Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ



Συνάντηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στους υδάτινους αποδέκτες της Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Αναγκαία η συνεργασία όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη 

Ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας. Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο κ. Δημήτριος Τσουφλίδης εκπροσωπώντας το Δήμο Πέλλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των περισσότερων Βιομηχανιών Μεταποίησης Οπωρολαχανικών της Πέλλας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Δημόκριτος Μανδάλης, ο Προϊστάμενοι των συναρμόδιων υπηρεσιών για θέματα περιβάλλοντος κκ. Στ. Λαμπάδα, Κ. Μητρίας και Χρήστος Μπιμπίτσος, το στέλεχος του Τμήματος Υδροοικονομίας κ. Στέφανος Αργυράκης, ο ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννης Τσίκος και συνεργάτες των φορέων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το «στίγμα» της συνάντησης, επισημαίνοντας την ανάγκη αποδοτικής συνεργασίας της Περιφέρειας, των Δήμων, της ΕΚΕ και των Βιομηχανιών για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου που οι υδάτινοι αποδέκτες της περιοχής δέχονται αυξημένα φορτία και περιορίζεται η ποσότητα των διαθέσιμων νερών λόγω άρδευσης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι υπηρεσίες διενεργούν τακτικούς ελέγχους οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν μέχρι το τέλος της μεταποιητικής περιόδου, τόσο στις εξόδους παροχέτευσης των επεξεργασμένων λυμάτων των βιομηχανιών, όσο και στους υδάτινους αποδέκτες, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών νερών σε όλη την έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και από την αρχή της παραγωγικής περιόδου μέχρι το τέλος της. Τα στελέχη του Τμήματος Υδροοικονομίας μάλιστα παρουσίασαν και κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα καταγραφής και ελέγχου που υλοποιείται, με συστηματική μεθοδολογία μετρήσεων, για δεύτερη χρονιά φέτος. Όπως επισήμανε η Προϊσταμένη του Τμήματος, κ. Λαμπάδα «στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υπάρχουν δύο υδρολογικές λεκάνες με τα αντίστοιχα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια και μας ενδιαφέρει να τηρούμε την Ευρωπαϊκή και Εθνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία, παρακολουθώντας την υφιστάμενη κατάσταση και λαμβάνοντας άμεσα τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα».    


Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου εκ μέρους των βιομηχανιών στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες ενώ η εμπειρία και τεχνογνωσία των υπηρεσιών είναι πολύτιμη για τη βέλτιστη λειτουργία τους. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας και προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο. Μάλιστα από φέτος, σε βιομηχανία της περιοχής γίνεται επεξεργασία των στερεών αποβλήτων των βιομηχανιών μειώνοντας ακόμη περισσότερο την περιβαλλοντική επιβάρυνση», τόνισε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους και το πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει. Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια διατήρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Τάφρου 66 και Λουδία είναι αναγκαία για την προστασία επενδύσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου, για τις οποίες ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν νέο ραντεβού μετά το τέλος της μεταποιητικής περιόδου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για τον απολογισμό και τη συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων.

"ΕΝΑΣ ΚΟΥΒΑΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΑΚΤΕΡ"-ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.



Τελευταία παρουσιάστηκε έξαρση παραβατικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με μεταφορές δασικών προϊόντων, κυρίως καυσόξυλων, τα οποία δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία νόμιμης υλοτομίας. 

Στην περίπτωση αυτή, αν διαπιστωθεί ότι η υλοτομία είναι παράνομη, η νομοθεσία προβλέπει μήνυση εις βάρος του οδηγού, διοικητικό πρόστιμο 5πλάσιο της αξίας των προϊόντων και κατάσχεση της άδειας του οχήματος, των πινακίδων, του διπλώματος οδήγησης (επιστρέφεται μετά από τρίμηνο), των εργαλείων υλοτομίας (αλυσοπρίονο) και του μέσου μεταφοράς (τρακτέρ, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αγροτικά κλπ.).
 
Σαν παράδειγμα και σύμφωνα με τα παραπάνω, η παράνομη υλοτομία 2 χ.κ.μ. ή 1 τόνου καυσόξυλων αξίας 50 € και μεταφορά τους με τον «κουβά» ενός τρακτέρ θα μπορούσε να κοστίσει 500 € και την απώλεια του τρακτέρ. 

