Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ



Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πέλλας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ότι μετά τα πρόσφατα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων που διαπιστώθηκαν σε Φλώρινα, Θεσσαλονίκη και Εύβοια, ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί πλέον, με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζώνη προστασίας για το συγκεκριμένο νόσημα.
Συνεπώς και στην Π.Ε Πέλλας πρέπει να τηρούνται κάποια μέτρα που αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων, βοοειδών και άλλων ευπαθών στη νόσο ειδών. Οποιαδήποτε μετακίνηση των παραπάνω ζώων γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο για τη χορήγηση γραπτής άδειας  και την παροχή οδηγιών προκειμένου να εφαρμοστούν εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν.
Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα αιματοφάγων κουνουπιών του γένους Culicoides. Τα ζώα που προσβάλλονται, μετά από δύο – τρεις μέρες πυρετό, παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι (πρόσωπο, αυτιά και υπογνάθια χώρα), νεκρωτικές εστίες στο βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας, διόγκωση της γλώσσας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μπλε, σιαλόρροια, βλενοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τη μύτη προκαλώντας δύσπνοια, χωλότητες (κουτσαμάρες) λόγω φλεγμονής της στεφάνης των χηλών, πτώση του μαλλιού και θανάτους.
Συστήνεται στους κτηνοτρόφους προκειμένου να προστατέψουν τα ζώα τους:
1) Να μην βόσκουν κατά το σούρουπο που είναι η ώρα κατά την οποία δραστηριοποιούνται τα κουνούπια.
2) Να ραντίζουν την περιοχή γύρω και μέσα στην εκμετάλλευσή τους με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
3) Να εφαρμόζουν πάνω στα ζώα εγκεκριμένα εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά για να μειώσουν τον κίνδυνο των τσιμπημάτων από τα κουνούπια.
Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας στα τηλέφωνα: 2381351335, -336 και -338 και τα αρμόδια Αγροτικά Κτηνιατρεία.


                                              Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕΛΛΑΣ


                                                       ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΤΡΥΦΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Θέμα: Πρόσκληση συμμετοχής  για ηλεκτρονική προβολή σε θέματα τουρισμού της Π.Ε. Πέλλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στα πλαίσια προβολής τοπικών τουριστικών περιοχών καλεί όσους ενδιαφέρονται (Δήμους, Επιχειρήσεις, Πολίτες) να αποστείλουν τουριστικό φωτογραφικό υλικό από αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος που μπορούν να προβληθούν σε ιστοσελίδα τουριστικού ενδιαφέροντος και, συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας www.pella.gr και σε επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
Αγροτικός Τουρισμός
Εναλλακτικός  Τουρισμός
Εκκλησιαστικός Τουρισμός
Εκπαιδευτικός Τουρισμός
Kαλούνται οι  επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβληθούν, δωρεάν και να συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα www.pella.gr να αποστείλουν  άμεσα, έως τη Τετάρτη 6 /8/14 σχετικό ενημερωτικό υλικό σύμφωνα με τα ακόλουθα ανά κατηγορία.

1.       Ξενοδοχειακές Μονάδες και Καταλύματα
Στοιχεία που απαιτούνται:
Διακριτικός τίτλος, Επωνυμία (υπεύθυνος επικοινωνίας), Κατηγορία (πόσα άστρα ή κλειδιά), Τύπος Ξενοδοχείου, Δωμάτια, Κλίνες, Περίοδος λειτουργίας, Ιστοσελίδα, e-mail, Τηλέφωνα Επικοινωνίας, Fax, Περιοχή διεύθυνση Τ.Κ.  και μία ή δύο φωτογραφίες .
2.   Χώροι Εστίασης ( Εστιατόρια- Ταβέρνες- Ουζερί)
Προτεραιότητα στην προβολή θα έχουν χώροι εστίασης που έχουν να αναδείξουν παραδοσιακές γεύσεις, ή χρησιμοποιούν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα από μεταποιητικές μονάδες τις Πέλλας  και ως επιδόρπιο προσφέρουν φρούτα του τόπου, ώστε ο επισκέπτης στην Πέλλα να μπορεί να γευτεί τις μοναδικές  της γεύσεις .
Επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται:
Διακριτικός τίτλος, Επωνυμία(υπεύθυνος επιχείρησης), τηλέφωνο επικοινωνίας , διεύθυνση , περιοχή ,ΤΚ. , φωτογραφίες από το χώρο εστίασης και από τα παραδοσιακά πιάτα ή πιάτα με εξαιρετικές  μοναδικές γεύσεις ,  βασικό μενού .

Προαιρετική η προσφορά τιμής για ορισμένο μενού (2014)

Προσφορά τιμής ανά άτομο με  οριζόμενο μενού 4ων ατόμων :
-Για εστιατόρια (με 1 σαλάτα, 2 ορεκτικά και 1 μερίδα για κάθε άτομο ).
-Για ουζερί - μεζεδοπωλεία (μεζέδες για 4 άτομα που θα αναφέρεται το είδος και θα υπάρχει και σχετική φωτογραφία των πιάτων σε στρωμένο τραπέζι).
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος καθώς και η αποστολή των στοιχείων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στο  e-mail: kkalaitzidou@pella.gr
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2381351398 ή 2381351212 ή 6972339354 με την υπεύθυνη επεξεργασίας του υλικού Αικ. Καλαϊτζίδου ( Τ. Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας).

                                                                                                       
                                                                                                                           Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ



                                                                                                                      ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ.


