Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2014

 
Η διαδικασία πληρωμής στους δικαιούχους φοιτητές, που είχε ακολουθηθεί πέρσυ ήταν αρχικά η ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας των αιτήσεων.Δηλαδή, μετά από την παράταση που πάρθηκε μέχρι το τέλος Απριλίου, έπρεπε να μαζευτούν οι αιτήσεις όλων των γραμματειών των Σχολών και έπειτα, να αποδοθούν  τα χρήματα.
Μετά την μεγάλη καθυστέρηση που είχε προκληθεί το 2013, η διαδικασία υπέστει μερικές μετατροπές. Για το 2014, η νέα διαδικασία σύμφωνα με ρεπορτάζ της ενημερωτικής σελίδας(Foititikanea.gr) έχει ως εξής: 
Για την παροχή του φοιτητικού επιδόματος, δεν είχε τεθεί προθεσμία για την υποβολή της αίτησης για το 2014. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους,  για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, οποτεδήποτε ως την παραγραφή της  κατά του Δημοσίου απαίτησής του.
Με τη νέα διαδικασία, οι φάκελοι με τα νέα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα του 2014, άρχισαν να αποστέλλονται από τις γραμματείες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας σταδιακά. Ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον φοιτητή στην γραμματεία του ιδρύματος του, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) της μόνιμης κατοικίας του , γίνεται  έλεγχος των εν λόγω δικαιολογητικών από τις κατά τόπους ΥΔΕ.
Στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, θα γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η πληρότητα του φακέλου του φοιτητή για το φοιτητικό επίδομα, ώστε να αποδοθούν τα 1000 ευρώ στους δικαιούχους. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ενημερωτικής σελίδας των φοιτητών, Φοιτητικά Νέα-Foititikanea.gr, η χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος στους πρώτους διακιούχους ξεκίνησε πριν δύο βδομάδες, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.Πηγή:Foititikanea.gr
Με απλά λόγια, όσοι φοιτητές έκαναν τις αιτήσεις τους νωρίτερα για την παροχή του στεγαστικού επιδόματος, θα παραλάβουν νωρίτερα το ποσό των 1000 ευρώ. Ενώ όσοι καθυστέρησαν ή βρίσκονται μέσα στους τελευταίους αιτούντες, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι "υπομονή" !
Αναμένεται και φέτος, να δούμε εάν θα προκύψουν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εξυπηρέτηση των  Δημοσιονομικών Υπηρεσιών!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



                    Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών
                                           Παράρτημα Έδεσσας
                                                         
                                                   Πρόσκληση

Στα πλαίσια της "Ημέρας Ανοιχτών Θυρών" σας προσκαλούμε την Τρίτη 17 / 6 / 2014 στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας  (6μ.μ. - 9 μ.μ.). 
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν  να  ενημερωθούν για τον διαφορετικό τρόπο μάθησης στα ΣΔΕ που στοχεύει στην βιωματική προσέγγιση της γνώσης και την ομαδοσυνεργατική μάθηση,  να δουν δείγματα εργασιών των εκπαιδευομένων από τα Projects που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς,
  καθώς επίσης και να ενημερωθούν για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του σχολείου μας - έναν καινοτόμο θεσμό που περιλαμβάνει έναν σύμβουλο ψυχολόγο και έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας για κάθε ΣΔΕ.
 Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνονται σε ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου, η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες με τα μαθήματα να γίνονται απογευματινές ώρες.




"ΑΥΡΙΟ"

"Αύριο" - Και είναι συνήθως εκείνες οι μικρές, ασήμαντες, αδιάφορες στιγμές
Από τη Μαρία Σούρμπη 

Την ώρα που είσαι στο μπάνιο, ή τη στιγμή που ανακατεύεις τον καφέ σου... Μάλλον αδειάζει το μυαλό από όλα εκείνα που η ζωή σου έχει βάλει στο πρόγραμμα... η μάλλον εσύ έχεις βάλει στη ζωή σου. Ξεκίνησαν ως θέλω και κατάντησαν πρέπει. Έγιναν από επιθυμίες, δυνάστες ευθύνες και κάθε μέρα ξυπνάς με σκοπούς και χρονοδιάγραμμα. Και από 'κει που τα θέλω σου έπρεπε να σου δίνουν την ενέργεια να τα πραγματοποιείς, έγιναν οι βρικόλακες της ζωής σου, που ρουφάνε όση ευχαρίστηση μπορεί να είχες βρει αρχικά. Αυτή που σε έκανε να τα θελήσεις.

   Είναι αυτές οι στιγμές που ανακατεύεις τον καφέ σου, που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή όλη... Αν ακούσεις.   Αν ακούσεις. Μεγάλη κουβέντα να ακούς, πρώτα από όλους τον εαυτό σου, που συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τρέχει από πίσω σου λαχανιασμένος, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή σου, έστω για μερικά δευτερόλεπτα. Να σου πει πώς νοιώθει. Αν άκουγες.

   Είναι εκείνη η στιγμή που βγαίνεις γυμνός απ' το μπάνιο και βιαστικά σκουπίζεσαι, γιατί βιάζεσαι να ετοιμαστείς. Έχεις τόσα να προλάβεις. Εκείνη τη μικρή αδιάφορη στιγμή που δεν την έχεις ποτέ μετρήσει σε μέγεθος ή στη σημασία της, που μπορεί να μάθεις όλη την αλήθεια για όλα όσα νομίζεις σημαντικά και τόσο σκληρά παλεύεις να κερδίσεις.