Καλούμε τους υλοτόμους να τηρούν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της υλοτομίας και μεταφοράς και τους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών να περιοριστούν στις επιτρεπόμενες από το Δασαρχείο Αριδαίας καυσοξυλεύσεις. 


Με εντολή Γ.Γ.
Ο Δασάρχης Αριδαίας
Νικόλαος Μέντης
Δασολόγος με B΄ βαθμό

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

To MOSS, με ελάχιστη καθοδήγηση, μπορεί να συνδυάσει 22 συναισθήματα ώστε να παράξει μια ηθικοπλαστική αφήγηση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, δημιούργησαν ένα λογισμικό που είναι ικανό να γράψει μόνο του παραμύθια και μικρές ιστορίες.

   Η δημιουργός του προγράμματος "Moral Storytelling System - MOSS" και υποψήφια διδάκτωρ Υπολογιστών στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, Margaret Sarlej, δήλωσε ότι παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν χωρίς δεύτερη σκέψη να αφηγηθούν μια απλή ή μια περίπλοκη ιστορία, οι υπολογιστές δεν μπορούν να μιμηθούν αυτή την ικανότητα με την ίδια ευκολία.

   "Πρόκειται για ένα έμφυτο ταλέντο που οι υπολογιστές δεν το διαθέτουν. Χρειάζονται πολύ λεπτομερείς οδηγίες για κάθε βήμα της διαδικασίας, τις οποίες δεν είναι εύκολο να τις παρέχουμε, ειδικά όταν ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο μυαλό για την αφήγηση μιας ιστορίας". 

  Το MOSS, με την καθοδήγηση ενός συγγραφέα, που αποφασίζει τη συναισθηματική πλοκή της ιστορίας, μπορεί να συνδυάσει μόνο του μέχρι 22 συναισθήματα ώστε να παράξει μια ηθικοπλαστική αφήγηση που είναι αρκετά πιο ενδιαφέρουσα σε σχέση με ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρει το CNET.

    Ο καθηγητής Ryan, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που στο παρελθόνε έχει προσπαθήσει να αναπτύξει παρόμοιο λογισμικό, ανέφερε ότι "αν και βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, το σύστημα MOSS είναι ένα σημαντικό βήμα για το τι μπορούν να προσφέρουν στην αφήγηση ιστοριών τα συγκεκριμένα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης".

   Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNET, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από την πιθανότητα ένας υπολογιστής να γράψει κάτι αντίστοιχο με τον "Οδυσσέα" του James Joyce.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΠΟΖΑΡΕ ΜΕ ΠΙΣΤΟΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ SELFIE, ΑΛΛΑ ΠΑΤΗΣΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

Μοιραία selfie για ένα νεαρό Μεξικανό

Η μόδα των selfies έχει και τις παρενέργειές της. Μπορεί να αποδειχθούν και εξαιρετικά επικίνδυνες αν έχεις πιει αρκετό αλκοόλ και είσαι λάτρης των όπλων.

   Αυτό έπαθε και ο Όσκαρ Οτέρο Αγκουϊλάρ, ένας νεαρός από την Πόλη του Μεξικό, όταν μετά από αρκετά ποτά θέλησε να βγάλει μια selfie κρατώντας ένα 45αρι πιστόλι. Ο 21χρονος πάτησε κατά λάθος τη σκανδάλη και μια σφαίρα καρφώθηκε στο μέτωπό του.

   Όταν οι άντρες της αστυνομίας μπήκαν στο σπίτι του νεαρού, τον βρήκαν ζωντανό, αλλά κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

   Ένας φίλος του που ήταν παρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια του περιστατικού συνελήφθη, ένας άλλος όμως διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.
 Παρόλα αυτά η αστυνομία θεωρεί το θάνατό του ατύχημα και πιστεύει ότι ήθελε να ανεβάσει τη μοιραία selfie στο facebook του.




  Πηγή: www.lifo.gr

ΟΠΑΔΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Σοκαριστικό βίντεο -Οπαδός έχασε το χέρι του από χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια ε

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην ΠΓΔΜ, όταν ξέσπασαν επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας οπαδός έχασε το χέρι του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Το σοκαριστικό περιστατικό έγινε στο ντέρμπι ανάμεσα στην Πελιστέρ και την Βαρντάρ, στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της χώρας. Οι οπαδοί των δύο ομάδων- που χαρακτηρίζονται ως «αιώνιοι» αντίπαλοι- άρχισαν να συγκρούονται λίγο πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.