Μήνας ευαισθητοποίησης και πρόληψης κατά του AIDS θα είναι ο Αύγουστος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στα παραθεριστικά θέρετρα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας, μέσα από μια σειρά συντονισμένων ενημερωτικών παρεμβάσεων στην ακτογραμμή των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιούν από κοινού η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης.
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε συνέχεια των χειμερινών αντίστοιχων εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και των Ελλήνων και ξένων τουριστών σχετικά με την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση γύρω από τον ιό HIV/AIDS, τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τον ιό, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση της οροθετικότητας προκειμένου να μειωθούν νέες μολύνσεις και να επιτευχθεί η καλύτερη πρόγνωση της ασθένειας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δημόσια υγεία αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας, όπου δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση των συμπολιτών μας για σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως ο ιός του AIDS. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειάς μας συνεχίζει την παραγωγική της συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και αυτό το καλοκαίρι με μία σειρά συντονισμένων ενημερωτικών παρεμβάσεων προς το γενικό πληθυσμό, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον ιό του AIDS, τη σωστή και έγκαιρη πρόληψη, καθώς και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ιού.
Αξιοποιούμε την υψηλή επισκεψιμότητα της Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιούμε τις ενημερωτικές εκδηλώσεις στα πιο πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα της περιοχής μας, στην ακτογραμμή της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής, που το καλοκαίρι αποτελεί τόπο προσέλευσης χιλιάδων τουριστών από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Μέσα από διαμορφωμένα περίπτερα ενημέρωσης και δράσεις δρόμου (street action), έντυπο ενημερωτικό υλικό στα ελληνικά και στα αγγλικά σχετικά με τον ιό του AIDS, αφίσες και δωρεάν διανομή προφυλακτικών, το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα φροντίσουν για την έγκυρη πληροφόρηση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας, θυμίζοντας σε όλους ότι η σωστή ενημέρωση για την ασθένεια αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπισή της.
Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και τη  βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας μέσα από ένα πλαίσιο συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και της πρόληψης σε θέματα υγείας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι ενημερωτικές παρεμβάσεις για τον ιό HIV/AIDS στην ακτογραμμή της Κεντρικής Μακεδονίας θα υλοποιηθούν από την Τρίτη 5 Αυγούστου έως την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014, από την Τετάρτη 20 Αυγούστου έως το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 και από την Τετάρτη 27  Αυγούστου έως το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014. κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες (19.00 έως 23.00) για κάθε εκδήλωση, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη προσέγγιση του πληθυσμού-στόχου. Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των ενημερωτικών παρεμβάσεων έχει ως εξής:
Μ.Ε. Θεσσαλονίκης
08/08/2014:  Περαία (ενημερωτικό σταντ), Αγία Τριάδα (δράση street action)
20/08/2014:  Ν. Μηχανιώνα (ενημερωτικό σταντ), Επανομή (δράση street action)
28/08/2014:  Ασπροβάλτα - Σταυρός (ενημερωτικό σταντ), Ολυμπιάδα (δράση street action)

Π.Ε. Πιερίας
05/08/2014: Πλαταμώνας (ενημερωτικό σταντ), Νέοι Πόροι, Νέος Πλαταμώνας (street action), Παραλία
06/08/2014: Λεπτοκαρυά (ενημερωτικό σταντ), Λιτόχωρο (δράση street action)

Π.Ε. Χαλκιδικής
07/08/2014:  Ν. Μουδανιά (ενημερωτικό σταντ), Ν. Ποτίδαια (δράση street action)
21/08/2014: Νικήτη (ενημερωτικό σταντ) 
22/08/2014: Πολύχρονο (ενημερωτικό σταντ), Χανιώτη (δράση street action), Πευκοχώρι (δράση street action)
23/08/2014: Καλλιθέα (ενημερωτικό σταντ), Άφυτος (δράση street action)
26/08/2014: Ν. Μαρμαράς (ενημερωτικό σταντ)
27/08/2014: Σάρτη (ενημερωτικό σταντ)
29/08/2014: Ν. Καλλικράτεια (ενημερωτικό σταντ και δράση street action)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
·      Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας
Τηλ. 2313 330 860 & 2313 330859
·      Στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης
Τηλ. και φαξ: 2310 229139 & 2310 243363
E-mail: keelpno.thess@keelpno.gr

www.keelpno.gr

ΕΙΝΑΙ Η ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ;

Magnify Image


Δημιουργική, εθνική ή fusion, η κουζίνα σκοτώνοντας το χρόνο και τη συνήθεια, γίνεται πολλές φορές "nouvelle" μέσα στους αιώνες, αναζητώντας το διαφορετικό, το νέο, το φρέσκο πρόσωπο που θα ταυτιστεί με την εκάστοτε εποχή της μαγειρικής. Η πολύπλοκη, βαριά κουζίνα του μπαρόκ, έγινε νουβέλ για χάρη του λεπτεπίλεπτου, φιλοσοφικού 18ου-αιώνα των Φώτων, τον εικοστό αιώνα ξανέγινε νουβέλ, αναζητώντας ακόμη μεγαλύτερη φυσικότητα, χάρη και εκλέπτυνση.
 Η κατσαρόλα είναι ένα ζωντανό κύτταρο, που πίσω από τη συνταγή, εκφράζει την εποχή, τις ανησυχίες και τις έγνοιες της, την οικονομική και την πολιτική της εικόνα. Τον τελευταίο καιρό, η (νέα) ωμοφαγία αρχίζει να κερδίζει τα στομάχια ενός εναλλακτικού, ανήσυχου κοινού, που νοιάζεται για την υγεία και τον πλανήτη.
Vegeterians, vegans, breatharians (αυτοί τρέφονται μόνο με αέρα κοπανιστό), σβήνουν τις φωτιές κλείνουν-κυριολεκτικά-τα μάτια της κουζίνας, αποδέχονται μόνο το μαγείρεμα στους 45-48 βαθμούς, τη θερμοκρασία του ήλιου πάνω στη γη. Οι αφυγραντήρες επεμβαίνουν όπου το ωμό αντιστέκεται, φυσικές διαδικασίες και βιολογικά φυτικής προέλευσης, υλικά φτιάχνουν μια κουζίνα που προβάλλεται κυρίως ως μακροβιοτική.

