Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ"



Την Παρασκευή 04/07/2014 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία πρόβα όλων των τμημάτων για το διήμερο πολιτιστικό αντάμωμα στο γήπεδο των Προμάχων.

Η πρόβα θα γίνει συνοδεία  της  Ορχήστρας Μακεδονικός Ήχος.

Παρακαλούνται  οι χορευτές όλων των τμημάτων (μικρών και μεγάλων) να είναι εκεί στην ώρα τους.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ




Το Δ.Σ. του Άρη Λουτρακίου ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Βασίλη Κυριακίδη που πέρυσι αγωνιζόταν στην Δόξα Μανδάλου, ενώ παλιότερα είχε αγωνιστεί στις ομάδες του Εδεσσαϊκού, Δόξας Εξαπλατάνου και του Εθνικού Αριδαίας. 
Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή ποδοσφαιρική σεζόν!            

ΠΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΓΚΟΛΠΟΣΤ

Magnify Image
7 φορές που οι Έλληνες «έφτασαν μέχρι την πηγή» και έφυγαν διψασμένοι. 


Με αφορμή τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από τη συνέχεια του Μουντιάλ κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις μεγάλες απογοητεύσεις που έχει προσφέρει η «στρογγυλή θεά» στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους. 

    2/6/1971 Άγιαξ - Παναθηναϊκός 3-0 
Το «Γουέμπλεϊ» αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Η θρυλική ομάδα του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) τον μεγάλο Άγιαξ του «ιπτάμενου Ολλανδού» Γιόχαν Κρόιφ. Οι πράσινοι στάθηκαν καλά απέναντι στο «ολοκληρωτικό» ποδόσφαιρο και αν εξαιρέσεις το γκολ των Ολλανδών μόλις στο 5ο λεπτό, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Στο 85' ήρθε το δεύτερο γκολ για τον Άγιαξ και κάπου εκεί τελείωσε και το παιχνίδι.

2/11/1983 Μπάγερν Μονάχου - ΠΑΟΚ 9-6
 Ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του το μεγαθήριο της Μπάγερν Μονάχου στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
 Η αναμέτρηση περιείχε μεγάλη δόση ίντριγκας, καθώς ο προπονητής του ΠΑΟΚ Παλ Τσερνάι είχε φύγει την προηγούμενη σεζόν από την Μπάγερν ύστερα από πέντε χρόνια στην ομάδα και κάποιες μεγάλες βεντέτες της γερμανικής ομάδας εμφανίζονταν δυσαρεστημένες μαζί του.
 Το πρώτο ματς στην Τούμπα έληξε ισόπαλο 0-0, όπως και το δεύτερο στη Γερμανία. Το σκορ δεν άλλαξε ούτε στην παράταση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα πέναλτι. Εκεί, ο μοιραίος παίκτης ήταν ο Δαμανάκης, καθώς, αν σκόραρε στο πέμπτο και τελευταίο πέναλτι, ο ΠΑΟΚ θα έπαιρνε την πρόκριση. Τα πέναλτι συνεχίστηκαν και στο τέλος η Μπάγερν κέρδισε το ματς με 9-8. 


17/4/1996 Παναθηναϊκός - Άγιαξ 0-3 
O Παναθηναϊκός, σε μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία, έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1995-1996.
Εκεί βρήκε μπροστά του ξανά τον Άγιαξ, τον παλιό του γνώριμο από το «Γουέμπλεϊ», την πιο φορμαρισμένη ομάδα της χρονιάς και νικητή της διοργάνωσης της προηγούμενης χρονιάς. Στο πρώτο ματς στο Άμστερνταμ ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με το αξέχαστο γκολ του Βαζέχα, που πρόλαβε να πλασάρει πριν από την έξοδο του τερματοφύλακα του Άγιαξ.
 Όλη η Ελλάδα περίμενε τον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσει με τον Παναθηναϊκό την πρόκριση σε έναν ακόμα τελικό. Στο δεύτερο ματς, όμως, τα «τρομερά παιδιά» του Φαν Χάαλ έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους σκοράροντας στο 4ο λεπτό με τον Λιτμάνεν.
 Ο Φινλανδός έκανε το 2-0 στο 77' και ουσιαστικά τέλειωσε το ματς. 


17/3/1999 Ολυμπιακός - Γιουβέντους 1-1
 Ο Ολυμπιακός, τη σεζόν 1998-99, είχε μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του. Προκρίθηκε πρώτος από τον όμιλό του στο Champions League, αφήνοντας απέξω την Πόρτο και τον Άγιαξ. Στους 8 της διοργάνωσης ήρθε αντιμέτωπος με τη «γηραιά κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, τη Γιουβέντους
. Στο πρώτο παιχνίδι στο Ντέλε Άλπι η Γιουβέντους προηγούνταν ως το 89' με 2-0 και φαινόταν να καθαρίζει την πρόκριση. Το πέναλτι, όμως, που έκανε γκολ ο Νινιάδης στο 89' έδωσε μεγάλες ελπίδες στον Ολυμπιακό. 
Στον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός φαινόταν να τα κάνει όλα σωστά, παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο κι έχοντας την τύχη να προηγηθεί, και μάλιστα νωρίς, στο σκορ, μόλις στο 13', με τον Σίνισα Γκόγκιτς.
 Στο 85ο λεπτό, όμως, ήρθε η καταραμένη στιγμή: ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος δεν υπολόγισε σωστά και έκανε μια άστοχη έξοδο σε σέντρα –κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι άλλαξε πορεία η μπάλα λόγω του αέρα– και ο Κόντε σημείωσε το 1-1, δίνοντας στην ομάδα του την πρόκριση. 


