Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ ΔΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΓΑΡΕΦΙ.



Νεκρός βρέθηκε πριν λίγη ώρα ηλικιωμένος άντρας  80 περίπου ετών  κάτοικος του Κάτω Γαρεφείου.
Ο άτυχος γέροντας βρέθηκε δεμένος στο σπίτι του, 'οπου έμενε μόνος και η αστυνομία διενεργεί τις απαραίτητες ενέργειες.
Οι πρώτες έγκυρες πληροφορίες μας, λένε ότι άγνωστοι έδεσαν τον ηλικιωμένο, που έπασχε από βαριά ασθένεια και έψαξαν το σπίτι με σκοπό να αφαιρέσουν ότι πολύτιμο υπήρχε.
Αυτή την ώρα τρία αυτοκίνητα της ασφάλειας έχουν στρατοπεδεύσει στο Άνω και Κάτω Γαρέφι και διενεργούν έρευνες.
Οι κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού είναι τρομοκρατημένοι και ανάστατοι, γιατί τους τελευταίους μήνες πολλά περίεργα κρούσματα έχουν σημειωθεί, με αποκορύφωμα το σημερινό φονικό.
Κάποιοι μάλιστα υποπτεύονται ότι εμπλέκονται και άτομα του χωριού στις επαναλαμβανόμενες ληστείες, είτε δίνοντας πληροφορίες στους δράστες , είτε συμμετέχοντας και οι ίδιοι.
Θα σας ενημερώσουμε αργότερα μόλις μάθουμε περισσότερα.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κάθονται τρεις ξαδέλφες στο σαλόνι και συζητάνε παρουσία της κουφής γιαγιάς τους. Λέει η πρώτη :

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ...


ένα παιδί στην ψυχή μου...