Η αστυνομία παρενέβη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός έριξε μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης και ένας οπαδός προσπάθησε να την πιάσει. Η χειροβομβίδα εξερράγη στο χέρι του, προκαλώντας τον ακρωτηριασμό του.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SMART PHONES ΑΠΟ ΤΟ BUSINES INSIDER

Η λίστα κατάταξης των καλύτερων smart phones που κυκλοφορούν στην αγορά [εικόνες]

Τη λίστα με τα καλύτερα smart phones που κυκλοφορούν στη αγορά δημοσίευσε το Business Insider σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές που θέλουν να επιλέξουν νέο κινητό. Φυσικά τα κριτήρια για την κατάταξη της λίστας όπως αναφέρει και ο συντάκτης βάσει του σχεδιασμού, του λειτουργικού που έχουν τα κινητά και φυσικά τις τιμές στα οποία διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ.

19 BlackBerry Q10
18 Amazon Fire phone
17 Motorola Moto E
16 LG G Flex
15 HTC One Max
14 iPhone 5C
13 HTC One
12 Nokia Lumia Icon
11 Nokia Lumia 1020
10 Nokia Lumia 1520
9 Samsung Galaxy Note 3
8 LG G3
7 Motorola Moto X
6 Google Nexus 5
5 Samsung Galaxy S5
4 OnePlus One
3 HTC One (M8)
2 HTC One (M8) Google Edition
1 iPhone 5S

ΑΝΕΡΓΗ ΙΡΛΑΝΔΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 27 ΕΚ. ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Απίστευτο: Μια άνεργη Ιρλανδή κέρδισε 27 εκατ. λίρες στο λαχείο και τα μοίρασε στον κόσμο!

Είναι ο ορισμός του καλού Σαμαρείτη! Η 48χρονη Margaret Loughrey, από την πόλη Strabane της Βορείου Ιρλανδίας, η οποία ήταν άνεργη για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζούσε με 58 λίρες την εβδομάδα από το Ταμείο Ανεργίας!

Ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, όμως, δεν ενδιαφέρθηκε για το πλατύ χαμόγελο της τύχης και για τις 27 εκατ. λίρες που κέρδισε στο λαχείο.

Όπως η ίδια δήλωσε, μια μέρα, τον περασμένη Δεκέμβριο, καθώς επέστρεφε από το «Κέντρο Εργασίας», αγόρασε ένα λαχείο και κέρδισε 27 εκατ. λίρες.

Η 48χρονη δήλωσε στην εφημερίδα «Sunday Life» ότι θα κρατήσει για τον εαυτό της μόνο το ένα εκατομμύριο λίρες και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας για τους συντοπίτες της.

Η ίδια ανέφερε ότι έχει περάσει την μισή ενήλικη ζωή της στο Ταμείο Ανεργίας και την υπόλοιπη μισή εργαζόταν με χαμηλό ημερομίσθιο και έτσι γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει να περνά κανείς δύσκολα.

Μέχρι τώρα η γυναίκα έχει δημιουργήσει εννιά επιχειρήσεις και έχει προσφέρει εργασία στους συμπατριώτες της, ενώ δηλώνει ότι έδωσε ένα εκατομμύριο λίρες για να δημιουργήσει στον τόπο της τουριστικό χωριό και να δώσει δουλειά σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Η Margaret Loughrey αναφέρει: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν για να ζήσουν, να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Πρέπει να δίνονται ευκαιρίες στους ανθρώπους»!



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

H ταχύτερη σύνδεση ίντερνετ στον κόσμο -Οι Δανοί έσπασαν όλα τα ρεκόρ

Ούτε νευρικό χτύπημα των δακτύλων στο γραφείο, ούτε επίμονα βλέμματα στο ταβάνι. Με αυτή τη σύνδεση ίντερνετ, οι σχετικές κινήσεις νευρικότητας εξαιτίας της αναμονής καταργούνται. Πολύ απλά γιατί δεν... προλαβαίνει κανείς να βαρεθεί. 

Πρόκειται για την ταχύτερη σύνδεση ίντερνετ στον κόσμο. Την αποκάλυψε το Technical University of Denmark, όπου οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να μεταφέρουν 43 terabits το δευτερόλεπτο με μία ενιαία οπτική ίνα και πομπό λέιζερ.  

