκτός από το κοινωνικό μέρισμα, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 75.000 χαμηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ. Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα περίπου 37 εκατ. ευρώ και θα διανεμηθεί με μοναδικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα θα πάρουν κι όσοι κινούνται στη ζώνη 1.500- 1.541 ευρώ, με τη διαφορά ότι για κάθε ευρώ πάνω από τα 1.500 ευρώ, το επίδομα μειώνεται κατά 12 ευρώ.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Τέλος οι ουρές των ανέργων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
Μέσω του διαδικτύου θα μπορούν από τον ερχόμενο Ιούνιο να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας, οι περίπου 1.000.000 άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, είτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, είτε όχι, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες παροχές του Οργανισμού.

Η τροπολογία προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων του Οργανισμού Απασχόλησης με το πληροφοριακό συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, σύστημα το οποίο επιτρέπει την αξιόπιστη ηλεκτρονική καταγραφή των ροών της μισθωτής εργασίας και συνεπώς την άμεση ενημέρωση του ΟΑΕΔ για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού.

Έτσι, δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και προσκόμιση δικαιολογητικών.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο, η κατάργηση της αποστολής βεβαιώσεων συντάξιμων αποδοχών που έβγαλε από την αναμονή, στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, 2,8 εκατ. συνταξιούχους.

«Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα ακόμη βήμα οργανωτικού εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη νέα ψηφιακή εποχή για το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους» σημειώνει με δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:

    «Η καινοτόμος αυτή αλλαγή, αποτελεί πραγματική επανάσταση, κινείται στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Τα οφέλη που προκύπτουν για όλους τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ και ιδιαίτερα τους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, είναι άμεσα και απτά, εφόσον καταργούνται οι ουρές και η ταλαιπωρία.

    Ταυτόχρονα όμως, περιορίζεται η γραφειοκρατία, ενισχύεται η διαφάνεια και η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας, και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Η αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ που κατέστη τεχνικά εφικτή, έπειτα από πολύμηνη εργασία με την επίβλεψη του διοικητή του Οργανισμού, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, αναμένεται να επιτύχει τη μείωση των επισκέψεων των ανέργων και άλλων συναλλασσόμενων με τον ΟΑΕΔ, σε αριθμό μέχρι και 4.250.000 ετησίως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος τρόπος συναλλαγής των δικαιούχων με τον ΟΑΕΔ απελευθερώνει περίπου 800 εργασιακούς συμβούλους και 1.200 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στην εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων με προσωπικές συνεντεύξεις και τη σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες οι υπηρεσίες, που παρέχει ο Οργανισμός προς τους ανέργους.

Εξάλλου, η διασταύρωση των στοιχείων των συναλλασσομένων με τα πληροφοριακά συστήματα των συναρμοδίων φορέων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό καταχρηστικής λήψης επιδομάτων ανεργίας, ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές των συναλλασσομένων με τον ΟΑΕΔ.

ΒΟΤΑΝΑ ΑΠΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Αγιορείτες πατέρες που έχουν σημαντική εμπειρία γύρω από τη βοτανοθεραπεία μας προτείνουν για:

ΑΓΧΟΣ: Βαλεριάνα, Χαμομήλι

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Αχιλλαία, Μάραθος, Λουΐζα
ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ: Αχιλλαία

ΑΝΑΙΜΙΑ: Αγγελική, Τσουκνίδα, Θυμάρι, Κρόκος

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ: Ευκάλυπτος, Μελισσόχορτο

ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΟ: Αχιλλαία

ΑΠΟΤΟΞΥΝΩΣΗ: Αγριάδα, Γίνσενγκ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Αγγελική, Αχιλλαία, Τίλιο ή Φλαμούρι, Φασκόμηλο, Βαλεριάνα

ΑΣΘΜΑ: Αχιλλαία, Ευκάλυπτος, Δενδρολίβανο, Βασιλικός, Μάραθος, Κρόκος

ΑΤΟΝΙΑ: Αγγελική

ΑΥΠΝΙΑ: Μελισσόχορτο, Λεβάντα, Βαλεριάνα

ΒΗΧΑ: Ευκάλυπτος, Μάραθος

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ: Ευκάλυπτος, Μάραθος, Δάφνη