Είναι σίγουρο, τα παιδιά ξέρουν  την αλήθεια. Φοβούνται τα παραμύθια, το σκοτάδι και το μπαμπούλα κάτω από το κρεβάτι. Φοβούνται ότι δεν μπορούν να αγγίξουν και να δουν. Φοβούνται αυτά που οι ενήλικες τους λένε. Όλοι φοβηθήκαμε κάποια στιγμή τη μάγισσα ή τον αστυνομικό που θα έρθει να μας πάρει αν δε φάμε ή εάν δεν κοιμηθούμε.
Όλα τα νοήματα, το «σωστό και το λάθος», το «καλό και το κακό» οι ενήλικες τα μαθαίνουν στα παιδιά και έπειτα αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν και χάνουν καθετί αληθινό μέσα τους. Γιατί ό,τι ήξεραν, η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία τα έπεισαν πως πρέπει να τα ξεχάσουν. Μαθαίνουν τα παιδιά για ακριβά αυτοκίνητα, ωραία ρούχα και πλούσια σπίτια και ξεχνούν την αγάπη και το γέλιο. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που δεν ξεχνούν μεγαλώνοντας και όταν πάνε να ξεχάσουν επαναφέρουν τον εαυτό τους στην «παιδική» τους πραγματικότητα.
Γιατί, πραγματικά τώρα, αν το σκεφτούμε καλύτερα, ποιο παιδί ενδιαφέρεται τι κάνεις στο κρεβάτι σου, ή αν έχεις πολλά σκουλαρίκια και τατουάζ, αν έχεις πολλά ή λίγα λεφτά, αν είσαι άσπρος, μαύρος, γκρι ή ακόμα και εμπριμέ ( αν και το εμπριμέ φαντάζομαι θα είχε πολύ πλάκα για ένα παιδί).
Ένα παιδί θα σε κρίνει με πραγματικά κριτήρια, αληθινά. Γελάς? Με αγαπάς? Παίζεις μαζί μου? Με χτυπάς? Αγαπάς τους γονείς μου? Έχεις πλάκα? Μπορείς να με μάθεις κάτι καινούριο?
Πραγματικά κριτήρια… ουσία και όχι περιτύλιγμα.
Η κοινωνία όμως μας εκπαιδεύει να ξεχνάμε την ουσία και να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαίνεσθαι από το είναι.
Πας Πρώτη Δημοτικού, όλοι θυμόμαστε αυτές τις πρώτες μέρες φαντάζομαι. Είσαι όμορφο παιδάκι, φοράς καινούρια, καθαρά ρούχα, είσαι και λίγο καλός μαθητής και γίνεσαι το καμάρι της Δασκάλας. Τα ρούχα σου δεν είναι τόσο καινούρια, έχουν φθαρεί γιατί είναι δεύτερο ή και τρίτο χέρι, δεν κάνεις κάθε μέρα μπάνιο, γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες ( βάλτε φαντασία ), είσαι και λίγο θλιμμένο παιδάκι και γίνεσαι μειονότητα. Αλλά και πάλι το καμάρι είσαι όσο καλύπτεις τις ανάγκες των άλλων, όταν αρχίσεις και επιλέγεις και δεν τους αρέσουν οι επιλογές σου θα βρουν άλλο καμάρι και θα γίνεις εσύ μειονότητα.
Και τι έχουμε έτσι, βιασμένες παιδικές ψυχές από ενηλίκους οι οποίοι θα έπρεπε να επαναπρογραμματιστούν γιατί μάλλον κάτι πήγε πολύ στραβά γι αυτούς μεγαλώνοντας και αντί να μάθουν από τα παιδιά, προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά να τους μοιάσουν.
Το ευρύτερο, λοιπόν, κοινωνικό περιβάλλον μας διαμορφώνει και μας κάνει τους ενήλικες που είμαστε. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας και τα πρότυπα που χτίζονται και η ανάγκη του ανθρώπου να είναι κοινωνικό ον και να προσαρμόζεται στο χώρο που βρίσκεται  είναι κάποιες από τις συνιστώσες που μας διαμορφώνουν. Κάποιοι ξεφεύγουν από αυτό και «περιθωριοποιούνται». Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί : φεύγω από κάτι το οποίο δε με καλύπτει, δε σημαίνει πως δεν είμαι κοινωνικό  ον,  σημαίνει πως στην κοινωνία αυτή που ζω όχι μόνο δεν της κάνω, δεν της ταιριάζω αλλά πως και εκείνη δεν ταιριάζει σε εμένα και βρίσκω και άλλους που συμφωνούν μαζί μου και εξακολουθώ να είμαι κοινωνικό πλάσμα. Δεν είναι μόνο επιλογή της κοινωνίας η περιθωριοποίηση αλλά και προσωπική επιλογή του καθενός (στην καλή περίπτωση).
Όταν όμως κάτι δε μας κάνει τι κάνουμε? Φεύγουμε? Ένα παιδί τι θα έκανε? Θα καθόταν και θα άλλαζε τον κόσμο του, θα πάλευε…. Θα προσαρμοζόταν για όσο χρειαζόταν και θα έβαζε τους δικούς του όρους στο παιχνίδι.
Μια προτροπή λοιπόν, ας σκεφτούμε σαν παιδιά, καθαρά και ας αλλάξουμε τον κόσμο που ζούμε. Ας φέρουμε την κοινωνία στα δικά μας μέτρα. Δε λέω πως τα έχω καταφέρει εγώ και κάνω την έξυπνη, φιλότιμες προσπάθειες κάνω!!!
‘Άλλωστε τα παιδιά πάντα επιβιώνουν από τις καταστάσεις με ένα τρόπο μαγικό ( σωματικά τουλάχιστον ). Γιατί αυτή η βία ενάντια στην παιδική ψυχή αφήνει σακατεμένους ενήλικες.
Και να εξηγήσω και αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων… είπα για τη Δασκάλα/λο γιατί είναι βασικός παράγοντας εννοείται πως υπάρχουν και εξαιρετικοί παιδαγωγοί. ( απλά δεν υπάρχουν μόνο τέτοιοι/ες ) 
ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