Αυτή η ταχύτητα μεταφράζεται σε 5,375 gigabytes το δευτερόλεπτο, ή τη λήψη ενός DVD του ενός gigabyte DVD σε περίπου 0.2 χιλιοστά του δευτερολέπτου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ExtremeTech. 

Με αυτές τις «επιδόσεις», οι Δανοί κατέρριψαν το ρεκόρ που είχαν σημειώσει οι Γερμανοί το 2011, με σύνδεση που μετέφερε 26 terabits το δευτερόλεπτο και την είχε δημιουργήσει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.  

Βέβαια, αυτές οι ταχύτητες των Δανών δεν θα είναι διαθέσιμες σύντομα, αφού όπως ανακοινώθηκε η σύνδεση αυτή δεν θα έχει επικυρωθεί πριν από το 2017.


ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Οι τσιγγάνοι της θάλασσας: Αυτοί που ζουν και περιπλανώνται στους τελευταίους επίγειους παραδείσους [εικόνες]

Στο αρχιπέλαγος Mergui στη Μιανμάρ, οι παραλίες είναι ονειρεμένες. Χρυσαφένια άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και στο βάθος πυκνή ζούγκλα που κάνει την προσέλευση κόσμου απαγορευτική. Τα 800 νησιά έχουν «εκμεταλλευτεί» το καθεστώς της Μιανμάρ και δεν έχουν γίνει -ακόμα τουλάχιστον- τουριστικοί προορισμοί. Εκεί όμως ζουν οι Moken, γνωστοί και ως τσιγγάνοι της θάλασσας.
Για χιλιάδες χρόνια, ο νομάδες Moken ταξίδευαν και ζούσαν στη θάλασσα Ανταμάν μεταξύ των νησιών Mergui της Μιανμάρ και στα νησιά της Ταϊλάνδης που βρίσκονται νότια. Οι τσιγγάνοι της θάλασσας, όπως συνηθίζεται να τους αποκαλούν, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ζουν σε βάρκες, σε αντίθεση με τους νομάδες που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Ταϊλάνδης, εκεί που ο μαζικός τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των Moken.
Το ψάρεμα είναι η βασική πηγή του εισοδήματός τους, ενώ οι χρηματικές συναλλαγές είναι κάτι σχετικά καινούριο γι αυτούς. Οι Moken επειδή τα περισσότερα χρόνια της ζωής τα πέρασαν μέσα στις βάρκες τους, ζούσαν από αυτά που έβρισκαν στη θάλασσα. Μάλιστα ήξεραν πως ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ή να αλιευθεί από άλλους θα είχε μεγάλη αξία στην ξηρά, γι αυτό και προσπαθούσαν να είναι εκείνοι που θα το εντόπιζαν. Σήμερα όμως όλα έχουν αλλάξει. Οι ίδιοι χρησιμοποιούν χρήματα, ενώ έχουν μάθει να τρώνε junk food όπως noodles και αναψυκτικά.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΧΟΥΡΙΕΤ: "Η ΛΕΞΗ "ΓΙΑΟΥΡΤΙ" ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ"

Χουριέτ: Η λέξη «γιαούρτι» είναι τουρκική και οι Ελληνες δεν μας επιτρέπουν και να το πουλάμε στο εξωτερικό

Πριν από λίγες ημέρες βρετανικό δικαστήριο απαγόρευσε στον Τούρκο επιχειρηματία Chobani να πουλάει γιαούρτι με την ονομασία «ελληνικό γιαουρτι» στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι η αγωγή της ελληνικής εταιρείας ΦΑΓΕ έπιασε τόπο.

Ωστόσο, φαίνεται, πως η υπόθεση μπορεί να τελείωσε δικαστικά, αλλά έχει σηκώσει πολλή... σκόνη από την πλευρά των Τούρκων. Όπως στην περίπτωση του επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια τον επονομαζόμενο «Τστι Τζομπς του γιαουρτιού». Ο συγκεκριμένος είναι ανάμεσα στους 10 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.

Η ζημιά που του επιφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, να μην μπορεί να πουλάει το γιαούρτι Chobani, στην Αγγλία είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα: το φυσάει και δεν κρυώνει.
Όπως γράφει και ο αρθρογράφος της Χουριέτ: «Δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι.

