Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΝΕΚΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Νεκρές εικόνες
Λαμπερές παραλληλόγραμμες οθόνες κατακλύζουν τις ζωές μας. Πόρτες σε μια διάσταση παράλογη, απάνθρωπη, κι όμως απίστευτα αληθινή. Σχισμές και ρήγματα ανάμεσα στη πραγματικότητα και τον εφιάλτη.

Ανθρωπόμορφα τέρατα σε παράθυρα μας βομβαρδίζουν συνεχώς με ασήμαντα καλέσματα σε ασήμαντες δοξασίες, με ασήμαντους ανθρώπους. Ανθρώπους που επέλεξαν να γίνουν οι φορείς της πιο απίστευτης ασημαντότητας.

Μας ποτίζουν καθημερινά με τα συστατικά της απάθειας, της υποταγής, του παραλογισμού, της τυφλής πίστης στις πιο απάνθρωπες δοξασίες. Εκατομμύρια εικόνες νεκρές και λέξεις κενές νοήματος, ουρλιαχτά φανατισμένων οπαδών, μειλίχιες προτροπές εθνοσωτήρων, αποκαλυπτικές προφητείες κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, θωπευτικές καταναλωτικές παροτρύνσεις.

Και μεις, κάπου ανάμεσα στον βιοπορισμό και την ανυπαρξία μας, αναμασάμε την ασημαντότητα του θεάματος, προσκυνάμε την μεγαλειότητα της εικόνας, του φαίνεσθαι, του ειδώλου ενός παραμορφωτικού φακού, μιας επιβαλλόμενης αντίληψης.

Συμφωνώντας ή διαφωνώντας με τα κελεύσματα της παράνοιας, υποτάσσουμε σχεδόν όλοι άκριτα την θέση μας, στους κανόνες ενός στημένου παιχνιδιού. Στρατευόμαστε σε αντίθετα στρατόπεδα που πιστά υπηρετούν τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Αναγωγή του ασήμαντου σε σημαντικού, καταδίκη του σημαντικού σε αιρετικό.

Έτσι, οι νεκροί μας γίνονται εμπόρευμα για αναλύσεις στα τηλεπαράθυρα, οι αντιπαραθέσεις τρόπος αποδοχής του μοιραίου. Στατιστικές και νούμερα, νομοθετήματα, συνθήματα, άρθρα και συνεντεύξεις, αναλύσεις, ειδήσεις. Πονήματα ηλιθίων, φανατικών υπαλλήλων, δήθεν διανοούμενων πουλημένων γραφιάδων, αναίσχυντων φερέφωνων, αποτελούν την καθημερινή μας ενασχόληση στην ηλίθια συμμετοχή μας στην ανάδειξη του πιο εύκολου θύματος στη πιο σημαντική προπαγάνδα του συστήματος. Αυτή της ίδιας της ασημαντότητας.

Και κάθε μέρα, λίγο λίγο, η ασημαντότητα κυριεύει τα νοήματα, επικαλύπτει τη φρίκη, στραγγαλίζει τη λογική, κυριαρχεί στο λόγο και τις πράξεις μας. Και όσο επιμένουμε να εθελοτυφλούμε, όσο παίζουμε το δικό τους παιχνίδι, τόσο καταδικάζουμε με τη στάση μας την ίδια μας την ζωή στην απόλυτη ασημαντότητα.

Κι όταν η ζωή γίνεται ασήμαντη, τίποτα πια δεν έχει σημασία, κανένα έγκλημα αρκετά σοβαρό, καμιά καταστολή αρκετά βίαιη, καμιά φυλακή αρκετά αποκρουστική, καμιά φτώχεια αρκετά εφιαλτική, κανένας θάνατος αρκετά οδυνηρός. Όταν η ζωή γίνεται ασήμαντη, το ίδιο γίνεται και το μέλλον, γιατί το μόνο μέλλον που είναι σημαντικό, είναι αυτό της ζωής.

Το μόνο πιο σημαντικό απ’ τη ζωή, είναι η ελεύθερη και γεμάτη αξιοπρέπεια ζωή.

Ας σκοτώσουμε λοιπόν την ασημαντότητα, αρνούμενοι να παραχωρήσουμε αυτά που κάνουν τη ζωή μας σημαντική.

Αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Methexis Erratum




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΡ, ΘΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ

Εμένα το παιδί μου θα γίνει σταρ, θέλει δεν θέλει

Κατά χιλιάδες έσπευσαν, για να προλάβουν, οι γονείς ανήλικων παιδιών, να καταθέσουν μια αίτηση μπας και πάρουν τα βλαστάρια τους στο νέο talent show του Antenna ‘’The voice kids’’.


Κάθε, ή σχεδόν κάθε, ελληνική οικογένεια έχει την εντύπωση προφανώς ότι στο σπίτι της κατοικοεδρεύει μια μικρή Μαντόνα ή ένας μικρός Μάικ Τζάκσον, που χάρη στον Άντεννα θα αναδείξει το ταλέντο του, θα γίνει πανελλήνια γνωστό και κυρίως θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας που είναι οξύ τώρα στην κρίση.

Η ευκολία με την οποία η ελληνική οικογένεια ‘’εκπορνεύει’’ τα τέκνα της είναι εντυπωσιακή. Πριν μερικά χρόνια ήταν σαφώς λίγοι οι γονείς που καμάρωναν στις κάμερες των επαρχιακών καλλιστείων για τις κόρες τους που περπατούσαν ημίγυμνες σε αυτοσχέδιες πασαρέλες μπροστά σε πεινασμένα μάτια θαμώνων.

Ο κόσμος εκείνος πολλαπλασιάστηκε και η τηλεόραση νίκησε όλες τις αντιστάσεις. Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι κάθε σπίτι είναι ένα μικρό εν δυνάμει Χόλιγουντ, ότι στον ήλιο της δημοσιότητας μοίρα έχει ο καθένας. Και πως ο σίγουρος επαγγελματικός προσανατολισμός δεν έχει να κάνει πια με σπουδές, ιδανικά, γνώση, αλλά με το να λες καλά το τελευταίο σουξέ της Πάολα, να κουνάς το χέρι με χάρη σα τη Βανδή, να ντύνεσαι λίγο φτηνούτσικα και να πουλάς τσαχπινιά και ας είσαι μόλις δέκα.

Να μη σε νοιάζει τι θα υποστεί το παιδί μετά ή και κατά τη διάρκεια του talent show, από την ομήγυρη, το σχολικό περιβάλλον, τη γειτονιά. Η αδυναμία του να διαχειριστεί τη δόξα ή την απόρριψη, την υπερέκθεση και την αναγνωρισιμότητα, το πρόσκαιρο σουξέ και την πίκρα αργότερα της λησμονιάς.

Η ελπίδα του να ‘’ξελασπώσουμε’’ όλοι οδηγεί αυτούς τους χιλιάδες να τρέχουν σαν τρελοί να συμπληρώσουν την αίτηση. Το μετά δεν απασχολεί κανέναν. H απώλεια της κανονικότητα της παιδικής ηλικίας, το απότομο μεγάλωμα, η προβληματική συμπεριφορά που θα αναπτύξουν απέναντι σε συνομήλικους και φυσικά μεγαλύτερους, η βίαιη ένταξη τους σε ένα κόσμο ενηλίκων, τα εκατοντάδες παιδιά θαύματα του παγκόσμιου σινεμά που κατέληξαν προβληματικοί ενήλικες.