ΣΑΣ ΠΑΡΑ...ΚΑΛΩ



Σας παρακαλώ πολύ όλους σας… 
…να έχετε όσο μεγαλύτερη κατανόηση, ανοχή και συμπάθεια μπορείτε για όλους τους ανθρώπους…
..τους δικούς σας, τους κοντινούς και τους μακρινούς, 
…όλους αυτούς που σας δίνουν είτε χαρά είτε πόνο, γέλιο ή και δάκρυ,
όλους αυτούς που σας προσφέρουν όμορφες ή άσχημες στιγμές, 
αυτούς που απογοητεύουν τις δικές σας προσδοκίες,
…όλους αυτούς ακόμα που θεωρείτε αντίπαλους, ανταγωνιστές, «εχθρούς» ή οτιδήποτε άλλο σχετικό…

Μην τους κατηγορείτε για ό,τι είναι και για ό,τι κάνουν, γιατί αυτό που είναι και όλα αυτά που κάνουν είναι όσα έμαθαν, όσα γνωρίζουν και όσα μπορούν…
…σίγουρα βρίσκουν κάποιο δικό σας ανοιχτό «παράθυρο» και εισχωρούν στον κόσμο σας, στο άβατό σας…

Αν θέλετε πραγματικά να τους βοηθήσετε δείξτε τους έναν άλλο δρόμο, με έναν τρόπο που θα μπορούν να κατανοήσουν και έπειτα…αυτοί και μόνο αυτοί χρειάζεται να τον περπατήσουν αν το θέλουν…

Ξέρετε…, όλοι αυτοί, όλοι οι άνθρωποι σ αυτή τη γη,
από τους πιο γνωστούς, τους πιο θαυμαστούς, τους πιο πλούσιους και τους πιο φημισμένους
μέχρι τους πιο δυστυχείς, τους πιο εξαθλιωμένους, τους πιο αδικημένους, τους πιο φτωχούς που στερούνται τα αυτονόητα…
όλοι, μα όλοι σχεδόν, πέρα από το πόσα πολλά ή λίγα υλικά αγαθά και απολαύσεις μπορούν να έχουν, λόγω της κοινωνικής τους θέσης, κατά βάθος ζουν μια ζωή γεμάτη άγχος, ένταση και στρες, μια ζωή μοναχική και πιθανότατα δυστυχισμένη, μια καθημερινότητα μακριά από την αληθινή ουσία και απλότητα της ζωής, μακριά από την ουσιαστική ομορφιά της, τις αληθινές σχέσεις στοργής, αγάπης και αλληλεγγύης που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν ανθρώπινα πλάσματα…

Βλέπετε η συναισθηματική νοημοσύνη, η νοημοσύνη εκείνη που μπορεί να μας οδηγήσει όλους στην πραγματική, την ουσιαστική προσωπική και κοινωνική ελευθερία, την εξέλιξη και την πρόοδο, δεν είναι αφυπνισμένη και δεν υποστηρίζεται από τις εγωκεντρικές, ανταγωνιστικές, σύγχρονες κοινωνίες μας.

Τα κοινωνικά μας συστήματα είναι διαμορφωμένα με στρεβλές αξίες, τις οποίες δυστυχώς εξακολουθούμε να συντηρούμε και στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ακόμα άδικα, βάρβαρα και άνισα…
Ο πολιτισμός που όλοι μας αντανακλούμε στις συμπεριφορές, τις επιλογές και τις καθημερινές μας σχέσεις είναι βαθειά διαμορφωμένος από τα κοινωνικά συστήματα μέσα στα οποία ζούμε και το κοινωνικό περιβάλλον.

Η άγνοια και το διαρκές κυνήγι του περιορισμένου προσωπικού μας συμφέροντος είναι το εκρηκτικό εκείνο μείγμα που είναι ικανό να οδηγήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα στον αφανισμό.