   Η ωμοφαγία υπάρχει όσο και ο άνθρωπος. Ο οποίος, έτσι ξεκίνησε τη διατροφική καριέρα του πάνω σ'αυτόν τον πλανήτη. Όταν ο Προμηθέας ήρθε με τη φωτιά του να αλλάξει το τοπίο, η ωμοφαγία έγινε επιλογή, έγινε διαμαρτυρία, έγινε αντίδραση, έγινε αίτημα μιας διαφορετικότητας, με προεκτάσεις και αιτίες πέρα από τη νοστιμιά και τη γεύση.

   Ωμοφάγοι ήταν οι απανταχού αναχωρητές, από τους χριστιανούς ασκητές της Σαχάρας μέχρι το Άγιο Όρος, ωμοφάγος ήταν ο Ρουσό και πολλοί άλλοι φιλόσοφοι, ωμοφάγοι ήταν πλείστοι μύριοι χίπις του peace & love του Γούντστοκ.

Magnify Image

Ο Διογένης έφτασε στα όρια της αυτο-θυσίας, όταν αποχαιρέτησε οριστικά το πυθάρι του, χάρη στο ωμό χταπόδι που έφαγε δημόσια, διεκδικώντας το από ένα αδέσποτο του δρόμου. Θανατηφόρα περφόρμανς, που εκφράζει πέρα από τα όρια, την ωμοφαγική προέκταση του κυνισμού: άμα ο Προμηθέας και η φωτιά του είναι ο πολιτισμός σας, εγώ φτύνω στους τάφους σας, θέλοντας να αποδομήσω μέσα από το στομάχι μου τη ντεκαντάνς του πολιτισμού σας.
 Η αισθητική της άρνησης, κάτι που μπορείς να το πεις και αναρχία πριν τον Προυντόν, τρώει μέχρι ανθρώπινο κρέας, προκειμένου να γκρεμίσει ήθη, έθιμα, πεθαμένες αξίες, υποκριτικές πολιτικές, τα θλιβερά συμπόσια της υπερβολής των πλουσίων. Η ζωή σου λέει, αξίζει μόνο όταν την πλάθεις όπως σου ταιριάζει εσένα και όχι στους πολιτικούς ή στη μαμά σου. Ο ασκητισμός ενάντια στην υπερκατανάλωση.
 Η φαντασία στην εξουσία της καθημερινότητας: ο τροφοσυλλέκτης, αυτός που αναζητά την τροφή του στην απλότητα της φύσης, υποτάσσεται στο τυχαίο, στο απρόσμενο, στη φαντασία που απαρνιέται τη ρουτίνα της ασφάλειας. Η νέα ωμοφαγία δεν το πάει το ζήτημα τόσο μακριά.
 Ανεβάζει φωτό του απολύτως αισθητικού κατεστημένου με τις συνταγές της, ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και την τρύπα του όζοντος, δημιουργεί κολλεκτίβες που χαίρονται να μαγειρέψουν για το κατεστημένο, βάζει όλη της την ενέργεια στο να αναλύσει τη φυσιολογία των ανθρώπινων σιαγόνων σε σχέση με τα ζώα, για να αποδείξει ότι ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγος. Ήπια διαμαρτυρία. Ειρηνική, χωρίς εξάρσεις.

   Οι νέοι ωμοφάγοι ψηφίζουν υγεία και όχι απαραίτητα επανάσταση. Ωστόσο, μια μους σοκολάτα φτιαγμένη από φύκια, σε βάζει σε σκέψεις: αφού το γλυκό μπορεί να βγαίνει από τη θάλασσα, αφού μια μους μπορεί να είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήξερες, μήπως και ο κόσμος μπορεί να μαγειρευτεί κάπως αλλιώς; 

Magnify Image


ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ 
ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Magnify Image

Στους 381 νεκρούς και τους 1800 τραυματίες ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων της χώρας.

   Ο σεισμός ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε πως είχε μέγεθος 6,1 πλέον δίνεται 6,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο τοποθετείται στην πόλη Λονγκτούσαν της περιφέρειας Λουντιάν. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση 12.000 σπίτια κατέρρευσαν και 30.000 ακόμη υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ σημαντικές ήταν οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες οι οποίες είχαν διακοπεί.   
Στη Λουντιάν αναμένεται να φτάσει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Κίνας προκειμένου να επιβλέψει από κοντά τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

 Χιλιάδες σκηνές και κρεβάτια στάλθηκαν ώστε να στηθούν τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους ενώ στο σημείο βρίσκονται πάνω από 2.500 στρατιώτες, 400 διασώστες και 12 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΙΔΕ ΝΕΑΡΗ ΜΕ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Magnify Image

Συνελήφθη 58χρονος στα Γρεβενά, ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδιδε σε ηλικιωμένους άνδρες μία 28χρονη αλλοδαπή με διανοητικά προβλήματα.

   Η κοπέλα, η οποία τελούσε υπό καθεστώς πλήρους δικαστικής συμπαράστασης, είχε εξαφανιστεί από τις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε, ο 58χρονος άντρας υπό την απειλή βίας την εξανάγκασε να διαμείνει στο σπίτι του, όπου και τη βίαζε επανειλημμένα. Παράλληλα, την εξέδιδε σε ηλικιωμένους έναντι χρηματικής αμοιβή σε Γρεβενά και Φλώρινα.