Αυτά είναι πταίσματα. Ας πάρει το δεκάρι στην επιτροπή και μετά θα σκεφτούμε, αν σκεφτούμε, τι κάνουμε. Οι παλιές μαϊμούδες και αρκούδες που χόρευαν με παραγγελιές στα πανηγύρια και με το καμιτσίκι του αφέντη τους βρήκαν τη μεταμοντέρνα τους συνέχεια. Και χωρίς να χρειαστεί να ψάξει κάνεις στο δάσος πρωταγωνιστή.


Του Γιώργου Τούλα για το parallaximag.gr




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ

Είμαστε αυτό που κάνουμε.

Ένας διπλός κίνδυνος εκφασισμού απειλεί τις δυτικές κοινωνίες και μαζί τους, ακόμα περισσότερο, τη χειμαζόμενη και φοβική ελληνική.



Γράφει ο Γιώργος Κυρίτσης


Η μία όψη του είναι ο παραδοσιακός αντισημιτισμός και η επικαιροποιημένη δαιμονοποίηση των Εβραίων μέσα από την ταύτισή τους με τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Η άλλη όψη του είναι πιο μοντέρνα, ο αντιμουσουλμανισμός που περνάει μέσα από την ταύτιση των μουσουλμάνων με τους τζιχαντιστές.

Το βλέπουμε στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, τη Ρωσία και στις ΗΠΑ.


Η εγγενής αντίφαση των δύο δεν τις εμποδίζει να συγκροτούν επιμέρους εκδοχές μιας νέας αναβαπτισμένης ακροδεξιάς που μισεί τους Εβραίους και τους αποδίδει και όλες τις ιδιότητες που ξεκινούν από το στερεότυπο του τοκογλύφου Σάιλοκ και φτάνουν στις σύγχρονες θεωρίες συνωμοσίας του "σιωνιστικού διευθυντηρίου" που ελέγχει τον πλανήτη (και, φυσικά, επιβουλεύεται ειδικά τους Έλληνες). Της ίδιας Ακροδεξιάς που, στην εκδοχή του "ακραίου κέντρου", μισεί ταυτόχρονα τους μουσουλμάνους και τους θεωρεί την υπ' αριθμόν ένα απειλή για τον δυτικό τρόπο ζωής και τις κοινωνίες που μετέχουν σ' αυτόν. 


Και οι δύο εκδοχές χαιρετίζουν την πολιτική πυγμής, και οι δύο εκδοχές τείνουν αυτόματα να εμπιστεύονται τους ανθρώπους με στολές και όπλα όταν έχουν απέναντί τους ξυπόλυτους με πέτρες. Είναι "ρεαλιστές".

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν διαβολικό το Ισραήλ όταν σκοτώνει μητέρες και μωρά στη Γάζα "σε αυτοάμυνα", δείχνουν όμως κατανόηση όταν η Ελλάδα πνίγει στο Φαρμακονήσι μητέρες με μωρά που προσπαθούν να σωθούν από μέρη σαν τη Γάζα, επειδή πρέπει "να ανακαταλάβει τις πόλεις της από τους λαθρομετανάστες". Διότι "εμείς είμαστε άλλο", δικαιολογούνται. 

Όμως δεν είμαστε άλλο, είμαστε αυτό που κάνουμε...








ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Magnify Image

Δεν είναι μόνο η Ικαρία που τιμά αυτό το παλιό έθιμο. Είναι όλη η Ελλάδα, που κάθε Αύγουστο πίνει, χορεύει και γλεντά, όπως παλιά. 

Κάρπαθος 27/07, Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Όθος Σε ένα εκκλησάκι στις Στες, με θέα στην Κάσο, διεξάγεται ένα από τα πιο φιλόξενα πανηγύρια του νησιού, το οποίο υπόσχεται πολύ φαγητό, ποτό, χορό και γλέντι. Τα γραφικά σπίτια του οικισμού ανοίγουν για τους επισκέπτες που μαζεύονται από το μεσημέρι και τους κερνούν αναψυκτικά, γλυκά, καφέδες, μεζέδες, κρασί. Οι οργανοπαίκτες του νησιού κάνουν βόλτες στα σοκάκια, με αρκετό κόσμο τριγύρω τους, και σκαρώνουν αυτοσχέδιες μαντινάδες. Το κρασί ρέει άφθονο, αφού το έθιμο της «κούπας» καλά κρατεί μέχρι και σήμερα και προκαλεί όλους ανεξαιρέτως να κατεβάσουν το ποτήρι τους πριν τελειώσει το τραγούδι. 

Αμοργός 06/08, Πανηγύρι του Χριστού στη Χώρα Το πανηγύρι του Χριστού θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων. Γίνεται στην κεντρική πλατεία της Χώρας, που οι ντόπιοι ονομάζουν «Λόζα». Το φαγητό και το ποτό είναι δωρεάν, με την ψημένη ρακή και την τηγανητή αθερίνα να έχουν την τιμητική τους. Οι ντόπιοι μουσικοί συνεισφέρουν στο γλέντι με γνήσιους αιγαιοπελαγίτικους ήχους του βιολιού και του λαούτου, ενώ οι παραδοσιακοί χοροί δίνουν και παίρνουν. Το κέφι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες και ενδείκνυται για after καταστάσεις. 

Ικαρία 15/08, Πανηγύρι της Λαγκάδας Το πιο χορευτικό πανηγύρι του Αιγαίου. Όχι άδικα, ο Τύπος παλιά το είχε αποκαλέσει «το πανηγύρι της Παναγιάς της Ρέιβερ». Το νησί φημίζεται για τα θρυλικά πανηγύρια του που ξεπερνούν εκείνη την περίοδο τα 15, με αποκορύφωμα αυτό της Λαγκάδας. Γίνεται χαμός από υποψιασμένο κόσμο με άγριες διαθέσεις για τον διονυσιακό και ιδιαίτερο ικαριώτικο χορό. Μαζεύει κυρίως νεολαία που δεν σταματά να χορεύει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Φυσικά, χορός χωρίς φαγητό δεν γίνεται, οπότε οι επισκέπτες γεύονται κυρίως κατσίκι και το ξακουστό κόκκινο κρασί του νησιού, καθώς και παραδοσιακά ψαρικά. 

Magnify Image

Νίσυρος 06-15/08, Πανηγύρι της Παναγίας Σπηλιανής Το πιο ξακουστό πανηγύρι του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια, αφού κρατάει εννιά μέρες. Το Νιάμερο της Παναγιάς ξεκινά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, στο Κάστρο των Ιπποτών. Το έθιμο θέλει γυναίκες να ντύνονται στα μαύρα, να νηστεύουν και να προσεύχονται αυστηρά για εννέα μέρες, καθώς και να φροντίζουν για την καθαριότητα της μονής. Οι εννιαμερίτισσες είναι υπεύθυνες και για τα κόλλυβα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της εικόνας. Όταν φτάσει η εικόνα στην πλατεία του χωριού, οι εννιαμερίτισσες κάνουν στην άκρη, μια και η νηστεία δίνει τη θέση της σε ατελείωτους χορούς, τραγούδια και οινοποσία. 