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ: Φασκόμηλο

ΓΡΙΠΗ: Αχιλλαία, Ευκάλυπτος

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Καλέντουλα, Χαμομήλι, Τσουκνίδα, Αγριάδα, Σπαθόχορτο

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Ευκάλυπτος, Τσουκνίδα, Πικρόξυλο

ΔΙΑΡΡΟΙΑ: Αχιλλαία, Δενδρολίβανο

ΔΙΟΥΡΗΣΗ: Άνηθος, Αχιλλαία, Μάραθος, Κρόκος, Αγριάδα, Λουΐζα, Δίκταμο

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Πικρόξυλο, Βασιλικός, Λιναρόσπορος, Ιβίσκος, Γαϊδουράγκαθο, Σιναμική, Τίλιο ή Φλαμούρι, Φύλλα Αλεξάνδρειας

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ (εξωτερική χρήση): Καλέντουλα

ΕΛΚΟΣ: Ευκάλυπτος, Καλέντουλα

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Λιναρόσπορος, Κρόκος, Δίκταμο

ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ (Πλύση): Μολόχα, Χαμομήλι

ΕΠΙΛΗΨΙΑ: Δενδρολίβανο

HΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Αχιλλαία, Λεβάντα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Τσουκνίδα, Γαϊδουράγκαθο, Μάραθος

ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ: Αγγελική

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Ευκάλυπτος

ΙΛΑΡΑ: Ευκάλυπτος, Χαμομήλι

ΚΑΟΥΡΕΣ: Αχιλλαία

ΚΑΡΔΙΑ: Δίκταμο, Κράταιγος

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Μελισσόχορτο, Γαϊδουράγκαθο, Κρόκος, Σπαθόχορτο (Βαλσαμόχορτο)

ΚΟΛΙΚΟΥΣ: Αγριάδα, Γαϊδουράγκαθο, Βαλεριάνα, Λουΐζα

ΚΟΛΙΤΙΔΑ: Δενδρολίβανο, Βαλεριάνα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ: Κράταιγος, Δίκταμο

ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ: Αγριάδα

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Αχιλλαία, Αγριάδα

ΜΑΛΛΙΑ: Δενδρολίβανο (πλύσεις-δυναμώνει και σκουραίνει τα μαλλιά), Θυμάρι, Χαμομήλι, Δάφνη

ΜΝΗΜΗ: Δενδρολίβανο, Μελισσόχορτο

ΝΑΥΤΙΑ: Μελισσόχορτο

ΝΕΦΡΑ ΠΕΤΡΑ: Αγριάδα, Τίλιο ή Φλαμούρι, Μάραθος, Τσουκνίδα

ΝΕΥΡΑΛΓΙΕΣ: Λουΐζα

ΟΡΑΣΗ: Μάραθος

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Άνηθος

ΠΕΠΤΙΚΟ: Θυμάρι, Ιβίσκος

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΝΟΙ: Αγγελική, Καλέντουλα, Βαλεριάνα

ΠΕΨΗ: Βασιλικός, Μέντα, Φασκόμηλο, Εστραγκόν, Λουΐζα

ΠΙΕΣΗ (ΥΨΗΛΗ): Ιβίσκος, Βαλεριάνα

ΠΙΕΣΗ (ΧΑΜΗΛΉ): Φασκόμηλο

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: Βασιλικός, Μελισσόχορτο, Τίλιο ή Φλαμούρι, Λεβάντα, Δίκταμο

ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΜΑΧΙΟΥ: Μέντα

ΠΟΝΟΥΣ ΔΟΝΤΙΟΥ: Βαλεριάνα, Δίκταμο

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ: Αγριάδα

ΣΤΗΘΑΓΧΗ: Κράταιγος

ΣΥΚΩΤΙ: Ιβίσκος

ΤΟΝΩΣΗ: Άνηθος, Δενδρολίβανο, Θυμάρι, Φασκόμηλο

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ (εξωτερική χρήση): Καλέντουλα

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Θυμάρι, Μελισσόχορτο, Κράταιγος

ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ: Μολόχα

ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ: Κράταιγος, Τίλιο, Καλέντουλα

ΧΟΛΗ: Αγριάδα

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Πικρόξυλο, Λιναρόσπορος, Κράταιγος, Τζίτζερ, Ταραξάκο

ΧΩΝΕΥΤΙΚΟ: Καλέντουλα, Κρόκος, Χαμομήλι, Κράταιγος, Γλυκάνισο

ΨΩΡΙΑΣΗ: Αγγελική, Γαϊδουράγκαθο



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ;

