Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΕΡΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ : Το προοδευτικό κοινωνικοκεντρικό μοντέλο κατανόησης και επικοινωνίας της αναπηρίας, αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο με αναπηρία ως ενεργό μέτοχο της κοινωνικής ζωής που ισότιμα ασκεί κοινωνικά διακιώματα και απορροφεί κοινωνικά αγαθά. Οποιοσδήποτε όρος παραπέμπει στην ιατρικοκεντρική προσέγγιση της αναπηρίας και στο πατερναλιστικό πρότυπο του ανθρώπου με αναπηρία – παθητικού αντιεκιμένου φιλανθρωπίας  είναι μη επιτρεπτός, Ως μη επιτρεπτοί ορίζονται οι όροι που έχουν καταγραφεί ως καθολικά αποδοκιμαστέοι από το διεθνές αναπηρικό κίνημα σε σειρά συνεδρίων των τελευταίων χρόνων.
Η λίστα περιλαμβάνει εκατοντάδες όρους, σταχυολογούμε τους ενδεικτικότερους :
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ                                                  ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
Ατομο με αναπηρία                                                  Ανάπηρο άτομο, άτομο με ειδικές ανάγκες.
Ατομο με κινητική αναπηρία                                    Κινητικά ανάπηρος, σωματικά ανάπηρος.
Αθλητής χωρίς αναπηρία                                         Κανονικός αθλητής
Αθλητής με αναπηρία                                               Ειδικός αθλητής
Ατομο με νοητική καθυστέρηση                               Καθυστερημένο άτομο
Παραολυμπιακοί αγώνες                                           Ειδικοί αγώνες
Ατομο με αναπηρία                                                    Πάσχει από, υποφέρει από ...
Χρήστης αμαξιδίου                                                     Καθηλωμένος σε αμαξίδιο
Ατομο με ακρωτηριασμό                                              Κουτσός, κουλός
Με απώλεια όρασης                                                     Αόμματος
Με απώλεια ακοής, κωφός                                           Κωφάλαλος
Ατομο με εγκεφαλική παράλυση                                  Σπαστικός, σπαστικό άτομο

ΔΥΟ ΟΡΟΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΠΟΥ .... ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΣ : Από την στήλη ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ θα επιμείνουμε σε δύο όρους λίγο περισσότερο διότι χρησιμοποιούνται κατά συρροήν στις δημοσιογραφικές παρουσιάσεις θεμάτων αναπηρίας.
*Ο όρος άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιείται στην συντριπτική πλειονότητα παρουσίασης θεμάτων αναπηρίας. Οι πάντες είναι εξοικειωμένοι με τον όρο , το βέβαιον όμως είναι ότι ο όρος αυτός είναι κενός περιεχομένου. Στο σύνολό του (4 λέξεις) δεν σημαίνει τίποτε, απλώς παραπέμπει στην ελληνική γλώσσα στους ανθρώπους με αναπηρία.
Ο όρος μπορεί να είναι συνολικά κενός εννοιολογικού περιεχομένου, έχουν όμως ιδιαίτερη κοινωνική σημασία απομονωμένες οι δύο τελευταίες λέξεις. Οπως η κοινή λογική πρεσβεύει, οι ανθρώπινες ανάγκες είναι κοινές (γενικές) και αφορούν τα βασικά δικαιώματα και αγαθά που ορίζουν την ζωήκαι την κοινωνική ζωή, η ακοή επί παραδείγματι ή η όραση δεν είναι ανάγκες αλλά αισθήσεις. Ειδικές ανάγκες (οι δύο κρίσιμες λέξεις) βαπτίζονται οι ανάγκες που δημιουργούνται στον άνθρωπο με αναπηρία όταν του στερούνται οι δυνατότητες να ασκήσει βασικά δικαιώματα (όπως π.χ. το δικαίωμα στην εκπαίδευση). Οταν στον άνθρωπο με απώλεια ακοής δεν διατίθονται οι απαραίτητοι μηχανισμοί – υπηρεσίες (διερμηνέας νοηματικής γλώσσας) ή στον άνθρωπο με απώλεια όρασης τα εκπαιδευτικά βιβλία σε γραφή Braille, τότε η βασική ανάγκη εκπαίδευσης όπως ως τέτοια ορίζεται για όλους τους ανθρώπους βαπτίζεται ειδική ανάγκη. Εάν ήταν αυτονόητη η ύπαρξη των υπηρεσιών η ανάγκη θα παρέμενε ... βασική.
Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούν να διατυπωθουν εκατοντάδες, ανά αναπηρία και ανά κατηγορία βασικών αναγκών. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία ώστε να κατανοηθεί το σκόπιμο κοινωνικό ψεύδος που ο όρος εμπεριέχει και αναπαράγει είναι ότι υποδηλώνει κάθετα και διαχωριστικά πως οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν διαφορετικές (βασικές) ανάγκες από τους ανθρώπους χωρίς αναπηρία.
Συνεπώς: Καλούνται πλέον όλοι οι άνθρωποι των ΜΜΕ που σοβαρά θέλουν να μετάσχουν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημοσιογραφικής εργασίας επί θεμάτων αναπηρίας να καταργήσουν ολοκληρωτικά τον όρο άτομα με ειδικές ανάγκες ως ψευδή, σκόπιμο και έμμεσα ρατσιστικό.
Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκούντως πειστικά, ας συνειδητοποιηθεί τουλάχιστον ότι ο όρος άτομα με ειδικές ανάγκες έχει επισήμως απορριφθεί/ξεπεραστεί από τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρία διά του επίσημου κυπριακού αναπηρικού κινήματος ως ακατάλληλος – εσφαλμένος. Ας γίνει σεβαστό, τουλάχιστον, το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία στον αυτοπροσδιορισμό.
Τελευταία επ’ αυτού παρατήρηση: Η επίσημη αποδοκιμασία του όρου μετρά ήδη κάμποσα χρόνια, το ίδιο και η αδιαφορία των ΜΜΕ να σεβαστούν αν μη τι άλλο αυτούς που την επέλεξαν. Αρα :
Η ΑΠΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΓΟ, ΓΡΑΠΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