Αστυπάλαια 14-16/08, Πανηγύρι στην Παναγιά την Πορταΐτισσα Η Πορταΐτισσα γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με ένα εκκεντρικό πανηγύρι που διαρκεί 3 ημέρες. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και χτίστηκε το 1762. Είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Ανήμερα, έξω από την εκκλησία μαγειρεύουν «λαμπριανό», δηλαδή αρνί γεμιστό, και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από διάφορες δοκιμασίες, τα λεγόμενα «κουκάνια», που είναι το γιαουρτοτάισμα (να ταΐσουν γιαούρτι στα «τυφλά» ο ένας τον άλλον με δεμένα τα μάτια) και ο «πετεινός» (ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να περπατήσεις πάνω σε μια ξύλινη κολόνα αλειμμένη με γράσο για να φτάσεις στην άκρη, όπου βρίσκεται δεμένος ένας ψεύτικος πετεινός). 

Κεφαλονιά 15/08, Πανηγύρι της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας στον Μαρκόπουλο Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ξακουστά φαινόμενα συμβαίνει στην Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου και αξίζει τον κόπο κάποιος να το δει. Μικρά φιδάκια με το σημάδι του σταυρού στο κεφάλι πλημμυρίζουν την εκκλησία από τις αρχές του μήνα. Δεν δαγκώνουν και φημολογείται ότι φέρνουν καλή τύχη. Ο θρύλος φέρνει λίγο από «Πειρατές της Καραϊβικής», μια και λέει ότι ήταν πρώην μοναχές που παρακάλεσαν την Παναγιά να τις γλιτώσει από τα χέρια πειρατών. Τώρα, γιατί τις μεταμόρφωσε σε φίδια, κανείς δεν ξέρει...


Σέριφος 15/08, Πανηγύρι Ξυλοπαναγιάς στην Παναγιά Το πανηγύρι φιλοξενείται στην αρχαιότερη εκκλησία του νησιού που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα της Σερίφου, στην περιοχή Παναγιά. Έχει πάρει το όνομα της Ξυλοπαναγιάς, λόγω ενός παλιού εθίμου που γινόταν κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουσου. Σύμφωνα με αυτό, όποιο ανύπαντρο ζευγάρι ξεκινούσε πρώτο τον χορό κάτω από την ελιά της εκκλησίας, θα έκανε τον γάμο του μέσα στον χρόνο, και επειδή οι υποψήφιοι ήταν αρκετοί, έπεφτε αρκετό ξύλο και καβγάδες ανάμεσα στους μελλοντικούς γαμπρούς για το ποιος θα πάρει την πρωτιά. 

Magnify Image

Λέσβος 15/08, Πανηγύρι της Παναγίας στην Αγιάσο Για να φτάσουν στην Παναγιά της Αγιάσου, οι πιστοί συνήθως ξεκινούν με τα πόδια από τη Χώρα της Μυτιλήνης και διανυκτερεύουν στην αυλή της εκκλησίας, αφού έχουν περπατήσει γύρω στα 25 χιλιόμετρα. Η Αγιάσος έχει πάρει το όνομά της από τη φράση «Αγία Σιών» που βρίσκεται στην περιγραφή της περίφημης εικόνας που περιφέρεται κατά τη διάρκεια της γιορτής γύρω από τον ναό της Παναγίας. Μετά την περιφορά, η πλατεία του οικισμού είναι το ιδανικό μέρος μάζωξης για άφθονο φαγητό και ποτό αλλά και χάζι και χορό, αφού κατακλύζεται από παραδοσιακές ορχήστρες και πλανόδιους πωλητές. 


Θάσος 15/08, Πανηγύρι της Παναγιάς της Θάσου Γνωστό και ως «το Πάσχα του καλοκαιριού», ο Δεκαπενταύγουστος στη Θάσο ξέρει από καλό γλέντι και καλό φαΐ. Το πανηγύρι γίνεται στο χωριό Παναγία, που έχει πάρει το όνομά του από τη Μεγαλόχαρη. Γίνεται και εκεί μεταφορά της εικόνας, με την μπάντα του δήμου να δίνει μια πιο επίσημη χροιά, αλλά τα βλέμματα και τα στομάχια όλων όσοι παρευρίσκονται στρέφονται προς το τραπέζι και το μεγάλο γεύμα που ακολουθεί, με πατάτες, ρύζι, μοσχάρι, στιφάδο και κρασί. 

Πάρος 15/08, Πανηγύρι της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής Συναντάμε στην Παροικιά της Πάρου έναν από τους πιο γνωστούς νησιώτικους θρύλους, τον ναό με τις 100 πόρτες που μόνο 99 είναι γνωστές και η 100ή είναι κλειστή και κρυμμένη και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη. Αφού γίνεται επιτάφιος τον Δεκαπενταύγουστο, το γλέντι και οι παραδοσιακοί χοροί ξεκινούν υπό τους ήχους της παραδοσιακής τσαμπούνας, του λαούτου και του βιολιού, χωρίς να λείπουν οι πλούσιοι μεζέδες, η σούμα και το κρασί. 





Πηγή: www.lifo.gr

NTIZAIN ΑΙΔΟΙΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ

Magnify Image

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μια από τις κορυφαίες κλινικές της Βρετανίας οι γυναίκες όχι απλά έχουν εξοικειωθεί με τις πλαστικές επεμβάσεις, αλλά τις πραγματοποιούν σε όλο και μικρότερη ηλικία. Μια από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις στην κλινική Transform Cosmetic Surgery στην Βρετανία είναι η αιδοιοπλαστική.

   Η έρευνα που διεξήχθη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών έδειξε ότι οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 18 και 24 πραγματοποιούν τη χειρουργική επέμβαση μείωσης χειλέων αιδοίου περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Η επέμβαση είναι γνωστή σαν 'Designer vagina' και θεωρείται η νέα μόδα στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής.

   Η κλινική πραγματοποιεί ετησίως πάνω από 1000 τέτοιες επεμβάσεις και η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς. Όπως λένε οι γιατροί τα περισσότερα αιτήματα είναι υπερβολικά και δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Μια από τις πιθανές αιτίες που έχει κάνει τις νεαρές γυναίκες να έχουν σχηματίσει συγκεκριμένα πρότυπα είναι σίγουρα η επαφή με την πορνογραφία. Οι γιατροί πάντα εξηγούν πως οι εικόνες αυτές δεν είναι ρεαλιστικές αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξεις γνώμη σε μια νεαρή κοπέλα. Ο Dr. Norman Rowe που διατηρεί κλινική στο Μανχάταν αναφέρει πως τα κορίτσια ζητάνε να αφαιρεθούν σχεδόν όλα τα χείλη του αιδοίου και πως συχνά καταφτάνουν στο ιατρείο με περιοδικά Playboy σαν παράδειγμα.

   Εκτός από τα νεαρά κορίτσια πολλές είναι και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 και 50 ετών που θεωρούν την επέμβαση αναπόσπαστο μέρος της αντιγηραντικής κοσμετολογίας. Μια ακόμη παράμετρος που σύμφωνα με τους γιατρούς παίζει ρόλο στην αναπάντεχη δημοφιλία τέτοιων επεμβάσεων είναι η μόδα. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να φοράνε κολάν και τα περιβόητα yoga pants όλο και πιο συχνά σε γυμναστήρια, αλλά και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το ύφασμα και η εφαρμογή τέτοιων ρούχων αποκαλύπτει πολύ περισσότερα για την ανατομία μιας γυναίκας και αρκετές είναι εκείνες που ανησυχούν για το πως δείχνει το επίμαχο σημείο.

   Αν και η αιδοιοπλαστική γίνεται συνεχώς όλο και πιο δημοφιλής, στην κορυφή της ζήτησης εξακολουθούν να παραμένουν οι επεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το στήθος, οι ρινοπλαστικές και οι λιποαναρροφήσεις. Ακόμη μια σχετικά καινούργια επέμβαση για την οποία αρκετές νεαρές κοπέλες δείχνουν ενδιαφέρον είναι η πλαστική στις θηλές.