Γι αυτό σας λέω, μην κατηγορείτε τους ανθρώπους για όσα είναι και κάνουν…
  
…αν πραγματικά ενδιαφέρεστε ν αλλάξει ουσιαστικά αυτός ο κόσμος κοιτάξτε να αλλάξετε και να αναπροσαρμόσετε, στις σύγχρονες πραγματικότητες και δεδομένα, τις κοινωνικές δομές και τα κοινωνικά συστήματα μέσα στα οποία διαμορφώνονται οι πανανθρώπινες αξίες και οι άνθρωποι, κοιτάξτε να αφήσετε πίσω κάθε τι περιττό, αναχρονιστικό και περιορισμένο που δεν αφορά το καλό και την πρόοδο όλων.

Όλα είναι ένα, μην το ξεχνάτε… 

Μια καλή και ουσιαστική αρχή είναι το ξεκίνημα αυτό να γίνει πρώτα από εμάς τους ίδιους, μιας και εμείς είμαστε ο κόσμος.

Ο κόσμος που όλοι ζούμε είναι ενιαίος και αδιαίρετος σε όλα του τα επίπεδα.
Είναι η δική μας διαμόρφωση, η δική μας οπτική και το δικό μας άπληστο Εγώ που τον διαιρεί και τον κάνει επίπονο και δύσκολο για όλους.

Αν ξημερώσει ένα πρωινό που θα κοιτάξεις γύρω σου, χωρίς αμέσως να αρχίσεις να φτιάχνεις εικόνες, και νοιώσεις μέρος του όλου αυτού, θα έχει τότε σίγουρα αλλάξει κάτι ριζικά και αμετάκλητα στο είναι σου…

Τάσος Πετρίδης
Πανγαία – The Venus Project
t.petridis.vp@gmail.com




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ



Απειλεί να αυτοκτονήσει ο τραγικός χήρος της εγκύου που δολοφονήθηκε απ' την οικογένειά της 
/ Όμως έκανε κι αυτός το δικό του έγκλημα... 

ΤΟΥ ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

Πρώτα η είδηση απ' το Euronews: 




Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι πακιστανικές αρχές σχετικά με την υπόθεση λιθοβολισμού μέχρι θανάτου της 25χρονης εγκύου από την οικογένειά της. Η οικογένεια της Φαρζάνα την κατηγόρησε ότι την «ατίμασε» γιατί ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε παρά τη θέλησή τους τον Μοχάμαντ Ικμπάλ, έναν γεωργό 45 ετών. Ο σύζυγός της απειλεί να αυτοκτονήσει αν δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
   «Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του αγέννητου παιδιού μου και της συζύγου μου, θα αυτοπυρποληθώ εκεί που σκοτώθηκε η γυναίκα μου, και θα φύγω απ' αυτόν τον κόσμο». 

Magnify Image

Η υπόθεση όμως πήρε και νέα τροπή όταν ο Μοχάμαντ Ικμπάλ παραδέχτηκε το δικό του έγκλημα.

    Είχε στραγγαλίσει την πρώτη του γυναίκα, προκειμένου να παντρευτεί την 25χρονη και είχε πληρώσει ένα ποσο, ως τίμημα αίματος προκειμένου να μην καταδικαστεί. Το περιστατικό αυτό έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στο Πακιστάν.

    Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδήλωσαν στο Ισλαμαμπάντ ζητώντας μεγαλύτερη προστασία για τις γυναίκες.