   Η νεαρή εντοπίστηκε χθες βράδυ από αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, όπου και οδηγήθηκε στο αρμόδιο τμήμα ασφαλείας.

   Σε βάρος του δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σωματεμπορία, βιασμό και κατάχρηση σε ασέλγεια και εντός των ημερών θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Γρεβενών.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΛΑΡΙΣΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ 1674 ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ

Απίστευτο: Η Λάρισα αναδεικνύεται σε... πόλη του καφέ με 1674 καφετέριες!

«Λάρισα, η πόλη του καφέ»... Μια άποψη που έχει επικρατήσει στο Πανελλήνιο και μοιάζει να αποτελεί πλέον κλισέ σε κάθε συζήτηση που κάνει Λαρισαίος με κατοίκους άλλων πόλεων. Η παραπάνω άποψη, μέχρι τώρα, βασίζονταν περισσότερο στην αίσθηση, παρά σε πραγματικά στοιχεία.

Η larissanet παρουσιάζει αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν το φαινόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο Λάρισας, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, υπήρχαν 1.674 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ (καφετέριες, καφενεία, streetcafé κ.α.). Αυτό το νούμερο γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος πως το σύνολο των πάσης φύσεως και μορφής επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο τοπικό Επιμελητήριο φτάνει τις 16.308.

Με τη «γλώσσα των αριθμών» προκύπτει ότι το 10% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας έχει να κάνει με την πώληση καφέ.

Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον η αναλογία καφετεριών προς τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων με βάση την απογραφή του 2011 είχε 162.591 κατοίκους. Με δεδομένα ότι: κάποιοι που διαμένουν στη Λάρισα δεν απογράφηκαν σε αυτή, την πόλη επισκέπτονται καθημερινά πολίτες από όλο το νομό, κάτοικοι άλλων πόλεων κλπ. μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι στη Λάρισα δραστηριοποιούνται 200.000 άνθρωποι.

Η αναλογία που προκύπτει με βάση των αριθμό των καφετεριών είναι καταλυτική. Στη Λάρισα υπάρχει μία καφετέρια για 119 κατοίκους και επισκέπτες... Αν δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία τότε σίγουρα η πόλη καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καφετεριών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.Με άλλα λόγια, η πώληση καφέ είναι η βαριά βιομηχανία της Λάρισας!

Ψηλά και τα μαγαζιά εστίασης

Παράλληλα, σημαντικοί είναι οι αριθμοί και για τις επιχειρήσεις εστίασης που διατηρούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Επιμελητηρίου στο Δήμο Λαρισαίων υπάρχουν 1.269 επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες, τσιπουράδικα, fastfood κλπ.). Άρα και το ποσοστό των σημείων όπου σερβίρεται φαγητό, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, καθώς φτάνει το 8%. Συνοψίζοντας, το 18% των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη Λάρισα πωλούν είτε καφέ, είτε φαγητό.

Περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες στην κρίση

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την «αντοχή» που δείχνουν να έχουν οι τομείς των καφέ, αλλά και των επιχειρήσεων εστίασης, στη Λάρισα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από την 1/1/2011 έως τις 30/6/2014 στο Δήμο Λαρισαίων άνοιξαν 3.597 επιχειρήσεις, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 4.349. Δηλαδή το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 752 επιχειρήσεις. Η κατάσταση, για την ίδια χρονική περίοδο, είναι εντελώς διαφορετική στους κλάδους καφέ και εστίασης.

Αναλυτικά, από την 1/1/2011 έως και τις 30/6/2014 έκαναν έναρξη 447 επιχειρήσεις καφέ, ενώ το ίδιο διάστημα έκλεισαν 372. Το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 75 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, από την 1/1/2011 έως και τις 30/6/2014 άνοιξαν 316 επιχειρήσεις εστίασης, ενώ έκλεισαν 272. Το ισοζύγιο και σ' αυτήν την περίπτωση είναι θετικό κατά 44 επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστροφη τάση, δηλαδή να κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις καφέ – εστίασης απ' όσες ανοίγουν παρατηρείται στην πόλη της Λάρισας μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2014 έκαναν έναρξη 61 επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, ενώ την ίδια περίοδο έκλεισα 103.

Δ. Αδάμ: «Τα στοιχεία δείχνουν... φούσκα»

Η larissanet, πέρα από τα αριθμητικά στοιχεία, προχωράει και στην «ακτινογραφία» του χώρου των καφετεριών, ζητώντας την άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρη Αδάμ για την ανάλυση του φαινομένου. «Δεν υπάρχει επαγγελματική παιδεία. Υπάρχει η τάση να αντιγράφουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη κατά πόσο χωράει και νέους επαγγελματίες ένας χώρος» υπογραμμίζει ο κ. Αδάμ και απαντώντας σε ερώτησή μας επιβεβαιώνει πως «τα στοιχεία δείχνουν πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι φούσκα».

Ζητώντας από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να περιγράψει τους ανθρώπους που μπαίνουν στον χώρο των καφέ στη Λάρισα δηλώνει πως «πρόκειται για νέους ανθρώπους, κατά κύριο λόγο με όνειρα και φιλοδοξίες, που όμως επενδύουν με λάθος στόχευση ώστε να γίνουν επαγγελματίες.

Ο κ. Αδάμ επισημαίνει πως σχεδόν σε καθημερινή βάση τον προσεγγίζουν νέοι άνθρωποι και η πρώτη ερώτηση που του κάνουν αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξουν μία καφετέρια. «Αυτό που τους λέω είναι να μην πάρουν τον εύκολο δρόμο. Δεν χωράει άλλα καφέ αυτή η πόλη. Πλέον, κάθε παρέα έχει το καφέ της» επισημαίνει και προσθέτει «τους καλώ να ψάξουν και να βρουν κάτι καινούργιο να κάνουν. Να μην ανοίξουν ένα ακόμη σημείο φτηνής εστίασης ή ένα ακόμη σημείο καφέ».

