Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΕΚΕΙΝΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ

Ο πόνος, έχει τον τρόπο του να σε αλλάζει. Σε κάνει να βλέπεις αλλιώς την ζωή και να κοιτάς κατάματα τους γύρω σου. Κάπως έτσι λοιπόν, εκείνοι που συνάντησαν στη ζωή τους πολλές απώλειες, πολύ θάνατο, συνεπώς και μοναξιά, χωρίς να το θέλουν, έγιναν πιο ανθεκτικοί από εμάς. Διαφορετικοί.
Ξέρουν, πως η στιγμή μετράει, αυτή γεννάει την αμέτρητη ευτυχία, αυτή και τις ανηφοριές. Κάθε ώρα είναι τώρα, κάθε συναίσθημα απόλυτο και οφείλεις να το καταθέτεις πριν χαθεί μαζί σου.
Σκέφτονται καθημερινά πόσο εύθραυστη είναι η ζωή και είναι σχεδόν μονίμως αφηρημένοι. Σέβονται κάθε τι ζωντανό. Ζητούν συγγνώμη, λένε ευχαριστώ και πάντα μα πάντα, το εννοούν. Ισως αργούν στις αντιδράσεις τους, αλλά μη τους παρεξηγήσεις. Είναι που κουβαλάνε πολλά χαμόγελα και όνειρά στις τρύπιες τσέπες τους.
Εκείνοι, είναι ταπεινοί. Διόλου εγωιστές, δεν θέλουν να προσβάλουν κανέναν, ούτε και να ενοχλούν. Δεν μιλάνε πολύ, προτιμούν να παρατηρουν τον κόσμο γύρω τους. Ντρέπονται και γελούν σα μικρά παιδιά. Τους αγαπούν όλους, αλλά εμπιστεύονται ελάχιστους και δεν κάνουν κακό σε κανέναν.
Σήκωσαν πολλή πραγματικότητα στους ώμους τους και πλησιάζουν τον κόσμο με μια σκληρή ευαισθησία εξαιτίας αυτού του βάρους και μια ανεπιτήδευτη αυθεντικότητα. Παίρνουν πολύ προσωπικά τη βροχή, σαν τους ποιητές, για αυτό και δεν θα δεις ποτέ κανέναν τους να κρατά ομπρέλα... Δεν κουβαλάνε θυμό μέσα τους, ούτε κακία. Μια θλίψη μόνο, μια βαθιά θλίψη που προτιμούν να την αφήνουν να κοιμάται και αχνοφαίνεται μόνο στα μάτια τους, όταν χαμογελούν ακαταλαβίστικα και ανεξήγητα για σένα και για μένα, που δεν φορέσαμε ποτέ τα παπούτσια τους...
Δεν θα παραδεχτούν ποτέ πως πονάνε, γιατί γνωρίζουν πως ο ανθρώπινος πόνος δεν μοιράζεται, ούτε και μετριέται. Ούτε και θα παλέψουν για να τους αποδεχτείς, αφού η ίδια η ζωή τούς επέλεξε για να ξεχωρίζουν. Ίσως να είναι απότομοι και νευρικοί, απαιτητικοί ακόμα, αν σ' αγαπούν. Μα όλες τους οι αντιδράσεις είναι γνήσιες, γιατί στέκονται δίπλα σου στα ίσα, χωρίς καβάτζες.
Αν συναντήσεις έναν τέτοιο άνθρωπό ποτέ, μην ψαχουλέψεις την ψυχή του, αποδέξου τον κι αγάπησέ τον αν μπορείς. Αλλιώς, άφησέ τον να συνεχίσει το δρόμο του...
Submitted by Katerina ApLou on July 2, 2014


ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

68 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ.


          68 εκπαιδευτικά προγράμματα μελισσοκόμων


           Εξήντα οκτώ ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα, προϋπολογισμού 99.960 ευρώ, που απευθύνονται σε μελισσοκόμους, θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.

           Στόχος των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων είναι η προώθηση και στήριξη της μελισσοκομίας και των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων της, μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Ελλήνων μελισσοκόμων, δήλωσε ο κ. Καρασμάνης.

           Τα εν λόγω προγράμματα, που εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινοτικού κανονισμού 1234/2007 για τις εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων, θα υλοποιηθούν από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ», Πρακτικά Γεωργικά Σχολεία, καθώς και σε χώρους μελισσοκομικών συνεταιρισμών και συλλόγων, είναι δε ομοιόμορφα γεωγραφικά κατανεμημένα τόσο στη νησιωτική, όσο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
          
Οι εκπαιδευτές προέρχονται από μητρώο-κατάλογο εκπαιδευτών που καταρτίζει ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ η χρονική διάρκεια της κάθε ταχύρυθμης εκπαίδευσης μπορεί να φτάσει τις 15 ώρες ανά εκπαιδευόμενο (έως και 3 μέρες). Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, όπως η παραγωγή προϊόντων κυψέλης, μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών, αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου, μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του, τυποποίηση, εμπορία, προώθηση και σήμανση μελισσοκομικών προϊόντων, βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις) και προώθηση μελισσοκομικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου.


ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 16.9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 12.852 ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


 Ενισχύσεις 16,9 εκατ. ευρώ σε 12.852 νέους αγρότες

Τα αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά στην κατανομή ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης σε νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για  την ταχεία ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας από τον  ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά :
·       12.852 νέοι αγρότες, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν μέχρι σήμερα δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, έλαβαν καινούργια δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013.
·       Συνολικά κατανεμήθηκαν στους δικαιούχους αγρότες 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.
·        Η συνολική αξία των κατανεμηθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στα 16.931.194,50 ευρώ. Ποσό, που θα εισπράξουν στα τέλη του έτους φέτος οι κάτοχοι των νέων δικαιωμάτων
·       Η μοναδιαία αξία κάθε ατομικού δικαιώματος αντιστοιχεί σε 550 ευρώ κοινοτικής ενίσχυσης το χρόνο.
·       Κάθε αγρότης έλαβε αναλογικά από 1 (ελάχιστη κατανομή) έως 7 (μέγιστη) ατομικά δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης.
Πέραν των κοινοτικών ενισχύσεων που θα λαμβάνουν  από φέτος οι νέοι αγρότες στους οποίους κατανεμήθηκαν τα δικαιώματα, αποκτούν παράλληλα και πρόσβαση στα δικαιώματα ενισχύσεων της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2015-2020, αφού βασική προϋπόθεση για την απόκτηση δικαιωμάτων την περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ είναι η είσπραξη άμεσων ενισχύσεων από το 2013 και μετά.
Οι βασικές προϋποθέσεις  ενός παραγωγού για να είναι δικαιούχος κατανομής δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος 2013 είναι:

·       η επιλογή του πεδίου «Αιτούμαι την χορήγηση δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος» στην ΕΑΕ 2013.

·       η έναρξη γεωργικής  δραστηριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καν.1120/09, από το έτος 2011 και μετά

·       η μη κατοχή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης το 2013

·       Η προσδιορισθείσα επιλέξιμη έκταση έπειτα από όλους τους ελέγχους μεγαλύτερη ή ίση του ενός εκταρίου (10 στρέμματα) στην ΕΑΕ2013.

·        Σε περίπτωση που η δηλωθείσα έκταση είναι βοσκότοπος, υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύεται από ζωικό κεφάλαιο. Η έκταση για την κατανομή νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση πυκνότητα βόσκησης 3 Μ.Μ.Ζ. ανά εκτάριο επιλέξιμης γης.


·       Να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας  για την κατανομή δικαιωμάτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERRG



Συνάντηση εργασίας στην Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG με δράσεις σχεδιασμού πολιτικής προστασίας  

Συνάντηση εργασίας για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG που υλοποιείται από την Π.Ε. Πέλλας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πέλλας, το Δήμο Θέρμης και το Δήμο Γευγελής πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα, στο Διοικητήριο.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν τα στελέχη της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής και της Ειδικής Γραμματείας αντίστοιχα κκ. Αθανασία Σουλιωτάκη και Ελευθερία Βότσαρη, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και συνεργάτης του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανος Αργυράκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κκ. Λάζαρος Καραπαναγιωτίδης και Χρήστος Οικονόμου και ο Χρήστος Δημητριάδης από την Αναπτυξιακή Πέλλας. Τα συγκεκριμένα στελέχη συνεργάζονται για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν λεπτομερώς οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και η πορεία υλοποίησής τους ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα και σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις τήρησης των διαδικασιών διαφάνειας που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι “Developing River Basin Sustainable Management Mechanisms (mainly by infrastructuresrestoration) as Precautionary Measures Against Intensive Torrential Phenomena”  και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013»,

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υλοποιεί δύο δράσεις. Η πρώτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορά τη δημιουργία μίας Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων για την παρακολούθηση και λήψη αποφάσεων που αφορούν κινδύνους από πλημμύρες στη διασυνοριακή περιοχή της Πέλλας. Η δεύτερη δράση αφορά την υλοποίηση τεχνικών μελετών για την αποτύπωση των χειμάρρων στη διασυνοριακή περιοχή και των απαραίτητων έργων διευθέτησης και ελαχιστοποίησης του κινδύνου για εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο έργο αναφέρει: «Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG υλοποιούμε τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες που είναι προϋπόθεση για την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία είναι συνάμα αναγκαία για την προστασία της ευρύτερης πεδινής περιοχής της Αλμωπίας και της ευρύτερης περιοχής της Σκύδρας. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν με βασική προϋπόθεση την μελετητική ωριμότητα που θα προκύψει μέσω της  χρηματοδότησης που έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα. Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε νέες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε με το ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 οι οποίες αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση και την περιβαλλοντική προστασία της Αλμωπίας και της Πέλλας γενικότερα». 

100 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Ιορδάνης Τζαμτζής: «Αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε 100 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία»

Την αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε 100 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν 28 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων συνυπογράφει και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χαρδούβελη Γκίκα και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη.

