Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


Άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των φακέλων που υποβλήθηκαν από νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους

«Την αναγκαιότητα για άμεση αξιολόγηση των φακέλων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των νέων γεωργών και των κτηνοτρόφων της υπαίθρου που θέλουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης μετά την υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 
Με την εν λόγω απόφαση καθορίζονται οι αποζημιώσεις των αξιολογητών και των αμοιβών των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών ενστάσεων, που θα συμμετέχουν στην εξέταση των φακέλων υποψηφιότητας του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Η ανωτέρω απόφαση προωθήθηκε για υπογραφή και από τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.   
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω απόφαση καλύπτει τις αποζημιώσεις αξιολογητών εισηγητικής και τελικής αξιολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων ή/και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες ανέρχονται σε 10 ευρώ ανά φάκελο.  Επιπλέον, η απόφαση καθορίζει αποζημίωση ύψους 30 ευρώ ανά συνεδρίαση για τον Πρόεδρο και τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών ενστάσεων και 20 ευρώ για τους εισηγητές των επιτροπών αυτών.  
Το συνολικό μηνιαίο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης.


Τέλος, η  ίδια απόφαση καθορίζει επίσης τα δικαιολογητικά και τον τρόπο πληρωμής όλων των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση των φακέλων του προγράμματος.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: «ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ».


«Κατατίθεται η τροπολογία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Θέρμης"
Κατατίθεται  η τροπολογία που αφορά στο ζήτημα του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Θέρμης, με την οποία  προτείνεται η επέκταση του θεσμού των μακροχρόνιων συμβάσεων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την προτεινόμενη διάταξη, η παράγραφος 8 του άρθρου 178 του ν 3463/ 2006 αντικαθίσταται ως εξής: "Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας.
Επιτρέπεται επίσης, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, η μακροχρόνια μίσθωση για τουριστικούς σκοπούς, καθώς και για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση σε αυτό επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων πάσης φύσεως και υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών ακινήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για διάρκεια μέχρι 99 χρόνια, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Α.Κ. Η ανωτέρω σύμβαση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων.
Τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για τη σύμβαση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτής πράξη περιορίζονται στο 10% αυτών. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου."
Την τροπολογία υπογράφουν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή με την εν λόγω τροπολογία δρομολογείται η λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζει το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ - ΜΑΡΙΑ ΦΑΦΚΑ

Αποτελέσματα διαγωνισμού φωτογραφίας
Η Μαρία Φάφκα, μαθήτρια της Γ' Τάξης είναι η νικήτρια του διαγωνισμού καλύτερης φωτογραφίας με θέμα τη φωτογράφηση ενός τοπίου.
 Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προκηρύχθηκε στα πλαίσια της διοργάνωσης στο Γυμνάσιο Προμάχων της "Ημέρας Επαγγελμάτων" τον περασμένο Δεκέμβριο.
 Ο φωτογράφος κ. Παντελίδης Νικόλαος (STUDIO PANTELIDIS), ο οποίος ήταν μεταξύ των εισηγητών της ημερίδας, πρότεινε τη διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού για τους μαθητές της Γ' τάξης προσφέροντας ως έπαθλο μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

 Η επιλογή της φωτογραφίας που βραβεύτηκε έγινε από το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Προμάχων λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση του φωτογράφου κ. Παντελίδη. Η επίδοση του "επάθλου" στη νικήτρια έγινε από τον διευθυντή του σχολείου κ. Ευστάθιο Πασόη.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, παρουσιάζοντας αξιόλογες φωτογραφίες, όσο και στον κ. Νίκο Παντελίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά του.


Το σύνολο των φωτογραφιών που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες μαθητές στο διαγωνισμό έχουν αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net.

Δείτε τις υπόλοιπες συμμετοχές:

ΜΑΡΙΑ ΒΑΤΣΗ
ΡΑΦΑΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΡΕΛΛΑ
ΕΥΡΥΑΝΘΗ ΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ
ΑΝΝΑ ΜΗΤΣΑΝΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΤΟΥ



ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ "ΑΓΓΕΛΟ"


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ (ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ) ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΦΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.







ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιτροπής Χωρών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώθηκε από το Δίκτυο των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), την Επιτροπή των Χωρών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας (BBSRC) και την επαρχία της Αδριανουπόλεως, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα Μακραντωνάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου 2014 στην Αδριανούπολη (Τουρκία), όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε συντονιστικό ρόλο σε θέματα τουρισμού για τις χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής μας είναι ο τομέας του τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και την ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της εντός και εκτός των συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρειά μας συμμετείχε για πρώτη φορά στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιτροπής Χωρών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, διά της Αντιπεριφέρειας Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη του τουρισμού ως μοχλού επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και την προώθηση συνεργειών μεταξύ των γειτονικών χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνίστρια δύναμη στον τομέα του τουρισμού και να επενδύσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στη διαπεριφερειακή συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων δράσης με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.



Τους όρους και τους στόχους της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Επιτροπής Χωρών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας έθεσε κατά τη διάρκεια των εργασιών η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα Μακραντωνάκη, η οποία συντόνισε τη συζήτηση. «Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά τη νέα τουριστική ταυτότητα της περιοχής μας υπό το σήμα “Very Macedonia”, αλλά και να έχω εποικοδομητικές συζητήσεις με εταίρους μας σε θέματα τουριστικής προβολής. Στην Κεντρική Μακεδονία αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες στο μέγιστο δυνατό βαθμό προκειμένου να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, που αποτελεί ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα Μακραντωνάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν θέματα επιχειρηματικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αλλά και η περαιτέρω ενθάρρυνση του διαλόγου και της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης αναπτυξιακά τουριστικά προγράμματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, όπως  το INTERREG EUROPE 2014-2020, το διασυνοριακό Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», το διακρατικό Πρόγραμμα «Βαλκανικής-Μεσογείου» και το διακρατικό Πρόγραμμα του Δούναβη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


           Εκδήλωση με θέμα «Κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 στις 8:00 μ.μ. στο Βασιλικό Θέατρο από την «Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών»,  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
           Η εκδήλωση φιλοδοξεί, προβάλλοντας τον κεντρικό πυρήνα της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου- την αγάπη στον άνθρωπο-, να αποτελέσει ένα κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης στο μεγάλο Λάκωνα ποιητή με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα παρουσιαστεί τμήμα της ποιητικής δημιουργίας του Νικηφόρου Βρεττάκου, μέσα από τη μουσική του συνθέτη Νίκου Καλλίτση. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το ποίημα «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», τον πατέρα της ατομικής βόμβας, μελοποιημένο σε μορφή ορατορίου, το οποίο αναφέρεται στην προδοσία της επιστήμης η οποία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστροφής και επικεντρώνεται στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ο μοναδικός ποιητής στην παγκόσμια λογοτεχνία που κατάφερε να μεταμορφώσει τις τύψεις του κατασκευαστή της ατομικής βόμβας σε ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Παράλληλα, θα ακουστούν τα έργα του Νίκου Καλλίτση «Αν δε μού ‘δινες την ποίηση, Κύριε» για Συμφωνική Ορχήστρα, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και τα τραγούδια « Οι δρόμοι χόρευαν» και «Αγάπη».

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 130 συντελεστές, μεταξύ των οποίων οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής: Μαρία Ζώη μεσόφωνος, Ζάχος Τερζάκης τενόρος, Γιώργος Ματθαιακάκης βαρύτονος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Νέα χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Η διεύθυνση χορωδίας είναι του Κωστή Παπάζογλου και η μουσική διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη. Η είσοδος για το κοινό θα γίνεται με προσκλήσεις.