   Η γενική διευθύντρια της κλινικής Patricia Dunion, τονίζει: "Για πάνω από 40 χρόνια παρατηρούνε πως οι τάσεις αλλάζουν χρόνο με το χρόνο. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε 350.000 πελάτες από όλη τη χώρα. Και πάλι οι τάσεις συχνά είναι απρόβλεπτες. Όταν παλιότερα ο ποδοσφαιριστής Wayne Rooney έκανε χειρουργική προσθετική μαλλιών, είχαμε σχεδόν 5000 αιτήματα από άντρες που ήθελαν το ίδιο."

   Η Sarah Creighton, σύμβουλος γυναικολόγος στο University College Hospital, δήλωσε: " Η χειρουργική επέμβαση μείωσης χειλέων θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο αυστηρά στο μέλλον. Νομίζω θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς μια γυναίκα οδηγείται με τόση ευκολία στη θυσία σεξουαλικά ευαίσθητου ιστού που συμβάλλει στην ερωτική εμπειρία για χάρη των νέων προτύπων ομορφιάς. Νομίζω πως θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη και πιο προσωπική παροχή συμβουλευτικής στα νεαρά κορίτσια."




 Πηγή: www.lifo.gr

Η GOOGLE ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

Magnify Image

Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια 100% ακριβή απεικόνιση ενός απόλυτα υγιούς ανθρώπινου σώματος 

H Google, μέσω του εργαστηρίου καινοτομίας, ονόματι Google X, βάζει πλώρη για τα ενδότερα του ανθρώπινου σώματος μέσω του project Baseline Study, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
   Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια 100% ακριβή απεικόνιση ενός απόλυτα υγιούς ανθρώπινου σώματος, συγκεντρώνοντας μοριακό και γενετικό υλικό από 175 ανώνυμους εθελοντές-δότες. Αριθμός ο οποίος θα πολλαπλασιαστεί, εάν το project εξελιχθεί.
    Οι 175 υγιείς εθελοντές θα περάσουν από μια πλήρη εξέταση που περιλαμβάνει τη συλλογή σωματικών υγρών όπως αίμα, σάλια και δάκρυα τα οποία θα μελετήσει η ομάδα 100 ειδικών της Google Χ, με επικεφαλής τον πρωτοπόρο της πρόληψης του AIDS, μοριακό βιολόγο Andrew Conrad, προτού σταλούν στα πανεπιστήμια του Duke και του Stanford για περαιτέρω μελέτη. 

Magnify Image

Ο τελικός στόχος του Baseline Study είναι να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης της χημείας ενός απόλυτα υγιούς ανθρώπινου σώματος ώστε να βοηθήσει την ιατρική και τη βιολογία στην ταυτοποίηση και πρόληψη δυσλειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.
 Η Google, απάντησε στην ερώτηση περί απορρήτου των στοιχείων που θα συγκεντρώσει, λέγοντας ότι "η συλλογή τους είναι ανώνυμη και τα στοιχεία δεν θα δοθούν πουθενά, ενώ θα υπάρχει επίβλεψη της διαδικασίας από εξωτερική ομάδα ειδικών που θα ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών".




 Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗ

Απίστευτο: Ο Πούτιν φοβάται ότι θα τον δηλητηριάσουν και προσέλαβε άνθρωπο να δοκιμάζει τα φαγητά του

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να προσέλαβε προσωπικό με αποκλειστική και μόνο δικαιοδοσία να δοκιμάζει τα πιάτα που προορίζονται για εκείνον.

Σύμφωνα με τη βρετανική Independent, η είδηση προέκυψε από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Club des Chefs des Chefs του Λονδίνου, όπου ετοιμάζονταν τα γεύματα των ηγετών κρατών.

Από διαρροές προέκυψε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ αποφεύγει τα οστρακοειδή -τα απαγορεύει άλλωστε και το πρωτόκολλο-, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απεχθάνεται τα παντζάρια και ο πρίγκιπας Φίλιππος προτιμά αντί κρασιού τη μπίρα για να συνοδεύσει τα γεύματά του. Ολα τα παραπάνω, όμως, είτε είναι λίγο -πολύ γνωστά είτε δίνουν τροφή σε αυτό που ονομάζουμε lifsteyle της πολιτικής, αυτό που αποτέλεσε τη βάση για είδηση είναι ότι όλα τα πιάτα που προορίζονταν για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζονταν από ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του. Η αιτία δεν ήταν άλλη από τη διαπίστωση ότι δεν ήταν δηλητηριασμένο.

Η εν λόγω δουλειά ήταν δημοφιλής κυρίως στην αρχαιότητα. Με αυτό το καθήκον ήταν επιφορτισμένες οι σκλάβες της αυτοκράτειρας Κλεοπάτρας, αλλά και πολλών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και της Κίνας.

Στη σύγχρονη ιστορία, όμως, η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθήθηκε από δικτάτορες, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Νικολάι Τσαουσέσκου και ο Σαντάμ Χουσεΐν.



ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ - ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ

Γάλα γαϊδούρας Nιγρίτας -Πιο ακριβό και από την σαμπάνια

Κοστίζει περισσότερο από μια γαλλική σαμπάνια, είναι ευεργετικό όπως το μητρικό γάλα και υπόσχεται μεγάλα κέρδη σε όσους επενδύουν σ' αυτό. Ο λόγος για το γάλα γαϊδούρας, του πιο παρεξηγημένου και συνάμα του πιο υπομονετικού και ταπεινού ζώου στη γη.

Κανένας δεν θα πίστευε ότι το παραμελημένο αυτό ζώο που εμφανίστηκε 3.000 χρόνια π.Χ., στην Αφρική, σήμερα θα ήταν... πηγή πλούτου για όσους το εκτρέφουν. Μία τέτοια μονάδα βρίσκεται στην περιοχή «Χατζήδικα» της Νιγρίτας όπου ο κτηνοτρόφος Διογένης Παπλιάκα εκτρέφει περίπου τριακόσια γαϊδουράκια, εκ των οποίων τα 200 είναι θηλυκά.

«Ισως πρόκειται για τη μεγαλύτερη φάρμα γαϊδουριών στην Ελλάδα» θα πει με υπερηφάνεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπλιάκας, ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις του στα παιδικά του χρόνια, όταν μόλις δέκα ετών τότε, είχε στην κατοχή του τα δύο πρώτα γαϊδουράκια.

«Τα αγαπούσα πολύ από μικρός, ήταν η συντροφιά μου όταν δούλευα στα χωράφια και στα ζώα του πατέρα μου=» λέει. Με το πέρασμα των χρόνων τα δύο γίνανε πέντε, τα πέντε δέκα και σιγά- σιγά η φάρμα μεγάλωνε χωρίς κάποιο κέρδος αρχικά.

Πριν από 15 περίπου χρόνια, μία έρευνα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, έφερε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργο Αρσένο, στη μικρή φάρμα του Διογένη Παπλιάκα.