Επικαλείτα ένα βιβλίο του δημιοσιογράφου και γευσιγνωστη Αρτούν Ουνσάλ στο οποίο δίδεται έμφαση στο πώς οι Τούρκοι είναι «δεμένοι» με το γιαούρτι, έτσι που θα μπορούσε κάποιος να τους αποκαλέσει «λαό του γιαουρτιού»!

Όντως, συμπληρώνει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, πάρα πολλά τουρκικά πιάτα έχουν ως βασικό συστατικό το γιαούρτι Η Chobani ήταν έτοιμη να προωθήσει και το προϊόν «ελληνικό τζατζίκι», τη στιγμή που η λέξη (σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο) έρχεται από την Περσία.

Για να καταλήξει: «Η λέξη ''γιαούρτι'' είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα».



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΠΟΝΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Το είχε παραβιάσει μία Πόντια το 1953, αναγκάζοντας το Κράτος να εκδώσει νόμο με προβλεπόμενες ποινές.
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη*
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που συνεδρίασε στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας αποφάσισε να καταργήσει το Άβατο το Αγίου Όρους, μια απαγόρευση 15 αιώνων… Φαίνεται πως εξάντλησαν όλα τα καυτά θέματα, όπως είναι οι διωγμοί των χριστιανών στις αραβικές χώρες, οι δολοφονίες πιστών, το κλείσιμο μονών και το κάψιμο εκκλησιών…
Πριν από τέσσερα χρόνια, δυο κουλτουριάρες κοινοτικές κυρίες, εκεί στις Βρυξέλλες, αντί να ασχολούνται με τα σοβαρά κοινοτικά προβλήματα, τους πόνεσε που στο Άγιον Όρος υφίσταται το άβατο για τις γυναίκες και ζητούν «χάριν της ισότητος» να καταργηθεί! Με κάτι πρέπει να ασχολούνται οι αργόσχολες αυτές κυρίες, που δεν έσπευσαν να μάθουν για ποιο λόγο υπάρχει και σε τι αποσκοπεί το Άβατο…
Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, το αυτοδιοίκητο και αυτόνομο τμήμα του ελληνικού κράτους, ανήκει πολιτικά στο υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Σε αυτό το τμήμα υπάρχει το «άβατο», δηλαδή η απαγόρευση εισόδου γυναικών, από την εποχή του Ιουστινιανού και καθιερώθηκε με Νεαρά (νόμο) το 539: «… ουκ εισελεύσεται δε γυνή παντελώς εις ανδρικόν μοναστήριον, ούτε ανήρ εις γυναικείον».
Σεβασμός του αβάτου
Την απαγόρευση εσέβοντο ακόμα και οι Τούρκοι αγάδες που άφηναν κατά τις επισκέψεις το χαρέμι τους στις Καρυές… «Άβατον, αδιόδευτον, ακατόπτευτον εις θήλεα πρόσωπα». Και βεβαίως αυτό δεν είχε σχέση με την υποτίμηση της γυναίκας, αλλά την προστασία και τον σεβασμό του μοναχισμού στους πειρασμούς.
Τη συνταγματική κατοχύρωση του «αβάτου» σεβάστηκαν με κοινή τους δήλωση οι ΥπΕξ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με μοναδικές παραφωνίες τις γυναίκες υπουργούς εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά και κάποιες ημέτερες ευρωβουλευτίνες, για να γίνουν γνωστές από το θόρυβο που προκαλούσαν… Ακόμα και το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το «άβατο» με ψήφους 277 υπέρ, 255 κατά και 15 λευκές.