Αξίζει να σημειωθεί πως σ' αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας επισημαίνει ότι «υπάρχουν καφετέριες στην πόλη μας που φτάνουν να απασχολούν έως και 25 άτομα προσωπικό» και αναφέρεται σε διάφορα ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα στους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου. «Υπάρχουν ασάφειες σε σχέση με τις μόνιμες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ είναι παραλογισμός να τιμωρούνται με δεκαήμερο κλείσιμο της καφετέριας επειδή η επιχείρηση βαρύνεται με τρία αδικήματα που δεν έχουν τελεσιδικήσει» υπογραμμίζει ο κ. Αδάμ και συνεχίζει: «Όταν κλείνεις μια επιχείρηση ο εργαζόμενος μένει χωρίς μισθό, τα κρατικά ταμεία χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ αν μείνει για τόσες ημέρες κλειστό ένα κατάστημα τότε υπάρχει και μετακίνηση πελατών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο λουκέτο. Πρώτα οι ποινές θα πρέπει να έχουν τελεσιδικήσει και μετά να υπάρχει μόνο οικονομική επίπτωση και όχι κλείσιμο της επιχείρησης».

Από την μεριά τους οι ιδιοκτήτες της περιοχής αναφέρουν πως ο τζίρος έχει πέσει κατά 40% λόγω της πληθώρας των επιλογών. Τουτέστιν: η προσφορά τείνει να πνίξει τη ζήτηση.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΩΡΕΑ-ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ "ΤΙΤΑΝΙΑ"

Αμύθητη κληρονομιά στο «Χαμόγελο του Παιδιού»: Ο ιδιοκτήτης του «Τιτάνια» άφησε όλες του τις μετοχές στο σύλλογο

Μία δωρεά -μαμούθ προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» έκανε μετά θάνατον ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Τιτάνια» ο οποίος είχε ακούσει ότι τον τελευταίο καιρό ο σύλλογος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα κι έτσι αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στη διαθήκη του.

Ο 70χρονος Κωνσταντίνος Μαλάμος, απόγονος της γνωστής οικογενείας Πεσμαζόγλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», πριν από δύο μήνες άφησε την τελευταία του πνοή και αν και ήθελε πολύ να αποκτήσει οικογένεια, ωστόσο ο γάμος τη δεκαετία του '80 με την Ντέπυ Χανδρή ήταν σύντομος χωρίς την απόκτηση παιδιών.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αφήνει στη διαθήκη του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του κεντρικού ξενοδοχείου επί της οδού Πανεπιστημίου στον σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού» με τον ρητό όρο να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του και τα έσοδα από την ξενοδοχειακή επιχείρηση να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε με δηλώσεις στην εφημερίδα τη δωρεά -μαμούθ, τονίζοντας ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στο «Χαμόγελο» η είδηση και πως ακόμη η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και όπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, «για εμάς ήταν ένα τεράστιο δώρο. Πέσαμε από τα σύννεφα. Θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον άνθρωπο που θέλησε να βοηθήσει τα παιδιά μας».

Κατά τα άλλα, ο αποθανών Κωνσταντίνος Μαλάμος κληροδότησε στις δύο ανιψιές που είχε από τη μεριά της αδελφής του ένα μεγάλο μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η βίλα-παλάτι στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στη Μύκονο.




ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΒΕΝΙΡ

Ολη η Ελλάδα μέσα από σουβενίρ -Οταν το design συναντά την παράδοση [εικόνες]