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί το επίκεντρο του προσκυνήματος. Ενδεικτικά στη Μέκκα την προηγούμενη χρονιά βρέθηκαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια προσκυνητές.
Η λέξη Ραμαντάν ( Ramadan) ή Ραμαζάνι προέρχεται από την Αραβική ρίζα αλ-ραμάντ που σημαίνει καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία. Αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες που στηρίζεται το Ισλάμ και οι υπόλοιποι είναι η Πίστη, η Προσευχή, η Ελεημοσύνη και το Ιερό Προσκύνημα Χατζ.
Ο μήνας Ραμαντάν είναι ο ένατος μήνας του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου και ο ιερότερος από τους τέσσερις ιερούς μήνες. Ξεκινά με τη Νέα Σελήνη και κατά τη διάρκειά του όλοι οι ενήλικες και υγιείς Μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από κάθε τροφή, νερό, τσίχλες, κάθε είδους καπνό, οποιαδήποτε ερωτική επαφή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. Ωστόσο αυτό είναι το καθαρά εξωτερικό, πρακτικό μέρος της νηστείας. Η πνευματική όψη της νηστείας ορίζει απαγόρευση του ψέματος, του κουτσομπολιού, της εξαπάτησης και γενικά όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Όπως ορίζεται στο Κοράνι η νηστεία είναι μία αυστηρή πράξη βαθιάς προσωπικής λατρείας κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου.
Ο μήνας Ραμαντάν είναι μία χρονική περίοδος κατάλληλη για προσευχή, για καλές πράξεις, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους Μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.
Ποια γεύματα περιλαμβάνει το Ραμαζάνι; Τα δυο κύρια γεύματα του είναι το Σουχούρ πριν την ανατολή και το άλλο μετά τη δύση που λέγεται Ιφτάρ. Τα γεύματα αυτά περιλαμβάνουν χουρμάδες ακολουθώντας το παράδειγμα του Προφήτη Μοχάμεντ. Μετά το Ιφτάρ και μέχρι το Σοχούρ την άλλη μέρα ο καθένας μπορεί να φάει ό, τι επιθυμεί από φαγητό, γλυκά και ποτά, αλλά εκτός από αλκοόλ και χοιρινό κρέας( είναι απαγορευμένα από το θεό και έχουν αναφερθεί στο Κοράνι).
Μία άλλη όψη στο Ραμαντάν είναι πως μία από τις τελευταίες μονές νύχτες του μήνα είναι η «Λεϊλάτ αλ Καντρ» ή «η Νύχτα του Πεπρωμένου». Είναι η ιερότερη νύχτα του μήνα. Είναι η νύχτα κατά την οποία ο Θεός άρχισε να αποκαλύπτει το Κοράνι στον [Κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής προσευχής]
Κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής προσευχής
Προφήτη Μοχάμεντ μέσω του αρχαγγέλου Γαβριήλ. Οι Μουσουλμάνοι μαθαίνουν στο Κοράνι πως να προσεύχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής, αφού τότε είναι καλύτερα από χίλιους μήνες προσευχής. Επιπλέον οι πιστοί ενθαρρύνονται να διαβάσουν ολόκληρο το Κοράνι κατά τη διάρκεια του μήνα και για αυτό έχει χωριστεί σε 30 ίσα μέρη όπως οι 30 μέρες του Ραμαζανίου. Όταν η πρώτη φλούδα από τη Νέα Σελήνη γίνει ορατή, ο μήνας του Ραμαντάν λήγει και ξεκινά ο μήνας Σαουάλ.
Με το τέλος του Ραμαντάν ξεκινά μία τριήμερη περίοδος που ονομάζεται «Αΐντ αλ Φίτρ», δηλαδή, η «Γιορτή της διακοπής της Νηστείας». Είναι μια χαρούμενη περίοδος η οποία ξεκινάει με μία ειδική προσευχή νωρίς το πρωί και αργότερα ακολουθούν εορτασμοί, τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά.
Όταν το Ραμαντάν τελειώνει οι Μουσουλμάνοι δίνουν ως ελεημοσύνη ένα συγκεκριμένο ποσό που έχει υπολογιστεί ώστε να είναι ικανό να ταΐσει έναν φτωχό της περιοχής για μία ημέρα. Αυτό είναι γνωστό ως «φίτρα» και η σημασία του είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Πολλοί επίσης με αφορμή την γιορτή πληρώνουν την ετήσια Ζακάτ τους (υποχρεωτική ελεημοσύνη) στους έχοντες ανάγκη που είναι το 2,5% επί των ετήσιων σταθερών αποταμιεύσεων.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Θεός εξαιρεί κάποια άτομα από την νηστεία. Ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης είναι από αυτούς που εξαιρούνται, αλλά πρέπει μετά τη θεραπεία τους ή το ταξίδι να νηστέψουν τις μέρες που χάσανε. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εξαίρεση περιλαμβάνει και τις γυναίκες οι οποίες έχουν την μηνιαία τους περίοδο, καθώς και οι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν. Επίσης ο κάθε ένας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (διαβήτης, καρδιά) δικαιολογείται να απέχει όλο το μήνα.
Το Ραμαζάνι, λοιπόν, ένας μήνας πολύ σημαντικός για όλους τους μουσουλμάνους αποτελεί την περίοδο της χαράς τους, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να συγκεντρωθούν φίλοι και οικογένειες ώστε να το γιορτάσουν όλοι μαζί. Το περιμένουν με ανυπομονησία διότι είναι ένας μήνας διαφορετικός, ευλογημένος αλλά και γεμάτος από μαθήματα ζωής ξεκινώντας από τη νηστεία η οποία σε βάζει συνεχώς να σκέφτεσαι τη ζωή των φτωχών χωρίς φαγητό. Είναι ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

"ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ": ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ



 Ευλογημένη απ' τον Θεό είναι κάθε μητέρα
        μέσα απ' τα σπλάχνα  της γεννιέται  η ζωή.
      Από την ώρα που γεννά νοιάζεται νύχτα μέρα,
         δίνοντας την αγάπη της σε κάθε της παιδί.

    Αυτή στα πρώτα βήματα, στα πρώτα του λογάκια,
   στα πρώτα του μαθήματα στα πρώτα τραγουδάκια.
      Η μάνα είναι δίπλα του και όταν θα μεγαλώσει,
     με του παιδιού το άγγιγμα παιδί θα ξανανοιώσει.

  Ποιός από εμάς δεν ένοιωσε, στο γέλιο και στο κλάμα
         ακόμη και από χαρά να πεί την λέξη μάνα,
   τί κι άν τα χρόνια μας περνούν και γίνουμε μεγάλοι
     μές την θερμή της αγκαλιά παιδιά νιώθουμε πάλι.

          Η μάνα δεν ζητάει πολλά, όσο κι αν υποφέρει
       μόνο δυό λόγια στοργικά, απ' τα παιδιά της θέλει,
     και όταν γριά και ανήμπορη ζεί μες στη μοναξιά της,
      μονάχα μια ζεστή αγκαλιά ζητάει απ' τα παιδιά της..!!


  Καλτσίδου Ελευθερία Άνω Ροδωνιά Αριδαίας Ν. Πέλλας.


ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Σήμερα (σ.σ. 5/5) δόθηκαν στην δημοσιότητα τα ονόματα των  υποψηφίων ευρωβουλευτών του Σοσιαλιστικού  Κόμματος.  Ανάμεσα στα 42 ονόματα βρίσκεται και αυτό του Αλέξανδρου Τσίμα από την Άψαλο.
Να θυμίσουμε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες και οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη του εκλογική δοκιμασία.

Όλη η λίστα με τα ονόματα:

1.    ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Στέφανου, Ναυπηγός, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Χανιά, Κρήτη
2.    ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Λουκά, Αεροναυπηγός, Στουτγάρδη, Κεφαλλονιά.
3.    ΒΑΛΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Εύα) του Θωμά, Επιχειρηματίας, Καλαμάτα.
4.    ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Μάρκου, Μαθηματικός, Άγιος Νικόλαος Κρήτη
5.    ΒΛΑΧΟΥ ΚΛΕΟΝΙΚΗ (Νίκη)του Σπυρίδωνος, Διεθνολόγος, Ιωάννινα, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα
6.    ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Στυλιανού, Διδάκτωρ Γεωπόνος, Θεσσαλονίκη.
7.    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου, Λογιστής, Αθήνα.
8.    ΓΟΥΛΑΡΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Αστέριου, Συνταξιούχος, πρώην διοικητικός υπάλληλος Νοσ/μείου Βεροίας, Βέροια.
9.    ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του Ιωάννη, Τραπεζικός, Ηλεία.
10.  ΔΗΜΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αλέξανδρου, πρώην Ιδιωτικός Υπάλληλος-Αγρότης, Πιερία.
11.    ΕΚΜΕΚΤΣΗ ΜΑΡΙΑ του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος, Βόννη, Κομοτηνή, Αθήνα.
12.    ΚΑΛΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου, Επιχειρηματίας, Νέα Υόρκη, Αιτωλοακαρνανία.
13.    ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου, Δημοσιογράφος, Αρκαδία, Αθήνα.
14.    ΚΑΠΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Μόνικα Βέργη) του Γεωργίου, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Ηθοποιός –Δημοσιογράφος, Σαμοθράκη Νομού Έβρου ,Αθήνα.
15.    ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Γεωργίου, Ελεύθερος Επαγγελματίας,  Καβάλα.
16.    ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ του Δημητρίου, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, , Θεσσαλονίκη.
17.    ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ του Γεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός (MSc),  Κατερίνη, Αθήνα.
18.    ΛΙΑΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος,  Πειραιάς.
19.    ΛΩΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου, Εκπαιδευτικός Γερμανικής Εκπαίδευσης, Αννόβερο Γερμανίας, Θεσπρωτία..
20.    ΜΑΜΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Δημητρίου, Ψυχολόγος- Πολιτικός Επιστήμονας(Ma), Λέσβος, Αθήνα.
21.    ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΆΡΗΣ του Ιωάννη, Ιατρός, πρώην Βουλευτής, Σέρρες, Θεσσαλονίκη.
22.    ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη, Οικονομολόγος, Κυκλάδες, Αθήνα.
23.    ΜΠΟΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ιωάννη, Μαθηματικός, Μεσσηνία, Αθήνα.
24.    ΝΤΟΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του Χρήστου, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας  Βέλγιο, Αθήνα.
25.    ΝΤΟΥΣΚΑ ΑΛΕΞΙΑ του Αποστόλου, Νοσηλεύτρια, Γερμανία, Αθήνα.
26.     ΞΥΓΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κωνσταντίνου, Μηχανικός Μεταλλευμάτων Ε.Μ.Π., Εύβοια, Αθήνα.
27.    ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Γεωργίου,  Τραπεζικός Αθήνα.
28.    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ(Νότα) του Δημητρίου, Δικηγόρος, Αθήνα.
29.     ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΑ του Αντωνίου, Δημοσιογράφος, φοιτήτρια ΕΑΠ, Ηράκλειο Κρήτης
30.    ΠΑΠΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Χρήστου, Κτηνοτρόφος, Ιωάννινα.
31.    ΠΑΣΤΡΑ ΑΣΠΑΣΙΑ του Παναγιώτη, Ηθοποιός-έμπορος τροφίμων, Αθήνα.
32.    ΡΕΤΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ του Αθανασίου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας, Βόλος, Αθήνα.
33.    ΡΙΖΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Θωμά, Άνεργη, Μουσικός, Αθήνα.
34.    ΡΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χριστοφόρου, Οικονομολόγος, Άρτα, Αθήνα, .
35.    ΡΟΚΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (Χρύσα) του Σπυρίδωνος, Ιδιωτική Υπάλληλος, Αρκαδία, Αθήνα.
36.    ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ του Δημητρίου, Ζωγράφος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,  Σάμος, Αθήνα.
37.    ΤΖΑΝΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Άγγελου, Χειρούργος Ιατρός ΕΣΥ,     Ρέθυμνο ,Αθήνα.
38.    ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Αθανασίου, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός, Επικεφαλής Κόμματος, Αθήνα.
39.    ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κυριάκου, Οικονομολόγος, Κεφαλλονιά.
40.    ΤΣΙΑΤΑ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (Κέλλυ) του Χρήστου, Πολιτικός Μηχανικός, Τρίκαλα, Αθήνα.
41.    ΤΣΙΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Ευάγγελου, Φοιτητής Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Αριδαία Πέλλας
42.    ΤΣΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Λεόντιου, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής, Χειρούργος Οδοντίατρος, Αθήνα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...