Οι Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς αναφέρουν τα εξής:
«Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αυξάνει δραματικά και επικίνδυνα, αγγίζοντας στις 31 Μαΐου του 2014 το ποσό των 66,4 δισ. ευρώ. Τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο ποσό των 77 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο ποσό των 15,5 δισ. ευρώ.
Το πρωτοφανές υφεσιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η υπερβολική φορολόγηση σε συνδυασμό με τις λίγες και «απαγορευτικές» δόσεις για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» για τις εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται να αποφύγουν το «λουκέτο». Αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής αγανάκτησης και κρατικής αναποτελεσματικότητας αφού και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν και άρα να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τα κρατικά ταμεία μένουν άδεια.
Μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών σωρεύθηκε και από τους πρώην συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έγιναν δυστυχώς ασυνεπείς αφού δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις, που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο του περασμένου Μαΐου, Ν. 4152/09.05.2013. Θυμίζουμε ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις πλήθους βουλευτών της συγκυβέρνησης, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς το οικονομικό επιτελείο για τον αποκλεισμό από τις 48 δόσεις των μέχρι τότε συνεπών οφειλετών, οι ενστάσεις δεν εισακούστηκαν με την επίκληση της άρνησης της Τρόικας. Έτσι οι μέχρι τότε – με νύχια και με δόντια – «ρυθμισμένοι» οφειλέτες, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα υπέρογκα δοσολόγια κατέληξαν πολύ σύντομα «κόκκινοι».
Σε ό,τι αφορά δε στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των επιχειρηματιών/επιτηδευματιών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η ευνοϊκή διάταξη η οποία προβλέπεται στον ίδιο Νόμο (4152/2013), καθίσταται στην πράξη ανενεργός, καθότι ο οφειλέτης στην προσπάθειά του να ενταχθεί σε αυτή, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διαπιστώνει το εξής παράλογο! Δεν μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία της ρύθμισης εάν η επιχείρησή του δεν είναι κερδοφόρος!
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο με τον οποίο εξοφλούνται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ήτοι 36 δόσεις για παλιές οφειλές και 12 για οφειλές από 1-01-2013) με την προϋπόθεση να είναι πληρωμένες οι δόσεις του 4ου, 5ου και 6ου διμήνου του 2013 και του 1ου και 2ου διμήνου του 2014, μπόρεσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση μόλις 15.000 οφειλέτες για ποσά περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμών! Το κόστος φυσικά για τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ανυπολόγιστο! 7,4 δις Ευρώ από απλήρωτες οφειλές σε ΟΑΕΕ και πάνω από το 50% των ασφαλισμένων να μην πληρώνει. Στο δε ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» θα αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν ρεαλιστικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης από τις δυσβάστακτες  υποχρεώσεις του παρελθόντος, που καταδικάζουν και όσους μικρομεσαίους προσπαθούν να καλύπτουν τις τρέχουσες οφειλές.
Επειδή το πρόβλημα εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών,  ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον δραματικό και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις καθημερινές τους υποχρεώσεις, πολύ περισσότερα μάλιστα να είναι κερδοφόρες,
Επειδή το Υπουργείο δεν μπορεί να ελπίζει να γεμίσει τα κρατικά ταμεία αν δεν προβλέψει πολλές δόσεις και άρα μικρό δοσολόγιο, και σίγουρα όχι με κατασταλτικά μέτρα και αναγκαστικές εκτελέσεις, οι οποίες βυθίζουν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και επαγγελματίες και οδηγούν σε διάλυση τα Ασφαλιστικά Ταμεία,
Επειδή τα χρέη ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, σχεδόν 1 δισ. ευρώ το μήνα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ενώ οι συνολικές οφειλές προς  Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 159 δισ. ευρώ ή στο 87% του ΑΕΠ,
Επειδή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, από την αρχή της κρίσης, περίπου 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και σίγουρα η ανεργία δεν θα παταχθεί χωρίς τη συμβολή της μικρομεσαίας επιχείρησης,
Επειδή πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εξυπηρετούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους από τον εκτροχιασμό στον οποίο τους οδηγεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των παλιών χρεών,
Επειδή το φαινόμενο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, που βαίνει δυστυχώς αυξανόμενο, είναι ταφόπλακα στις επιχειρήσεις και οριστική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Θα προχωρήσετε επιτέλους και αμέσως σε νέα ρεαλιστική ρύθμιση, που να προβλέπει την αύξηση των μηνιαίων δόσεων  τουλάχιστον σε 100, για όλους ανεξαιρέτως τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου, ώστε να ανακοπεί η γεωμετρικά αυξανόμενη ανοδική τους πορεία, που καθιστά την εξυπηρέτησή τους ανέφικτη;
  2. Θα αναστείλετε τα κατασταλτικά μέτρα έως ότου βρεθεί μια βιώσιμη λύση, αφού δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα;»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ


Ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν πέντε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την οριστική και βιώσιμη λύση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ καθώς και την αναστολή της απόφασης του ταμείου, για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
Ανάμεσα τους και ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος, κατά το προηγούμενο διάστημα, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων  με σκοπό την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής πρότασης από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου (ΟΑΕΕ) και παράλληλα θα ανακουφίσει και θα διευκολύνει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
 Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης οι Βουλευτές ζητούν:
·        Να υπάρξει ρύθμιση για τους οφειλέτες από το 2009 και μετά, που να περιλαμβάνει την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές μικρές δόσεις.
·        Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων ( ακόμα και αυτών που έχουν διαγραφεί ).
·        Να υπάρξει  γενναία μείωση του επιτοκίου που αφορά την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις.
·        Να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογιστεί το τελικό ποσό της σύνταξης.
·        Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα κλιμάκια.