      ==== 

    Πραγματικά, σαν σενάριο ταινίας, με ανατροπές, με εγκλήματα "πάθους" και εγκλήματα "τιμής", όπου ακόμα κι οι καλοί αποδεικνύονται κακοί.
     Και σε άλλες χώρες ακούμε για φριχτά εγκλήματα που συμβαίνουν μια στο τόσο, όμως το Πακιστάν και η Ινδία σχεδόν μονοπωλούν τις υποθέσεις ομαδικών βιασμών, λιθοβολισμών γυναικών κλπ.
    Συχνά φοβόμαστε να το αγγίξουμε το ζήτημα, επειδή θα πεταχτούν πολλοί που θα πουν "Είναι ισλαμοφοβικό να κατακρίνεις την κουλτούρα αυτών των χωρών", ή "στην πολιτισμένη Δύση συμβαίνουν χειρότερα", ή "ρίχνεις νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και θα είσαι εμμέσως υπεύθυνος για επιθέσεις που θα δεχτούν Πακιστανοί στην Αθήνα".
    Έτσι λοιπόν, ας το αγγίξω με πολλή προσοχή. Δεν είναι ισλαμοφοβικό να πούμε ότι κάποιες κοινωνίες ανέχονται την καταπίεση των γυναικών, το βιασμό τους, το στραγγαλισμό τους (πλήρωσε λέει "τίμημα αίματος" και αφέθηκε ελεύθερος ο άλλος!). Δεν ξέρω τι θρησκεία έχουν στο Πακιστάν και την Ινδία και δε με νοιάζει καθόλου: Δεν είναι η θρησκεία που τα κάνει όλα αυτά, αλλά η συνήθεια.
    Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε συνήθεια στην τρέχουσα κουλτούρα τους (παλιότερα η κουλτούρα τους ήταν διαφορετική, το ίδιο ελπίζω και στο μέλλον).
   Καμία σχέση με ρατσισμό αυτή η άποψη. Δεν πιστεύω ότι γεννήθηκαν έτσι, δεν θεωρώ κατώτερη τη φυλή τους, δεν πιστεύω ότι είναι έμφυτα κακοί. Το αντίθετο: δεν είναι θέμα γονιδίων ή φυλής, αλλά συνήθειας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Άρα μπορεί να αλλάξει, και γι' αυτό οι ακτιβιστικές οργανώσεις παλεύουν και μάχονται εκεί, όπως και όπου αλλού χρειάζεται.    Και φυσικά οι Πακιστανοί της Ελλάδας καμία σχέση δεν έχουν με τα περιστατικά που συμβαίνουν στη χώρα τους, και ούτε, απ' όσο ξέρω έχουν ποτέ προσπαθήσει να κάνουν τέτοια πράγματα εδώ. Όσοι έχω γνωρίσει, σέβονται και τις γυναίκες τους αλλά και τις Ελληνίδες. Το ίδιο προφανώς και πολλοί στο Πακιστάν.   Όμως ότι είναι αίσχος είναι. Όπως και στην Ελλάδα παλιότερα, η στρεβλή αίσθηση των "οικογενειακών αξιών" (η κόρη μας μας ατίμασε!) οδηγεί σε φρικαλεότητες. Στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό προοδεύσαμε, τα ξεπεράσαμε. Η φριχτή νοοτροπία όμως δεν έχει ξεπεραστεί σε διάφορες χώρες, με τραγικά αποτελέσματα.    Νομίζω μπορείς να γίνεις έξαλλος με αυτό, να ζητήσεις δικαιοσύνη, να απαιτήσεις -μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων- τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να γίνεις ρατσιστής.
    Δεν φταίει κανενός η "ράτσα". Φταίνε οι παρωχημένες ιδέες του, και αυτές πρέπει να βοηθήσουμε να αλλάξουν. Για χάρη των θυμάτων τους, αν μη τι άλλο. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ DVD

Γιατί πρέπει να καταργήσουμε άμεσα τα DVD -Τι κερδίζουμε αν πάνε στα... σκουπίδια

Ετσι και αλλιώς η μόδα τους έχει περάσει, καθώς οι περισσότεροι λάτρεις του σινεμά έχουν τη δυνατότητα να δουν ταινίες on-line. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που πρέπει τα dvd που έχουμε όλοι στα σπίτια μας να καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές ο κόσμος μας θα ήταν πιο πράσινος αν εγκαταλείπαμε οριστικά τα DVD για χάρη της ψυχαγωγίας online.