Πέρυσι, δημιούργησε «δεδικασμένο», αφού χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο πρωτότυπες, ευρηματικές, ευφυέστατες και διαφορετικές εκθέσεις των τελευταίων ετών. Φέτος, έρχεται να επιβεβαιώσει για δεύτερη χρονιά τη φήμη της.
Ο λόγος για την ομαδική έκθεση «It's all, oh so souvenir to me!» που πέρυσι το καλοκαίρι συγκέντρωσε τις απόψεις 60 και πλέον σχεδιαστών γύρω από τον επαναπροσδιορισμό και επανασχεδιασμό του ελληνικού σουβενίρ.
Φέτος, θέτει ξανά το ερώτημα: «Πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν ένα σουβενίρ;». Ετσι, δημιουργοί από όλο το φάσμα του design, καθώς στην έκθεση «It's all, oh so souvenir to me! Vol. 2» συμμετέχουν αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists,κεραμίστες, graphic designers, στιλίστες, απαντούν εκθέτοντας μια σειρά από αντικείμενα με ποικίλες χρηστικές αξίες και ιδιότητες τα οποία ενώ πηγάζουν από πολλά και διαφορετικά θέματα, στο επίκεντρο τους έχουν την ίδια την Ελλάδα.
O Tasos, ο τσολιάς και ο Sifis, o Κρητικός
Το παραδοσιακό τσολιαδάκι που ξεπουλούσε στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα τις δεκαετίες του '60 και του '70 τώρα ανανεώθηκε και μας ξανασυστήνεται. Τον λένε «Tasos» και είναι κράχτης στα βλάχικα της Βάρης. Ο καημενούλης ζει με το όνειρο να γίνει «τσολιάς στα Ανάκτορα». Εν ώρα εργασίας τρώει πιτόγυρα και σφυρίζει κλέφτικα. Αγαπημένο του παιχνίδι... «τ΄αγαλματάκια ακούνητα». Το καλοκαίρι θα τον βρείτε στη Χίο, όπου ως γνήσιος Greek lover, κάνει καμάκι σε κάθε φιλόδοξη Αμαλία.
Για την ακρίβεια ο «Tasos» είναι η design πρόταση της Μαριάννας Κελάλη ή αλλιώς «Busy Bee» για το παραδοσιακό τσολιαδάκι που αντικαταστάθηκε με πανί. Κι ευτυχώς, για αυτόν, η Μαριάννα δεν τον άφησε έτσι, του βρήκε και «Golpho». Όνειρό της να τραγουδήσει στη Σκάλα του Μιλάνου! Προς το παρόν τραγουδάει σε μια ταβέρνα στη Σκάλα Ωρωπού. Επί σκηνής φοράει πάντοτε τη στολή της Αμαλίας, παραδοσιακό απωθημένο του αφεντικού της. Με τη φωνή της, μαγεύει και προσελκύει τους περαστικούς. Μεγαλύτερος θαυμαστής της ένας νεαρός κράχτης που ακούει στο όνομα «Tasos».
Την παρέα συμπληρώνει ο «Sifis» που είναι λάτρης της ρακής, τριγυρνάει στα πανηγύρια και τραγουδάει μαντινάδες παίζοντας τη λύρα του. Αγαπημένο του φαγητό οι χοχλιοί... μόνο οι μπουμπουριστοί! Ομορφονιός, με επιβλητικό μουστάκι και δασύτριχο στέρνο, επιδέξιος στο ψάρεμα και στις αγροτικές εργασίες, θεωρείται «κελεπούρι» για κάθε Κρητικοπούλα. Εκείνος όμως ερωτεύτηκε σφόδρα, μια κόρη απ' την Αθήνα και ετοιμάζεται να πλεύσει προς τα κει...
Πηγή φωτό: Facebook/BusyBee
Η τσάντα που μυρίζει... θάλασσα
Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και η δημιουργικότητα των «WeDesign». Ο Σέργιος Φωτιάδης και ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αδέρφια. Ο πρώτος είναι βιομηχανικός σχεδιαστής και ο δεύτερος είναι αρχιτέκτονας. Και επειδή πίσω από έναν ισχυρό άντρα κρύβεται μια πιο ισχυρή γυναίκα, πήραν στην παρέα τους και μια γραφίστρια, τη Θεανώ Πετρίδου. Είναι όμως πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες. Από το 2001 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με μια δημιουργική ομάδα σχεδιαστών που έχουν φτιάξει, αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας διάφορα project.
Το πιο φρέσκο τους δημιούργημα ωστόσο μυρίζει Ελλάδα και ονομάζεται Greece Revisited. Πρόκειται για μια σειρά προϊόντων που έχουν πηγή έμπνευσης τη χώρα μας. Ανάμεσά τους η «fishmarket bag», μια τσάντα εμπνευσμένη από το χαρτί που τυλίγουμε τα ψάρια, αλλά και το «kanati» ένα κεραμικό δοχείο για νερό ή κρασί που προσομοιάζει στο γνωστό χωνί λαδιού.
Πηγή φωτό: FOSPHOTOS/ WeDesign.gr
Ο τενεκές που κοσμεί μπουτίκ
Και μπορεί το τελευταίο που θα σκεφτόταν κάποιος να πάρει ως σουβενίρ μαζί του να είναι ένας τενεκές λάδι, ωστόσο ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή μετέτρεψαν αυτό το παραδοσιακό άτεχνο προϊόν σε ένα ξεχωριστό αξεσουάρ-φετίχ. Το StudioLav -έτσι ονομάζεται το δίδυμο των σχεδιαστών- έκανε τα social media να παραληρούν με την τσάντα Atlas Shopper η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τον κλασικό καλτ τενεκέ αποθήκευσης λαδιού και φέτας της εποχής των παππούδων μας που με την προσθήκη δερμάτινων λουριών μετατράπηκε σε σύγχρονο design αντικείμενο της καθημερινότητάς μας!
Πηγή φωτό: stuliolav.com
Μυοτάπητας made in Greece
Και όσοι δεν γνωρίζεται ότι ο μυοτάπητας δεν είναι τίποτε άλλο από το mousepad, τότε η ομάδα Idisti, δηλαδή η Ολγα Παπαδοπούλου, η Μάριον Κουμπούρη και η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, σας παρουσιάζουν την ελληνική του εκδοχή.
Πηγή φωτό: Idisti.gr





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΥΣΕ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΕ ΣΤΡΙΝΓΚ ΚΑΙ ΦΤΕΡΑ

Σάλος με φωτογράφο που έντυσε αρχαιοελληνικά αγάλματα με στρινγκ και ροζ φτερά

Εντονες αντιδράσεις έχει σηκώσει η «εικαστική παρέμβαση» ενός φωτογράφου στα δημοφιλή αρχαιοελληνικά αγάλματα, γνωστά και ως «πολεμιστές του Ριάτσε». Συγκεκριμένα, έντυσε τα γλυπτά με λεοπάρ στρινγκ και φούξια φτερά, εκτοξεύοντας το κιτς σε νέα επίπεδα και εξοργίζοντας τη διεύθυνση του μουσείου που τα φιλοξενεί.
Οι «Πολεμιστές του Ριάτσε» είναι δύο μοναδικά αρχαιοελληνικά μπρούντζινα αγάλματα που χρονολογούνται στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας στα ανοικτά του Ριάτσε και φιλοξενούνται στο Εθνικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας στο Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια.
Ο σάλος ξέσπασε καθώς ο φωτογράφος Τζέραλντ Μπουρνό είχε την ιδέα να ντύσει τα αγάλματα αυτά με λεοπάρ στρινγκ, πέπλα και ροζ φτερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το μουσείο δεν γνώριζε για τις φωτογραφίες με την «αμφιλεγόμενη» ενδυμασία και το προσωπικό παρενέβη για να σταματήσει τον καλλιτέχνη το δυνατόν συντομότερα, ενώ χαρακτήρισε τις φωτογραφίες «φρικτές» και ζητήθηκε δικαστική έρευνα για το συμβάν.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

Γιατί ανακατευόμαστε όταν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο; Πώς μπερδεύεται ο εγκέφα

Αρχές Αυγούστου και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ωστόσο υπάρχει πολύς κόσμος που υποφέρει από ναυτία στα ταξίδια με το αυτοκίνητο.