*Η φαινομενικά ανώδυνη έκφραση καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο είναι βαθύτατα δηλωτική των χρόνια ριζωμένων κοινωνικών στερεοτύπων σχετικά με την αναπηρία. Είναι ενδεικτικότατη της αδυναμίας του δημοσιογράφου που την χρησιμοποιεί νομίζοντας ότι εκφράζει ευαισθησία, να κατανοήσει με όρους σεβασμού της διαφορετικότητας τον άνθρωπο με αναπηρία. Υποδηλώνει την υποσυνείδητη πεποίθηση ότι η αναπηρία είναι κοινωνικά συνώνυμη της δυστυχίας.
Με συνυπολογισμό του δικαιωματικού αυτοπροσδιορισμού του σύγχρονου αναπηρικού κινήματος, η έκφραση δεν είναι (και δεν εγκαλείται ως) ατυχής αλλά ως ψευδής. Δεν είναι καν διαστρέβλωση της αλήθειας αλλά αντιστροφή της αλήθειας. Το αναπηρικό αμαξίδιο δεν είναι σύμβολο καθήλωσης και αδυναμίας όπως το επικοινωνεί ο δημοσιογράφος, αλλά εργαλείο (άρα και σύμβολο) μετακίνησης, αυτονομίας και δύναμης. Ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου δεν είναι άνθρωπος καθηλωμένος (προσομοιάζει σε ... καταδικασμένο) σε αναπηρικό αμαξίδιο, αντίθετα θα ήταν κυριολεκτικά καθηλωμένος (σπίτι του) αν στερείτο το αναπηρικό αμαξίδιο.      

Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΠΕΡΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΦΡΑΣΗ “ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ” , ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΥΤΕΡΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ.
Μιά πρόσθετη παρατήρηση περί ορολογίας : Η χρήση χαρακτηρισμών για την φορτισμένη ανάδειξη δημοσιογραφικών θεμάτων, χρησιμοποιεί πολλές φορές (ακριβής μελέτη δεν υπάρχει) ορολογίες σχετικές με την αναπηρία , οι οποίες πάντοτε είναι δηλωτικές χαρακτηριστικής/υπέρμετρης αδυναμίας , υστέρησης, ανικανότητας, ανεπάρκειας ή και άλλων αρνητικών χαρακτηριστικών (επ’ αυτού μελέτη δεν χρειάζεται, αρκεί η παρατήρηση).
ΑΝΑΠΗΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χαρακτηρίζεται μιά κυβέρνηση προς απόδειξιν της ανικανότητάς της, ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΕΣ χαρακτηρίζονται οι πολιτικές προς ανάδειξιν της ατέλειάς τους, ΤΥΦΛΟΣ ένας υπουργός προς ανάδειξιν της αδυναμίας του να αντιληφτεί την ουσία προβλημάτων, ΑΥΤΙΣΤΙΚΕΣ χαρακτηρίζονται συμπεριφορές προς επισήμανση της ελλειμματικής ανατροφοδότησής τους με τον περίγυρο, και η σχετική λίστα δεν έχει τέλος.
Η πεισματική εμμονή στην χρήση ορθών όρων μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, να απεστιάσει από την ουσία που δεν είναι άλλη απο την ορθή και δικαιωματική δομή και τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας. Αλλωστε, δικαιωματική παρουσίαση των θεμάτων αναπηρίας εξ’ ορισμού αργά ή γρήγορα θα σήμαινε και απάλειψη των όρων που παραπέμπουν στο αντίθετο.
Ομως : Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε στην κυπριακή και ελληνική δημοσιογραφία των τελευταίων χρόνων, ότι το φαινόμενο της συμβολικής χρήσης όρων από το λεξιλόγιο της αναπηρίας προς ανάδειξιν κατά κύριο λόγο της πολιτικής ανικανότητας είναι ολοένα και πιό επεκτεινόμενο. Πλέον οι πηχιαίοι τίτλοι περί ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ και ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ έχουν εξελιχτεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, είτε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είτε στους πρώτους τίτλους των ειδήσεων.
Είναι βέβαιον ότι η παραπάνω έξαρση κάτι σημαίνει και κάπως μεταφράζεται, χρήσιμο λοιπόν είναι μέσω του Οδηγού να μεταφερθεί η έκκληση περιορισμού του φαινομένου. Διότι σε ότι αφορά τον αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία για δικαιωματική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας , οι εμμένοντες στην αναπαραγωγή της αντιδραστικής εξίσωσης αναπηρία = ανικανότητα μεταφορικοί τίτλοι και χαρακτηρισμοί, σίγουρα μόνο θετική υπηρεσία δεν προσφέρουν.


Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ



ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νομό Πέλλας θα επισκεφτεί ο Σταύρος Θεοδωράκης,  επικεφαλής του νέου πολιτικού κινήματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». 

Συγκεκριμένα  την Τετάρτη 30 Ιουλίου, σύμφωνα με τις προτάσεις των εθελοντών στον Νομό, θα πραγματοποιήσει   επισκέψεις σε αγροτικού ενδιαφέροντος βιομηχανίες της περιοχής (Γιαννιτσά - Έδεσσα).

 Θα παραστεί και σε εκδήλωση κερασοπαραγωγών στα ορεινά χωριά, με θέμα ποιοτικός έλεγχος, πιστοποίηση ποικιλιών κερασιών, με την συνδρομή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, και του καθηγητή Βιοχημείας Κουρέτα Δημήτρη.
 Λεπτομέρειες της επίσκεψης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CHARLES DARWIN ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ



Επίσκεψη ελλήνων ομογενών, καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Αυστραλίας στην Π.Ε. Πέλλας

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη και ξενάγηση στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Πέλλας

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποίησαν την Τετάρτη (16/7), εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας, καθηγητές και φοιτητές που συμμετέχουν στο πρωτοποριακό Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Βόρειας Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πέλλα, για έκτη συνεχή χρονιά, συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος τους υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Διοικητήριο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του 5ου ορόφου όπου παρουσιάστηκε η φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Πέλλας και η προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές και οι επενδύσεις. 