«Η ενημέρωση που είχα τότε από τον κ. Αρσένο και η παρότρυνσή του να ασχοληθώ σοβαρά με την εκτροφή των γαϊδουριών” ήταν αυτή που με οδήγησε να ασχοληθώ σοβαρά με την εκτροφή τους και να δημιουργήσω μία φάρμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών».
Στη Νιγρίτα η μεγαλύτερη φάρμα γαϊδουριών 

Η φάρμα γαϊδουριών του Διογένη Παπλιάκα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις γνωστές φάρμες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας της Σερβίας και του Καναδά. Μπορεί αυτή τη στιγμή η πιο φημισμένη κτηνοτροφική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς στο Chateaudes Mottes του Βελγίου, να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, όμως σε αριθμό γαϊδουριών φέρεται πως είναι πολύ πιο πίσω από τη φάρμα του Διογένη Παπλιάκα, καθώς σήμερα η κτηνοτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών αποτελείται από 300 γαϊδούρια, που όλα τους ανήκουν στη ελληνική φυλή «αρκαδικός όνος».

«Κάθε μέρα παράγονται στη φάρμα περίπου 10 κιλά γάλα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διογένης Παπλιάκας, αποκαλύπτοντας ότι η μίση ποσότητα του γάλακτος χρησιμοποιείται για το θηλασμό των νεογέννητων γαϊδουριών, ενώ η υπόλοιπη μισή για την επεξεργασία του ιδιαίτερου σαπουνιού από γάλα γαϊδούρας.
Τυριά, σαπούνια, καραμέλες και... λικέρ με γάλα γαϊδούρας

Το γάλα γαϊδούρας διατίθεται και στη λιανική αγορά, χωρίς να έχει ακόμη καταφέρει να μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τιμή πώλησης που φτάνει στα 50 ευρώ το λίτρο, ενώ από την επεξεργασία του προκύπτουν διάφορα προϊόντα, όπως, τυρί, σαπούνια, συμπληρώματα διατροφής, αφρόλουτρα, ενυδατικές κρέμες, σαπούνια αντιγήρανσης, καραμέλες και πιο σπάνια και λικέρ.
1.000 ευρώ το κιλό το τυρί από γάλα γαϊδούρας

Οι τιμές όλων των παραγόμενων προϊόντων από γάλα γαϊδούρας είναι για τους περισσότερους απλησίαστες, λόγω των μοναδικών ευεργετικών ιδιοτήτων που παρέχουν. Ενδεικτικά το σαπούνι πωλείται προς 5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 – 20 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16- 20 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6 - 8 ευρώ, οι καραμέλες 5 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας να φτάνει ακόμη και τα 20 ευρώ, όσο για το τυρί, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1.000 ευρώ ανά κιλό, καθώς για την επεξεργασία του θα χρειαστούν περισσότερα από 25 κιλά γάλα.

«Παρόλα ταύτα η εκτροφή των γαϊδουριών δεν είναι μία εύκολη υπόθεση» θα επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπλιάκας, που επεξηγεί πως «ο κάθε ονοτρόφος εκτός από την αγάπη που πρέπει να έχει για αυτά τα ζώα, θα πρέπει να έχει και την ανάλογη υπομονή. Η εκτροφή των γαϊδουριών είναι μια επίπονη διαδικασία και χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ακόμη και για το άρμεγμα της γαϊδούρας που γίνεται με ειδική τεχνική» επισημαίνει ο κ. Παπλιάκας.
Υπομονετικά και επίμονα ζώα
Τα γαϊδουράκια γνωστά για τη μεγάλη αντοχή τους, στον καύσωνα, στις ασθένειες, στην πείνα και στην δίψα, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό για να το πιουν, ενώ συνήθως αρνούνται πεισματικά να πιουν νερό όταν έχουν πιει από το ίδιο δοχείο άλλα ζώα ή ακόμη και άλλα γαϊδουράκια.

Στο ερώτημα αν μπορεί μια μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος να είναι βιώσιμη και προσοδοφόρα, η απάντηση είναι θετική, αλλά προϋποθέτει την πρωτοβουλία, την επινοητικότητα του ονοτρόφου, καθώς και την εξασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος.
Το πρόβλημα με τη διάθεση του γαϊδουρινού γάλακτος

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπλιάκας «το πρόβλημα είναι στη διάθεση του γάλακτος καθώς ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει ακόμη έγκριση για την κυκλοφορία του. Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι “θαυματουργό” όχι μόνο για τους ονοτρόφους αλλά για όλους τους Έλληνες» λέει χαρακτηριστικά και με νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διογένης Παπλιάκας που προσδοκά να έχει πολλαπλά οφέλη από την ονοτροφία, στο άμεσο μέλλον.
Είδος υπό εξαφάνιση

Σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πριν από τρία χρόνια, είχε επισημανθεί ότι από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1955, σαράντα χρόνια μετά, καταγράφηκαν 95.000, ενώ σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ανέρχονται μόλις σε 15.000. Ανησυχητική είναι η προειδοποίηση της ΕΕ ότι το συμπαθές τετράποδο κινδυνεύει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ

Τα μυστικά πίσω από το ουράνιο τόξο -Γιατί είναι πολύχρωμο [εικόνες]

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση.
Πανέμορφα και σπάνια τα ουράνια τόξα εξιτάρουν τους ανθρώπους, οι οποίοι έλκονται από την υπόσχεση που αφήνουν, για ένα λαμπρότερο μέλλον, ζωηρό και γεμάτο ζωντάνια.
Οπτικά, τα ουράνια τόξα είναι παραμορφωμένες εικόνες του ήλιου, που προκαλούνται από την αντανάκλαση και διάθλαση φωτός, μέσα από σταγόνες της βροχής. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα και συναρπαστικά πράγματα γύρω από το «επτάχρωμο μονοπάτι της Ίριδας»
Σπάνια φαίνονται το μεσημέρι, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε ένα:



Ένα πανέμορφο διπλό ουράνιο τόξο
Περισσότερα από ένα ουράνια τόξα μπορούν να παρατηρηθούν ταυτόχρονα, όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μία σταγόνα νερό και χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα.
Τα διπλά ουράνια τόξα εμφανίζονται όταν η παραπάνω διαδικασία συμβεί μέσα στη σταγόνα δύο φορές.
Μπορούμε να δούμε ένα ουράνιο τόξο να σχηματίζει ολόκληρο κύκλο:


Αν κοιτάζεις έξω από το παράθυρο ενός αεροπλάνου, μπορεί να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα έχει να λέει ότι είδε ένα ολοστρόγγυλο ουράνιο τόξο, όπως το παραπάνω.
Ελάχιστοι είναι οι προνομιούχοι που θα το πετύχουν στη ζωή τους, αλλά είναι αλήθεια ότι είναι πιθανό.

ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μέλι από τον Ολυμπο, το πιο νόστιμο αντιβιοτικό του κόσμου -Οι μυστικές ιδιότητέ

Οι θεοί του Ολύμπου είχαν το νέκταρ και την αμβροσία, την τροφή των αθανάτων, αλλά και οι θνητοί δεν πάνε πίσω. Γιατί το μέλι που παράγεται στην περιοχή αποδεικνύεται πως είναι το πιο... νόστιμο αντιβιοτικό σε όλο τον κόσμο. 

Στις έρευνες που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μελετώντας τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού του Ολύμπου, ανίχνευσαν αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά συστατικά σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα δείγματα που συλλέχθηκαν είχαν συστατικά με ισχυρότερη δράση από αυτή του μελιού Manuka, το οποίο παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, έχει εγκριθεί για θεραπευτική χρήση και πωλείται έως και 200 ευρώ το κιλό. 