   Είναι;   Θα τ' αφήσεις για αργότερα. Τώρα δεν προλαβαίνεις.   Και μένεις εμβρόντητος στην αμφισβήτηση. Σαν να σε χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα. Τινάζεσαι και συνεχίζεις βιαστικά το σκούπισμα με τη πεσέτα. Φυσικά και είναι. Αφού εσύ τα έχεις αποφασίσει.

   Αδειάζοντας την σακούλα με τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, σκέφτεσαι τι ξέχασες. Κάτι ξέχασες και θυμάσαι πως ξέχασες αυτόν που αγάπησες στ' αλήθεια πριν καιρό, αλλά δεν του το είπες ποτέ. Και μετά παντρεύτηκες κάποιον που στο είπε εκείνος. Πρόλαβε κάποιος να το πει πρώτος. Μπορεί να ήταν και τυχαίο και τελικά αποδεικνύεται ατυχές, γιατί γι' αλλού ξεκίνησες κι αλλού πήγες. Και βιάζεσαι να βάλεις και το τελευταίο γάλα στο ψυγείο, και να το κλείσεις.

   Άργησες. Μεγάλη μέρα, αλλά τα πρόλαβες όλα. Είναι αργά τώρα. Πρέπει να κοιμηθείς. Αύριο ξυπνάς νωρίς.

   Πλένεις το πρόσωπό σου, μηχανικά ακολουθείς την τελετουργία. Κάθε βράδυ ίδια. Έτσι πρέπει. Βουρτσίζεις τα δόντια και την ώρα εκείνη ξεχνιέσαι και κοιτάζεσαι κατάματα στον καθρέφτη, για λίγα δευτερόλεπτα, και γίνονται αιώνας.

   Και θυμάσαι μια φορά που ήσουνα φοιτήτρια, σε ένα μπαράκι με το μεγάλο σου έρωτα και τους φίλους σας. Μέσα στα γέλια και τα παιχνίδια με την παρέα, σε είχε κοιτάξει κατάματα και σου είχε χαϊδέψει τρυφερά το χέρι και ένιωσες να σε πλημμυρίζει όλο το πέλαγος. Να σε ρουφάει μέχρι το βυθό και να σε ξεβράζει στην ακτή καινούρια, δυνατή και ευτυχισμένη. Αλλά δεν του είπες ποτέ ότι ήταν ένας μεγάλος σου έρωτας. Κράτησες τη στιγμή κλειδωμένη μέσα στο στόμα σου, βουβή. Σαν τον κουφό που έχει εικόνες, έχει συναίσθημα, αλλά δεν έχει ήχο.

   Σκύβεις το κεφάλι πάνω στο νιπτήρα, και στηρίζεις τα χέρια σου πάνω στις πλευρές του. Για ένα λεπτό φοβάσαι ότι αυτή η από το πουθενά εμφανιζόμενη οργή σου θα τον ξεκολλήσει από τον τοίχο. Κρατάς την οδοντόβουρτσα που στάζει στο πάτωμα, αλλά τι νόημά έχει;

  Σηκώνεις αποφασιστικά το κεφάλι, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και το βλέμμα σου αλλάζει μέσα σε δευτερόλεπτα, ούτε που προλαβαίνεις να το παρακολουθήσεις. Από αγωνιά και απογοήτευση περνάει στην βεβαιότητα του "Πάει αυτό, ήταν πριν χρόνια" και ξεπλένεις το στόμα σου βιαστικά, δεν ξανακοιτάζεσαι. Πας για ύπνο.

   Το ξυπνητήρι είναι στην ώρα του, όλα εντάξει. Αύριο. 


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το Πόσιμο Βιβλίο

Ως γνωστό, εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο, παγκοσμίως, σχετίζονται με ασθένειες που πηγάζουν απο μολυσμένα ύδατα. 

  Η φιλανθρωπική οργάνωση Water Is life, που μάχεται για να εξαλείψει τις ασθένειες αυτές, δημιούργησε σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Virginia των ΗΠΑ, ένα manual σε μορφή βιβλίου που σκοπό έχει να ενημερώσει αλλά και να λειτουργήσει ως φίλτρο νερού που σκοτώνει τα μικρόβια που αναπτύσσονται σε περιοχές με μολυσμένα ύδατα.

   Πρόκειται για το "Πόσιμο Βιβλίο", ένα εγχειρίδιο που δίνει οδηγίες πως να μετατρέψουν το μολυσμένο νερό σε πόσιμο, στους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου μαστίζονται από ασθένειες όπως χολέρα, τύφο και Ε. coli. Το βιβλίο είναι τυπωμένο με μη τοξικό μελάνι, και κάθε φύλλο του λειτουργεί ως φίλτρο νερού, που με τη βοήθεια νανοσωματιδίων, μπορεί να καταπολεμήσει το 99,9% των μικροβίων που αναπτύσσονται σε μολυσμένα νερά, καθαρίζοντας το νερό που θα περάσει μέσα από κάθε σελίδα. 

  Κάθε σελίδα-φίλτρο έχει διάρκεια 30 ημερών και το Πόσιμο Βιβλίο, του οποίου η κατασκευή κοστίζει ελάχιστα, περιέχει 20 φύλλα που μπορούν να παρέχουν πόσιμο νερό για περιπου ένα χρόνο.

   Δείτε την παρουσίαση αυτής της τόσο ευεργετικής εφεύρεσης 






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...