Οι παραβιάσεις
Σύμφωνα με τα θρυλούμενα, η πρώτη παραβίαση του αβάτου έγινε το 1346 από τη σύζυγο του ηγεμόνα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, Ελένη, χωρίς όμως να μπει στη σερβική μονή Χιλανδαρίου. Επίσης, η σύζυγος του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάνινγκ επισκέφθηκε κατ’ εξαίρεση το 1850 το Άγιον Όρος, την υποδέχτηκαν οι μοναχοί, αλλά μετά ο πατριάρχης Άνθιμος με επιστολή του στις 18-12-1854, κατανοούσε τους λόγους εξαίρεσης, αλλά συνιστούσε αυστηρά να μην επαναληφθεί.
Αναφέρεται, ακόμα, παραβίαση από την εκλεγείσα το 1930 Μις Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου, η οποία επιβαίνουσα φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, έπιασε σε αγιορείτικο λιμάνι με τη βοήθεια μοναχού. Δύο άλλες περιπτώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι μιας Γαλλίδας δημοσιογράφου και μιας Ποντίας από τη Θεσσαλονίκη.
Η ζωηρή Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρίζ Σουαζί ισχυρίστηκε ότι το 1929 μπήκε ντυμένη ανδρικά στο Άγιο Όρος, έμεινε ένα μήνα και όταν γύρισε στην πατρίδα της έγραψε όλες τις εμπειρίες που αποκόμισε στο βιβλίο της Un mois avec les hommes (Ένας μήνα με τους άνδρες στο Άγιον Όρος), γράφοντας για κάποιον «βιτσιόζο» καλόγερο που επιθυμούσε πάντα έρωτα, για πειρασμούς και για ένοχες συνειδήσεις…Ρεπόρτερ της εφημερίδας Μακεδονία πήγε αργότερα στη Μοναστική Πολιτεία και συνομιλώντας με καλόγερους πήρε την εξής απάντηση: «Είναι φαντασιόπληκτη, θα είδε το Άγιον Όρος μόνο από το βαπόρι. Έπειτα, πώς είναι δυνατόν μια νεαρά και νοστιμούλα, επιρρεπής εις περιπετείας, να παραμείνει έστω και μίαν ημέρα άγνωστη υπό οιανδήποτε μετεμφίεσιν, εν μέσω πεντακισχιλίων ζωηρών γεροδεμένων καλογήρων, ίνα μη εμβάλη αυτούς … εις πειρασμόν; Και θα έμενεν αλώβητος επί ένα μήνα;».
Το εγχείρημα της Μαρίας Ποιμενίδου και το κίνητρό της
Μαρία Ποιμενίδου - Η Πόντια που παραβίασε το άβατο στο Άγιο Όρος
Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται σε θαρραλέα Πόντια από τη Θεσσαλονίκη το 1953. Ιδού τι αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Εμπρός.
«Παρά τας επισήμους διαψεύσεις του υπουργού Βορείου Ελλάδος κ. Στράτου, αποκαλύπτομεν σήμερον ότι πράγματι παρεβιάσθη το άβατον του Αγίου Όρους. Τούτο όμως δεν συνέβη ως ανεγράφη υπό γυναικών-συνέδρων του Βυζαντινολογικού Συνεδρίου, αλλά υπό της νεαράς Μαρίας Ποιμενίδου 22 ετών, ήτις εισήλθεν μετά των συνέδρων, ντυμένη ανδρικά, παρέμεινεν επί τριήμερον, από την Παρασκευή 17-4-1953 έως και την Κυριακή 19 Απριλίου, επισκεφθείσα τας περισσοτέρας μονάς. Ως εδήλωσεν, από πολλού χρόνου είχεν σχεδιάσει την “καταπάτησιν του Αγίου Όρους” φλεγομένη υπό της επιθυμίας να ίδη αυτοπροσώπως κατά ποίον τρόπον διάγουν τον βίον οι μοναχοί».
Το εγχείρημα της Μαρίας Ποιμενίδου στάθηκε αιτία να ψηφιστεί δυο μήνες μετά, στις 12 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, το Ν.Δ. 2623/1953 που προέβλεπε για τους παραβάτες φυλάκιση έως ενός έτους.
*Ο Τάσος Κοντογιαννίδης είναι δημοσιογράφος και ερευνητής ιστορικών θεμάτων. 


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΤΟΝ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)


Με τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και αυτή τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν ο δεινός σκόρερ Γιώργος Νάνος (Μπάμπης).
Η συμφωνία έκλεισε χθες το απόγευμα, ύστερα από φιλική διαβούλευση που έγινε μεταξύ του ποδοσφαιριστή και μελών του Δ.Σ. του συλλόγου.
Έτσι με την προσθήκη του ογκόλιθου ποδοσφαιριστή, η ομάδα ενδυναμώνεται και με δεδομένο τον ηγετικό χαρακτήρα του Μπάμπη, αναμένεται μια πολύ ενδιαφέρουσα και πετυχημένη πορεία του συλλόγου, που έχει βάλει τον πήχη ψηλά.
Στη φιλική συνάντηση εκτός από τους εικονιζόμενους Γ. Νάνο, τον γενικό γραμματέα Α. Τανούρη, παρέστησαν ο γενικός αρχηγός Β. Δήμπαλας και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Δ. Μασλάρης.