9/4/2002 Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 3-1
 Πιστός στα ευρωπαϊκά του ραντεβού ο Παναθηναϊκός, πέρασε από δύο ομίλους του Champions League και βρέθηκε αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα στους 8.
 Στο πρώτο ματς στη Λεωφόρο οι πράσινοι κατάφεραν και πήραν τη νίκη με 1-0, χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Μπασινά στο 79' που κέρδισε ο Κόλκα.
 Στη ρεβάνς στο Καμπ Νόου η πρόκριση στους ημιτελικούς ήρθε ακόμα πιο κοντά με το γκολ του Κωνσταντίνου στο 8ο λεπτό. Οι Καταλανοί ήθελαν, λοιπόν, 3 γκολ για να προκριθούν, τα οποία και πέτυχαν εν τέλει με τους Ενρίκε (στο 23' και 49') και Σαβιόλα στο 61'.
 Ο Γκόραν Βλάοβιτς, μάλιστα, έχασε μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. 


22/6/2012 Ελλάδα - Γερμανία 2-4
 Η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε από τον όμιλό της στο Euro του '12, αποσπώντας ισοπαλία από τη διοργανώτρια Πολωνία και νικώντας τους Ρώσους.
 Στους 8 διασταυρώθηκε με ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, τη Γερμανία. Σε ένα ματς με έντονη πολιτική φόρτιση, λόγω μνημονίων, Μέρκελ και λιτότητας η Ελλάδα δεν κατάφερε να φθάσει στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, χάνοντας τελικά με 4-2 από τους Γερμανούς.
 Ο Σαμαράς ισοφάρισε –πρόσκαιρα– σε 1-1, δίνοντας ελπίδες, όμως τελικά η διαφορά δυναμικής των δύο ομάδων ήταν μεγάλη. 


19/3/2014 Μάντσεστερ-Ολυμπιακός 3-0 
Μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-0, ένα σκορ που του έδινε μεγάλες ελπίδες για πρόκριση στους 8 του Champions League.
 Η ομάδα ταξίδεψε στο Μάντσεστερ με αβαντάζ δύο γκολ, όμως έμεινε εκτός της διοργάνωσης τελικά, καθώς η Γιουνάιτεντ πέτυχε τρία γκολ με χατ τρικ του Ολλανδού επιθετικού της Φαν Πέρσι (25', 45', 52').
 Μνημειώδης ήταν και η εμφάνιση του τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ, Ντε Χέα, που έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ματς της καριέρας του.





 Πηγή: www.lifo.gr

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η GOOGLE ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Στο δικαστήριο η Google για υπόθεση υποκλοπών

Αμερικανικό δικαστήριο, απέρριψε μόλις την έφεση της Google και προχωράει στην εκδίκαση υπόθεσης που αφορά σε παραβίαση του νόμου περί υποκλοπών, αφού κατά την περίοδο 2008 - 2010, κι ενώ δημιουργούσε το Street View, η Google παρενέβη σε ιδιωτικά ασύρματα δίκτυα, συλλέγοντας χιλιάδες προσωπικά δεδομένα όπως email και passwords.

    Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο δημοσίευμα της USA Today, το 2011, οι δώδεκα διαφορετικές μηνύσεις πολιτών, συνενώθηκαν σε μία και πλέον οι ενάγοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν την υπόθεση στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας για την εκδίκασή της.

   Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η Google -που είχε απολογηθεί δημόσια για την υπόθεση το 2010- έχει ήδη συμφωνήσει να πληρώσει 7.000.000 δολάρια για τη διευθέτηση έρευνας, σχετικά με το θέμα, που εκτείνεται σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ. 
Ο διακανονισμός υποχρεώνει την εταιρεία να καταστρέψει τα δεδομένα που συνέλεξε "ακούσια" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα εκρεμούν ακόμα υποθέσεις για το ίδιο περιστατικό, σε 30 ακόμα χώρες του κόσμου.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

"WEIB": Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ

Ένα μικρό κορίτσι που παίζει με το κουκλόσπιτό του, δοκιμάζει τα καλλυντικά της μαμάς του. Στη συνέχεια διασχίζει όλο χαρά το, γεμάτο με οικογενειακές αναμνήσεις, σπίτι, για να πάει να βρει τη μαμά στην κρεβατοκάμαρα. Όταν συναντιούνται, καταλαβαίνουμε και τη σημασία αυτού του παιχνιδιού…
Το φιλμ είναι της Γερμανίδας δημιουργού  Julia Peters και διαρκεί 3.40′