Η αρχική σκέψη των επιστημόνων, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ήταν πως στον Ολυμπο αναπτύσσονται πολλά φυτά με σημαντικές γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Εφόσον οι μέλισσες τρέφονται με αυτά, το μέλι που παράγουν οπωσδήποτε περιέχει πολλά από τα συγκεκριμένα συστατικά στη χημική του σύσταση. 

Αρχικά εξετάστηκαν μέλια από τις περιοχές Ελασσόνα, Καρυά, Συκέα, Δομένικο, Σκαμνιά, Σαραντάπορο, Κρανιά, Αζωρο, Βερδικούσσα και Καλλιθέα, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε από τον φοιτητή Νικόλαο Σουλιτσιώτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετά από τα εξεταζόμενα μέλια είχαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνούσε αυτή του μελιού Manuka που θεωρείται φάρμακο.

Δείγματα ελληνικών μελιών εξετάστηκαν στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου (επίβλεψη επίκουρος καθηγητής Δ. Μόσιαλος, μεταπτυχιακή εργασία Ελένη Ανθιμίδου) και για την αντιβακτηριακή τους δράση ειδικά έναντι δύο σημαντικών νοσοκομειακών παθογόνων βακτηρίων, της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus. Και πάλι ορισμένα δείγματα βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση από αυτή του μελιού Manuka. 

Μάλιστα, οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο και μετέτρεψαν το μέλι του Ολύμπου σε σκόνη, ώστε να μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και άλλα παρασκευάσματα και να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τη βιομηχανία. 

Φωτογραφία: Eurokinissi 

ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΛΙΜΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

Χειρότερη στον κόσμο η ανθρωπιστική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν -Εκκλήσεις από το

Εκκληση για γενναιοδωρία έκανε ο ΟΗΕ για το Νότιο Σουδάν, χαρακτηρίζοντας τη διατροφική κατάσταση στη χώρα ως τη χειρότερη στον κόσμο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι είναι πλέον αντιμέτωποι με το λιμό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης και του γεγονότος ότι οι πολίτες είναι στο στόχαστρο της σύγκρουσης και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για αυτούς τους λόγους έγινε έκκληση προς τις δωρήτριες χώρες που δεσμεύθηκαν το Μάιο στη διάρκεια μιας συνόδου στο Οσλο να προσφέρουν περισσότερα από 681 εκατομμύρια δολάρια, να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους». Παράλληλα, ο ΟΗΕ ζήτησε από τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να προστατευόσουν τους πολίτες, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, και να διευκολύνουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα έπειτα από έναν μήνα διακοπής, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), ένας οργανισμός της ανατολικής Αφρικής που μεσολαβεί για τον τερματισμό της κρίσης.

Οι συζητήσεις στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Σάλβα Κιρ και των ανταρτών υπό τον πρώην αντιπρόεδρο του Νότιου Σουδάν Ρικ Μάκαρ ανεστάλησαν στις 23 Ιουνίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν συνοδεύεται από σφαγές εθνοτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο. Κάποιες περιοχές της χώρας πλέον απειλούνται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.


ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ - ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ -Έως και 42% πιο φθηνό ρεύμα σε ευπαθής ομάδες

Σε εφαρμογή αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η ΔΕΗ παρέχει το Κοινωνικό Τιμολόγιο με μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 42% σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
Βασικές Προϋποθέσεις
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
  • Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
  • Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
  • Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο
  • Η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για
κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh, 1.700 kWh ή 2.000 kWh).
Εάν υπάρχει υπέρβαση των τετραμηνιαίων αυτών ορίων κατανάλωσης τότε για το συγκεκριμένο τετράμηνο δεν εφαρμόζεται το Κ.Ο.Τ., εφόσον η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου.
Εφόσον η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου, για το τμήμα της υπερβάλλουσας τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε σχέση με τη μέση τετραμηνιαία κατανάλωση, ισχύουν οι τιμές του εκάστοτε ισχύοντος οικιακού τιμολογίου του Προμηθευτή.
Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.
Δικαιούχοι
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) Ι: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται έκπτωση έως 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει από 01.01.13, στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:
  • Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000 στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh – 1.500 kWh
  •  Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα: Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ προσαυξημένο κατά 6.000 στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh – 1.700 kWh
  • Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) ΙΙ: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται έκπτωση έως 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει από 01.01.13, στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:
  • Μακροχρόνια ανέργους: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000 τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα (Δεν συνυπολογίζεται τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που αφορά το διάστημα που προηγήθηκε την περίοδο ανεργίας. Στην περίπτωση ανέργων συζύγων, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τους δυο συζύγους). Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh – 1.500 kWh.
  • Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ προσαυξημένο κατά 6.000 στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh – 1.700 kWh.
  • Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Άτομα που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ" οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 kWh. Η έκπτωση θα αφορά στις πρώτες 2.000 kWh και οι καταναλώσεις, πέραν των 2.000kWh, θα τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στην συνολική κατανάλωση, όπως ισχύει κάθε φορά.
Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου
Όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)
3. Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης οφείλουν να δηλώνουν επιπλέον:
1. τον αριθμό ΑΜΚΑ τους
2. τον ασφαλιστικό τους φορέα
3. τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ" οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο.
4. ότι έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω βεβαίωση
Τρόποι Υποβολής της Αίτησης
Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται :
- ηλεκτρονικά
- τηλεφωνικά στο 11770 με αστική χρέωση
Δευτέρα έως Παρασκευή : 7 π.μ.- 7 μ.μ.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επεκτείνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Επεκτείνεται και στους εργαζoμένους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΝΠΙΔ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ (2/53212/0022) που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 2012, 24 Ιουλίου 2014), δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι πλέον -εκτός του μόνιμου προσωπικού σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού- οι εργαζόμενοι στις δημοτικές και αναπτυξιακές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Η ΚΥΑ ορίζει σε 150 ευρώ το μηνιαίο επίδομα για το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι εργάτες επεξεργασίας λυμάτων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων, οι χειριστές μηχανημάτων έργου, οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι.

Μηνιαίο επίδομα ύψους 70 ευρώ δικαιούνται οι χημικοί, βοηθοί χημικοί και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια, οι μηχανοτεχνίτες και ηλεκτροτεχνίτες οι οποίοι απασχολούνται στη συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, οι συντηρητές μηχανημάτων έργων.

Τέλος, μηνιαίο επίδομα 35 ευρώ δικαιούνται οι φύλακες χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, οι εργάτες καθαριότητας σφαγείων και οι στολιστές νεκρών.




"ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ" : ΚΕΙΜΕΝΟ-ΓΡΟΘΙΑ ΕΒΡΑΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

«Aν ήμουν Παλαιστίνιος στη Λωρίδα της Γάζας…» -Το κείμενο-γροθιά ενός Εβραίου φιλοσόφου που λέει αλήθειες

"Είμαι Εβραίος. Αν είχα γεννηθεί στη Γάζα θα είμουν μάλλον μέλος της Χαμάς...", έτσι ξεκινάει το άρθρο του φιλοσόφου και δημοσιογράφου Michaël Smadja που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Liberation, ένα κείμενο-γροθιά στους φανατικούς της μίας και της άλλης πλευράς.

Γράφει στο κείμενο του ο φιλόσοφος:

"Είμαι Εβραίος. Αν είχα γεννηθεί στη Γάζα θα είμουν μάλλον μέλος της Χαμάς.