Κατά τα άλλα, όλοι στον σύλλογο κινούνται στον ρυθμό των προετοιμασιών για το 3ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΥ και οι διεργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.
Ο χώρος έχει σχεδόν διαμορφωθεί, παίρνοντας την τελική του μορφή, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η τροφοδοσία των ποτών και λοιπών υλικών.
Οι ιθύνοντες εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την μεγάλη στήριξη, τόσο των χορηγών, όσο και των δεκάδων κατοίκων-εθελοντών.
Οι παραγγελίες για τα μπλουζάκια έχουν σταματήσει, αλλά ο υπεύθυνος για το θέμα Αλέξης Νάνος(βράχος) μας ενημέρωσε, ότι την διάρκεια του πάρτι θα υπάρχουν έξτρα μπλουζάκια για όσους δεν πρόλαβαν.

Αύριο Τετάρτη 6/8 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση της ομάδας στο κοινοτικό γυμναστήριο "ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ" όπου θα γίνει ο αγιασμός και ένα φιλικό διπλό για μια πρώτη γνωριμία των παλιών και νέων παικτών και του προπονητικού τιμ.

""ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΟΔΑΝΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ"




 Καραδοκούν οι  Τράπεζες
"πασχίζουν" να κερδίσουν
και όσους θέλουνε δάνεια
να  τους  "αποδεκατίσουν"..!!
 
Χορηγούν Διακοποδάνεια
που  έχουν  διπλάσιο τόκο
σ' αυτούς που αγωνίζονται
για  προκοπή  στον  τόπο..!!
 
Πως θα έρθει η ανάπτυξη
όταν  δεν  έχουν  "μπέσα"
με "ληστρικές" επιδρομές
 &  όλα τα "δόλια" μέσα..!!
 
Για να υπάρξει προοπτική
 & να δούμε άσπρες μέρες
πρέπει να είναι "εχέμυθες"
των Τραπεζών οι "βέρες"..!!
 
Το επιχειρείν στα σπάργανα
  πρέπει  να  το  στηρίζουν
 &  όχι  από  το  ξεκίνημα
   να  το  αποδεκατίσουν..!!
 
Είναι γεμάτα "φούλ" Ευρώ
των Τραπεζών τ' "αμπάρια"
 & ανάλγητοι εκμεταλευτές
 κρατούν  τα  "χαλινάρια"..!!
 
Το  "λάδωμα"  ανέκαθεν
 είχε την "πρώτη" θέση
δίχως αυτό τα "κίνητρα"
βγαίνουν από την "μέση"..!!
 
Μ' ένα Κράτος υποκριτή
 & χωρίς στήριξη καμία
σε κάθε "μια" επιχείρηση
θ' "αδειάζουν" τα ταμεία..!!
 
Θα  πρέπει  οι επενδυτές
που θέλουν να παράγουν
να μην αποθαρρύνονται
την Χώρα θα προάγουν..!!
 
Έτσι θα υπάρχει δουλειά
όλα  είναι  μια "αλυσίδα"
να μπορεί η Ελλάδα μας
να  γυρίσει νέα "σελίδα"..!!
 
Δεν υπάρχει ουδεμία βάση λογικής όταν σε μια νέα ελπιδοφόρο επιχείρηση, της στερούν τα νόμιμα χαμηλότοκα Επιχειρηματικά Δάνεια
με τόκο 4,5% που είναι τα αναγκαία επενδυτικά κίνητρα.
Απ' εναντίας οι αιμοσταγείς Τράπεζες, όλως παραδόξως, τους δίνουν τα Διακοποδάνεια με υπερδιπλάσιο τόκο που αγγίζει το 9,5%...!!!
Έτσι αναγκαστικά πλέον επιδίδονται σ' ένα επίπονο Μαραθώνιο για να εξοφλήσουν τα παράλογα & παράνομα υψηλότοκα αυτά Δάνεια οι εκάστοτε νέοι επιχειρηματίες..!!
Επιβάλεται λοιπόν για το καλό του τόπου μας ν' αλλάξουν τ' αρνητικά "σφαγιαστικά" δεδομένα για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα...!!!
 
                  Ευάγγελος Μπεγλόπουλος του Δημητρίου
                    " Ποιητής - Στιχουργός - Πεζογράφος "
                              Αριδαία Νομού Πέλλας
                               Δευτέρα  4 - 8 - 2014

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...