Στο αιτιολογικό μέρος της ερώτησης οι υπογράφοντες Βουλευτές τονίζουν ότι: «Οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν κακοπληρωτές πριν την οικονομική κρίση. Ήταν άνθρωποι που ανταπεξέρχονταν πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις τους και με το παραπάνω. Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για πολιτική σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών εάν δεν απενεργοποιήσουμε πρώτα αυτήν την ωρολογιακή βόμβα. Μόνο μέσα από τέτοιες αποφάσεις θα αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και θα συνεχιστεί η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων. Είναι καλύτερα να εισπράττει το κράτος λιγότερα και από περισσότερους παρά τίποτα και από κανέναν».


Συνεπώς για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα μια λύση που θα εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το ζευγάρι λιάζεται σε παραλία στρατοπέδου γυμνιστών . Ξαφνικά μια σφήκα μπαίνει μέσα στον "κόλπο" της γυναίκας. Πάνε στο γιατρό να τους βγάλει τη σφήκα. Ο γιατρός προτείνει να βάλει μέλι ο άντρας στο πουλί του και να το χώσει στον κόλπο της γυναίκας, με την ελπίδα ότι η σφήκα θα κολλήσει στο μέλι και θα την τραβήξει έξω. Η ιδέα γίνεται αποδεκτή, αλλά ο άντρας έχει τρακ και δεν του κάνει κούκου. - Κάτσε παραπέρα, λέει ο γιατρός. Θα δοκιμάσω εγώ! Κι άλλο μέλι στο πουλί του γιατρού, μπαίνει στον κόλπο της γυναίκας, αρχίζει να κουνιέται, αλλά δε βγαίνει με τη σφήκα. - Ακόμα? ρωτάει ο άντρας. Δε θα βγεις? - Αλλαγή σχεδίου, λέει ο γιατρός. Θα την πνίξω την ατιμη !!! 

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΗΣ


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: « Στην τελική ευθεία η επίλυση για το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ στη Θέρμη».
«Κατατέθηκε η τροπολογία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Θέρμης"
Στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ «Νεό Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Άλλες Διατάξεις» κατατέθηκε σήμερα, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η τροπολογία που αφορά στο ζήτημα του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Θέρμης, με την οποία  προτείνεται η επέκταση του θεσμού των μακροχρόνιων συμβάσεων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την προτεινόμενη διάταξη, η παράγραφος 8 του άρθρου 192 του ν 3463/ 2006 αντικαθίσταται ως εξής: "Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας.
Επιτρέπεται επίσης, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, η μακροχρόνια μίσθωση για τουριστικούς σκοπούς, καθώς και για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση σε αυτό επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων πάσης φύσεως και υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών ακινήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για διάρκεια μέχρι 99 χρόνια, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Α.Κ. Η ανωτέρω σύμβαση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων.
Τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για τη σύμβαση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτής πράξη περιορίζονται στο 10% αυτών. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, καθορίζονται πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου."
Υπενθυμίζεται ότι την τροπολογία υπογράφουν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, με την  κατάθεση της τροπολογίας μπαίνει στην τελική ευθεία η λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζει το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ.

Η τροπολογία θα ψηφιστεί τέλος Ιουλίου, οπότε και θα συζητηθεί στην ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης και  Άλλες Διατάξεις»

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΘ' ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Βουλή Των Εφήβων»
ΙΘ΄ Σύνοδος (2013-2014)

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων». Οι εργασίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, με την συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. 
Η φετινή διοργάνωση διατηρεί μεν τον χαρακτήρα του προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ωστόσο αποτελεί και την αφετηρία για καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται κατά την ΙΘ’ Σύνοδο.  Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες (Facebook, blog, Wiki) για την επιλογή των «Εφήβων Βουλευτών», επιχειρήθηκε η εισαγωγή στοιχείων προσομοίωσης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος θα έχει ενεργό συμμετοχή και κατά τις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα, με στόχο την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών.

Αναλυτικά:

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ «ΕΦΗΒΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ»
Στη διαδικασία επιλογής των «εφήβων βουλευτών» διατηρήθηκε η κλήρωση, δόθηκε όμως η δυνατότητα στους πιο ενεργούς και δραστήριους μαθητές να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αναδειχθούν «έφηβοι βουλευτές». Οι μαθητές κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μια σειρά διαδικτυακών εφαρμογών:
«το παιχνίδι των ερωτήσεων»: ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις γενικών γνώσεων για το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα και το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελληνική και παγκόσμια ιστορία και γεωγραφία, την επιστήμη, τον πολιτισμό 
«Εκλογο…μαχίες»: ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων και στρατηγικής 
«Οικολογικό wiki»: οι μαθητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα οικολογικό/περιβαλλοντικό θέμα της περιοχής τους, να καταθέσουν τη δική τους πρόταση ή να προβάλουν ενέργειες σε τοπικό επίπεδο που οδήγησαν στη λύση ενός προβλήματος
«Το blog» των υποψηφίων «εφήβων βουλευτών»: οι μαθητές κλήθηκαν να εκθέσουν ελεύθερα τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για όποιο θέμα επιθυμούσαν
δημιουργία παρουσίασης power point με θέμα «Το σχολείο μου»
δημιουργία βίντεο «Γιατί θέλω να πάρω μέρος στη Βουλή των Εφήβων»
παρουσίαση φωτογραφιών με θέμα τη σχολική ζωή
συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη διαμόρφωση του προφίλ της «Τάξης του 2014», δηλαδή των μαθητών που πήραν μέρος στη φετινή «Βουλή των Εφήβων».
Η συμμετοχή των μαθητών σε κάθε μια από τις παραπάνω δραστηριότητες τους εξασφάλιζε έναν αριθμό κλήρων: όσο περισσότεροι οι κλήροι, τόσο περισσότερες οι πιθανότητές τους να αναδειχθούν «έφηβοι βουλευτές» κατά τη διαδικασία της κλήρωσης.
Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν μέσα από τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook, να απαντήσουν στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις (polls) της «Βουλής των Εφήβων», να λύσουν απορίες τους σχετικά με το πρόγραμμα.
Οι πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές των μαθητών πρόκειται να αναρτηθούν σε ειδικό για το σκοπό αυτό χώρο στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα περίπου (4-28 Μαρτίου 2014) για να πάρουν μέρος στις παραπάνω δραστηριότητες. Συνολικά μετείχαν 13.087 μαθητές (7.455 κορίτσια και 5.632 αγόρια) από 1.004 σχολεία (919 σχολεία από την Ελλάδα, 64 από την Κύπρο, 21 ελληνικά σχολεία του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ), σημειώνοντας μια αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 έγινε η κλήρωση για την ανάδειξη των 300 «Εφήβων Βουλευτών» και των αναπληρωματικών τους. Οι τακτικοί «Έφηβοι Βουλευτές» από τις 2 Μαΐου 2014 λαμβάνουν μέρος σε κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ επικοινωνίας, όπου συμμετέχει ενεργά ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος με τους συνεργάτες του και θα κορυφωθεί κατά τις τετραήμερες εργασίες της Συνόδου, στην Αθήνα. Σκοπός του φόρουμ είναι βεβαίως να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν μεταξύ τους οι «έφηβοι βουλευτές», αλλά κυρίως να προετοιμαστούν για το τελικό στάδιο του προγράμματος στην Αθήνα.
Στη φετινή «Βουλή των Εφήβων» επιχειρείται ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και προβληματισμού μεταξύ των μαθητών: επίκεντρο της διαβούλευσης εφέτος είναι η προαγωγή και προάσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών στον χώρο του σχολείου, η συμμετοχή των μαθητών στη σχολική ζωή και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολείο και γενικότερα η προώθηση της δημοκρατικής σχολικής διοίκησης, μέσα από το θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων. 

Β. Η ΣΥΝΟΔΟΣ (4-7 Ιουλίου 2014)
Οι εργασίες της Συνόδου αποτελούν προσομοίωση του νομοθετικού έργου (συνεδριάσεις των «εφήβων βουλευτών» σε τμήματα και σε Ολομέλεια) και του κοινοβουλευτικού ελέγχου (κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας). Δηλαδή, οι τριακόσιοι «Έφηβοι Βουλευτές» (260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από σχολεία του απόδημου ελληνισμού) που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου θα έχουν την ευκαιρία να προσομοιώσουν το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ θα παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Αναλυτικά:
Ι. Προσομοίωση νομοθετικού έργου – επεξεργασία νομοσχεδίου στα τμήματα
Οι μαθητές θα εργαστούν κατά το πρότυπο των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής. Θα επεξεργαστούν ένα σχέδιο νόμου που εισηγείται, ως Υπουργός, ο Συνήγορος του Παιδιού και αφορά στον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων. Θα είναι χωρισμένοι σε τέσσερα τμήματα.
 Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 9.45΄-13.00΄ Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 16.00΄-19.15΄

Συνεδρίαση Α΄ Τμήματος (αίθουσα Γερουσίας)
Προεδρεύοντες: Ιω. Κεφαλογιάννης και Δημ. Γελαλής Συνεδρίαση Γ΄ Τμήματος(αίθουσα Γερουσίας)
Προεδρεύουσα: Ελένη Μακρή

Συνεδρίαση Β΄ Τμήματος (αίθουσα Αθ. Τσαλδάρη)
Προεδρεύοντες: Ειρ.-Ελ. Αγαθοπούλου και Μάξιμος Σενετάκης
Συνεδρίαση Δ΄ Τμήματος(αίθουσα Αθ. Τσαλδάρη)
Προεδρεύων: Ιωάννης Καράμπελας 

Η συζήτηση σε κάθε τμήμα θα περιλαμβάνει τρία στάδια:
1ο στάδιο: συζήτηση και ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου
τοποθέτηση του εισηγητή (Συνήγορος του Παιδιού) επί της αρχής του νομοσχεδίου
τοποθέτηση ειδικού εμπειρογνώμονα επί της αρχής του νομοσχεδίου 
ψηφοφορία 
2ο στάδιο: συζήτηση και ψηφοφορία επί των άρθρων 
τοποθέτηση του εισηγητή (Συνηγόρου) επί των άρθρων του νομοσχεδίου
τοποθετήσεις «εφήβων βουλευτών»
ψηφοφορία
3ο στάδιο: συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο
τοποθέτηση του εισηγητή (Συνηγόρου) επί του συνόλου (ενσωματώνοντας νομοτεχνικές βελτιώσεις)
ψηφοφορία