Εγώ υπερασπίζομαι την ύπαρξη του Ισραήλ, αντίθετα με όσους ονειρεύονται την εξαφάνισή του –όπως η ιρανική κυβέρνηση, τα ισλαμικά κινήματα, οι Ευρωπαίοι αντισημίτες της Aριστεράς ή της Δεξιάς οι οποίοι χρησιμοποιούν το Ισραήλ για να χειραγωγούν τους νέους ξένης καταγωγής στην Ευρώπη. Λες και η απουσία διεξόδου στις ζωές αυτών των νέων έχει να κάνει με το Ισραήλ ή τους Παλαιστίνιους.
Αλλά αν είχα γεννηθεί στη Γάζα δεν θα είχα το ελεύθερο πνεύμα, την απαραίτητη απόσταση και την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιληφθώ ότι η Χαμάς είναι μια ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση η οποία δεν διστάζει, με τον πιο κυνικό τρόπο, να χρησιμοποιήσει αθώους ως ασπίδα στους βομβαρδισμούς. Δεν θα γνώριζα ότι η Χαμάς χρηματοδοτείται από ξένα συμφέροντα για τα οποία η τύχη της Παλαιστίνης είναι δευτερεύουσα, αυτό που μετράει είναι το μίσος για το Ισραήλ. Θα πίστευα κι εγώ το εθνικό και οικογενειακό αφήγημα, που θα μου είχαν κληροδοτήσει, ότι οι Εβραίοι και το Ισραήλ είναι η δύναμη του κακού που έκλεψαν τη γη μου και ταπείνωσαν τον λαό μου.
Θα δυσκολευόμουν πάρα πολύ να κάνω τη διάκριση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και το στρατό από τη μία και τον λαό του Ισραήλ από την άλλη. Όπως και το Ισραήλ δεν κάνει την διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό, βομβαρδίζοντας και τους μεν και τους δε.


Στην πραγματικότητα, αν σήμερα ήμουν Παλαιστίνιος και πίστευα ότι το κράτος του Ισραήλ επιβάλλει τρομοκρατία, με την έννοια ότι προκαλεί τρόμο βάζοντας στο στόχαστρο πολίτες και αντάρτες, χωρίς διάκριση, δημιουργώντας συνεχή ανασφάλεια, τότε δεν θα είχα άδικο. Και χωρίς καμμιά αμφιβολία θα ήμουν έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω αυτό που θα μου φαινόταν σαν μια τυφλή καταπίεση. Δεν θα με ενδιέφερε ότι το Ισραήλ, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε σαν κράτος, υπήρξε στόχος των Αράβων γειτόνων του που ήθελαν να το εξαφανίσουν ή ότι οι Εβραίοι θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κράτος για να μην υφίστανται τον αντισημιτισμό και ότι αυτό το κράτος παρ'όλα αυτά είναι Δημοκρατία. Εγώ, αν ήμουν Παλαιστίνιος δεν θα με ενδιέφερε.
Αν ήμουν Παλαιστίνιος θα είχα γνωρίσει μόνο το στρατιωτικό πρόσωπο του Ισραήλ, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε μια μόνιμη κατάσταση πολιορκίας και του οποίου οι πολίτες διαπαιδαγωγήθηκαν με τον πραγματισμό της επιβίωσης. Θα ήξερα μόνο ότι η γη των προγόνων μου καταπατήθηκε από άλλους. Θα πίστευα ότι το Κράτος του Ισραήλ αντί να με βοηθήσει να δημιουργήσω μια χώρα δίπλα του, αντίθετα, με το μέσον της βίας, της διαίρεσης, της ταπείνωσης και του εποικισμού, κάνει αδύνατη την πιθανότητα να έχω ένα καλό μέλλον. Θα είχα την αίσθηση ότι στα μάτια του ισραηλινού λαού η ζωή μου δεν αξίζει και πολλά πράγματα ή τουλάχιστον αξίζει λιγότερο από την ασφάλειά του.
Δεν θα είχα ποτέ ακούσει για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση για πιο δίκαιη πολιτική προς τους Παλαιστίνιους. Ισως δεν θα ήξερα καν ποιος ήταν ο Γιτσάκ Ραμπίν.
Εγώ θα έβλεπα μόνο τους έποικους. Τα λόγια ρατσιστικού μίσους του Λίμπερμαν. Τον ψηφοθηρικό κυνισμό του Νετανιάχου. Την προσπάθεια των Εργατικών και των Κεντρώων του Ισραήλ να φανούν κι αυτοί σκληροτράχηλοι. Θα έβλεπα τα ερείπια των σπιτιών στη γειτονιά μου.


Ισραηλινοί, σήμερα, μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε ειρήνη και να αποκαταστήσετε τη δικαιοσύνη.

Πρέπει να εκλέξετε μια κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδίου ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους. Μια κυβέρνηση που μπορεί να σας εξασφαλίσει μια μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια, βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα Παλαιστινιακό Κράτος, γεωγραφικά λογικό. Μια κυβέρνηση που θα σας υποσχεθεί συμβιβασμούς και θυσίες με τους Παλαιστίνιους. Μια κυβέρνηση που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει από την τρομοκρατία χωρίς να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους.


Πρέπει να εκλέξετε μια κυβέρνηση που θα σας πει αυτό που δεν θέλετε να ακούσετε: ότι η βία δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Ποτέ.

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εξαφανιστούν, δεν θα φύγουν. Ούτε και το Ισραήλ, φυσικά. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει εσείς, Ισραηλινοί, να κάνετε μια προσπάθεια να γίνετε κάτι παραπάνω από ένας λαός που φοβάται ή προκαλεί φόβο. Γιατί μην περιμένετε από τους Παλαιστίνιους –που μεγάλωσαν σε στρατόπεδα ή σε άθλιες παράγκες, εκδιωγμένοι από τη γή τους, χειραγωγημένοι και εξαπατημένοι από τα «αδέλφια» τους εδώ και δεκαετίες και στους οποίους η κυβέρνησή σας στέλνει βόμβες- να κάνουν ειρήνη μαζί σας.

Μην περιμένετε να καθίσουν απέναντί σας σε ένα τραπέζι σαν να είσασταν ίσοι και να δείξουν διπλωματική ευαισθησία και λογική. Μην περιμένετε να διώξουν τη Χαμάς από τη Γάζα. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν, αν εσείς, ανώνυμοι Ισραηλινοί, εκλέξετε μια κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει ότι η ιστορία κακομεταχειρίστηκε τους Παλαιστίνιους και ότι είναι δίκαιο να τους βοηθήσει κάποιος να χτίσουν ένα Κράτος. Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπήρχε πριν από 70 χρόνια. Υπάρχει όμως σήμερα. Όπως και ο λαός του Ισραήλ."