το είδαμε στο www.filosykis.gr εδώ

ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

Submitted by Katerina ApLou on June 27, 2014

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑ


Σχετικά με την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο καύσωνας είναι ένα εποχιακό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά τους θερινούς μήνες. Χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως η υψηλή υγρασία ,η άπνοια,  η ρύπανση κλπ μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορες διαταραχές ποικίλης βαρύτητας. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και διατηρεί σχετικά σταθερή την θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει και έτσι εμφανίζονται διάφορες διαταραχές από την απλή θερμική εξάντληση μέχρι την θερμοπληξία. Το φαινόμενο του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών  είναι εντονότερο στις μεγάλες πόλεις ,εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνει τις παρακάτω οδηγίες ως μέτρα προστασίας για την προστασία των πολιτών από τις βλαπτικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα:
Γενικές οδηγίες:
1.     Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.
2.    Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
3.    Ελαφρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα ώστε να αερίζεται το σώμα.
4.    Επιβάλλεται η χρήση του καπέλου όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
5.     Αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία , η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία, το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα 
6.    Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να προσλαμβάνονται άφθονα υγρά (νερό, χυμοί φρούτων) και να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα. Απαγορεύεται το αλκοόλ.
7.     Αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.
8.    Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.
9.    Τέλος αποφεύγονται οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες 12 μ.μ. – 4μμ.
10. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.


Ως ομάδες  υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κ.λ.π, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα βρέφη και τα παιδιά».

ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ...


Νομίζεις πως είναι κάπου μακριά και δεν ακούν.
Νομίζεις πως είναι απασχολημένα και δεν σε βλέπουν.
Νομίζεις πως είναι μικρά και δεν θα καταλάβουν…
Η μαμά γύρισε αργά από τη δουλειά. Είναι κουρασμένη. Κάνει δουλειές και είναι θυμωμένη.
Εγώ φταίω αν είχα μαζέψει τα παιχνίδια μου, δεν θα χρειαζόταν να κουραστεί για να τα μαζέψει εκείνη…
Η αλήθεια είναι πως είναι εκεί. Κρυμμένα ή απλά αόρατα. Μέσα στον μικρό χρωματιστό τους κόσμο, εκεί που εσύ είσαι πελώριος.
Ο γονιός, ο τροφός, ο δάσκαλος, ο αρχηγός…
Ο Πελώριος!

Η μαμά ξέχασε το φαγητό. Το φαγητό κάηκε κι η μαμά είναι λυπημένη γιατί πρέπει να κάνει άλλο.
Εγώ φταίω. Αν είχα κάνει μόνος τα μαθήματα μου δεν θα χρειαζόταν η μαμά να με βοηθήσει και δεν θα καιγόταν το φαγητό…