Όπως προαναφέρθηκε, το κείμενο του νομοσχεδίου είναι αναρτημένο στο φόρουμ επικοινωνίας και η επεξεργασία του από τους μαθητές έχει ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια του Συνηγόρου του Παιδιού. Θα καταρτισθούν εκ των προτέρων κατάλογοι ομιλητών. Κάθε «έφηβος βουλευτής» - ομιλητής θα έχει στη διάθεσή του 2΄ περίπου για να τοποθετηθεί. Ο χρόνος ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων ομιλητών.
Στο τέλος των συνεδριάσεων στο τμήμα οι «έφηβοι βουλευτές» θα επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας και με βάση τις τοποθετήσεις των ομιλητών έναν εισηγητή του νομοσχεδίου και δύο ομιλητές για τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια.
ΙΙ. Προσομοίωση κοινοβουλευτικού ελέγχου: προετοιμασία επίκαιρων ερωτήσεων 
Οι «Έφηβοι Βουλευτές» θα εργαστούν χωρισμένοι σε δύο ομάδες:
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014,
 ώρα 9.45΄-13.00΄ Σάββατο 5 Ιουλίου 2014,
 ώρα 16.00΄-19.15΄

Συνεδρίαση Τμημάτων Γ΄ και Δ΄ (αίθουσα Ολομέλειας)
Προεδρεύων: Εμμανουήλ Κόνσολας Συνεδρίαση Τμημάτων Α΄ και Β΄(αίθουσα Ολομέλειας)
Προεδρεύων: Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ως εκπαιδευτικό στόχο τον διάλογο και τον προβληματισμό για θέματα παιδείας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια προσομοίωση στη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. 
Οι «έφηβοι βουλευτές» θα προετοιμάσουν μια επίκαιρη ερώτηση για το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη τους θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, έχοντας ως βάση υποδείγματα επίκαιρων ερωτήσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στη Βουλή και σχετικές οδηγίες.
Στη συνεδρίαση της προετοιμασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, όσοι «έφηβοι βουλευτές» ετοίμασαν ερώτηση, θα τοποθετηθούν (για 2 λεπτά) επιχειρηματολογώντας για τη σπουδαιότητα του θέματος που έχουν επιλέξει, προκειμένου να πείσουν τους υπόλοιπους «έφηβους βουλευτές» να ψηφίσουν τη δική τους επίκαιρη ερώτηση. 
Σε κάθε συνεδρίαση προετοιμασίας θα συζητηθούν μέχρι 50 επίκαιρες ερωτήσεις. Αν τα αιτήματα είναι περισσότερα, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.
Οι δώδεκα (12) συνολικά επίκαιρες ερωτήσεις που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της διαδικασίας τις περισσότερες ψήφους (6 ερωτήσεις από την πρωινή και 6 από την απογευματινή συνεδρίαση), θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Παιδείας. Εκείνος θα επιλέξει έξι από αυτές και θα απαντήσει κατά τη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Ολομέλεια. 
Μόνο οι έξι «έφηβοι βουλευτές», των οποίων οι ερωτήσεις θα επιλεγούν από τον Υπουργό Παιδείας θα κληθούν να τις απευθύνουν στον Υπουργό. 

ΙΙΙ. Συνεδρίαση Ολομέλειας της «Βουλής των Εφήβων» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, ώρα 9.30΄
Α΄ Μέρος - Νομοθετικό έργο: Θα λάβουν το λόγο οι τέσσερις εισηγητές και οι οκτώ ομιλητές που θα επιλεγούν από τα τμήματα. Οι «έφηβοι βουλευτές» θα κληθούν να ψηφίσουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις μαθητικές κοινότητες. 
Β΄ Μέρος – Κοινοβουλευτικός έλεγχος: περιλαμβάνει τη συζήτηση των έξι επίκαιρων ερωτήσεων που θα επιλέξει ο Υπουργός Παιδείας. Στη συνεδρίαση θα παραστεί 
IV. Ελεύθερη συζήτηση με βουλευτές
Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, ώρα 11.45΄-13,30΄, για πρώτη φορά προγραμματίζεται στο πλαίσιο των εργασιών της «Βουλής των Εφήβων» ελεύθερη συζήτηση των «Εφήβων Βουλευτών» με τους Βουλευτές που θα προεδρεύσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου. Θέμα της συζήτησης θα είναι «η αξία του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας».
V. Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Οι «Έφηβοι Βουλευτές» θα παρακολουθήσουν τις εξής πολιτιστικές εκδηλώσεις:
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 21.00΄, Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης: Τρεις θεατρικές παραστάσεις από μαθητές σχολείων της Αθήνας που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper youth).
Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, ώρα 20.30΄, Αττικό Θέατρο: Συναυλία από μαθητές των Μουσικών Σχολείων Παλλήνης και Αλίμου.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις στοχεύουν στην ανάδειξη της εφηβικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ανάδειξη της προσφοράς των μουσικών σχολείων στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή τους.
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ;



Η Ευρώπη είναι παραδοσιακά προσανατολισμένη στα Αγγλικά και σχεδόν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. είχαν μια, έστω και μικρή, επαφή με την αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.   

Όμως, όταν έρχεται η στιγμή που χρειάζεται να μιλήσουν και να πούνε κάτι πέρα απ' τα βασικά, φαίνεται ότι δεν έχουν όλοι ένα στοιχειώδες επίπεδο ικανότητας.

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το ποσοστό των ανθρώπων που ξέρουν τόσα αγγλικά ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν και να κρατήσουν μια συζήτηση στα Αγγλικά.

 Βασίζεται σε δεδομένα που περιέχονται στο "Special Eurobarometer 386" (τα στοιχεία είναι από το 2012, επομένως δε συμπεριλαμβάνεται η Κροατία). 