Στη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στις σημαντικές επαφές και συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αυστραλία. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Hellenic Macedonian Association κ. Στράτο Πούλο, την κα. Αγγελική Πούλου, μέλος του Hellenic Macedonian Association και συνεργάτη του Πανεπιστημίου Charles Darwin, τον Καθηγητή Γεώργιο Φραζή, συντονιστή του Προγράμματος, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin κ. Γιάννη Νικολάκη και την κα. Lilliane Gomatos, Προέδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ελληνικού Φεστιβάλ, για τον καταλυτικό και εποικοδομητικό ρόλο που είχαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αυστραλία. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στην πολύτιμη συνεισφορά τους για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Επιπλέον εξήρε το έργο του Hellenic Macedonian Association και της Ελληνικής Ομογένειας στην Βόρεια Αυστραλία, κάτι που επισημάνθηκε από όλες τις αρχές και τους φορείς με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Θεοδωρίδης στο Darwin. 

Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη διημερίδα που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Darwin με θέμα την Ελληνική Γλώσσα και στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει για τη δημιουργία μίας έδρας ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Darwin με τη στήριξη πολλών φορέων από την Ελλάδα και την Αυστραλία. 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη καλωσόρισε την αποστολή και τόνισε ότι οι συμμετέχοντες είναι οι «καλύτερες πρεσβευτές της πατρίδας μας και του πολιτισμού μας». Με την ευκαιρία ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τις πολιτιστικές δράσεις της Περιφέρειας και την σύνδεση του τοπικού πολιτισμού με τον τουρισμό. 

Ο ειδικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός της Ανάπτυξης κ. Ανέστης Παπαδάκης, παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών για την ελληνική γλώσσα, την τεκμηρίωση της μακραίωνης ιστορίας της και μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες της στην προσέγγιση και κατανόηση του φυσικού κόσμου. 

Ο καθηγητής Γιώργος Φραζής αναφέρθηκε στο μεταπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου ήρθαν στην Ελλάδα οι Αυστραλοί φοιτητές και στον βιωματικό τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο κ. Φραζής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για την υποστήριξη των γλωσσικών αναγκών στα ελληνικά στην Αυστραλία καθώς δεν υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι, τόνισε την σημασία που έχει η υποστήριξη δράσεων και προγραμμάτων για την ελληνική γλώσσα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τη συνεργασία και την υποστήριξή του σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες μαζί με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας.  

Ο Πρόεδρος του Hellenic Macedonian Association κ. Στράτος Πούλος δώρισε συμβολικά στον κ. Θεοδωρίδη ένα έργο ιθαγενών της Αυστραλίας ενώ ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με τη σειρά του προσέφερε στην αποστολή το τουριστικό-πολιτιστικό Λεύκωμα και έναν σύγχρονο χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Μετά το τέλος της σύσκεψης η αποστολή επισκέφθηκε τη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεναγήθηκε στους Καταρράκτες ενώ, νωρίτερα οι καθηγητές και οι φοιτητές είδαν από κοντά το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας.

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ



Το Σαββατοκύριακο 19-20 Ιουλίου αφήνουμε τη ζέστη και τη μονοτονία και παίρνουμε τα βουνά! 
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας - Hellenic mountaineering club of Aridaia διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση για τους φίλους του, αυτή τη φορά στο Καϊμακτσαλάν, στη θέση «Πάτημα» (στους Φίλους του Βουνού).

Χαλάρωση στη φύση, απόλαυση της δροσιάς και ξεκούραση κάτω από τις οξιές για τους μεγάλους, εξερεύνηση και παιχνίδι για τους μικρούς φίλους!

Το Σάββατο θα στήσουμε τις σκηνές μας κάτω από τα δέντρα, θα βάλουμε τις μπύρες και τα αναψυκτικά στο παγωμένο νερό της πηγής μαζί με κανένα...καρπούζι και θα βάλουμε μπρος τις ψησταριές για να ετοιμάσουμε το πατροπαράδοτο τσιμπούσι!
Με φαγητό, ποτό, μουσική και χορό κάτω από τον ουρανό, μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας!

Την Κυριακή το πρωί, με την άνεσή μας, όσοι έχουμε όρεξη θα πάμε για μια εύκολη και χαλαρή ανάβαση μιάμισης ώρας στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Προφήτη Ηλία του όρους Βόρας.