Ακούν, νιώθουν, οσφραίνονται την αγωνία, το φόβο, το θυμό, την κούραση, την ένταση… Τα νιώθουν χωρίς να το θέλουν.
Ο μπαμπάς φτιάχνει τη βρύση που χάλασε και εγώ παίζω με τα κατσαβίδια του…Έσπασε όμως ο σωλήνας και πλημμύρισε η κουζίνα με νερά. Είναι θυμωμένος και φωνάζει και η μαμά μαλώνει μαζί του. Εγώ φταίω, αν δεν ήμουν μέσα στα πόδια του όλη την ώρα δεν θα είχε γίνει αυτό!
Χωρίς να το επιδιώκουν, τα κάνουν όλα «δικά τους». Φταίνε αυτά…
Για όλα.
Για τα πάντα.
Για τα αδύνατα.
Για τα αδιανόητα.
Φταίνε αυτά!
Η μαμά μάλωσε με τον μπαμπά. Φωνάζουν κι είναι πολύ θυμωμένοι. Εγώ φταίω, αν είχα πάει πιο νωρίς για ύπνο, δεν θα ήταν τόσο κουρασμένοι και δεν θα θύμωναν, τόσο πολύ!
Οι μικροί, άγουροι άνθρωποι. Νέοι σε έναν κόσμο παλιό κι ακατανόητο.
Κι αν όλα αυτά πια είναι για εσένα απλά. Κι αν είσαι ο μόνιμα κουρασμένος ενήλικας, με τις μεγάλες ευθύνες και τη δύσκολη καθημερινότητα
Θυμήσου… Θυμήσου εσένα κρυμμένο στις σκιές.
Να ακούς, να νιώθεις, να παλεύεις, με τα «θηρία» και να νομίζεις , να πιστεύεις, για κάποιο ανεξήγητο λόγο πως είναι δικά σου… Κι εσύ να πρέπει να αλλάξεις! Εσύ να βρεις τη λύση στα δικά τους προβλήματα…
Ο μπαμπάς μετράει τα λεφτά και δεν φτάνουν. Είναι λίγα. Θύμωσε και είναι νευριασμένος. Εγώ φταίω αν δεν του είχα ζητήσει να μου πάρει κρουασάν… Δεν θα ξαναζητήσω να μου πάρουν τίποτα…
Θυμήσου πως είναι να νιώθεις ότι πρέπει να αλλάξεις χωρίς να ξέρεις το γιατί, χωρίς να ξέρεις το πώς… Πως;
Θυμήσου πως είναι να νιώθεις συνέχεια πως είσαι «το λάθος»… πως «εσύ φταις».
Απλά θυμήσου…
Η αδερφή μου έχασε το αρκουδάκι της και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Κλαίει κι η μαμά κι ο μπαμπάς την μαλώνουν που όλο το χάνει. Εγώ φταίω αν δεν είχα μπει στο δωμάτιο της να παίξω, σίγουρα δεν θα είχαν ανακατευτεί τα παιχνίδια και θα έβρισκαν το αρκουδάκι της!
Θυμήσου: Τα λόγια που σε πλήγωσαν για να μην τα ξαναπείς.
Ο μπαμπάς δεν έχει καθόλου χρόνο για να με βοηθήσει στα Μαθηματικά. Η μαμά είναι στη δουλειά και πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του. Κλαίω στο δωμάτιο μου γιατί δεν καταλαβαίνω και με μαλώνει.
Εγώ φταίω, αν ήμουν καλή κι άκουγα την δασκάλα στο σχολείο θα καταλάβαινα τα μαθηματικά μου…Ο μπαμπάς μου λέει ότι είμαι ανόητη και χαζή…Είμαι χαζή!
Θυμήσου: Τις πράξεις που σε πόνεσαν για να μην τις ξανακάνεις.
Στο σχολείο έχασα την κασετίνα μου. Δεν μπορώ να την βρω πουθενά. Φοβάμαι να το πω γιατί θα με μαλώσουν. Εγώ φταίω…είμαι απρόσεχτος, αν πρόσεχα τα πράγματα μου δεν θα έχανα την κασετίνα. Τώρα μπορεί να μου τραβήξουν το αυτί ή τα μαλλιά και θα μπω τιμωρία στο δωμάτιο μου. Φοβάμαι.
Κι ύστερα θυμήσου τον ήχο του παιδικού σου γέλιου και σκέψου ποιοι ήταν οι λόγοι που εκείνο το γέλιο έπαψε!
Παίζουμε και χτυπάμε τα παιχνίδια μας στο πάτωμα και γελάμε. Η μαμά και ο μπαμπάς μας λένε να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε τίποτα μόνο γελάμε. Μας φωνάζουν να σταματήσουμε να κάνουμε βλακείες και να κάνουμε επιτέλους ησυχία…γελάμε κρυφά και μετά εκείνοι θυμώνουν γιατί τους κοροϊδεύουμε. Μας έπιασαν δυνατά από το χέρι και μας έκλεισαν στα δωμάτια μας. Μόνους… Εμείς φταίμε γιατί γελούσαμε τόσο δυνατά…δεν κάνει να γελάμε τόσο δυνατά…δεν κάνει να γελάμε!!
Χιλιάδες λόγοι. Σε ένα πελώριο στα μάτια του κόσμο, υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να φταίει. Σε μια ζωή της οποίας δεν έχει τον έλεγχο.
Δίπλα σε ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται απόλυτα.
Υπάρχουν εκατοντάδες παράλογες στιγμές στις οποίες φταίει.
Δεκάδες παράλογα λάθη τα οποία δεν έκανε, δεν προέβλεψε, δεν γνώριζε και για τα οποία φταίει…
Αυτός ο μικρός άνθρωπος με τα λεπτά χέρια και τα πελώρια μάτια. Φταίει για όλα και ζει την καθημερινή αγωνία…για όλα αυτά για τα οποία θα φταίει μέχρι το τέλος της ημέρας…
Προσπαθεί σκληρά να ελαχιστοποιήσει τα λάθη μα είναι αδύνατον να γίνει αυτό.
Άλλωστε πώς να σταματήσεις να φταις για κάτι που δεν φταις;
Σε κάθε φωνή, σε κάθε ένταση, μια σκιά είναι πίσω. Ένα προσωπάκι σιωπηλό, χλωμό, παρακολουθεί με αγωνία και δεν προσπαθεί πια να καταλάβει…Το έχει πάρει απόφαση πως φταίει!!!
Όχι. Στόχος δεν είναι η ενοχή. Στόχος είναι η ευθύνη.
Πως γίνεται αυτό με εμένα;… Αλλάζω και προσπαθώ να αλλάξω όχι από τη στιγμή που έγινα γονιός αλλά, από τη στιγμή που το συνειδητοποιώ.
Από τη στιγμή που νιώθω την ανάγκη να κάνω χαρούμενο, όχι μόνο το παιδί μου αλλά να ξανακάνω χαρούμενο το παιδί εκείνο.
Το μικρό μπερδεμένο ανθρωπάκι που νόμιζε πως φταίει για όλα…
Εμένα!Εσένα!
Πριν θυμώσεις, πριν μιλήσεις, πριν σηκώσεις τη φωνή σου ή το χέρι σου, στάσου λίγο και σκέψου…Σκέψου την δύναμη που έχεις. Εσύ ο πελώριος γονιός. Σκέψου την εξουσία! Την εξουσία σου πάνω του…Τον έλεγχο σε έναν άλλο άνθρωπο.
«Θα σε πάρω αγκαλιά και θα σε σφίξω όπως σου αξίζει.
Μην φοβάσαι μικρέ άνθρωπε. Δεν σου έχω πει ποτέ ψέματα και σήμερα θα σου πω μια μεγάλη και δύσκολη για εμένα αλήθεια… Να θυμάσαι λοιπόν, δεν φταις εσύ, εγώ φταίω!»
…Σε όλους τους μικρούς μας ανθρώπους. Σε αυτούς που μεγαλώνουμε και σε αυτούς που ζουν ακόμη μέσα μας…Σε εσάς αγαπημένοι…
Κατερίνα
Το είδαμε στο www.enallaktikidrasi.com εδώ
ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