Magnify Image

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΑΓΡΟΤΩΝ


O ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ στο πλευρό των πληγέντων από το χαλάζι αγροτών
  Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας αποτελούμενη από τον Γιάννη Σηφάκη, συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, τον Βασίλη Δημητριάδη, υποψήφιο Δήμαρχο Έδεσσας, τους Νίκο Τζήκα και Σάββα Λαμπρίδη υποψήφιους Περιφερειακούς συμβούλους, Πέτρο Γάγκλιο, συντονιστή Ο.Μ. Έδεσσας, Χρήστο Γιόσμη και Δημήτρη Τσεβδόμη επισκέφτηκε τους πληγέντες κερασοπαραγωγούς στην Κερασιά, ενημερώθηκε για το πολύ μεγάλο πρόβλημα τόσο όσο την φετινή παραγωγή όσο και τις πολύ μεγάλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραγωγή και των επόμενων ετών.
Η αντιπροσωπεία επισήμανε την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας αφήνοντας κυριολεκτικά τους αγρότες στο έλεος του Θεού.  Ζήτησε άμεση και δίκαια εκτίμηση των ζημιών καθώς και άμεση απόδοσης προκαταβολής αποζημίωσης στους αγρότες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μέχρι την απόδοση της αποζημίωσης από τις ζημίες που υπέστησαν.
Ακόμη εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της στην νέα κατηγοριοποίηση όσον αφορά τα κεράσια από τον ΕΛΓΑ που σε καμιά περίπτωση δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση και η τυχόν εφαρμογή της θα επιφέρει επιπλέον δεινά στην συντριπτική πλειοψηφία των κερασοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στις συζητήσεις με τους παραγωγούς τονίστηκε ότι μόνο η σωστή αυτοοργάνωση τους και ο αγώνας τους ενάντια στις πολιτικές που θίγουν την αγροτιά εγγυώνται το παρόν και το μέλλον τους     

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Η  Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας  ενημερώνει τους δημότες  ότι με το άρθρο 51 του Ν. 4257/14-4-2014 δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης   ληξιπρόθεσμων  οφειλών προς τους Δήμους,  μετά από αίτησή τους.
 Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων  λήγει την 14/8/2014.
 Περισσότερες πληροφορίες στο Ταμείο του Δήμου ( τηλ 2384350292 & 2384350293 ).




Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,
ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ& ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΟΦΙΑ Λ. ΕΠΙΓΑΡΙΔΟΥ

ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ...ΤΟΥΡΚΟ

Magnify Image

Έντονες επικρίσεις από τα ΜΜΕ αλλά και από συναδέλφους του δέχτηκε ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής στην Σαμψούντα ο οποίος άλλαξε τον όρκο του Ιπποκράτη και έβαλε τους απόφοιτους της σχολής να ορκιστούν στον Αλλάχ.
 Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετές ημέρες αλλά τώρα βγήκε στη δημοσιότητα το video από το κανάλι Oda. 




Σε αυτό ο πρύτανης δρ. Χαϊντάρ Σαχίνογλου έβαλε τους αποφοίτους να ορκιστούν ως εξής:

   "Αυτόν που μου δίδαξε αυτήν την τέχνη θα θεωρώ ίσο με την μητέρα και τον πατέρα μου, θα τον κάνω κοινωνό του βίου μου και θα του προσφέρω ό,τι χρειαστεί. Θα θεωρώ τους απογόνους του αδελφούς μου και θα τους μεταδώσω την τέχνη αυτή εάν θέλουν να τη μάθουν, χωρίς μισθό και συμφωνία (...)Ενώπιον του Αλλάχ ορκίζομαι ότι θα τηρώ τον όρκο μου".

   Σύμφωνα με τη Χουριέτ και την Ραντικάλ που αναδημοσίευσαν την είδηση η σύζυγος του πρύτανη είναι μέλος του κόμματος του Ερντογάν. 

  Ο όρκος του Ιπποκράτη, χωρίς την τουρκική «διασκευή»:  

           Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή. 
      Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία.       Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο.
       Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη.       Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης.
       Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά.
       Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου.
 Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα.    




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΑΜΟΥ EVER

Ενα θεότρελο βίντεο γάμου: Πατρινοί νεόνυμφοι έπεσαν στη θάλασσα, έφαγαν ξύλο, έ

Τον πιο απίστευτο τρόπο διάλεξαν δύο νεόνυμφοι για να... παρουσιαστούν στο κέντρο που είχαν κλείσει για το γλέντι του γάμου τους, καθώς, πρόσφεραν στους καλεσμένους ένα ξεκαρδιστικό δεκάλεπτο βίντεο που αποτύπωνε την περιπέτειά τους.

Ο Πάνος και η Αννέτα στην πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής τους έφτιαξαν ένα βίντεο, το οποίο σίγουρα θα γίνει σύντομα viral, όπου καταγράφουν τους λόγους για τους οποίους «καθυστέρησαν» στην δεξίωση του γάμου.

Οι νεόνυμφοι, λοιπόν, έπεσαν στη θάλασσα, έκαναν οτοστόπ, αναγκάστηκαν να στεγνώσουν σε πλυντήριο αυτοκινήτων, έφαγαν ξύλο και, τέλος, έφτασαν στη δεξίωση στην καρότσα ενός αγροτικού.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

Η ομορφιά δεν είναι εξωτερική -Η εκπληκτική ιστορία σε καρέ από μια γυναίκα που πάσχει από σοβαρή διαταραχή [βίντεο]

Η γλυκιά και χαριτωμένη Rebecca Brown, με δική της σελίδα στο youtube, είχε διαγνωστεί όταν ήταν 11 ετών με τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων που συνήθως σχετίζονται με το άγχος.