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ

Γράφει η Μάρω Σιδέρη

Το ζήτημα των προφητειών είναι δύσκολο και σοβαρό, είτε δηλώνω άθεος είτε ισχυρίζομαι ότι ανήκω στους πιστούς. Μπροστά σε μια ανθρώπινη μορφή που φέρει – ή που ελπίζω ότι φέρει- το βαρύ φορτίο της προόρασης, δοκιμάζεται και η δική μου πίστη ή απιστία, πολύ περισσότερο σε εποχές σαν τη δική μας, όταν η έλλειψη της ελπίδας γύρω μου με κάνει να την προσδοκώ Θεόθεν.
 Μέσα σ’ αυτή τη δύνη της αγωνίας μου, συχνά εκβιάζω την ψυχή και το μυαλό μου να δεχτεί την προφητεία και με πομπώδεις τίτλους και φωνές, εκβιάζω την προφητεία να επισπευσθεί , προκειμένου να βγω από το αδιέξοδο.
Μπροστά στο γκρεμό που νοιώθω ότι πλησιάζει για τη ζωή μου, ορμητικά βιάζω τον κόσμο των Αγίων, αναζητώντας όχι τη Χάρη αλλά την παρέμβαση. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία: Η αγωνία «πιστών», «χλιαρών» και «απίστων» προστρέχει στους λόγους μακαριστών ανθρώπων που φέρεται να είχαν το χάρισμα της προόρασης, όχι για να γευτεί λίγη από τη Χάρη που απολάμβαναν (αυτό όταν συμβαίνει είναι μεγαλειώδες) αλλά για να μάθει τι μέλλει γενέσθαι. Η απαίδευτη αγωνία μας επιτίθεται και φέρνει στα φώτα της δημοσιότητας προσωπικότητες που ουδέποτε επεδίωξαν τη δόξα, ουδέποτε βροντοφώναξαν τα χαρίσματά τους, ουδέποτε ισχυρίστηκαν ότι ήταν προφήτες. Ίσως το μεγαλύτερο θύμα αυτής της επίθεσης είναι ο γέρων Παΐσιος: τα λόγια του «παίζουν» παντού, σε κάθε σημαντική ή ασήμαντη συζήτηση, σε άρθρα, ιστοτοπους, εφημερίδες.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε για όλους μας η οικονομική δοκιμασία, η στέρηση, τα αδιέξοδα, τα προβλήματα, ξαφνικά οι προφητείες του μακαριστού Γέροντα έγιναν το απόλυτο must και οι ερμηνευτές των λόγων του, κληρικοί (δυστυχώς!) και λαϊκοί, ξεφυτρώνουν κάθε τρεις και λίγο και περιφέρουν αναλύσεις και οράματά, ως αντίδοτο στην απόγνωση.
Με τόση φήμη που απέκτησε το όνομα του γέροντα Παισίου, ήταν μοιραίο να γίνει και αντικείμενο χλευασμού και να διχάσει και πάλι την ελληνική κοινωνία σε «ευσεβείς πιστούς» και «ασεβείς απίστους», χωρίς ωστόσο να είναι ευδιάκριτη η διαφορά: είναι ευσεβής αυτός που σύρει τη μνήμη του γέροντα άκριτα, βροντοφωνάζοντας τις προφητείες του; κι αντίθετα είναι ασεβής εκείνος που δεν πείθεται και δεν πιστεύει στις θορυβώδεις προοράσεις;
Για να ξεκαθαρίσω: δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω τα λόγια του γέροντα Παισίου, να αξιολογήσω όσα είπε και έγραψε, να συζητήσω αν στις προφητείες του υπάρχει ή δεν υπάρχει δόση αλήθειας. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να αποκαλύψω το τι πιστεύω εγώ για εκείνον, ούτε να δικαιώσω τους πιστούς που τον τιμούν ή τους άπιστους που τον αρνούνται, γιατί η σχέση του κάθε ανθρώπου με το Θεό, άρα και με τους Αγίους Του είναι ερωτική, άρα προσωπική και δεν έχει χώρο για ...προξενήτρες!
Δεν έχω ούτε την επιθυμία, ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ειδική χάρη να το κάνω και δε σκοπεύω να βεβηλώσω τον πνευματικό μόχθο ενός φωτισμένου ανθρώπου με την αλαζονική εντύπωση ότι μπορώ να τον ερμηνεύσω μέσα σε λίγες αράδες.
Αυτό που οφείλω να αξιολογήσω είναι η δική μου στάση απέναντι σε κάθε γέροντα και τους λόγους του, γιατί συχνά αυτό που εμφανίζεται ως ευσέβεια είναι στ’ αλήθεια ασέβεια κι αυτό που εμφανίζεται ως έκφραση ορθής πίστης είναι στην πραγματικότητα ροπή προς την πλάνη.
Ασφαλώς στη ζωή του χριστιανού η έννοια της προφητείας είναι απολύτως σεβαστή, αλλά η έννοια της μελλοντολογίας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο να γίνει διάκριση των δύο προκειμένου να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζω τους λόγους κάθε πνευματικού ανθρώπου: τους προσεγγίζω ως προφητείες, ή ως μελλοντολογία; Τους μελετώ επειδή επιθυμώ να βιώσω τη Χάρη που κρύβουν, ή τους μελετώ όπως μελετώ τα ζώδια και τα άστρα για να ικανοποιήσω την περιέργειά μου μαθαίνοντας το μέλλον;
Η προφητεία είναι προιόν Θεόθεν χάριτος, επομένως εμπεριέχει χαρακτηριστικά του Θεού: δεν πανικοβάλει, δεν επαναπαύει, δεν ορίζει χρόνο, αφυπνίζει τον άνθρωπο στο να επανέλθει σε πιο πνευματικές διαστάσεις αλλά δε δίνει την αλήθεια σαν μασημένη τροφή. Η προφητεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτή με εύκολες μεθόδους και σοφιστείες. Η ερμηνεία της θέλει σύνεση, ταπείνωση, αδιάκοπη μελέτη και κυρίως ΣΙΩΠΗ, γιατί ο Θεός (επομένως και όσοι γίνονται φορείς της Χάριτός Του) δε βροντοφωνάζει τις αλήθειες Του. Τις ψιθυρίζει, ώστε πρέπει να κάνεις ησυχία για να τις ακούσεις. 
Από καιρού είς καιρόν εμφανίζονται διάφορες ερμηνείες των προφητειών του Γέροντα Παισίου, συνοδευόμενες από σχόλια μοναχών, κληρικών, λαικών σχετικά με επερχόμενα γεγονότα και με το χρόνο που αυτά θα γίνουν. Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις εκείνων που τα εμφανίζουν, αλλά είμαι σίγουρη ότι η εμφάνισή τους δεν αποτελεί έκφραση σεβασμού στον Γέροντα Παίσιο (και σε κάθε φορέα της Χάριτος), αλλά προσβολή: αν όντως πιστεύω ότι τα λόγια του γέροντα ήταν προφητικά, το να αρχίζω να ερμηνεύω το νόημά τους κατά το δοκούν και να μαντεύω αυτή ή την άλλη ημερομηνία κατά την οποία θα συμβούν, δε με κάνει πιστό ακόλουθο του αλλά σαμποτέρ της προσφοράς του.
Η διάψευση μου εμφανίζεται σαν διάψευσή του στα μάτια των ανθρώπων που τον γνωρίζουν μέσα από τη δική μου αλαζονική επιπολαιότητα και αυτό το σφάλμα το χρεώνομαι εγώ! Αν πιστεύω ότι ο γέρων Παΐσιος είναι άγιος και κληροδότησε προφητικά κείμενα, οφείλω να τα περιβάλλω με το σεβασμό που τους αξίζει και να τα μεταδώσω με το μοναδικό τρόπο που δεν κινδυνεύει να μετατρέψει την μετάδοση σε «χαλασμένο τηλέφωνο»: με την προσευχητική σιωπή.
Αν όντως πρόκειται για προφητείες, αυτό σημαίνει ότι ο Θεός μεριμνά για τον τόπο μας και τις ζωές μας ώστε είναι σημαντικό να σιωπήσουμε μπροστά στη Θεία μέριμνα, κι όχι να περιφέρουμε τη Θεία Χάρη ως αξεσουάρ της δικής μας κενοδοξίας...
 


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...