Submitted by Katerina ApLou on July 1, 2014 - 9:13pm 

Ι.ΤΖΑΜΤΖΗΣ: "ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΥΔΡΑ"


Ιορδάνης Τζαμτζής: « Σύσταση και Λειτουργία Δημοπρατηρίων – Δημοπρατήριο Σκύδρας»
Τη σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίου στη Σκύδρα ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο.
Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό αναφέρεται στη διαδρομή που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια ώστε να πετύχει να γίνει αποδεκτή η πρόταση του για τα Δημοπρατήρια και να συμπεριληφθεί τελικά με τροπολογία στους θεσμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον προκάτοχο του κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο.
Με την ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής ζητά την ενεργοποίηση του θεσμού ώστε να συσταθεί και να λειτουργήσει Δημοπρατήριο στη Σκύδρα καθώς η Σκύδρα διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα, αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,

 Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης Αθανάσιος, μετά από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις, αποδέχθηκε την πρόταση μου για τα Δημοπρατήρια και με τροπολογία που έφερε στη Βουλή τα έχει συμπεριλάβει στους θεσμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Ταυτόχρονα, μετά από ενημέρωση και παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έχω συζητήσει το θέμα των Δημοπρατηρίων και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου με τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη ώστε να χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ με πιθανή λειτουργία, 1 Δημοπρατήριο ανά Περιφέρεια.
  Μάλιστα η πρόταση μου, χρόνια τώρα, είναι να υλοποιηθεί το Δημοπρατήριο στη Σκύδρα, διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2009 και σταμάτησε.

Κύριε Υπουργέ,
 από το 1992 αγωνίζομαι για την λειτουργία Δημοπρατηρίων στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
 Για την ενημέρωση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερα σε σχετικά έγγραφα:

Για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο –Δημοπρατήρια» ανέφερα στον Πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρόεδρε
Επειδή οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεταιρισμών και Ο.Π. ήθελαν αυτοί να πωλούν, ώστε κάτω από το τραπέζι να  τα «παίρνουν» εις βάρος των αγροτών , γι’ αυτό ποτέ δεν θέλησαν να προχωρήσουν τα Δημοπρατήρια και γενικά το Ηλεκτρονικό Εμπόριο μέσα στους συνεταιρισμούς.  Εξαίρεση η Κρήτη.
Στον φορέα λειτουργίας του Δημοπρατηρίου, μπορούν να συμμετέχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια, Ο.Π. και  Ιδιώτες.
Με το Δημοπρατήριο χτυπιέται το καρτέλ των μεσαζόντων,  ο παραγωγός διεκδικεί τιμή με την καλύτερη δουλειά του και την ποιότητα του προϊόντος του,  με την πάροδο του χρόνου καθίσταται το προϊόν του επώνυμο, διότι ξέρει ο αγοραστής έμπορος ότι π.χ. ο Τζαμτζής παράγει ποιότητα 3 Α ,άρα πρέπει να πληρώσει  για να αποκτήσει  το προϊόν του.
Η πώληση μένει έξω από τις παρεμβάσεις των μελών του Δ.Σ. και ο καλός παραγωγός αμείβεται.
Σ’ ένα  Δημοπρατήριο μπορούν να συμμετέχουν πολλές Ο.Π.
Π.χ. στο Greenery στην Χάγη Ολλανδίας, που είναι το μεγαλύτερο Δημοπρατήριο της Ευρώπης και το επισκέφτηκα, συμμετείχαν  15  Ο.Π. και πωλούσαν όλα τα φρούτα και οπωροκηπευτικά,  λουλούδια,  μέχρι διακοσμητικά χρωματιστά μικρά κολοκυθάκια.
Ακόμη το Δημοπρατήριο μπορεί να συνδεθεί ηλεκτρονικά με μεγάλες αγορές της Ευρώπης και να δέχεται παραγγελίες.
Κύριε Πρόεδρε
Τα Δημοπρατήρια έχουν γίνει πράξη στην Ευρώπη από το 1980-1990.
Είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να σπάσουμε αυγά. Το σύστημα υπερχρεωμένων  συνεταιρισμών που έχουμε, πρέπει να ξηλωθεί και ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Θα έχουμε την συμπαράσταση και την επιδοκιμασία των αγροτών.»