Η τριχοτιλλομανία, είναι μια ψυχαναγκαστική διαταραχή, κατά την οποία ο ασθενής τραβά και ξεριζώνει τις τρίχες, κυρίως από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και από τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, το εφήβαιο και άλλα τριχωτά μέρη του σώματος.

Τα τελευταία έξι περίπου χρόνια, από την ηλικία των 14 έως τα 21, αποτύπωνε καθημερινά σε μια φωτογραφική κάμερα τον εαυτό της και πλέον έχει ολοκληρώσει το έργο της με ένα περίτεχνο μοντάζ.

Η φυσική μεταμόρφωση είναι μαγευτική, αλλά Rebecca αφήνει ένα σημαντικό μήνυμα για τους τηλεθεατές της «Η ομορφιά είναι κάτι περισσότερο από αυτό που βλέπουμε με τα μάτια. Οι άνθρωποι είναι πάνω από τις προσωπικές τους καταστάσεις. Εγώ είμαι κάτι περισσότερο από μαλλιά και δέρμα. Αυτό δείχνει μόνο το εξωτερικό μου, ελπίζω ότι οι άνθρωποι που θα δουν το βίντεο μου να δουν κάτι παραπάνω...».







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΗΛΥΚΟ- ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΚΕΜΠΕΛΣ

Αυτή είναι η γυναίκα που αποτέλεσε το θηλυκό πρότυπο Αριας φυλής, κατά τον Γκέμπελς [εικόνες]

Λέγεται Έσι Ταφτ, αλλά από έξι μηνών και για κάποια χρόνια ουδείς ενδιαφερόταν να μάθει το όνομά της. Αρκούσε το πρόσωπό της που κατά τον Γκέμπελς συγκεφαλαίωνε όλα τα στοιχεία της θηλυκής άριας ομορφιάς.
Εν αγνοία της, η μικρή τότε Έσι, έγινε κομμάτι της ναζιστικής προπαγάνδας κάτι που για χρόνια τη στοίχειωνε, αλλά και γνώριζε πως καμία σχέση δεν είχε με το ναζιστικό καθεστώς. Μάλιστα, ουδείς γνώριζε πως όχι μόνο δεν ήταν Γερμανίδα, αλλά ήταν Εβραία.
«Τώρα μπορώ να γελάω με την ιστορία αυτή, αλλά αν οι Ναζί ήξεραν ποια είμαι δεν θα ζούσα», αναφέρει η 80χρονη σήμερα καθηγήτρια, σε συνέντευξή της στην Bild.


H Έσι Ταφτ σε ηλικία έξι μηνών, στο προπαγανδιστικό περιοδικό του Γκέμπελς 
Η κ. Ταφτ αποκάλυψε την ιστορία της ζωής της με αφορμή τα εγκαίνια μνημείου για το Ολοκαύτωμα. Όπως είπε, οι γονείς της Jacob και Pauline Levinson, τραγουδιστές στο επάγγελμα, μετακόμισαν στο Βερολίνο από τη Λετονία το 1928 για να κάνουν καριέρα στη χώρα αυτή – ωστόσο «πέτυχαν» την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.
Ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του στην Όπερα, γιατί ήταν Εβραίος και αναγκάστηκε να δουλέψει ως πωλητής, από πόρτα σε πόρτα.
Το 1953 και ενώ οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονταν, η μητέρα της, την πήγε σε έναν φωτογράφο. Έξι μήνες μετά διαπίστωσε με τρόμο πως η φωτογραφία του μωρού βρέθηκε σε γνωστό περιοδικό του ναζιστικού κόμματος για την οικογένεια. Έτρεξε στον φωτογράφο, Hans Ballin και του είπε πως η οικογένειά της είχε εβραϊκή καταγωγή.


Εκείνος της απάντησε πως το γνώριζε και ότι επίτηδες έδωσε τη φωτογραφία στους Ναζί, που αναζητούσαν το άριο μωρό, προκειμένου να τους γελοιοποιήσει.
Και τα κατάφερε, καθώς η φωτογραφία της Έσι κέρδισε τον διαγωνισμό, παραγκωνίζοντας τα Γερμανάκια και θεωρείται ότι αυτός που την ανέδειξε νικήτρια ήταν ο ίδιος ο υπεύθυνος της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς.
Ωστόσο, η φήμη είχε αρνητικές συνέπειες για την ίδια, καθώς με το φόβο ότι κάποιος θα την αναγνώριζε, οι γονείς της την κρατούσαν στο σπίτι. Για καλή τους τύχη πάντως ποτέ δεν έγινε γνωστή η πραγματική ταυτότητα του παιδιού του εξωφύλλου.
Το 1938 ο πατέρας της συνελήφθη από την Γκεστάπο για μια φορολογική παράβαση αλλά αφέθηκε ελεύθερος χάρη στον λογιστή του που ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος. Μετά από αυτό, η οικογένεια έφυγε για την Λετονία και στη συνέχεια για το Παρίσι. Όταν η γαλλική πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια των Γερμανών, η οικογένεια ταξίδεψε για την Κούβα και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκαν.
Σήμερα η κ. Ταφτ είναι καθηγήτρια Χημείας στη Νέα Υόρκη.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...