Να σημειωθεί ότι το 2011, οι κάτοικοι των ΗΠΑ παρακολούθησαν 20,4 δισεκατομμύρια ώρες ταινιών και τηλεοπτικών σειρών είτε online είτε σε DVD.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας ήταν περίπου 19,5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών που αντιστοιχούν στην παραγωγή των DVD, τη διανομή τους σε καταστήματα και τις διαδρομές που έκαναν οι καταναλωτές για να τα αγοράσουν ή να τα νοικιάσουν.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η πλήρης κατάργηση των DVD και η στροφή των καταναλωτών αποκλειστικά στο online video θα περιόριζε τις εκπομπές αυτές κάτω από το μισό, στους 8,6 εκατομμύρια τόνους.

Η παρακολούθηση μιας ώρας βίντεο στο Διαδίκτυο υπολογίζεται ότι εκπέμπει μόλις 400 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί κυρίως στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους διαδικτυακούς διακομιστές και τα δίκτυα.

Το όφελος από την κατάργηση του DVD στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα ισοδυναμούσε με διακοπή ηλεκτροδότησης 200.000 νοικοκυριών.



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η NASA ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ MOBY: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστέρια: Η NASA επιβεβαιώνει τον... Moby [βίντεο]

Οταν ο Moby τραγουδούσε «we are all made of stars» δε φανταζόταν ότι το τραγούδι του θα αποτελούσε αφορμή για μία νέα εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη. Συγκεκριμένα, η NASA επιβεβαιώνει τον τίτλο του τραγουδιού, εξηγώντας πώς κάθε άτομο στο σώμα μας συνδέεται με αρχαία αστέρια.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στο βίντεο η δρ. Μισέλ Θάλερ από τη NASA καθένα από τα άτομα στο σώμα μας προέκυψε από αρχαία νεκρά άστρα, ενώ ειδικότερα ο σίδηρος συνδέεται με ένα από τα πιο βίαια φαινόμενα του διαστήματος, την έκρηξη υπερκαινοφαινούς (σούπερνόβα)








ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ "ΞΑΝΘΙΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ" ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Του Νίκου Χειλαδάκη

Ένα σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας που εκτίθεται στο μουσείο της πόλης της Νίγδης στην Καππαδοκία, έχει προκαλέσει το τεράστιο ενδιαφέρον των Τούρκων που προσέρχονται κατά κύματα για να δουν και να θαυμάσουν με δέος, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, το λείψανο αυτό από την περίοδο που, στην περιοχή αυτή, στην αγιοτόκο Καππαδοκία, άκμαζε ο μοναχισμός, αφήνοντας μέχρι σήμερα την μεγάλη και ιστορική του παρακαταθήκη και στους σημερινούς κατοίκους της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, (και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα αυτό, δηλαδή το σκήνωμα της ελληνορθόδοξης καλόγριας, έχει προβληθεί από πολλές τουρκικές εφημερίδες, όπως της Milliyet), στην περιοχή της Νίγδης, όπου υπήρχε μια ανθούσα ελληνορθόδοξη κοινότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, ανακαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό το σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας καθώς και τα οστά άλλων τεσσάρων παιδιών.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε στην κοιλάδα της Ιλχάρα, στην περιοχή του Aksaray, μια περιοχή όπου υπήρχαν πολλά μοναστήρια μέσα σε σπηλιές και ολόκληρες πόλεις σκαμμένες κάτω από το έδαφος από την εποχή που κυριαρχούσε η ορθοδοξία και χιλιάδες μοναχοί μόναζαν στις σπηλιές της κοιλάδας.