Για το Δημοπρατήριο Σκύδρας τόνιζα στον κ. Τσαυτάρη:

«Το 1992 με την ιδιότητα του Δημάρχου Σκύδρας και του Αγρότη, (είχα και έχω ροδάκινα), επισκέφτηκα το Δημοπρατήριο Greenery στην Χάγη της Ολλανδίας, που ήταν και είναι το μεγαλύτερο ίσως Δημοπρατήριο στη Ευρώπη.
Τo Greenery ήταν δημιούργημα 15 ομάδων παραγωγών οι οποίες δημιούργησαν έναν φορέα και λειτουργούσαν  το Δημοπρατήριο. Διοίκηση ασκούσαν όχι το Δ.Σ των συνεταιριστών αλλά εξειδικευμένοι λίγοι υπάλληλοι, που λογοδοτούσαν κάθε μήνα για την πορεία του Δημοπρατηρίου στο Δ.Σ. του φορέα των Ομάδων Παραγωγών.
Προχώρησα και εκπονήθηκε από ειδικούς στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα που είναι το Φρουτοπαραγωγικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Νομών Πέλλας και Ημαθίας.
 Από την Σκύδρα ξεκινούσαν τα τρένα για την αγορά του Μονάχου. Ήταν η έδρα της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), και έχουν την έδρα τους και τις εγκαταστάσεις τους 5 κονσερβοβιομηχανίες (κομπόστα), 2 βιομηχανίες κατάψυξης, είναι έδρα πολλών ομάδων παραγωγών αλλά και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές φρούτων στην Ευρώπη και την Ασία καθώς και την εσωτερική αγορά.
Η μελέτη σκοπιμότητας και χωροθέτησης έγινε και υποδείκνυε ως τον καταλληλότερο χώρο  τον χώρο των κρατικών ψυγείων,  όπου πέρα από τον στεγασμένο, δίπλα υπήρχε χώρος 50 στρεμμάτων ιδιόκτητος. Τότε τα κρατικά ψυγεία ανήκαν κατά 51% στην ΓΕΣΠΟΒ και κατά 49% στην ΕΓΣ Έδεσσας.
Σαν Βουλευτής συνέχισα να παλεύω για το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα.
Επί Υπουργίας κ. Αλέκου Κοντού (ΝΔ) στο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγιναν με πρωτοβουλία μου, συναντήσεις με τις Ενώσεις  , τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών, στην Σκύδρα με θέμα την δημιουργία Φορέα Λειτουργίας του Δημοπρατηρίου, διότι ο κ. Κοντός μου ξεκαθάρισε ‘’ Φέρτε μου τον φορέα και το χρηματοδοτώ αμέσως’’.
Πάλι κάποια   συνεταιριστικά στελέχη ‘’αρνήθηκαν’’ την συμμετοχή τους, διότι όπως είπε κάποιος…  ‘’δεν θα πουλάω εγώ αλλά το Δημοπρατήριο; Δεν γίνεται..’’
…Ο Νομάρχης  Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, το 2009 πήρε την πρωτοβουλία και υπέβαλε την πρόταση για Δημοπρατήριο στην Σκύδρα και αυτή προεγκρίθηκε.
Όριζε ως χώρο Δημοπρατηρίου το παλιό ‘’Γυμνάσιο του Δάγλα’’ δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Σκύδρας, στην διασταύρωση Σεβαστειανών.
Τελευταία, το έργο απεντάχθηκε,  διότι δεν «έτρεξε το έργο» και εδώ οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες.
Σήμερα που μελετάτε ξανά το θέμα της χωροθέτησης του Δημοπρατηρίου, έρχομαι να σας επισημάνω ότι αυτό πρέπει να γίνει στην Πέλλα, στην Σκύδρα.
Υπάρχουν  αντικειμενικοί λόγοι που συνηγορούν σ αυτό:
 α) Η ύπαρξη μελετών και προεργασίας διότι είχε ήδη προεγκριθεί το Δημοπρατήριο για την Σκύδρα,        
 β) Η Σκύδρα είναι το κέντρο της παραγωγής  νωπών και τυποποιημένων φρούτων και λαχανικών και
γ) Η Σκύδρα χωροταξικά βρίσκεται στο μέσον των νομών Πέλλας και Ημαθίας.»