Αυτή η ναυτία είναι ουσιαστικά η ίδια με αυτή που παθαίνουμε στη θάλασσα ή στο αεροπλάνο και όλα προκαλούν ζαλάδα και αναγούλα.

Ο λόγος σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το μυαλό σας λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα από τα μάτια και τα αυτιά σας.

Αν κοιτάζετε στο πάτωμα του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου, ή διαβάζεται βιβλίο, τα μάτια σας λένε ότι είστε ακίνητοι. Αντίθετα τα αυτιά σας λένε ότι κινείστε.

Έτσι, αντί το σώμα σας να καταλάβει ότι όντως διαβάζετε ένα βιβλίο στο δρόμο, εκλαμβάνει τα αντικρουόμενα μηνύματα ως σύγχυση λόγω δηλητηρίασης και αντιδρά αναλόγως.

Ένας τρόπος να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα είναι να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο στο βάθος του τοπίου, ώστε να συμβαδίζουν τα τα σήματα από τα μάτια και τα αυτιά σας.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Μια οικολογική παγίδα για κουνούπια – Απαλλαγείτε εύκολα και δωρεάν
Σας ενοχλούν τα κουνούπια; Ορίστε μια πολύ εύκολη και οικολογική (εκτός από το πλαστικό μπουκάλι που αποτελεί αναγκαίο κακό) λύση για να απολαύσετε το μπαλκόνι και τον κήπο σας δίχως τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που θέλουν να ρουφήξουν το αίμα σας.
Τουλάχιστον δεν θα χρησιμοποιήσετε τοξικά χημικά για να τα διώξετε.
Ενδείκνυται και για εσωτερικούς χώρους και δεν κοστίζει τίποτα.
Ακολουθήστε τις οδηγίες που φαίνονται στις φωτογραφίες (και όπου βλέπετε ίντσες μετατρέψτε σε εκατοστά):
Τι θα χρειαστείτε:
200 χιλιοστά του λίτρου νερό
50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 γραμμάριο ξηρή μαγιά
1 πλαστικό μπουκάλι από νερό ή coca cola
Ξεκινάμε:
Κόβουμε το μπουκάλι
Μετράμε καλά όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
και κόβουμε προσεκτικά.
Και ετοιμάζουμε τη γέμιση
Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το νερό
Ριχνουμε την ξηρή μαγιά χωρίς να την ανακατέψουμε.
Και ενώνουμε τα δύο κομμάτια του μπουκαλιού.
Στηρίξτε το καλά.
Σε δέκα ημέρες αντικαταστήστε το περιεχόμενο.
Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκ νέου τη φιάλη.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ

Ο Χειρότερος «Εχθρός» Μας Είναι η Άγνοια
Ο Χειρότερος «Εχθρός» Μας Είναι η Άγνοια

«Ξέρουμε πια τόσα πολλά 
μα αγνοούμε τα απολύτως αυτονόητα 
που θα μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο μας
ένα καλύτερο κόσμο για όλους…»

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί έναν ενιαίο, υπό συνεχή εξέλιξη, οργανισμό, με αυτόνομο ανοσοποιητικό σύστημα, με συστήματα διαχείρισης, τροφοδοσίας, διανομής και κυκλοφορίας όλων των αναγκαίων συστατικών που χρειάζεται το σώμα, συστήματα εξόντωσης και αποβολής κάθε ουσίας, ιών ή μικροβίων που θα μπορούσαν να το βλάψουν…
το ανθρώπινο σώμα είναι ένα «εργοστάσιο» με δική του ολιστική ευφυΐα, που εργάζεται αδιάκοπα για ένα και μόνο σκοπό, την αυτάρκεια και την υγεία όλου αυτού του ενιαίου οργανισμού…

Οι σύγχρονες γνώσεις μας, τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για τον κόσμο και ιδιαίτερα τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, βρίσκονται πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Από τη μια μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο το ίδιο μας το σώμα, το DNΑ μας, τους πολύπλοκους μηχανισμούς του κάθε σημαντικού οργάνου του ανθρώπινου σώματος και από την άλλη ανακαλύπτουμε και κατανοούμε όλο και βαθύτερα και ουσιαστικότερα ότι η γη μας είναι και αυτή ένας ολοζώντανος ενιαίος και δυναμικά εξελισσόμενος οργανισμός…κι ότι εμείς σαν είδος δεν είμαστε παρά ένα κομμάτι της εξελικτικής της διαδικασίας.

Αν αντιληφθούμε και αντιμετωπίσουμε και τη γη μας σαν έναν ενιαίο ζωντανό οργανισμό και χρησιμοποιήσουμε όλα όσα ήδη γνωρίζουμε με όλα όσα διαθέτουμε, είμαστε σε θέση πλέον να αλλάξουμε το ρόλο μας σαν είδος και από καταστρεπτικό «καρκίνωμα» να λειτουργήσουμε σαν νοήμονα και διαρκώς ανανεωνόμενα ζωτικά κύτταρα.