Στην περιοχή αυτή εδώ και καιρό έγιναν κάποιες αρχαιολογικές ανασκαφές και σε μια από αυτές τις ανασκαφές, όπως ανέφερε ο Τούρκος αρχαιολόγος, Mustafa Eryaman, ανακαλύφθηκε το σκήνωμα αυτό το όποιο ανάγεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου αρχαιολόγου, στην εποχή του Βυζάντιου.

Οι εξετάσεις που έγιναν στη συνέχεια στο σκήνωμα και στα οστά που ανευρέθηκαν, απέδειξαν ότι πρόκειται για μια νέα γυναίκα περίπου 22 ετών, ύψους 1 μέτρου και 62 εκατοστών, που μόναζε στη περιοχή και οι ίδιοι οι Τούρκοι την ονόμασαν χαρακτηριστικά, «Sarışın Rahibe», δηλαδή, «Η Ξανθιά Καλόγρια».

Η αιτία του θανάτου της δεν εξακριβώθηκε αλλά οι Τούρκοι υποθέτουν ότι συνέβη κάποιο βίαιο γεγονός που ίσως συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις τη εποχής που έζησε η καλόγρια. Σύμφωνα με τον Mustafa Eryaman, η περίοδος που θα πρέπει να έζησε η καλόγρια αυτή θα πρέπει να είναι περίπου πριν από 1.100 χρόνια.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι Τούρκοι θεώρησαν την ανακάλυψη αυτή σαν μεγάλο γεγονός και στη συνέχεια μετέφεραν το σκήνωμα και το
εναπόθεσαν σε εδική θήκη στο μουσείο της πόλης της Νίγδης.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως μόλις μαθεύτηκε πως στο μουσείο αυτό βρίσκεται το σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας, άρχισαν να καταφθάνουν πολλοί Τούρκοι για να δουν και να θαυμάσουν το σκήνωμα της «Ξανθιάς Καλόγριας» που προκάλεσε δέος με την εμφάνισή της.

Και αυτό γιατί παρά το ότι είχαν περάσει πολλοί αιώνες από τον θάνατό της διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση. Κάποιοι μάλιστα έκαναν νύξη για ιερό σκήνωμα που έμεινε άφθαρτο ένεκα της ιερότητάς του δια μέσω των αιώνων.

Ίσως πρόκειται για μια άγνωστη ελληνορθόδοξη αγία που αγίασε παρά την νεανική της ηλικία και έμεινε θαμμένη επί αιώνες για να έρθει σήμερα στην επιφάνεια σαν άλλο ένα σημάδι της αναδυόμενης ορθοδοξίας στην σύγχρονη Τουρκία, προκαλώντας το δέος των ίδιων των Τούρκων. 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων

Η κυβέρνηση προχωρά σε νέες συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑΛ, εργαστηριακών κέντρων) σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25αρια - 30αρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Υπάρχει ήδη η εμπειρία από τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις των τελευταίων ετών.
Θα υποβαθμίσει  την εκπαιδευτική διαδικασία, θα δυσκολέψει  η ζωή των μαθητών. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων και ασθενειών, σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της Υγείας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οξύνεται περαιτέρω το πρόβλημα της μετακίνηση των μαθητών, αφού θα υποχρεούνται να διανύουν χιλιόμετρα.
Θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις και ταυτόχρονα, με βάση τις χιλιάδες διαφαινόμενες συνταξιοδοτήσεις και τους μόλις 212 διορισμούς (95 νηπιαγωγών, 17 δασκάλων και 100 καθηγητών όλων των ειδικοτήτων), θα υπάρξουν χιλιάδες κενά καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις - διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα, πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

-        Προτίθεται να αναστείλει οριστικά την απόφαση  συγχωνεύσεων, καταργήσεων των σχολικών μονάδων και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδότηση  τους ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας
-        Θα προβεί σε μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να αντιστοιχούν 15 νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. 

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ


Γιώργος Λαμπρούλης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...