Κύριε  Υπουργέ

Ζητώ για τους παραπάνω αντικειμενικούς λόγους 
α) να στηρίξετε την σύσταση και λειτουργία δημοπρατηρίων στην χώρα μας και
β)να στηρίξετε την δημιουργία του Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα, στην Πέλλα.
Το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα  έχει μακρά ιστορία. Εκεί είναι ο φυσικός, ο εμπορικός, ο χωροταξικά και  οικονομικά σωστός, ο αντικειμενικά δικός του  χώρος.»



Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Α) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίων και εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας;


Β)  Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την λειτουργία Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα;

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτριος Μπίνος έχοντας υπ΄ όψιν το άρθρο 52 παρ.2 του Ν. 3852/2010 ορίζει ημέρα ορκωμοσίας την 23η Αυγούστου 2014 και ώρα 8η μμ, σε δημόσια συνεδρίαση και σε χώρο του δημοτικού καταστήματος.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ"



Οι νέες φορεσιές του Μ.Σ. Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ"

Έπειτα από προσπάθειες , οργάνωση , έντονη δραστηριοποίηση και ορθή οικονομική διαχείριση ο Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ», αφήνει ένα ακόμη σημάδι στην διαδρομή της ιστορίας του .
 Το επίτευγμα αναφέρεται στη δημιουργία των νέων φορεσιών που μετά από κόπους κατάφερε να πραγματοποιήσει ο σύλλογος. Οι νέες φορεσιές είκοσι (20) στον αριθμό εκ των οποίων δέκα (10) γυναικείες και δέκα (10) ανδρικές , διαμορφώθηκαν με άξονα λαογραφικά στοιχεία από κειμενικές πηγές , μαρτυρίες γηραιών κατοίκων του χωριού αλλά και το φωτογραφικό αρχείο που διατηρείται από τον σύλλογο . Δόθηκε με αυτό τον τρόπο έμφαση στην απεικόνιση της παραδοσιακής Μακεδονίτικης φορεσιάς την οποία άνδρες και γυναίκες ενδύονταν στις καθημερινές περιστάσεις της ζωής τους. Η ενδυμασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής ενός τόπου .
 Αποτελεί κατά συνέπεια εκφραστή της κοινωνικής ζωής του ενώ μάλιστα παρατηρούμε ότι συχνά μεταβάλλεται ανάλογα με το κοινωνικό γεγονός στο πλαίσιο του οποίου έχει φορεθεί . Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Νικόλαος Βαβρίτσας , λέκτορας παραδοσιακών χορών ΤΕΦΑΑ - Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Α.Π.Θ. Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών :
 «Η ιστορία και η εξέλιξη του ενδύματος συνδέεται στενά με την κοινωνική ζωή του ατόμου, αφού είναι γνωστό ότι το ένδυμα χαρακτηρίζει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Ακόμη , πρωταρχικός σκοπός του ενδύματος είναι η προστασία του ανθρώπου από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο το ένδυμα βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το πρόσωπο ή προσωπείο που το άτομο εμφανίζει στο κοινωνικό του περιβάλλον. Ως εκ τούτου το ένδυμα – φορεσιά ως κοινωνικό σημείο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για την προσωπική και κοινωνική ταυτότητα των ατόμων, καθώς μπορεί να ερμηνευτεί από ιστορική, οικονομική, ψυχολογική, κοινωνιολογική και γεωγραφική άποψη. Εύλογα λοιπόν η εξέλιξη των ενδυμασιών συνδέθηκε πάντοτε στενά με την ιστορία και την κοινωνική ζωή ιδιαίτερα».
 Μελετώντας μια παραδοσιακή ενδυμασία , εντοπίζουμε στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό , τον βυζαντινό αλλά και επιδράσεις από ξένους λαούς που ενσωματώθηκαν στην εκάστοτε περιοχή . Για την ενδυμασία χρησιμοποιούνταν κυρίως πρώτες ύλες όπως μαλλί και δέρματα ζώων ενώ η αισθητική καλλιέργεια του λαού αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για τον στολισμό τους. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν σε μια ποικιλία φορεσιών όσον αφορά τα μέρη που την απαρτίζουν, τα χρώματα και τον στολισμό.
 Με ανάλογο σχεδιασμό και σκέψη οργανώθηκαν και οι νέες Μακεδονικές (Προμαχιώτικες) φορεσιές του
 Μ.Σ. Προμάχων «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ».