Τηλέφωνα για πληροφορίες:
Ισίδωρος Ιωαννίδης 6976979137
Αλέξανδρος Μυλωνάς 6945425524
Αναστάσιος Μάρκου 6944870943
Χάρης Νικολαΐδης 6942609794

ΟΕΒΕΣ ΠΕΛΛΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΗΣ 11 ΕΔΕΣΣΑ
Τ.F.:2381027367 
e-mail: oebespel@yahoo.gr
                                                                                             Έδεσσα 15/07/2014
                                                                      
                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης που αφορά στην Κυριακάτικη λειτουργία όλο το χρόνο των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας.
Με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υφ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Γερ. Γιακουμάτου που επιβάλλει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας.
Με τη προσφυγή αυτή, ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης, επίσης επισημαίνουμε ότι η Υπουργική Απόφαση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων , που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές»,  θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.
Τονίζουμε επίσης, πως η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε επιλεγμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα.
Επιπλέον, οδηγεί στο κλείσιμο ακόμα περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη μείωση των θέσεων απασχόλησης στον κλάδο,  αυξάνοντας τα ήδη δραματικά ποσοστά ανεργίας.
Σημειώνουμε ότι με την απόφαση αυτή διαλύονται περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και οδηγούνται σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή και αδήλωτη απασχόληση.
Πρόκειται για μια πράξη απόλυτα εχθρική κατά των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων που παρακάμπτει αντιδημοκρατικά τις οργανώσεις τους, τους παραγωγικούς φορείς και τις εκλεγμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. 
Αυτή η Υπουργική Απόφαση, προαναγγέλλει ότι  από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία κατά τις Κυριακές όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας καλεί τα μέλη της  σε ένδειξη διαμαρτυρίας να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή 20 Ιουλίου.   


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                 ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.

Για μια ακόμη χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά στο χωράφι ή να ξεπουλιέται σε μεγαλέμπορους κάτω και από 20 λεπτά/κιλό και κάτω από το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή βλέπουν να λειτουργεί η περίφημη ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι 8-9 φορές πολλαπλάσιες και απλησίαστες για το συνέχεια μειούμενο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.
Από την άλλη μεριά έχουμε μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τις υπόλοιπες πρώην σοσιαλιστικές χώρες συνέπεια των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους καταναλωτές των χωρών αυτών, σε συνδυασμό και με το εμπόλεμο κλίμα στην Ουκρανία μετά την παρέμβαση ΗΠΑ & ΕΕ με την συμβολή  και της χώρας μας στη δημιουργία και τη διατήρησή του. Και είναι γνωστό, ότι η Ρωσία απορροφούσε σημαντικό ποσοστό της φρουτοπαραγωγής της χώρας.
Μεγάλες ποσότητες έχουν υποβαθμιστεί στα ψυγεία Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών και παραδίδονται στη χυμοποίηση με πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό χωρίς την άμεση έγκριση και εφαρμογή των προβλεπόμενων επιχειρησιακών σχεδίων για περιπτώσεις εμπορικών κρίσεων. 
     Όλες αυτές οι αρνητικές για τους ροδακινοπαραγωγούς εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες φετινές ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή, αλλά και στις - για μια ακόμη φορά - αναμενόμενες κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τα δυσβάσταχτα ασφαλιστικά χαράτσια.
    Οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν το κράτος να τους αντιμετωπίζει εχθρικά, να μην τους προστατεύει από την εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων, να είναι ουσιαστικά απών και να μην ενεργοποιείται έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός για την προστασία τους εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), που κάνει την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη. 
     
 Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η διάθεση και της φετινής σοδειάς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών καθώς και τι δυνατότητες υπάρχουν να απορροφηθεί από νοσοκομεία, στρατό, παιδικούς σταθμούς κ.α.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Γιώργος Λαμπρούλης

ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΖΑΡ


Στο "Πράσινο περίπτερο" των Προμάχων, προπωλούνται εισιτήρια για το διήμερο φεστιβαλ ΠΟΖΑΡ, που διοργανώνει ο σύλλογος νέων Λουτρακίου στις 19 και 20 Ιουλίου, στην μαγευτική τοποθεσία των λουτρών Πόζαρ.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ και ισχύουν για τις δυο ημέρες του φεστιβάλ.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...