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ. 176 ΕΚ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Σε μάστιγα εξελίσσεται  η ενδομητρίωση , που πλήττει κυρίως νέες γυναίκες (20 με 35χρόνων), καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι σήμερα πάσχουν πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο !
Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, κάνοντας έκκληση στις νέες γυναίκες να διερευνήσουν περαιτέρω το πρόβλημα, αν έχουν πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής. Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει υποδιάγνωση στην ενδομητρίωση.
«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να υπομένει χωρίς προβληματισμό τους έντονους αυτούς πόνους, γιατί μπορεί να μην είναι αθώοι» τονίζειο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

« Τα νεα στοιχεία του ΠΟΥ, συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, είναι συγκλονιστικά και θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για την ενημέρωση των νέων γυναικών».
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους το πρόβλημα είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι στα 180 εκατομμύρια ( άνδρες και γυναίκες) υπολογίζονται οι διαβητικοί στον κόσμο , ενώ η ενδομητρίωση πλήττει μόνο τις γυναίκες ( 176 εκατομμύρια)!
Η ενδομητρίωση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, ούτε καρκίνος, είναι μια όμως χρόνια πάθηση που μπορεί να στερήσει τη χαρά της γονιμότητας αλλά και την καλή ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.
Η ενδομητρίωση δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα, γι’ αυτό και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την αρχή της εμφάνισής της (  μέσος όρος  είναι τα 27χρόνια). Οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση μετά από 3 με 5 χρόνια!
 
                  ΕΝΟΜΗΤΡΙΩΣΗ  -ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:
  • το περιτόναιο
  • οι ωοθήκες,
  • οι σάλπιγγες
  • η ουροδόχος κύστη
Σε σπάνιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο  ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).           
Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:
  • πόνος   στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά(δυσπαρευνία), όσο και  κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια)
  • έντονη αιμορραγία και  επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο
  • υπογονιμότητα
Ωστόσο κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να εξετάζουν αν:
  • η μητέρα ή αδελφή είχε ενδομητρίωση
  • ξεκίνησε η έμμηνος ρύση σε νεαρή ηλικία
  • η έμμηνος ρύση διαρκεί πάνω από επτά ημέρες και εάν έρχεται πιο συχνά από 27 ημέρες
  • δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα
  • έχει διαγνωστεί με συγγενείς ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων (δίκερη μήτρα, δίδελφη μήτρα, ατρησία υμένα κ.ά.)
«Η συμπτωματολογία είναι πολύ σημαντική στην πρόωρη διάγνωση και καμία γυναίκα δεν πρέπει να υπομένει τους έντονους πόνους, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ζητά από το γυναικολόγο της άμεση και περαιτέρω διερεύνηση» αναφέρει ο χειρουργός γυναικολόγοςκ Χανδακάς.
 
                    ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ    ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η κλινική εξέταση μπορεί να προσφέρει απλώς ενδείξεις για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνον με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού. Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά ή νόσος. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.
Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η θεραπευτική αγωγή σε συμπτωματική ενδομητρίωση προσφέρει μόνο προσωρινή  ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι  εξάλειψη της πάθησης.
«Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπησημε στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών ενδομητρίωσης από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται» καταλήγει ο κ Χανδακάς.
Το πιο σημαντικό στην χειρουργική επέμβαση για ενδομητρίωση είναι να γίνεται από έμπειρο στη λαπαροσκοπική χειρουργό γυναικολόγο προκειμένου να διατηρηθεί στο έπακρο η μελλοντική γονιμότητα της γυναίκας.
 
          ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Μία στις δυο γυναίκες  με πρόβλημα υπογονιμότητας διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση. Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες όπου δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις. Η θεωρία που επικρατεί είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο: φλεγμονή, τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές αλλαγές, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σαλπίγγων ή προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του εμβρύου. Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης οι συμφύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και προκαλούν υπογονιμότητα, γιατί εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα, καθώς επίσης επηρεάζουν την κινητικότητα της σάλπιγγας και την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά την ωορρηξία.