                                       Γυναικεία φορεσιά


 H γυναικεία φορεσιά χαρακτηρίζει την παραδοσιακή Προμαχιώτισσα εκείνης της εποχής. Με βάση τα χρώματα που προτιμούσαν οι γυναίκες επιλέχθηκε να δημιουργηθούν δυο διαφορετικές φορεσιές , η μία σε καφέ τόνους και η άλλη σε κυπαρισσί , σκούρο πράσινο.
 Αποτελείται από:
 Το βαμβακερό φουστάνι .
 Διαθέτει μακριά μανίκια , είναι στενό στη μέση και ανοίγει στο τελείωμα ενώ το μήκος του φτάνει λίγο πάνω από τον αστράγαλο. 
Η βαμβακερή ποδιά (πριγκάτς) .
 Βρίσκεται στην ίδια χρωματική επιλογή με το φόρεμα , δένει στη μέση και καταλήγει πάνω από το γόνατο.
Η φανέλα .
  Πρόκειται για λευκή φανέλα που φοριέται κάτω από το φουστάνι της φορεσιάς. Πολλές φορές στο τελείωμα ήταν στολισμένο με δαντέλα.
 Το μαντήλι – τσεμπέρι.
 Φτιαγμένο από μεταξωτό ύφασμα σε ανοιχτόχρωμο , μπεζ τόνο και για τις δυο φορεσιές . Δεμένο κατά τα πρότυπα εκείνης της εποχής με κόμπο στο επάνω μέρος, στολίζεται με άνθη
 Το μαντηλάκι.
 Το μαντήλι που κρατούν στο χέρι οι γυναίκες, διαμορφωμένο στους τόνους και το ύφασμα του τσεμπεριού.
 Το κοντογούνι.
 Πρόκειται για το γυναικείο πανωφόρι που καταλήγει κάτω από το στήθος . Φτιαγμένο από μάλλινο ύφασμα έχει στο τελείωμά του κομμάτια γούνας . Οι γυναίκες το φορούσαν κυρίως σε επίσημες περιστάσεις και αποτελούσε δείγμα καλαισθησίας γι’ αυτές & 
Τα παπούτσια .
 Μαύρα δερμάτινα ή πλαστικά παπούτσια ήταν αυτά που επέλεγαν οι γυναίκες κατά την εποχή εκείνη με αυτή τη φορεσιά. Το υλικό άλλαζε ανάλογα με την κοινωνική θέση αλλά και την εκάστοτε περίσταση. Άλλοτε βέβαια χρησιμοποιούνταν και τα γουρουνοτσάρουχα , όπως αποκαλούνταν ένα είδος υποδήματος κατασκευασμένο από δέρμα ζώου.

                                      Η φορεσιά του άνδρα.


Προσαρμοσμένη στην καθημερινή ζωή αντικατοπτρίζει την εμφάνιση ενός Προμαχιώτη της εποχής. Αποτελείται από :
Το σαλβάρι.
Είδος παντελονιού που είναι φαρδύ στο πάνω μέρος και σφίγγει αμέσως κάτω από το γόνατο. Στη μέση στερεώνεται με βρακοζούνα ή κορδόνι περασμένο σε βρακοθηλιά. Το ύφασμά του είναι η μαύρη τσόχα.
 Το πουκάμισο.
 Λευκό στενό στον κορμό και φαρδιά μανίκια σε μορφή καμπάνας φτιαγμένο από ποπλίνα . Να σημειωθεί πως τα πουκάμισα εκείνης της εποχής στολίζονταν κάποιες φορές με κεντήματα σε επίσημες περιστάσεις είτε γύρω από το λαιμό είτε στα μανίκια.
 Το γιλέκο. 
Από το ίδιο ύφασμα με το παντελόνι , δηλαδή την μαύρη τσόχα . Φοριέται άλλοτε ανοιχτό και άλλοτε σταυροκουμπωτό . Συνήθως φοριόταν ανοιχτό σε επίσημες περιστάσεις για να φανεί το κέντημα του πουκάμισου. Στα άκρα του είναι κεντημένο με χρυσά σιρίτια.
 Το ζωνάρι .
 Αποτελείται από λευκό βαμβακερό ύφασμα και περιστρέφεται στη μέση του άνδρα συγκρατώντας την ένωση του παντελονιού με το πουκάμισο. Στην αριστερή πλευρά αφήνεται να πέσει ελεύθερα κάτω , σε ύψος άνω το γονάτου και στο τελείωμά του έχει κρόσσια.
 Οι κάλτσες (τσουράπια).
 Παραδοσιακές ,μάλλινες ,χειροποίητες κάλτσες , που καταλήγουν κάτω από το γόνατο . Στο σύνολό τους είναι μαύρες ενώ στο άνω μέρος παρουσιάζουν περίτεχνα σχέδια σε έντονα χρώματα.
 Τα χειρόκτια (<χειρ και κτείω= κρατώ).
 Αποτελούν βαμβακεροί , λευκοί ή μπεζ δεσμοί της φορεσιάς , που καλύπτουν τα χέρια κάτω από τα μανίκια του πουκάμισου και φτάνουν λίγο πάνω από τον αγκώνα . Συγκρατούνται με κορδόνι στο πάνω μέρος.
 Τα παπούτσια .
 Ανάλογα με την περίσταση χρησιμοποιούνταν είτε μαύρα γυαλιστερά σκαρπίνια είτε γουρουνοτσάρουχα όπως αποκαλούνταν , δηλαδή κατασκευές από δέρμα ζώου .
 Τα τσαρούχια είναι σε καφέ χρώμα και διαθέτουν κούμπωμα στην εξωτερική μεριά του ποδιού.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...