Η γη μας διαθέτει όλους τους πόρους, την ενέργεια και ότι άλλο χρειάζεται η κάθε μορφή ζωής που φιλοξενεί.
Σε εμάς απομένει μονάχα να κατανοήσουμε τι και που είμαστε, να κατανοήσουμε ότι τα κάθε λογής σύνορα, οι διαιρέσεις, οι τεμαχισμοί, τα σύνορα, τα μεμονωμένα και περιορισμένα συμφέροντα, οι ατελείωτες συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι αποτελέσματα της δικής μας άγνοιας που πλέον κρίνεται απαράδεκτη να εξακολουθεί να υπάρχει.

Αν απλά εφαρμόζαμε όλες τις επιστημονικές μεθόδους και τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που πλέον γνωρίζουμε, τους αυτοματισμούς, την παγκόσμια δικτύωση, τη ρομποτική, τη νανοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τόσα άλλα «όπλα» που πλέον διαθέτουμε, η νέα γη και οι νέες ανθρώπινες κοινωνίες δεν θα είχαν καμία απολύτως σχέση με αυτό που σήμερα ζούμε.
Όλα αυτά τα επιστημονικά «όπλα» είναι σε θέση να δημιουργήσουν αφθονία και αυτάρκεια αγαθών και υπηρεσιών, για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, εξελίσσοντάς μας από σκλάβους του υλιστικού, βάρβαρου και χρηματικού «πολιτισμού» σε ελεύθερους ενωμένους πολίτες, ταξιδιώτες ενός κόσμου γεμάτου γοητεία και ανεξερεύνητων μυστικών.

Δυστυχώς, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις δεν θα τελειώσουν ποτέ 
όσο οι άνθρωποι θα είναι διαιρεμένοι, όσο οι κοινωνίες μας θα είναι διαιρεμένες…
Η διαίρεση ως έννοια αποτελεί τη μεγαλύτερη πλάνη μας
γιατί έχει προκύψει από τις περιορισμένες δυνατότητες των αισθήσεών μας…
…αυτό που δεν βλέπουμε, που δεν ακούμε, που δεν αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας υπάρχει…και υπάρχει σε αυτό που εμείς μάθαμε να αποκαλούμε κενό, τίποτα…
…αυτό όμως το κενό, το τίποτα, βρίσκεται απλά πέρα από αυτό που μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας…
…και οι αισθήσεις μας δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι όλα στον κόσμο μας είναι Ένα…
…κι έτσι έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο εγωκεντρικό και τεμαχισμένο.

Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις δεν θα τελειώσουν ποτέ
…όσο ο ένας θα πιστεύει ότι έχει διαφορετικές ανάγκες και δικαιώματα από τους «άλλους»…
…όσο δεν θα αντιλαμβανόμαστε ότι όλο το ανθρώπινο είδος αποτελεί μια οικογένεια…
…όσο θα υπάρχουν έθνη με δικά τους συμφέροντα…
..όσο οι φυσικοί πόροι της γης θα ανήκουν σε κάποιους, 
σε έθνη, σε μια ελίτ ή σε πολυεθνικές εταιρείες…
…όσο θα χρησιμοποιούμε ένα νομισματικό οικονομικό μοντέλο…
…όσο θα έχουμε άγνοια του τι πραγματικά είμαστε…

Ο πόλεμος, σ ένα κόσμο που ενδιαφέρεται μονάχα για το περιορισμένο κέρδος και τα συμφέροντά του… θα συνεχίσει να είναι πάντα η πιο κερδοφόρα «επιχείρηση»…
Ο πόλεμος και η σύγκρουση θα υπάρχουν πάντα μέσα μας όσο θα αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας διαιρεμένο,
όσο δεν θα ζούμε ενωμένοι και δεν θα προσπαθούμε για το καλό όλων μας…
η προσωπική ευτυχία και η ελευθερία δεν μπορεί παρά να έρθει μαζί με την ευτυχία και την ελευθερία όλων…
…μόνο τότε μπορεί να είναι βιώσιμη και ασφαλής.
Σήμερα ακόμα τα αγαθά αυτά επιδιώκονται να αποκτηθούν σε βάρος άλλων.


Δείτε, σήμερα είναι οι Ισραηλινοί, αύριο οι Αμερικάνοι, μεθαύριο οι Ρώσοι, παραμεθαύριο….κάποιοι άλλοι…
Σκεφτείτε, βαθειά και όσο πιο καθαρά και ανεπηρέαστα μπορείτε, 
όλοι αυτοί που σαν «κάνουν» πολλές φορές να αισθάνεστε ακόμα και ντροπή ίσως, που ανήκετε στο ανθρώπινο είδος, 
πλάσματα απάνθρωπα, εγκληματικά, χωρίς καμία ηθική κλπ 
είναι το αποτέλεσμα όλων όσων έχουν μάθει, 
«κουβαλούν» τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις και τις συνήθειές τους, 
κουβαλούν και εκφράζουν το σύστημα των δικών τους αξιών…
αν το καταλάβουμε όλοι αυτό τότε ίσως στοχεύσουμε στις πραγματικές αιτίες, στη ρίζα που γεννάει τους ανόητους πολέμους…
…και αλλάζοντάς τες, με βάση όλα όσα πλέον γνωρίζουμε, θα μπορεί να υπάρχει ελπίδα…
Όσο θα βρίζουμε, θα κατηγορούμε ανούσια, θα καταδικάζουμε και θα καταριόμαστε «το αποτέλεσμα» θα χάνουμε πάντα «την αιτία»…την ουσία…τη ρίζα που γεννά τα φαινόμενα που βιώνουμε…


Τάσος Πετρίδης
Πανγαία – The Venus Project
t.petridis.vp@gmail.com




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...