 Περισσότερα   στο www.drchandakas.gr   τηλ 210 6436258 

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΠΕΛΛΑ & ΗΜΑΘΙΑ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ


Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΚΚΕ ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ σε ΧΩΡΙΑ της ΠΕΛΛΑΣ & της ΗΜΑΘΙΑΣ με ΖΗΜΙΕΣ από το ΧΑΛΑΖΙ

         Περιοδεία  σε Πέλλα και Ημαθία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος  Σωτήρη Ζαριανόπουλο επισκεπτόμενη χωριά, που πλήγηκαν οι καλλιέργειές τους από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
         Βρέθηκε σε καφενεία στα Καλύβια - Σκύδρας στην Πέλλα και στον Αγρ.Συνεταιρισμό του χωριού και έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης των δενδροκαλλιεργητών, που είχαν μεγάλες ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Ενημερώθηκαν από τους αγρότες για ανάλογες ζημιές και στη Σκύδρα & στα γειτονικά χωριά Λιποχώρι, Καλή, Πετριά, Πλεύρωμα, κλπ. Στη συνέχεια επισκέφτηκε κτήματα με ροδάκινα και νεκταρίνια, που η αναμενόμενη παραγωγή τους χτυπήθηκε από το χαλάζι.
         Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα Παλατίτσια - Ημαθίας, που ήταν στο επίκεντρο της μεγά-λης χαλαζόπτωσης στις 16 Ιούνη. Μίλησε με αγρότες της περιοχής σε καφενείο του χωριού. Ενημερώθηκε για την καταστροφική χαλαζόπτωση στα χωράφια του χωριού, όπως και των γειτο-νικών χωριών ( Μελίκη, Βεργίνα, Νεόκαστρο, Αγκαθιά ) σε όλες τις καλλιέργειες της περιο-χής ( ροδάκινα, ακτινίδια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ηλιόσπορος, καπνά, καλαμπόκια, κλπ. ) από χαλάζι μεγάλου μεγέθους που έπεφτε για πάνω από 5 λεπτά σε εκτάσεις περίπου 15.000 στρεμ.
          Η εικόνα που αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο στον κάμπο της περιοχής ήταν εικόνα ολικής καταστροφής σε όλες τις καλλιέργειες. Τεράστιες ζημιές, όχι μόνο στην αναμενόμενη παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο των δενδροκαλλιεργειών για τα επόμενα χρόνια.
         Οι πληγέντες αγρότες εκφράσανε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την απόγνωσή τους για το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τους φόβους τους για μη κάλυψη των συνολικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ, έχοντας αρνητικές εμπειρίες άδικων εκτιμήσεων & αποζημιώσεων προηγούμενων ετών, παρά τα τσουχτερά «ασφάλιστρα-χαράτσια» που πληρώνουν κάθε χρόνο. Ένοιωσαν για ακόμη φορά απροστάτευτοι από την Πολιτεία απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, μιας και ακόμη δεν ξεκίνησε η εναέρια αντιχαλαζική προστασία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ( ΕΛΓΑ ), που θα προστάτευε καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κ.Μακεδονία. Και μάλιστα, σύμφωνα με την καθυστερημένη κατά 9 μήνες ανανέωση της σχετικής σύμβασης, προβλέπεται αυτή να λειτουργήσει … λίγο πριν τον Οκτώβρη !
      Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες σε Πέλλα & Ημαθία για όλες τις πρόσφατες ενέργειες της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος για το ζήτημα των ζημιών και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης εκτίμησης του συνόλου αυτών των ζημιών από τον ΕΛΓΑ                             ( κατάθεση Αναφορών Αγροτικών Φορέων, Επίκαιρες Ερωτήσεις ) και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα των καταστροφών με την κατάθεση σχετικής ερώτησης και στην Ευρωβουλή.

Κάλεσε όμως, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος,  και τους πληγέντες αγρότες της Κ.Μακεδονίας να μην επαναπαυτούν στις «διαβεβαιώσεις», που θα λάβουν από κυβερνητικά χείλη όπως και μέχρι σήμερα τις ελάμβαναν  χωρίς αντίκρισμα για την αποζημίωση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουν  σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές με τους Αγροτικούς τους Συλλόγους, του τοπικούς Φορείς, τις Συντονιστικές Επιτροπές. Δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση γιατί τα προβλήματα των ζημιών, αλλά και των αντιαγροτικών πολιτικών ΕΕ & ελληνικών κυβερνήσεων, μόνο με οργανωμένη διεκδίκηση από την πλευρά των αγροτών μπορούν ν’αντιμετωπιστούν.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...